Neden Plak Daha İyi Değil? - Ses Manyakları - B03

Поділитися
Вставка
  • Опубліковано 23 жов 2024

КОМЕНТАРІ • 614

  • @omuraterd
    @omuraterd 2 роки тому +28

    Bir plak dinleyicisi ve hayranı olarak bilgilendirmeniz çok faydalı . Benim olaya bakışımı pek fazla etkilemedi. Plak olayı tamamen ritüel. 40-50 yıllık plakları bebek taşır gibi çıkarmak , kapağın eski küflü kokusu ve albüm kapaklarını incelemek , igneyi yumuşak bir sekilde plağa koymak ve dönen yuvarlak vinyl in hoş görüntüsü bana tatmin saglıyor. Cd ya da flac bu töreni pas gectiği gercek. Ön hazırlıksız birliktelik gibi.

    • @y-tartsma6479
      @y-tartsma6479 2 місяці тому

      Bu iki şahsiyette ve arkada ki kişilerde ruh olmadığı için bunun zevkini anlamaktan acizler.

  • @thirteenthhuman7515
    @thirteenthhuman7515 2 роки тому +33

    bu ses serisinin lütfen devamı gelsin. Çok bilgilendirici ve çok güzel bir bölüm. Emeğinize sağlık.

  • @nightbeezer
    @nightbeezer 2 роки тому +272

    Bundan 6-7 sene önce kız arkadaşımla bir arkadaşımıza misafirliğe gitmiştik. Misafirliğe gittiğimiz arkadaşımız kadıköydek bir antika dükkanında çalışan birisiydi. Doğal olarak da plak hayranıydı. Evine bi sürü plak doldurmuştu. Anlıyorum collectible değeri olabilir de oturup ondan müzik dinleyip şarap içip oh bu ne harika bir şey, ne kadar üst düzey bir müzik keyfi yaşıyoruz dememeniz gerekir eğer bu olaydan anlıyorsanız. O gün sizin bu videoda yaptığınız itirazları yapsam muhtemelen bana baya kızarlardı çünkü adamların hayatı bunun üstüne kurulu, bundan para kazanıyor ve buna para harcıyorlar sürekli. İtiraz ettiğinizde hem işinin aslında bir kandırmaca üstüne kurulu olduğunu hem de o zamana kadar kötü bir ses kalitesine tonla yatırım yaptığını söylemiş oluyorsunuz. O yüzden ben de yapmadım.

    • @anlozdemir8404
      @anlozdemir8404 2 роки тому +13

      Hocam bu zevk işi, analog olan nostaljik bi his veriyor. Digital kayıtlar günümüz teknolojisinde adeta 4K diyeceğimiz seviyede. Tabi ki her zaman analog ses en üstünüdür (dikkat edin analog diyorum, plak değil), o da bu durumda şarkıyı söyleyen kişiden Live olarak dinlemek oluyor. Yani şarkıcının ses tellerinden çıkan raw ses. 🤓

    •  2 роки тому +31

      @@anlozdemir8404 Plak basılırken her bir baskıda ses kaybolarak iletiliyor, plak çaldıkça da kalite de azalıyor diye anlatıyorlar. Siz “raw” ses diyorsunuz😄

    • @muharremkara3512
      @muharremkara3512 2 роки тому +8

      @ Arkadaşın bahsettiği kişiyi canlı/kendi sesiyle dinlemek. Raw dediği, "analog ses en üstündür" dediği o, açıklamış zaten.

    • @anlozdemir8404
      @anlozdemir8404 2 роки тому +10

      @ Evet Ayşegül Hanım, plakta ses kaybı oluyor. Size muhteşem örnekler vererek bir açıklama yazayım. Plağın kalitesinin bu zamana göre düşük kaldığı net bir durumdur. Analog terimi plaktan daha geniş bir anlamı kapsıyor. Aynı şey değildir. Basitleştirilmiş olarak açıklamak gerekirse Analog için "Real" diyebiliriz. Real dediğimiz her zaman en üstündür. Peki o zaman ses kalitesinde plak en üstün olmalı diyebilirsiniz. Ben de size bunu nereden çıkardınız derim. 🤓 Doğru Cevap sadece şu: Plak yetersiz bir yöntem. Bir sesi taklit etmek için kullanabileceğimiz sayısız yöntem var. Bir cama vurarak ses çıkarıp dinleyebiliriz. Digital olarak da cama vurulan bir ses kaydını dinleyebiliriz. Ben cama vurarak çıkardığım sesi kaydedip analog olarak duymak istersem bu sesin maddesel olarak benzerini üretmem lazım. Bu iş için plak kullanmak analog bir yöntem. Ama en verimli analog yöntem değil. Daha farklı bir yöntemle kaydedersem sonuç daha farklı olurdu.

    • @zampara236
      @zampara236 2 роки тому +9

      preamp kabloları hadi neyse de, poweramp kablosunun metresine 1000 küsür dolar veren tipler var, sadece plak değil hifi ın uç noktaları da saçma biraz.

  • @Ambiancemusiclibrary
    @Ambiancemusiclibrary 2 роки тому +82

    Hocam, plağı gömerek Baltalı Ilah gibi zevkimi katlettiğiniz için önce teessüf, daha sonra da orta halli ses sistemimin iş göreceğini de söyleyerek, beni ahşap kasalı pioneer kule hoparlör ve anfi masrafından kurtarmış oldunuz onun için de teşekkür ederim :D

    • @VolkanTaninmis
      @VolkanTaninmis 2 роки тому +5

      ya gerek yok öyle küflü şeyleri eve doldurmaya. yer israfı, ben aldım sonra attım çöpe. Gittim adam gibi speaker aldım kafam rahat.

  • @bulentozkan5934
    @bulentozkan5934 2 роки тому +33

    Çok iyi bölüm. Kitaplarda moda mod anlatılan, kırk kere okunduğunda anlaşılmayan bir çok terimi ve konsepti süper bir muhabbetle anlatıyorlar.

  • @EnesErgul
    @EnesErgul 2 роки тому +44

    Yine harika bir bölüm olmuş 👏👏 Motorcu biri olarak yıllardır Fuat abinin motosiklet konusunda UA-cam daki tüm videolarını izlemişimdir ama kendisinin mesleğiyle ilgili çok az kayıt var, umarım daha çok olur, serinin devamını merakla bekleyeceğim 😀 İleri Hatalar Akademisi de olsa da izlesek keşke, önümüz yaz

  • @billentaras
    @billentaras 2 роки тому +34

    Harikasınız! Önce konuk Fuat beye ardından ulu gözlüklü İlker'ciğime ve tüm Flu TV ekibine çoook teşekkürler efenim.
    1973'lü olarak, 45'lik, 33'lük, teyp kaseti, CD, SACD, adındaki dokunulabilir medyaların tamamını çağında kullanmış, dinlemiş, mpeg Layer3 (empiiüç!), WAV vs dijital formatları de halen dinlemekte olan bir X kişi olarak şunu söylemek isterim:
    çocukluğumda dinlediğim şarkıların tamamı ve çok daha fazlası UA-cam Music içeriğinde var. O şarkıları bugün, yeni nesil orta düzey kulaklık ve ses sistemlerinde dinlediğimde "oha lan! şarkıda ne çok detay varmış!?" diye şaşırdığımı hatırlıyorum.
    Çocukluğumda şarkıların çoğunu radyo, plak, teyp cihazlarından dikkatle dinlemiştim çocukken oysa...
    Sanırım bugün artık stüdyolar, master kayıtlarından yüklüyorlar stream platformlara. Doğru mudur Fuat abi ve İlker abi?
    He bi de sayın seyirciler, UA-cam'da duyduğunuz şarkı/müziğin kalitesi, UA-cam Music ortamındaki ses kalitesi kesinlikle aynı değil. Bu konuyu da dijital bölümünde irdeler misiniz sayın abiler.

    • @FurkanKarabudak
      @FurkanKarabudak 2 роки тому +1

      UA-cam ve UA-cam Müziğin farklı kalitelerde olduğunu bilmiyordum. Spotify Premium'un kalitesi normal UA-cam'dan çok daha iyi ancak Music ile kıyaslandığında nasıl olduğunu bilmiyorum. En iyisi Tidal gibi, videoda bahsedilmiş zaten Tidal biraz çakallık yapıyor gibi falan diye ama yapıyorsa bile yine 320 kbps'den iyidir yani. Tidal'ı da Türkiye'de olduğum için kullanamayan biri olarak tek umudum Spotify'ın bilmem ne zaman sözünü verip de ne zaman çıkaracağı belli bile olmayan HiFi desteğinin gelmesi.

    • @kayhanmutlu4000
      @kayhanmutlu4000 Рік тому +1

      @@FurkanKarabudak hocam applemusicin kayıpsız seçeneği var. Tidal daha hoş geliyordu, çakallık var mıdır o kadar anlamıyorum. Win11 de pcden de dinleyebiliyorsunuz apple musici (ben win 10 kullanıcısıyım). İponumu daca bağlayıp dinlemekteyim

    • @FurkanKarabudak
      @FurkanKarabudak Рік тому +1

      @@kayhanmutlu4000 Geçenlerde Tidal olayını tekrar araştırdım, Tidal'ın orijinal sesi vermediği kesin. Ancak bunun sebebini Tidal'ın yapmış olduğu bir çakallık olarak yorumlayan da var, Tidal'ın player'ının bozuk olduğu için orijinal sesten daha farklı bir ses verdiğini söyleyenler de. Gerçek nedir bilemem, ancak garip bir biçimde Tidal aslında arkaplanda sesin orijinalini stream ederken player'ında sesi daha farklı veriyor. Tidal'ın stream ettiği sesi Tidal player'da değil de Roon gibi 3. parti bir player'da oynattığında aslında orijinal sesi stream ettiğini anlıyorsun, gerçekten ilginç bir durum. Applemusic gerçekten de güzel bir alternatif, ancak yakın zamanda Spotify'ın bu aylarda HiFi özelliğini getireceğiyle ilgili sızıntılar ortaya çıktı, gerçek midir bilemem, ancak bunun umuduyla bir süre daha Spotify'da duruyorum şimdilik, bütün playlistlerim, algoritmam, her şey orada, eğer HiFi kısa süre içerisinde gelecekse farklı bir alternatife yönelmek çok da gerekli değil diye düşünüyorum. Baktım getiremediler mi, o zaman düşünürüm ama işte :D

  • @nightbeezer
    @nightbeezer 2 роки тому +15

    O 28:16'da frekans dağılımı dedikleri şey kaydın fourier transformu. Plaktan ve dijitalden aldığınız en yüksek sesleri birbirine tam eşit tutarsanız o grafik o zaman anlamlı olur. Ama orada bile bazı yerlerde plağın bazı yerlerde dijital kaydın öne geçtiğini görürsünüz. Çok bi anlam ifade etmez. Çünkü plak kaydının üstüne beyefendinin anlattığı gibi tizleri artırıp basları kısan bir equalizer uygulanıyor. Yani o grafik her türlü aldatıcı olabilir. Dinleyerek anlamaktan başka güvenilir bi yol yok malesef.

  • @1kiselim
    @1kiselim 2 роки тому +16

    Mix/Master gibi stüdyo işlemlerinden de bahsedilir umarım. Harikasınız hocamlar

  • @yusuftomruk5563
    @yusuftomruk5563 2 роки тому +7

    Fuat Abimizi görünce çok mutlu oluyorum :))) Sonunda plağın kesinlikle daha kötü olduğunu açık yüreklilikle söylediğiniz için çok teşekkür ederim... Gerçekten çok şey öğrendim... Fuat Abimizden motosiklet programı istiyoruz... Flu TV duy sesimizi zaten yapıyordunuz bıraktınız... Devrim Sirmen'i de görmek istiyoruz

  • @volkanvolkan538
    @volkanvolkan538 2 роки тому +7

    Ses kalitesine bir şey diyemem ama anısı çok değerlidir bende. Rahmetli babam 30 sene önce gözüme gözüme sokuyordu dinle bu müzikleri diye. Deep purple, ccr, grand funk railroad, James Brown... Çocuğuz tabi o zamanlar ne anlarım ben? Dinlemek istemiyorum deyip yanindan kaçıyordum.
    Geçen yaz o plakları buldum ve üşenmedim dual marka pikapi yaptırdım. İlk dinlediğimde aldığım keyifle karışık hüznü tarif edemem. Sonra arka arkaya dinle dinle...
    Şimdi 4 yaşındaki oğluma dinletiyorum Barış Manço'yu, santanayi. Acayip mutlu oluyoruz...

    • @calakask5485
      @calakask5485 2 роки тому +2

      Bizimde babamız çoban 😂 kendi çabamızla bişeyler öğrenmeye çalışıyoruz

  • @yavuzakkus9548
    @yavuzakkus9548 2 роки тому +9

    Cd, müzik tüketiminde kullanılabilecek en kaliteli, ucuz ve kullanımı kolay fiziksel medyaydı. Nostalji ve bilgisizlik, bu önemli medyanın sonunu getirdi. Bilhassa Türkiye'de artık CD basılmıyor, herkes plak ve kaset peşinde. Spotify veya başka bir streaming müzik servisi kullanmadığım için de yeni albümlere kaliteli bir şekilde erişemiyorum. Bu konuda farkındalık yaratmanız çok güzel, umarım insanlar bir gün Cd'nin değerini tekrar anlarlar.

    • @hayathayat614
      @hayathayat614 3 місяці тому

      bende aynı sorunla muzdaribim tabikide cd en iyisi ben cd koleksiyoncusuyum ama eski albüm olsun yeni albüm olsun artık basmıyolar bulamıyoruz bu mileltteki plak tutkunluğu aslında nostalji havacılıuğından başka bişey değil kaliteli müzik dinlediklerini sanıyolar plak biraz hava kattığı için milelt ona yöneldi tabiki ticaret firmalarıda bunu fırsat bilip madem istiyonuz bizde size satarız deyip yeni ekonomi oluşturdular yoksa plak asla dinlemem bedava verseler kulanmam hele hele bu kaset olayı tamamen çöp 1 kutu kasedim avrdı hepsini attım yerine cd baskılarını aldım

  • @benstrahd3154
    @benstrahd3154 2 роки тому +8

    15:44 Cok kiymetli bilgiler. Ozellikle ses seviyesine deginmeniz cok faydali olmus. Umarim dijital bolumunde bu desibel savaslarina kafalama girersiniz. Benzer bir cakallik da korsan olarak dagitilan FLAC dosyalarda da var, 320kpbs mp3'ten FLAC yapip 1 2 desibel sesi yukseltiyorlar, millet tabi yine mest oluyor :)

    • @AnatolianPiano
      @AnatolianPiano 2 роки тому

      gerçek flac'ı nasıl bulacağız hocam :D

  • @nightbeezer
    @nightbeezer 2 роки тому +15

    Plak dönerken açısal hız her yerinde aynı ama çizgisel hız aynı değil. Plağın içine doğru girdikçe çizgisel hız azalıyor. Eğer açısal hızı içeriye doğru lineer olarak artıran (lineer çünkü çizgisel hız yarıçapla doğru orantılı olarak azalıyor) bir sistemle kaydederseniz çözünürlük aynı kalır ama plak daha hızlı biter, toplam süre kapasitesi azalır. Bildiğim kadarıyla değişken açısal hızda kayıt yapan makineler ve okuyucular var ama endüstri standardı öyle mi bilmiyorum.

    • @halukokur2520
      @halukokur2520 2 роки тому

      Bu dediğiniz sistem CD'lerde uygulanıyor ama plaklarda uygulandığını hiç duymadım.

  •  2 роки тому +19

    Fuat bey bilgi vermeye çalışırken, İlker'in espri yapacağım çabasıyla konuları "hiç" etmesi, yine Fuat beyin olaya bilgilerle yaklaşırken İlker'in fanatikçe "çok kötü" demesi haricinde iyi bölüm olmuş. Bol bol bilgi aldık.

    • @abrodolphlincoler499
      @abrodolphlincoler499 2 роки тому +2

      Ya bi boş yapma allahini seversen cik git işine boooooşşşş ,çık git twitter da birine felan sataş izleme

    • @abrodolphlincoler499
      @abrodolphlincoler499 2 роки тому

      @@sauron7187 -_-

    • @berkayvatansever6596
      @berkayvatansever6596 5 місяців тому

      İlker genelde cıvıklık yapmaz ama bu bölümdeki tavrı beni de rahatsız etti. Normalde konuşana bu kadar müdahale etmezdi.

  • @bhizir123
    @bhizir123 2 роки тому +8

    Harika bir video olmuş. Teşekkürler. Benim plağı tercih etmemin sebebi günümüzde müziğin ne yazık ki çok hızlı tüketilebilir olması. Ama kaset ve plak ta bu geçerli değil. Aldığınız bir plağı elinizde tutmak plak dinlerken şarkı sözlerini okumak ve her bir şarkının keyfine vararak dinlemek günümüzdeki müzik platformlarında elde edemeyeceğiniz bir deneyim bence. Ayrıca sanatçı tarafından verilen emeğe daha saygılı olduğunu düşünüyorum.

    • @hayathayat614
      @hayathayat614 3 місяці тому

      deneyim ayrı bi durum müziği gerçek kayıdıyla net dinlemek ayrı bi durum cd deki kaliteyi plak asla vermez verseydi zaten plağın yerine cd çıkarmazlardı plakta cızırtıdan başka bişey dinlemiş olmazssınız bu hoşunuza gidiyosa yapacka bişe yok

  • @refikrecepbulgan
    @refikrecepbulgan 2 роки тому +3

    Odyofillikle alakam olmamasına rağmen 3 bölümü de soluksuz izledim. Saat manyakları da garip kurgusuna rağmen çok güzeldi :) Umarım Fuat Hoca'yı daha sık görürüz. Ayrıca OÖS Tarih Intro müziğinin tam hâlini paylaşsa keşke...

  • @muratbayir6575
    @muratbayir6575 2 роки тому +1

    Plağın çok kaliteli sesi olduğunu söyleyen tanıdıklara hep itiraz etmişimdir lakin biz söyleyince inanmıyorlar. İyi ki yapmışsınız böyle bir video.

  • @Farenir
    @Farenir 2 роки тому +5

    Yeni başlayanlar için oldukça eğitici ve youtube genelinin aksine boş olmayan bu kayıt için teşekkürler. Stereo kaydın tek iğneyle nasıl yapıldığı sorulmuş ama arada unutulmuş sanırım.
    Her kayıt ortamı gibi plakların da bi modülasyon yöntemi vardır, bu mono kayıtlar için 90 derece dikey modülasyondur, stereo kayıt için ise yine tek iğne kullanılır ancak burada iğneye aktarılan manyetik ses sinyali titreşimi 90 derece dikey olarak değil, iğneye 45 derece açıyla bağlı iki ayrı kaynaktan iletilir, bu sayede plak üzerine çizilen yolun sağ ve solundaki izler farklı olur.
    Plak okunurken de aynı yöntem kullanılır yani stereo pikaplarda da tek iğne kullanılır, iğneye 45 derece açıyla bağlı iki sensör iğnenin takip ettiği yolun sağ ve sol izlerini ayrı ayrı okur, stereo bir plak nono iğnede okunduğunda ise bu iki kanalın toplamı okunduğundan herhangi bir soruna yol açmaz.
    analog dijital arasında şahsi tercihim analog ama genelde dijital kullanıyorum. analog tercihimin sebebi hifi fetişizmi değil çoğunun nasıl çalıştığını bildiğim için mucitlerinin dehasına bir saygı duruşu olabilir.

  • @rhadamanthysss
    @rhadamanthysss 2 роки тому +2

    Yine cok iyi bir content! Yalniz „streaming service kalitelerini“ ve bluetooth kulaklik ile kablosuzun test edildigi bir content cok iyi olur

  • @ekmettin
    @ekmettin 2 роки тому +3

    I.C nin insanların sevdiği bir şeye kötü derkenki keyfi paha biçilmez sdjfajda.

  • @okanbas3254
    @okanbas3254 2 роки тому +1

    Analog cihazlar da ayrıca mekanik hareketi izlemek ve buna müdahale edebilmek te ayrı bir keyif bence.

  • @TevfikFikretBakan
    @TevfikFikretBakan 2 роки тому +29

    Harikaydı. Lütfen Fuat hoca uzun aralar vermesin özlüyoruz. İlkel tıbbi yöntemlerden medet umanlarla, plaktan kalite bekleyenler aynı kafa yapısındadır.
    Son söz: Eskiye rağbet olsa bit pazarına rahmet yağardı.

    • @devrimtuncer8655
      @devrimtuncer8655 2 роки тому

      Konuyla ilgisi yok ama bir diger atasozu de itin duasi kabul olsaydi gokten kemik yagardi der. 2 kere buna sahit oldum. Birinde komsularim sokagin copune atilmis 2koltugu parcalamami istediler. İse basladim ama koltuklarin altindan bir kopek cikti belli ki ev olarak kullaniyor. Birini bari parcalayim dedim yaz ortasinda yagmur yagdi. 1 hafta sonra yine niyetlendim elektrikli testrte bozuldu. Havalar isinip kopek orayi terkettikten sonra koltuklardan kurtulabildik.
      Birinde de benim kopegime uzun zaman kemik verememistim. Parasal olarak cok kotu bir donemdeydim. Mahallede 2 evin durduk yere kurban kesesi tuttu. Kurban bayrami degildi ama benim kopege bayram oldu.
      Plakla ilgisi yok ama atasozu gorunce aklima geldi😁😁

  • @barisercelik
    @barisercelik 2 роки тому

    Sizlere çok teşekkür ederim, lütfen devam edin

  • @Garabetho
    @Garabetho 2 роки тому +14

    Bu seri çok iyi, yüzlerce bölüm çekin bitmesin, bilgiye açız, ağzımın suları aka aka izledim, ikinizin de ağzına sağlık👍🏻🙏🤌🏻🤘🏻

  • @makeragul
    @makeragul 2 роки тому +6

    Plak fetişlerini patlattığınız iyi olmuş, ağzınıza sağlık. Mikrofonlar üzerine de bi bölüm yapsanız. Neumann mikrofon kapsülleri, amerikan ribbon kapsülleri, yeni nesil lavalier karbon kapsüller vs. vs. bu konuda da çok bokum bilgi var.

  • @RevyistBaran
    @RevyistBaran 2 роки тому +4

    Çok sevdiğim albumlerin plaklarını elimde nesnel olarak tutabilmek amacı ile astın alıyorum ama dijitalden dinlemeye devam ediyorum. Bu yanılsmaya ben de düşmüştüm bir süre önce, bu programla birlikte kafamda daha iyi oturdu birçok bilgi ve kavram. Ağzınıza sağlık.

  • @reyyanaksoy
    @reyyanaksoy 2 роки тому +3

    Bu kadar çabuk yeni bölüm beklemiyordum, şaşkınım.

  • @fatihkus8290
    @fatihkus8290 2 роки тому +4

    Merhaba. Bu değerli bilgileri paylaştığınız için çok teşekkür ederim. Yalnız bahsetmediğiniz bir konu varki o da ses rengi (sadece bir yerde plak daha sıcak dediniz ama herkes nedemek olduğunu anlayamaz). Bir ses sisteminden duyduğunuz ses ne kadar detaylı, clear olursa olsun ses rengini beğenmediğinizde keyif alamıyorsunuz. İyi seviyede bir ses sitemi ile A-B testinde insanların pikapları dijitale tercih etmelerinin sebebide bu olabilir. Pikaptan duyduğum ses renginin gerçekliğini henüz başka bir ses siteminde deneyimleyemedim. Detay, sahne vs. teknik konularda tabiki dijital sistemler daha üstün ancak plaktan çıkan sesinde dijitale göre bir gerçekliği var. Çok iyi analog bir fotoğraf makinesi ile çekilmiş bir fotoğrafla yine çok iyi dijital fotoğraf makinesi ile çekilmiş bir fotoğrafı yan yana koyduğunuzda analog ile çekilmiş fotoğrafa biraz daha fazla bakıyosunuz. Neden? Renkleri daha canlı ve daha gerçek. Tabi biraz daha az detaylı diğerine göre. Tıpkı analog-dijital ses sistemlerinde olduğu gibi.

    • @fuatdomanic
      @fuatdomanic 2 роки тому +5

      Sıcak=Armonik distorsiyon
      “Düzgün” bir sinüs dalgası hayal edelim, test sinyali veya Dr.Who’nun sinyal müziği olarak olarak kullanılan ve kendi başına oldukça “renksiz” olan bu sinüs dalgası sistemin yetersizliklerinden ötürü dalga tepeleri kesildikçe (clip-out) kare dalgasına dönmeye yani ses rengi olarak “zenginleşmeye”, “sıcaklaşmaya” başlar ; )

  • @cagrsen8472
    @cagrsen8472 2 роки тому

    Çok özel bilgiler, çok güzel insanlar. Çılgınsınızz.

  • @kdrnck
    @kdrnck 2 роки тому

    Muhteşem bir video. 30 dakikanın nasıl geçtiğini inanın anlayamadım. Saygılarımla, devamını dilerim.

  • @mehmetcamat4458
    @mehmetcamat4458 3 місяці тому

    çok iyi bir plak kayıtını iyice bir pikap ve iğne ile dinledim hakikaten güzel bir soundstage i vardı ve çok keyifli idi ancak iyi bir digital kayıtı da iyi bir streamer ve dac ile dinlediğinizde de ses müthiş olabiliyor. Dynamic range sıkıştırma tabii ne kadar az olursa ses daha açılıyor ve 3d bir sound oluşabiliyor ki o da çok keyifli bir dinleme tecrübesi yaratıyor

  • @alpercancelik9055
    @alpercancelik9055 2 роки тому

    Harika bir bölüm olmuş. Devamını heyecanla bekliyoruz!

  • @egeeminol8658
    @egeeminol8658 2 роки тому +3

    Önceki videoda söylediğim gibi, Fuat Domaniç'in bir şeylerin nasıl çalıştığını anlatmasını sabahtan akşama kadar dinleyebilirim. Umarım onunla daha fazla video çekersiniz, motorsiklet veya ses hiç farketmez. Dinozorlardan başlasın yeter :D

  • @berkcankilicli6714
    @berkcankilicli6714 2 роки тому +3

    Fuat Domaniç'i Barkın Bayoğlu'ndan beri severiz .Güzel bir seri oluyor ,lütfen uzunca bir süre devam etsin ..Emekleriniz için ayrıca teşekkürler ..Bu arada bir hi-fi sever ve hi-end sistem sahibi olarak ,plak konusundaki fikirlerinize katılıyorum ,plak işin romantizmi Fuat Bey'in söyledigi "Müziğin hakettigi önemi vermeye zorluyor " kısmı gerçekten tam olarak karşılığı bu plak severliğin ..

  • @umitseyhan
    @umitseyhan 2 роки тому +18

    "plak daha iyi" demekle "siyah beyaz, parazitli televizyon yayını daha iyi" demek arasında fark olmadığını güzel açıklamışsınız, teşekkürler. ilgilenen olursa satılık pioneer PL-111Z pikap var sahibinden. ölücüler de arayabilir.

    • @muhendisabi1697
      @muhendisabi1697 2 роки тому +1

      O yüzden 70 model TV ile amfi aynı fiyat....

  • @FurkanKarabudak
    @FurkanKarabudak 2 роки тому +1

    Her hafta yeni bölüm gelse dizi gibi oturup izleyeceğim kadar keyif alacağım bir seri.

  • @ercanbartu5143
    @ercanbartu5143 2 роки тому

    Hocam tam benim görüşümde.Muhim olan kayıt.Dilerim ileride kayit teknolojisinede girersiniz.Bir de sadece kayıt değil hayatımıza upgreat olayı ,eski kayıtlarında günümüze uygun hale getirilmesi var.Dilerim bu konularada girilir dijital kayittan bahsedilirken

  • @sinannamur8973
    @sinannamur8973 2 роки тому +1

    İlk bölümü izleyip çok merak edip bir yıla yakın bir süre içinde onlarca, belki yüzlerce saat gömüp bütün bu konuları deliler gibi araştırdım, ikinci ve üçüncü bölümler nihayet gelince çok sevindim fakat bir baktım anlatılanları zaten öğrenmişim bu süreçte. Yine de çok iyi bir bölüm tebrikler, herhalde bu konuda Türkçe yapılan en iyi video budur

  • @aspirinhorstplayer
    @aspirinhorstplayer 2 роки тому

    Fuat bey burda olmaktan çok mutlu gibi gözüküyor hiç bozulmasın iyi yayınlar dilerim

  • @a.c.p2227
    @a.c.p2227 2 роки тому +1

    Fuat ve devrim abiyle motorsiklet serisi bekliyoruz. Çok özledik onları...

  • @TuncerToklu
    @TuncerToklu 2 роки тому +1

    Harika bir konu, çok büyük keyif alarak ve ciddi bilgilenerek izledim. Ses konusunda epey bir bilgi sahibi olduğum halde bilmediğim çok şey varmış. Esinlendim, etkilendim. Sevgiler...

  • @aksakalercan
    @aksakalercan 2 роки тому +1

    Program çok güzel. Emeğinize sağlık. İlker Bey biraz daha az girse araya Fuat Beyin sözünü kesmese sanki daha bir konu dağılmamış olacak. Nacizane önerim.

  • @umutnazloglu6897
    @umutnazloglu6897 2 роки тому

    Dijital kayıtlar dinamik aralık, frekans aralığı, çözünürlük vb. unsurlara göre daha yüksek kalitede bir ses sunuyor olabilir ancak video'da bahsedilen plak kaydına özgü kusurların seste yarattığı renklendirme etkisi de onu dijitalden farklılaştırıyor. Herşeyin dijitalleştiği bir çağda fiziksel ve analog bir medyuma sahip olma, kayıt ve müziğe gösterilen özen vb. unsurları da hesaba katarsak bazıları için daha iyi ses kalitesi olmasa da daha iyi dinleme deneyimi sunuyor diyebiliriz.

  • @kagankantar7439
    @kagankantar7439 2 роки тому

    Fuat Baba yine konuşmuş. Bilmediğim bir sürü şey anlattı. Hastasıyım.

  • @ibrahimerdemir
    @ibrahimerdemir 2 роки тому +1

    Bu serinin devamı gelsin. Harika! Katıl üyeliği is coming :) artık daha fazla uzak kalamazdım.

  • @KadirG.
    @KadirG. 2 роки тому +11

    Valla histerik bir nostaljiden öteye gitmediğinin farkındayım ama evde yeni nesil ufak bir pick-up olması yanına güzel bir bookshelf hoparlör seti ile onları dinlemek gerçekten keyifli :) Tek problem bence plakların çok pahalı olması yoksa başka bir problem yok :)

  • @berkebayraktar284
    @berkebayraktar284 2 роки тому +1

    İlker hocam tarih kesinlikle sizin yandığınızı yazıcak mükemmel bi adamsınız ama neye inandıysak hayallerimizi inançlarımızı yıkıyosunuz ve gerçekten bundan keyif alıyorsunuz :)

  • @nusretoguz6825
    @nusretoguz6825 2 роки тому +1

    Ses manyakları, dijital ses kaydı bölümünü bekliyoruz

  • @dokuzkuyruk
    @dokuzkuyruk 2 роки тому

    Son zamanlarda izlediğim, ses kayıt teknolojileri ile ilgili en faydalı video oldu Fuat hocam. Ses mühendisliği bölümü öğrencisi olarak ders niteliğinde anlatımınız için çok teşekkür ederim. Bu alanda daha fazla içeriğinizin olmasını temenni ederim.

  • @Ali.Bozkurt
    @Ali.Bozkurt 2 роки тому

    Çok güzel bir program, sunum, bigilendirme. Lütfen daha sık yayın yapın. Teşekkürler

  • @olgi7964
    @olgi7964 2 роки тому +2

    Çok huylanıyorum bu "plak en kaliteli ses" tayfasına. Her ne kadar sizin kadar detaylı ve teknik açıklama yapasamda, açıklıyorum. Yok ağbi kabul etmiyorlar, düz dünyacılar gibi bunlar.
    Kendine has bir tadı zevki var diyenlere saygım sonsuz. Ben de beğeniyorum plağın vermiş olduğu nostaljik sesi. Ama bu bir beğeni, öznel bir düşünce. Ancak hangisi daha iyi veya hangisin sesi tutarlı aktarır sorusuna plak demek, dünya düzdür demek gibi bir şey.
    Burdan plak savunucularına mesajım "Sen de yargılanacaksın Bill Gateees!!!" Diyor başka bir şey diyemiyorum.

  • @alpermeydanacar2168
    @alpermeydanacar2168 2 роки тому +2

    Videonun sonunda “bir kaydı CD den ve plaktan dinleyin kendiniz karar verin “ demiş ya ben bunu defalarca yaptım. Çok net plak daha iyi. Keşke CD iyi olsaydı. Evde plağın on katı binlerce CD var. Videoda işi bildiğini düşünen kişiler bir şeyler anlatmışlar ama biz de bu işe kırk yılımızı verdik. Neden plak daha iyi yüzlerce yazı yada video bulabilirsiniz. Zaten iyi olan kazanır. Bugün geldiğimiz noktada plak kazandı. Her geçen yıl satışları da artıyor. Yurtdışında ikinci el çok ucuza plak olmasına rağmen plak satışları yükselişte. Bunu nostalji ile açıklayamazsınız.

    • @lamentistriangle281
      @lamentistriangle281 2 роки тому

      Loudness Wars denen muhabbetten ötürü.
      Eğer tüm değişkenleri sabit tuttuysanız, yani dinleme ortamı ve dinlediğiniz ekipman; CD'yi çok kalitesiz olmayan bir DAC'a sahip sistemde çaldıysanız gene de plak versiyonu kulağa daha iyi geliyorsa sebep budur (bazı durumlarda EQ farkı). Çünki teknik olarak CD'nin üzerine yazılan ile Plağın üzerine basılan ses aynı değil. Ama her plak için geçerli değil bu, günümüzde plakların önemli bir bölümünde, bu zanaat unutulduğundan dolayı CD'de kullanılan masterin aynısını plağa uyarlıyorlar ve tahmin edin, sonuç daha kötü oluyor.

  • @tarkbaydar5465
    @tarkbaydar5465 2 роки тому

    Kim neyi nasıl dinlemek isterse en iyisi odur, lafım yok. Ama başkalarının tercih ve imkanına saygı göstermeyenlere kızıyorum. Güzel bilgilendirme, teşekkür ederiz.

  • @onurave
    @onurave 2 роки тому +1

    Keşke ‘Timecoded Vinyl’ kullanarak ses kartı veya ses kartlı mixerler aracılığıyla plak çalarken de dijital sesi duyabileceğimize değinseymişsiniz. Yeni de değil 15-20 yıllık bir teknoloji ve özellikle benim gibi bu işe plakla merak salıp başlamış dj’ler için bambaşka bir hissiyattır.

  • @Iugvn
    @Iugvn 2 роки тому

    Süper bir seri. Uzun zamandır görmüyordum fuat abiyi malum. Seviyoruz güzel bilgileri.

  • @aylinchalabi
    @aylinchalabi 11 місяців тому

    Domaniç çok doğru diyor, hele yeni basım plaklar odofiller için özel basım değilse kötü diyebiliriz. Apple Music kalitesinde asla olamaz. Ancak turntable, plak bir ritüeldir, ayrı bir zevk !!!

  • @canmujdecioglucom
    @canmujdecioglucom 2 роки тому +1

    Serinin devamı gelsin lütfen teşekkürler

  • @resulsahinkaya8038
    @resulsahinkaya8038 2 роки тому

    Barkın abiyi ve muhabbetlerinizi çok özledik.

  • @mustafasarioglu
    @mustafasarioglu 2 роки тому +4

    Dijital Bölümünde Tidal'ın MQA'sı ve DSD denilen yeni hi-fi teknolojileri hakkındaki fikir ve yorumlarınızı da bekliyorum.

  • @cetinaydn4606
    @cetinaydn4606 Рік тому +2

    Bu tartışmalardan bıktığım için sanatçıyı orkestrasıyla birlikte çağırıp öyle dinliyorum.

  • @nurullahyasarcubukovasi707
    @nurullahyasarcubukovasi707 2 роки тому +1

    Bu Analiz Doğru Deyil En İyi Ses Plaktan Çıkıyor

  • @orkunzafer
    @orkunzafer 2 роки тому +4

    Plak dinleyenler için ses kalitesinden ziyade duygusal anlamlar olduğu doğrudur, fakat şunu unutmamak gerekir: özellikle taş plak kayıtları nadir kayıtlardır ve eşi benzeri yoktur. Sonuçta hemen hemen 100 yıllık seslerden bahsediyoruz. Aynı şey 45lik plaklar için de geçerlidir. 33lük plaklardan önce 45likler olduğundan, bir çok şarkının başka versiyonunu 45liklerde bulabiliyoruz. Şimdi denebilir ki: bunlar zaten dijitale aktarılıyor. Çoğunlukla hayır. 45liklere kaydedilen şarkılar toplu olarak daha sonra 33lüklere kaydedildiğinden, sektörde 45likler pek araştırılmıyor. Zaten bu var denilerek. Ayrıca yine 45lik döneminde özellikle, kayıtlar hücum şeklinde beraber yapıldığından, akustiğe en yakın buradan yakalanabiliyor. Bakın demiyorum ses kalitesi, çalgıların ve seslerin beraber aynı anda kayda girmeleri, dengelerin mixerden değil, kendi içinde ayarlanması bizi akustiğe daha çok yakınlaştırır. Bir nevi canlı müzik hissiyatı. Bunu bugün yapamıyorsunuz. Müzisyenler alışmış zaten bu mixde ayarlanır diyerek.

  • @ieaz
    @ieaz 2 місяці тому

    Birkaç yıl önce bit pazarından tanesini 1 tlye aldığım çok yüksek kondisyondaki 90lar indie/psych rock lp'lerini bu arkadaşlar sayesinde almış olabilirim. çok faydalı bi yayın olmuş, devam devam :))))

  • @aterikasedi
    @aterikasedi 2 роки тому +2

    Plağa dijitalden daha iyi demek eski tüplü tvlere oled tvlerden daha iyi gösteriyor demek gibi birşey.Nostalji hissi var , kalite namına birşey sunmuyor.Facebookta hifi gruplarına üyeyim sizin bu videonuzu paylaşıp yorumlarda kuduruyorlar:))

  •  2 роки тому

    Bölümün adını "oraya sonra geleceğim" koysaydınız. en çok aklımda kalan cümle bu oldu. şaka bir yana güzel bir taraftan bakmayı sağladınız. Teşekkürler.

  • @zelihasahin9418
    @zelihasahin9418 2 роки тому +1

    Kaset - Plak - C.D. her üçünü de aynı gelişmiş cihazda çok dinledim.
    20:09 da işin aslı özetlenmiş : )
    Gerçek müzik aletleriyle ve doğru şekilde hazırlanmış C.D. plaktan çok daha kaliteli ses vermekte. Zaten plağı birkaç kez dinledikten sonra plakdaki ses de bozuluyor. Plak iğnesi sesi okurken plağa sürtünerek plaktaki ses izlerini de bozuyor . Fahiş fiyatı da cabası.
    Oysa ki c.d. ömürlükdür.
    Plak daha iyi diyenler plak ticareti yapmakta galiba. Parası çok olup da plak alanlara sözüm.yok. Ama garipleri kandıranların yatacak yeri olmamalı.

  • @tanerbulbul
    @tanerbulbul 2 роки тому +7

    İlker Canikligil'in pragmatik ve rasyonel tavırlarına bayılıyorum ya. Son romantik bükücü ne güzel dalga geçiyor hayranım 🔥😂

  • @epicure_no52
    @epicure_no52 2 роки тому +1

    ve fakat; plağı hangi pikap, hangi iğne, hangi pre amfi ile çaldığınıza göre ses çoook değişiyor. Standart bir pikap, mm giriş bir iğne dandik bir fono pre ile alınacak ses oldukça başarısız olacaktır. Ve evet, benzer bütçeler de cd sesi çok daha detaylı dinamik temiz. En üst seviye de ise tüm kaliteyi bahsedildiği üzere mikrofon belirliyor. Bilmem kaç bin dolar ile kaydedilmiş çok iyi mix yapılmış bir kaydı plak baskısı ile 100 dolarlık mikrofonla kaydedilmiş dandik bir mix yapılmış digi kayıttan çok daha iyi dinlersiniz. İşin önemli bir tarafı da doğrusal olarak digital iyi olsa da müzik duygusal bir iletişim ise o duyguyu plak daha iyi iletiyor.

  • @Uemmagic1
    @Uemmagic1 2 роки тому

    Dijital bölümünü bekliyoruz

  • @uraz6066
    @uraz6066 2 роки тому

    Lütfen daha çok sesle ilgili içerik gelsin. Harikaydı.

  • @lamentistriangle281
    @lamentistriangle281 2 роки тому +1

    Plağın günümüzde tek artısı, dijital teknolojinin sunduğu sınırsız özgürlüğün kötüye kullanılarak parçaların ağır dinamik sıkıştırmaya maruz bırakılması ve 'Loudness Wars' dediğimiz şeye kurban gitmesi. Bu kadar sıkıştırılmış veya brickwall limitlenmiş ses parçaları plağa basılamadığından, aslında daha düşük dinamik aralığa sahip bir medya formatı olan vinil plak, sırf dijital sürümlerde kasıtlı kötü masterlar sunulmasından ötürü pratikte daha yüksek 'ortalama dinamik aralığa' sahip oluyor ve daha iyiymiş gibi geliyor kulağa; onca diğer sınırlama ve dezavantajlarına rağmen.
    Modern müzikleri plakta dinlediğinizde size daha güzel gelebilir çünki teknik olarak plağın üzerine basılan ile dijitalde dinlediğiniz aynı şey değil. Dijital olanı dinamik olarak fazla sıkıştırıp boğmuşlarsa plak tabii ki daha tercih edilir olacaktır.
    Ek: Plağa ayrı master yapmak ek masraf getirdiği, plak için şarkı tekrar masterlanacağı sırada bu işle ilgilenen mühendise ham dosyalar teslim edilmek yerine dijital sürüm için kullanılan 'asset'ler teslim edildiğinden veya direkt, bu işi yapanlar işi bilmediğinden ötürü ya dijitale üretirmiş gibi işlemden geçirip plağa bastığından ya da işini umursamadığından dolayı günün sonunda, yayınlanan plaklardan hatırı sayılır bir kısmı, olması gereken sesi vermiyor çünki plağa basım ve ona özel master işi, düzgün yapılmamış oluyor (plağa ve diğer formatlara üretme meziyeti unutulduğu, günümüzde herkes bilmediği için). Yani, plak versiyonunu almak da size, umduğunuz şeyleri garanti etmeyebilir.
    Şurada örnek kısa bir video var, bir ses mühendisinden dinleyebilirsiniz: ua-cam.com/video/cns9mZFtVLk/v-deo.html

  • @ekremfarukozten7509
    @ekremfarukozten7509 2 роки тому +1

    Fuat beyin anılarını dinlemekte çok keyifli olur gibi....😉

  • @cagataykry
    @cagataykry 2 роки тому +2

    Bi miks mastering bölümü ne yakışır ama :) Ülkece çözemediğimiz bir mesele bence. Bu yüzden çoğu sanatçı tonla para harcayıp miks masteringi (özellikle masteringi) yurtdışına yaptırıyor. Onların bildiği bizim bilmediğimiz neler var? Gelecek bölümlerde bu konulara da yer verirseniz sevinirim. Bu arada bölüm çok güzeldi emeğinize sağlık. Teşekkürler efenim.

  • @omert9996
    @omert9996 2 роки тому +1

    Odyofil plakseverler aynı anda digital sistemlerede dünya para harcıyorlar. Odyofil iyi sesi arar takım tutar gibi analog yada digital kayıt ısrar etmez. DAA kayıt nasıl iyi olsun, suyunun suyu….. AAA iyi bir kayıt İle o kaydın en baba digital kaydını bulun ve dinleyin sonucu göreceksiniz. Gerçi şöyle bir sorun var, genelde 80-90 lar plakları AAA olarak çok iyi, sonra DAA işin içine girince elbette konu bulanık hale geldi. Ayrıca Fuat abi senin pikap DJ pikabı , ileri geri gidebilsin diye iğneside çuvaldız ayarında birşeydir. Çok iyi yayın, teşekkürler.

  • @davutsakalli
    @davutsakalli 2 роки тому +1

    Teknik olarak doğru. Diyecek söz yok. Ancak plakların, kasetlerin şu özellikleri var: İstenilse de çok yüksek seviyede ses kaydedilemiyor. Bu da bir ölçüde rahatsız edecek derecede gürültülü mastering yapılmasını engelliyor. Davul sesleri, her insanın dayanabileceği bir şey değil. Hele bu yüzyılda bazı insanlar müzikte dinginlik arıyor. Çünkü bu çağ insanların kulaklarını yordu. İnsanları yordu. Bunun için müziğin mükemmel olmayan, "filtreli" sürümleri ister istemez idealize oluyor.

  • @alparslansaral5926
    @alparslansaral5926 2 роки тому

    Bu program kesinlikle müzik dinleme zevkime ne şekilde yön vermemEM gerektiğiyle ilgili bana yardımcı oldu teşekkürler :)

  • @calakask5485
    @calakask5485 2 роки тому

    Daha çok ses manyağı istiyoruz daha çokkkk!!

  • @wuquanchi
    @wuquanchi 2 роки тому

    ilker hocamiz surdaki nesesini hic kaybetmesin allahim amin.

  • @karbondr
    @karbondr 2 роки тому +3

    Ses kayıt stüdyosunda kayıt yaparak örneklerle gösterirseniz daha iyi anlaşılabilir

  • @mustafagurgun3974
    @mustafagurgun3974 2 роки тому

    Fuat abiyi daha çok görmek istiyoruz sabaha kadar konuşsun dinleriz

  • @macont2145
    @macont2145 2 роки тому +2

    Müthiş seri, lossless, flac, kulaklık ve hoparlör gibi konularda da videolar gelirse sevinirim...

  • @whitesharkman
    @whitesharkman 2 роки тому

    Benim için sizin kanalınızın ömrü doldu.

  • @brunoglan
    @brunoglan 2 роки тому

    Teşekürler. Harika bir seri oluyor, çok memnun kalıyorum öğrendiklerimden. İlker Canikligil de bu programda çok neşeliymiş, çok güzel ama "daha kötü, daha kötü" diye kikirdeyerek konuğun lafını bölmede ipin ucunu kaçırmasa daha iyi olur bence.

  • @eminorta8730
    @eminorta8730 Рік тому

    Hifi Hiend ve Müzik adına süper bir paylaşım ve bilgilendirme için teşekkürler. Ben özce savunduğum fikrimi burada sizinle tekrar teyit etmiş oldum. Dinlediğin müzik onun kaydında emek veren ses mühendisinin kulağından ve tekniğinden öte bir dinleme değil. Dünyanın en iyi geniş frekans dinleyebilme kulağına sahip olsan da, dinleme için bileşenler milyon dolarları bulsa da bu durum tekrar üretenin kabiliyeti ile sabit. Bu arada o "hifi derneği" benimde zamanında üyesi olduğum İstanbul da hiend ürünler satışı yapan bir firmanın sahibinin kurmuş olduğu satışını yaptığı markaların reklamınından öte gitmeyen lüks otellerde pahalı toplantıların düzenlendiği "bir dernek" olmaktan öteye gidememiştir. Paylaşımlarınızın sönümlenmeyen hızda devamı dileklerimle.

  • @EmreLikya
    @EmreLikya 4 місяці тому

    :D çok iyi bir video oldu.. Tahmin edebiliyorum plak kalitesini. mp3 kalitesine yakindir galiba.
    ancak igne kirilmasi vs çok guzel detaylar, bilmiyorduk bunlari, cd kalitesini hiçbir sey geçemez, standart oldu artik
    yok 96/ 24 bit falan da hikaye oldugunu biliyorum, 24 bit biraz fark yapabilir o kdar..

  • @denizhanmete1
    @denizhanmete1 2 роки тому

    çok keyifliydi, devamını bekliyoruz

  • @hacmustafaus173
    @hacmustafaus173 2 роки тому +6

    Plak ile ilgili olumsuz yorum yazan insanların eminim ki tamamı kaliteli bir plağı yeterince iyi bir sistemde dinlemeden yazıyorlar. Herşey ses mühendisinin dediği teknik detaylar ve rakamlar değildir. Doğallık önemlidir, insan kulağı önemlidir, insan beyni önemlidir, önemli olan media'nın ve dinlenilen sistemin hiçbir amplifikasyon yapılmadan bir konser salonunda çalan akustik enstrumanların sesini doğala yakın verebilme özelliğidir. Bu insandan insana değişir. Sesin doğallığı önemlidir, hangi frekansları verebildiği değil. Eminim yorumları yazanların çoğu amplifikasyon yapılmadan bir akustik konser dinlememişlerdir.

    • @whitesharkman
      @whitesharkman 2 роки тому +2

      Mustafa bey size katıllıyorum. Bu videoda plak dinleme isteğimi daha da arttırdı.

    • @cinodtr
      @cinodtr 2 роки тому +1

      Doğallığını bozarak plağa kaydedilen sesten doğal diye bahsediyorsunuz.

    • @hacmustafaus173
      @hacmustafaus173 2 роки тому +3

      @@cinodtr Hiçbir zaman tam doğal olmaz tabii ki, zaten doğala yakın diye yazmıştım. Hi fi yani yüksek sadakat da müzisyenin stüdyoda icra ettiği sese sadakat değildir, bunun o stüdyoda kaydedildiği ortamdaki kayıt kalitesine sadakattir. Yani bu da doğal değildir. Digital ses ise en doğal olmayanıdır. Ses sinyalini 0 ve 1 ler şeklinde kaydedip dinlerken tekrar ses sinyaline çevirip dinliyoruz, bu arada gürültü sesleri oluşuyor, bunlar jitter denilen sistemlerle yok edilmeye çalışılıyor, yani git gide doğallıktan uzaklaşılıyor. İyi bir sistemde analog müziği saatlerce dinleyin rahatsız olmazsınız çünkü doğala en yakındır.

  • @sophysthycat1120
    @sophysthycat1120 2 роки тому

    Merhaba
    Öncelikle emeginize saglik. Cok tesekkür ederim bu güzel calisma icin.
    Ben "iyi, daha iyi, kötü" gibi yargilarin bu konuyla bir araya getirilmesi taraftari degilim.
    Bu tartisma sanirim sonsuza dek sürecektir, eger hâlâ biz dijital analogu döver kafasinda olursak.
    Rakamlarin pek önemli oldugunu düsünmemekle beraber, biz insan kulaginin duyum araligi (20Hz-20Khz) derken, analogun bu rakamlari karsiliyor olamamasindan ötürü zihinlerde zaten 1-0 yenik baslamisina neden oluyor.
    Manyetik bandin en hizli devirde (tizleri) 17Khz`den fazla veremiyor olmasi, insan kulagini dolduramiyor olusu anlamina gelmez, bu bahsettigim sadece bir detay ve bunun gibi onlarca nokta var bakmamiz gereken.
    Müzigin kendisi zaten cözülemeyen bir sihirdir, biz cözebildigimizi zannettigimiz kadarini tartismaya calisiyoruz. Müzigin dinleyicisine verdigi keyif sadece bu bahsettigimiz teknik detaylarda sakli degildir ki zaten bu detaylari bilen kac kisi var ki milyarlarca insan evladi icerisinde. Fazla uzatmadan, bence bir bütün olarak bakmak gerekiyor, analogun bir rütüeli, bir baharati var. Ister low-cut ve high-cut edilmis olsun ister devir kaybi yasasin. Neden Yesilcam filmlerindeki geri teknolojiyi bugunki sistemle kiyaslayalim ki degil mi? Eger ki rakamlar üzerinden hareket edeceksek veya "iyiyi, kötüyü" rakamlar bize verecekse bilmeliyiz ki herbirimizin cebinde tasidigi telefonlarin kamerasi bugün 4K iken bir Sekerpare filmini ceken kameranin cözünürlügü bununla asla yarisamayacak cözünürlükte.
    Teknik detaylar maneviyati öldürdükce biz de sabaha kadar bunu tartisiriz. neyse..
    Bir sorum olacak, lütfen bu soru bir sonraki bölümde degerlendirirseniz cok mutlu olurum.
    Seslerin plak üzerine yazilma teknigini konustunuz, cok tesekkür ederim!
    Peki ignenin plastik malzeme üzerine oydugu oyuklara enstrumanlarin sesleri nasil bir yöntemle isleniyor?
    Yani nasil oluyor da tamamen plastikten mütevellit bu malzeme, birbirinden tamamen farkli olan enstruman ve insan seslerini oldugu gibi saklayacak bir "hafiza" olustura biliyor?
    Bu neyle aciklanabilir?
    Selamlar Saygilar

  • @anlcanerdem9033
    @anlcanerdem9033 2 роки тому

    Yine çok güzel bir bölüm olmuş, bilgi de bilgi, bilgi de bilgi İlker hocom. Biz istiyoruz durdurmayın lütfen Fuat beyi bırakın geleceğim dediği yerlere gelsin :) Ellerinize sağlık

  • @okantuzunhome
    @okantuzunhome Рік тому +1

    Plağın ana kalıptan baskıya kadar uzanan seruvenin bir benzerini kaset ve CD basım aşaması olarakta anlatır mısınız. Mesela 90 larda basılmış CD'lerin günümüzde tekrar basımlarındaki sound farklılıkları vs

  • @AnatolianPiano
    @AnatolianPiano 2 роки тому

    başka video gelmeyecek mı ses ve müzik üzerine. Bilinmeyen daha çok şey var lütfen devam edin.

  • @HAKKOSAMPLER
    @HAKKOSAMPLER 2 роки тому +1

    Birkaç küçük notum daha var. Özellikle müziğin türüne bağlı olarak sesin frekans aralığı son derece büyük farklılıklar gösterebiliyor. Yani bahsi geçen 20 herz 20 Kherz hayatımızın doğal akışında söz konusu olan bir şey değil. Öyle mi? Örneğin 20 herz dalga boyu aslında 1 metre civarında değil mi? "Daha kötü" derken sonradan düştüğünüz not önemli. Doğrusu da o evet. Ama 200 bin dolar ses sistemine harcayanların bunun tamamını pikap için harcadığını da düşünmemek lazım. Örneğin kulaklıklar arasındaki muazzam fiyat farkları, amfiler, hoparlorler de söz konusu.
    Belirli bir noktadan sonra konu zevk meselesine giriyor.
    Son notum ise pek çoğumuzun bildiği loudness meselesi. Dijitale geçişin yarattığı sıkıntılardan belki de en önemlisi dinamik aralığı azalan ve headroom denilen ferahlığı ortadan kaldıran "ses seviyesi savaşları" dır. Compress + compress + compressss. ( iyi yanı da belki bu yapı üzerinden yeni müzik akımları doğabilmesi. ) Herşeyinbirşeysivar.

  • @donjuan5307
    @donjuan5307 Рік тому +1

    Hey! sanattan bahsediyorsak, keyiften bahsediyoruz. İnsan plak sevebilir. Plak seviyor diye aklı başında değil yada geride kalmış dememek lazım. Keyif alıyorsa gerisi önemsiz.

  • @onursahin3498
    @onursahin3498 2 роки тому +1

    Hocam şu muhabbeti bir de analog savunan biriyle yapsınlar. Bu şekilde çürütülebilecek tonla söylem arada kaynayıp gidiyor.

  • @eyupagaogullari
    @eyupagaogullari 2 роки тому +1

    zaten herşey o boğukluğu aramak tıpkı yırtık siyah beyaz fotoğrafa bakmak gibi, romatiklik

  • @bedriylmaz1606
    @bedriylmaz1606 2 роки тому +17

    İlker hocanın şimdiye kadar izlediğim en iyi eğitici öğretici videolarından biri olmuş. Fuat abinin söylediği üzere manyaklık üzarine şunu söylemek isterim. Bizlere bu ülkede yaptığı işin tekniğini bilen "manyak"lar lazım. Ne yazık ki bu ülkede yeterli sayıda "manyak" olmadığı için başkasının icat ettiği, ürettiği cep telefonlarını bilgisayarları arabaları kullanıyoruz. İlker hocam., Fuat üstadım iyi ki varsınız.
    Bu arada Fuat bey konuyu anlatırken oraya geleceğiz dediği benim tespit ettiğim 3 konu atlandı. Ordaki gençlerden biri not tutsa da sonra bölüm kapanırken o konulara da değinilse.
    Hepinize saygılar hürmetler

    • @fuatdomanic
      @fuatdomanic 2 роки тому

      O konuların bir kısmına sonra geldim gelemediklerim için Müdüriyet’i bayınız lütfen ; )

  • @ekremfarukozten7509
    @ekremfarukozten7509 2 роки тому +2

    İlker hoca bu bölüm de uslu çocuklar gibi ....🤭

  • @sureyyaulutas6940
    @sureyyaulutas6940 5 місяців тому

    Fakat Anfi olarak Digital anfi dinlşenecek gibi değil. AB sınıfı anfi olacak, biraz güç harcasa da 16Hz 45khz %0.01 Distrosiyon Hİ-Fİ Müzik le ideal.

  • @Batu_Yakamoz
    @Batu_Yakamoz 2 роки тому +3

    Biri birşey der
    Fuat hoca: O konuya geleceğim
    Başkası birşey der
    Fuat hoca: O konuya da geleceğim
    Başka biri birşey der
    Fuat hoca: Bekleyin o konuya da geleceğim
    Başka biri bir şey daha der
    Fuat hoca: Sabredin o konuya da geleceğim

    • @fuatdomanic
      @fuatdomanic 2 роки тому +1

      O konuraki şikayetlerinizi bana değil Müdüriyet’e yani İlker Canikligil’e yapınız lütfen!😁