Adevăruri despre trecut: Cernobîl, un război informaţional (@TVR1)

Поділитися
Вставка
  • Опубліковано 27 гру 2022
  • Ediţia emisiunii Adevăruri despre trecut, difuzată miercuri, 28 decembrie, de la ora 18:00, la #TVR1, când Raluca Bibiri şi echipa ei ne-au propus episodul „Cernobîl, un război informaţional”.
    Explozia reactorului nuclear al centralei atomoelectrice de la Cernobîl a declanșat în primăvara anului 1986 o reconfigurare în plan geopolitic. Rivalitatea politico-economică dintre Est și Vest, peste Cortina de Fier, a constituit principalul motiv al ascunderii informației cu privire la accidentul din data de 26 aprilie, cu prețul pierderii a zeci de vieți umane și cu efecte medicale de durată. Decizia sovieticilor de a secretiza pe moment și apoi pe termen lung toate datele de interes public a generat o reacție similară pe întreg teritoriul Blocului Estic, iar România nu a făcut excepție. Cu riscul expunerii populației la norul radioactiv, autoritățile au urmat exemplul sovieticilor și au decis să nu comunice la timp informații importante legate de incident. Filmul „Cernobîl, un război informațional” propune reconstituirea firului evenimentelor pe baza documentelor de arhivă: cadrul geopolitic internațional, contextul decizional de la București, gestionarea situației de către responsabilii din teritoriu.
    Interlocutori:
    Nicolae Melinescu, fost jurnalist TVR;
    Liviu Tofan, fost redactor șef la Europa Liberă;
    Cătălina Curceanu, cercetătoare fizică nucleară, Laboratori Nazionali di Frascati, Italia;
    prof. univ. Lavinia Betea.
    / fantvr1
    / tvr1.ro
    www.tvr.ro
    www.tvrplus.ro
    / tvrcanaluloficial
    Toate drepturile de proprietate intelectuală aparțin #TVR. Conținutul nu poate fi copiat, încărcat pe niciun canal media online sau pe rețele de socializare fără acordul TVR, dar vă mulţumim dacă distribuiţi link-ul nostru.
    TVR este marca înregistrată și este protejată.

КОМЕНТАРІ • 112

  • @manu144x
    @manu144x Рік тому +24

    Bine că ați revenit cu emisiunea!

  • @jonnyjohnson5704
    @jonnyjohnson5704 Рік тому +26

    Am urmări fiecare episod în parte de mai multe ori. Faceți o treabă excelentă cu această serie țineți-o tot așa 🙏 Un an nou fericit tuturor și spor în toate 🥳🥳🥳

  • @georgianaburlacu7736
    @georgianaburlacu7736 Рік тому +14

    Mvai....ce bine recitam....visam și noaptea partidul.... dacă mă pui acum....am 50 de ani, încă recit perfect ....teroare ne a dat .

  • @ciprianfercal4066
    @ciprianfercal4066 Рік тому +30

    Ma bucur tare mult ca se fac episoade noi din acest documentar atât de iubit și vizionat și ma bucur din nou sa l vad pe domnul Nicolae Melinescu! Omul care prezentat stirile TVR.

  • @jeanvaljean1475
    @jeanvaljean1475 Рік тому +42

    Vedeti ba de ce avea rosia gust deosebit pe vremea aia?

  • @cristianfatyol7922
    @cristianfatyol7922 Рік тому +2

    Mulțumesc frumos pentru acest Documentar ,An Nou Fericit alături de cei dragi tuturor 🤝🤝🤝🤝🙏

  • @nicky_butt4212
    @nicky_butt4212 Рік тому +4

    Emisiunea mea preferata de la TVR

  • @ovidiulimbide1138
    @ovidiulimbide1138 Рік тому +8

    Foarte interesant. Am lucrat la Nuclearmontaj (nu Nuclearelectrica sa nu se facă confuzia) și am cunoscut italieni care acu' 20 ani îmi spuneau ceea ce spune pe ocolite la minutul 41-42 profesoara care preda in Italia. După Cernobîl italienii au fost primii care au organizat în 1986 un referendum pe tema centralelor nucleare. În urma acestuia populația italiană a hotărât să se renunțe la ele.

  • @Alina-nk3hm
    @Alina-nk3hm Рік тому +8

    Genial ca intotdeauna, felicitari! Pe cand un episod despre Agerpres?

  • @GeorgeMan-be8mf

    Mai avem oameni asa specializați?

  • @ClipuriDiverse.21
    @ClipuriDiverse.21 Рік тому +1

    Respect TVR

  • @badaraugeorgeta7800
    @badaraugeorgeta7800 Рік тому +2

    Atunci nu am fost informați la timp despre radiațiile de la Cernobal !.Pe 2 mai am spălat presuri la Cișmea .

  • @avp8430
    @avp8430 Рік тому +1

    întrebarea care contează: aia e Loredana, de la final (dreapta)?

  • @popi9395
    @popi9395 Рік тому +12

    Socul a fost atenuat si de sarbatoarea de 1 mai dar si de finala castigata de Steaua de pe 7 mai.

  • @melaniamonicacraciun9900
    @melaniamonicacraciun9900 Рік тому +7

    Cred ca dupa atitia ani va dati seama ca faptele sunt foarte diferite, gurile rele spun ca Putin a inceput acest razboi impotriva Ucrainei doar pt centralele nucleare de folosit ca amenintare de razboi, e usor de imaginat ca a fost un sabotaj cu interes de amenintare pt ca Gorbaciov vroia sa reformeze comunismul rusesc si la multi politruci nu le placea deloc...mai exista si acum nostalgia acelor ani de a trata populatiile ca o masa de tembeli de dus de nas. Dupa atitia ani si celalalt accident nuclear de la Fukushima in Japonia cred ca a constrins lumea sa inteleaga pericolul nuclear dincolo de ... jocurile politice mirsave de adevarate minti criminale

  • @mik3952
    @mik3952 Рік тому +9

    O arata și filmul: Gorbaciov a fost realmente șocat când a înțeles ce se va întâmpla când magma radioactiva incandescenta va interacționa cu apa de dedesubt: o explozie de proporții apocaliptice care ar fi făcut 60-70% din Europa nelocuibila pe n sute de ani. ACELA a fost momentul care l-a lăsat perplex. Explozia inițială era una dar asta era complet altceva!

  • @ferdinanddepaoli1599

    Vai , si noi aveam niste necesitati de energie enorme , iarne faceam ture de noapte doar din cauza asta , Si se gasesc niste ,,destepti ´´ care hotarasc aruncarea in aer a unui reactor nuclear si cel mai mult ma mira pentru ca acolo lucrau cei de la armata care nu trebuiau sa asculte de nimeni altcineva decât de ei intre ei pentru binele tuturor ,

  • @bau7087
    @bau7087 Рік тому +1

    UN ARIVIST SI UN ELEGANT SMECHER.

  • @victorsava9513

    cine a adus-o pe dn Betea?!

  • @freudenstein5193
    @freudenstein5193 Рік тому +27

    Foarte ciudat faptul că la realizarea acestui episod realizatorii nu au catadicsit deloc să meargă și să intervieveze și specialiștii în fizică nucleară din Măgurele ( Ilfov). Acolo, în cadrul actualului IFIN-HH fostul IFA, există destui specialiști încă în activitate care la vremea respectivă lucrau și cercetau în domeniu. Unde este opinia celor ce știu cu adevărat ce inseamnă: o reacție nucleară, o dezintegrare radioactivă, doze de radiație (care sunt de vreo 5 tipuri) ? Pentru un documentar cu adevărat serios trebuia în primul rând părerea celor care se ocupă cu așa ceva.