Ce trebuie să știm atunci când vrem să HRĂNIM ALBINELE IARNA [Sfatul zilei]

Поділитися
Вставка
  • Опубліковано 23 січ 2025

КОМЕНТАРІ • 47

  • @janapostol7062
    @janapostol7062 4 роки тому +5

    Nu lua in seama comentariile negative.Fii bucuros ca si nestiutorii te urmaresc Dl RADU.Continua expunerile video.FELICITARI.

  • @ilierus7833
    @ilierus7833 4 роки тому +2

    Multumim de esplicati si de munca care o desfasurati pentru apicultori care mai trebuie sa mai anvatam.Multa sanatate si albinute sanatoase.

  • @mihaimiculescu7173
    @mihaimiculescu7173 6 днів тому

    video e cam vechi insa scriu cu speranta unui raspuns. La mine in stupina majoritatea stupilor au inceput ponta in Decembrie ( chiar puiet capacit pe 31 decembrie). Acum, la mijloc de ianuarie, le-am pus o jumatate de energetica. Mentionez ca sunt la inceput cu aceasta activitate si mi-ar placea sa vad niste sfaturi concrete de la apicultorii cu experienta: ce facem cu stupii care au inceput ponta in decembrie sau la inceput de ianuarie fara a fi stimulati? Le punem turata energetca ca urmare a consumului crescut? Punem proteica pentru a ajuta albinele? Intreb mai ales in contextul in care temperaturile sunt pozitive constant pe timpul zilei iar zboruri de curatare au fost deja cateva anul acesta (2025). Multumesc

  • @alexandrupuscas4764
    @alexandrupuscas4764 4 роки тому +1

    Foarte bine explicat. Multumesc.

  • @aurelbaca1677
    @aurelbaca1677 2 роки тому +1

    Excelent. Ai explicat și pe înțelesul meu.
    -----------
    ( teoria ortodoxă,----nu teologia ortodoxă )
    21 nov 2022

  • @CiprianACS
    @CiprianACS 4 роки тому

    Felicitările mele
    Faceti o treaba minunata
    Multumesc

  • @nicualdica7292
    @nicualdica7292 2 роки тому

    Salut dn . Pandrea, ieri pe 31 dec am deschis 2 familii,la una am găsit puiet în diferite stadii ,de la ou la puiet capacit ,nu mult ,că o palmă pe 2 rame ,menționez că familia e pe 6 rame ,am luat hotărârea să distrugă puietul respectiv ,oare am făcut bine? La alte familii (10) am găsit albinele sus de tot in partea din fata a stupului ,văzând puietul din primul stup ,de teamă că nu cumva sa aibă puiet ,situație în care ele nu ar mai pleca de pe el sa se mute mai in spate ,riscând să moară de foame cu ramele pline cu miere ( lucru care mi s a întâmplat anii trecuți) am hotărât să le pun turta cu zeolit și la alții cu thymol ,menționez că ieri au fost 14 °,azi 01 Ian ,au fost 12 ,mâine vor fi 17 ° ,oare .procedat bine???

  • @gabrielzidaru3844
    @gabrielzidaru3844 4 роки тому

    Putem da o turta energetică de acum, daca la un stup deja albinele au început să urce sus pe rame?? Cand ar fi cel mai devreme posibil? Nu vreau pt ponta, doar ca sa scot colonia din iarna

  • @rurdea
    @rurdea 2 роки тому

    Să respectăm biologia de zeci de milioane de ani a albinei ( colonia se comportă ca un organism unicelular ) : repausul hibernal funcție climă ( latitudine , altitudine , adecvarea pe “ fața / dosul” dealului “ , schimbările climatice etc. cu scopul de a nu pune familia la lucru in perioada frigului , la mare distanța de primul cules vizat !
    Un experiment siberian : o familie “ bună “ cu albină de calitate ( corp gras asigurat ) iernează in cele mai aspre condiții pe 4 rame 1/1 ( Dadant , preferabil Gerstung !) cu placa de miere cvasiintegrală și păstura cuvenită dacă se distanțează ramele 14:20 astfel încât să încapă toată populația ( desigur 5 dacă e uriașă ..) .
    Odată încălzită mierea , Inerția ei termică menține caldura familiei ; după dezvoltarea semnificativă pntei ( simți căldură la urdiniș ) poti adăuga rame cu miere ( temperatura camerei !) între diafragme ( Blinov - dacă e frig ) sau lărgește cuibul cu rama caldă !
    Experimentat , rezultat excelent pentru un amator (etimologic = iubitor , nu neoriceput 😜).
    Sărbători fericite !

  • @danilstanciu7235
    @danilstanciu7235 4 роки тому +1

    Vreau sa schimb vatra stupinei la 4km distanță
    Cind e momentul potrivit sa o fac?

    • @radutocu8678
      @radutocu8678 4 роки тому

      Acum

    • @romeojivoiu6728
      @romeojivoiu6728 4 роки тому

      ,,Orice perturbare în timpul iernii a grupului în condiții de frig poate fi dăunătoare într-un grad surprinzător. Efectul transportului de iarnă asupra albinelor poate explica de ce se prăbușesc ocazional la scurt timp după descărcarea lor."

  • @dd7116
    @dd7116 4 роки тому

    good job Radule eu te uemaresc ... Din Springfield Missouri US si gasesc benetic si constructiv subiectele (temele) pe care le aduci si le dezbati. Cotinua sa faci ceia ce faci. Cred ca stii ca (the haters) Cautatori de inperfectiuni sunt si vor exista si indiferent de cit si ce vei explica Comentarii negative vor fi in totdeauna just ignor them and keep up the good work

  • @eugentutuianu9190
    @eugentutuianu9190 4 роки тому +2

    Ultra bee? Fiind turta super proteica incarcatura este mare.

  • @iosifstroe7371
    @iosifstroe7371 4 роки тому

    In ce perioada se poate pune turta pentru poanta matci, in ianuarie si februarie?

  • @eugentutuianu9190
    @eugentutuianu9190 4 роки тому

    ,, Deschiderea stupului se face cu grija si mare atentie" Sic !

  • @andrewlaurence4146
    @andrewlaurence4146 4 роки тому

    Ce ar fi mai bine sa punem la albine in aceasta perioada?
    O punga cu miere(de rapita sa zicem) sau o turta energetica?

    • @ionutstoica9455
      @ionutstoica9455 4 роки тому

      Mierea ar fi mai buna dar oameni înlocuiesc cu turta sau sirop ca e mai ieftin

  • @eugentutuianu9190
    @eugentutuianu9190 4 роки тому +1

    Mitica Prodanu.In sud unde temperaturile sunt cumva atipice ,ponta matcilor nu sa oprit,ci doar a fost diminuata,mai ales la stupii puternici.Daca evolutia vremii se va mentine pe aceasta directie ,pentru a avea acea pauza de ponta ,in special pentru tratamentul antivarroa in lipsa puietului,va trebui cu buna stiinta sa bagam in iarna stupi slabi pe 3-4rame.

  • @miticaprodanu3696
    @miticaprodanu3696 4 роки тому +11

    Am inebunit cu toti !; Cum sa vorbim acum in decembrie de pornorea pontei ?? Acest subiect nici nu trebue adus in disctie pentru ca inducem incepatori in greseala ! Va rog sa aveti grija la ce postati totusi santeti formator de opinie in apicultura !!

  • @jojogeorge
    @jojogeorge 4 роки тому

    Salut! Eu știu că poți veni în ajutorul albinelor cu stimulari, ce când începe alunul sa dea polen, știind că este primul copac/planta care ne ajută...alunul dă startul pontei.🐝🐝🤏

    • @eugentutuianu9190
      @eugentutuianu9190 4 роки тому +2

      D-nl Neagu cand infloreste alunul ,oricat de devreme,in stupi aveti deja puiet capacit si eclozionat.

  • @dumitruscutaru768
    @dumitruscutaru768 4 роки тому +1

    Special

  • @rurdea
    @rurdea Рік тому

    “ Gerul Bobotezii ( după 6 ianuarie ) “ este o estimare românească tradițională care datează din timpul folosirii calendarului Iulian ( stilul vechi ) întârziat cu două săptămâni ; acum s-ar potrivi cam după 20 ianuarie !

  • @costelsion2849
    @costelsion2849 4 роки тому

    Apifonda este buna de dat acum? Mulțumesc.

  • @ilieandreighilescu
    @ilieandreighilescu 4 роки тому

    Multumesc.de esplicati

  • @apiculturasinaturacusamit
    @apiculturasinaturacusamit 4 роки тому +1

    Deacord cu tine.

  • @eugentutuianu9190
    @eugentutuianu9190 4 роки тому +1

    Si miere din stup contine apa ,nu asta este problema.

  • @emilistrate7142
    @emilistrate7142 4 роки тому

    Salut Radule!Tu ești un orator bun.Cunosti teorie dar nu știu câți bani faci în practica.Sau cati ai făcut.Business-ul tău acum este din vanzare prod.apicole.Ne provoci cu întrebările tale(unele tampe cred eu).Eu te urmăresc în continuare fiindca e o perioada moarta acum.Te-am văzut în targ,la Câmpina când aveai un stand la care vindeai ceva,oarece produse.E un singur risc:apicultorii vechi,bătrâni pot sa-ti sara cu usurinta în cap în timp ce începătorii casca gura....Probabil ca acestora din urma te adresezi.Apropo.....Îmi plac copiii tai,i-am văzut intr-un film acum ceva timp.Sa-ti trăiască și sa te bucuri de ei!Uite o tema:Ar putea deveni apicultori?Merita sa devina apicultori?😄😜

    • @viitorsanatos6279
      @viitorsanatos6279  2 роки тому

      Dupa un an ti-am vazut comentariul :)
      1. Am spus cat am castigat din apicultura atunci cand castigam din apicultura ... Profit 50 euro/stup. Retine ... PROFIT ... pe care te rog sa nu-l confunzi cu alt indicator economic.
      2. Intrebarile sunt intrebarile apicultorilor ... intrebarile colegilor care au nevoie de indrumare.
      3. Nu prea inteleg treaba cu riscul ... Da, vand echipamente si consumabile ... din 2002; de aceea fac aceste materiale si explic, pentru ca oamenii sa inteleaga ca daca colonia nu are nevoie de hrana, sa NU administreze hrana. Am explicat de la minutul 8 incolo pana dupa minutul 11.
      Acuma spune-mi si mie cu ce pot sa-mi sara mie in cap apicultorii batrani !?
      4. Multumesc pentru urari
      5. La ultimele intrebari, iti voi raspunde dupa ce ma pregatesc :)

  • @catalintgjiu
    @catalintgjiu 2 роки тому

    Asta e o întrebare de genu: oricine poate juca la loto. Dar e bine? După părerea mea oricine poate juca la loterie in propria stupina.Hranirile se fac până în septembrie maxim. Ai nevoie de hrănire la o stup? Fă-ți rame de rezerva. Sau ia de la un stup care are suficientă hrana și dă-i la ăla amarat. Maxim o turta energetica dat la roi și aia pe la sfârșit de februarie

  • @nicolaestoican3758
    @nicolaestoican3758 4 роки тому

    Imi place câinele

  • @tudorlita5559
    @tudorlita5559 4 роки тому +4

    O intrebare în afara subiectului. Cîinele locuieste pe vatră?

  • @radutroivasile
    @radutroivasile 4 роки тому

    Hai ca ati inceput sa aceti si voi cate 3 000 de vizualiari de video , si va luati cate 2,3 lei sa aveti si voi de cafea cand stati pe la birou ? Hai succes si spor la treaba !

  • @garrinchas.9669
    @garrinchas.9669 4 роки тому +4

    Cine a zis ca e târziu 15 feb pentru începerea pontezi? Cât mai aproape de primăvară cu atât mai bine, din 20 feb pana la înflorirea răpiți sunt 60 de zile, adică 3 generații de albine. Și încă ceva, când o matca bună începe ponta târziu începe cu arii mari de puiet, iar puietul crescut după 20 feb beneficiază de proteina din natura, asta înseamnă albină mai sănătoasă și mai viguroasa

    • @ionutstoica9455
      @ionutstoica9455 4 роки тому

      Ionel prodan spunea că iel stimulează înceapăd cu 15 ianuarie

  • @radutocu8678
    @radutocu8678 4 роки тому

    Boboteaza este pe 6, ȘASE, Ianuarie,
    Pe 7 ianuarie este Sf Ioan Botezatorul.

  • @ionchirita
    @ionchirita 4 роки тому +7

    Un apicultor profesionist nu atinge capacul stupului cel puțin pînă la primul zbor de curățire din primavara.Se intervine numai daca se constată o problemă la familia de albine.

  • @abeille5240
    @abeille5240 4 роки тому

    fac apicultura de aprox 20 ani in ultimele zile de decembrie pun turta facuta de mine zahar pudra si miere asta prexentiv pt cei care au fost mai lacomi , in decursul acestor ani am observat ca dintr-un total de 120 nici 10% nu se apuca de ia in luna ianuarie , in febroarie majoritatea se activeaza la consum.

  • @olaioan3219
    @olaioan3219 4 роки тому +4

    Dl Pandrea, în locul dumneavoastră as lua o pauza. Mai degrabă spuneți-le începătorilor sa lase acum albinele în pace, iar ei sa pună mana pe o carte/cărți de specialitate, sa citească, sa se documenteze si sa si desfășoare activitatea mai degrabă în atelierul apicol.

  • @nicusorcaplescu2748
    @nicusorcaplescu2748 4 роки тому +1

    Ești bun? Un oxalic acum 20 dec. E bine!? Sunt în sud - vest (MH) ce zici?!

  • @ioantitiu5132
    @ioantitiu5132 4 роки тому +1

    Cu grama cand faci un laif