E foarte bine ca faci 'educatia' asta ca mai stim si noi clientii finali ce sa cerem de la un electrician! La cate am invatat din vre-o 10 filmulete de-ale tale, sigur o sa-si puna mana in cap vre-un electrician cand o da de mine, daca nu m-o lasa balta!
Felicitari! Este primul filmulet la care m-am uitat cu placere, nu doar ca sa invat cum se face una sau alta. Demonstreaza ca se poate face si fara injuraturi, sau hulit pe X sau Y. Am mai avut candva un comentariu si exact asta iti spuneam. Felicitari inca o data si iti doresc la cat de multe materiale de genul acesta civilizat! In modul acesta, daca o sa aiba 2 ore materialul, iti garantez ca toti care se uita nu o sa aiba nimic impotriva. Chiar ma mir ca ai avut 5 persoane care au apreciat negativ materialul. Acei 5 aproape sigur au facut-o din dorinta de a fii impotriva ta, indiferent de calitatea materialului.....
Ce mai vremuri..am dat de un filmulet de-al tau cand ma pomeneai in comentarii:))) ''Dorel si Enel loveste din nou ,continuare sau un fel de raspuns la comentariu x''.Faina manusa.Nu ma gandeam eu atunci ca o sa iti dau vreodata subscribe si join:)),sau ca o sa fac instalatie electrica dupa invataturile tale:))
@@Proiectediversediy as vrea... dar esti singurul gasit care zice ceva pe bune (in ro, eng & fr),... cu toate ca imi trebuie pauza de publicitate cand incepi sa o lalaiesti si sa deviezi de la tema si ne lasi cu ochii in soare..
Mare dreptate ai avut în legătură cu siguranțele curba C. Recent am fost la un amic intr-un bloc nou in spatele Mall Plaza, tabloul din apartamentul de 2 camere avea tablou IP 40, diferențial AC de 32 A cu 30 mA, 1 MCB de 10 A pe lumină, bineînțeles tot curba C, "C 10 A", iar pe prize vreo 7 MCB de 16 A curba C, "C 16 A" și soneria , asta e tabloul la un bloc nou, in 2020. Și la subsol pe general cred că avea un RCCB de 40, toate Schneider.Toate comutatoarele și întrerupătoarele erau puse invers, cu apăsare sus pt ''ON".
Pai asa trebuie "apasare in sus pentru ON"! Si la Stefan tot asa e,te induce in eroare faptul ca a facut conexiunea disjunctoarelor pe jos si iesirile pe sus,ca asa i-a venit mai facil......
Asta cu nu va incredeti în culori este adevărată! Am fost de curând la o fabricata și toate firele erau culori diverse amestecate. Pe verde galben era băgată și faza dar în alt tablou verde galben era nulul și în alt tablou verde galben era una dintre faze. Iar prin cablul care mi-a fost oferit pt a lega utilajul : În loc de 5 conductori aveam doar 3 conductori Iar proprietarul fabricutei tot insista sa folosesc la curent trifazic acel cablu cu maro albastru și verde galben Cablu ce se folosește pt alimentarea consumatorilor monofazic. Foarte greu l-am convins sa meargă sa cumpere un cablu cu 5 conductori. Nu dorea în ruptul capului sa dea banii pe un cablu cu 5 conductori ca să pot pune și eu împământare nu-l tot ce trebuie. Până la urmă l-am co vins spunându-i că îi dau eu bani din buzunarul meu daca nu are. Des dau peste asemenea clienți care se zgârcdsc care încearcă sa iasă cât mai ieftin cu putință. Ma bucur ca o sa ma mut în Anglia iar acolo se lucrează numai cu lucruri de calitate ca la carte. În UK am curaj sa pun mana pe un conductor verde galben și sunt sigur ca nu are cum a faza trasa prin el
Extraordinar filmuleț! Am urmărit secundă cu secundă! Felicitări! Mulțumesc pentru toate filmulețele pe care le faceți, consider că am și eu și multă lume de învățat din ele! Chiar dacă teoria am învățat-o de la celelalte filmulețe, mai vedem și noi metode de lucru cu fire! P.S. În iulie 2019 ați făcut un astfel de filmuleț de mare succes, are 171.000 de vizualizări (chiar azi m-am uitat)! Poate acesta ajunge în trending! 😀🤣😂
Caragiale , sa nu te recunosc , ai intrat pe domeniul lui Ion Creangă . Frumoasă prezentare , cu rabdare si puțin umor . Spor la treabă în continuare .
Va salut! Am si eu o nelamurire ca sa zic asa. De ce RCCB ul este de 40A si nu mai mic ex: 32A? La mine la apartament am pe casa scarii siguranta fuzibila care ma gandesc sa o pun calibrata de 32A si RCCB ul din tabloul pe care vreau sa il construiesc de 25A urmat bine inteles de MCB uri de 16A ( unul pt prizele din casa si inca 2 pt retea separata pt cuptor electric si masina de spalat) apoi unul de 10A pt iluminat casa, urmat de unul de 6A pt sonerie si soneria. Cred ca am tinut cont aici si de Selectivitate, deoarece am vizionat mai multe videouri de ale DV. si chiar mi-au placut maxim! Considerati ca ar mai trebui sa pun si acele separatoare, odata de am pe casa scarii fuzibila? Cat despre producatorii de sigurante, ce parere aveti despre cei de la Schneider? Va rog dati-mi un raspuns, ca se apropie vremea si am nevoie de aceste informatii. Multumesc!
Salut. Daca nu stii diferenta dintre RCCB si RCBO te rog cheama un electrician. Nu folosesc schneider ,nu imi place ce ofera. Fuzibile trebuiesc inainte de orice diferential sau linie de diferentiale.
@@Proiectediversediy Tocmai ca am inteles perfect diferentele dintre ele (RCCB- RCBO). Intrebarea era de ce as pune in tabloul de pe casa scarii fuzibila de 32A si in tablou din nou separator cu fuzibila de 32A urmat de un RCCB de 40A si nu unul de 25A, urmat la randul lui de MCB uri de 16A si 10A?
@@sebastyan2379 De ce RCCB ul este de 40A si nu mai mic ex: 32A? Mie intrebarea asta imi spune clar ca nu ati inteles diferenta. Nu ma intelege gresit ,nu te cert dar e mai sanatos un electrician.Acum depinde si daca ai noroc de unul care stie ce face.
@@sebastyan2379 Raspunsul este ca la RCCB amperii reprezinta la cat rezista contactele lui, el nefiind protectie la scurtcircuit sau supracurent, pe cand RCBO are încorporat si un mcb care iti da protectie la scurt si supra....doar ca autorul este prea plin de el sa iti explice simplu
@@Proiectediversediy Stefane, lasa-i in traznet pe aia care te injura. Probabil nu sunt vaccinati. Eu in fiecare seara urmaresc pe youtube un filmulet de-al tau ca sa dorm bine. Si te rog sa ma crezi ca nu sunt chiar un neofit. Am doua diplome in constructii (studii superioare).
Este un canal youtube, Pavel 73 este denumirea canalului, si este acolo un domn care se ocupă tot cu instalațiile electrice și are o sculă meseriașă, el îi spune pelican, și taie cu aia orice și foarte precis. Asta referitor la tăiatul protecției din plastic pentru busbar de care te-ai plâns. :)
Când ai zis că trebuie conductor de 10, deja ms gândeam că trebuie să fac o schimbare. Când ai zis că e bun și de 6, mi-a trecut. Cleștele de la engineer îmi place, o sa îmi iau și eu unul. Interesanta chestia cu montatul siguranțelor de la dreapta la stânga, dacă făceai treaba asta mai devreme, nu mai eram nevoit să tai un dinte din busbar:)
Voi, electricienii, parca construiti rachete interstelare. Intotdeauna aveti dreptate, concurenta greseste. Bineinteles ca aceasta concurenta il are pe Dorel sef. Spun asta in urma vizionarii unei multitudini de materiale video, de la voi si altii, dar si din discutiile "live" cu cei din bransa voastra. Probabil ca e concurenta acerba pe segmentul acesta, altfel nu imi explic. Din ce observ, voi aveti oarece legaturi cu niscai importatori si trimiteti, subtil, vizitatorii sa cumpere de acolo, urmand partea a doua: sa cumpere cat mai mult, tablou StarTrek, caci face bine la afaceri, nu ca i-ar salva viata clientului. Ma rezum la doua aspecte, deocamdata: 1. Criticai disjunctoarele 1P+N si aici vad bara de null!!! Ai decretat chiar ca vor fi intezise, dar nu sunt. Contrar celor afirmate de tine intr-un alt video (Electrica-Separatoare), disjunctoarele 1P+N decupleaza si masa (null, in romgleza) si nu ai nevoie de separatoare. Se poate verifica usor fiecare disjunctor cu un aparat de masura, inainte de a le conecta cablurile. 2. Cu o bara de null trebuie sa incluzi in panou si separatoarele ... or not!!! Un bipolar general de 25A nu ar face treaba mai buna, avand si rol de protectie la suprasarcina? Editare: Disjunctoarele de 10A pentru becuri, la un apartament, useless pentru tehnologia led din zilele noastre. Sunt vreo 2300W, suficienti pentru a alimenta 115 becuri led de 20W fiecare.
RCCB nu este protecție la scurtcircuit și suprasarcină. De aceea tot timpul RCCB este însoțit de separator cu siguranțe. Doar RCBO înglobează toate protecțiile, dar este dedicat,se pune pe un singur consumator.
@@floringhira9052 Corect raspunsul. As mai adauga ca toate protectiile MCB,RCCB,RCBO,SPD au nevoie in amonte de fuzibile.Scrie in fisa tehnica si valoare.
Salut...! Stefan ..... dacă ai timp , poți "supune" la un test o "protecție" Digi Top ??? .... poate multi au.... poate multi vor să monteze.... Mulțumesc !
Salut Stefan. Am vazut ca in străinătate se pun cele de priza de 20A si cele de lumina de 16A. De ce la noi se pun mai mici? Sunt doar curios. Mulțumesc
Salut Ștefan parerea mea este ca lucrezi pe invers adica montezi diferentialele de la dreapta la stânga plus ca in majoritatea cazurilor nulul este in stânga si faza in dreapta si cand pui bara este pe invers 2 daca montezi mai multe diferențiale este mult mai greu in mono decat in p+n
Nu exista invers ,nu exista o regula care sa spuna pune ala in dreapta sau ala in stanga deci parerea este neavenita. La ce mono si la ce p+n te referi?Diferentialele sunt de un modul si de 2.
@@Proiectediversediy ma refeream daca ai mai multe rânduri de dinjuctoare si pe fiecare rand cudiferentialul lor si dinjuctoarele sa fie mono este ciudata legarea nulului la fiecare diferențial
Pt ca normal ar fi la diferențiale fiecare rand cu diferențialul lui sa lucreze nulul separat de celălalt diferențial ca altfel nu funcționează o sa declanșeze
@@marianpana9502 Exista mai multe variante. Cobori cu conductor de 10 mm sau folosesti accesoriile speciale pentru a cobora pe randul urmator. normal ca fiecare cu bara lui de nul care se leaga la iesirea fiecaruia din RCCB uri .
Salutare. Dar ce zici de asta. La o casa mare cu etaj, dupa tablou tot,da toate firele sunt negre :)). Problema e ca cand sa facut casa nu sa tras si inpamantarea 😐 Intrebare. Daca dupa ceas ai fire ( conductori) de 4 sau 6, are sens sa pui de 10? Mersi si spor in toate
Salut, am urmărit câteva din postările tale cu tablourile electrice, pentru mine au fost de mare ajutor, foarte utile. 👍👍👍. Continuă, faci bine ce faci. P. S. - Dacă nu-i cu supărare aș avea o întrebare : vreau să montez pe un circuit o mașină de spălat rufe, un boiler de 1500w, un uscător de rufe + iluminatul în baie și debara ( locuiesc la bloc), este ok sau trebui să trag circuite separate pentru fiecare aparat și ce tip de fir ar trebui să folosesc. Mulțumesc.
Am făcut upgrade tabloului electric de acasă cu module de la Eti. Numai că ieșirile erau pe jos, așa că am fost nevoit să pun busbar-ul pe partea de sus. Este vreo problemă?
@@Proiectediversediy Tabloul electric original era făcut cu disjunctoare Hepol 1P+N, curba C. Am refăcut tabloul, unde am folosit module de la ETI, numai curba B plus o bară de nul. Primul modul, după separator, a fost un diferențial KZS-1M -DN de 25A, apoi au urmat disjunctoarele 1P de 16, respectiv 10A. Conductorii electrici veneau pe jos, iar lungimea lor nu-mi permitea să vin cu ei pe sus, așa că am intrat cu ei tot pe partea de jos, iar busbar-ul l-am montat pe partea de sus. Este vreo problema?
Buna ziua,daca la tabloul de la stâlp am o siguranță bipolara de 32 in casa de cat trebuie sa fie diferentialul și ce fel de diferential.Este o casa cu doua camere și o bucătărie,nu am multi consumatori,trebuie sa vina electricianul și vreau să mă documentez mai bine.Multumesc
Salutare Stefan.Am o intrebare daca faci lucrari si in alt oras?ma intereseaza o lucrare de la zero la un Ap cu 3 camere si nu am incredere in ce gasesc pe aici eu fiind din Buzau.cum am putea sa ne auzim?multumesc
Foarte bun video, cam cum ma gandeam ca ar trebui lucrat. Apropo ar trebui sa pui disclaimer la inceputul video/tutorial. La ETI sigur este 2,8Nm pt ca la Schneider electric recomanda 1,5Nm
Asta dacă ai transformator ,majoritatea soneriilor de astăzi sunt cu alimentarea direct la 230V și se montează direct în tabloul de distribuție.@@codrinantonovici7490
@@Proiectediversediy stiu...dar oamenii nu vor sa plateasca in plus pentru un separator la care mai trebuie sa i si cumperi "gloante" atata timp cat un bipolar e 25 lei:))
@@Proiectediversediy oamenii plang si cand le pui un diferential de 150 lei..eu te inteleg perfect..dar traim in Romania..si asta ne ocupa tot timpul:) ..
interesant stilul tau, normal se incepe de la stanga spre dreapta, cu general, differencial si termice. si in general curentul trebuei sa intre de sus in jos, deci piaptanul ala se monteaza in pareta de sus :)
Total gresit. Nu are importanta daca generalul este in stanga sau in dreapta. Intrarea scrie si fisa tehnica ca este above or below. Busbar-ul se monteaza in asa fel incat scrisul sa nu fie cu curul in sus.Valabil la Hager,Hager Quick connect,Abb si ETI.
@@Proiectediversediy functioneaza, tot ce ai zis panaa acum functioneaza, dar ca norma general trebuie facut altfel, cum este so conduita preventiva in ciruclatie, tot trebuei sa se puna de acord , cu un mod de instalare, tu montezi asa , OK, altul care o face cum se face mai mereu, el mereg pe idea ca este facut la fel, si descafe calburile de jos , cu idea sa verifice daca reteaua spre priza este intrerupta , si sa vezi cum i se zburleste parul , ca defact curentul intra pe jos. Ipotetic vorbind, in cazul in care tabloul este un dezastru si nu intelegi nimic, ca normal te uiti care cum vine. dar se poate intampla. am vazut retele in apartamente cu acelasi cablu , aceiasi culoare, de functionat functioneaza , dar daca vine altul sa repare o eventuala defectiune? cum face? pierde o zi doar sa vada care cum si de unde vine pentru ca nu se respecta o normativa sau o lege nescrisa :).De exemplu eu in casa am respectat normativa inafara de doze :)) eu nu am pus doze in casa , am impartit apartamentul in 3 mari cutii de distributie, si de acolo plec prin tavanul fals in toata casa . am un panou in bucatarie, m'am dus cu toate retelele corespondente, din panou in cutia din bucatarie, si de acolo pleaca fiecare retea la fiecare priza si fiecare intrerupator si fiecare bec si in baie, alta cutie in sufragerie , care da curent si in dormitor, alta cutie pe hol, care da curent sin in alta camera si tot holul , si biroul meu este aproape de panou si mi+am dus direct alta retea :). nu am nici'o doza in casa , absolut nici'una . decat 3 cutii care sunt foarte bine mascate. eu as zice ca idea mea este ce'a mai buna, dar nu respecta normativa, nici nu este normal sau comun.
@@Proiectediversediy Buna Stefan. La stalp e bipolara de 32A.Inteleg ca in tablou separatorul trebuie sa fie cu fuzibile de 32. Dar RCCB-ul de cat poate fi? Multumesc
salut stefan daca poti sa faci un video cu amperi /wati/volti ,mai pe scurt am 400w la 24 v =16A ,dar la casa 220v :3600w = 16 A ...poti sa imi spui te rog ca nu inteleg cum pot calcula rezistentele la 12/24/220/380 si amperi
Daca am doua RCCB-uri inseamna ca nulul la al doilea iese si se duce in aceeasi bara de nul dar e separata ? Adica nu se pune in aceeasi bara de nul unita/comuna, cele doua RCCB-uri ?
@@Proiectediversediy daca va dau un proiect poti echipa un tablou cu tot ce trebuie. este vorba de un tablou pentru o casa ci etaj in care mai toate circuitele is dedicate, adica toate calurile is trase din viitorul tablou unde trebuie, fiecare priza are coductorul ei, mai ales in bucatarie unde fiecare consumator electrocasnic are circuit dedicat,
Felicitări pentru filmuleț. O intrebare, poate pare banala : de ce nu e indicat sa se răsucească conductorul inainte de a fi băgat in pin ? Mulțumesc !
Ii creezi o rezistenta mecanica la compresiune, ceea ce se poate transforma in contact imperfect intre conductor si pinul terminal. Ideea in sine este ca, conductorul sa fie comprimat de catre pinul terminal astfel incat compresiunea sa se realizeze uniform pe intreaga suprafata de contact. Prin torsadare, mai ales la conexiunile mobile risti ca conductorul sa se miste in pinul terminal si sa creeze arc. Sper ca ti-am putut fi de ajutor :)
Salut! Am si eu o intrebare de novice. De ce folosesti cablu litat in loc de cablu plin? Il folosesti ca este mai maleabil la diamentru mai mare pentru ati permite sa il indoi in panou?
Pe ambele le poti indoi .In tablouri se lucreaza cu litat pentru ca poti pina cu dublu pin fata de masiv care daca il dublezi pot aparea contacte imperfecte.
Dc sa pui general cu fuzibile? După sunt alte costuri, De fiecare data când ai o problema se arde fuzibilul si daca e duminică si nu ai rezerva stai pana găsești un fuzibil...
@@Proiectediversediy au găsit încă o metodă, consumabile? Cam cât de des de ard și din ce cauze? Supratensiunea le afectează? În Spania au în normativ sa pună un protector de supratensiuni înaintea diferențialului
Ce se întâmplă dacă sa zicem alimentarea blocului de măsură și protecție (din care se alimentează și tabloul făcut de tine) se face printr-un branșament aerian și la o intervenție a distribuitorului de energie electrică se schimba accidental sau nu FAZA cu NULUL????!
Nu pot să înțeleg discordia asta între voi ,dacă omul a spus că era ok cu b 6 de ce trebuie să fie un gică contra , e super ok c 6 ? Nu puteți accepta ce spun și alții ? Dacă Ștefan a lăsat în urmă 1p+n , c-urile ,alții de ce nu o puteți face ? Vă este teamă că vă pierdeți "ciubucurile " ? De aia am ajuns să-și bată joc de noi tot felul de inculți și șmecheri ,( care se consideră atotștiutori , mai presus de orice muritor de rând ) , ptr ca nu suntem uniți
@@alexandrurobert2201 Stefan a zis ca putea sa fie B6. De acord cu el. Insa este foarte bine si cu C6. Vorbim de iluminat, da? Cei 6A sunt identici la B si la C, dpdv. al consumului sunt arhisuficienti, deci ramane partea de scurtcircuit: 18A-30A la B si 30A-60A la C. Ce fel de circuit de iluminat poate fi, cu ce conductori si cat de lungi, ca sa nu aiba 60A curent de scurtcircuit, astfel incat nu este garantata declansarea unui C6 in caz de scurtcircuit?
E foarte bine ca faci 'educatia' asta ca mai stim si noi clientii finali ce sa cerem de la un electrician! La cate am invatat din vre-o 10 filmulete de-ale tale, sigur o sa-si puna mana in cap vre-un electrician cand o da de mine, daca nu m-o lasa balta!
Interesant comentariu.
Multumim pentru aprecieri.
Felicitari! Este primul filmulet la care m-am uitat cu placere, nu doar ca sa invat cum se face una sau alta. Demonstreaza ca se poate face si fara injuraturi, sau hulit pe X sau Y. Am mai avut candva un comentariu si exact asta iti spuneam. Felicitari inca o data si iti doresc la cat de multe materiale de genul acesta civilizat! In modul acesta, daca o sa aiba 2 ore materialul, iti garantez ca toti care se uita nu o sa aiba nimic impotriva. Chiar ma mir ca ai avut 5 persoane care au apreciat negativ materialul. Acei 5 aproape sigur au facut-o din dorinta de a fii impotriva ta, indiferent de calitatea materialului.....
Mare adevar cu respectarea conductorului la culoare ,super !
Va multumesc, va urmaresc cu mult interes.
Eu va multumesc pentru ca va uitati la mine.
Am salvat video-ul la favorite.....multumesc mult pentru acest video foarte interesant si educativ
Foarte placute filmarile, se pot urmarii cu atentie si cu drag fara sa derulezi inainte. Multumim.
Multumesc.
Si tu te-ai mai upgradat mult de tot de cand ai facut acest videoclip. Felicitări 👍🏻
Ce mai vremuri..am dat de un filmulet de-al tau cand ma pomeneai in comentarii:))) ''Dorel si Enel loveste din nou ,continuare sau un fel de raspuns la comentariu x''.Faina manusa.Nu ma gandeam eu atunci ca o sa iti dau vreodata subscribe si join:)),sau ca o sa fac instalatie electrica dupa invataturile tale:))
Bravo multi electricieni am văzut an Belgia și Olanda ești singurul care lucrează corect și frumos bravo
Multumesc pentru acesta filmare. Am rugamintea sa-mi dati detalii despre separator.
Multumesc !
Super! Continua te rog si cu celelalte, chiar daca vor fi filmulete de o ora sau mai lungi!
super tare ... plin de:- timpi morti
- lent
- si cel mai dezugastator plin de pauze de vorbire umplute de ăăăăĂĂĂĂăăăăăă și îîîîÎÎÎÎăâââââââ
Schimba canalul te rog ca e plin youtube-ul de astfel de tema.
@@Proiectediversediy as vrea... dar esti singurul gasit care zice ceva pe bune (in ro, eng & fr),... cu toate ca imi trebuie pauza de publicitate cand incepi sa o lalaiesti si sa deviezi de la tema si ne lasi cu ochii in soare..
Explici foarte bine toate problemele de natură electrica, dar ai multe comentarii pe lingă. Rezumă-te doar la problemele strict de natura meseriei
Multumesc pentru feedback dar te rog respectos sa schimbi canalul.Ai Adrian Chalaru,Pavel,Electric Life,Electroprovesional etc.
Felicitari pentru filmulete !
Multumesc mult ca te uiti la mine.
foarte frumos ati facut domnul stefan
Felicitari Stefan Super Material!! La cat mai multe materiale frumoase!
Mare dreptate ai avut în legătură cu siguranțele curba C. Recent am fost la un amic intr-un bloc nou in spatele Mall Plaza, tabloul din apartamentul de 2 camere avea tablou IP 40, diferențial AC de 32 A cu 30 mA, 1 MCB de 10 A pe lumină, bineînțeles tot curba C, "C 10 A", iar pe prize vreo 7 MCB de 16 A curba C, "C 16 A" și soneria , asta e tabloul la un bloc nou, in 2020. Și la subsol pe general cred că avea un RCCB de 40, toate Schneider.Toate comutatoarele și întrerupătoarele erau puse invers, cu apăsare sus pt ''ON".
Pai asa trebuie "apasare in sus pentru ON"! Si la Stefan tot asa e,te induce in eroare faptul ca a facut conexiunea disjunctoarelor pe jos si iesirile pe sus,ca asa i-a venit mai facil......
Asta cu nu va incredeti în culori este adevărată! Am fost de curând la o fabricata și toate firele erau culori diverse amestecate. Pe verde galben era băgată și faza dar în alt tablou verde galben era nulul și în alt tablou verde galben era una dintre faze. Iar prin cablul care mi-a fost oferit pt a lega utilajul :
În loc de 5 conductori aveam doar 3 conductori
Iar proprietarul fabricutei tot insista sa folosesc la curent trifazic acel cablu cu maro albastru și verde galben
Cablu ce se folosește pt alimentarea consumatorilor monofazic. Foarte greu l-am convins sa meargă sa cumpere un cablu cu 5 conductori.
Nu dorea în ruptul capului sa dea banii pe un cablu cu 5 conductori ca să pot pune și eu împământare nu-l tot ce trebuie.
Până la urmă l-am co vins spunându-i că îi dau eu bani din buzunarul meu daca nu are.
Des dau peste asemenea clienți care se zgârcdsc care încearcă sa iasă cât mai ieftin cu putință.
Ma bucur ca o sa ma mut în Anglia iar acolo se lucrează numai cu lucruri de calitate ca la carte.
În UK am curaj sa pun mana pe un conductor verde galben și sunt sigur ca nu are cum a faza trasa prin el
Extraordinar filmuleț! Am urmărit secundă cu secundă! Felicitări!
Mulțumesc pentru toate filmulețele pe care le faceți, consider că am și eu și multă lume de învățat din ele! Chiar dacă teoria am învățat-o de la celelalte filmulețe, mai vedem și noi metode de lucru cu fire!
P.S. În iulie 2019 ați făcut un astfel de filmuleț de mare succes, are 171.000 de vizualizări (chiar azi m-am uitat)! Poate acesta ajunge în trending! 😀🤣😂
Mai fa videoclipuri de o oră ca sunt foarte apreciate💪💪💪
Excelent filmulețul...
Poti face si filmulete de o ora... Te urmăresc cu mult interes.
Respect Ștefan!
Frumos.....🥰 .Craciun fericit.
Caragiale , sa nu te recunosc , ai intrat pe domeniul lui Ion Creangă .
Frumoasă prezentare , cu rabdare si puțin umor .
Spor la treabă în continuare .
Excelent!!! Arată super!!! Felicitări!!!
Foarte îngrijită lucrarea, zici că e din fabrică. Și șurubenița cu strîngere exactă... Suuuper meserie !
Va salut!
Am si eu o nelamurire ca sa zic asa. De ce RCCB ul este de 40A si nu mai mic ex: 32A?
La mine la apartament am pe casa scarii siguranta fuzibila care ma gandesc sa o pun calibrata de 32A si RCCB ul din tabloul pe care vreau sa il construiesc de 25A urmat bine inteles de MCB uri de 16A ( unul pt prizele din casa si inca 2 pt retea separata pt cuptor electric si masina de spalat) apoi unul de 10A pt iluminat casa, urmat de unul de 6A pt sonerie si soneria. Cred ca am tinut cont aici si de Selectivitate, deoarece am vizionat mai multe videouri de ale DV. si chiar mi-au placut maxim!
Considerati ca ar mai trebui sa pun si acele separatoare, odata de am pe casa scarii fuzibila?
Cat despre producatorii de sigurante, ce parere aveti despre cei de la Schneider?
Va rog dati-mi un raspuns, ca se apropie vremea si am nevoie de aceste informatii.
Multumesc!
Salut.
Daca nu stii diferenta dintre RCCB si RCBO te rog cheama un electrician.
Nu folosesc schneider ,nu imi place ce ofera.
Fuzibile trebuiesc inainte de orice diferential sau linie de diferentiale.
@@Proiectediversediy Tocmai ca am inteles perfect diferentele dintre ele (RCCB- RCBO). Intrebarea era de ce as pune in tabloul de pe casa scarii fuzibila de 32A si in tablou din nou separator cu fuzibila de 32A urmat de un RCCB de 40A si nu unul de 25A, urmat la randul lui de MCB uri de 16A si 10A?
@@sebastyan2379 De ce RCCB ul este de 40A si nu mai mic ex: 32A?
Mie intrebarea asta imi spune clar ca nu ati inteles diferenta.
Nu ma intelege gresit ,nu te cert dar e mai sanatos un electrician.Acum depinde si daca ai noroc de unul care stie ce face.
@@sebastyan2379 Raspunsul este ca la RCCB amperii reprezinta la cat rezista contactele lui, el nefiind protectie la scurtcircuit sau supracurent, pe cand RCBO are încorporat si un mcb care iti da protectie la scurt si supra....doar ca autorul este prea plin de el sa iti explice simplu
Bună ziua d nu Ștefan cit costa manopera pentru un astfel de tablou
Respect pentru profesionalism
Foarte lucrat super 👍👍👍 nu mai făcut un filmuleț cu releu monitorizate fază ETi 380v
Salutareee Ștefane!
Mai mare placerea sa urmaresti un meserias in actiune, care si stie sa spuna ce face. E drept ca se mai scapa cateodata ca un sofer, dar omul e beton.
Multumesc pentru aprecieri.
Apropo toata lumea injura.
@@Proiectediversediy Stefane, lasa-i in traznet pe aia care te injura. Probabil nu sunt vaccinati. Eu in fiecare seara urmaresc pe youtube un filmulet de-al tau ca sa dorm bine. Si te rog sa ma crezi ca nu sunt chiar un neofit. Am doua diplome in constructii (studii superioare).
Este un canal youtube, Pavel 73 este denumirea canalului, si este acolo un domn care se ocupă tot cu instalațiile electrice și are o sculă meseriașă, el îi spune pelican, și taie cu aia orice și foarte precis. Asta referitor la tăiatul protecției din plastic pentru busbar de care te-ai plâns. :)
Super man dar mă așteptam să tai busbarul cu Big Cut.Așteptăm să continuee seria și nu te lăsa copleșit că nu este cazul!👍🏻👍🏻👍🏻
Super!!!
Exact ce căutam!!!
Când ai zis că trebuie conductor de 10, deja ms gândeam că trebuie să fac o schimbare. Când ai zis că e bun și de 6, mi-a trecut. Cleștele de la engineer îmi place, o sa îmi iau și eu unul. Interesanta chestia cu montatul siguranțelor de la dreapta la stânga, dacă făceai treaba asta mai devreme, nu mai eram nevoit să tai un dinte din busbar:)
Digitop se pune intre separator si diferential ?
Da.De preferat releu monitorizare faza cu contactor.
Salut la un tablou de 12 circuite cu toate dijunctoarele bipolare de la schnider ,pot monta basbarul oriunde ? Ma refer sus sau jos, pe dijunctoare?
Trebuie sa te uiti in fisa tehnica.
Voi, electricienii, parca construiti rachete interstelare. Intotdeauna aveti dreptate, concurenta greseste. Bineinteles ca aceasta concurenta il are pe Dorel sef.
Spun asta in urma vizionarii unei multitudini de materiale video, de la voi si altii, dar si din discutiile "live" cu cei din bransa voastra. Probabil ca e concurenta acerba pe segmentul acesta, altfel nu imi explic.
Din ce observ, voi aveti oarece legaturi cu niscai importatori si trimiteti, subtil, vizitatorii sa cumpere de acolo, urmand partea a doua: sa cumpere cat mai mult, tablou StarTrek, caci face bine la afaceri, nu ca i-ar salva viata clientului.
Ma rezum la doua aspecte, deocamdata:
1. Criticai disjunctoarele 1P+N si aici vad bara de null!!! Ai decretat chiar ca vor fi intezise, dar nu sunt. Contrar celor afirmate de tine intr-un alt video (Electrica-Separatoare), disjunctoarele 1P+N decupleaza si masa (null, in romgleza) si nu ai nevoie de separatoare. Se poate verifica usor fiecare disjunctor cu un aparat de masura, inainte de a le conecta cablurile.
2. Cu o bara de null trebuie sa incluzi in panou si separatoarele ... or not!!! Un bipolar general de 25A nu ar face treaba mai buna, avand si rol de protectie la suprasarcina?
Editare:
Disjunctoarele de 10A pentru becuri, la un apartament, useless pentru tehnologia led din zilele noastre. Sunt vreo 2300W, suficienti pentru a alimenta 115 becuri led de 20W fiecare.
Salut, care e rolul separatorului? ma gandeac ca puteai la fel de simplu sa incepi cu diferential RCCB de 32A si 0.03A ma si MCB-uri?
Nici eu nu am inteles
RCCB nu este protecție la scurtcircuit și suprasarcină.
De aceea tot timpul RCCB este însoțit de separator cu siguranțe.
Doar RCBO înglobează toate protecțiile, dar este dedicat,se pune pe un singur consumator.
@@floringhira9052 Corect raspunsul.
As mai adauga ca toate protectiile MCB,RCCB,RCBO,SPD au nevoie in amonte de fuzibile.Scrie in fisa tehnica si valoare.
Un RCCB nu are protectie la scurt-circuit si supracurent.Fuzibilele ofera aceasta protectie.
Mulțumesc pentru adăugiri, domnule Ștefan!
Miini de aur,merci
felicitarii esti destept dar ai si scule ami poti da o poza cu sficu verde carel folosesti tot timpu👍👍👍
www.sancogrup.ro/scule-de-mana/cleste-foarfeca-taiat-cabluri-engineer-pk-50-164-mm-fabricat-in-japonia.html
@@Proiectediversediy multumesc din suflet
Salut...! Stefan ..... dacă ai timp , poți "supune" la un test o "protecție" Digi Top ??? .... poate multi au.... poate multi vor să monteze.... Mulțumesc !
Pot sa folosesc c16 prize si c 10 lumina in loc de B16 si B10?
Doar daca curentul de scurt este ok.A se masura impedanta buclei de defect si pe urma se decide ce protectii trebuiesc puse.
forta
Salut Stefan. Am vazut ca in străinătate se pun cele de priza de 20A si cele de lumina de 16A. De ce la noi se pun mai mici? Sunt doar curios. Mulțumesc
Doreii left the chat. 😂😂😂 big like 👍👍👍
Bus barul este in loc de steife ca punte nu?
Salut Ștefan parerea mea este ca lucrezi pe invers adica montezi diferentialele de la dreapta la stânga plus ca in majoritatea cazurilor nulul este in stânga si faza in dreapta si cand pui bara este pe invers
2 daca montezi mai multe diferențiale este mult mai greu in mono decat in p+n
Nu exista invers ,nu exista o regula care sa spuna pune ala in dreapta sau ala in stanga deci parerea este neavenita.
La ce mono si la ce p+n te referi?Diferentialele sunt de un modul si de 2.
@@Proiectediversediy ma refeream daca ai mai multe rânduri de dinjuctoare si pe fiecare rand cudiferentialul lor si dinjuctoarele sa fie mono este ciudata legarea nulului la fiecare diferențial
Cum faci legatura la 4 diferențiale ținând cont cand ai siguranțe automate monopolare
Pt ca normal ar fi la diferențiale fiecare rand cu diferențialul lui sa lucreze nulul separat de celălalt diferențial ca altfel nu funcționează o sa declanșeze
@@marianpana9502 Exista mai multe variante.
Cobori cu conductor de 10 mm sau folosesti accesoriile speciale pentru a cobora pe randul urmator.
normal ca fiecare cu bara lui de nul care se leaga la iesirea fiecaruia din RCCB uri .
Se poate folosii si fy pentru conexiunile din tablou ? sau exista vre-o interzicere prin normative ?
Se poate dar e mai greu de lucrat.Nu interzice nici o norma.
@@Proiectediversediy Mersi frumos, pt raspuns si filmari.
Salutare. Dar ce zici de asta. La o casa mare cu etaj, dupa tablou tot,da toate firele sunt negre :)). Problema e ca cand sa facut casa nu sa tras si inpamantarea 😐
Intrebare. Daca dupa ceas ai fire ( conductori) de 4 sau 6, are sens sa pui de 10?
Mersi si spor in toate
Frate ești belea 😂😂😂
🤣🤣🤣🤣🤣🤣
Salut Ștefan care dijunctoare sunt mai bune cele monopolare sau bipolare o zi bună
unde gassesc sig curba b si diferentiale ETI la bucata ?
0735256117
Frumos Lucrat
Salut, am urmărit câteva din postările tale cu tablourile electrice, pentru mine au fost de mare ajutor, foarte utile. 👍👍👍. Continuă, faci bine ce faci. P. S. - Dacă nu-i cu supărare aș avea o întrebare : vreau să montez pe un circuit o mașină de spălat rufe, un boiler de 1500w, un uscător de rufe + iluminatul în baie și debara ( locuiesc la bloc), este ok sau trebui să trag circuite separate pentru fiecare aparat și ce tip de fir ar trebui să folosesc. Mulțumesc.
Salut
Circuite separate obligatoriu.
Am făcut upgrade tabloului electric de acasă cu module de la Eti. Numai că ieșirile erau pe jos, așa că am fost nevoit să pun busbar-ul pe partea de sus. Este vreo problemă?
La ce cod erau iesire pe jos?
@@Proiectediversediy Tabloul electric original era făcut cu disjunctoare Hepol 1P+N, curba C. Am refăcut tabloul, unde am folosit module de la ETI, numai curba B plus o bară de nul. Primul modul, după separator, a fost un diferențial KZS-1M -DN de 25A, apoi au urmat disjunctoarele 1P de 16, respectiv 10A. Conductorii electrici veneau pe jos, iar lungimea lor nu-mi permitea să vin cu ei pe sus, așa că am intrat cu ei tot pe partea de jos, iar busbar-ul l-am montat pe partea de sus. Este vreo problema?
ce diferential ma sfatuiti sa pun pe un tablou interior afara am C25 de la enel,si vreau sami modific instalatia interior
Buna ziua,daca la tabloul de la stâlp am o siguranță bipolara de 32 in casa de cat trebuie sa fie diferentialul și ce fel de diferential.Este o casa cu doua camere și o bucătărie,nu am multi consumatori,trebuie sa vina electricianul și vreau să mă documentez mai bine.Multumesc
In casa as pune un separator cu fuzibile de 32A si un RCCB sau mai multe si sub ele MCB uri.
Fain filmuletul da' o mica intrebare. Diferentialul nu se stringe la cuplu in partea de sus?
Salutare Stefan.Am o intrebare daca faci lucrari si in alt oras?ma intereseaza o lucrare de la zero la un Ap cu 3 camere si nu am incredere in ce gasesc pe aici eu fiind din Buzau.cum am putea sa ne auzim?multumesc
👍
Foarte bun video, cam cum ma gandeam ca ar trebui lucrat. Apropo ar trebui sa pui disclaimer la inceputul video/tutorial. La ETI sigur este 2,8Nm pt ca la Schneider electric recomanda 1,5Nm
1,8-2Nm la Schneider.
La sonerie de tablou!!!,este bine oare sa treci faza prin intrerupatorul cu revenire sau poti sa treci nulul?
La orice fel de întrerupător este obligatoriu să fie Faza și nu Nulul!!!
5.4.23. Butonul de sonerie din locuinte se monteaza pe circuitul secundar al transformatorului ce asigura alimentarea cu TFJS.
Asta dacă ai transformator ,majoritatea soneriilor de astăzi sunt cu alimentarea direct la 230V și se montează direct în tabloul de distribuție.@@codrinantonovici7490
E misto separatorul..dar e cam scump:) la cati le am zis toti au preferat un bipolar ca general ...
Nu mi se pare asa scump.Ai vazut cat e un hager?
@@Proiectediversediy stiu...dar oamenii nu vor sa plateasca in plus pentru un separator la care mai trebuie sa i si cumperi "gloante" atata timp cat un bipolar e 25 lei:))
@@83glacius Gloantele costa 23 de ron 10 bucati sau 5 schimburi.
Un bipolare la 10KA cu functie de separate este 200 de lei.
Aici ai si 100KA.
@@Proiectediversediy oamenii plang si cand le pui un diferential de 150 lei..eu te inteleg perfect..dar traim in Romania..si asta ne ocupa tot timpul:) ..
O sa cada protecția aia la atingere ! Se tot mișcă nu a intrat bine sau așa e modelu? Frumos !
Așa este că la mine 😂😂😂
interesant stilul tau, normal se incepe de la stanga spre dreapta, cu general, differencial si termice. si in general curentul trebuei sa intre de sus in jos, deci piaptanul ala se monteaza in pareta de sus :)
Total gresit.
Nu are importanta daca generalul este in stanga sau in dreapta.
Intrarea scrie si fisa tehnica ca este above or below.
Busbar-ul se monteaza in asa fel incat scrisul sa nu fie cu curul in sus.Valabil la Hager,Hager Quick connect,Abb si ETI.
@@Proiectediversediy functioneaza, tot ce ai zis panaa acum functioneaza, dar ca norma general trebuie facut altfel, cum este so conduita preventiva in ciruclatie, tot trebuei sa se puna de acord , cu un mod de instalare, tu montezi asa , OK, altul care o face cum se face mai mereu, el mereg pe idea ca este facut la fel, si descafe calburile de jos , cu idea sa verifice daca reteaua spre priza este intrerupta , si sa vezi cum i se zburleste parul , ca defact curentul intra pe jos. Ipotetic vorbind, in cazul in care tabloul este un dezastru si nu intelegi nimic, ca normal te uiti care cum vine. dar se poate intampla. am vazut retele in apartamente cu acelasi cablu , aceiasi culoare, de functionat functioneaza , dar daca vine altul sa repare o eventuala defectiune? cum face? pierde o zi doar sa vada care cum si de unde vine pentru ca nu se respecta o normativa sau o lege nescrisa :).De exemplu eu in casa am respectat normativa inafara de doze :)) eu nu am pus doze in casa , am impartit apartamentul in 3 mari cutii de distributie, si de acolo plec prin tavanul fals in toata casa . am un panou in bucatarie, m'am dus cu toate retelele corespondente, din panou in cutia din bucatarie, si de acolo pleaca fiecare retea la fiecare priza si fiecare intrerupator si fiecare bec si in baie, alta cutie in sufragerie , care da curent si in dormitor, alta cutie pe hol, care da curent sin in alta camera si tot holul , si biroul meu este aproape de panou si mi+am dus direct alta retea :). nu am nici'o doza in casa , absolut nici'una . decat 3 cutii care sunt foarte bine mascate. eu as zice ca idea mea este ce'a mai buna, dar nu respecta normativa, nici nu este normal sau comun.
Apropo de culori, eu la mine în apartament, am numai alb AL. 😁 Masa se ia în oraș sau pe pământ la iarbă verde 😆
Cola cu Wiha :) ... Îmi place că ai uitat se ne înjuri pe toată lumea 😊
Cola din partea Wiha .
Sigurantele fuzibile de cat sunt ? Tot de 40A, mai mari sau mai mici ?
25 sau 32 in functie de bransament.
@@Proiectediversediy Multumesc pentru raspuns.
@@Proiectediversediy Buna Stefan. La stalp e bipolara de 32A.Inteleg ca in tablou separatorul trebuie sa fie cu fuzibile de 32. Dar RCCB-ul de cat poate fi? Multumesc
salut stefan daca poti sa faci un video cu amperi /wati/volti ,mai pe scurt am 400w la 24 v =16A ,dar la casa 220v :3600w = 16 A ...poti sa imi spui te rog ca nu inteleg cum pot calcula rezistentele la 12/24/220/380 si amperi
La ce pret ajunge o operetie de acest gen schimbare de la acele 4 busoane la acestea moderne(disjuctoare)??
Daca am doua RCCB-uri inseamna ca nulul la al doilea iese si se duce in aceeasi bara de nul dar e separata ? Adica nu se pune in aceeasi bara de nul unita/comuna, cele doua RCCB-uri ?
Nu ca sare.Se pun fiecare pe bara lui de nul si circuitele alimentate din primul nu se alimenteaza cu nul din al doilea.
@@Proiectediversediy mulțumesc!
Salut . In ce video prezinti cum se folosesc corect culorile la conductori? Merci
Spor in ceea ce faci.
O ho ho da si tu un search man
@@Proiectediversediy gata am gasit. Il vazusem mai demult si nu mai stiam pe unde este. spor . merci
Bună ziua. Separatorul de câți amperi are fuzibilele?
Bună spunemi cît mă costă un tablou echipat complet pentru patru camere
Eu calculez tabloul pe circuite nu pe camere.In patru camere pot intre 3 circuite sau 100.
Salut două circuite de prize, și două circuite becuri.
Faci tablouri echipate cu tot ce trebuie la comanda? Sa rămână doar de conectat conducătorii
Da
@@Proiectediversediy daca va dau un proiect poti echipa un tablou cu tot ce trebuie. este vorba de un tablou pentru o casa ci etaj in care mai toate circuitele is dedicate, adica toate calurile is trase din viitorul tablou unde trebuie, fiecare priza are coductorul ei, mai ales in bucatarie unde fiecare consumator electrocasnic are circuit dedicat,
@@constructii.si.amenajari Sigur ca se poate
@@Proiectediversediy am sa va trimit pe email despre ce Vam spus
Ce părere ai despre knx?
KNX doar pentru cladiri mari.La casa nu se merita.E parere personala .Exista milioane de variante smart mult mai destepte ca si KNX.
@@Proiectediversediy te referi la cele wireless?
Felicitări pentru filmuleț.
O intrebare, poate pare banala : de ce nu e indicat sa se răsucească conductorul inainte de a fi băgat in pin ?
Mulțumesc !
Ii creezi o rezistenta mecanica la compresiune, ceea ce se poate transforma in contact imperfect intre conductor si pinul terminal. Ideea in sine este ca, conductorul sa fie comprimat de catre pinul terminal astfel incat compresiunea sa se realizeze uniform pe intreaga suprafata de contact. Prin torsadare, mai ales la conexiunile mobile risti ca conductorul sa se miste in pinul terminal si sa creeze arc.
Sper ca ti-am putut fi de ajutor :)
@@catalinc8611 Mulțumesc pentru raspuns !
Bun tutorial. Buna si camera, am crezut ca ma bazaie pe mine mustele ca se aude bzzt cand pe stanga, cand pe dreapta.
Salut! Am si eu o intrebare de novice. De ce folosesti cablu litat in loc de cablu plin? Il folosesti ca este mai maleabil la diamentru mai mare pentru ati permite sa il indoi in panou?
Pe ambele le poti indoi .In tablouri se lucreaza cu litat pentru ca poti pina cu dublu pin fata de masiv care daca il dublezi pot aparea contacte imperfecte.
Salut! Ce intrerupator cu revenire imi recomanzi, sa fie si IP65? Multumesc!
Ia un Scame daca tot vrei ceva calumea.
Dc sa pui general cu fuzibile? După sunt alte costuri, De fiecare data când ai o problema se arde fuzibilul si daca e duminică si nu ai rezerva stai pana găsești un fuzibil...
Noi nu livram tablou fata minim 5 schimburi de fuzibile,rezerve.
Trebuie pui fuzibile ca asa cere fisa tehnica a diferentialului.
@@Proiectediversediy au găsit încă o metodă, consumabile? Cam cât de des de ard și din ce cauze? Supratensiunea le afectează? În Spania au în normativ sa pună un protector de supratensiuni înaintea diferențialului
Am vazut intr-un video, cum leai pus frumos cu banda în cutiuțe, în interiorul tabloului
Am văzut video.ul cu căști și tot timpul am avut impresia că-mi intră musca aia în ureche 🤣🤣🤣
Salut la o centrala electrica de 9kw ce conductor și ce protecție sa folosesc?
An funcție de distanta antre tabloul de sigurante si centrala .
Se face un circuit dedicat cu o protectie corespunzatoare.
19:27 parca tot mai bine făceam eu cu ciocanul🤣🤣🤣
Nu trebuie strâns și manșonul de la pin pe izolație ? (Nu dați cu pietre , nu mă pricep).
Salut, nu ,nu se face asa ceva ,rolul acelui manson este de a ajuta la o introducere cat mai usoara a ,litelor, in pin.
Nu trebuie strans.
N-are treaba. Daca e pinul care trebuie in functie de diametrul conductorului e ok. Strangerea se face doar pe camasa aia de metal, si ramane fix.
Nu.Stii tu ceva dar aia sunt papucii pana in 6mmp aia galbeni albastrii sau rosii.
cool cheia dinamoetrica, poate scapa "NEUTONUL"
Scuze Stefan...ai gresit cand ai spus “mai mare cu atat mai bine”...te aude cineva si pune 32A pe lumina...😂😂😂😂
Eu am 40A pe incarcatorul la telefon :)
Ce se întâmplă dacă sa zicem alimentarea blocului de măsură și protecție (din care se alimentează și tabloul făcut de tine) se face printr-un branșament aerian și la o intervenție a distribuitorului de energie electrică se schimba accidental sau nu FAZA cu NULUL????!
la 20:16 trece o musca pe la urechea dreapta
si la 37:21 pe la urechea stanga
Poți să îmi spui din ce județ sau oraș ești ?
Bucuresti.
Diferentialul este RCCB sau RCBO
Daca ai separator cu fuzibile nu mai pui RCBO doar RCCB.
Salut. Diferentialul de cat este?
Mavo 😃😄
Mavo mavo
@@Proiectediversediy să nu te superi că mai glumim....succes la lucrări si la postări..😉☺😊😊😊
.....zgomote de fundal(pe afara)😅👍!
Buna. Unde pot gasi normativele ?
Domnule Ștefan, la mine acasă electricianul a pus la toate circuitele de lumină siguranțe C6 (șnaider),credeți că a procedat corect?
Putea sa le puna pe B6
A procedat foarte bine cu C6.
Nu pot să înțeleg discordia asta între voi ,dacă omul a spus că era ok cu b 6 de ce trebuie să fie un gică contra , e super ok c 6 ? Nu puteți accepta ce spun și alții ?
Dacă Ștefan a lăsat în urmă 1p+n , c-urile ,alții de ce nu o puteți face ?
Vă este teamă că vă pierdeți "ciubucurile " ?
De aia am ajuns să-și bată joc de noi tot felul de inculți și șmecheri ,( care se consideră atotștiutori , mai presus de orice muritor de rând ) , ptr ca nu suntem uniți
Fiecare dintre noi am făcut greșeli în viață , voit sau nu , nu este niciun muritor " sfânt " important este ce vom face după.
@@alexandrurobert2201 Stefan a zis ca putea sa fie B6. De acord cu el. Insa este foarte bine si cu C6. Vorbim de iluminat, da? Cei 6A sunt identici la B si la C, dpdv. al consumului sunt arhisuficienti, deci ramane partea de scurtcircuit: 18A-30A la B si 30A-60A la C. Ce fel de circuit de iluminat poate fi, cu ce conductori si cat de lungi, ca sa nu aiba 60A curent de scurtcircuit, astfel incat nu este garantata declansarea unui C6 in caz de scurtcircuit?
Asa este si la mine cu conductor galben nu verde galben pe faza si nul si pe PE negru la toate prizele din casa
Mai trebuia un releu monitorizare fază!👍
Instalatia unde va fi montat nu are impamantare?
De unde ai tras concluzia ca nu are impamantare.
La un defect pe un anume circuit , ramai in intuneric. Stiam ca diferentialele se monteaza separat pe circuite.