La plimbare pe Culmea Pricopanului : Ep5 Turnurile Cheii - Vf. Cheia
Вставка
- Опубліковано 7 лют 2025
- Traseul începe imediat cum ieși din localitatea Măcin. Vei face stânga pe un drum pietruit, foarte lat, și vei merge până în capătul lui unde vei lăsa mașina. Vei străbate muntele din fața ta, îl vei înconjura pe creasta și te vei întoarce în același loc.
Există două opțiuni de parcurgere a Culmii Pricopanului: fie să pornești spre dreapta cum privești muntele, iar primul vârf întâlnit să fie Sulucul Mare, fie faci stânga, iar în acest caz vârful Caramalău e cel pe care vrei ajunge primul. Eu am ales prima variantă.
Imediat cum intri pe traseu te întâmpină o vegetație bogată. Ai porțiuni de potecă prin mici desișuri de pădure, urci domol pe un deal care-ți servește drept încălzire, și nu după mult timp ajungi într-un loc în care începi să înțelegi istoria și geografia Munților Măcin. Cu o abatere scurtă spre dreapta de la traseu, vei ajunge pe o „terasă” în care stau așezate stânci desprinse din masiv, șlefluite de trecerea timpului, dar și a vântului. E o primă deschidere care își oferă o frumoasă priveliște spre culmea pe care o vei străbate.
De aici traseul începe să urce mai susținut, asta până ajungi pe Vârful Sulucul Mare, a cărui altutidune este de 370 de metri. În continuare vei coborî și urca de mai multe ori pe vârfurile care se întrezăresc. Deși de la distanță par urcări dificile, când te apropii îți dai seama că perspectiva ți-a jucat feste și că nu ai de a face cu ceva greu sau obositor. Iar când pui peste asta și peisajul care ți se dezvăluie, uiți instant de orice efort.
Străbătând Culmea Pricopanului în continuare, am mai ajuns și pe celelalte vârfuri de pe traseu: Sulucu Mic, Piatra Râioasă, Vraju și Caramalău .De aici am ales sa suplimentez cu vf. Cheita , vf Cheia si vf. Cheia2. Marcaj : Cruce albastra
Marcaj traseu: dungă albastră
Tip traseu: circuit
Lungime circuit: din Măcin lungimea totală a traseului este de 14 km, de unde am lăsat mașina (cariera) se mai parcurg doar aprox. 9 km din cei 14 km
Diferență de nivel: este un traseu destul de solicitant care tot urcă și coboară pe creastă, însumând o diferență de nivel de aprox. 600 m
Durată traseu: timpul estimat din Măcin este de 4-5 ore
Sezon: Tot anul (Totuși nu este recomandat vara ca este f cald ,dar cel mai spectaculos este in lunile aprilie-mai cand totul este verde)
Peisaj: Putem vedea și orașele: Măcin, Brăila, Galați și brațele Dunării.In zilele cu aer f curat putem distinge Izmail sau muntii Carpati , zona Ramnicul Sarat)