Ordinary burnt clay brick - Advantages and Disadvantages

Поділитися
Вставка
  • Опубліковано 20 жов 2024

КОМЕНТАРІ • 53

  • @EnciclopediaConstructiilor
    @EnciclopediaConstructiilor  4 роки тому +1

    Orice persoană care dorește o ”consultație individuală” sau răspuns la o întrebare mai complexă, care în fond necesită opinia, timpul și cunoștințele autorului acestui proiect, este rugat să echivaleze întrebarea sa în schimbul unei donații, care se poate realiza atât pe canalul de Patreon: www.patreon.com/EnciclopediaConstructiilor
    , cât și prin virament în cont bancar. Toți cei interesați sunt rugați să apeleze cu un mesaj pe Pagina de Facebook.
    Cele mai importante două resurse în viață sunt timpul și cunoștințele, care oriunde în lume un om le schimbă pentru bani, chiar și dvs faceți acest lucru la job-ul dvs, că doar nu lucrați pe gratis și nu oferiți timpul limitat din viața dvs altor persoane pe gratis, de ce ar face-o autorul acestui proiect?! (care defapt a făcut acest lucru până nu demult)
    Video-urile informative vor continua să fie publicate în mod gratuit indiferent de sursa publicării, și la întrebări/comentarii scurte și rapide se va răspunde în continuare în limita timpului disponibil fără nici o problemă.
    Multumesc pentru înțelegere!

  • @snrnsjd
    @snrnsjd 3 роки тому +2

    Cât de valoroase sunt videourile pe care le faci!!! Mulțumim pentru efort!

  • @cristiananghel2098
    @cristiananghel2098 6 років тому +4

    Te urmaresc din Galati si imi place munca depusa aici. Te salut!

    • @EnciclopediaConstructiilor
      @EnciclopediaConstructiilor  6 років тому +1

      Merci!

    • @cristiananghel2098
      @cristiananghel2098 6 років тому +1

      Chirpicul e un amestec de lut galben, nisip si paie. Balegarul de cal se foloseste numai la tencuirea peretilor si la pardoseli. Caramida e un amestec de lut galben si nisip. Aceasta se bate la tipar foarte bine ptr scoaterea aerului din lutul ptr Caramida. Din care stiu eu... daca nu Bati bine la tipar iti va rezulta o Caramida slaba, lipsita de rezistenta mecanica. Caramida, care poate fi subtire ori groasa, se poate arde sau nu, prin ardere sporind rezistenta mecanica a acestora. Chirpicul nu se poate arde si se zideste cu el cu foarte mult spor. Acesta are o rezistenta mecanica mica, dar este foarte calduros. Un perete din chirpicul va avea un cost mic, transfer de caldura reds, insa foarte mica rezistenta la umezeala si socuri mecanice. Am scris aici ceea ce stiu si nu cred ca am suparat pe nimeni. Salutare!

    • @EnciclopediaConstructiilor
      @EnciclopediaConstructiilor  6 років тому

      Tot okay!

  • @florinelr8154
    @florinelr8154 7 місяців тому

    Sanatate, pt constructia unui zid exterior 2m/ 1m pentru a pune un geam acolo ce recomandati, caramida cu goluri, caramida plina sau boltari beton din punct de vedere izolare si sa fie ecologic, sanatos? Va multumesc, sanatate 🙏

  • @pvictor007
    @pvictor007 6 років тому

    Bravo pentru crearea acestui canal de youtube! Sunt sigur ca va prinde bine multor oameni.
    Am mai multe intrebari si propuneri:
    1) O intrebare-remarca legat de dezavantajul caramizilor din argila, inclusiv si blocurilor ceramice - data fiind tehnologia de fabricare, caramizile au o proprietate negativa si anume iradierea, caramida va iradia intotdeauna o anumita cantitate de radiatii, care in cantitati mari evident ca nu poate fi benefica pentru om. Nu stiu care este situatia la noi in R. Moldova si aici sper sa primesc un raspuns de la Dvs, dar in alte tari, inclusiv in Rusia, inainte de darea in exploatare a unei case construite din caramizi, vine un specialist care masoara nivelul radiatiilor si daca acest nivel nu corespunde unei anumite limite, casa nu primeste autorizatia respectiva si trebuie asteptat un anumit termen pana nivelul radiatiilor coboara in limitele admisibile; este la noi acesta un criteriu la darea in exploatare sau nu? si cat de mare poate fi intr-adevar nivelul acestor radiatii?
    2) Eu personal nu inteleg de ce oamenii ar alege constient pentru peretii de interior blocuri ceramice in locul caramizii pline, fara goluri, pe langa ceea ce ati mentionat si Dvs in legatura cu insurubarea/prinderea diferitor piese de mobilier si instalatii de pereti (si Dvs. ati mentionat despre aceasta in filmul cu avantajele blocurilor ceramice)? Din 2 motive: primul e ca blocurile ceramice sunt slabi izolanti fonici comparativ cu caramida plina sau orice alt material de zidarie care nu contine goluri (acelasi cotilet) si aceasta poate fi exemplificat prin elementar lovind in ele si ascultand sunetul emanat (se poate vedea si aici ua-cam.com/video/V2jvCrXQkmg/v-deo.html); al doilea motiv ar fi ca peretii plini acumuleaza foarte bine energia. Probabil ar prinde bine un filmulet in care sa le explicati oamenilor unde ar fi mai indicat sa foloseasca zidarie plina (la interior si exterior) si unde cu goluri (doar la exterior).
    3) Este, poate, banal pentru unii, dar eu zic ca ar prinde bine si un filmulet intr-un viitor apropiat despre avantajele si dezavantajele cotiletului nostru autohton, or chiar lipseste informatie despre acest material (cei mai multi alearga azi dupa BCA, caramida etc.). Este un material absolut natural, ecologic, si personal nu l-as scoate din ecuatie atunci cand as alege un material pentru zidaria unei case (in combinatie cu coloane si grinzi din beton armat). Da, este greu, respectiv implica costuri mai mari ale fundamentului, dar nu intotdeauna greutatea e un dezavantaj.
    4) Poate nu este legat nemijlocit de acest video, apare foarte des in comentarii intrebarea legata de termoizolarea casei si raspunsul/recomandarea Dvs. este "placile minerale gen Multipor", care in fond e BCA. Apare, atunci, o intrebare: chiar daca ar insemna sa avem in final pereti externi mai grosi, de ce sa nu se foloseasca nemijlocit caramizile de BCA pentru termoizolare in locul placilor?
    5) Urmare a punctului 4, cum priviti materialul "пеностекло" (sticla multicelulara) - vedeti ua-cam.com/video/Y_ri3P4Xrd0/v-deo.html si ua-cam.com/video/-NI5NDTk4nE/v-deo.html
    6) Poate puteti crea un film viitor in care sa explicati mai pe indelete, chiar stiintific-tehnic de ce grosimea izolatiei termice din sticla multicelulara a unui perete subtire si "rece" (plin, sa zicem din caramida plina) va fi mai mica decat in cazul unui perete gros si "cald" (cu goluri, sa zicem blocuri ceramice), dar probabil acelasi lucru se refera la orice termoizolant - vedeti partea de final din acest video ua-cam.com/video/Y_ri3P4Xrd0/v-deo.html? E legat si de tema "respiratiei" peretelui, Dvs. deja aveti un video la tema data, dar totusi nu totul este cuprins acolo. Si poate puteti explica mai detaliat fenomentul punctului de roua, cand este primordial si cand nu ca acest punct de roua sa fie in afara zidariei, in interiorul izolatiei termice exterioare?
    7) Nu cred ca ar fi rau sa utilizati mai multi termeni tehnici si chiar calcule in filmele Dvs. Da, nu-s toti ingineri constructori, dar nici prosti total nu sunt :))). Multi sunt ingineri din alte domenii si nu s-ar feri sa auda mai multe explicatii tehnice legate de subiectele pe care le dezvoltati.
    Va multumesc si succes in activitatea Dvs.!

    • @EnciclopediaConstructiilor
      @EnciclopediaConstructiilor  6 років тому

      1 - Mai toate materialele de astazi emana careva radiatii / substante care in doze mari pot dauna omului, insa in cazul caramizei acestea de obicei sunt extrem de mici spre deloc. Mai mult mi-as face griji de betonul-armat, care emana radon. Iata de ce, in primii ani de exploatare a casei, se recomanda de ventilat bine incaperile.
      2 - Sunt deacord cu dvs, blocurile ceramice la interior nu le recomand. Merci de sugestie, poate o sa fac asa un video.
      3 - O sa fac si un video despre cotelet, insa nu in viitorul apropiat.
      4 - Este o solutie si remarca dvs. Daca o persoana nu se streseaza ca va avea peretii grosi, isi poate face liber zidarie din BCA cat mai groasa.
      5 - Este un material bun, daca e folosit acolo unde trebuie.
      6 - Video privind respiratia peretilor nu este complet, am inclus acolo informatia generala deoarece ca sa explic detaliat, imi lua extrem de mult timp. Poate candva o sa fac si un video aparte despre tematicile sugerate de dvs, insa anumite aspecte poate vor fi mentionate si in alte video-uri.
      7 - Merci de sugestie!
      Succes si dvs!

    • @pvictor007
      @pvictor007 6 років тому

      Va multumesc pentru raspunsuri!

  • @croitorupauliulian2779
    @croitorupauliulian2779 Рік тому

    Așa zicem și noi despre cărămizi Chirpicii mai sunt și din pământ.

  • @doinadoinel8970
    @doinadoinel8970 3 роки тому

    Va rog frumos, sa ne spuneti si despre rezistenta caramizilor obisnuite - cele din argila arsa - la tot felu de vibratii, la care ar fi supuse. Adica, case, si blocuri, construite din astfel de caramizi, pozitionate langa strazi, cu trafic destul de intens. Iar la blocuri, mai renoveaza vecinii apartamentele cu tot felu' de ustensile. Ciocane, bormasini, etc. destul de frecvent. Cel putin, la mine in bloc chiar asa se intampla, tocmai de aceea, si aceasta intrebare, avand blocul si langa o strada, cu un trafic destul de intens. Vibreaza geamurile de la usile di apartamentul meu, si cu siguranta, nu doar din al meu. Acest lucru, mi-a starnit curiozitatea, in aceasta privinta. Blocul, e construit din anul 1963. Deci, a prins si acel cutremur, din 1977, si nu a fost reabilitat deloc, de atunci. Locuiesc in Bucuresti.

    • @EnciclopediaConstructiilor
      @EnciclopediaConstructiilor  3 роки тому

      Merci de sugestie, insa aici deja vine partea de expertize tehnice si modelari seismice si de alt gen, care deja tin de fiecare cladire si caz particular, fiind mai greu de generalizat o astfel de informatie.

  • @marinelpopa1178
    @marinelpopa1178 2 роки тому

    Este recomandata caramida plina pentru un cos de fum pt exterior?

  • @gajimviorel8877
    @gajimviorel8877 5 років тому

    Va rog o explicație pe tema care este diferența dintre cărămida și bloc ceramic. Cum le deosebim? Ori in prezent lumea le confunda.

    • @EnciclopediaConstructiilor
      @EnciclopediaConstructiilor  5 років тому

      Vizionati atent acest video despre caramizi, si apoi vizionati acele 2 video aparte despre avantajele si dezavantajele blocurilor ceramice, si cred eu ca o sa intelegeti la general diferenta. Daca ati avut in vedere prin comentariul dvs sa imi oferiti o sugestie de nou video, multumesc, o sa tin cont pe viitor daca ceva.

  • @andreialexa3516
    @andreialexa3516 5 років тому

    Un material izolant pentru caramida plina arsa, izolatie exterioara cu vata bazaltica, este buna combinatia ?
    mersi

    • @EnciclopediaConstructiilor
      @EnciclopediaConstructiilor  5 років тому +1

      Da, insa eu recomand sa fie de aceasta noua Eco, producatorii spun ca nu au o anumite substante negative care este prezenta in vata obisnuita.

  •  3 роки тому

    Am ceva caramida refractara din recuperari . O pot folosi la ziduri?. Constructie pe cadre vorbesc.

    • @EnciclopediaConstructiilor
      @EnciclopediaConstructiilor  3 роки тому

      Daca e in stare buna, se poate teoretic de folosit, mai ales in structuri in cadre. Totusi aveti in vedere caracteristicile ei generale, daca e de compartimentare sau umplutura si ce caracteristici aveti nevoie de la zidaria data (nu anume de la materialul dat).

    •  3 роки тому

      Pt zidul exterior neportant?....cu polistiren grafitat de 200

    • @boicescuion6713
      @boicescuion6713 3 роки тому

      Nu ai si de vanzare? 0760236841

  • @bobbyea9109
    @bobbyea9109 4 роки тому

    Vreau sa construiesc o casa din caramida klinker. Am cateva intrebari: Un zid exterior de doar 125 mm este deajuns? Vreau sa il intaresc pe interior cu tencuiala cu o plasa sudata de 6 mm grosime si izolatia sa fie de lana, iar finisajul interior din rigips. Ce ziceti ii viabila ideea mea?

    • @EnciclopediaConstructiilor
      @EnciclopediaConstructiilor  4 роки тому +1

      Ooo, o sa va coste ceva, caramida Klinker e scumpa (mult mai ieftin ar fi sa aveti caramida obisnuita si deja la exterior cu klinker, sau o placati la exterior cu placi klinker daca doriti un aspect frumos). Ideea dvs de 12.5 cm nu e buna deloc. Chiar daca aveti o casa cu structura in cadre, oricum zidaria zic eu tre sa fie de minim 25 cm grosime. Daca casa va avea structura cu zidarie portanta, pai mai toti peretii si exteriori si interiori (deja depinde de proiect) trebuie sa aiba minim 25 cm de asa caramida grosime. Si nu in ultimul rand, termoizolatia trebuie sa fie dispusa la exterior, nu interior.

    • @bobbyea9109
      @bobbyea9109 4 роки тому

      @@EnciclopediaConstructiilor Multumesc pentru raspuns. Ca idee nu gasesc caramida klinker de vanzare si nu stiu cat costa. Pot face si din caramida obisnuita dar vreau ca fatada exterioara sa fie din caramida (bine zidita si tratata hidro). Din ce sa fie, sau cum sa fac peretii exteriori pornind de la ideea ca vreau sa fie caramida zidita la exterior care sa ramana finisaj exterior. Parca placile klinker mi se par prea false. Prefer caramida normala decat placat cu klinker.

    • @EnciclopediaConstructiilor
      @EnciclopediaConstructiilor  4 роки тому

      In asa caz daca doriti anume caramida la exterior, fie va faceti zidarie tripla (am un video despre asa ceva), fie va termoizolati la interior (ceea ce nu se recomanda, orice termoizolatie trebuie sa fie la exterior). Ca compromis puteti face zidaria ca zidaria, termoizolati la exterior cu vreun material de termoizolatie, si apoi placati cu placi aparente de caramida care sa dea senzatia casei din caramida.

  • @79cocosel
    @79cocosel 6 років тому

    Cărămidă de chirpici e aia din pământ și paie așa știu eu ori și cum santeti tari mult succes

    • @EnciclopediaConstructiilor
      @EnciclopediaConstructiilor  6 років тому

      Caramida expusa in acest video este acea din imaginea acestui video. Deja faptul ca cuvantul de "caramida" sau "chirpici" este folosit in a denumi si alte materiale de zidarie asemenea sau tangente cu caramida data, cred eu ca depinde de fiecare regiune si tara in parte.

  • @MrMihaistanciu
    @MrMihaistanciu 6 років тому

    Salut. Am o casa veche din caramida plina . Ce termoizolatie imi recomanzi? Multumesc

    • @EnciclopediaConstructiilor
      @EnciclopediaConstructiilor  6 років тому

      Depinde cat e de veche, ce buget aveti, si desigur alte detalii. Doriti sa termoizolati doar zidaria? Aceasta nu va va ajuta enorm daca lasati celelalte structuri neizolate.

    • @MrMihaistanciu
      @MrMihaistanciu 6 років тому

      Enciclopedia Constructiilor
      Salut si multumesc pentru raspuns. Casa mea este din anul 1968 este intr-o stare foarte buna fara crapaturi sau alte deteriorari. Recent am schimbat acoperisul si am montat tigla metalica. Urmatorul pas este termoizolarea deoarece doresc sa refac fatada. Initial mi-am propus sa montez polistiren de 10 cm. Este o alegere buna ? Referitor la buget, tinand cont ca sunt in jur de doar 140mp doresc sa fac o treaba de calitate si sunt dispus sa investesc pentru ca este o lucrare foarte importanta, si mai mult de atat nu sunt presat sa locuiesc in aceasta casa foarte curand. Vreau doar sa fac o alegere inteleapta si incerc sa cer cat de multe pareri. Multumesc

    • @EnciclopediaConstructiilor
      @EnciclopediaConstructiilor  6 років тому

      In cazul dvs eu v-as recomanda placi minerale pentru zidarie.

  • @tavyionescu4016
    @tavyionescu4016 6 років тому

    Te salut! Am o casa din caramida netencuita. Ce imi recomanzi la exterior?

    • @EnciclopediaConstructiilor
      @EnciclopediaConstructiilor  6 років тому

      Buna ziua. Cititi va rog prin comentariile video-urilor privind caramida, blocurile ceramice si termoizolari. Am raspuns deja de cateva ori la asa o intrebare. Merci de intelegere!

    • @tavyionescu4016
      @tavyionescu4016 6 років тому

      Placi minerale pentru zidarie = Multipor ? vad ca este singura solutie de termoizolare minerala solida din Romania.
      Daca am zidarie la interior veche (var cu nisip) si dau cu glet de finisare (cm 127) pentru a netezi bine pereti si o lavabila antibacteriana (pe baza de ioni de argint) o sa respire bine sau ce ma sfatuiti?

    • @EnciclopediaConstructiilor
      @EnciclopediaConstructiilor  6 років тому

      In general vopseaua lavabila ca sa nu favorizeze aparitia mucegaiului, i se adauga diferiti aditivi. Daca e aleasa corect vopseaua, solutia dvs pare okay. Totusi nu uitati si de ventilatia casei.

    • @tavyionescu4016
      @tavyionescu4016 6 років тому

      Multumesc!

  • @RaresCucerzan
    @RaresCucerzan 6 років тому

    carmaida goala sau plina? ori nu are importanta?

    • @RaresCucerzan
      @RaresCucerzan 6 років тому

      asa ca si curiozitate ca am citit ca aia goala e mai buna, se usuca mai bine, izoleaza mai bine....volum mai mare

  • @petrucristiansitariu1400
    @petrucristiansitariu1400 4 роки тому

    Câte ziduri de cărămidă trebuie construite? Cel puțin doua nu?

    • @EnciclopediaConstructiilor
      @EnciclopediaConstructiilor  4 роки тому

      Reformulati va rog mai concret si explicit intrebarea dvs!

    • @mathefrancisc-andrei6411
      @mathefrancisc-andrei6411 3 роки тому

      @@EnciclopediaConstructiilor
      Eu cred ca a vrut sa zică : ca să construiesti cu caramida plina sau cu gauri (același dimenisune/mărime) trebuie sa faci tip 2-3 rânduri (unu lângă altul) în diferite așezări și la rândul celalalt il schimbi ca să faci legătură între ele, și asa tot urici sus.
      In acest fel faci un zid mai GROS mai LARG, eu zic ca acesta era ideia lui.
      Întrebarea chiar este fff bună.

  • @RaresCucerzan
    @RaresCucerzan 6 років тому

    la casa din caramida am vazut 2 feluri de abordare, poate sunt si altele, stalpii de sustinere se toarna separat apoi se pune caramida si 2 se pune caramida cu intaritura fier apoi se torn stalpii de sustinere, structura - cum cred ca se numeste corect, cum e mai bine? mai concret, la o casa din caramida care este solutia cea mai buna , simpla si eficenta? nu sunt in domeniu dar pare ca cea in care faci structura prima data apoi umpli cu carmaida

    • @EnciclopediaConstructiilor
      @EnciclopediaConstructiilor  6 років тому +1

      Depinde de situatie. In general ambele sunt okay, depinde de ce fel de structura vorbim si de proiectul structurii de rezistenta si de solutiile propuse de dirigintele de santier sau proiectantul dvs sau structuristul dvs (sau orice alta persoana capabila in acest sens). In general pentru structura portanta se zideste zidaria si apoi toarna stalpii si grinzile, iar in cazul structurii in cadre invers, mai intai stalpii si grinzile si apoi zidaria. Totusi daca casa este doar cu parter sau parter + 1 etaj, in cazul structurii in cadre am vazut cazuri cand se ridica zidaria si apoi toarna stalpii.

    • @RaresCucerzan
      @RaresCucerzan 6 років тому

      ''am vazut cazuri cand se ridica zidaria si apoi toarna stalpii.'' in cazul asta creste rezistenta? adica sunt avantaje mai multe sau ca torni staplii prima data ori ca zidesti apoi torni stalpii tot aia e? am auzit o parere ca daca se pune caramida prima data apoi stalpii, priza e mai buna

    • @EnciclopediaConstructiilor
      @EnciclopediaConstructiilor  6 років тому +1

      Eu v-am spus cine va poate raspunde la intrebarea dvs mult mai concret si in dependenta de cazul dvs. Mereu depinde de la caz la caz, iar de va spune cineva sa faceti intr-un anumit mod, fara sa consulte toata situatia dvs, fugiti de el!

    • @RaresCucerzan
      @RaresCucerzan 6 років тому

      ok, am inteles acum indeea, pana acum am urmarit doar un raspuns concret dar acum am inteles ce ai zis, multumesc :)

    • @EnciclopediaConstructiilor
      @EnciclopediaConstructiilor  6 років тому +1

      Cu placere!

  • @eugeniaeremia7270
    @eugeniaeremia7270 3 роки тому

    Dar unde va aflato???

  • @gattonpc
    @gattonpc 2 роки тому

    Nu exista nimic pe lumea asta care sa fie perfect si sa aibe "doar" avantaje.. si dezavantaje nu. Arta sta in a rezolva problemele acolo unde apar.. restul e CanCan. Putem vorbi despre orice vrei tu.. pe orice subiect si despre orice vrei.. si ai sa vezi ca nu vor fi doar avantaje si dezavantaje nu. Este multa teorie pe canalul asta.. insa practica ne omoara pe toti la sfarsit. Pe hartie da bine.. insa in realitate se schimba treaba.