Frumos lucrat, faine disjunctoarele cu rupere la 10kA, au aceeasi inaltime cu diferentialul spre deosebire de modelul P6. Un mic sfat, recomandat pe partea de nul in separator sa pui o pastila de cupru, se poate creea o situatie periculoasa daca se arde doar fuzibila de pe nul si ramane faza pe instalatie.
Cred ca din acest motiv ar fi fost recomandat a se folosi un separator 1p+N ... Se gaseste cumva aceasta pastila de Cu de care spui? Am un sperator mai vechi cu 2 x fuzibila si as fi vrut sa pun pe nul asa ceva.
De acord, dar, parerea mea (sper sa nu gresesc), cred ca nu e rau ca a pus fuzibil si pe nulul de lucru din separator. E cam singura protectie pe nul din tot tabloul (de uz casnic si monofazat). Daca incarcarea circuitelor este OK, selectivitatea la declansare bine facuta si disjunctoarele din aval (B16 si B10) isi fac treaba cum trebuie, acea siguranta de 25A de pe nul nu ar trebui sa se arda decat in cazuri exceptionale (sau deloc).
I-mi place mult genul asta de prezentari, frumos, clar . Si un video cu un tablou cu tot cu descarcator pentru o casa de , nu stiu 140 mp ?. Chiar a-mi place prezentarea ta si sunt interesat. Bravo.
Mutai siguranta rcbo de 40A in celalat capat si nu te mai incomoda nulul.. defectul aici este ca odata ce iti sare siguranta de la un scurt sau pe partea de rcbo, ramai si pe intuneric deci e foarte gresit. Lipseste un releu de protectie desi avea loc.
@@ClaudiuTutorials Salutare , incerc de multa vreme sa lamuresc o problema si poate reusesti sa ma ajuti. In normativul I7 scrie urmatorul lucru: "5.3.4.0.3. În circuitele monofazate din locuinte (cu personal obisnuit) se prevăd întreruptoare bipolare cu protectie la suprasarcină si scurtcircuit cel putin pe conductorul de fază (1P+N)." Totusi vad foarte multe persoane care folosesc doar monopolare pe rezidential. Cum este corect pana la urma ? Multumesc !
Busbarul de regulă se montează jos, unde e intrarea la diferențial. Astfel eventualele protecții la atingere directă pe pinii liberi nu vor risca să pice. Mai e și problema cu unele MCB-uri care nu sunt la aceeași înălțime cu diferențialul. Eu pun diferențialul în dreapta, așa nu mai sunt nevoit să rup un pin din dreptul nulului, acesta fiind plasat în afara busbarului. Îmi place cum lucrezi și prezinți, clar și pe înțelesul tuturor. Spor!
Salut! Pentru un apartament cu doua camere cu 2 ac-uri, cuptor electric, masina de spălat rufe/ vase, este suficienta in separator siguranță de 25A? Sau ar trbui de 32?
Salut ! Explici pe intelesul tuturor . Poti saimi spui la un cablu lițat se pun pini daca faci legaturi in clema vago ? Ce cleme vago se pot fol si pt cablu aluminiu ? O zi faină !
Salut și multumesc! Indicat ar fi sa pui pini, dar este posibil sa nu intre in clema. Da se pot pune cleme wago pe conductor de aluminiu dar folosind o pastă de contact speciala (Alu-Plus wago).
Avand in vedere ca de aproape un an e actualizat I7/2023, unde e AFDD-ul? Acele diferentiale, nu inlocuiesc un AFDD. Dar vai, ”diferential + mcb=AFDD”, vor spune multi, partial adevarat, dar nu. :)) In rest, da, explicat perfect si foarte calm.
Afdd este doar un moft comercial. Acesta este bun în anumite situații, normativul este plin erori, făcut din bucăți copy & paste din alte normative din diverse țări, fără să fie nimic gândit. Îmi place normativul german coroborat cu cel rusesc, ăsta rumânesc este o schizofrenie juridică și tehnică, exact ca normele PSI și SSM din rumânia, ce are la bază același principiu copy & paste.
❤Salutare! Hristos a înviat! Felicitări pentru video! O întrebare : Ce rol are pe scurt separatorul fuzibil știu că este la fel ca o siguranță mcb ce dispune de scurtcircuit și supratensiune? Și încă ceva: descărcătorul SPD se pune înaintea portului fuzibil sau după portul fuzibil? Mulțumesc frumos! 😊
Salut! Adevărat a înviat! Mulțumesc pentru apreciere 🤗! Descărcătorul SPD se conectează după separatorul cu sigurante fuzibile. Atenție! Acesta are nevoie de anumite cerințe pentru a fi montat.
@@ClaudiuTutorials bună dimineața! Știu că prin el trebuie să fie conectată priza de pământ sub 4 ohmi, că de aceea descărcătorul are rolul de a trimite tensiunea depășită în pământ, știu ca prin el se intră faza și nulul deasupra și dedesubt vine conectată priza de pământ. Și alte cerințe, care ar mai fi? 🙄
@@ClaudiuTutorials Da dragul meu prieten Asta știam! Știam că trebuie de 16 milimetri afară și în panoul de siguranță 6 mm. Scuză- mă puțin, nu spun cu răutate,este obligatoriu 16 mm afară. Plus că trebuie montată și bara de echipotențializare.
Buna ziua. Prezentarea ta e binevenită pentru mine, in contextul in care intentionez să configurez un tablou cu 2 randurix12 sloturi si nu prea gasesc toate piesele in acelasi loc. Revin cu o comanda dupa ce verific link-ul din descriere. Multumesc.
Pe când un tablou cu RCBO-uri (KZN- DN-uri Eti) pe toate circuitele (absolut toate)? Având în vedere că au protectie inclusiv pe supratensiune, sunt curios cum ar arăta/ce ar trebui înaintea lor în tablou.
O intrebare: La țară, din tabloul general vin fire de aluminiu. Pot pune la intrarea in separator aceste fire de aluminu si apoi pot continua la iesirea din separator cu cele normale de cupru de 2.5 si apoi la legaturi tot cu cele de cupru? La final, cele 7 faze ale circuitelor (pt prize si becuri) pot fi reconectate cu firele de aluminiu?
Salut, în tutorialele pe care nu le pot sa le văd ,nu ai tutoriale cu legarea motoarelor electrice monofazate și trifazate plus conectarea condensatoarelor.mersi !
Bună am realizat și eu un tablou după indicațiile tale și cu același componente. Am o nedumerire separatorul de tensiune de la intrare e cu led, când se aprind led -urile de pe el? La mine nu luminează, sau am primit unul defect. Am incercat mai multe variante. Am luat de la magazinul recomandat foarte rapizi, mulțumesc!
Salut, ledurile separatorului de siguranțe fuzibile de la Eti se aprind doar când o siguranță fuzibilă este arsă. Atunci îți indică care este arsă. Făi un test cu o siguranță arsă și vei vedea că îți arată ledul aprins pe ce parte este arsă. Referitor la magazinul online, da sunt rapizi in trimiterea coletului și foarte seriosi. Mulțumesc și sper sa rămâi alaturi de acest canal.
Salut, RCCB am vazut ca ai pus de 40 de A si din el ai alimentat 6 sig de 16 A si 1 sig de 10A.Daca toate circuite sut folsite la capacitate maxima este un total de 106 A. Asa acel RCCB de 40A este subdimensionat la fel si conductorul de 6 mm2 .
Buna ziua Claudiu. La min 14:00 spui ca se lasa un spatiu gol obligatoriu in timp ce montezi capacele albe. Te referi la gaura in capacele albe pe care o lasi sau la ocuparea tabloului?
Salut ! Poți sa îmi dai un sfat ? Banda led 220 fără transformator este bine dacă o lipesc pe un cauciuc sau lemn . Nu este periculos , adică nu se încinge f tare astfel încât sa îl topească? Spun asta pt ca nu am găsit profil de 1 cm lățime în care sa între banda led de 8 mm Mulțumesc !
Salut!Claudiu,pun și eu o întrebare mai proasta, e pe lângă subiect, dacă vrei să mi răspunzi te rog..am în tablou un separator cu fuzibile de 32A După am doua diferențiale pe de 40A,urmate de mcb uri, și la final, legate pe contul lor din clema de derivatie, am legat 4 rcbo uri de un modul, B16 dar sunt de 30mA dedicate pentru masina de spălat, cuptor, aragaz pe inducție,și uscator eventual, e prea mult 30mA pentru ele?capacitatea de rupere e de 6000(n am mai specificat ca între toate astea mai am și releu ,contactor,o siguranta B6 pentru releu)
Salut, este ok protecția diferentiala de 30 mA. De 10 mA se pune pentru circuitele exterioare, situate in medii umede (baie, balcon, jacuzzi, SPA, etc.) Dacă ai mașina de spalat in baie atunci pentru ea se pune de 10 mA.
Salut! La acest model de separator se poate lega in ambele situatii deoarece are fuzibile pe ambele. Atenție la cele care au fuzibila doar pe fază, acolo trebuie respectate.
@@ClaudiuTutorials Tot referitor la separator am o intrebare: pot intra cu alimentarea in el pe jos? Vreau sa schimb dar nu am cablu suficient de lung in tablou. Merci mult! Spor!
Salut, da se pot pune. Ai două variante: 1. Sa le conectezi pe toate din clemele de derivatie(dacă exista loc). 2. Sa o conectezi pe prima și sa folosești busbar pentru sigurante bipolare(2P) tip furca. Eu o recomand pe a doua.
@@ClaudiuTutorials cum pot lua legătura cu tine, WhatsApp sau email, facebook? As vrea sa te întreb ceva legat de funcționalitatea acestui tablou pe care l.am făcut în întregime la mine acasă
salut tias fi recunoscator daca mai ajuta k o problema am o baie mare si am 4 prize din care o priza la masina de spalat si o priza la cazanul electric si doua becuri ce protecti mi-ar trebui
Pentru că dacă aduci sau ai un conductor de 10 sau 16 mm pentru împământare, nu intră în această bară de împământare. In clema intra conductor până la maxim 25 mm.
Claudiu dacă poți te rog sa mi recomanzi o camera de supraveghere interior până în sumă de 70 lei ,dar sa fie cu aplicație pe telefon,night vision și să funcționeze și cu baterii dac se poate.
Am observat ca pe busbar-uri scrie amperajul: 63A,90A.,etc. Pentru un tablou electric monofazat cu RCCB 40A ,busbar-ul de cati amperi trebuie sa fie? Multumesc.
Busbarul poate sa fie și de 100A, nu are treabă cu cât are RCCB-ul. Chiar și RCCB-ul poate sa fie mai mare. Cu cât mai mare, cu atât mai bine, pentru că RCCB-ul nu face parte din selectivitate, deci poate fi și de 63, 80, 90A etc.
Domnul Pavel vă rog să-mi spuneți dacă afară în Tablou am o siguranță C16 în casă cu ce Siguranțe ,Disjunctoare pot să încep un Tablou pentru 3 Dormitoare o Bucătărie o Baie un Hol și Sufrageria.Vă mulțumesc o zi bună
Dacă aveți afara C16 se numește prostia lui Enel. Așa ceva nu se concepe, nu aveți ce sa mai puneți in casa. Trebuia minim o siguranță de 25A afara. Puteți cere asta distribuitorului de energie din zona.
Nu se poate sa puneti toti 3 consumatori pe un singur diferential! Va trebui sa puneti cate un diferential dedicat pentru fiecare in parte! ATENTIE!!!! NU TOTI 3 PE ACELASI DIFERENTIAL!!!
Indicat este sa calculati consumul fiecarui consumator si sa dimensionati corect atat conductorii cat si protectiile Recomand circuite dedicate Succes!!
Te întreb din realitate, dacă conductorul de PE. era de 16 mm, cum îl conecta în bara de PE. al tabloului....???? Te mai întreb, asta s-a nu ma înțelegi greșit că sunt contra sunt foarte utile, în ce norme, SR-uri etc protecțiile la sub și supra tensiune sunt obligatorii..???? Repet folositile sunt foarte utile, dar dacă tot vrei să "fii mai catolic decât Papa".... 😊😊😊 Întrebai de AFDD..care din câte am înțeles, la instalațiile noi, sunt obligatorii.. Sper că nu e cu supărare...!!!! Te mai întreb, poate nu ai citit titlul.. "pentru apartament". Unde ai văzut tu.. tratarea nulului la nivel de apartament...???? 😅😅😅.. Măcar dacă 90% din tablourile din apartamente ar fi așa la modul minim, ar fi mai bine..
@ionitadumitru Daca cascai ochii suficient, vedeai ca diferentialul ala e RCCB deci nu are protectie magneto-termica (precum RCBO). Alt indiciu e ca nu are nici curba de declansare (C, B, etc) inainte de aia 40A deci nu declanseaza la supracurent sau termic. 40A este curentul nominal adica mai precis cati amperi pot sa treaca maxim prin RCCB pana exista posibilitatea sa ii se produca daune. Ideal e sa fie cat mai mare In (40A / 63A de obicei in uz rezidential) la RCCB tinand cont ca trec curentii adunati ai tuturor circuitelor din aval de el. Nu conteaza ca e generalul doar de 32, conteaza si ce curba de protectie are. Pana sare sau se arde generalul, strici RCCB-ul sau il faci sa mearga la temperaturi mari
Cateva precizari: Tabloul nu se numeste "de 24 de module" ci se spune corect: "de 24 de CAI" iar sina nu se numeste "Omega. Ea se numeste conform nomenclatorului sina "DIN". Bara "BUS" este construita/conceputa pentru a fi montata in partea de jos a sigurantelor de la ETI , nicidecum in partea de sus. O tradeaza chiar si scrisul (de pe izolatia ei de plastic) care trebuie sa fie vizibil si "CITIBIL !" nu cu capu-n jos (cum este in video prezentat). Clema verde de distributie (cea cu 6 surube ) pare a fi in plus pe acolo deoarece deja exista o bara cu 13 surube de distributie impamantare care vine odata cu tabloul si depre care "dealtfel" ai mentionat-o chiar tu in acest video. Mi se pare suspect sa ai atat de multe MCB uri pt. prize si doar un singur MCB pentru iluminat. "La modul general vorbind" daca este vorba de o casa, garsoniera, apartament cu 2, 3 sau 4 camere ar fi trebuit minim 2 circuite de iluminat (de la caz la caz). Diferentialul trebuie (logic vorbind) montat primul in dreapta pentru a evita complicatia "total nejustificata" de a fi nevoit sa tai un pin de la "BusBar" ! Oricum prezentarea sa incercat a fi coerenta si se vede ca ti-ai dat totusi silinta. Fapt apreciat de altfel !
Frumos lucrat, faine disjunctoarele cu rupere la 10kA, au aceeasi inaltime cu diferentialul spre deosebire de modelul P6. Un mic sfat, recomandat pe partea de nul in separator sa pui o pastila de cupru, se poate creea o situatie periculoasa daca se arde doar fuzibila de pe nul si ramane faza pe instalatie.
Cred ca din acest motiv ar fi fost recomandat a se folosi un separator 1p+N ...
Se gaseste cumva aceasta pastila de Cu de care spui? Am un sperator mai vechi cu 2 x fuzibila si as fi vrut sa pun pe nul asa ceva.
De acord, dar, parerea mea (sper sa nu gresesc), cred ca nu e rau ca a pus fuzibil si pe nulul de lucru din separator. E cam singura protectie pe nul din tot tabloul (de uz casnic si monofazat). Daca incarcarea circuitelor este OK, selectivitatea la declansare bine facuta si disjunctoarele din aval (B16 si B10) isi fac treaba cum trebuie, acea siguranta de 25A de pe nul nu ar trebui sa se arda decat in cazuri exceptionale (sau deloc).
I-mi place mult genul asta de prezentari, frumos, clar . Si un video cu un tablou cu tot cu descarcator pentru o casa de , nu stiu 140 mp ?. Chiar a-mi place prezentarea ta si sunt interesat. Bravo.
Pe N se pune un tub metalic din cupru. Pe clemele de derivatie se pun pini mai lungi. Succes!
Frumos explicat si lucrat, ca sa fie mai complet as mai fi pus releu monitorizare faza+contactor+protectie releu.
Frumos ,corect, si foarte clar !
Mutai siguranta rcbo de 40A in celalat capat si nu te mai incomoda nulul.. defectul aici este ca odata ce iti sare siguranta de la un scurt sau pe partea de rcbo, ramai si pe intuneric deci e foarte gresit. Lipseste un releu de protectie desi avea loc.
De ce sa ramana pe intuneric daca a legat RCBO din clema?
Mulțumesc !Frumos explicat !
Mulțumesc pentru apreciere!
Pret tablou
Componentele tabloului electric au fost în jur de 650 de lei.
@@ClaudiuTutorials Salutare , incerc de multa vreme sa lamuresc o problema si poate reusesti sa ma ajuti. In normativul I7 scrie urmatorul lucru: "5.3.4.0.3. În circuitele monofazate din locuinte (cu personal obisnuit) se prevăd întreruptoare bipolare cu protectie la suprasarcină si scurtcircuit cel putin pe conductorul de fază (1P+N)." Totusi vad foarte multe persoane care folosesc doar monopolare pe rezidential. Cum este corect pana la urma ? Multumesc !
Busbarul de regulă se montează jos, unde e intrarea la diferențial. Astfel eventualele protecții la atingere directă pe pinii liberi nu vor risca să pice. Mai e și problema cu unele MCB-uri care nu sunt la aceeași înălțime cu diferențialul. Eu pun diferențialul în dreapta, așa nu mai sunt nevoit să rup un pin din dreptul nulului, acesta fiind plasat în afara busbarului. Îmi place cum lucrezi și prezinți, clar și pe înțelesul tuturor. Spor!
Nu ai dreptate
Atât timp cât este permisa alimentare pe jos și sus
As opta si pentru clemele de derivatie si aiba o intrare iesire extra in cazul in care adaugi un circuit dedicat, te poti alimenta frumos de acolo
Salut! Pentru un apartament cu doua camere cu 2 ac-uri, cuptor electric, masina de spălat rufe/ vase, este suficienta in separator siguranță de 25A? Sau ar trbui de 32?
Salut ! Explici pe intelesul tuturor .
Poti saimi spui la un cablu lițat se pun pini daca faci legaturi in clema vago ?
Ce cleme vago se pot fol si pt cablu aluminiu ?
O zi faină !
Salut și multumesc!
Indicat ar fi sa pui pini, dar este posibil sa nu intre in clema.
Da se pot pune cleme wago pe conductor de aluminiu dar folosind o pastă de contact speciala (Alu-Plus wago).
Nu întra cu pini . Am găsit acel gel Alu Plus.
Mulțumesc !
O seara faina !
La cleme Wago nu se pun pini, chiar dacă conductorul este multifilar.
Avand in vedere ca de aproape un an e actualizat I7/2023, unde e AFDD-ul? Acele diferentiale, nu inlocuiesc un AFDD. Dar vai, ”diferential + mcb=AFDD”, vor spune multi, partial adevarat, dar nu. :)) In rest, da, explicat perfect si foarte calm.
Afdd este doar un moft comercial. Acesta este bun în anumite situații, normativul este plin erori, făcut din bucăți copy & paste din alte normative din diverse țări, fără să fie nimic gândit. Îmi place normativul german coroborat cu cel rusesc, ăsta rumânesc este o schizofrenie juridică și tehnică, exact ca normele PSI și SSM din rumânia, ce are la bază același principiu copy & paste.
AFDD dacă punea în tabloul acesta...1000€ costa ce e pe acolo!...și sà zicem că punea doar dormitoarele pe AFDD
❤Salutare! Hristos a înviat! Felicitări pentru video! O întrebare : Ce rol are pe scurt separatorul fuzibil știu că este la fel ca o siguranță mcb ce dispune de scurtcircuit și supratensiune? Și încă ceva: descărcătorul SPD se pune înaintea portului fuzibil sau după portul fuzibil? Mulțumesc frumos! 😊
Salut! Adevărat a înviat! Mulțumesc pentru apreciere 🤗! Descărcătorul SPD se conectează după separatorul cu sigurante fuzibile. Atenție! Acesta are nevoie de anumite cerințe pentru a fi montat.
@@ClaudiuTutorials bună dimineața! Știu că prin el trebuie să fie conectată priza de pământ sub 4 ohmi, că de aceea descărcătorul are rolul de a trimite tensiunea depășită în pământ, știu ca prin el se intră faza și nulul deasupra și dedesubt vine conectată priza de pământ. Și alte cerințe, care ar mai fi? 🙄
Bună dimineața! Mai este si grosimea conductorului de împământare. Trebuie să fie de minim 10 mm, de 16 mm este cel mai indicat.
@@ClaudiuTutorials Da dragul meu prieten Asta știam! Știam că trebuie de 16 milimetri afară și în panoul de siguranță 6 mm. Scuză- mă puțin, nu spun cu răutate,este obligatoriu 16 mm afară. Plus că trebuie montată și bara de echipotențializare.
Buna ziua. Prezentarea ta e binevenită pentru mine, in contextul in care intentionez să configurez un tablou cu 2 randurix12 sloturi si nu prea gasesc toate piesele in acelasi loc. Revin cu o comanda dupa ce verific link-ul din descriere. Multumesc.
Cu plăcere! Găsești tot ce ai nevoie pe magazinul electrice-online.ro.
Pe când un tablou cu RCBO-uri (KZN- DN-uri Eti) pe toate circuitele (absolut toate)? Având în vedere că au protectie inclusiv pe supratensiune, sunt curios cum ar arăta/ce ar trebui înaintea lor în tablou.
O intrebare: La țară, din tabloul general vin fire de aluminiu. Pot pune la intrarea in separator aceste fire de aluminu si apoi pot continua la iesirea din separator cu cele normale de cupru de 2.5 si apoi la legaturi tot cu cele de cupru? La final, cele 7 faze ale circuitelor (pt prize si becuri) pot fi reconectate cu firele de aluminiu?
Arata foarte ingrijit si aerisit ! Din cauza lipsei de spatiu circuitele dedicate nu pot fi finalizate cu MCB-uri alaturi de un RCCB ? Stima&Like
Salut și mulțumesc pentru apreciere! La ce te referi cu întrebarea?
👍
ceva detalii despre cum as schimba sigurantele unei scari de bloc? Sigurante de 25A, ce tip, presupun ca ar fi sa zicem 19 module?
Salut Claudiu Am și eu o întrebare Ce se întâmplă dacă se pun greșit nulul și faza la un RCCB? Mulțumesc
Salut! Îmi spui te rog daca se poate pune un RCBO impreuna cu un releu de monitorizare ?
Daca da , care este ordinea ?
Mulțumesc anticipat! O zi bună!
Salut, în tutorialele pe care nu le pot sa le văd ,nu ai tutoriale cu legarea motoarelor electrice monofazate și trifazate plus conectarea condensatoarelor.mersi !
Frumos! Se folosește cablu lițat sau plin?
Mulțumesc! In interiorul tabloului electric este mult mai ușor de lucrat cu cel lițat, dar se poate utiliza și cel brut.
Bună am realizat și eu un tablou după indicațiile tale și cu același componente. Am o nedumerire separatorul de tensiune de la intrare e cu led, când se aprind led -urile de pe el? La mine nu luminează, sau am primit unul defect. Am incercat mai multe variante. Am luat de la magazinul recomandat foarte rapizi, mulțumesc!
Salut, ledurile separatorului de siguranțe fuzibile de la Eti se aprind doar când o siguranță fuzibilă este arsă. Atunci îți indică care este arsă. Făi un test cu o siguranță arsă și vei vedea că îți arată ledul aprins pe ce parte este arsă.
Referitor la magazinul online, da sunt rapizi in trimiterea coletului și foarte seriosi. Mulțumesc și sper sa rămâi alaturi de acest canal.
Salut, RCCB am vazut ca ai pus de 40 de A si din el ai alimentat 6 sig de 16 A si 1 sig de 10A.Daca toate circuite sut folsite la capacitate maxima este un total de 106 A.
Asa acel RCCB de 40A este subdimensionat la fel si conductorul de 6 mm2 .
sper ca nu esti electrician
Salutare, dacă nu am separator duc din siguranta fusibil direct la RCBO ? Corect ?
Salut, nu am inteles ce m-ai intrebat??
Nu am separator, rcbo îl alimentez direct de la fusibile ?
Buna ziua Claudiu. La min 14:00 spui ca se lasa un spatiu gol obligatoriu in timp ce montezi capacele albe. Te referi la gaura in capacele albe pe care o lasi sau la ocuparea tabloului?
Salut, mă refer la ocuparea tabloului electric.
Salut ! Poți sa îmi dai un sfat ? Banda led 220 fără transformator este bine dacă o lipesc pe un cauciuc sau lemn . Nu este periculos , adică nu se încinge f tare astfel încât sa îl topească? Spun asta pt ca nu am găsit profil de 1 cm lățime în care sa între banda led de 8 mm
Mulțumesc !
Salut, sincer nu am testat acest lucru până acum. Normal nu ar trebui sa se încingă atât de mult.
RCBO nu are sens ,cu intrarea pe sus ?
Salut!Claudiu,pun și eu o întrebare mai proasta, e pe lângă subiect, dacă vrei să mi răspunzi te rog..am în tablou un separator cu fuzibile de 32A
După am doua diferențiale pe de 40A,urmate de mcb uri, și la final, legate pe contul lor din clema de derivatie, am legat 4 rcbo uri de un modul, B16 dar sunt de 30mA dedicate pentru masina de spălat, cuptor, aragaz pe inducție,și uscator eventual, e prea mult 30mA pentru ele?capacitatea de rupere e de 6000(n am mai specificat ca între toate astea mai am și releu ,contactor,o siguranta B6 pentru releu)
Salut, este ok protecția diferentiala de 30 mA. De 10 mA se pune pentru circuitele exterioare, situate in medii umede (baie, balcon, jacuzzi, SPA, etc.) Dacă ai mașina de spalat in baie atunci pentru ea se pune de 10 mA.
Salut!
La acest port fuzibil are importanta unde legam nulul și faza sau merge în ambele situații?
Salut! La acest model de separator se poate lega in ambele situatii deoarece are fuzibile pe ambele. Atenție la cele care au fuzibila doar pe fază, acolo trebuie respectate.
@@ClaudiuTutorials mulțumesc frumos!
@@ClaudiuTutorials Tot referitor la separator am o intrebare: pot intra cu alimentarea in el pe jos? Vreau sa schimb dar nu am cablu suficient de lung in tablou. Merci mult! Spor!
Salut, ce diametru de conductor ai folosit pentru conexiunile din acest tablou?
Salut, am spus și in video. Conductor de 6 mm2.
@@ClaudiuTutorials vroiam sa te intreb daca conductor de 4mm este prea subtire pentru acest fel de legaturi
Mulțumesc, te urmaresc cu mare drag 😁
🙏👍
Salut!
In BMPM se poate pune un
separator cu fuxibile de 100kA. Este o valoare mare?
Multumesc!
Salut, se pot pune 3 RCBO-URI la tabloul prezentat mai sus? Daca da, cum se fac conexiunile din clemele de derivație către RCBO?
Salut, da se pot pune. Ai două variante:
1. Sa le conectezi pe toate din clemele de derivatie(dacă exista loc).
2. Sa o conectezi pe prima și sa folosești busbar pentru sigurante bipolare(2P) tip furca. Eu o recomand pe a doua.
@@ClaudiuTutorials cum pot lua legătura cu tine, WhatsApp sau email, facebook? As vrea sa te întreb ceva legat de funcționalitatea acestui tablou pe care l.am făcut în întregime la mine acasă
Scrie-mi pe e-mail: godeanu_claudiu192@yahoo.com
Salut!
Se poate pune un RCCBO 32A curba B pentru o priza dedicata( aparat sudura)?
Nu, niciodată! Maxim 16A. Atât tine o priza. Altfel se va topi și de aici apar discuții că e priza proasta domne, ce sa vezi.
Sper că v-am ajutat!
salut tias fi recunoscator daca mai ajuta k o problema am o baie mare si am 4 prize din care o priza la masina de spalat si o priza la cazanul electric si doua becuri ce protecti mi-ar trebui
În primul rand împământare plus rccb de 40 A cu 30 mA curentul rezidual 😊
Firul de impamantare de ce nu se duce direct in bara de impamatare si trece prin clema?
Pentru că dacă aduci sau ai un conductor de 10 sau 16 mm pentru împământare, nu intră în această bară de împământare. In clema intra conductor până la maxim 25 mm.
Claudiu dacă poți te rog sa mi recomanzi o camera de supraveghere interior până în sumă de 70 lei ,dar sa fie cu aplicație pe telefon,night vision și să funcționeze și cu baterii dac se poate.
Salut, imi pare rau dar la banii acestia nu gasesti ceva bun si pe baterii. Poti sa iei una mica de interior, fara baterie intre 100 - 200 de lei.
Am observat ca pe busbar-uri scrie amperajul: 63A,90A.,etc.
Pentru un tablou electric monofazat cu RCCB 40A ,busbar-ul de cati amperi trebuie sa fie?
Multumesc.
Busbarul poate sa fie și de 100A, nu are treabă cu cât are RCCB-ul. Chiar și RCCB-ul poate sa fie mai mare. Cu cât mai mare, cu atât mai bine, pentru că RCCB-ul nu face parte din selectivitate, deci poate fi și de 63, 80, 90A etc.
Cum se verifica un diferential cum lucreaza!
Salut. Nu afectează cu nimic ca ai pus siguranță fuzibila pe nul? Unii zic ca acolo nu se pune siguranță.
Salut, pe monofazat nu afecteaza.
@@ClaudiuTutorials Eu am luat separator fara suntul ala de metal, o sa pun siguranta si pe N, circuit mono
Il poți lasa asa, este corecta si această variantă.
Daca merge si pentru casa nu trebuia si un descarcator?.
Se poate adăuga
Domnul Pavel vă rog să-mi spuneți dacă afară în Tablou am o siguranță C16 în casă cu ce Siguranțe ,Disjunctoare pot să încep un Tablou pentru 3 Dormitoare o Bucătărie o Baie un Hol și Sufrageria.Vă mulțumesc o zi bună
Dacă aveți afara C16 se numește prostia lui Enel. Așa ceva nu se concepe, nu aveți ce sa mai puneți in casa. Trebuia minim o siguranță de 25A afara. Puteți cere asta distribuitorului de energie din zona.
Daca afara, in tablou, aveti C16 cu scop de general, clar e ceva in neregula cu racordarea dvs
Se poate face la comada unu si trimis prin curier
Da, se poate. Putem lua legătura pe numărul de telefon: 0757700908
Tratarea nulului?
Tratarea nulului nu este aici, se face înainte
Vreau sami pun cuptoru electric , masina de spalat si boileru pe un diferential cu protectie de 10 ma , se poate.,multumesc astept raspuns
Teoretic se poate, dar e posibil ca cei trei consumatori sa insumeze un curent rezidual mai mare de 10ma și sa declanseze.
Nu se poate sa puneti toti 3 consumatori pe un singur diferential! Va trebui sa puneti cate un diferential dedicat pentru fiecare in parte! ATENTIE!!!! NU TOTI 3 PE ACELASI DIFERENTIAL!!!
Mai indicat ar fi rcbo/30 mA ptr consumatori dumitale(ai nevoie de mai mulți și circuite separate)..etc Eventual rcbo/10mA la cada hidromasaj....etc
NU
Indicat este sa calculati consumul fiecarui consumator si sa dimensionati corect atat conductorii cat si protectiile
Recomand circuite dedicate
Succes!!
nu inteleg de ce ai legat conductorul de impamantare in clema de derivatie.releu de protectie la sub si supra curent de ce nu ai pus?
Salut, se poate și asa, dar și direct bara de PE. Depinde cat de gros este conductorul de PE.
Acesta este varianta de tablou electric fără releu de protecție., urmează sa fac un video in care voi introduce și un releu de protecție.
Te întreb din realitate, dacă conductorul de PE. era de 16 mm, cum îl conecta în bara de PE. al tabloului....???? Te mai întreb, asta s-a nu ma înțelegi greșit că sunt contra sunt foarte utile, în ce norme, SR-uri etc protecțiile la sub și supra tensiune sunt obligatorii..???? Repet folositile sunt foarte utile, dar dacă tot vrei să "fii mai catolic decât Papa".... 😊😊😊 Întrebai de AFDD..care din câte am înțeles, la instalațiile noi, sunt obligatorii.. Sper că nu e cu supărare...!!!! Te mai întreb, poate nu ai citit titlul.. "pentru apartament". Unde ai văzut tu.. tratarea nulului la nivel de apartament...???? 😅😅😅.. Măcar dacă 90% din tablourile din apartamente ar fi așa la modul minim, ar fi mai bine..
imi place cum lucrezi.daca esti interesat de o colaborare sun dispus sa lucrez cu tine.am un program destul de flexibil.sunt din bucuresti.
Varianta mai economică....etc
salut pe un mcb cate prize poti conecta 8 ?
Salut, da maxim 8, dar atenție la ce consumatori vor fi conectați. Consumatorii mari trebuie puși pe circuite dedicate.
Da asta știu, plită, mașina de spălat cuptor le pun separat rcbo
De ce e obligatoriu clemele de derivatie ?
Pentru a distribui faza si nulul in mai multe directii ai nevoie de aceste cleme de derivatie.
Ba dacă generalul de 32A ce cauți cu diferential de 40A ești electrician și tu ?
Au.... ce se întâmplă dacă este de valoare mai mare?🤔
@ionitadumitru Daca cascai ochii suficient, vedeai ca diferentialul ala e RCCB deci nu are protectie magneto-termica (precum RCBO). Alt indiciu e ca nu are nici curba de declansare (C, B, etc) inainte de aia 40A deci nu declanseaza la supracurent sau termic. 40A este curentul nominal adica mai precis cati amperi pot sa treaca maxim prin RCCB pana exista posibilitatea sa ii se produca daune. Ideal e sa fie cat mai mare In (40A / 63A de obicei in uz rezidential) la RCCB tinand cont ca trec curentii adunati ai tuturor circuitelor din aval de el. Nu conteaza ca e generalul doar de 32, conteaza si ce curba de protectie are. Pana sare sau se arde generalul, strici RCCB-ul sau il faci sa mearga la temperaturi mari
Pret tablou
Componentele acestui tablou electric au costat aproape 700 de lei cu tot cu transport.
Cateva precizari: Tabloul nu se numeste "de 24 de module" ci se spune corect: "de 24 de CAI" iar sina nu se numeste "Omega. Ea se numeste conform nomenclatorului sina "DIN". Bara "BUS" este construita/conceputa pentru a fi montata in partea de jos a sigurantelor de la ETI , nicidecum in partea de sus. O tradeaza chiar si scrisul (de pe izolatia ei de plastic) care trebuie sa fie vizibil si "CITIBIL !" nu cu capu-n jos (cum este in video prezentat). Clema verde de distributie (cea cu 6 surube ) pare a fi in plus pe acolo deoarece deja exista o bara cu 13 surube de distributie impamantare care vine odata cu tabloul si depre care "dealtfel" ai mentionat-o chiar tu in acest video. Mi se pare suspect sa ai atat de multe MCB uri pt. prize si doar un singur MCB pentru iluminat. "La modul general vorbind" daca este vorba de o casa, garsoniera, apartament cu 2, 3 sau 4 camere ar fi trebuit minim 2 circuite de iluminat (de la caz la caz). Diferentialul trebuie (logic vorbind) montat primul in dreapta pentru a evita complicatia "total nejustificata" de a fi nevoit sa tai un pin de la "BusBar" ! Oricum prezentarea sa incercat a fi coerenta si se vede ca ti-ai dat totusi silinta. Fapt apreciat de altfel !
Precizare, in limba romana nu exista cuvantul "surube", ci surub, suruburi!