En İyi 10 Mimar , Kısa Hayat Özetleri ve Önemli Eserleri

Поділитися
Вставка
  • Опубліковано 8 вер 2024
  • 1. Mimari nedir? Mimarın görevleri nelerdir?
    Bir Mimar Portresi (muhtemelen şantiye sorumlusu)
    Öncelikle bu çok geniş bir kavram ve yüksek disiplinleri içerisinde barındıran bir tanımlamadır.Mimari pek çok kaynakta anlatımı klasikleşmiş ve herkes tarafından yorumlanabilen bir unsur olduğunu biraz kaynak taraması yaptığınızda göreceksiniz.Ben biraz daha farklılaştırıp tabiri caizse piyasa diliyle açıklamaya özen göstereceğim.
    Mimari demek bir yapının yapıldığı bölgeye kattığı değerdir.Mimari demek mimarın teknik , estetik, fonksiyonel (işlevlilik) dokunuşlarla bürokratik konularda ve yönetmeliklere uygun biçimde kullanıcıların yaşamlarını kolaylaştırmak için lisans eğitiminde almış olduğu detayları sunmasıdır.Bir ortak medeniyet unsuru da diyebiliriz.Örneğin Roma Mimarisi dediğimizde , o bölgenin mimari unsurlarını ve karakteristik özelliklerini anlatmış oluruz.Klasik Türk Mimarisi dediğimizde ise bu topraklarda yapılmış eski dönem yapılarının genel görünüşlerini ve bir takım iç mekan çözümlemelerini anlatmış oluruz.
    Mimar, mimariyi oluşturan öğeleri ve taşıyıcı sistem- elektrik-mekanik-jeolojik sistemlerin birbirleriyle ve kendi içleriyle koordinasyonlarını yürüten teknik çizimleri kontrol ve sürdürme çalışmalarını yapan kimsedir.Mekan tasarlamaktır mimarın vazifesi.Ülkemizde 4 yıl ve (bazı okullarda) bir yılda hazırlık sınıfını dahil ettiğimizde 5 yıl süren bir akademik sürecin neticesi olarak Mimarlık Fakültesi Mimarlık Bölümü mezunu olan kişiler de Mimar ünvanını almaktadır.
    2. Mimarlığın gerektirdiği özellikler nelerdir?
    Güzel düşünmek , sanattır..Düşünmek özgürlük fiilidir.
    Mimarlığın gerektirdiği özelliklerden, mimar olabilmek için ne gibi bir alt yapıya sahip olunması gerektiği veya mimar olduktan sonra ne gibi vasıflar kazanmış olacağınızı soruyor iseniz cevabım şöyle olacaktır..
    Mimar olmak isteyen öğrenciler global bir bakış açısı ve geniş - analitik odaklı düşünme kabiliyetine sahip olmalıdırlar.Hızlı karar verebilme ve birden fazla fikri bir arada, her biri de işleyebilen vaziyette kullanabilme yetisine sahip olmalıdırlar.Neticede insan odaklı bir meslek mimarlık.İnsanları iyi tanımak, onların ne gibi ihtiyaçları olduğunu bilmek ve bu ihtiyaçların nasıl karşılanabileceğini bilmek ile mimarlık eğitiminde verilecek öğretilere hakim olmak mimarın sahip olması gereken vasıflardandır diyebiliriz.
    Daha basit bir sıralama ile sayısal düşünme gücü yüksek..Hızlı karar verebilen..El - beyin organizasyonu yüksek , fikirlerini yazılı- sözlü - çizim yoluyla ifade etmekte zorlanmayan (bu çok önemlidir.) .Fotoğraf çekmekten hoşlanan..Yeni yerler keşfetmeyi seven.Modern teknolojileri takip eden.Sabır ve azimle çalışma özelliği bulunan.Grup çalışmasına yatkın.Yeni fikirlere açık.Dış dünya ile iletişimini koparmayan ve sıkı sıkı bağlanan kimseler mimarlık eğitimi başta olmak üzere mimarlık mesleğinde de başarıya ulaşabilen veya daha kolay ulaşabilen kimselerdir.
    3. Çalışma ortamı ve koşulları nelerdir?
    Çalışma ortamı güzellemeleri 🙂
    Mimarlar bürolarda proje tasarım - çizim ve görselleştirme işleri , şantiyelerde şantiye şefliği , inşaat planlama ve organizasyonu işleri , Devlet kurumlarında resmi inşaat işlerinin kontolörlüğü ve bazı sertifikalara sahip olan mimarda İş Güvenliği Ve Sağlığı uzmanı olarak çalışmaktadır.
    Mimarlar bilgisayarlar ile çizimlerini yapmaktadırlar.Bricscad , Autocad , revit , archicad vs.. Gibi çizim programlarını kullanmaktadırlar.Koşullarından bahsedecek olursak eğer maaşı kastediyorsanız durum üç aşağı beş yukarı şöyledir ;
    İstanbul ve Batı İllerimizde Yeni mezun bir mimarın özel sektörde kazanacağı aylık tutar : 1200 - 1500 tl arasındadır.
    Ankara , Ege ve bazı karadeniz illerimizde Yeni mezun bir mimarın özel sektörde kazanacağı aylık tutar : 1000 - 1300 tl arasındadır.
    Para kazanmak önemli değil..Para’nın kazandığı insanlardan olmamak önemlidir.
    4. Türkiye’de iş olanakları nasıldır? Mezun olduğum okul bunu etkiler mi?
    Türkiye’de özellikle son 5 yılda inanılmaz bir artış yaşandı Vakıf Üniversitelerinde.Bu artış ile beraber Mimar sayısı da ciddi anlamda çoğaldı.Kalifiye , teknik donanımı yüksek ve program bilgisine hakim mimarlar her dönemde kendilerine iş bulabilirler.Ancak okulun bitmesi demek mimar olmak anlamına gelmiyor.Bu bilince sahip kimselerin kendini geliştirme çabaları piyasada kendilerini öne çıkaran bir etmen olarak karşımıza çıkıyor.
    Mezun olunan okul iş bulmak konusunda inanılmaz etki sağlamasa da bazı Teknik Üniversiteler ve İstanbul Aydın , Sabancı vs. gibi Vakıf Üniversiteleri yüksek kalitede eğitim anlayışına sahip hoca ve hocalar ile çalıştığından iş bulmanız daha kolaylaşıyor.

КОМЕНТАРІ • 7

  • @vladimirplotnikov811
    @vladimirplotnikov811 6 років тому +2

    dostum cok güzel video olmuş eline sağlık

  • @msbaskentmimarlik
    @msbaskentmimarlik 5 років тому +8

    Elinize sağlık fakat,
    1- 7:57 'deki bina Libeskind'in değil, Gehry'nin yapısı, sanırım karışmış,
    2- İlk 10'a Norman Foster'ı almamanız büyük ayıp olmuş.
    3- Biraz da sesle ve okumayla ilgili sıkıntı var
    Bu 3 eleştiriyi de gözönüne alırsanız bence güzel video olmuş, emeğinize sağlık. Bu tarz videolarla ilgili bir açık var bence youtube da.

    • @emirhanmelihtas3314
      @emirhanmelihtas3314  5 років тому +1

      Norman Foster' ı koymadığım için sonradan bende pişman oldum . Yurtdışı gezisinden yeni döndüm ses problemlerini ileriki videolarda çözeceğim . Önerileriniz için teşekkür ederim.

  • @dilekorubegarcia9731
    @dilekorubegarcia9731 4 роки тому +2

    Öok güzel bir video ama duyamıyorum

  • @gizemakova87
    @gizemakova87 Рік тому

    Duymak çok isterdim,en azından yazı eklemek mümkün olabilir mi acaba?

  • @elsen2879
    @elsen2879 4 роки тому

    En iyi mimar el isleri görmek istiyorsanız rusya saint petersburgu izleyin