„Impreuna prin cultura in Tinutul Momarlanilor” festivitatea de premiere
Вставка
- Опубліковано 11 січ 2025
- În prezența domnului primar al orașului Uricani, Dănuț Buhăescu, a avut loc 𝐟𝐞𝐬𝐭𝐢𝐯𝐢𝐭𝐚𝐭𝐞𝐚 𝐝𝐞 𝐩𝐫𝐞𝐦𝐢𝐞𝐫𝐞 𝐞 𝐞𝐥𝐞𝐯𝐢𝐥𝐨𝐫 𝐬̦𝐢 𝐚𝐝𝐮𝐥𝐭̦𝐢𝐥𝐨𝐫 𝐩𝐚𝐫𝐭𝐢𝐜𝐢𝐩𝐚𝐧𝐭̦𝐢 𝐢̂𝐧 𝐩𝐫𝐨𝐢𝐞𝐜𝐭𝐮𝐥 „𝐈̂𝐦𝐩𝐫𝐞𝐮𝐧𝐚̆ 𝐩𝐫𝐢𝐧 𝐜𝐮𝐥𝐭𝐮𝐫𝐚̆ 𝐢̂𝐧 𝐓̦𝐢𝐧𝐮𝐭𝐮𝐥 𝐌𝐨𝐦𝐚̂𝐫𝐥𝐚𝐧𝐢𝐥𝐨𝐫“, precum și a tuturor celor care au susținut, în diverse moduri, acest proiect.
Nu a lipsit nici etnologul Dumitru Galatan Jiet, invitat pentru a rosti un mesaj de încurajare și felicitare participanților.
🔶Evenimentul a fost prezentat de doamna Adriana Ene , deja prietena noastră și a comunității, o ,,barabă’’ de la București care a devenit momârlancă prin adopție, iubire și respect din partea noastră, a copiilor, a părinților și a tuturor celor care au întâlnit-o în acest proiect.
🔷Și la finalul acestui amplu și complex proiect, prezetările au fost presărate cu povești pline de tâlc și înțelepciune, dintre care, poate cea mai de impact, a fost ,, Povestea licuriciului căruia nu i se aprindea lumina’’
Pentru cei care nu au fost în sală si sunt curioși, lăsăm aici un link cu povestea. Cu siguranță, vă va pune pe gânduri.
👉www.trinitas.t...
🔶După cuvintele spuse de cei premiați, înmânarea diplomelor, oferirea cadourilor, evenimentul a continuat cu un moment de muzică clasică în interpretarea Sidoniei Ganea, participantă și ea la ateliere. Bineînțeles, nu a lipsit tortul foarte delicios realizat și el ca o poveste, cu multă măiestrie de Cofetăria PANE NOBILE din Petroșani.🎂
🔷 Claudia Sandru , inițiatoarea proiectului a declarat:
,, Mesajele primite din partea copiilor și a părinților, în urma implementării cu succes a acestui proiect, mă motivează să continui în găsirea de noi surse de finanțare pentru a face cât mai multe proiecte. Noi toți cei implicați am devenit o mare familie dornică de cunoaștere, de aprofundare și de transmitere mai departe a cunoștințelor acumulate.
Ne-am propus ca prin acest proiect să realizăm un transfer cultural și de tradiții între generații.
Astfel, am reînviat frumoasele șezători românești, am deprins tehnica împletiturii din lână a mânerului traistei momârlănești, am prezentat rețeta de pâine specifică locului, covrigul sau colacul momârlănesc și, poate cel mai important pentru comunitatea de copii din Uricani, Valea de Brazi și Cîmpu lui Neag, a fost faptul că au lucrat împreună cu Adriana Ene și Elena Șandru - voluntar în acest proiect, 48 de ateliere de Arta Povestiri, Jurnalism și Publicitate despre care știu că au avut un important impact pozitiv asupra lor”.
Obiectivul general al proiectului l-a reprezentat creșterea profilului cultural al locuitorilor orașului Uricani și al localităților aparținătoare, prin acces la metode de creație artistică, artă participativă și cunoaștere culturală, deschise tinerilor care locuiesc și formează această comunitate astfel încât, aceștia să fie nu doar expuși temporar la cultură, ci să-și dezvolte abilitățile culturale și artistice, pe care să le folosească și în viitor.
Noi cei care am fost parte din proiect spunem că am reușit. Vă invităm și pe dumneavoastră, cei care știți ce s-a intamplat pe parcursul unui an și jumătate, sau ați fost parte din acest proiect, să ne lăsați un mesaj în comentarii.
******************************************
𝑃𝑟𝑜𝑖𝑒𝑐𝑡 𝑓𝑖𝑛𝑎𝑛𝑡̦𝑎𝑡 𝑖̂𝑛 𝑐𝑎𝑑𝑟𝑢𝑙 𝐼𝑛𝑣𝑒𝑠𝑡𝑖𝑡̦𝑖𝑒𝑖 𝐼5, 𝐶11 𝑑𝑖𝑛 𝑃𝑙𝑎𝑛𝑢𝑙 𝑁𝑎𝑡̦𝑖𝑜𝑛𝑎𝑙 𝑑𝑒 𝑅𝑒𝑑𝑟𝑒𝑠𝑎𝑟𝑒 𝑠̦𝑖 𝑅𝑒𝑧𝑖𝑙𝑖𝑒𝑛𝑡̦𝑎̆.
𝐶𝑜𝑛𝑡̦𝑖𝑛𝑢𝑡𝑢𝑙 𝑎𝑐𝑒𝑠𝑡𝑢𝑖 𝑚𝑎𝑡𝑒𝑟𝑖𝑎𝑙 𝑛𝑢 𝑟𝑒𝑝𝑟𝑒𝑧𝑖𝑛𝑡𝑎̆ 𝑖̂𝑛 𝑚𝑜𝑑 𝑜𝑏𝑙𝑖𝑔𝑎𝑡𝑜𝑟𝑖𝑢 𝑝𝑜𝑧𝑖𝑡̦𝑖𝑎 𝑜𝑓𝑖𝑐𝑖𝑎𝑙𝑎̆ 𝑎 𝑈𝑛𝑖𝑢𝑛𝑖𝑖 𝐸𝑢𝑟𝑜𝑝𝑒𝑛𝑒 𝑠𝑎𝑢 𝑎 𝐺𝑢𝑣𝑒𝑟𝑛𝑢𝑙𝑢𝑖 𝑅𝑜𝑚𝑎̂𝑛𝑖𝑒𝑖.
𝑃𝑁𝑅𝑅 : 𝐹𝑂𝑁𝐷𝑈𝑅𝐼 𝑃𝐸𝑁𝑇𝑅𝑈 𝑅𝑂𝑀𝐴̂𝑁𝐼𝐴 𝑀𝑂𝐷𝐸𝑅𝑁𝐴̆ 𝑆̦𝐼 𝑅𝐸𝐹𝑂𝑅𝑀𝐴𝑇𝐴̆!
ℎ𝑡𝑡𝑝𝑠://𝑚𝑓𝑒.𝑔𝑜𝑣.𝑟𝑜/𝑝𝑛𝑟𝑟/
ℎ𝑡𝑡𝑝𝑠://𝑤𝑤𝑤.𝑓𝑎𝑐𝑒𝑏𝑜𝑜𝑘.𝑐𝑜𝑚/𝑃𝑁𝑅𝑅𝑂𝑓𝑖𝑐𝑖𝑎𝑙/
Proiect cofinanțat de Primăria Orașului Uricani
#NextGenerationEU #NextGenEU #PNRR #AFCNPNRR PNRR
#AsociatiaȚinutulMomârlanilor
#ȚinutulMomârlanilor #PrimariaUricani #AsociațiaGradusart
@urmăritori