Zamă de păpăradă

Поділитися
Вставка
  • Опубліковано 9 тра 2020
  • Povestea preparatului
    Zama de păpăradă este o ciorbă acră, având ca ingredient de bază ouăle gătite omletă. Rețeta a fost culeasă din satul Ighişu Vechi, acolo unde femeile o gătesc pe ploatăn (sobă).
    „Asta-i mâncare de hotar: se face dimineaţa; într-o jumătate de ceas îi gata. Se face iute şi se duce pe hotar în bogot, într-o oală cu toartă şi capac. Se pune la soare, să stea zama caldă. Se mănâncă împreună cu mămăligă rece.”
    Ingrediente:
    8 creste de slănină, ulei, 10 ouă, 1 lingură cu făină de mălai, paprică, sare, oţet, 250 ml lapte, 1 lingură cu făină de grâu, 3 căței de usturoi, tarhon conservat în oțet și sare, apă.
    Cum se prepară:
    Într-o oală se pun crestele de slănină la prăjit, împreună cu puțin ulei; se adaugă paprică. Separat, se bat 9 ouă pentru păpăradă și se presară sare și făină de mălai, ca să fie mai tare. Se adaugă păpărada în oală și se lasă să se frigă până se umflă; se întoarce pe cealaltă parte, iar la final se taie bucăți mari cu furculița. Se adaugă apă caldă şi oţet, să nu se adune fluturași. După ce dă un clocot, se pune un amestec de făină de grâu şi lapte, pentru ca ciorba să capete consistență. Se adaugă usturoi, tarhon și un albuș bătut. Gălbenuşul rămas se freacă separat într-o farfurie și se adaugă puțină apă rece, apoi zeamă caldă. Se toarnă amestecul peste ciorbă și se potrivește de sare și oțet.
    Vă dorim poftă bună!
    Rețeta a fost consemnată de către echipa de cercetare a CJCPCT "Cindrelul-Junii" Sibiu în anul 2011. Transmitem calde salutări gazdelor noastre!
    Proiectul cultural online #ÎMPREUNĂ este derulat zilnic de Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale „Cindrelul-Junii” Sibiu.
    #BucătăriaBunicilor #ViațaSatului #ZamăDePăpăradă #ValeaHârtibaciului
    #PopasuriCulinareÎnȚinutulSibiului
  • Розваги

КОМЕНТАРІ • 15

  • @LacramioaraCala-bk8li
    @LacramioaraCala-bk8li 5 місяців тому +1

    Dor de copilărie! Ciorbă de păpăradă acră' gătea buna'MeaMamaOară! Ciorbă ca-n Ardeal! Felicitări doamnelor pentru bogăția și tradiția ce-o împărtășiți! (⁠✿⁠ ⁠♡⁠‿⁠♡⁠)

  • @floaredecolt6999
    @floaredecolt6999 3 роки тому +4

    Îmi place, graiul din zona. Ciorba aceasta se făcea cind se mergea la sapa, cosit iarba,. Un popor harnic, specific agricultorilor. În perioada aceea nimeni nu stătea cu mina întinsă.. Felicitări!! Fără munca și tradiții, am fii un popor dezmembrat. 👍💓

  • @gheorghecosma1537
    @gheorghecosma1537 2 місяці тому

    Wow..... ❤

  • @alessiagabriela5157
    @alessiagabriela5157 2 роки тому +2

    super buna ciorba,,,eu sunt din agnita ,,,langa ighisu vechi,,,azi fac si eu,,,,

  • @cristianb6106
    @cristianb6106 Рік тому +1

    Foarte interesant... Am aflat că în Țara Călatei se gătește ceva asemănător, se cheamă "zamă albă" și se face cu cartofi, cârnați și smântână.

  • @danastingaciu7177
    @danastingaciu7177 2 роки тому

    Și Io am învățat de la socra mea ,eu is din Bistrița nu am știut așa ceva pina m-am căsătorit dar ie foarte buna eu păpăradă o fac cu gris și iese că o plăcintă rotunda și o tai pătrate in ciorba

  • @floaredecolt6999
    @floaredecolt6999 3 роки тому +4

    Radu Raducanu, nu ai înțeles nimic din clip. Oamenii de la tara au fost muncitori, au respectat draditia, copii lucrau în rind cu ei, școală era școală, multa disciplina și bun simt. Nu aștepta, nimeni cu mina - întinsă. 👈👈👈

  • @raduraducanu1299
    @raduraducanu1299 3 роки тому

    😈👹👈

  • @cretiudeliacornelia7325
    @cretiudeliacornelia7325 3 роки тому

    Chiar multe babe la o zama 🤣🤣🤣

  • @raduraducanu1299
    @raduraducanu1299 3 роки тому

    Multe babe la o ciorbă