Apollo 11: Astronotları Ölümle Burun Buruna Getiren Hata Nasıl Düzeltildi?

Поділитися
Вставка
  • Опубліковано 16 чер 2024
  • Bir anlığına düşünün, 2 arkadaşınızla Dünya'dan 400 bin kilometre ötede, tarihte hiçbir insanın ayak basmadığı bir gök cisminin üzerine inmeye çalışıyorsunuz. Onlarca yıldır test edilen, akıl almaz biçimlerde regüle edilen ve her yıl milyarlarca insanı taşıyan uçaklarımız bile düşebilirken, içinde bulunduğunuz ve Ay'a daha önce hiç inmemiş bir araçla, yüzeye adım adım yaklaşıyorsunuz. Ne kadar pratik yapmış olursanız olun, isterseniz on binlerce saat her bir şeyi ezberleyin, her şeyi 5000 defa test edin; o anda aletler çalışacak mı, roketin biri kafasına göre yanmaya başlayıp sizi uzay boşluğuna mı fırlatacak, bilmem ne tankı havaya uçup sizi yok mu edecek, içinde bulunduğunuz metal yığını Ay'a mı çakılacak, hiçbir şey bilmiyorsunuz. Elbette daha önceden Ay'a araçlar gönderildi, işte Apollo 8 ve 10 ile insanlar Ay etrafında dönüp başarıyla geri geldiler falan filan ama bu 1-2 deneme ne kadar güven verebilir ki? Kendinizi bir anlığına o astronotların yerine koyup da, o 1 saniyeliğine karnınıza çöken korkuyla deneyimlediğinizde, yapılan hiçbir denemenin sizi böyle bir şeye tam olarak hazırlayamayacağını anlayacaksınız: Kapkaranlık bir uzay, ufacık bir metal yığını içine tıkışmış 3 insan, yeryüzünde görevi başarıya ulaştırmaya çalışan 400.000 küsür kişilik bir bilim insanı, mühendis ve teknisyen ordusu, ekranları başında olan biteni saniye saniye izleyen milyarlarca Dünya vatandaşı...
    #Apollo11 #AyaYolculuk #MargaretHamilton
    00:00 Giriş (Apollo 11'in Meşhur Hikayesi)
    02:56 Apollo 11'in Ay Görevi!
    04:36 1202 Kodlu Hata Nedir?
    05:08 Bilgisayarın Tarihçesi ve İlk Bilgisayarın Büyüklüğü!
    06:08 Apollo 11 Görevindeki Bilgisayar Ne Kadar Büyüktü?
    07:28 Iphone ve İlk Bilgisayarların Karşılaştırılması
    08:56 Buzz Aldrin'den Yıllar Sonra Gelen İtiraf!
    10:34 Buzz Aldrin'in Öngöremediği Şey Neydi?
    13:52 Pelerinsiz Süper Kahraman Hamilton!
    14:51 Apollo 11'in Bilgisayarı Ne Kadar Hızlıydı?
    16:33 Hamilton'un Kızı, Apollo 11'i Nasıl Kurtardı?
    20:22 Apollo 11 Konuşmalarını Gerçek Zamanlı Takip Edin!
    22:00 Kapanış: İnsanlığı Yıldızların Ötesine Götürmek İçin Adanan Hayatlar!
    ***
    📽️ Videografi & Post-Prodüksiyon: Çınar Ege Bakırcı
    Evrim Ağacı'nın Türkiye'de bilim anlatıcılığı çalışmaları tamamen okurları ve izleyenleri tarafından maddi olarak desteklenmektedir. Yaptıklarımızı faydalı buluyorsanız ve daha fazlasını yapmamıza katkı sağlamak isterseniz:
    💪 Patreon veya Kreosus destekçilerimiz arasına katılabilirsiniz: / evrimagaci | kreosus.com/evrimagaci
    📹 Dilerseniz, UA-cam'un "KATIL" seçeneğini kullanarak da bize destek olabilirsiniz: / @evrimagaci
    🎪 Bilim tişörtleri, kitaplar ve diğer ürünlerimizden satın almak için: pazar.evrimagaci.org/
    🎈 IBAN numarası, kriptopara veya PayPal yoluyla destek olmak için: evrimagaci.org/destekol
    📕 Neden desteğe ihtiyacımız olduğuyla ilgili daha fazla bilgiyi buradan alabilirsiniz: evrimagaci.org/destekol
    Yanımızda durduğunuz için çok teşekkürler! ❤
    ***
    BAZI FAYDALI BAĞLANTILAR:
    • En son yüklediğimiz videoyu izlemek için: dar.vin/SonVideo
    • En popüler videomuzu izlemek için: dar.vin/EnPopuler
    • Kanalımıza abone olmak için: dar.vin/EAUA-cam

КОМЕНТАРІ • 1 тис.

  • @evrimagaci
    @evrimagaci  Рік тому +146

    💪 DESTEKÇİLERİMİZE KATILIN: Evrim Ağacı'nın Türkiye'deki bilim anlatıcılığı çalışmaları, yalnızca okurları ve izleyenleri tarafından maddi olarak desteklenmektedir. Bu destekler olmaksızın çalışmalarımızı sürdürmemiz mümkün değildir. Eğer yaptıklarımızı faydalı buluyorsanız ve daha fazlasını yapmamıza katkı sağlamak isterseniz, destekçilerimiz arasına katılabilirsiniz (önem/fayda sırasına göre dizilmiştir; ancak size en kolay/faydalı gelenle destek olabilirsiniz):
    📌 Kreosus ($): kreosus.com/evrimagaci2
    📌 Patreon ($): www.patreon.com/evrimagaci
    📌 Kreosus (₺): kreosus.com/evrimagaci
    📌 UA-cam Katıl (₺): ua-cam.com/users/evrimagacijoin
    📌 Kriptopara, Diğer Yöntemler (IBAN) ve "Neden Destek İstiyoruz" Metnimiz: evrimagaci.org/destekol
    Yanımızda duran harika insanlar arasına katılmayı seçtiğiniz için çok teşekkürler! ❤

    • @Strateji_Galaksisi
      @Strateji_Galaksisi Рік тому +3

      dr stone animesini izleyip yorumlarını paylaşırmısın güzel bi bilim animesi gerçeklere dayanıyor antibiyotik yapımından tank yapımına kadar konusu dünyadaki tüm insanlar taşlaşıyor ana karakter senku is 3700 yıl boyunca sayı sayarak bilincini açık tutan bir bilim hastası 0 dan bilimi kan dökmemeyecek şekilde yeniden inşa etmek istiyor benim bilim aşkımı sağladı belki beğenirsin

    • @kahrolsunHamas
      @kahrolsunHamas Рік тому

      Akdomuz lar anlamaz bunlari

    • @13Kazmovich
      @13Kazmovich 8 місяців тому

      16:14 Özür dileyerek birşey söylemek istiyorum 12 tane deyipte 7+6 hesapladınız ama sonra düzeltdiniz. Teşekkürler✊🏻

    • @berkefeturk759
      @berkefeturk759 24 дні тому

      @@13Kazmovichsen git mac falan izle

  • @ethemguner6808
    @ethemguner6808 Рік тому +1182

    Web geliştiricisi olarak bundan 1 hafta önce bir sayfa hazırlamam gerekiyordu. Burada belirli bir veri seti kullanıcıya gösterilecekti. Genellikle kodu yaz sonra optimize et kafasıyla ilerlerim. Testleri yaptığımda yaklaşık 250mb memory harcıyordu sunucu. Optimize ettim ve 50mb'a kadar düşürdüm, üstüne yaklaşık 20sn hızlandırdım. Sonra Apollo 11 görevinde yalnızca 4kb ram'e sahip bilgisayar kullanıldığı aklıma gelince imkansızı başardıklarını tekrar tekrar hatırladım ve yaptığım şeyin neredeyse bir hiç olduğunu kendi yüzüme vurdum. Gerçekten en başta dediğiniz doğru. Tarihte yaşanmış önemli bir olay olarak akıllarımızda kalsada detaylı düşünüldüğünde o günkü donanımla yapılması neredeyse imkansız bir şeyi gerçekleştirmişler. İnanılması çok güç gerçekten. Mühendisliğin doruk noktası. Her şeyi geçtim, o gün eldeki donanımlarla böyle bir görevi dile getirmek bile büyük bir cesaret.

    • @evrimagaci
      @evrimagaci  Рік тому +359

      Kesinlikle öyle! Bu arada kendinizi çok da hırpalamayın tabii, Assembly ile yazılmış bir kodla kapışmak biraz zor hafıza verimliliği konusunda. Videoda oralara da girecektik ama çok fazla teknik olacak diye kısa kestik. :* Çalışmalarınızda başarılar!

    • @ethemguner6808
      @ethemguner6808 Рік тому +371

      @@evrimagaci Çok teşekkürler! Kesinlikle haklısınız, Python ile yazılmış bir yazılım Assembly ile kapışamaz.
      Meraklılar için kısa kestiğiniz bu kısmı ben doldurayım elimden geldiğince o halde:
      Assembly ile yazılmış bir kodla kapışmanın hafıza verimliliği açısından zor olmasının sebebi, bu ve bunun gibi low level dillerin makineye ve makine diline çok yakın olmasından kaynaklı. Sizin yazdığınız kodların makine için (işlemci) hiç bir anlamı yoktur, anlayamaz. Tek anlayacağı dil 0 ve 1 'lerdir. Assembly gibi low-level diller direkt olarak 0 ve 1'e derlenir. Dolayısıyla bu onları çok hızlı kılar. Onları hızlı kılan şeylerden bir diğeri, donanım üzerinde tam kontrol sağlamasıdır. RAM'in kullanımı, verimliliği tamamen sizin ellerinizdedir. Tüm bu avantajlar karşısında dezavantajları, son derece zor dillerdir. Anlaması, öğrenmesi, bakımı... her anlamda zordur. Ama bu bedel karşısında sizi Ay'a gönderebilirler :) Günümüzde bu diller uçak yazılımlarından tutun trafik lambalarına kadar verimliliğin ve istikrarın kritik olduğu her alanda kullanılırlar.
      Python'dan bahsetmiştim. Kendisi high level bir dildir. Önce yorumlanır (C'ye) sonra derlenirler (makine diline, 0 ve 1'lere). Memory/RAM üzerindeki kontrolünüz çok kısıtlıdır. High level dillerin hepsi hafıza yönetimini kendisi yapar. Dolayısıyla low level dillere nazaran çok daha yavaş olup son derece de verimsizdirler. Bu dezavantajları karşısındaki son derece anlaşılır, bakımı kolay dillerdir. Verimsizliğin asla kabul edilemeyeceği her alanda kullanılırlar. Bu dillerle kısa sürede hızlı ürün çıkartabilirsiniz. Kısa sürede birçok sorununuzu çözebilirsiniz. Çünkü geliştirme aşaması low level dillere nazaran daha hızlıdır. Bu zamana kadar geliştirilmiş bütün dillerin kendine has güçlü oldukları yanları vardır. Python ile oyun yapamazsınız çünkü grafiği işlemek yüksek hafıza ister, bunun da verimli olması gerekir. Uçağı kontrol eden yazılımları Python ile yazamazsınız ama o uçağın simülasyonlarını, analizlerini yapacak olan yazılımı Python ile yazabilirsiniz çünkü low levellere göre daha kolay ve daha anlaşılır olacaktır ve bilimsel çalışmalar için harika paketleri vardır. Kara deliğin gerçek görüntüsünü (ya da en azından gerçeğe yakın) elde etmek için Python kullanabilirsiniz ama kara deliğe gidecek olan uzay gemisinin yazılımını Python ile yazamazsınız :)
      Daha fazla detay, teknik bilgi edinmek istiyorsanız "high & low level programming" kelimelerini Google'layarak başlayabilirsiniz.

    • @Mr.vinsky
      @Mr.vinsky Рік тому +30

      @@ethemguner6808 bende tam onu açıklayacaktım. Açıklamanız için çok teşekkürler 😄

    • @klcarslan2395
      @klcarslan2395 Рік тому +6

      Ethem bey ben farklı şeylerle ilgilenmeyi çok seven biriyim ancak hayatta ekonomik bir olgu. Hayatımda kendi hobi zamanlarımda sıfırdan hangi programlama dilinden başlayarak ve neler yaparak hangi alanlara yoğunlaşarak akşamlarımıda boş geçireçeğime birşeyler üretip yazılım konusunda part time tester yahut diğer başka gelistiri vs gibi belirli yeteneklere sahip olan aranan insan olabilirim. Musait zamanınız olursa geniş şekilde hem sorularıma cevap verip hemde sizin eklemek istediğiniz tecrübelerinizi yazabilirmisiniz ? Şimdiden teşekkür ederim.

    • @simdikidiyeceklerimkendime5059
      @simdikidiyeceklerimkendime5059 Рік тому

      Bunu istedikleri için değil zorunda hissettikleri için yaptılar. Çünkü o dönem Soğuk Savaş adında bir güç rekabeti var. Bu savaş Batının Kartalı(Nato, diğer adı ile Amerika Birleşik Devletleri) ile Doğunun Ayısı(Sovyetler Birliği) arasında geçiyor. Doğunun Ayısı o dönemlerde her attığını 12'den vuruyor(Uzaya ilk uyduyu yerleştirme, ilk hayvanı yollama, ilk insanı yollama...). Yürüttüğü başarılı propaganda sayesinde de insanlar gözünde Kartal'dan daha fazla yükseliyor ve insanların Kartal'a güveni azalıyor. Yani bu Ay'a ilk insan yollama işi ölüm kalım meselesiydi. Yani savaş ekonomisi adlı durum içinde olmuş birşey. Savaşta en iyisini bulan kazanır ve iki taraf her şeyini bunun için seferber eder.
      Ama tabi ki yine de o zorlukta o işi yapabilmiş bütün emektarlara saygımız sonsuz. Sonuçta Savaş Ekonomisi bile olsa bilime büyük katkı sağladılar.

  • @kemalsevimli
    @kemalsevimli Рік тому +383

    Son sözler çok güzel olmuş. Özellikle "Dünya vatandaşı" ibaresi muhteşem ve çok değerli. İnsanlık olarak tek bir ırk olduğumuzun bilincinde, topyekün uzaya açılmak ve neslimizin devamını teminat altına almak için uzayda yaşam alanları inşa etmeliyiz. Yaşadığımız yerküre er yada geç insanlığa dar gelecektir ve şimdiden bunun sinyallerini vermektedir. Her birimizin istikbali şüphesiz göklerdedir...

    • @evrimagaci
      @evrimagaci  Рік тому +46

      Kesinlikle öyle, aynı duyguları paylaşıyoruz.

    • @steyredits7137
      @steyredits7137 Рік тому +5

      20 saniyede izlemeden nası sonunu gördün

    • @daaamn2145
      @daaamn2145 Рік тому

      araplar başka ırk

    • @regularman9764
      @regularman9764 Рік тому

      Bence bunun yerine medeniyeti yok edip ilkelliğe geçmek daha cazip

    • @Islamitisch
      @Islamitisch Рік тому +7

      @@steyredits7137 Kanala üyeler. Kanala üye olan kişiler videolara erken erişim sağlayabiliyor.

  • @aybrkaknc
    @aybrkaknc Рік тому +434

    Prodüksiyon kalitesi gittikçe artıyor. Bu değişimi ve gelişimi gözlemleyebilmek çok keyifli.

    • @evrimagaci
      @evrimagaci  Рік тому +31

      Çok teşekkürler! ♥

    • @barttimeless3657
      @barttimeless3657 Рік тому +2

      Prodüksiyon mu 😏

    • @aybrkaknc
      @aybrkaknc Рік тому +1

      @@FIRTINA963 biz seninle nerede karşılaştık daha önce?

    • @yunusgokbulut3428
      @yunusgokbulut3428 11 місяців тому +1

      Ben hala seni 5 yıl önce sen ne diyon yorumlarindan hatırlıyorum

    • @aybrkaknc
      @aybrkaknc 11 місяців тому

      @@yunusgokbulut3428 Hangisinden acaba? ben de merak ettim şimdi

  • @sevkigozmen229
    @sevkigozmen229 Рік тому +94

    Bu seyahatlerin her biri intihar görevi gibi. Böyle bir motivasyona ulaşmak için hem ekibe hem de ekipmana mutlak güvenebilmelisiniz.

    • @evrimagaci
      @evrimagaci  Рік тому +42

      Evet, aynen öyle. Ki çok sık unutulan ölümlü Apollo 1 görevi de unutulmamalı. Gus Grissom, Ed White ve Roger B. Chaffee de insanın Ay'a açılma çabaları için canını vermiş kahramanlar. Onları da saygıyla anıyoruz (bu fotoğraf, test sırasında feci şekilde yanarak ölmelerinden sadece 10 gün önce çekildi): commons.wikimedia.org/wiki/File:Apollo1-Crew_01.jpg#/media/File:Apollo1-Crew_01.jpg

    • @kemal82644
      @kemal82644 Рік тому +3

      @@evrimagaci Sizce diş macunundaki florür zekayı azaltır mı ve tembelleştirir mi?

    • @yorumyok1595
      @yorumyok1595 Рік тому

      Rusya sürekli alcak yörüngeye (160km ile 2000 km arası) çıkmaya çalıştı, köpek gönderdi ve yukarida yandı, sonra kadın pilot gönderdi oda yandı, en son baya geliştirirdi ve yuri gagarini belli bir mesafeye çıkardı, 160 km den daha yukarı 2000 km den asaği bir mesafeye, yuri gagarin roketle cikti ve kapsulle duserek indi o kadar, abd de uyanıklık yaptı, studyo cekimi ile ay sahneleri ilr bir film çekerek biz aya çıktık dedi, o günden bugüne sürekli bir yalanlar zInciri izledik, insanlık yuri gagarinin ciktigi mesafeye dahil hiç bir zaman çıkamadı, aryemis ike yuri gagarinin ciktigi mesafelerin bira daha yukarısıni manken ile denemek istediler, ama riskleri oldugu icin iptal oldu, çünkü bu gerçek bir denemeydi, ufacik hata idi sonuclara yol açılabilirdu, nu güne kadar bir dunya roket gönderdiler onlarda neden boyle sorunlar olmadi demeyin, çünkü o roketler 30 40 km yikari kadar cikip okyanusa düştüler, bu gune kadar sadece rol yaptılar, gercekte bu güne kadar ne aya gidilebildi nede herhangi bir sey gonderilemedi, insanlik alcak yörünge olan 2000 km yı bile asamadı, belkide 300-500 km falan cikabildiler...

  • @barsbars_meric
    @barsbars_meric Рік тому +37

    Üyesi olmaktan mutluluk duyduğum bu değerli platformdan yine oldukça öğretici bir paylaşım. Margaret Hamilton ise başlı başına bir videoyu hak edecek kadar değerli bir isim. Elinize sağlık.

  • @dekanicoyunda
    @dekanicoyunda Рік тому +163

    Video kalitene o kadar alıştım ki; Her zaman ki gibi yine mükemmel bir video deyip geçiyorum. Bir videonun kalitesi bu kadar mı şaşırtmaz.
    İyi ki varsın Çağrı Mert Bakırcı

    • @evrimagaci
      @evrimagaci  Рік тому +40

      Çoook teşekkürler, sizler de iyi ki varsınız. Benim de çok içime sinen bir video oldu bu. Ayrıca bu efsanevi videografiyi kardeşim Çınar Ege Bakırcı'ya borçluyuz, onu da vurgulamadan geçemeyeceğim. :)
      -ÇMB

    • @dekanicoyunda
      @dekanicoyunda Рік тому +4

      @@evrimagaci Sadece Evrim Ağacı değil, bilimin popülerleşmesi adına gayret gösteren herkesin ellerine, emeklerine sağlık. Umarım sizin gibi insanlar artar, seviliyorsunuz.

    • @HairyNjqqa
      @HairyNjqqa Рік тому

      @@evrimagaci Çağrı başkaaan oley çağrı başkan oleeeyy

    • @HairyNjqqa
      @HairyNjqqa Рік тому

      @@evrimagaci Yalnız çağrı abi hatayı nasıl çözdüklerini anlatmadın sanırım.

    • @ebezgin
      @ebezgin Рік тому

      @@evrimagaci bu aralar çok tutarlısın.

  • @koc2170
    @koc2170 Рік тому +46

    Hayatımda gördüğüm en güzel. en anlaşılabilir. en muhteşem detaysın. Ne kadar övsem azdır. seni çok seviyoruz evrim ağacı. İyi ki varsın

    • @evrimagaci
      @evrimagaci  Рік тому +3

      Siz de öyle, çok teşekkürler! ♥

  • @MrEkremaydin
    @MrEkremaydin Рік тому +6

    İzlerken, baştan sona kadar emin ol nefesim kesildi.Apollo 11 ile yaşanan kahramanlık hikayesi ancak bu kadar güzel anlatılabilir. Tarafımdan kucaklanıp öpüldüğünü belki de hissetmişsindir.Sağol varol güzel insan.

  • @KutKutPlatuk
    @KutKutPlatuk Рік тому +52

    Türkiye'deki bilimin gelişmesi için fazlasıyla çabalayan "Evrim Ağacı"na teşekkürler.

  • @emirlnx
    @emirlnx Рік тому +18

    Çağrı abim, anlatımın çok dikkat çekici ellerine sağlık.

  • @denizerol2212
    @denizerol2212 Рік тому +95

    Türkiye halkının bilimsel tarihine katkıda bulunan en büyük kuruluş/kişi/kişiler olduğunuzu düşünüyorum. Türkiye'nin üzerinde ki feodal ve kapitalist -gerici baskılara rağmen bu kadar profesyonel çalışma yapmanız gururlandırıyor ve takdire şayandır. Siz dahil tüm bilim insanlarına saygılar, sevgiler ve bol kazanımlar diliyorum..

    • @borutegin_
      @borutegin_ Рік тому

      kapitalizm olmasa amerika uzaya çıkamazdı?

    • @denizerol2212
      @denizerol2212 Рік тому +4

      @@borutegin_ uzaya çıkmasında etkendir ama neden değildir. Sovyetler Birliği kapitalist değildi onlar da uzaya insan gönderdiler

    • @denizerol2212
      @denizerol2212 Рік тому +1

      @@borutegin_ ayrıca yukarıda bahsettiğim Türkiye üzerinde ki kapitalist ülkelerin baskılarının ABD nin uzaya çıkma konusunda ki kapitalistligi ile ne alaka kurdun?

    • @borutegin_
      @borutegin_ Рік тому +1

      @@denizerol2212 çin mi kapitalist değil ? :D

    • @denizerol2212
      @denizerol2212 Рік тому

      @@borutegin_ Sömürgeci ya da emperyalist anlamında değil. Elbette kapitalist, en azından sosyalist ekonomik sistemine tamamıyla oturmamış olduğundan kapitalist niteliği vardır. Sert bir şekilde Ab ve ABD ülkeleri gibi kapitalist denemez. Her kelimemi böyle irdeleyeceksek konu başka yerlere gider. Sen de aynı gericiler gibi bir kelimeyi amaç dışı kullanmak ve konuyu çarpıtmak için cımbızlama yapıyorsun. Ayrı konularda; politik,siyasi ekonomik konularda tartışmak istiyorsan amenna, buyur tartışalım ama benim ilk yorumumda ki konuyla Çin 'in bir alakası yok ve konunun buralara kadar suruklenmesini istemem. Ayrıca Çin in ekonomik ve siyasi karakterini öğrenmek istiyorsan sana bilgileri siralayabirim...

  • @berkyumurtaci
    @berkyumurtaci Рік тому +4

    Gerçekten harika bir video. Her geçen gün kaliteniz artıyor. Ellerinize sağlık

  • @fstasel
    @fstasel Рік тому +14

    Harika bir mini belgesel olmuş. Özellikle Artemis görevleri öncesinde Apollo görevlerinden bahsetmek çok yerinde. Teşekkürler!

  • @eminmehdiyev6408
    @eminmehdiyev6408 Рік тому +8

    Videolarınızın her biri altın değerinde. Ne kadar teşekkür etsem az❤️

  • @CAN-ol6lo
    @CAN-ol6lo Рік тому +4

    Kendi hayatınızdan ve gördüklerinizden de bir şeyler katarak anlatmanız videoyu daha ayrı bir güzel ve samimi yapmış. Kuru kuruya bir bilim videosu olmamıs :) agzınıza saglık :)

  • @halukketen3079
    @halukketen3079 Рік тому +62

    Tüm bunlara rağmen Ay’a gidilmediğini savunmaya çalışanlar ve yetmezmiş gibi bunu ispatlamaya çalışan insanlar var. 😑
    Evrim Ağacı sayesinde Ay’a gidip gelmiş kadar olduk 🫶 Bu güzel gezi için teşekkürler Evrim Ağacı ❤️

    • @_Hypatia_
      @_Hypatia_ Рік тому +5

      Gidildiğine dair somut veri yok

    • @hephaestus333
      @hephaestus333 Рік тому +6

      @@_Hypatia_ dostum apollo 11 de ay'a ayna bıraktılar ve hala kullanılabilir olduğu için ay'a lazer yollayıp tam mesafeyi ölçebiliyorlar

    • @hephaestus333
      @hephaestus333 Рік тому +5

      @@_Hypatia_ hindistan ve japonyadan yollanan uydularla gidildiği fotoğraflandı

    • @Faruk.Sahin.
      @Faruk.Sahin. Рік тому +3

      Bende belli bir süre gidilmediğine inandım ama o zaman insan hayatı ve güvenlik önlemleri sırf uzay yarışında önde olmak için gözardı edilebildiği için gidilebildiğine ikna oldu. Ozamanlar ; şimdiki gibi küçücük bir rüzgar yönü değişimi veya en ufak atmosferik olaylarda bile uçuşlar ertelenip iptal edilebiliyor olsaydı ki diğer binlerce değişkeni saymıyorum bile; aya gitmek belki bir 10 20 yıl daha ertelenebilirdi

    • @enesmaster2561
      @enesmaster2561 Рік тому +4

      Bol bol hikaye dinliyoruz ekstradan heyecan macera falan ki keloğlanın saçları uzasın (Nasanın mangırları kesilmesin)!!!!

  • @Likapatr
    @Likapatr Рік тому +26

    çok güzel bir video olmuş... özellikle websitesi önerine bayıldım videoyu durdurup 20-30 dk orayı dinledim. Umarım ilerleyen süreçte uzayla ilgili daha çok içerik görürüz :)

    • @evrimagaci
      @evrimagaci  Рік тому +8

      O site gerçekten efsanevi güzellikte olmuş, biz de video için araştırma yaparken keşfettik. Tekrardan, merak edenler için buraya bırakalım (tam da 1202 hatasının olduğu yerden itibaren): apolloinrealtime.org/11/?t=102%3A38%3A29&ch=14

  • @mitochondria5584
    @mitochondria5584 Рік тому

    Her zamanki gibi harika bir anlatım :⁠-⁠) kapsayıcı sorgulayıcı merak uyandiran ve her daim bilimi temel alan... Süpersiniz👏 teşekkürler

  • @falcontechnics
    @falcontechnics Рік тому +2

    Bayıldım !!! Süper bir anlatım ve ona eşlik eden görsel.... Tek kelime ile; muhteşem.

  • @superpozisyon2488
    @superpozisyon2488 Рік тому +4

    Çok etkileyici bir o kadar da sürükleyici bir video olmuş. Emekleriniz için teşekkürler. insanlara ufuk açıcı içeriklerle, çok önemli bilgileri ulaştırıyor olmanız gerçek manada kutsal bir durum sayılabilir. Yürüdüğünüz yolda sizi ve sizin gibi bilimi sevenleri desteklemek adına Bilim ve Sanat içerikleri sunacak olan bir kardeş kanal daha hazırlanıyor gelecek için. Güzel ve aydınlık günlere..

  • @nightowl34
    @nightowl34 Рік тому +21

    Vay be inanılmaz. Apollo görevlerinde bir kadının başarısı sayesinde Aya iniş yapılabilmiş. Son sözleriniz ve çevreniz gayet iyi.Ay'da ilk insan filminden sahne vs bekledim ama gelmedi. İnanılmaz etkileyici bir filmdir izleyin mutlaka.

  • @kerem-ty2if
    @kerem-ty2if Рік тому +5

    Şöyle astronomi videoları çok güzel oluyor yapıyorsunuz bu işii ❤️

  • @kainathegoat2495
    @kainathegoat2495 Рік тому +3

    Bilimi araştırmak sizin sayenizde güzel Evrim Ağacı, böylesine muhteşem videolar için çok teşekkürler!

  • @denizbekar8897
    @denizbekar8897 Рік тому +5

    Harika bir video olmuş. Özellikle Buzz Aldrin'in itirafı ve Lauren'in Apollo bilgisayarını çökertmesi hikayesi çok iyiydi. Ayrıca Margaret Hamilton'ın hata ayıklama çalışmaları çok güzel anlatılmış. Teşekkürler

  • @robotofis
    @robotofis Рік тому +8

    Çok güzel . Hiç sıkılmadan saatlerce videolerınızı izleyebilirim :)

    • @evrimagaci
      @evrimagaci  Рік тому +3

      Cansınız da ondan, çok teşekkürler!

  • @sezaicetinkaya4324
    @sezaicetinkaya4324 Рік тому +1

    Yaşadığın anlatım heyecanına katılmamak mümkün değil ,,,saygılar

  • @ibrahimdovan9916
    @ibrahimdovan9916 Рік тому +2

    Sen gerçekten Türkiye'nin ve Türk halkının bilime olan merakını ve tutkusunu arttırıyorsun senin ve ekibinin sayesinde birçok gerçek ve gerek tarihsel gerek biyolojik gerek genetik şeyler öğrendim sen ve senin gibiler olduğunca YT Türkiye'nin refahı ve bilgisi artmaya devam edecek. Bana ve benim gibi bilim meraklılarına bunca güzel bilgiyi kattığın için sana ve ekibine çok teşekkür ediyorum. Kanalın ve senin için başarılar dilerim. Kendinize iyi bakın.

  • @yusufcimen3079
    @yusufcimen3079 Рік тому +4

    Mükemmel bir video olmuş hazırlayan herkesin eline emeğine sağlık 👏👏

  • @mehmetemingecer236
    @mehmetemingecer236 Рік тому +2

    Harika,
    Her bölümde bir üstüne koyarak geliyorsunuz,
    Tebrikler.. Evrim Ağacı..

  • @gucluinsan2610
    @gucluinsan2610 Рік тому +1

    anlatiminiz muhtesem. zamanimin verimli gectigini hisstmemi sagladiginiz icin tesekkurler

  • @ramazanf83
    @ramazanf83 Рік тому +1

    Sizi izlemek çok ilham ve Umut verici.. Teşekkürler..

  • @mustafacem2531
    @mustafacem2531 Рік тому +14

    Yine çok akıcı ve güzel bir video olmuş. Elinize emeğinize sağlık

    • @evrimagaci
      @evrimagaci  Рік тому +3

      Çok teşekkürler güzel sözleriniz için!

  • @Wings_Jet
    @Wings_Jet 11 місяців тому +5

    Sevgili Çağrı,
    Yaptığın her video ayrı bir olay, her anlattığın hikaye gayet anlaşılabilir detaylarıyla aklımıza işliyor.
    Bazı videolarını izlerken senin gibi büyük bir değere sahip olduğumuz için gerçekten gurur duyuyorum.
    İyi ki varsın, tüm emeklerin için çocuklarım ve torunlarım adına sana sonsuz teşekkürler.
    Minik ve güzel evladının da senin gibi tüm insanlığa faydalı olması temennisiyle, İstanbul'dan ailecek kucak dolusu selam, sevgi ve saygılarımızla.

  • @imdatbey8872
    @imdatbey8872 Рік тому +1

    Hocam ne güzel anlatıp yorumluyorsun kendimi uzaya gidiyor gibi hissediyorum iyiki varsın

  • @Yaban62
    @Yaban62 Рік тому +2

    videonun sonundaki columbia faciasını görünce çocukluğuma gittim bir an. 8 yaşındayken evimize ilk defa internet geldikten sonra tesadüfen uzay araştırması yaparken denk geldim ve tüm detaylarını bilirim. mükemmel bir video olmuş, emekleriniz için teşekkürler

  • @sedatsimsek72
    @sedatsimsek72 Рік тому +4

    Geceleri tek başıma kafamı yukarı kaldırıp gökyüzüne o sonsuz zifiri karanlığa bakıyorum kendimi armstrong un yerine katıyorum ve o kadar korkuyorum ki, gerçekten çok stresli ve büyük bir cesaret işi. Sonsuz bir karanlıkta insanoğlunun ayak basmadığı çok uzak bir diyara doğru hareket etmek hemde neyle karşılaşacağınızı ne gibi sonuçlar doğuracağını bilmeden.. Etkilenmemek elde değil.

  •  Рік тому +7

    Videoyu izlerken tüyleri ürperip, gözleri yaşarmayan insanları anlayamıyorum. O anlara şahit olmayı çok isterdim, tıpkı Halley'e şahit olmak istediğim gibi. Az çok makine programlamasından anlayan biri olarak Hamilton'un ne kadar büyük bir iş yaptığını anlayabiliyor/algılayabiliyorum.. Teşekkür ederiz Pioneer'ler. Sizler insanlığı bir adım ileri götürmek için canlarınızı verdiniz, hayatlarınızı buna adadınız. Tüm insanlar olmasa da, insanlık size minnettar..

  • @alparslanendirce2302
    @alparslanendirce2302 Рік тому

    Bir film gibi izlediğim videonuzun bana göre en büyük eksiği kısa oluşu,keşke 1 gün sürseydi.Çok keyifli olurdu.Çok teşekkürler

  • @atakangokkaya5334
    @atakangokkaya5334 Рік тому

    Çok başarılı ve ufuk açıcı işler yapıyorsunuz. Tebrik ederim.

  • @nurullahbilek9665
    @nurullahbilek9665 Рік тому +3

    Barış Özcan apollo ilgi video yaptığında çok heyecanlanmıştım çünkü zamanın bilgisayarı buna imkan vermiyordu mühendisliğin dip noktasına kadar çalışıp ay görevini yerine getirdiler gerçekten çok büyük bir başarı imkansızı başarmak

  • @huseyinargn9598
    @huseyinargn9598 Рік тому +5

    İnsanın iyi eğitimle, sevgi ve emekle ulaşabileceği bu neredeyse sınırsız potansiyeline tanık olmak ve bir yandan cehaletle nasıl bir canavara dönüşebileceğini aynı anda görmek dehşet verici.Çok acayip bir türüz.Yıldızlararası yolculuk yapabilen ve çekiç ile komşusunu öldüren iki canlı nasıl aynı tür olabilir anlamakta zorluk çekiyorum.Neyse.Ekibe ve sana çok teşekkürler Çağrı Mert Bakırcı.Muazzam bir işçilik var ortada.Kalitenize hayranım.Kolay gelsin.

  • @denizgurbuz3720
    @denizgurbuz3720 8 місяців тому

    Öğretmenlikte 3.haftam ve okula gidip gelirken çok vakit harcıyorum sizi zaten izliyordum ama bu hafta gidiş ve geliş olmak üzere iki videonuzu bitiriyorum her gün ve öğrenmeye aydınlanmaya devam ediyorum teşekkürler evrim ağacı

  • @hayriyeerdogu684
    @hayriyeerdogu684 8 місяців тому

    Diğer içerikleriniz gibi bu paylaşımınızda muhteşem, çok teşekkürler. Ayrıca yazılımcılara, test ve operasyon ekiplerine de örnek olacak çalışmalar içeriyor. Tanıdığım; uygulama geliştiren, test yapan ve operasyonundan sorumlu olan arkadaşlarım ile hemen paylaşacağım. Yeni videonuzu da heyecanla bekliyorum.

  • @fearzone91
    @fearzone91 Рік тому +4

    Dünya vatandaşlığı konseptinin bilincine ulaşabilen kişilerin, her zaman düşünsel olgunlukta üst seviyelerde olduğunu düşünmüşümdür. Kısıtlı ve değerli olan zamanımı sizinle harcadığımda, bu zamanın boşa gitmediğini ve karşılığını aldığını hissediyorum. Bana bu duyguyu yaşattığınız için teşekkürler…

    • @nickmarco9259
      @nickmarco9259 Рік тому +1

      Ben de bu şekilde düşünüyorum, dünya vatandaşlığı ve bütün dünyanın tek ülke olması insanlığın eninde sonunda varacağı noktadır. Bu şuanda ütopik gelse de muhtemelen bu yüzyılın sonunda bütün dünya tek ülke olacaktır.

    • @fearzone91
      @fearzone91 Рік тому

      @@nickmarco9259 internetin icadından sonra bu sürecin bayağı hızlandığını düşünüyorum. İnsanlık aptal kavgalarına bir gün son verecek ama buna daha çok var gibi.

  • @dusunsenmi3565
    @dusunsenmi3565 Рік тому +8

    Geleceğin Evrim Ağacı olma yolunda ilerliyoruz desteklerinizi bekliyoruz :)
    Yine muhteşem bir içerik. Ve yine Çağrı Mert Bakırcı'nın muhteşem anlatımı 😊

  • @gediklee
    @gediklee 11 місяців тому

    Emeğiniz için teşekkürler gerçekten her saniyesi emek dolu bir video olmus ben çok araştıran birisi değilim ve aya inildiğine dahi inanmıyordum. Bunun gibi videoların daha fazla gösterim alması gerek. Saygılarımla.

  • @erkutozurer
    @erkutozurer Рік тому

    Mükemmel bir video öyle güzel açıklayıp öyle güzel noktalara değiniyorsunuz ki anlatamam sonunda tüylerin diken diken olmasıda cabası çok teşekkürler Çağrı hocam

  • @schrodingerinkedisi1170
    @schrodingerinkedisi1170 Рік тому +4

    Apollo 11 başarısız olsaydı bile insanoğlu bu merakından vazgeçmeyecekti. Aklıyla gidebileceğine ikna olmuş, hala bile bunun proje aşaması nasıl yapıldı, mucize gibi duruyor. O yıllarda bunun başarılmış olması mükemmel. Sizin de elinize sağlık.

  • @nuraymustafzde
    @nuraymustafzde Рік тому +4

    Gerçekten muhteşem ötesi bir video olmuş. İnsanı dinlerken bile heyecanlandırıyor. Bu heyecanı tatma imkanı verdiğiniz için teşekkür ederim Evrim Ağacı.

  • @Naz-lv2jz
    @Naz-lv2jz 11 місяців тому

    Yine harika ve emek dolu bir anlatı olmuş, son bolumdeki o hüznünüz öyle bir gecti ki , gercekten bilim anlatılıcılığında Türkler olmali dedim. Öyle olsun ki Türklerin samimiyet ve duygusallığı fark yaratsın..

  • @Selektamood
    @Selektamood Рік тому

    Teşekkürler videoda ismi geçen herkese ve bu videoyu hazırlayan herkese de teşekkürler... Size ve bilime minnettarız. Saygı ve sevgiler herkese...

  • @baloonmable
    @baloonmable Рік тому +17

    Türk yazılımcı Arsev Eraslan’ın Apollo 11 bilgisayarının programlanmasındaki katkısına yer vermemişsiniz.Apollo 11 ekibi Dünyaya geri döndüklerinde Anıtkabir’i ziyaret ederek Atamıza teşekkür etmiştir.

  • @ckartelefonunugoster2464
    @ckartelefonunugoster2464 Рік тому +4

    6:49 bu kadar kısıtlı imkan ve teknolojiye rağmen, bu kadar umutsuz insana ve yanan o kırmızı ışığa rağmen bu iniş başarılı oldu ve insanlık uzay serüvenine bir adım daha attı. Bu yaptıkları gurur duyulacak bir şey ve şimdi gurur duyulma sırası bizde. O imkanlardan sonra bu imkanlarla bakalım marsa çıkıp gurur duyulabilecek miyiz. Ve ya kim bilir belki venüsün iklimini bir şekilde düzeltip en azından uçan şehirlerle oraya medeniyetimizi taşıyabiliriz.

  • @seyithanbedirhanoglu1172
    @seyithanbedirhanoglu1172 Рік тому

    Bozulmayan nadir kanallardan birisiniz. Bilim ile içli dışlı olmanın verdiği bir nitelik herhalde . Her videonuz harika ama bu en iyisi.... Şimdiye dek

  • @mustafaulusarac
    @mustafaulusarac 10 місяців тому +1

    Hocam, konuyu masaya yatırmanız ve bunu da benim gibi zincirin en zayıf halkasını esas alarak yapmanız son derece başarılı. Kutlarım.😀👏

  • @beratfur67
    @beratfur67 Рік тому +4

    Hocam ağzına sağlık uzayla ilgili daha çok video yaparsan mutlu oluruz :)

  • @samettosun8211
    @samettosun8211 Рік тому +4

    Yine mükemmel bir video
    Eline emeğine sağlık

    • @evrimagaci
      @evrimagaci  Рік тому +2

      Çok teşekkürler güzel sözleriniz ve desteğiniz için!

  • @cavidzamanxanov7417
    @cavidzamanxanov7417 Рік тому

    Çok mükemmel. Anlatımından her bir detayına kadar çok mükemmel. Azərbaycandan Selamlar.

  • @swerda_frost650
    @swerda_frost650 Рік тому +1

    Gerçekten videoların çok bilgilendirici ve eğlenceli severek izliyorum

  • @turkishlornemalvo5917
    @turkishlornemalvo5917 Рік тому +5

    3:35 Çağrı Hocam aslından o üzüldüğünüz astronot, diğer iki astronotun bile elde edemeyeceği bir Dünya Rekoru sahibi! Dünyadan en uzak noktada bir başına kalan gelmiş-geçmiş tek insanoğlu Michael Collins'tir. Diğer iki astronot hiç ayrılmadılar ama Collins hem de tam yaklaşık 22 saat uzayda ay yörüngesinde tek başına kaldı. (iyimserlik zorlaması yapıyorum)

    • @avc0844
      @avc0844 Рік тому +3

      Bahsettiği şey muhtemelen popülerlik bugün dünyada Neil Armstrong u kaç kişi biliyor, Michael Collins i kaç kişi biliyor bence bundan bahsediyor

  • @ogankeskinel396
    @ogankeskinel396 Рік тому +4

    Yine inanılmaz bi video

  • @cemsefasutcu7800
    @cemsefasutcu7800 Рік тому

    Çok güzel bir anlatım. Harika bir video olmuş. emeğinize sağlık.

  • @adnanabay
    @adnanabay Рік тому

    Güzel ve heyecan verici anlatım olmuş. Teşekkürler.

  • @openviser
    @openviser Рік тому +37

    Her ne kadar belirleyici olmadığını düşünsem de, I.Q. sonucunuzun 160 veya üzeri olduğuna rahatlıkla inanabilirim.. Son derece değerli bir teknik üniversiteden mezun ve Dr. ünvanlı bir akademisyen olmanız, derin tevâzu ve insanî duyarlılığınızla taçlanıyor.. Ana dili Türkçe olan bir meslektaşımla gurur duymam için yeter de artar bile.. Darısı, ülkelerinden umudunu yitirmiş zekî ve ahlâklı gençlerimize..

    • @dantero_
      @dantero_ Рік тому +2

      Ülkeden değil de daha çok milletten...

    • @gokeripek84
      @gokeripek84 Рік тому

      ​@KINDLY HELP ME REACH TO 99K SUB işte burada da İQ seviyesi 13.5 lerde olan bir vatantadaşımızı görüyoruz

    • @moglu837
      @moglu837 Рік тому

      160 mı :)

    • @cagrialperenavci16
      @cagrialperenavci16 Рік тому

      prompter denilen aletten haberiniz yok galiba :D

    • @Arslan95.
      @Arslan95. 9 місяців тому

      120 maks

  • @enesakkis5899
    @enesakkis5899 Рік тому +3

    Teşekkürler.

    • @evrimagaci
      @evrimagaci  Рік тому +3

      Güzel desteğiniz için asıl biz teşekkür ederiz! ♥

  • @enesctak7205
    @enesctak7205 Рік тому +1

    Abi Kalite Diyince Aklıma Geliyorsun. Eyvallah👋

  • @anlhacmustafaoglu
    @anlhacmustafaoglu Рік тому

    Şu ülkede bilime önem veren birilerinin olması gerçekten harika bişey sayenizde evrene olan ilgimi ve merağımı biraz olsun giderebiliyorum iyiki varsınız emeği geçen herkese çok teşekkür ederim

  • @slmnokz
    @slmnokz Рік тому +5

    Bu bölüm Apollo görevi kadar mükemmel olmuş 😊

    • @evrimagaci
      @evrimagaci  Рік тому +3

      Cansınız, çok teşekkürler! ♥

  • @esrefsahinevren78
    @esrefsahinevren78 Рік тому +3

    Çağrı Bey sizden çok ciddi bir istirhamım olacak. Acaba Nikolay İvanoviç Vavilov ve tabi ki çok değerli botanikçi ekibi ile ilgili bir video gelebilir mi? Bu insanlar özellikle dönemin sovyetler birliğini ve dünyayı açlıktan kurtaracak çalışmalar yaparken açlıktan ölüme mahkum edildiler. Bilimin kahramanlarını saygıyla minnetle özlemle anıyorum.

  • @AhmetKaya-jr2es
    @AhmetKaya-jr2es 7 місяців тому

    Her aksam uyurken ninni gibi geliyor kardesim sesin ve videoların gercekten bu işin hakkını veriyorsun anlatımlarınla İyiki evrim ağacı var senin sayende bilgi ögreniyorum.

  • @kemalduran2779
    @kemalduran2779 Рік тому +1

    Çok güzel anlatım. Teşekkür ederim.

  • @gokeripek84
    @gokeripek84 Рік тому +5

    Bunca şeyden sonra biri çıkıp aya gitmediler yaağğ yalan söylüyolaağğrr demiyor mu gırtlağına yapışasım geliyor.

    • @evrimagaci
      @evrimagaci  Рік тому +3

      Hayır, biz öyle diye diye adamlar birkaç aya tekrar gidecekler Ay'a, biz hala aynı yerdeyiz. :D

    • @gokeripek84
      @gokeripek84 Рік тому +1

      @@evrimagaci aynen öyle 🤣🤣

    • @Koral171
      @Koral171 10 місяців тому

      Aya kadar gidildi, hem de defalarca.. Sadece insanlı olarak yapılmadı.

    • @YlmazAyhan-bf4lm
      @YlmazAyhan-bf4lm 2 місяці тому

      ​@@evrimagacikardeş biz ancak haca giderizzz

  • @kaanberk2879
    @kaanberk2879 Рік тому +3

    Ben bilgisayar mühendisliği okudum ama terimleri bu kadar akıcı ve açıklayıcı anlatamazdım . Gerçek öğretmek ve bilgiyi doğru anlatmakta çok iyisiniz :D

    • @leventaknc9344
      @leventaknc9344 Рік тому

      Biz eğitimcilik, hitabet, diksiyon gibi dersler almadık.

    • @hayaletisligi
      @hayaletisligi Рік тому

      Videoda teknik anlamda büyük bir hata var. Bunu fark edemediysen sen bırak bu işi kanka.

    • @kaanberk2879
      @kaanberk2879 Рік тому

      @@hayaletisligi tabii efenim

    • @leventaknc9344
      @leventaknc9344 Рік тому

      @@hayaletisligi hata nedir?

    • @hayaletisligi
      @hayaletisligi Рік тому

      @@leventaknc9344 Merhaba, yorum olarak paylaşmıştım ama galiba filtreye takıldığı için yayınlanmamış. Yanıt olarak attım ve o da keza bu şekilde yayınlanmadı. Videodaki hata işlemci hızı ile ilgili söyledikleri. Işlemci frekans değerinin RAM ile arasındaki bağlantı hızını belirttiğini söylemiş fakat bu yanlış. Işlemci frekans değeri CPU içindeki baz frekansın belirli sayılarla çarpılması sonucu çıkan final değeridir ve kabaca finalde 3.4GHz frekansta çalışan işlemci saniyede 3.4 milyar kez içinde bir saati döndürür ve her dönüşte bir işlem yapılır. Olay bu. Quartz saatlerde de bu işlemin tam tersi yapılır. Kristalin yaydığı frekansın belirli sayılara bölünmesi finalde kristal saniyede 60 kez titriyormuş gibi sonuç verir ve her titremede saniye kolu bir adım daha atlar. Anlamanız için bu da iyi bir örnek. Umarım bu yayınlanır.

  • @hakankomek3283
    @hakankomek3283 4 місяці тому

    soluksuz izlenecek tempoda bir video olmuş. teşekkürler başarılar

  • @meralhidayet6776
    @meralhidayet6776 Рік тому

    bu defa güzel hazırlanmış vew sunmuşsun. tewşekkürler.

  • @benkaira7848
    @benkaira7848 Рік тому +4

    14:41 de mouse işaretcisini sinek sandım

  • @KingXtr1923
    @KingXtr1923 Рік тому +1

    Cok güzel bir video olmuş dah önce böyle söylentiler duymuştum sizin sayenizde dah iyi anladım teşekkürler evrim ağacı 🌌🌌

  • @sincosx
    @sincosx Рік тому +2

    Her zamanki gibi çok iyi ve kaliteli bir video...

  • @mustafataylan2323
    @mustafataylan2323 Рік тому +3

    Bunun gibi bir şey izlemek isterseniz national geographic in mars belgeselini izleyebilirsiniz bazıları dizide diyebilir bu yapıma dizide insan oğlunun marsa gitmesi su ve kaynak araması gerçekçi bir şekilde anlatılıyor elon musk ve birçok astronot konuk olmuş ve alanında uzman birçok kişi daha

    • @evrimagaci
      @evrimagaci  Рік тому +3

      Evet, konu hakkında MUHTEŞEM belgeseller var, çok teşekkürler öneriler için!

  • @hasancolak1113
    @hasancolak1113 Рік тому +11

    Çağrı bey harika bir hikaye anlatıcısısınız! 'Bilim hikayeleri' gibisinden bir kitap yazmanız muhteşem olurdu :)
    Not: Şüphecinin El Kitabı'nı dün gece itibarıyla bitirdim, bilhassa safsatalar ve sahtebilim konusunda muhteşem bir kaynak olmuş...

  • @albayrakserkan
    @albayrakserkan Рік тому

    en basarili videolardan, devami gelir umarim. Sorunu cozen watch dog timer, guncel mcu'larda da bu ozellik var.

  • @zeynina.577_vlP.
    @zeynina.577_vlP. Рік тому +1

    Yine cok güzel bir video.seviliyorsunn💖

  • @Ooopxs
    @Ooopxs Рік тому +3

    *Apollo 11 hakkında konuşulurken insanların bu görevi neden bu kadar kolay anlatdığını ve basit bir şey gibi anlatıldığını idrak edemiyordum,Apollo 11 belgeseli de böyle çekilmişti,sanki her şey çok kolaymış gibi,ama bir şeylerin bize doğru anlatılmadığını hep sezmişimdir*

  • @ForestGuardiann
    @ForestGuardiann Рік тому +4

    "AYA TEKRAR NEDEN GİDİLMİYOR" BU SORUYA KARŞILIK GELECEK BİR VİDEO BEKLİYORUZ

    • @umut0721
      @umut0721 7 місяців тому

      Aydakiler misafir kabul etmiyor..

  • @hasandeniz5108
    @hasandeniz5108 Рік тому

    Adamsın hocam her videonu merakla bekliyorum seni seviyoruz Başarılar

  • @huseyinkupeli6336
    @huseyinkupeli6336 Рік тому

    Çok güzel bilgiler veriyorsunuz çok teşekkür ederiz :)

  • @kayamui
    @kayamui Рік тому +7

    Margaret Hamilton gibi bir kahramanı öğrendiğimde ilk defa gözyaşlarıma hakim olamadım, kendisi bu görevin belki de en önemli parçasıydı. Gurur duyuyorum!

    • @o.h.khector97
      @o.h.khector97 Рік тому +1

      Ekibinin'de önemi var herşeyi bir kişiye bağlayıp onu yüceltmeyin artık....

  • @erwinsmith9834
    @erwinsmith9834 Рік тому +4

    "Ya bilimi adam gibi öğreneceksin, ya da bilimden gelen insanlara saygı göstereceksin." kusura bakmayın ama dünyanın yarısından çoğu bu grubun dışında kalırken, bilime öcü gibi bakan onlarca insan varken hepimizi tek bir ırk olarak görüp de birlikte bilim yapsak keşke hayallerine kapılamıyorum.

    • @buraktural5477
      @buraktural5477 Рік тому +1

      Gerekte yok zaten. bence azınlık olmamız benim daha çok hoşuma gidiyor bir şey ne kadar az ise o kadar değerlidir.

  • @onerkadak2537
    @onerkadak2537 Рік тому +1

    Tebrikler,...teşekkür ederim....muhteşemsiniz.

  • @celalimyapmaz457
    @celalimyapmaz457 Рік тому

    Her gün seni dinleyerek uyuyorum. Çağrı abi, Harikasın böyle devam et :))

  • @huso6928
    @huso6928 Рік тому +4

    Sevgilime videolarınızı izletip beyin fırtınası yapalım dedim uzun tartışmalar sonucu ya evrim ağacı ya ben dedi ben de sizi seçtim umarım yararlı bir seçim yapmışımdır artık bekarım 🧐

    • @evrimagaci
      @evrimagaci  Рік тому +5

      Hahaha bilimden güzel yar olmaz. 😝

  • @ademkulak1251
    @ademkulak1251 Рік тому +3

    Bende aya çıktıklarında inanmıyorum

  • @emrehan3094
    @emrehan3094 Рік тому +1

    Yine mükemmel bir video teşekkürler çağrı abi

  • @cmbakir
    @cmbakir Рік тому

    Kesinlikle cok güzel bir içerik olmuş, harikasın…

  • @dinceradiguzel568
    @dinceradiguzel568 Рік тому +3

    Şahsen hala Stanley Kubrick ve dahiyane film çekme becerisinin bu işte yer aldığına inanıyorum.

  • @aysesalihkizi3072
    @aysesalihkizi3072 Рік тому +3

    Aya gidildiyse eger bu gun aya yol yapilmazmiydiki?
    O gun zor sartlarda gidildiyse bu gun cok daha kolay gidilmezmi?
    Niye kimse aya bir daha ayak basmiyor?
    Aklimda bir suru sorular..

    • @-fractal-
      @-fractal- Рік тому

      Cevabı çok basit. Çünkü gerek yok. Ay'a gitmenin artık herhangi bir getirisi kalmadı. O zamanlar bir uzay yarışı vardı, ortada bir challenge vardı. Artık Ay'a ayak da bastık, oradan yeterince örnek toplayıp araştırdık da. Bu tür uzay görevleri turistik gezi olsun diye yapılmaz, bir amaç taşır. Niye önemi kalmamış bir yere tekrardan bilmem kaç yüz milyon dolarlık görev organize edip insan gönderelim ki? Üstelik bir sürü de tehlikesi var.
      Ama tabi bu niye bunca yıl boyunca gitmediklerinin cevabı. Bu yakınlarda tekrardan gündeme geldi Ay yolculuğu. Ay'a kalıcı bir uzay üssü oluşturmaktan bahsediliyor.

    • @sebnemaslansoy3933
      @sebnemaslansoy3933 Рік тому

      Iste o sorular insanin inanmasini zorlastiriyor. Hatta bir amerikan dizisi var x files diye orda da bu meseleye dokunuluyor. Aya gidisin bir studyoda cekimleri cia tarafindan gerceklestiriliyor. Simdi nasil inanalim

    • @him2626
      @him2626 Рік тому

      Artemis projesini takip etmeni öneririm. Yakında tüm sorularının cevabı bininci kez net bir şekilde verilecek

    • @-fractal-
      @-fractal- Рік тому +1

      @@sebnemaslansoy3933 Şöyle düşünürsen inanabilirsin. O zamanlar Sovyetler ve Amerika arasında uzay yarışı vardı ve her iki tarafta da casuslar faaliyet gösteriyordu. Her iki taraf bir birinin yaptıklarını yakından takip ediyordu. Yani Amerika bunu film setinde çekmiş olsaydı emin olun bunu sizden önce Sovyetler Birliği ortaya çıkarmak isterdi. Onlar bile bu Ay'a ilk Amerika'nın gittiğini kabul ediyordu.

  • @060emo
    @060emo 6 місяців тому

    Amatör bilgi bilim ve teknoloji takintili birisi olarak sana cok teşekkür ediyorum 😊👍

  • @mehmetkrgn3857
    @mehmetkrgn3857 Рік тому

    çok çok güzel bir paylaşımdı.. teşekkürler.. 🙏🏻

  • @tanerkurt01
    @tanerkurt01 Рік тому

    Hep bu olayın detaylarını merak etmiştim çok teşekkürler ❤