Tuğla Duvar Örülürken Dikkat Edilmesi Gerekenler | Tuğla, Gazbeton ve Bims Kıyaslaması | Maliyetler

Поділитися
Вставка
  • Опубліковано 25 січ 2025

КОМЕНТАРІ • 102

  • @zinedinezidane2364
    @zinedinezidane2364 Рік тому

    Boyle guzel anlatan baska bir muhendis gormedim. Vidyolariniz cok bilgilendirici. Insaata depremden dolayi merak sardim. Sizin vidyolarinizla daha cok bilgileniyorum tesekkur ederim. Devamini da bekliyoruz.

    • @emirhanaydin
      @emirhanaydin  Рік тому

      Değerli yorumunuz için teşekkür ederim 🙏

  • @muhmmbrsnplt4375
    @muhmmbrsnplt4375 20 днів тому

    Köpük sıkımı duvar örümü biter bitmez mi yapılmalı yoksa bir süre harcın kurumasını bekleyip öyle mi sıkmak gerekiyor ?

  • @hudaverdiagalday8228
    @hudaverdiagalday8228 4 місяці тому

    Üstat harç karışımı nasıl yapılır teşekürler

  • @leventunsever6760
    @leventunsever6760 Рік тому +3

    almanyada genelde gaz beton kullanılıyor. ama bina içinde mümkün olduğunca ev sahipleri yapılan değişiklikler için profil işi istiyorlar. hem ilerde tekrardeğişiklik gerekirse zahmetsiz ve ucuza maliyeti bir de usb-alçı panel taş yünü üçlüsünün ısı-ses yalıtımında çok avantajlı olması

    • @kaanmario3646
      @kaanmario3646 Рік тому

      Burada bu işler zor bende Almanyada yaşadım burda evimizi kentsel dönüşüm den yıktırdı daire sahipleri bahçemizde olduk daireler çok küçüldü tamamen rantsal bugün daireye baktım rezalet tuğla örmüşler çok ince tuğla duvar ısı ses yalıtımı unutun sıfır tugla araları açık işçilik sıfır her taraf kolon ben Almanyada evlerde böyle kolon görmedim banyo ve misafir odasında geçen garip projeler pes
      Isı yalıtım sıfır sonra kışın doğslgaz yazın hamam gibi evde yaşa odalar yaşam standartlarını dışı küçük dolap yatak zor
      sığar şekilde Almanyafa artık izolasyon organik panellerden yapılıyor sağlık da önemli

  • @ozkefecan
    @ozkefecan 3 роки тому

    Kardeşim efsane güzel olmuş Soluksuz izledim Tebrik ederim 👍🏻

    • @emirhanaydin
      @emirhanaydin  3 роки тому

      Teşekkür ederim üstadım, değerli yorumun için teşekkür ederim :)

  • @mevzuodegil3295
    @mevzuodegil3295 Рік тому

    Merhabalar, bims briketin cok su emdiği söyleniyor, bu açıdan bakıldığında sağlıksız mıdır?

  • @orhankaya7691
    @orhankaya7691 2 роки тому +3

    Hocam merhaba. Uzun zamandır arayışta olduğum, cimer üzerinden cevre ve şehircilik bakanlığına şikayette bulunduğum bu konu hakkında sizinde bilginizi almak isterim.
    2020 yılında başlanmış 2022 ocak ayında iskan alınmış yeni bir binadan daire aldım.Binanın ısı yalıtımı yapılırken dışarıya kaba sıva yapılmış ama odaların ortak duvarların vs hiçbir yere kaba sıva yapılmamış. Direk makina alçısı basılıp geçilmiş.
    Gerçekten insanın ruh sağlığını bozacak derecede ortak duvarlardan alttan üstten tüm konuşma sesleri horlama sesleri alarm sesleri net şekilde duyulmakta.
    Binalarda ses yönetmeliği kapsamında yaptığım araştırmada resmi gazetede 2018 marttan sonra yapılan binalarda gürültü,konuşma sesleri,darbe sesleri, tesisat sesleri hakkında mevzuatın olduğunu gördüm.
    Merak ettiğim, böyle bir kanun resmi gazetede var ise neden hiçbir mütahit sesi kesmek adına en ufak adım atmıyor.
    Yada bu işlem belediyelerce insiyatif e mi bırakılmış durumda.
    Mevzuatta akustik projenin olması gerektiği belirtmekte ama danıştığım hiçbir yapı denetimin bundan haberi yok.
    Evin her yerinde ses yankı yapmakda ve bu binadaki çoğu daire boş olduğu için oluyor, bina oturduktan sonra sesin kesileceğini söylemekte mütahit.
    Sizce bu mümkün mü?
    Bahsettiğim bu konu hakkında bir suistimal yapıldı ise bunu nasıl ortaya çıkarır ve ayıplı mal kapsamında tadilatını isteyebilirim.
    Ne yapmam konusunda engin bilginize sığınıyorum.
    Teşekkürler.

    • @emirhanaydin
      @emirhanaydin  2 роки тому +6

      Merhaba Orhan Bey, akustik raporlar yeni yeni istenmeye başlandı çoğu belediyede. Eski ruhsatlı yerler bundan muaf oluyor. Ancak ortada yaşanan bir sıkıntı var belli ki. Direkt olarak alçı sıva yapılan yerlerde bu sıkıntılara çokça şahit oluyorum. Ne yapılabilir? Sorunuzu not alıyorum. Makine mühendisi Mehmet Emin Bayram ile ses yalıtımı, ısı yalıtımı konusunda çekeceğimiz (muhtemelen 2 hafta sonra yayında olacak) videoda bu soruya da yer vereceğim.

    • @orhankaya7691
      @orhankaya7691 2 роки тому

      @@emirhanaydin Merakla bekliyorum. İyi çalışmalar dilerim.

    • @mervesever8281
      @mervesever8281 2 роки тому

      @@emirhanaydin bu konuyla alakalı video çektiniz mi acaba. Aynı sorunla bizde karşı karşıyayız

  • @yavuzefeoglu2353
    @yavuzefeoglu2353 11 місяців тому

    Merhaba hocam. Öncelikle çok değerli bilgilendirmeleriniz ve anlaşılır bir şekilde anlatımlariniz için teşekkürler. Antalyada bölgesindeki bir müstakil için dış duvarları 20lik ytong iç duvarları gerçek pomzadan üretilmiş bims yapmayı düşünüyorum. ytong üstüne kara siva yapsam sağlıklı olurmu ve yalitima faydası olurmu? Yada yalıtım yapmama gerek varmi? Tabana şap alti xps yine teras çatı yapip üstten şap alti xps dosemeyi düşünüyorum. Xps ler kaç cm kac danste olmali. Yalitim boyalari hakkinda ne düşünüyorsunuz. Genel olarak neler söylemek istersiniz bu konuda

    • @emirhanaydin
      @emirhanaydin  10 місяців тому

      Merhaba, kara sıva iyi olur. Ancak projenizin ve bölgenizin iklim koşullarına göre diğer sorularınızı değerlendirmek gerek. Bu anlamda da makine mühendisinizin mekanik projesindeki önerileri değerli olacaktır.

  • @ytv-up9jf
    @ytv-up9jf 9 місяців тому

    2:47 tavanda ki beton harcı hatalı dökülmüş.

  • @hackaplan6101
    @hackaplan6101 3 роки тому +2

    Sef daha video bekliyoruz metraj ozellikle kaba ince islerle ilgili

    • @emirhanaydin
      @emirhanaydin  3 роки тому +1

      Değerli yorumunuz için teşekkür ederim 🙏 Güzel videolar hazırladım, her pazar bu videoları yayımlamaya devam edeceğim.

  • @burakeraslan4186
    @burakeraslan4186 Рік тому

    Merhabalar.oncelikle sorum tuğla örme hakkında.dikey değilde yatay örulse en azından dış cepheler ve ankraj levhalar kullanılırsa daha iyi ve sağlam olmazmi

    • @emirhanaydin
      @emirhanaydin  Рік тому

      Merhaba, betonarme sistemlerde taşıyıcı elemanlar kolonlar, perdeler ve kirişlerdir. Tuğlayı sonradan; yatık örmek suretiyle sayısını artırmanız ekstra yük getirecektir. En başta yatık olarak yükleri hesap edilirse o zaman başka tabii. Ancak dediğim gibi; betonarme sistemlerde işimiz tuğlaya kalmaz. Odaklanmanız gereken nokta betonarme elemanların boyutlarıdır.
      Sizin dediğiniz yığma yapılar için sağlıklı olur.

  • @İnşaatMühendisi-e1o
    @İnşaatMühendisi-e1o Рік тому

    Poliüretan köpük ve kamayı karşılaştırırsak dayanıklılık bakımından köpüğün çok farkı var mıdır?

    • @emirhanaydin
      @emirhanaydin  Рік тому

      Köpük iyi sıkıştırıyor. Ancak tamamen harç ile aranın doldurulması da iyi bir seçenek.

  • @Aygun-beyazit
    @Aygun-beyazit Рік тому

    Emirhan bey oturduğum bina dört katlı inşaatına 2003 yılında başlandı gazbeton kullanıldı zemin alivyon her ne kadar inşaattan önce İstanbul üniversitesi tarafından zemin etüdü yapıldıysa da yine de güvenilir bir zemin değil İzmir de birde birinci derece deprem bölgesi binanın altında sığınak var defalarca baktık duvarlarda herhangi bir çatlak veya rutubet yok evin duvarlarında da hiç bir çatlak gözükmüyor ben giriş katında oturuyorum evde de hiç bir şekilde rutubet yok beni tek ilgilendiren konu deprem acaba gazbeton depreme dayaniklimi kolonlar konusunda çok bilgi sahibi değilim ve yapan mühendis radye temel kullanıldığını söyledi gazbeton deprem açısından ne kadar güvenli onu merak ediyorum cevap verebilirseniz sevinirim tesekkurler

    • @emirhanaydin
      @emirhanaydin  Рік тому

      Merhaba, binanız betonarme ise; duvarların taşıyıcılığı yoktur. Binanızı betonarme yapı taşır. Betonarme yapılarda duvarlar sadece yüktür. Duvarlarınızı değil, kolonlarınızı önemsemelisiniz.

  • @İnşaatMühendisi-e1o
    @İnşaatMühendisi-e1o Рік тому

    Emirhan bey merhaba,
    Tuğlaların dik olarak(deliklerin üste gelmesi) örülmesi daha sağlam olmaz mı deliklerin harçla dolmasından dolayı

    • @emirhanaydin
      @emirhanaydin  Рік тому

      Merhaba, dikey delikli tuğlalar aslında yığma tuğlalardır. Yani taşıyıcı tuğlalar. Eğer yığma tuğla örüyorsak, yani bir taşıma amacımız varsa delikler yukarı bakmalı. Ancak ara bölme duvar örüyorsak, yani yatay delikli tuğla, bunlarda yukarı bakmasına gerek yok. Taşıyıcılık beklemiyoruz.

    • @İnşaatMühendisi-e1o
      @İnşaatMühendisi-e1o Рік тому

      @@emirhanaydin Evet taşıyıcılık beklemiyoruz ama belli bir taşıyıcılığı olduğuda gerçek, zayıf kat düzensizliği dediğimiz olguda bir nevi bunun kanıtı gibi görüyorum

    • @emirhanaydin
      @emirhanaydin  Рік тому

      @@İnşaatMühendisi-e1o Evet, muhakkak katkısı var, dediğinizde haklısınız. Meslektaş bulmuşken biraz fikir alışverişi yapalım 😊 peki öyleyse sizce neden direkt yığma tuğla örmüyoruz?

    • @İnşaatMühendisi-e1o
      @İnşaatMühendisi-e1o Рік тому

      @@emirhanaydin Bunu düşünmemiştim aslında ama depremin yıkıcı boyutunu gördükten sonra projede yığma tuğla ağırlığı dikkate alınarak örmek şuanki sistemden daha iyi olabilir düşüncesindeyim fakat maliyet ve mimari kaygılar işin ayrı boyutu

    • @emirhanaydin
      @emirhanaydin  Рік тому

      Aslında işi tuğlaya bırakmak yerine bütün aksları perdelerle doldurmalıyız, tıpkı japonlar gibi. Japonya deprem yönetmeliğinde güzel bir madde var. Pazar günü yayımlayacğaım videoda açıklamaya ekleyeceğim. Dilerseniz o videoyu izleyin, yeniden fikir alışverişinde bulunalım.

  • @rehberihsan
    @rehberihsan 5 місяців тому

    Merhabalar, dış duvar kalınlığı ne kadar olmalıdır. Mantılama yapmak istemiyorum, bunun yerine duvarın kalınlığı ile yalıtımı ve binanın nefes almasını da temin etmek istiyorum. Dış duvar kalınlığını elde etmek için yığma tuğlayı (19cm x 29cm) uzunlamasına değil de yanlamasına ördürerek dış duvar kalınlığının tuğla kalınlığını 29cm ve üzerine de hem iç hem dış kaba (kara) sıva akabinde ince sıva ve dış taraftan da minarel sıva yaptırarak duvar kalınlığını 34cm civarı yaptırmak istiyorum. Isı yalıtımı konusunda yeterli gelir mi?
    Teşekkürler.

    • @hellenistikuss
      @hellenistikuss 3 місяці тому +1

      Bunu belediyeye sor abicim. Şehirlerin imar yönetmeliklerinde diş cephe ısı yalıtımı zorunlu. Senin keyfine göre olmuyor o işler.

  • @muhendisenes
    @muhendisenes Рік тому

    Katlara tuğlaları aldıktan sonra taksimat işlemini nasıl yapacağız şefim? Hareket edecek yer kalmıyor ki doğru düzgün.

    • @emirhanaydin
      @emirhanaydin  Рік тому

      Evet bu bir sorun, haklısınız. Biz ilk gelen tuğlaların ardından; henüz paletler seyrekken yapıyoruz. Yine de bazı yerlerde o an yapma şansınız olmuyor. Daha sonraya bırakıyoruz.

  • @murat40455
    @murat40455 Рік тому

    Bir sorum olacak.Bu duvarlar örülürken tuğlaların delik yüzeyinin yukarı bakması gerekmez mi hem harcın içine girmesi hem direnç göstermesi açısından. Aynı briketin hem dikey hem yatay yüzeyden ne kadarlık bir güce dayanabileceğini gösteren bir video atar mısınız?

    • @emirhanaydin
      @emirhanaydin  Рік тому

      Merhaba, tuğlaları yatay delikli ve düşey delikli tuğlalar olarak ikiye ayırırız. Sizin dediğiniz; düşey delikli tuğlalar. Yani taşıyıcı tuğlalar. Bunlar yığma yapılarda, bir iki katlı müstakil yapılarda kullanılır. Ağır malzemedir.
      Betonarme yapılarda ise tuğladan taşıyıcılık beklemediğimiz için yatay delikli tuğlalar kullanırız. Yani sadece bölme duvar vazifesini görüp odaları ayırmasını isteriz. Aradaki fark bu şekilde.

    • @murat40455
      @murat40455 Рік тому

      @@emirhanaydin cevap için teşekkürler, evimin önümde inşaat yapıyorlar izlerken merak ettim neden delikler yana bakıyor omuz atsanız yıkılacak şekilde duvarlar yapıyorlar. Yabancı videolara da baktım deliklerin yana bakacağı şekilde örülen duvara rastlayamadım. Briketi çevirip yana bakar kullanmak yukardan gelen baskıya daha dirençsiz hale getirmez mi? Taşıyıcı olmasa bile neden daha güçsüz bir duvar örülsün anlamadım.

    • @emirhanaydin
      @emirhanaydin  Рік тому

      Merhaba, yabancılar yüksek katlı yapılardan ziyade müstakil evlerde tuğla tercih ettikleri için taşıyıcı tuğla tercih ediyorlar. Yatay delikli tuğla örnekleri de var, bu link karşıma ilk çıkan oldu: ua-cam.com/video/9ult9WjE9Sw/v-deo.html

  • @bekirodabas8722
    @bekirodabas8722 Рік тому

    Merhaba Yalova Armutlu da 90m2 tabanlı 2 kat ev yaptırıyorum sizce ytong mu yoksa tuğlamı kullanalım ? ayrıca ytong kullanırsam montoloma yapmama gerek varmı? Şimdiden teşekkür ederim.

    • @emirhanaydin
      @emirhanaydin  Рік тому

      O bölgenin iklim koşullarına ve kullanılacak malzemenin değerlerine göre bu hesabı size makine mühendisiniz verecek. Yani mantolama konusunu makine mühendisiniz karar verecek.

  • @semaklc6061
    @semaklc6061 2 роки тому

    Merhaba bizim yuksek çatımız var kenarları örülecek yaklasık 40 metre kare ytong mu daha iyi olur yoksa tuglamı maaliyeti ne kadar

    • @emirhanaydin
      @emirhanaydin  2 роки тому

      İki malzemenin özelliklerini videoda kıyasladım. İzledikten sonra daha rahat karar vereceğinizi düşünüyorum. Kolay gelsin.

  • @hs-kl9cm
    @hs-kl9cm 3 роки тому

    Yığma 60 80 metrekare arası ev yapacağım. En ucuz ve kaliteli olanı hangisidir. Bims basınc dayanımı az diye duydum. Ve kendim anlamıyorum ama netten araştırarak kendim yapabilirmiym

  • @busealtunok
    @busealtunok Рік тому

    hocam merhaba,
    bizim evimiz beş yıllık bir ev 2018 ağustos ayında teslim aldık (2018 yönetmeliğine uygun mu bilemiyorum). Ama duvarlara vurduğumuzda tok ses gelmiyor. Sanki biraz boşmuş gibi. Evin zemini ve demir eklme konusunda eminim çünkü ev yapılırken dedem başında durdu ve ustalara fazladan demir ekletti.
    5.5 bir deprem olduğunda ama ev yinede sanki çok sarsıldı (1. kattayız) ya da o anki psikoloji ile öyle hissetmiş olabiliriz.

    • @emirhanaydin
      @emirhanaydin  Рік тому

      Merhaba, yer küre hareket ederken evin sabit kalması olası değil, hareket etmeniz normaldir. Binanız yeni bir bina olduğu için endişe etmenize gerek olmadığı görüşündeyim. Tuğlalara aldırmayın, tuğlalar taşıyıcı değil. Sizi kolonlar ve kirişler taşıyor. Tuğlalar sadece odaları ayırmak için.

  • @talipmalkoc988
    @talipmalkoc988 Рік тому

    Yapılan beton işçiliğine bakıyorum da çok güzel betonlar çok güzel sıkıştırılmış elinize sağlık
    Tuğla ören ustaya baktım da o usta deyil 13.5 tuğla ya tek taraflı harç kullanılmaz mutlaka çift tarafa kullanılmalı yoksa duvar ışık lar ve tuğlalar arası yeterince harç yok ve tuğlayı düzgün oremezsin selamlar

  • @fatihhan5874
    @fatihhan5874 2 роки тому

    Merhaba hayırlı günler.6metreye 5 metre Blok tuğladan köyde bir odunluk yapmak istiyorum.Değişik ustalara iş yaptırdım çoğu usta tuğla örme harcına kireç katıyordu ama youtube de izlediğim videolarda daha profesyonel yapılarda tuğla örme harcına kireç katılmadan yapılıyordu .Sizden isteğim tuğla örme harcının , kaba sıvı harcının ve ince sıva harcının çimento kum su oranlarını yazabilirmisiniz.

    • @tgtfccctvvv5285
      @tgtfccctvvv5285 Рік тому

      Benim ustamdan öğrendiğim kadarıyla harcın hemen donmasını ve katı hâle gelmesini önlüyor böylece daha kolay işçilik uygulanabiliyorsun

  • @TAMERBASPINAR6043
    @TAMERBASPINAR6043 2 роки тому

    80 lik oda kapısı için ne olmalı

  • @canera.6313
    @canera.6313 2 роки тому

    17.5cm Ytong olmuş tanesi 29tl. 13lük tuğlaya kaldık yine dış duvarlarda. 3.35 şuan kilsan tuğla.

  • @berkedoganay4463
    @berkedoganay4463 3 роки тому

    şefim iyi günler sana bi sorum olucaktı müsaitsen ; salonda biraz sert yürüken veya yere vurunca yankı yapıyor yerde zeminde . bunun nedeni ne olabilir acaba? 15 katlı bina ben 7. katındayım 18 yıllık bina şimdiden teşekkür ederim saygılar

    • @emirhanaydin
      @emirhanaydin  3 роки тому

      Merhaba, genelde döşeme kalınlığı ince olduğunda veya döşeme açıklıkları büyük olduğunda bu durumlarla karşılaşıyoruz. 15 katlı bir bina ise zaten statik hesapları yapılmıştır ve boyutlarıyla açıklıkları ona göre seçilmiştir ancak işte böyle konforsuz durumlar ortaya çıkabiliyor seçimlere göre ne yazık ki. Diğer katlarda da aynı odalarda aynı durum söz konusu mu?

    • @berkedoganay4463
      @berkedoganay4463 3 роки тому

      @@emirhanaydin Yok hocam sadece salon ve büyük bir oda var orda yaşanıyor diğer yerlerde yok

    • @berkedoganay4463
      @berkedoganay4463 3 роки тому

      Yani metrekare olarak geniş alanlarda söz konusu oluyor bu durum sizce bi sorun yaratırmı ?

    • @emirhanaydin
      @emirhanaydin  3 роки тому

      @@berkedoganay4463 Eğer imalat; statik hesabındaki gibiyse sorun olacağını düşünmüyorum. Ancak hesap dışı imalatlar varsa - ilave duvar yapılması, imalatta taşıyıcı sistemin projeye uygun imal edilmemesi vb. - bunların incelenmesi gerekir.

    • @berkedoganay4463
      @berkedoganay4463 3 роки тому

      @@emirhanaydin anladım hocam yani şöyle burası istanbul beylikdüzü burda bütün binalar 1996 yılında başlanıp 2003 e kadar 2 tip olarak yapılmış yani bizim binamızın aynısından mahallemizde 20 30 tane daha var yani her bina 60 daire burda o dönemlerde bi toplu konut yapı kooperatifi yaptığı söyleniyor büyük bir yatırım sizin nasıl bir düşünceniz olur bu konutlar için ?

  • @TcKDooM
    @TcKDooM Рік тому

    Başkan şu UA-cam beğen butoyununu nasıl yaptin

    • @emirhanaydin
      @emirhanaydin  Рік тому

      Merhaba, editörüm Murat Tayyip Yılmaz süreçle ilgileniyor. Sürece pek hakim değilim ne yazık ki.

    • @TcKDooM
      @TcKDooM Рік тому

      @@emirhanaydin O mübarek kişiye bir ulaşabilsek keşke :)

  • @muhendisenes
    @muhendisenes 2 роки тому

    merhaba, briket ve bims aynı şey mi acaba?

    • @emirhanaydin
      @emirhanaydin  2 роки тому

      Merhaba, esas olarak biri kumdan biri ponzadan imal edilse de şu an piyasada aynı biliniyor.

    • @muhendisenes
      @muhendisenes 2 роки тому

      @@emirhanaydin teşekkür ederim

  • @ismailturkoglu4911
    @ismailturkoglu4911 Рік тому

    Tuğla yan örülmüş,dik daha sağlam olmazmi

    • @emirhanaydin
      @emirhanaydin  Рік тому +1

      Merhaba, düşey delikli tuğlalar taşıycı olur. Onları dikine örersiniz. yatay delikli tuğlalar, yani betonarme yapılarda kullanılan, oda bölmeleri vs. içindir, yatay örülür. Videodaki yatay delikli tuğladır.

  • @nazmiboral8535
    @nazmiboral8535 3 роки тому

    Merhabalar.Bende Aydın da yaşıyorum iki katlı yığma tuğladan yapılmış müstakil bir evimiz var.3.kata da savdiviç panelli bir çekme kat yapmayı düşünüyorum.13.5 Luk tuğla ile 12.5 luk gaz beton arasında kararsız kaldım.Burada en önemli etkenler tabiki başta ısı, ses ve dayanıklılık.Bu gün yarın yapıma başlayacağım.Bu konuda yardımcı olursanız ve cevap verirseniz çok sevinirim.Allah razı olsun 😀

    • @nazmiboral
      @nazmiboral 2 роки тому

      @Adem Gümüşsoy Eyvallah bende öyle yaptım 😀

  • @arifakca392
    @arifakca392 Рік тому

    Almanyada inşaat ìşi yapiyorum tuglayi örerken her ücüncü sirayi duvara le demiriyle monteliyoruz böylelikle her ne olursa olsun duvar ayakta kaliyor,ve türkiyede tugla kalitesi çok düşük.

    • @emirhanaydin
      @emirhanaydin  Рік тому

      Merhaba, bizim yeni yönetmelikle birlikte deprem anında kolonların rahat hareket edebilmesi için tuğla ile duvar arasına esnek bant konulması seçeneği geldi. Zamanla uygulamasının artacağına inanıyorum. Yani biz deprem bölgesi olduğumuz için inşaat kültürümüz Almanya'dan farklı yönde ilerliyor. Özellikle depremlerde çok fazla yıkıma sebep olan zayıf kat problemine bu sayede (duvarla betonu ayırarak) çözüm bulabiliriz. Bu nedenle durumu destekliyorum.

  • @Mine-pb2hc
    @Mine-pb2hc 3 роки тому

    👏👏👏

    • @emirhanaydin
      @emirhanaydin  3 роки тому

      Değerli yorumunuz için teşekkür ederim.

  • @emirkozan2085
    @emirkozan2085 2 роки тому +2

    Hocam artık tuğladan ev yapan bildiğim kadar yok çünkü depreme dayanıksız artık ya pirler yada ytong malzeme kullanılıyor çünkü daha sağlam ve dayanıklı ve ısı yalıtımlı tuğla artık 100 yıl önceki bir icat bunu bırakmamız yeni ufuklara yelken açmalıyız çünkü ülkemiz deprem ülkesi unutmayalım okey

    • @ayyildizpilot
      @ayyildizpilot 2 роки тому

      İstanbulda halen %70 ara müteahhitler tuğla tercih ediyor, bi halt değil acayip şekilde ses iletiyor yan daire vs aşağıdaki sesi yukarı taşıyor tam iğrenç birşey halen ucuz diye kullanıyorlar. Üreticisini dinleyince ses yalıtımı ısı yalıtımı sağlamlık :) palavra o biçim.

    • @emirhanaydin
      @emirhanaydin  2 роки тому +3

      Merhaba, öncelikle şu konuya açıklık getirmek isterim. Duvarlar, betonarme yapılarda sadece duvar bölmesidir. Taşıyıcı olarak kullanmayız. Betonarme bir binada; tuğla örülmüş bir duvarı yıkabilirsiniz örneğin. Bina yıkılmaz. Yıktığınız yere ytong da örebilirsiniz. Bina yine yıkılmaz.
      Yani demek istediğim; taşıyıcı olan, betonarme sistemin kendisidir, duvar bölmelerinin yapının sağlamlığıyla doğrudan bir ilgisi yoktur.
      Ancak duvar bölmelerini yük olarak değerlendirebilirsiniz. "Bu da hangi malzeme hafifse onu kullanayım" düşüncesine ulaştırabilir sizi. Veya "hangi malzemenin yalıtkanlık seviyesi daha iyi" diye de düşünebilirsiniz. Bu da sizi farklı bir sonuca ulaştırabilir.
      Sizin dediğiniz sistem; yığma yapı sistemleri için geçerlidir. Ancak günümüzde çok az yığma yapı inşa edilmektedir. Onun da yönetmeliklerimizce belirlenmiş standartları vardır. Bir inşaat mühendisinin elinden çıkmış projeyi uygularsanız, yığma bir yapıda da güvenle oturabilirsiniz.
      Son olarak; bu yorumu okuyacak meslektaşlarım için şu açıklamayı yapmak isterim. B1 düzensizliği durumunu ya da dolgu duvar malzemelerinin kesme katılımlarını vb. durumları ihmal ederek bu yorumu yazdım. İyi çalışmalar.

  • @bunyamintakim3039
    @bunyamintakim3039 Рік тому +1

    He he köpük koy arkadaş duvar yapıyosun yap boz oynamıyoruz
    Birde şu tuğlaları Neden gözenekleri yukarı gelecek şekilde örülmüyor mukavvemet şekil dikey olunca üzerine kolan düşse bile o yükü çekecektir.

    • @emirhanaydin
      @emirhanaydin  Рік тому +1

      Duvarla kiriş arasına sıkışan poliüretan köpükten mi bahsediyorsun? Duvarın sabitlenmesini sağlamak için iki yöntemin var. Ya kama çakarsın ki bu aralıklı olarak yapılır. Ucuzdur. Ya da daha pahalı bir yöntem olarak köpük sıkarsın ve duvarın kirişine her noktadan baskı yapmak suretiyle sabitlenmiş olur.
      "He he" ve "yap boz oynamıyoruz" yorumlarını yapma cüreti gösteren, engin bilgilerinizi kendinize saklarsanız vatandaşı da hatalı yönde manipüle etmemiş olursunuz.
      Diğer sorunuza gelirsek; betonarme sistemlerde hesaplarda kullanılan taşıyıcı sistem kolon ve kiriştir. Yani o duvarları kaldırıp alçıpanla da kapatabilirim. Bu nedenle odak noktası betonarme sistemin boyutları olmalıdır.

    • @bunyamintakim3039
      @bunyamintakim3039 Рік тому

      Valla Ben bakıyorum dünyada sade biz tuğlaları yan örüyoruz.
      Kimseye yanıltıcı bilgi vermiyorum
      Dikkat ederseniz neden diye yazıyorum.

  • @muzaffervardar9986
    @muzaffervardar9986 Рік тому

    Dış cephenin tuğlası yatık olması daha sağlam ve yalıtımı daha iyi olur siz dik ördürmüşsünüz hem tuğla daha az kullanıyorsunuz hemde metre kare fazlalaşıyor iç kullanımı fazla oluyor herşeyden çalmak bence doğru değil iç cephelerdede 10 luk tuğla kullanılıyor halbuki iç cephede dik kullanılması yani 13lük olması lazım dış cephede 19 luk olur yönetmelik uygulansa sağlam duvarlar olur

    • @emirhanaydin
      @emirhanaydin  Рік тому

      Neye göre yatık örülmesi lazım? Birincisi benim mimari projem bu şekilde, ikincisi de yönetmelikte sizin iddia ettiğiniz gibi bir ibare yok. Güncel mevzuat burada: www.mevzuat.gov.tr/mevzuat?MevzuatNo=23722&MevzuatTur=7&MevzuatTertip=5
      Cevabınızı bekliyorum.

    • @muzaffervardar9986
      @muzaffervardar9986 Рік тому

      @@emirhanaydin yatık örüldüğü zaman deprem anında dış duvarlar daha dayanıklı olur eskiden kolonlar dikilir sonra duvarlar dış cephe yatık iç cepmhelerde dik örülürdü sonrada üs kirişler tabla betonu merdivenle birlikte atılırdı şimdiki binalarda beton sağlam ama tuğlalar dış cepheler facia o yüzden bu değilki sizin ördürdüğünüz binalar çürük veya sağlam demedim yatık daha fazla metre kare oluşuyor ve daha fazla sağlam olur demek istedim

    • @emirhanaydin
      @emirhanaydin  Рік тому

      @@muzaffervardar9986 Hayır, "her şeyden çalmak doğru değil" diyerek ve "yönetmelik uygulansa sağlam olur" diyerek iftira attınız. Attığınız yorumu kibarlaştırmaya çalışmanıza gerek yok. Ne söylemeye çalıştığınızın farkındayım.
      İkinci olarak; yapıyı kolon, perde ve kirişler üzerine kurguluyoruz. Hesaplarda baz aldığımız yapı elemanları bunlar.

  • @TAMERBASPINAR6043
    @TAMERBASPINAR6043 2 роки тому

    Mayıs 2022 de tuğla cimento kum uctuuuu abi

    • @emirhanaydin
      @emirhanaydin  2 роки тому

      Ne yazık ki fiyatlar korkunç bir hızla yükselmektedir. Değerli yorumunuz için teşekkür ederim.

  • @ucmak741
    @ucmak741 Рік тому

    Kardeş depreme dayanıklı bina yapın. Maliyetten kaçmayın. Milletin vebalini almayın.

    • @emirhanaydin
      @emirhanaydin  Рік тому +3

      Merhaba, tuğla duvar videomun altına çok fazla bilinçsiz yorum geldiği için ve sizin de yanlış bir algıya kapıldığınızı düşündüğümden hiç sıkılmadan tane tane anlatacağım.
      Betonarme binalarda tuğla duvarlar taşıyıcı değildir. Gazbetonlar da değildir, bims de değildir, alçıpan da değildir. Taşıyıcı olan betonarme sistemdir ve bu elemanlar (tuğla, gazbeton vb) bölme duvar olmaları dışında bir vasıfta değillerdir, hesaplarda kullanılmazlar.
      Örneğin ben şu an deprem bölgesinde gönüllü olarak hasar tespiti yapıyorum bakanlığa bağlı olarak. Betonarme yapılarda oluşan tüm tuğla çatlakları, kırıkları, hatta duvarın tümden devrilmesi bizim için "hasarsız" tespitini alır. Yani betonarmede hasar yoksa, bina hasarsızdır.
      Umarım tuğla duvar konusundaki hatalı algıları biraz olsun şekillendirebilmişimdir.

  • @ozguryardimci8621
    @ozguryardimci8621 Рік тому +1

    Dış cepheler şu işe yaramaz kırmızı tuğlaları kullanımı bırakın.

    • @emirhanaydin
      @emirhanaydin  Рік тому +2

      Merhaba, betonarme binalarda tuğlalar, gazbetonlar vb. malzemeler sadece bölme duvardır, dolgudur. Taşıyıcı sistem tuğla duvarlardan oluşmaz. Bu nedenle maliyet, işçilik, erişilebilirlik, yalıtım, ağırlık gibi konulara göre malzeme seçimi (tuğla, ytong veya bims) yapılır. Şimdi neden işe yaramaz dediğinizi söyleyebilirsiniz.

  • @MustafaTekin.
    @MustafaTekin. 2 роки тому

    3 video izledim 3 ü de farklı söylüyor

    • @emirhanaydin
      @emirhanaydin  2 роки тому +1

      Merhaba Mustafa Bey, bulunduğunuz bölgede yaygın olan uygulama hangisiyse ona yönelmeniz, kalifiye eleman bulmanızı kolaylaştıracaktır ve maliyetinizi de düşürecektir. Bu yönde tercih yapınız.

  • @blabla-nj2xb
    @blabla-nj2xb 2 роки тому

    Aynen ben kafadansınız 😅

  • @Edilee_
    @Edilee_ 2 роки тому

    şimdi çimento 120 tl tuğla 10 tl kiremit 14 tl 🧐

  • @leventunsever6760
    @leventunsever6760 Рік тому

    en büyük hata ve bir çok inşaatta bunu gördüm. tuğlalara sıva uygulanırken hiç bir şekilde nemlendirme işlemi yapılmıyor. tuğlalrın tozu üzerinde işleme sokuluyor aradan bir kaç yıl geçmeden bunlar sıva çatlağı oluşmasına sebep oluyor. zaten işçilik ( dış cephe sıva işçiliği ) çok profesyonelce değil. işin ucuzuna kaçmak için bir ustaya 4-5 çırak verilip yövmiyeden kırpmakla ilgili. sıva işi profesyonel ustası dışında kimseye yaptırılmamalı

  • @yaserkokez1360
    @yaserkokez1360 Рік тому

    Bu video yu izleyince depremde neden can ve mal kaybının çok olduğunu anladım.

    • @emirhanaydin
      @emirhanaydin  Рік тому

      Bu yorumu detaylandırır mısınız?

    • @holi00
      @holi00 Рік тому

      ​@@emirhanaydin tuglanin son sirasina kopuk sikiliyor heralde orasi