Karbon ayakizinizi hesaplamak için kullanabileceğiniz örnek siteler: cevre.kucukcekmece.bel.tr/karbonayakizi ve www.carbonfootprint.com/calculator.aspx 💗 Evrim Ağacı, okur ve izleyen destekleriyle yola devam ediyor. Bize destek olan bilimseverlere katılın: evrimagaci.org/youtube
Çağrı abi bir şey sorabilir miyim gerçek hayatta pickle hanayama yujiro yada Jack hanma gibi insanlar olabilir mi bunun hakkında bir video çekebilir misin acaba yada yorumu ma cevap veren bilir misin lütfen
Param yetmediği için araba alamıyorum, param yetmediği için kışın evimi zar zor ısıtıyorum, bazen ısıtamıyorum ama işe giderken aldığım bir bardak kahvenin karbon ayak izini yüzünden mi şuçlu benim? Süpermiş :)
Ünlü bir mütahitin yanında çalışanlarından duymuştuk adam ne zaman baklava yemek istese özel uçağını gaziantepe yolluyormuş, ama bizden karbon ayak izi vergisi kesilmek isteniyor ne yazık ki bir çok kişide bunu haklı görüyor, eminim o vergi onaylansa bile zenginler yine ödemez
Şu yayını yapmış olmanızdan dolayı şoktayım.Şokta olmamın sebebi küresel sermayenin her yerde aykırı sesleri kesme noktasında gösterdikleri gayreti çok iyi bilen birisi olarak hazırladığınız bu video ile büyük bir hizmet verdiğinizi düşünüyorum,çok teşekkür ederim,umarım video UA-cam tarafından kaldırılmaz.Büyük bir hizmet veriyorsunuz,sonsuz minnet duygularım ile başarılar diliyorum.
@@yahyasubas1473taylor swift yürüme mesafesi olan yerlere bile özel jetiyle gidiyor özel jetini en çok kullanan insan o olabilir sanırım o yüzden karbon ayak izi olayından dolayı insanlar tepki gösteriyor
Türkiyenin en fazla enerji üreten termik santralinde çalışan bir mühendis olarak aynen katılıyorum. Bazen yaptığımız birkaç saatlik testler hemen hemen bir ilçenin yıllık emisyonuna denk oluyor.
@@semihfurkan4482 alternatifi vardır ama kullandırmazlar kanserde olman lazım daha uyduruk kanser ilaçkarı tedavileri satacaklar araba eksozları fabrika bacaları hatta foğalgaz bile kanser yapıyor ama bir perde lazım oda sigara bazı yerlerde akciğer kanseri fazladır toprakdaki tozla kalkan zehirli maddeler bazı yerlerde sigara içenlerden faha fazla gırtlak kanseri vardır aşırı sıcak çay içilmesi doğalgaz ise evlerde radon gazının birik esi ile akciğer kanserleri bunu hem yalanlamış hemde belediyeler evlerde radon gazı ölçümü yaptırmıştı evde ocakta birşey pişirirken mutfağı havalandırın kombinizde balkonunuzda olsun ayık bacasından çıkan evinize girmesin kanser rezilliğine düşmeyin hastalıkdan daha kötü şekilde tedavi adı altında öldürüyorlar.
Çağrı sinirlenmiş. "Yeminimi bozdum ulen" modunu açmış gibi gördüm... Buna açıkçası çok sevindim; çünkü ilk defa bir evrim ağacı videosundaki bilgilerin hemen hemen hepsine hakimim ve bu dönen ikiyüzlülüğe ben de ayar oluyordum. Bu konuda bir bilinçlenme sağlamaya çalışmasını destekliyorum. Umarım Çağrı'nun başını yakmazlar; zira ülkemizde akıllı-fikirli, yeni nesil gençlerdeki etkisinin büyük olduğunu düşünüyorum...
Kesinlikle katılıyorum. Sosyal medya çağındayız ve sözde bilim, sosyal hayat ve daha nice şeylerin "uzman"ları kamera karşısına geçip ahkâm kesiyor kimi oyun oynarken pis düşüncelerini gençliğe saçıyor😢 😢 Herkes Çağrı kardeşimiz gibi dürüst bir şekilde kendine düşeni yapsa ve onun gibi konusunda uzman ve çook araştırmacı olsalar, gençliğimiz çok daha dolgun fikirler ve idealler edinecektir; ona hiç şüphe yok. ❤ çalışmalarının devamını diliyorum Çağrı ve Evrim Ağacı ekibi. İyiki bizimlesiniz.
*_Çok güzel ve faydalı bir belgesel olmuş. Teşekkür ederim. Gezegeni mahvedenler, utanmadan gezegeni kurtarma rollerine bürünüyorlar. Gerçekten inanılmaz._*
bizzat aynı durum su kullanımı ile ilgili de dayatılıyor. evsel su kullanımının sanayi tarım ve hayvancılık yanında muazzam küçük bir miktarda olmasına rağmen biz elimizi 30 sn daha kısa yıkarsak tüm problem çözülcek gibi bilinçli bir kandırmaca var. bu konuda da bi video gelirse güzel olur
bak işte.. çağrının yaptığı saçma sapan mantıkla.. insanlar bireysel olarak bir işe yaramadığını düşünmeye başladı bile... sen ne kadar çok elbise, gida kağıt tüketirsen.. O KADAR ÇOK SU GİDER.. SU DEDİĞİN ŞEY SADECE MUSLUKTAN AKAN DEĞİLDİR..
@@LastWetin siz de bu kafada devam edin ki.. susuz kalınca çağrı da video yaparak sizi kurtarsın... siz kağıt tüketin elbiseleri kullanıp kullanıp atın, dizel araç alın; sonra da şirketler üretmek için karbon salsın sizde şirketleri suçlayın..
Son bir kaç aydır düşündüğüm bir şeyi sizinle paylaşayım eğer 2. Dünya savaşını Almanya kazansaydı küresel ısınma iklim değişikliği gibi bir problem büyük ihtimalle olmayacaktı çünkü nüfus az olacağı için dünya az kirlenecekti.
Efsane bir anlatım sundun. Mükemmelsin. Arz-talep döngüsü her zaman bunların kaçış kapısı olacak. "Siz talep etmeseniz biz niye üretelim?". Halbuki sanayi devrimiyle gelişen kapitalist sistem yıllar boyu bize gösterdi ki, teknoloji ne kadar gelişirse gelişsin bunu sistemleri optimize etmek için değil daha çok üretebilmek için kullanıyorlar. Gerçekten arz-talep dengesi olsaydı bu kadar üretime ihtiyaç duymayacaklarını anlarlardı. Onlar üretiyorlar ki biz de talep oluşturuyoruz. Yani biz de suçsuz değiliz. Ama sistem kesin suçlu, bizi tüketmeye zorluyor.
Reis sana evrim ağacının 3 sene önceki iklim krizi adlı videosuna ve videoya yaptığı yorumlara bakmanı tavsiye ediyorum kendisiyle çelişiyor orda suçu bize atıyor djdjc
@@deadworld104 kardeşim birincisi benim bir ön yargım yok ve ateistim ikincisi o videoda yorumlarda insanlar demiş ki bu konuda çevremi bilgilendirmeye çalışıyorum lakin kimse beni dinlemiyor evrim ağacı da bu yorumları onaylamış şimdi bizim bilinçli olmamız lazım mı değil mi bu çelişki değil mi?
@@alittlekralÇelişen bir durum yok.Videoda zaten kişisel olarak bilinçli davranın tabi ki ama sizin karbon ayak iziniz dev şirketlerin yanında bir hiç,bu reklamlara kapılmayın demek istiyor.
6 milyon aboneli sözde bilim anlatıcısı bir kanalın geçen paylaştığı fiyasko yapay et videosunda iklim değişikliğinin sebebinin öküz ve ineklerin osurması olduğunu ve bu yüzden yapay et yememiz gerektiğini dinledikten sonra bu video ilaç gibi geldi. O videonun nerelerden fonlandığını da şimdi anladım. Bilimin ışığında yürüdüğün için teşekkürler Evrim Adam. Seni de biz fonlayacağız ;)
Onun pensilvanyayla ilişkisi olduğuna işaret eden bir iki argümana yakın söylenti var o yüzden izlemiyorum ben. Hem zaten propaganda işini de çok yapıyor, bu kan al daha az pr*opaganda yapıyo (başıboş köpek övüp mama şirketinden sponsorluk almak gibi)
"Greenwashing" kavramını anlatan video çekin yazacaktım son bölümde değinmiş ve anlatacağım demişsiniz, çok teşekkürler. Bu kavram insanlara mutlaka ama mutlaka anlatılmalı.
Saatlerce, belki günlerce araştırıp toparlayacağım bilgileri oturduğum yerden keyifle öğrenmek şaheser bir duygu. 1959 doğumluyum, ablamla radyonun içindeki küçük insanları görmek için radyonun arkasını sökmüştüm. Böylece ilk transistörleri de görmüş oldum. 1987 de ilk bilgisayarımı aldım. Ben İlkokulda iken bilgisayar olsaydı. Herhalde Astronomi ve Uzay Bilimleri gibi bir dalda çalışmaları olan biri olurdum. İnsan beyni de başka bir evren. Arada kalırdım, herhalde. İyi ki bir şey olmamışım, böylesi daha iyi. Çalışmalarınız için çok teşekkürler.
Çocukluğumdan beri çevresel problemlere karşı aşırı hassas bir birey olarak ekolojiyi hayatıma çok erken yaşlarda sokmaya başlamıştım. Daha Türkiye’de bu tarz konular gündemde değilken bile ileriki yıllarda sebep olacağı felaketleri öngörüp bireysel olarak kendi çapımda yaptığım uğraşlardan öteye geçmek isteyerek daha büyük işler başarma hevesi ve gayretindeydim. Bu idealist yapım beni yıllar sonrasında biyoloji okumaya ve sonrasında en iyi teknik üniversitelerden birinde çevre bilimleri ve mühendisliği bölümünde yüksek lisans yapmaya kadar sürükledi. Bir zaman sonra ise çok istediğim bir işe, Türkiye’nin en kurumsal havayolu şirketinde sürdürülebilirlik uzmanı olarak eriştim. Lakin, benim idealimdeki kafa yapısıyla ne bu büyük şirketin ne de diğer havayolu şirketlerinin ve çalışanlarının bu farkındalığa ve algıya asla sahip olmadıklarını ve olamayacaklarını görmek beni büyük bir buhrana ve neticesinde her şeyin koca bir yalandan ibaret olduğu gerçekliğine sürükledi. İşin içinde birebir olunca konuyu daha farklı geniş bir pencereden görebilme şansım oldu, oldukça da her şeyden daha çok soğudum. Greenwashing’i ağzından düşürmeyen şirketlerin greenwashing’in alasını yapıyor olmalarını hayretle seyrettim. Ülkemizde ilk defa yeşil yakıt (sadece %2 mix) kullanılarak yapılacak olan uçuşun aylar öncesinden reklamını her yerde yaptık. O dönem covid olduğu için evden çalışılıyordu ki bu benim fikrimce müthiş bir şeydi, çünkü bilgisayar üzerinden halledilebilecek bir işi, o kadar personelin Mars’tan daha uzak olan yeni havalimanına gitmeden, yani şirkette ve ulaşımda karbon salmadan, evden çalışılabiliyor olmasını bir çok açıdan destekliyordum. Çılgınlar gibi her yerde reklamı yapılan çok komik bir yeşil yakıt oranıyla yapılacak ilk uçuş lansmanı için ise şirket, ilgili departmanlardaki tüm personeli emri vaki şekilde çağırarak (kalabalık olsun, iki alkış tutalım, reklam olsun zihniyetiyle, uçuşun yapılacağı gün yeni havalimanına çağırdı. Evlerinden çıkartılan o kadar personelin 2 saatlik bir olay için İstanbul gibi bir şehirde git-gel ulaşımda saldığı emisyon, zaten yeşil yakıtla yapılacak olan uçuştaki kardan çok daha fazla oldu. Bu bana son darbeyi vuran saçmalık olmuştu. Kafamda bu tutarsızlığı asla oturtamayacaktım ki bu örneği şirketlerin zihniyetini anlayasınız diye veriyorum. Bunun gibi neler neler.. Sadece PR ve kar odaklı “sürdürülebilirlik” anlayışı. Sonrasında severek yapabileceğim bu işten, bu ve bunun gibi sürdürülebilirlik misyonuna çok uzak, diğer bir çok tutarsız olan sebepler ve değişmesi zor kafa yapısından ötürü istifa etmek durumunda kaldım. Yapacağınızı belirttiğiniz greenwashing videosunda havayolu şirketlerini, yeşil mutabakatı, özellikle İskandinav ülkelerindeki “flight shame” olayını araştırıp videonuza dahil etmenizi naçizane tavsiye ederim. Bu videoda bahsettiğiniz konuyla alakalı olduğunu düşünüyorum. İyi çalışmalar dilerim.
@@myconerd Ben de aynı sizin gibi çocukluğumdan beri bu konularla ilgiliyim, etrafımdaki insanları da çevreci bir bilinç sahibi olmaya ikna etmeye çalışıyor(d)um. Lisans ve yüksek lisans eğitimimde de karbon ayak izi oldukça yüksek olan inşaat sektöründe pasif yöntemler üzerinde çalıştım, hala bu konuda mücadele ediyorum. Ancak sizin de belirttiğiniz gibi, şirketler greenwashing yapmayı tercih ediyorlar, ve sanki şirketleri ölümsüzmüş gibi kendi çıkarlarını gelecek nesillerin çıkarlarından üstün görüyorlar. Yine vicdanımı dinliyorum, çöplerimi ayırıyorum, yürünecek mesafeye bu sıcakta araba ile gitmiyorum, zaten bu ekonomide doğru düzgün tatil bile yapamıyorum, yani bireysel olarak yapabildiğimi yapıyorum. Ancak asıl yapmamız gerekenin şirketler ve dolaylı olarak devletlere karşı oluşturacağımız kamu oyu olacağını düşünüyorum. Gerçi bilemiyorum, iklim krizinin bile bir aldatmaca olduğunu düşünen bir topluma ne anlatılabilir…
Güzel içerik. Şirketler ve devletler sadece bu mesele için değil tarihte daha farklı problemlerde de sorumluluğu yatayda eşitlemek için aynı taktiği uyguladı. Burada suçlu benim veya ben değilmişim önermeleri ile konuyu bulanık halde tutmamak gerekiyor. Sorumluluğun büyük pay sahibinin kimler olduğu gayet açık. Ancak biz bireysel farkındalıklarımız ile "kolektif bir bilinç" yaratırsak o şirketlerin/devletlerin uygulama hatalarına ses çıkarıp bir nebzede olsun karşı durabiliriz. Bu bireysel farkındalığa erişememiş kişiler zaten "büyük resmi görme uzamanı" olacakları için hiçbir durum için aksiyon alamıyorlar, sadece iklim krizi değil mesele. Uzun oldu ama karbon ayak izini (veya başka önemli meseleyi) bilip, davranışlarını gözden geçiren ve çocuklarını bu şekilde yetiştiren duyarlı bireyler ve bu bireylerin toplumları gelecekte ses çıkarabilir bu tarz meselelere. Saygılar..
Evrim Ağacı'nı hem bilimsel hem devrimci ve demokratik tavır göstermekten çekinmediği için teşekkür ederim. Çağrı Mert hoca BirGün'de boşuna yazmıyor ✌🏻
Su krizi ile ilgili durum da yanlış tarımsal sulama kaynaklı. Evet biz de bireysel olarak dikkat etmeliyiz ama gençliğimde saçlarımı yıkarken çok su harcanıyor diye neredeyse 10 günde bir saçlarımı yıkıyordum… karbon emisyonu fazla olmasın diye 1200 motor klimasız bir araba almıştım vs… gerçekleri öğrenmeye başladıktan sonra yine hem bireysel hem ailedeki tüketime dikkat ediyorum ama canımı da çıkarmıyorum . Çok teşekkürler,yine çok iyi bir programdı 👏👏👏
Ablacım olay karbon ayak izi değil, kesinlikle 15 dk'lik şehirleri dayatmak için başlanmış bir olay. 15 dk lik şehirlerin dışına çıkmak için zorunlu yahut gerekli bir durum yoksa çıkamayacaksin diyecekler. Bunu kendileri diyorlar, komplo felan değil yani
Neredeyse yüklediğiniz her videoyu severek ve sonuna kadar izliyorum. Başka hiç bir kanalın başaramadığı farkındalıklar ve bilgiler sunuyorsunuz. Ve o kadar iyi bir sunum yapıyorsunuz ki... Konuşma tarzınız, ses tonunu ve konuya hakimiyetiniz harikulade. Akademik olarak da çok iyisiniz. Ayakta alkışlanacak bir sunum ve ekipsiniz. Tebrikler, tebrikler ve tebrikler.
Amerika da insanların koli koli suyu yarım litrelik şişelerle aldığını, keyfi 5 motor pikap kullandıklarını görünce bütün tasarrufu bıraktım. Ver yansın
Öncelikle ağzınıza sağlık, bilgilendirici harika bir video olmuş. Birkaç eklemem olacak; -Emisyonun ezici çoğunluğundan şirketler sorumlu olabilir, ancak unutmayalım şirketler insanların ihtiyaçlarına ve taleplerine hizmet etmek için varlar. Emisyonu yüksek hizmetler yerine daha çevre dostu çözümlere talep artarsa emin olun buna cevap verecek şirketler se artacaktır. -Yani, bireylerin etkisi aslında kendi emisyonlarını düşürerek değil; düşük emisyonu tercih ettiklerini sinyalleyerek büyük firmaları buraya doğru iterek teşvik etmelerinden gelir. 2- Sizin de vurguladığınız gibi, elektrik tasarruflu ampül takmanın, ısı yalıtımı yaptırmanın, kısa mesafelerde araba yerine bisiklet kullanmanın bize faydası olur zararı olmaz. Yapamadığımız aktiviteler için kendimizi suçlamayalım ama bunlar hem sağlığımıza, hem cebimize hem dünyaya faydalı hareketler. Son olarak; gelişmiş ülkelerde bol olan şey para. Gelişmekte olan ülkelere görece düşük faizli kredi kullandırarak bu tarz girişim ve dönüşümleri teşvik ediyorlar (Yeşil kredi, yeşil bono, hibeler vs) ama henüz yeterli seviyede değil. Sonuç: Kendimizi ve çevremizi suçlamayalım ama elimizden geldiği kadar doğruyu yapmaktan, şirketlere baskı oluşturmaktan çekinmeyelim. Sevgiler
İnsanların çoğu açlık oyunlarında gelecek kaygısıyla yaşıyor, insanlar genelde kendilerine empoze edilen hayatları yaşıyorlar ve bunda güç sahibi kişiler sorumludur, insanları sığır güder gibi güdüyorlar. Acımasız rekabet ve narsistik dünyamızda tüm bu acımasızlığı yaygınlaştıran anlayışlardan uzaklaşmadıkça insanlardan daha barışçıl ve sevgi dolu dünya talebi beklemeyin, sonuçta ağaç yaş iken eğiliyor. İnsan beyni potansiyeli ve algılaması çok ileri bir sinir düğümü ama küçüklükten empoze edilen at gözlükleri ve acımasız rekabet dayatması ile insanlar acımasızlaşıyorlar, narsistleşiyorlar , bu da çok normal zaten. Hangi alanda, konumda, mevkide olursa olsunlar, güçlü insanlar aslında birçok şeyin farkındalar, insanlara birçok şeyi empoze edip çok işe yaramaz sektörler oluşturabiliyorlar, insanları bağımlı kılabiliyorlar. Birilerinin kazanıp birilerinin kaybetmek zorunda olduğu dünyamızda kazananlar kaybedenleri zerre düşünmüyor zaten ve bugünün kaybedeni de dünün kazananıydı. İnsanlar açlık oyunlarının ne demek olduğunu, acımasız rekabetin ne olduğunu anlamadıkça ki eğitim sistemiyle de zaten hiçbir şey sorgulatılmıyor, sadece işçi mühendis yetiştirmeye odaklı eğitim sistemleri var dünyada ve güçlü sermaye de bunu sonuna kadar kullanıyor, o yüzden ben umutlu değilim. Şirketler hiçbir zaman insanların ihtiyaçlarına hizmet etmek için yoklar, onlar gerektiğinde sahte ihtiyaçlar yaratarak insanları belirli konularda hırslandırıp acizlikler yaratıp fırsatçılık yaratarak dünyanın taşını toprağını hayvanını insanını sömürmek için ve piramit dikmek için varlar. Kimse hayrına iş yapmıyor sonuçta, ha bir de insanların istekleri sınırsız değil mi ? Aç gözlülüğümüz sınırsız desek anlayacam da işte hep bir laf canbazlığı.
Şirketler hiçbir zaman insanların ihtiyaçlarına hizmet etmek için yoklar, onlar gerektiğinde sahte ihtiyaçlar yaratarak insanları belirli konularda hırslandırıp acizlikler yaratıp fırsatçılık yaratarak dünyanın taşını toprağını hayvanını insanını sömürmek için ve piramit dikmek için varlar.
Bu yöntem de pek bir işe yaramıyor çünkü şirketler yasaların etrafından dolaşabiliyorlar. Mesela Almanya'da pet şişeler depozitoludur ve şişeleri depozito makinalarına geri verirsin geri dönüşüm için ama izlediğim bir belgeselde Almanya'da tüketilen kullanılmış ve geri dönüştürülmesi gereken pet şişelerin Adana'da bir çöplüğe boşaltıldığını görmüştüm, bunuda Türkiye'de anlaştıkları karton bir geri dönüşüm şirketi üzerinden yaparak Alman devletine resmiyette topladığı şişeleri geri dönüşüm tesislerine göndermiş gibi gösterip alman vatandaşları kandırıyorlar, halbuki geri dönüşüm diye birşey yok sadece plastik çöplerini Almanya'daki çöplüklere dökmek yerine Türkiye'deki çöplüklere döküyorlar. Bu yüzden vatandaşların şirketlerden sadece emisyonu düşük ve yeşil ürünler talep etmesi yetmez çünkü bunu bilinçli bir şekilde yapmazsak şirketler bizi kolayca kandırıp karbon ayak izlerini 3. dünya ülkelerine taşıyabilirler. Örneğin plastik şişede satılan suyun petlerinin geri dönüştürülmesini istemek yerine ülkenin heryerine içme suyu sebilleri koymasını talep edip vatandaşların yanlarında su matarası taşıması konusunda okullarda eğitim verilebilir ve pet şişede su satan şirketlerden devletin %200 vergi kesmesini isteyebilir ve bu kesilen vergilerin yeşil dönüşüp için bütçeye aktarılması sağlanabilir. Şirketlerin pet şişede sattıkları suyun depozito masrafını vatandaşa kitlemesine izin verirsen ve bu depozito parasını vatandaşa iade edince vatandaşların bu pet şişelerin geri dönüştürüldüğüne inanmasını sağlayıp şirketlere en ufak bir mali sorumluluk yüksemezsen bu şirketlerde plastik şişede su üretmeye devam edecek ve bu pet şişeleri sözde geri dönüştürüyormuş gibi yapıp 3. dünya ülkelerindeki karton şirketlerine gönderip orada yakarak ve ya okyanuslara boşaltarak çevre kirliliği yapmaya devam edecek.
Bu kanalı ilk zamanlardan beri takip ediyorum. Bu aralar sosyal medyada bu kanala bir operasyon yapılıyor. Hem de güya aynı cenahtan gözükecek yapılıyor bu karalamalar. İddiaları da şöye; Evrim ağacı da hiç etliye sütlüye dokunmuyor. Bu tam bir safsata. Kanalı bilenler buna inanmayacaktır tabi ama yeni gelenler aldanabilir. Bu video tam da bu yüzden çok kıymetli. Teşekkürler Evrim Ağacı.
Küresel ısınmayı ortadan kaldırmak için müdahale edilmesi gereken şeyler sadece büyük şirketler ve taylor swift, biz ne yapabiliriz ki? Günde 6-7 uçak yolculukları yapanlar ve harcamalardan kısmak için tonlarca karbon salan petrol şirketleri düşünsün.
Taylor Swift tek başına 3000 ortalama insanın salınımını yapıyor. Sence 3000 insanın ortadan kaldırılması iklim krizini çözer mi? Bireylere değil, sektörlere ve devlet politikalarına odaklanın.
Medyanın sadece Taylor Swift'e oynamasına gelmişsin sende Özel jetlerin yaptığı karbon emisyon miktarları geçen sene açıklandı ve Taylor Swift düzenli şekilde gündeme getirilmesinin aksine ilk 30'un içinde bile yer almıyor. 1. Travis Scott 2. Kim Kardashian 3. Elon Musk 4. Beyonce and Jay-Z 5. Bill Gates 6. Steven Spielberg 7. Tyler Perry 8. Leonard Blavatnik 9. Kylie Jenner 10. Celine Dion 11. Alex Rodríguez /A Rod 12. George Lucas 13. Floyd Mayweather 14. Robert Kraft 15. Jim Carrey 16. Marc Cuban 17. Paul Allen 18. James Dyson 19. Tom Cruise 20. Max Verstappen 21. Jack Nicklaus 22. Mark Wahlberg 23. Blake Shelton 24. Jeff Bezos 25. Drake 26. Dan Bilzerian 28. Flights 27. Kenny Chesney 28. Suleyman Kerimov 29. Tiger Woods 30. Harrison Ford Bu da şu soruyu akla getiriyor: Taylor'a karşı viral paylaşımlar yapan tüm bu iklim aktivistleri kelimenin tam anlamıyla NEREDE? ÇOK DAHA YÜKSEK emisyonlara sahip 30'dan fazla ünlünün yer aldığı BU liste hakkında ne söyleyecekler? listenin gerisinde olmak iyi bir şey ilk 30 dışındakiler açılanmamıştı ama video bahsedilen duruma odaklanınca 100 şirket geride olan %90lık kısımdan daha fazla karbon emisyonu üretiyorsa en suçlu kim dersiniz?
@@İlker-ro8gb milyar dolar servete sahip birini anan baban gibi savunmanın ne kadar saçma olduğunu anlarsın umarım ilerde. Bu listede 5. olan da 50. olan da senden benden yüz binlerce, milyonlarca kat daha fazla karbon ayak izine sahip. Milyarderleri savunma, kendi geleceğini savun.
Çok faydalı bir video olmuş, teşekkürler. Ben yine de attığım küçük adımları atmaya devam edeceğim çünkü şimdilik tek kontrol edebildiğim bu. Diğer yandan da topluca da bilinçlenip bu konuda devletlerimizden ve şirketlerden talepkar olmamız da şart.
tebrik ederim konuyu seçtiğin için. Hem güncel bir konu hem de şirketler telafi için bu konuda para toplamaya başladı ( sertifika verip insanlara sahte moral satıyorlar ).. Güzel dengeli bir anlatım yapmışsın. Eline sağlık
Kişilerin değiştirecekleri alışkanlıklar videoda bahsedildiği üzere çok az etki ediyor yani önemli olan şirketlerin kullandıkları enerjiyi fosil yakıtlar yerine yenilenebilir enerjiye geçirmeleridir
İneklerin suçu değil elbette, enerji sektörüyle de kıyaslanamaz ama hayvancılık da %6 civarında sorumlu. Oradan başlamak ne kadar mümkün bilemiyorum ama başlarsak sıra o sektöre de gelecektir.
@@emretekkol6057 Yüzdeler,araştırmalar tabii ki önemli Emre Bey, farkli bir noktaya ve cok degerli buldugum icin videoya dikkat cekmek istemistım o yüzden de hala yorum yapıyorum.1500'lü yillardan itibaren birileri oturup bugünleri planlamış zaten.Burada önemli olan insanoğlunun bilerek almadiğı aksiyon hicbirimizin elinden birsey de gelmiyor ve nebatat,hayvanat,insanatin biyolojilerimize bu kadar ters dayatilan yasam bicimleriyle birlikte havaya,suya,topraga bu kadar zarar verilmesi de ne bileyim ve kim bilir hangi yuzdelere dayatildi butun bu eylemler de ne yapalım nefes de mi almayalim degil mi son 20 yilda her yil 1 derece artan hava sicakliklariyla artik artan max 20 derece artan sicakliklar 20 sene sonra ne olacak mesela benim cocuklugumda,gencligimde Haziran'in ortasında 30 dereceyi ancak bulurdu hava sicaklikları, şu kelebek gibi lapa lapa yağan karı bir daha görebilecek miyiz acaba,90 li yillarda bir deodorant lafi ettiler hepimiz gazsiz spreylere donduk unlu markalar yapti gittik aldik sac icin olsun vucut icin olsun ve inekler, ineklere de sira gelsin ki onlar da öldürülsün ki katlediliyorlar bir cok ülkede artik, cayir cimen kalmadı yemler pahalı gazlari tehlikeli v.s ya da kontrollü yetistirilsin filan herkese de yetmesin,protein almayalim zaten pahali kalanini da yine zenginler yesin vs peki sira arilara geldiginde ne olacak ya da bizlere zaten plastik yedirmeye basladilar artan kanser hastalikları ben insanlıktan geçtim de umarim yaraticinin, dünyanın,evrenin cosmosun ya da bugün sorumluluk almayan BP'nin bu kadar plastikle bir planı vardir.Hicbir dönem bu kadar plastik üretilmemistir her halde en sıkıntılı karbon ayak izi de bu olsa gerek.Can yayinlarindan cikan bir kitap vardi Tahsin Yücel'in Gökdelen diye herkese tavsiye ederim...
Hayvancılık endüstrisi global karbon emisyonunun %14-18'inden sorumludur. Yaban hayvanlarının toplam kütlesi 22 milyon ton iken, çiftlik hayvanlarının toplam kütlesi 630 milyon tondur. Yıllık toplam içme suyu tüketiminin %10'unu bu hayvanlar sağlamaktadır. Bu "çok beğendiğin" videoda da bahsettiği gibi canlılar gaz çıkartarak da sera gazı üretirler. Yani "inek ve öküzlerin osurması "nın yıllık ortaya çıkardığı sera gazı kütlesi 241.8 milyon tondur.
Sonunda söylediklerinle düşüncelerime tercüman olmuşsun Çağrı. Almanyada gıda sektöründe kullanılmak üzere envayi çeşit endüstriyel makineler üreten bir şirkette çalışıyorum. Aynı işlev için olan iki farklı makinelerden daha çevreci olanının diğerine kıyasla çok daha pahalı bir satış fiyatı var örneğin. Bu örnek sonunda söylediğin, dünyamızın canını okuyarak bugün gelişmiş konumda bulunan ülkelerin yaptığı iki yüzlülük işte
bu konuda maalesef yeterli video bulunmuyordu. beklediğim video en kral yerden geldi abim emeğine sağlık lütfen bu konunun devamı ve ülkemizdeki yansımaları hakkında videolar gelsin
College’a giderken bize karbon ayak izimizi hesaplatmışlardı. Sonuca o kadar üzülmüş ve suçluluk hissetmiştim ki anlatamam. Sonradan işin aslını öğrensem de, o gün ki hissi videonuzu izlerken tekrar tekrar hatırladım. Ne kadar acımazsızca yapılmış bir reklam çalışması yürütmüşler. Emeklerinize sağlık❤
Daha videonun başındayım ama geçen fizikçi bir hocamızın (youtubedan takip ediyorum) elektrikli araba videosunda çevre üzerinde çokça durmasından sonra bu konuyu düşündüm ben de. Çok iyi denk geldi. İklim değişikliği hatta dünyada olan herhangi kötü bir şeyde ilk önce vatandaş suçlanıyor. Sürekli ey insanlar siz düzgün değilsiniz de o sebeple bu haldeyiz algısı var. Halbuki asıl problem bu reklamları vs veren büyük firmalarda.
Yıllardır IKEA'da çalışıyorum. Sürdürülebilirlik gerçekten de çok ciddi bir konu. Çalışan herkes eğitimden geçiriliyor. Şirketin sitesinde ekranınızı açtığınız anda mutlaka şirketin daha sürdürülebilir olmak için neler yaptığıyla ilgili bir haber vardır. Benimse en sevdiğim stratejik değişim şu oldu: Bütün bu politikalara "sustainability" deniliyordu. Birkaç yıl önce bu stratejilerin adı "people and planet positive" olarak değişti.
Çeşitli belgesellerde dinlediğim bu bilgileri sizin yorumunuz ile izlemek çok güzeldi, şirketlerin yeşile boyama palavralarını anlatacağınız videoyu da sabırsızlıkla bekliyor olucam
Saygı Değer Administer Mert Bey Şahsi Fikrimce Yayınız Toplumsal Sorumluluk Ve Uluslararası Firmaların Gerçek Yüzünü Görmemizle Adeta Öğreticilik İlkesiyle Muazzam Derecede Arşivlik Yapım Olduğunu Belirtmek İsterim ... Şimdiden Emeklerinize Sağlık Her Daim Bilgilendirici Ve Çarpıcı İçerikli Yayınların Devamını Dört Gözle Bekliyoruz ...
Çok güzel video. Toplumların umursamaz dönemlerinde sermaye devlet politikalarında hep kendine gerekli kanalları açmıştır. Umursamaya başladığınız anda artık çok geçtir. Özetle her şeyi umursamaya ve de kanun yapıcılar üzerinde baskı unsuru olmaya devam edilmelidir. Bir de sermayenin algı yönetimini okuyabilmek çok önemli.
kahvaltıda süt yumurta gibi vegan olmayan yiyecekler yedikten sonra deodorantımı sıkıp karbon ayak izini fazlasıyla arttıran ürünler almaya 5 metre ötemdeki markete fosil yakıt tüketen aracımla giderken videoyu izledim daha da bi zevke geldim sağolasın abi 🙏🏼❤
@@canbaba9706videoyu izlemiyon mu kardeşim o yol yürünse veya yürünmese arkadaşın yaratcağı etkinin tutulabilir bir yanı yok, karbondan ziyade sağlığı için yürüse daha mantıklı
Değerli Çağrı ve Evrim Ağacı, Video'nun yarısındayım fakat aklımdakini unutmadan yazmam lazım. Kısaca belirteceğim bu konudan sonra BP'nin Karbon Ayak İzi konusunda neden bu kadar üstelediği konusuna bir ışık daha tutmuş oluruz diye düşünüyorum. Ben Makina Mühendisi ve Proje Yöneticisi olmamın yanı sıra aynı zaman Risk Yöneticisiyim. Risk Yönetimi kavramı 100 seneden eski bir geçmişe sahip olsa da, gerçekten ciddiye alınması 2010'dan sonradır. Bu yıl önemli. Neden? Çünkü o yıl BP'nin denize saçtığı petrol sebebiyle büyük bir çevre felaketi yaşandı. Meraklısı internetten araştırabilir. Burada önemli olan, BP'ye bunun yaklaşık 80 Milyar Dolara patlamış olması. Peki nasıl? 1992 senesinde, daha Risk yönetimi sadece Sigortalama olarak görüldüğü dönemlerde, BP bir karar alıyor. Projelerini ve bağlantılı Operasyonlarını sigortalatma maliyetleri çok pahalı olduğu için, 10 Milyon Doların üzerinde maliyeti olan sigortaları yaptırmanın gerekli olmadığını (Yani Risk Transferine gerek yok demişler), kendi finansal güçlerinin bunları zaten karşılabileceğini söylüyorlar (Risk acceptance). Seneler geçiyor. BP Proje ve Operasyonlarının her türlü bağlamı (Context) değişiyor. Fakat Risk Yönetimi anlayışı hakim olmadığı için 1992 senesinde alınan karar gözden geçirilmeden kalıyor. Çevresel Bağlamlar ise (Environmental Context) değişiyor. Mesela Küresel Isınma ile ilgili çevresel bağlamlar göz ardı ediliyor. 2000'lerin başında Risk Yönetiminin öncülü olan ilk mevzuatlar çıkmaya başlayınca (2010 felaketi öncesi), BP üzerinde baskı hissediyor ve belirttiğin şekilde 2005 senesinde bu baskıları hafifletecek bir kampanyaya başlamış gibi gözüküyor. Her ne kadar kamuoyunun duyacağı şekilde ilk defa KARBON AYAK İZİ mevhumu BP tarafından seslendirilmiş olsa da, eminim bilimsel bir çalışma şeklinde arka planı vardır ve muhakkak bir Bilim İnsanı bunu ortaya daha önce koymuştur (Şahsi düşüncem. Akademik Makale Veri tabanlarına bakmak lazım). Konumuza dönecek olursak, 1992 senesinden beri güncellenmeyen iç kararları ve 2000'lerden sonra üzerlerinde oluşan baskıya kamuoyu yönlendirme çalışmaları ile karşılık veren BP, bunun cezasını ağır ödedi. Oluşan Çevre Felaketi ise hepimize yadigar olarak kaldı... Son olarak, Risk Yönetimi, Çevresel Şartları ve her kuruluşun ayrı ayrı çevre ile olan ilişkisinin bağlamına ilintili olarak dikkatle, sürekli gözlem altında yürütülmesi gereken bir Yönetim tarzıdır ve önce BP tarzı kuruluşların bunları uygulaması gerekir. Sevgi ve saygılarımla, Tolga Yenici
Evrim agacı yola çıkış amaca bilimi anlatmak olsa da geldiğimiz noktada kitlelere gerçeği göstermeyi ödev bilmeli. Bu tarz küresel sistem eleştirisi ve farkındalığı arttırmayı destekleyen videoların devamını diliyorum.
umarim bp felan gibi petrol sirketleri videoya telif atmaya calismaz malum bu tarz olaylar cok oluyor cok bilgilendirici bir video olmus elinize saglik
Söylediklerinize katılıyorum fakat, bireylerin tercihlerinşn kolektif etkisi ile şirketleri bu hale getirdiler. Tercihlerimizi değiştirdiğimizde dolaylı yollar ile şirketleride değişmeye zorlamış olacağız. Bu etki göz ardı edilmiş bu video da!
sonunda fikirlerimi doğrulayan bir bilgilendirme. aynı durumu doğal kaynak kullanımı için de düşünüyorum. mesela barajlardaki su doluluk oranları hakkında bir çok şey söyleniyor ve tasarruf edilmesi öneriliyor ama otellerde ve sanayide su kullanımı için kısıtlayıcı bir şey görülmüyor. %20'lik kesimin refahı için geriye kalan %80'in daha dikkatli ve özenli yaşaması, yaptıklarına dikkat etmesi bekleniyor, tavsiye ediliyor hatta cezalandırılıyor..
Harika bir anlatım. Emeğinize sağlık. Şunu biraz daha fazla vurgulamak lazım, buradaki esas sorun şirketlerin üretim yapması değil kâr maksimizasyonu odaklı aldığı kararlar. Elbette bu üreticiler talep olduğu (ya da talep oluşturulduğu) için üretim yapıyor ancak kendi alabilecekleri önlemler/düzenlemeler algı yönetiminden daha pahalı olduğu için ucuz olanı tercih ediyorlar.
Tarım ve hayvancılık sektörü ulaşım sektörüne aşağı yukarı denktir. Bazı ülkelerde büyükbaş hayvanların vergilendirilmesi gündemde, Danimarka, Hollanda örneğin.
@@ardaisldar6758 sadece %9,4 ünün sebebi bu. Diğer %9,6(bitki vs kullanımını çıkarsak. %81 oranında insan faktörü söz konusu. Bu bakımdan baktığımızda iş zavallı ineklere mi kaldı derim. Bencilce tüketim arzusu ineklerin canından daha değerli olamaz. Kaldı ki sadece et olarak ta faydalanılmıyor bu hayvandan. B*kuna kadar kullanım alanı mevcut.
Sonunda biri şuna değindi ya. Gerçekten bıktım sabahtan akşama deli gibi geri dönüştürülemez plastik üretip bize onları geri dönüşüme atmamızı söyleyenlerden
Bu videoda hem haklısın hem de haksız. Bu bahsettiğin şirketlerin insanlar üzerinde oluşturmaya çalıştığı algı konusunda haklısın. Artık bu çağda bir dönüşümün öncüsü olmalılar. 100 senedir gezegeni kirletmekten sorumlular ifadende haksızsın. Çünkü daha 5-10 senedir yenilenebilir enerjiler bu kadar ciddi konuşulmaya başlandı ve geçmişte başka alternatiflerimiz de yoktu. Bu evrimsel bir süreç. Bizzat elle yaptıklarımızı önce hayvanlara yaptırdık, sonra odun, kömür vb. enerji kaynaklarını kullanan makinelere, sonra petrol, dogalgaz nükleer vb. enerji kaynaklarını kullandık, şimdi ise artık güneş, rüzgar, vb. enerji kaynakları konuşuluyor.
Abi ama bir şeyi unuttunuz mesela her kes benzine hayır dese bp şirketi varlığını nasıl devam etdirecek aslında şirketler benzini yutmuyorlar biz yutalım diye satıyorlar. Talep var ise üretimde vardır abi kusura bakmada insanların talepleri ihtiyaçları çoğalıyor ve bu ihtiyaçları para karşılığında bize ulaştıran şirketlere suç atmanın mantığı yok yani bizim ihtiyacımız olmasa neden üretsinler?😢
İhtiyaç için üretmiyor, üretmek için ihtiyaç yaratıyorlar bir de bir endüstrisi var bunun reklam diyorlar. Daha fazla kar edebilmek için sonsuz bir tüketim yaratmak istiyorlar.
İçine giydiğin iç çamaşırına kadar kendilerinin karar verdiği bir dünyada, giydiğin dondan sorumlu tutulmak... Oh ne âlâ... Satıştan kâr, sorumluluktan kâr... Sinirine sağlık Çağrı. Merakla bekliyorum gelecek videolarını...
Müthiş bir video olmuş. Söyleyecek çok şey var; ama sadece şunu ifade etmek istiyorum:"Çağrı, seninle ve bu videoya katkı sağlayan Evram Ağacı emekçileriyle gurur duyuyorum! İyi ki varsınız!"
Karbon ayakizinizi hesaplamak için kullanabileceğiniz örnek siteler: cevre.kucukcekmece.bel.tr/karbonayakizi ve www.carbonfootprint.com/calculator.aspx
💗 Evrim Ağacı, okur ve izleyen destekleriyle yola devam ediyor. Bize destek olan bilimseverlere katılın: evrimagaci.org/youtube
Çağrı abi bir şey sorabilir miyim gerçek hayatta pickle hanayama yujiro yada Jack hanma gibi insanlar olabilir mi bunun hakkında bir video çekebilir misin acaba yada yorumu ma cevap veren bilir misin lütfen
bi ara gökyüzünü dumanla kaplayalım uv seviyesini vs. azaltalım diyordu o iş ne kadar tutacak acaba :))
ÇAĞRİ ABI SÜPER KAHRAMANLAR SERİSİ NEDEN GELMİYOR??
SUPER KAHRAMANLAR SERISI GELSIN.
2:18 merhabalar linki göremedim yardımcı olur musunuz :/
Abi baldi back
Param yetmediği için araba alamıyorum, param yetmediği için kışın evimi zar zor ısıtıyorum, bazen ısıtamıyorum ama işe giderken aldığım bir bardak kahvenin karbon ayak izini yüzünden mi şuçlu benim? Süpermiş :)
Hiçbir şeye sahip olmayacaksınız ancak mutlu olacaksınız. Klaus Schwab..
👍 ✅
Siz fakir değil, gerçek bir çevrecisiniz🎉. En azından böyle düşünmek sizi daha mutlu edecek
Ünlü bir mütahitin yanında çalışanlarından duymuştuk adam ne zaman baklava yemek istese özel uçağını gaziantepe yolluyormuş, ama bizden karbon ayak izi vergisi kesilmek isteniyor ne yazık ki bir çok kişide bunu haklı görüyor, eminim o vergi onaylansa bile zenginler yine ödemez
Doğalgaz ödeyecek paran da mı yok vay be
Şu yayını yapmış olmanızdan dolayı şoktayım.Şokta olmamın sebebi küresel sermayenin her yerde aykırı sesleri kesme noktasında gösterdikleri gayreti çok iyi bilen birisi olarak hazırladığınız bu video ile büyük bir hizmet verdiğinizi düşünüyorum,çok teşekkür ederim,umarım video UA-cam tarafından kaldırılmaz.Büyük bir hizmet veriyorsunuz,sonsuz minnet duygularım ile başarılar diliyorum.
Taylor Swift bu videoya dislike attı
Yorumlarda hep Taylor swift den bahsediyorlar olay ne anlatabilir misin
onun ben awk
@@yahyasubas1473 heryere özel jetiyle gidiyor ve çok ciddi bir kullanıcı
@@yahyasubas1473 Sürekli özel jetini kullandığı için. Arabayla markete gider gibi uçak kullanıyor
@@yahyasubas1473taylor swift yürüme mesafesi olan yerlere bile özel jetiyle gidiyor özel jetini en çok kullanan insan o olabilir sanırım o yüzden karbon ayak izi olayından dolayı insanlar tepki gösteriyor
Türkiyenin en fazla enerji üreten termik santralinde çalışan bir mühendis olarak aynen katılıyorum. Bazen yaptığımız birkaç saatlik testler hemen hemen bir ilçenin yıllık emisyonuna denk oluyor.
Kardeşim bu enerjiyi kullanan da halk zaten. O santral olmak zorunda. Alternatif bir yol bulamadığımız sürece enerji üretmesi gerekecek.
@@semihfurkan4482 alternatifi vardır ama kullandırmazlar kanserde olman lazım daha uyduruk kanser ilaçkarı tedavileri satacaklar araba eksozları fabrika bacaları hatta foğalgaz bile kanser yapıyor ama bir perde lazım oda sigara bazı yerlerde akciğer kanseri fazladır toprakdaki tozla kalkan zehirli maddeler bazı yerlerde sigara içenlerden faha fazla gırtlak kanseri vardır aşırı sıcak çay içilmesi doğalgaz ise evlerde radon gazının birik esi ile akciğer kanserleri bunu hem yalanlamış hemde belediyeler evlerde radon gazı ölçümü yaptırmıştı evde ocakta birşey pişirirken mutfağı havalandırın kombinizde balkonunuzda olsun ayık bacasından çıkan evinize girmesin kanser rezilliğine düşmeyin hastalıkdan daha kötü şekilde tedavi adı altında öldürüyorlar.
@@semihfurkan4482 Burda sorun faturanın halka kesilmesi zaten. Özel jet kullananlar halkı kısıtlama derdinde. Art niyetliler bu bariz.
Çağrı sinirlenmiş. "Yeminimi bozdum ulen" modunu açmış gibi gördüm... Buna açıkçası çok sevindim; çünkü ilk defa bir evrim ağacı videosundaki bilgilerin hemen hemen hepsine hakimim ve bu dönen ikiyüzlülüğe ben de ayar oluyordum. Bu konuda bir bilinçlenme sağlamaya çalışmasını destekliyorum. Umarım Çağrı'nun başını yakmazlar; zira ülkemizde akıllı-fikirli, yeni nesil gençlerdeki etkisinin büyük olduğunu düşünüyorum...
Amerikada yaşıyor hiçbir şey yapamazlar
Kesinlikle katılıyorum. Sosyal medya çağındayız ve sözde bilim, sosyal hayat ve daha nice şeylerin "uzman"ları kamera karşısına geçip ahkâm kesiyor kimi oyun oynarken pis düşüncelerini gençliğe saçıyor😢 😢 Herkes Çağrı kardeşimiz gibi dürüst bir şekilde kendine düşeni yapsa ve onun gibi konusunda uzman ve çook araştırmacı olsalar, gençliğimiz çok daha dolgun fikirler ve idealler edinecektir; ona hiç şüphe yok.
❤ çalışmalarının devamını diliyorum Çağrı ve Evrim Ağacı ekibi. İyiki bizimlesiniz.
*_Çok güzel ve faydalı bir belgesel olmuş. Teşekkür ederim. Gezegeni mahvedenler, utanmadan gezegeni kurtarma rollerine bürünüyorlar. Gerçekten inanılmaz._*
bizzat aynı durum su kullanımı ile ilgili de dayatılıyor. evsel su kullanımının sanayi tarım ve hayvancılık yanında muazzam küçük bir miktarda olmasına rağmen biz elimizi 30 sn daha kısa yıkarsak tüm problem çözülcek gibi bilinçli bir kandırmaca var. bu konuda da bi video gelirse güzel olur
@@erknscma 8 milyat kişinin yaptığını düşün birde
bak işte.. çağrının yaptığı saçma sapan mantıkla.. insanlar bireysel olarak bir işe yaramadığını düşünmeye başladı bile... sen ne kadar çok elbise, gida kağıt tüketirsen.. O KADAR ÇOK SU GİDER.. SU DEDİĞİN ŞEY SADECE MUSLUKTAN AKAN DEĞİLDİR..
17:00 dk 'yı tekrar izle senin suyu düzenli kullanmanla da çok fazla şey değişir
@@CAMES321 özetini okusan bile daha çok şey anlardın.
@@LastWetin siz de bu kafada devam edin ki.. susuz kalınca çağrı da video yaparak sizi kurtarsın... siz kağıt tüketin elbiseleri kullanıp kullanıp atın, dizel araç alın; sonra da şirketler üretmek için karbon salsın sizde şirketleri suçlayın..
Geçen sene Taner hoca derste kısaca değinmişti konuya. Şimdi detaylı bir anlatımla tekrar dinlemek güzel oldu. Teşekkürler youtube evrim adam
benim suçum abi dün deodorant sıktım
yok abi greenpeacein botunu fransız kgbsi havaya uçurmuş ondan sakın pes etme diren 🎉
Son bir kaç aydır düşündüğüm bir şeyi sizinle paylaşayım eğer 2. Dünya savaşını Almanya kazansaydı küresel ısınma iklim değişikliği gibi bir problem büyük ihtimalle olmayacaktı çünkü nüfus az olacağı için dünya az kirlenecekti.
Bir daha olmasın kardeşim ben de neden nefes alamıyorum diyordum
@@nedimdoganay7789 duş alıp suyumuzu azaltanlar da var inanabiliyor musun?
Roll on dedorant en iyisi
Efsane bir anlatım sundun. Mükemmelsin.
Arz-talep döngüsü her zaman bunların kaçış kapısı olacak. "Siz talep etmeseniz biz niye üretelim?". Halbuki sanayi devrimiyle gelişen kapitalist sistem yıllar boyu bize gösterdi ki, teknoloji ne kadar gelişirse gelişsin bunu sistemleri optimize etmek için değil daha çok üretebilmek için kullanıyorlar. Gerçekten arz-talep dengesi olsaydı bu kadar üretime ihtiyaç duymayacaklarını anlarlardı. Onlar üretiyorlar ki biz de talep oluşturuyoruz. Yani biz de suçsuz değiliz. Ama sistem kesin suçlu, bizi tüketmeye zorluyor.
Uzun zamandır etrafımdakilere açıklamaya çalıştığım şeylerden birisi bu. Umarım videoyu da izlediklerinde ikna olabilirler.
Reis sana evrim ağacının 3 sene önceki iklim krizi adlı videosuna ve videoya yaptığı yorumlara bakmanı tavsiye ediyorum kendisiyle çelişiyor orda suçu bize atıyor djdjc
@@deadworld104 kardeşim birincisi benim bir ön yargım yok ve ateistim ikincisi o videoda yorumlarda insanlar demiş ki bu konuda çevremi bilgilendirmeye çalışıyorum lakin kimse beni dinlemiyor evrim ağacı da bu yorumları onaylamış şimdi bizim bilinçli olmamız lazım mı değil mi bu çelişki değil mi?
@@alittlekralÇelişen bir durum yok.Videoda zaten kişisel olarak bilinçli davranın tabi ki ama sizin karbon ayak iziniz dev şirketlerin yanında bir hiç,bu reklamlara kapılmayın demek istiyor.
6 milyon aboneli sözde bilim anlatıcısı bir kanalın geçen paylaştığı fiyasko yapay et videosunda iklim değişikliğinin sebebinin öküz ve ineklerin osurması olduğunu ve bu yüzden yapay et yememiz gerektiğini dinledikten sonra bu video ilaç gibi geldi. O videonun nerelerden fonlandığını da şimdi anladım. Bilimin ışığında yürüdüğün için teşekkürler Evrim Adam. Seni de biz fonlayacağız ;)
Hangi kanaldı o?
@@savunmaninsiniri barış özcan
@@savunmaninsiniribarış özcan
Onun pensilvanyayla ilişkisi olduğuna işaret eden bir iki argümana yakın söylenti var o yüzden izlemiyorum ben. Hem zaten propaganda işini de çok yapıyor, bu kan al daha az pr*opaganda yapıyo (başıboş köpek övüp mama şirketinden sponsorluk almak gibi)
sponsorlardan geçilmiyor videoları sırf sponsor için ona uygun video üretiyor
Adamın her kelimesi tek tek doğru. Sonuna kadar katılıyorum. Helal olsun net ve kısa bir video. Bunlara benzer hep söylüyordum çevreme inanmiyorlardi
"Greenwashing" kavramını anlatan video çekin yazacaktım son bölümde değinmiş ve anlatacağım demişsiniz, çok teşekkürler. Bu kavram insanlara mutlaka ama mutlaka anlatılmalı.
Bu video beni hem rahatlattı hem mahvetti. Öyle işte.
Saatlerce, belki günlerce araştırıp toparlayacağım bilgileri oturduğum yerden keyifle öğrenmek şaheser bir duygu. 1959 doğumluyum, ablamla radyonun içindeki küçük insanları görmek için radyonun arkasını sökmüştüm. Böylece ilk transistörleri de görmüş oldum. 1987 de ilk bilgisayarımı aldım. Ben İlkokulda iken bilgisayar olsaydı. Herhalde Astronomi ve Uzay Bilimleri gibi bir dalda çalışmaları olan biri olurdum. İnsan beyni de başka bir evren. Arada kalırdım, herhalde.
İyi ki bir şey olmamışım, böylesi daha iyi.
Çalışmalarınız için çok teşekkürler.
Keşke petrol şirketlerinin nükleer karşıtı lobi faaliyetlerine de yer verseydiniz, gene de çok güzel video. Ellerinize sağlık.
Çocukluğumdan beri çevresel problemlere karşı aşırı hassas bir birey olarak ekolojiyi hayatıma çok erken yaşlarda sokmaya başlamıştım. Daha Türkiye’de bu tarz konular gündemde değilken bile ileriki yıllarda sebep olacağı felaketleri öngörüp bireysel olarak kendi çapımda yaptığım uğraşlardan öteye geçmek isteyerek daha büyük işler başarma hevesi ve gayretindeydim. Bu idealist yapım beni yıllar sonrasında biyoloji okumaya ve sonrasında en iyi teknik üniversitelerden birinde çevre bilimleri ve mühendisliği bölümünde yüksek lisans yapmaya kadar sürükledi. Bir zaman sonra ise çok istediğim bir işe, Türkiye’nin en kurumsal havayolu şirketinde sürdürülebilirlik uzmanı olarak eriştim. Lakin, benim idealimdeki kafa yapısıyla ne bu büyük şirketin ne de diğer havayolu şirketlerinin ve çalışanlarının bu farkındalığa ve algıya asla sahip olmadıklarını ve olamayacaklarını görmek beni büyük bir buhrana ve neticesinde her şeyin koca bir yalandan ibaret olduğu gerçekliğine sürükledi. İşin içinde birebir olunca konuyu daha farklı geniş bir pencereden görebilme şansım oldu, oldukça da her şeyden daha çok soğudum. Greenwashing’i ağzından düşürmeyen şirketlerin greenwashing’in alasını yapıyor olmalarını hayretle seyrettim. Ülkemizde ilk defa yeşil yakıt (sadece %2 mix) kullanılarak yapılacak olan uçuşun aylar öncesinden reklamını her yerde yaptık. O dönem covid olduğu için evden çalışılıyordu ki bu benim fikrimce müthiş bir şeydi, çünkü bilgisayar üzerinden halledilebilecek bir işi, o kadar personelin Mars’tan daha uzak olan yeni havalimanına gitmeden, yani şirkette ve ulaşımda karbon salmadan, evden çalışılabiliyor olmasını bir çok açıdan destekliyordum. Çılgınlar gibi her yerde reklamı yapılan çok komik bir yeşil yakıt oranıyla yapılacak ilk uçuş lansmanı için ise şirket, ilgili departmanlardaki tüm personeli emri vaki şekilde çağırarak (kalabalık olsun, iki alkış tutalım, reklam olsun zihniyetiyle, uçuşun yapılacağı gün yeni havalimanına çağırdı. Evlerinden çıkartılan o kadar personelin 2 saatlik bir olay için İstanbul gibi bir şehirde git-gel ulaşımda saldığı emisyon, zaten yeşil yakıtla yapılacak olan uçuştaki kardan çok daha fazla oldu. Bu bana son darbeyi vuran saçmalık olmuştu. Kafamda bu tutarsızlığı asla oturtamayacaktım ki bu örneği şirketlerin zihniyetini anlayasınız diye veriyorum. Bunun gibi neler neler.. Sadece PR ve kar odaklı “sürdürülebilirlik” anlayışı. Sonrasında severek yapabileceğim bu işten, bu ve bunun gibi sürdürülebilirlik misyonuna çok uzak, diğer bir çok tutarsız olan sebepler ve değişmesi zor kafa yapısından ötürü istifa etmek durumunda kaldım. Yapacağınızı belirttiğiniz greenwashing videosunda havayolu şirketlerini, yeşil mutabakatı, özellikle İskandinav ülkelerindeki “flight shame” olayını araştırıp videonuza dahil etmenizi naçizane tavsiye ederim. Bu videoda bahsettiğiniz konuyla alakalı olduğunu düşünüyorum. İyi çalışmalar dilerim.
@@myconerd Ben de aynı sizin gibi çocukluğumdan beri bu konularla ilgiliyim, etrafımdaki insanları da çevreci bir bilinç sahibi olmaya ikna etmeye çalışıyor(d)um. Lisans ve yüksek lisans eğitimimde de karbon ayak izi oldukça yüksek olan inşaat sektöründe pasif yöntemler üzerinde çalıştım, hala bu konuda mücadele ediyorum. Ancak sizin de belirttiğiniz gibi, şirketler greenwashing yapmayı tercih ediyorlar, ve sanki şirketleri ölümsüzmüş gibi kendi çıkarlarını gelecek nesillerin çıkarlarından üstün görüyorlar. Yine vicdanımı dinliyorum, çöplerimi ayırıyorum, yürünecek mesafeye bu sıcakta araba ile gitmiyorum, zaten bu ekonomide doğru düzgün tatil bile yapamıyorum, yani bireysel olarak yapabildiğimi yapıyorum. Ancak asıl yapmamız gerekenin şirketler ve dolaylı olarak devletlere karşı oluşturacağımız kamu oyu olacağını düşünüyorum. Gerçi bilemiyorum, iklim krizinin bile bir aldatmaca olduğunu düşünen bir topluma ne anlatılabilir…
Oh be sonunda gerçeklerin doğru düzgün anlatıldığı detaylı video geldi ❤❤❤ Harikasınız!!!
Şey 13:25 teki de gerçek miydi?
@@bosphorus6418 yani koskoca videoda takıldığın tek yer bu mudur? Yazık.
@@Lady__Galadriel Bu konuya gerçekten takıldığımı mı düşündün? yazık.
Güzel içerik. Şirketler ve devletler sadece bu mesele için değil tarihte daha farklı problemlerde de sorumluluğu yatayda eşitlemek için aynı taktiği uyguladı. Burada suçlu benim veya ben değilmişim önermeleri ile konuyu bulanık halde tutmamak gerekiyor. Sorumluluğun büyük pay sahibinin kimler olduğu gayet açık. Ancak biz bireysel farkındalıklarımız ile "kolektif bir bilinç" yaratırsak o şirketlerin/devletlerin uygulama hatalarına ses çıkarıp bir nebzede olsun karşı durabiliriz. Bu bireysel farkındalığa erişememiş kişiler zaten "büyük resmi görme uzamanı" olacakları için hiçbir durum için aksiyon alamıyorlar, sadece iklim krizi değil mesele. Uzun oldu ama karbon ayak izini (veya başka önemli meseleyi) bilip, davranışlarını gözden geçiren ve çocuklarını bu şekilde yetiştiren duyarlı bireyler ve bu bireylerin toplumları gelecekte ses çıkarabilir bu tarz meselelere.
Saygılar..
Karbon Ayakizi konusunda sirketlerin algı olusturmaya calıştığını duymuştum. Ama konuyu sizden oğrenince daha bir anlam kazanıyor.
Evrim Ağacı'nı hem bilimsel hem devrimci ve demokratik tavır göstermekten çekinmediği için teşekkür ederim. Çağrı Mert hoca BirGün'de boşuna yazmıyor ✌🏻
Su krizi ile ilgili durum da yanlış tarımsal sulama kaynaklı. Evet biz de bireysel olarak dikkat etmeliyiz ama gençliğimde saçlarımı yıkarken çok su harcanıyor diye neredeyse 10 günde bir saçlarımı yıkıyordum… karbon emisyonu fazla olmasın diye 1200 motor klimasız bir araba almıştım vs… gerçekleri öğrenmeye başladıktan sonra yine hem bireysel hem ailedeki tüketime dikkat ediyorum ama canımı da çıkarmıyorum .
Çok teşekkürler,yine çok iyi bir programdı 👏👏👏
Ablacım olay karbon ayak izi değil, kesinlikle 15 dk'lik şehirleri dayatmak için başlanmış bir olay. 15 dk lik şehirlerin dışına çıkmak için zorunlu yahut gerekli bir durum yoksa çıkamayacaksin diyecekler. Bunu kendileri diyorlar, komplo felan değil yani
Neredeyse yüklediğiniz her videoyu severek ve sonuna kadar izliyorum. Başka hiç bir kanalın başaramadığı farkındalıklar ve bilgiler sunuyorsunuz. Ve o kadar iyi bir sunum yapıyorsunuz ki... Konuşma tarzınız, ses tonunu ve konuya hakimiyetiniz harikulade. Akademik olarak da çok iyisiniz. Ayakta alkışlanacak bir sunum ve ekipsiniz. Tebrikler, tebrikler ve tebrikler.
Amerika da insanların koli koli suyu yarım litrelik şişelerle aldığını, keyfi 5 motor pikap kullandıklarını görünce bütün tasarrufu bıraktım. Ver yansın
İnsanın bireysel yaptığı tasarruf hiçbir şey değiştirmez
@@deniz5155 katılıyorum
Bu ölçekteki bir kirlilikte etkilemez yoksa etkiler neden etkilemesin
Ay çok gıcık
Aferin
Öncelikle ağzınıza sağlık, bilgilendirici harika bir video olmuş. Birkaç eklemem olacak;
-Emisyonun ezici çoğunluğundan şirketler sorumlu olabilir, ancak unutmayalım şirketler insanların ihtiyaçlarına ve taleplerine hizmet etmek için varlar. Emisyonu yüksek hizmetler yerine daha çevre dostu çözümlere talep artarsa emin olun buna cevap verecek şirketler se artacaktır.
-Yani, bireylerin etkisi aslında kendi emisyonlarını düşürerek değil; düşük emisyonu tercih ettiklerini sinyalleyerek büyük firmaları buraya doğru iterek teşvik etmelerinden gelir.
2- Sizin de vurguladığınız gibi, elektrik tasarruflu ampül takmanın, ısı yalıtımı yaptırmanın, kısa mesafelerde araba yerine bisiklet kullanmanın bize faydası olur zararı olmaz. Yapamadığımız aktiviteler için kendimizi suçlamayalım ama bunlar hem sağlığımıza, hem cebimize hem dünyaya faydalı hareketler.
Son olarak; gelişmiş ülkelerde bol olan şey para. Gelişmekte olan ülkelere görece düşük faizli kredi kullandırarak bu tarz girişim ve dönüşümleri teşvik ediyorlar (Yeşil kredi, yeşil bono, hibeler vs) ama henüz yeterli seviyede değil.
Sonuç: Kendimizi ve çevremizi suçlamayalım ama elimizden geldiği kadar doğruyu yapmaktan, şirketlere baskı oluşturmaktan çekinmeyelim.
Sevgiler
@@bugra7989 aklı başında insanlarda varmış.👍
İnsanların çoğu açlık oyunlarında gelecek kaygısıyla yaşıyor, insanlar genelde kendilerine empoze edilen hayatları yaşıyorlar ve bunda güç sahibi kişiler sorumludur, insanları sığır güder gibi güdüyorlar. Acımasız rekabet ve narsistik dünyamızda tüm bu acımasızlığı yaygınlaştıran anlayışlardan uzaklaşmadıkça insanlardan daha barışçıl ve sevgi dolu dünya talebi beklemeyin, sonuçta ağaç yaş iken eğiliyor. İnsan beyni potansiyeli ve algılaması çok ileri bir sinir düğümü ama küçüklükten empoze edilen at gözlükleri ve acımasız rekabet dayatması ile insanlar acımasızlaşıyorlar, narsistleşiyorlar , bu da çok normal zaten. Hangi alanda, konumda, mevkide olursa olsunlar, güçlü insanlar aslında birçok şeyin farkındalar, insanlara birçok şeyi empoze edip çok işe yaramaz sektörler oluşturabiliyorlar, insanları bağımlı kılabiliyorlar. Birilerinin kazanıp birilerinin kaybetmek zorunda olduğu dünyamızda kazananlar kaybedenleri zerre düşünmüyor zaten ve bugünün kaybedeni de dünün kazananıydı. İnsanlar açlık oyunlarının ne demek olduğunu, acımasız rekabetin ne olduğunu anlamadıkça ki eğitim sistemiyle de zaten hiçbir şey sorgulatılmıyor, sadece işçi mühendis yetiştirmeye odaklı eğitim sistemleri var dünyada ve güçlü sermaye de bunu sonuna kadar kullanıyor, o yüzden ben umutlu değilim. Şirketler hiçbir zaman insanların ihtiyaçlarına hizmet etmek için yoklar, onlar gerektiğinde sahte ihtiyaçlar yaratarak insanları belirli konularda hırslandırıp acizlikler yaratıp fırsatçılık yaratarak dünyanın taşını toprağını hayvanını insanını sömürmek için ve piramit dikmek için varlar. Kimse hayrına iş yapmıyor sonuçta, ha bir de insanların istekleri sınırsız değil mi ? Aç gözlülüğümüz sınırsız desek anlayacam da işte hep bir laf canbazlığı.
Şirketler hiçbir zaman insanların ihtiyaçlarına hizmet etmek için yoklar, onlar gerektiğinde sahte ihtiyaçlar yaratarak insanları belirli konularda hırslandırıp acizlikler yaratıp fırsatçılık yaratarak dünyanın taşını toprağını hayvanını insanını sömürmek için ve piramit dikmek için varlar.
Bu yöntem de pek bir işe yaramıyor çünkü şirketler yasaların etrafından dolaşabiliyorlar. Mesela Almanya'da pet şişeler depozitoludur ve şişeleri depozito makinalarına geri verirsin geri dönüşüm için ama izlediğim bir belgeselde Almanya'da tüketilen kullanılmış ve geri dönüştürülmesi gereken pet şişelerin Adana'da bir çöplüğe boşaltıldığını görmüştüm, bunuda Türkiye'de anlaştıkları karton bir geri dönüşüm şirketi üzerinden yaparak Alman devletine resmiyette topladığı şişeleri geri dönüşüm tesislerine göndermiş gibi gösterip alman vatandaşları kandırıyorlar, halbuki geri dönüşüm diye birşey yok sadece plastik çöplerini Almanya'daki çöplüklere dökmek yerine Türkiye'deki çöplüklere döküyorlar.
Bu yüzden vatandaşların şirketlerden sadece emisyonu düşük ve yeşil ürünler talep etmesi yetmez çünkü bunu bilinçli bir şekilde yapmazsak şirketler bizi kolayca kandırıp karbon ayak izlerini 3. dünya ülkelerine taşıyabilirler. Örneğin plastik şişede satılan suyun petlerinin geri dönüştürülmesini istemek yerine ülkenin heryerine içme suyu sebilleri koymasını talep edip vatandaşların yanlarında su matarası taşıması konusunda okullarda eğitim verilebilir ve pet şişede su satan şirketlerden devletin %200 vergi kesmesini isteyebilir ve bu kesilen vergilerin yeşil dönüşüp için bütçeye aktarılması sağlanabilir. Şirketlerin pet şişede sattıkları suyun depozito masrafını vatandaşa kitlemesine izin verirsen ve bu depozito parasını vatandaşa iade edince vatandaşların bu pet şişelerin geri dönüştürüldüğüne inanmasını sağlayıp şirketlere en ufak bir mali sorumluluk yüksemezsen bu şirketlerde plastik şişede su üretmeye devam edecek ve bu pet şişeleri sözde geri dönüştürüyormuş gibi yapıp 3. dünya ülkelerindeki karton şirketlerine gönderip orada yakarak ve ya okyanuslara boşaltarak çevre kirliliği yapmaya devam edecek.
Sadece bireysel olarak iklim değişikliği hakkında hiçbir şey yapamayız. Toplumsal olarak değişikliğe ihtiyaç var. Şirketlerin değişmeye ihtiyaç var.
videoyu dinlemiyor musun? toplumsal olarak bile "kayda değer" bi değişim yapamıyorsun. fabrikaya filtre takıcan hocam.
aloo kardeşim videoyu izle sonra yorum yap video paylaşıldıktan 3dak sonra yazmışsın ayıp oluyor
@@AntiQueGames_lutfenyardimedin Sen izlememişsin
@@oyunsahibiyusuf2909 Sen izlememişsin
90 kişi de düşünmeden beğenmiş yazık.
Bu kanalı ilk zamanlardan beri takip ediyorum. Bu aralar sosyal medyada bu kanala bir operasyon yapılıyor. Hem de güya aynı cenahtan gözükecek yapılıyor bu karalamalar. İddiaları da şöye; Evrim ağacı da hiç etliye sütlüye dokunmuyor. Bu tam bir safsata. Kanalı bilenler buna inanmayacaktır tabi ama yeni gelenler aldanabilir. Bu video tam da bu yüzden çok kıymetli. Teşekkürler Evrim Ağacı.
Küresel ısınmayı ortadan kaldırmak için müdahale edilmesi gereken şeyler sadece büyük şirketler ve taylor swift, biz ne yapabiliriz ki? Günde 6-7 uçak yolculukları yapanlar ve harcamalardan kısmak için tonlarca karbon salan petrol şirketleri düşünsün.
Taylor Swift tek başına 3000 ortalama insanın salınımını yapıyor. Sence 3000 insanın ortadan kaldırılması iklim krizini çözer mi? Bireylere değil, sektörlere ve devlet politikalarına odaklanın.
Taylor swift göz önünde diye atmadığınız bok kalmadı. Sanki bugüne kadar özel jetler vs... yokmuş gibi davranmayın. Çok cahil duruyorsunuz :D
Medyanın sadece Taylor Swift'e oynamasına gelmişsin sende Özel jetlerin yaptığı karbon emisyon miktarları geçen sene açıklandı ve Taylor Swift düzenli şekilde gündeme getirilmesinin aksine ilk 30'un içinde bile yer almıyor.
1. Travis Scott
2. Kim Kardashian
3. Elon Musk
4. Beyonce and Jay-Z
5. Bill Gates
6. Steven Spielberg
7. Tyler Perry
8. Leonard Blavatnik
9. Kylie Jenner
10. Celine Dion
11. Alex Rodríguez /A Rod
12. George Lucas
13. Floyd Mayweather
14. Robert Kraft
15. Jim Carrey
16. Marc Cuban
17. Paul Allen
18. James Dyson
19. Tom Cruise
20. Max Verstappen
21. Jack Nicklaus
22. Mark Wahlberg
23. Blake Shelton
24. Jeff Bezos
25. Drake
26. Dan Bilzerian
28. Flights
27. Kenny Chesney
28. Suleyman Kerimov
29. Tiger Woods
30. Harrison Ford
Bu da şu soruyu akla getiriyor: Taylor'a karşı viral paylaşımlar yapan tüm bu iklim aktivistleri kelimenin tam anlamıyla NEREDE? ÇOK DAHA YÜKSEK emisyonlara sahip 30'dan fazla ünlünün yer aldığı BU liste hakkında ne söyleyecekler? listenin gerisinde olmak iyi bir şey ilk 30 dışındakiler açılanmamıştı ama video bahsedilen duruma odaklanınca 100 şirket geride olan %90lık kısımdan daha fazla karbon emisyonu üretiyorsa en suçlu kim dersiniz?
@@İlker-ro8gb milyar dolar servete sahip birini anan baban gibi savunmanın ne kadar saçma olduğunu anlarsın umarım ilerde. Bu listede 5. olan da 50. olan da senden benden yüz binlerce, milyonlarca kat daha fazla karbon ayak izine sahip. Milyarderleri savunma, kendi geleceğini savun.
Tamam Taylor swift ve birçok ünlü isim
Çok faydalı bir video olmuş, teşekkürler. Ben yine de attığım küçük adımları atmaya devam edeceğim çünkü şimdilik tek kontrol edebildiğim bu. Diğer yandan da topluca da bilinçlenip bu konuda devletlerimizden ve şirketlerden talepkar olmamız da şart.
Thanks!
tebrik ederim konuyu seçtiğin için. Hem güncel bir konu hem de şirketler telafi için bu konuda para toplamaya başladı ( sertifika verip insanlara sahte moral satıyorlar ).. Güzel dengeli bir anlatım yapmışsın. Eline sağlık
Kişilerin değiştirecekleri alışkanlıklar videoda bahsedildiği üzere çok az etki ediyor yani önemli olan şirketlerin kullandıkları enerjiyi fosil yakıtlar yerine yenilenebilir enerjiye geçirmeleridir
Mükemmel bir video olmuş. Cesaretiniz için ayrıca tebrik ederim.
Fakir insanların olmadığı kesin,zenginlerin suçu onlar da ineklere attı suçu...
İneklerin suçu değil elbette, enerji sektörüyle de kıyaslanamaz ama hayvancılık da %6 civarında sorumlu. Oradan başlamak ne kadar mümkün bilemiyorum ama başlarsak sıra o sektöre de gelecektir.
@@emretekkol6057 Yüzdeler,araştırmalar tabii ki önemli Emre Bey, farkli bir noktaya ve cok degerli buldugum icin videoya dikkat cekmek istemistım o yüzden de hala yorum yapıyorum.1500'lü yillardan itibaren birileri oturup bugünleri planlamış zaten.Burada önemli olan insanoğlunun bilerek almadiğı aksiyon hicbirimizin elinden birsey de gelmiyor ve nebatat,hayvanat,insanatin biyolojilerimize bu kadar ters dayatilan yasam bicimleriyle birlikte havaya,suya,topraga bu kadar zarar verilmesi de ne bileyim ve kim bilir hangi yuzdelere dayatildi butun bu eylemler de ne yapalım nefes de mi almayalim degil mi son 20 yilda her yil 1 derece artan hava sicakliklariyla artik artan max 20 derece artan sicakliklar 20 sene sonra ne olacak mesela benim cocuklugumda,gencligimde Haziran'in ortasında 30 dereceyi ancak bulurdu hava sicaklikları, şu kelebek gibi lapa lapa yağan karı bir daha görebilecek miyiz acaba,90 li yillarda bir deodorant lafi ettiler hepimiz gazsiz spreylere donduk unlu markalar yapti gittik aldik sac icin olsun vucut icin olsun ve inekler, ineklere de sira gelsin ki onlar da öldürülsün ki katlediliyorlar bir cok ülkede artik, cayir cimen kalmadı yemler pahalı gazlari tehlikeli v.s ya da kontrollü yetistirilsin filan herkese de yetmesin,protein almayalim zaten pahali kalanini da yine zenginler yesin vs peki sira arilara geldiginde ne olacak ya da bizlere zaten plastik yedirmeye basladilar artan kanser hastalikları ben insanlıktan geçtim de umarim yaraticinin, dünyanın,evrenin cosmosun ya da bugün sorumluluk almayan BP'nin bu kadar plastikle bir planı vardir.Hicbir dönem bu kadar plastik üretilmemistir her halde en sıkıntılı karbon ayak izi de bu olsa gerek.Can yayinlarindan cikan bir kitap vardi Tahsin Yücel'in Gökdelen diye herkese tavsiye ederim...
@@emretekkol6057o inekten bahsetmiyor
Tüm insanlığın suçu. Afrika vs hariç.
Hayvancılık endüstrisi global karbon emisyonunun %14-18'inden sorumludur. Yaban hayvanlarının toplam kütlesi 22 milyon ton iken, çiftlik hayvanlarının toplam kütlesi 630 milyon tondur. Yıllık toplam içme suyu tüketiminin %10'unu bu hayvanlar sağlamaktadır. Bu "çok beğendiğin" videoda da bahsettiği gibi canlılar gaz çıkartarak da sera gazı üretirler. Yani "inek ve öküzlerin osurması "nın yıllık ortaya çıkardığı sera gazı kütlesi 241.8 milyon tondur.
Hocam tehdit edilmeye başlayacaksınız 😌Umarım güçlü duruşunuzu yıldıramazlar 💎Emeğinize sağlık 👏🏻👏🏻👏🏻
Evet, başından beri bu dikte politikası beni inanılmaz rahatsız ediyordu. Bu şekilde bir video hazırlamanız çok değerli.
12:41 tam aradığım tepki. Elinize ağzınıza sağlık. Böyle bir konuyu sövmeden bitirebilmek de başarı.
Dersine çok iyi çalışıyorsun arkadaşım. Her videonu en az bir bazen iki kez izliyorum ... senin gibi insanların çoğalması dileği ile
En az iki kez izliyorum olmalıydı.
Çağrı yine çağrı yaptı. Cidden çok aydınlatıcı oldu okumaya üşendiğim bir konuydu hap gibi anlattın. Emeğin için teşekkürler Güzel insan
Sonunda söylediklerinle düşüncelerime tercüman olmuşsun Çağrı. Almanyada gıda sektöründe kullanılmak üzere envayi çeşit endüstriyel makineler üreten bir şirkette çalışıyorum. Aynı işlev için olan iki farklı makinelerden daha çevreci olanının diğerine kıyasla çok daha pahalı bir satış fiyatı var örneğin. Bu örnek sonunda söylediğin, dünyamızın canını okuyarak bugün gelişmiş konumda bulunan ülkelerin yaptığı iki yüzlülük işte
bu konuda maalesef yeterli video bulunmuyordu. beklediğim video en kral yerden geldi abim emeğine sağlık lütfen bu konunun devamı ve ülkemizdeki yansımaları hakkında videolar gelsin
Abi seviyoruz seni bilim adına iyi bir iş çıkarıyorsun
College’a giderken bize karbon ayak izimizi hesaplatmışlardı. Sonuca o kadar üzülmüş ve suçluluk hissetmiştim ki anlatamam. Sonradan işin aslını öğrensem de, o gün ki hissi videonuzu izlerken tekrar tekrar hatırladım. Ne kadar acımazsızca yapılmış bir reklam çalışması yürütmüşler.
Emeklerinize sağlık❤
Hangi konuyla ilgileniyorsam tam da o konuyla ilgili bir video atıyorsun. Video harika olmuş🫶🏻
Daha videonun başındayım ama geçen fizikçi bir hocamızın (youtubedan takip ediyorum) elektrikli araba videosunda çevre üzerinde çokça durmasından sonra bu konuyu düşündüm ben de. Çok iyi denk geldi. İklim değişikliği hatta dünyada olan herhangi kötü bir şeyde ilk önce vatandaş suçlanıyor. Sürekli ey insanlar siz düzgün değilsiniz de o sebeple bu haldeyiz algısı var. Halbuki asıl problem bu reklamları vs veren büyük firmalarda.
Yıllardır IKEA'da çalışıyorum. Sürdürülebilirlik gerçekten de çok ciddi bir konu. Çalışan herkes eğitimden geçiriliyor. Şirketin sitesinde ekranınızı açtığınız anda mutlaka şirketin daha sürdürülebilir olmak için neler yaptığıyla ilgili bir haber vardır. Benimse en sevdiğim stratejik değişim şu oldu:
Bütün bu politikalara "sustainability" deniliyordu. Birkaç yıl önce bu stratejilerin adı "people and planet positive" olarak değişti.
Çeşitli belgesellerde dinlediğim bu bilgileri sizin yorumunuz ile izlemek çok güzeldi, şirketlerin yeşile boyama palavralarını anlatacağınız videoyu da sabırsızlıkla bekliyor olucam
Saygı Değer Administer Mert Bey Şahsi Fikrimce Yayınız Toplumsal Sorumluluk Ve Uluslararası Firmaların Gerçek Yüzünü Görmemizle Adeta Öğreticilik İlkesiyle Muazzam Derecede Arşivlik Yapım Olduğunu Belirtmek İsterim ... Şimdiden Emeklerinize Sağlık Her Daim Bilgilendirici Ve Çarpıcı İçerikli Yayınların Devamını Dört Gözle Bekliyoruz ...
Gerçekten böyle bir video yapmanız size karşı güven duygumu kat kat artırdı. İyi ki varsınız 🎉👏🏻
Bu video şirketlerin hoşuna gitmicek gibi umarım kanala saldırmazlar
@@fatiherdem9879 herkes biliyirki zaten fabrikaların çevre kirliliği yaptığını çocuklar bile biliyor bunu yani
çok çok çok önemli bir video devamı da gelsin ama muhtemelen çok izlenirse kaldırırlar.. teşekkürler Çağrı... 👍
Sonunda benim yıllardır farkında olduğum konuyu daha çok insan öğrenecek sizin sayenizde.
aslında büyük plastik yalanı videosunda az düşünen herkese çoktan bu farkındalığı kazandırmışlardı.
Dürüst bir insanı dinlemek bile kafamı aydınlatıyor. Yalandan dolandan öyle bıkmışız
Çok güzel video. Toplumların umursamaz dönemlerinde sermaye devlet politikalarında hep kendine gerekli kanalları açmıştır. Umursamaya başladığınız anda artık çok geçtir. Özetle her şeyi umursamaya ve de kanun yapıcılar üzerinde baskı unsuru olmaya devam edilmelidir. Bir de sermayenin algı yönetimini okuyabilmek çok önemli.
Çağrı Bey bu harika bilgilendirme için teşekkür ederiz.
kahvaltıda süt yumurta gibi vegan olmayan yiyecekler yedikten sonra deodorantımı sıkıp karbon ayak izini fazlasıyla arttıran ürünler almaya 5 metre ötemdeki markete fosil yakıt tüketen aracımla giderken videoyu izledim daha da bi zevke geldim sağolasın abi 🙏🏼❤
o kadarcık yolu da yürü olm, rspçcğu olma!
@@canbaba9706 o kısım muhtemelen şakaydı
@@canbaba9706videoyu izlemiyon mu kardeşim o yol yürünse veya yürünmese arkadaşın yaratcağı etkinin tutulabilir bir yanı yok, karbondan ziyade sağlığı için yürüse daha mantıklı
@@canbaba9706 mizah amaçlı abi yoksa çevreyi geçtim ekonomik olarak da mümkün değil o kadarcık yolu arabayla gitmem 😀
Nereden buluyorsunuz böyle esprileri siz? Harcanma buralarda
Kesinlikle katılıyorum. Bilgilendirici bir yayın. Teşekkürler ❤
1:09 aldatılmış hissediyorum
Çağrı bütün bunları açık sözlü bir şekilde anlattığın için teşekkür ediyor ve seninle gurur duyuyorum
ARTIK GERİ DÖNÜLÜNEBİLİCEK NOKTADA DEĞİLİZ SADECE BUNU YAVAŞLATABİLİRİZ...
Dönülebilir ama kimse yeni endüstriyel normlardan vazgeçmeyeceği için yani geri gitmek istemeyeceği için geri dönülmez bi nokta
Mişiz desen mi acaba?
Gerçek bir bilim kanalı olduğunuzu tekrar kanıtladınız teşekürler .
Abi videoların çok faydalı , neden ruhi çenet gibi videolarını başka dillere çevirip daha geniş bi izleyici kitlesine ulaşmıyosun??
Teşekkürler çağrı mert bakırcı bu anlattıkların çok ama çook değerli ❤
13:25 sağlam kaynak ben indandım hocam :D
MUHTEŞEM. Yine ve yine teşekkürler Evrim Ağacı.
Değerli Çağrı ve Evrim Ağacı,
Video'nun yarısındayım fakat aklımdakini unutmadan yazmam lazım. Kısaca belirteceğim bu konudan sonra BP'nin Karbon Ayak İzi konusunda neden bu kadar üstelediği konusuna bir ışık daha tutmuş oluruz diye düşünüyorum. Ben Makina Mühendisi ve Proje Yöneticisi olmamın yanı sıra aynı zaman Risk Yöneticisiyim. Risk Yönetimi kavramı 100 seneden eski bir geçmişe sahip olsa da, gerçekten ciddiye alınması 2010'dan sonradır. Bu yıl önemli. Neden? Çünkü o yıl BP'nin denize saçtığı petrol sebebiyle büyük bir çevre felaketi yaşandı. Meraklısı internetten araştırabilir. Burada önemli olan, BP'ye bunun yaklaşık 80 Milyar Dolara patlamış olması. Peki nasıl? 1992 senesinde, daha Risk yönetimi sadece Sigortalama olarak görüldüğü dönemlerde, BP bir karar alıyor. Projelerini ve bağlantılı Operasyonlarını sigortalatma maliyetleri çok pahalı olduğu için, 10 Milyon Doların üzerinde maliyeti olan sigortaları yaptırmanın gerekli olmadığını (Yani Risk Transferine gerek yok demişler), kendi finansal güçlerinin bunları zaten karşılabileceğini söylüyorlar (Risk acceptance). Seneler geçiyor. BP Proje ve Operasyonlarının her türlü bağlamı (Context) değişiyor. Fakat Risk Yönetimi anlayışı hakim olmadığı için 1992 senesinde alınan karar gözden geçirilmeden kalıyor. Çevresel Bağlamlar ise (Environmental Context) değişiyor. Mesela Küresel Isınma ile ilgili çevresel bağlamlar göz ardı ediliyor. 2000'lerin başında Risk Yönetiminin öncülü olan ilk mevzuatlar çıkmaya başlayınca (2010 felaketi öncesi), BP üzerinde baskı hissediyor ve belirttiğin şekilde 2005 senesinde bu baskıları hafifletecek bir kampanyaya başlamış gibi gözüküyor. Her ne kadar kamuoyunun duyacağı şekilde ilk defa KARBON AYAK İZİ mevhumu BP tarafından seslendirilmiş olsa da, eminim bilimsel bir çalışma şeklinde arka planı vardır ve muhakkak bir Bilim İnsanı bunu ortaya daha önce koymuştur (Şahsi düşüncem. Akademik Makale Veri tabanlarına bakmak lazım). Konumuza dönecek olursak, 1992 senesinden beri güncellenmeyen iç kararları ve 2000'lerden sonra üzerlerinde oluşan baskıya kamuoyu yönlendirme çalışmaları ile karşılık veren BP, bunun cezasını ağır ödedi. Oluşan Çevre Felaketi ise hepimize yadigar olarak kaldı... Son olarak, Risk Yönetimi, Çevresel Şartları ve her kuruluşun ayrı ayrı çevre ile olan ilişkisinin bağlamına ilintili olarak dikkatle, sürekli gözlem altında yürütülmesi gereken bir Yönetim tarzıdır ve önce BP tarzı kuruluşların bunları uygulaması gerekir.
Sevgi ve saygılarımla,
Tolga Yenici
video içeriğinin %90'ı sayılardan oluşuyor. sözelci olarak başım döndü dinlerken. 😂
yine harika bir video olmuş tabi ki! tebrikler 🎉👌
Şurası da bir gerçek ki petrol şirketlerinin ürünlerini kullananlar da biz insanlarız.
Evrim agacı yola çıkış amaca bilimi anlatmak olsa da geldiğimiz noktada kitlelere gerçeği göstermeyi ödev bilmeli. Bu tarz küresel sistem eleştirisi ve farkındalığı arttırmayı destekleyen videoların devamını diliyorum.
AZERBAYCANDAN SALAMLAR OLSUN
umarim bp felan gibi petrol sirketleri videoya telif atmaya calismaz malum bu tarz olaylar cok oluyor cok bilgilendirici bir video olmus elinize saglik
Söylediklerinize katılıyorum fakat, bireylerin tercihlerinşn kolektif etkisi ile şirketleri bu hale getirdiler. Tercihlerimizi değiştirdiğimizde dolaylı yollar ile şirketleride değişmeye zorlamış olacağız. Bu etki göz ardı edilmiş bu video da!
Greenwashing ve küreselcilerin dayatmalarına değinmeniz çok mutlu etti. Bu konuda daha fazla video bekliyoruz.
İlk defa listede 1. Değiliz :)))
Fakirlikten 🎉🎉🎉
Algısı yanlış yönlendirilmiş ve kabullenmiş milyonlarca insanın , bilimin ışığında yolunun aydınlanması ve uyanması için daha fazla evrim👏👏👏
13:26 nası ya gerçek değildir, evrim ağacının yalan söylemesini beklemezdim...
Kız pırtları sessizdie 😘
O kadar iyi anlatıyorsun ki övmeye çekiniyorum. Harikasın Harika 🎉
13:26 gerçek olamaz di' mi?
Kuru iftira
sonunda fikirlerimi doğrulayan bir bilgilendirme. aynı durumu doğal kaynak kullanımı için de düşünüyorum. mesela barajlardaki su doluluk oranları hakkında bir çok şey söyleniyor ve tasarruf edilmesi öneriliyor ama otellerde ve sanayide su kullanımı için kısıtlayıcı bir şey görülmüyor. %20'lik kesimin refahı için geriye kalan %80'in daha dikkatli ve özenli yaşaması, yaptıklarına dikkat etmesi bekleniyor, tavsiye ediliyor hatta cezalandırılıyor..
Karbon ayak izini falan boşverin yapabildiğiniz kadar israf yapin daha çabuk yok olalım lütfen 🙏🙏🙏🙏
5 tonluk tüketimi en fazla 7 ton yapabiliriz, bizden bir cacık olmaz mirim :))
Harika bir anlatım. Emeğinize sağlık. Şunu biraz daha fazla vurgulamak lazım, buradaki esas sorun şirketlerin üretim yapması değil kâr maksimizasyonu odaklı aldığı kararlar. Elbette bu üreticiler talep olduğu (ya da talep oluşturulduğu) için üretim yapıyor ancak kendi alabilecekleri önlemler/düzenlemeler algı yönetiminden daha pahalı olduğu için ucuz olanı tercih ediyorlar.
Umarım sizin orada da temmuzda 2 defa Yağmur yagmamiştir😢 işte iklim değişikliği belirtisi😢
@@UA-cam-panda365day hiç yağmıyor ji
Doğu'da Batman da baraj dan mi dir bilmem ama bu sene ilk defa Yağmur yağdı yazın. Ve. Kışın adam akılli kar yağmadı 😢@@Omerrpm
27 yaşındayım ve kendi ömrümde iklim değişikliği ve kaymalarına şahit oldum, felaket bir haldeyiz.
@@UA-cam-panda365day İzmirde hiç yağmıyor
Ankaraya gel yazın tek damla yağmıyo😂
Ağzına yüreğine sağlık teşekkürler
Cevabın ne olmadığını söyleyeyim:
İnekler
Tarım ve hayvancılık sektörü ulaşım sektörüne aşağı yukarı denktir. Bazı ülkelerde büyükbaş hayvanların vergilendirilmesi gündemde, Danimarka, Hollanda örneğin.
@@ardaisldar6758 sadece %9,4 ünün sebebi bu. Diğer %9,6(bitki vs kullanımını çıkarsak. %81 oranında insan faktörü söz konusu. Bu bakımdan baktığımızda iş zavallı ineklere mi kaldı derim. Bencilce tüketim arzusu ineklerin canından daha değerli olamaz. Kaldı ki sadece et olarak ta faydalanılmıyor bu hayvandan. B*kuna kadar kullanım alanı mevcut.
ahahahhahahahahahah bu videodan hiçbir şey anlamamışsın. İnşallah ironi yapmışsındır.
Evet sensin onları yemeye çalışıyorsun
Hayır o yanlış bilgi. Vergilendirme değil yapılan teşviklerin azaltılması gündemde. @@ardaisldar6758
bu bilgilendirici video ve emekleriniz için çok teşekkürler. başarılar 🙂
Nee kızlarda mı😭😭😭
Sonunda biri şuna değindi ya. Gerçekten bıktım sabahtan akşama deli gibi geri dönüştürülemez plastik üretip bize onları geri dönüşüme atmamızı söyleyenlerden
5:02 Araplara bir kitap yetmemiş birkaç tane daha indirmek lazım
Bu videoda hem haklısın hem de haksız. Bu bahsettiğin şirketlerin insanlar üzerinde oluşturmaya çalıştığı algı konusunda haklısın. Artık bu çağda bir dönüşümün öncüsü olmalılar. 100 senedir gezegeni kirletmekten sorumlular ifadende haksızsın. Çünkü daha 5-10 senedir yenilenebilir enerjiler bu kadar ciddi konuşulmaya başlandı ve geçmişte başka alternatiflerimiz de yoktu. Bu evrimsel bir süreç. Bizzat elle yaptıklarımızı önce hayvanlara yaptırdık, sonra odun, kömür vb. enerji kaynaklarını kullanan makinelere, sonra petrol, dogalgaz nükleer vb. enerji kaynaklarını kullandık, şimdi ise artık güneş, rüzgar, vb. enerji kaynakları konuşuluyor.
Abi ama bir şeyi unuttunuz mesela her kes benzine hayır dese bp şirketi varlığını nasıl devam etdirecek aslında şirketler benzini yutmuyorlar biz yutalım diye satıyorlar. Talep var ise üretimde vardır abi kusura bakmada insanların talepleri ihtiyaçları çoğalıyor ve bu ihtiyaçları para karşılığında bize ulaştıran şirketlere suç atmanın mantığı yok yani bizim ihtiyacımız olmasa neden üretsinler?😢
İhtiyaç için üretmiyor, üretmek için ihtiyaç yaratıyorlar bir de bir endüstrisi var bunun reklam diyorlar. Daha fazla kar edebilmek için sonsuz bir tüketim yaratmak istiyorlar.
İçine giydiğin iç çamaşırına kadar kendilerinin karar verdiği bir dünyada, giydiğin dondan sorumlu tutulmak...
Oh ne âlâ... Satıştan kâr, sorumluluktan kâr...
Sinirine sağlık Çağrı.
Merakla bekliyorum gelecek videolarını...
Çok teşekkür ederim iyi ki varsınız. Vidyonuzu paylaşabildiğim her dijital ortamda paylaştım.
Yine harika bir video. Cok tesekkurler!
Çağrı abi bize evrim ağacı gibi güzel bir kanaldan faydalanma imkanı verdiğiniz için teşekkürler.
bp'den telif yemeden önce izlendi ve beğenildi eline sağlık gene bilgi yamuruna tutulduğumuz gerçeklere gözümüzün açıldığı bir video olmuş👍👏
Mükemmel bir vidyo olmus. Muazzam bilgilendirici.
Özellikle kadinlarin yellenme konusu :)
Saka bir yana, gercekten cok begendim.
Harikaydı, ben ikna oldum..
Sevgiler Anka kuşu❤
Müthiş bir video olmuş. Söyleyecek çok şey var; ama sadece şunu ifade etmek istiyorum:"Çağrı, seninle ve bu videoya katkı sağlayan Evram Ağacı emekçileriyle gurur duyuyorum! İyi ki varsınız!"