Kuikkaluodon saaren poltto Etelä-Kallavedellä Kuopiossa 30.8.2024

Поділитися
Вставка
  • Опубліковано 17 вер 2024
  • www.kuopio.fi/...
    Kuopion kaupungin omistamassa Etelä-Kallaveden saaristossa poltetaan yhden luonnonsuojelulailla rauhoitetun saaren kasvustoa suojelu- ja tutkimustarkoituksissa perjantaina 30. elokuuta. Poltolla pyritään parantamaan saaren sopivuutta lokkien pesintään hävittämällä peitteiset pensas- ja kenttäkerrokset. Samalla saareen saadaan palanutta puuta, joka on tärkeää monille harvinaistuneille eliöille. Polton toteuttaa Pelastusopisto, joka mallintaa poltolla nuotiosta syttyvää metsäpaloa ja tutkii polton yhteydessä savun leviämistä ja palon etenemistä. Toimenpiteellä toteutetaan kaupunginvaltuuston keväällä hyväksymää luonnon monimuotoisuusohjelmaa (LUMO).
    Kuopion kaupungin, Pelastusopiston tutkimus-, kehitys- ja innovaatio yksikön (TKI) ja luonnonsuojelun intressit käyvät yksiin Etelä-Kallavedellä, jossa pyritään polttamaan yksi luonnonsuojelualueena rauhoitettu, noin yhden hehtaarin kokoinen, saari viikolla 35. Polton tarkoituksena on hävittää saaren kenttä ja pensaskerrosta niin, että saaren sopivuus lokkilintujen pesintään paranisi tulevina kesinä. Myös puuston toivotaan palavan kohtalaisen hyvin, sillä osa lokkilinnuista karttaa puustoakin. Lisäksi eri lokkilajit pesivät usein samalla saarella tai luodolla, joten yhdenkin lajin asettuminen saareen nostaa yleensä muiden lajien pesinnän todennäköisyyttä.
    Poltettavan saaren linnuston muodosti kesällä 2024 kaksi peipporeviiriä, joten saarella ei tänä vuonna ollut saaristonlinnuston pesimäpaikkana merkitystä, kertoo luonnonsuojelusuunnittelija Kalle Ruokolainen Kuopion kaupungin ympäristönsuojelupalveluista, ja jatkaa, että ”tästä ei voida enää päästä paljon huonompaan tilanteeseen tämän saaren osalta”. Etelä-Kallavesi on kuitenkin kokonaisuutena merkittävä saaristolinnuston pesimäalue monen lintulajin suhteen. Linnuston takia se on kansainvälisesti merkittävä lintualue (IBA) ja osittain myös Natura-alue.
    Pelastusopiston tutkimus-, kehitys- ja innovaatio -yksikkö (TKI) tutkii ja kuvaa kohteella savun leviämistä ja testaa maastopalojen vaara-alue ohjeistusta käytännössä. Nämä selvitykset palvelevat Palosuojelurahaston rahoittamaa MPV25-hanketta, jossa tehostetaan metsäpaloihin varautumista ja kehitetään menetelmiä metsäpalojen aikaisempaan havaitsemiseen. Luonnon ja kokeellisen tutkimuksen kannalta ihanteellisinta olisi kuivina pysyvät tuuliset päivät ennen polttoa ja poltonaikainen sopivasta suunnasta kohtalaisesti puhalteleva ja puuskittainen tuuli, jotka varmistaisivat, että palo leviäisi maastossa hyvin ja olisi riittävän voimakas polttamaan myös puiden runkoja hiileksi. Jos palo jää vain kuntan pintaan, emme saavuta sillä täysin luonnon ennallistamisen ja muokkaamisen tavoitteita, sanoo luonnonsuojelusuunnittelija Kalle Ruokolainen. ”Linnuston osalta heikohko palokin voi olla hyödyksi, mutta palolajistoa ajatellen puiden pitäisi palaa ihan kunnolla, palon nousta ylös puihin ja pureutua syvälle runkoihin”, hän toteaa.
    Suojelualueella tehtävälle poltolle on saatu luonnonsuojelulain 54 §:n mukainen lupa Pohjois-Savon ELY-keskukselta. Saaristoon on samassa yhteydessä suunniteltu muitakin polttoja tai saariin kohdistuvia hoitotöitä, joilla edistetään suojelutavoitteita. Polton kustannuksista vastaa pääosin Pelastusopiston MPV25-hanke. Kuopion kaupunki on tarjonnut polttokohteen, suunnitellut kohteiden valintaa ja hoitotoimia sekä osallistuu virkatyönä poltossa avustamiseen.
    Poltosta voi aiheutua savuhaittaa Etelä-Kallaveden itärannalla entisen Vehmersalmen puolella ja saaristossa. Todennäköisimmin savun voi havaita ainakin Tervassalon, Ritoniemen, Litmaniemen, Mansikkaniemen, Rytökylän ja Räsälänlahden seuduilla, mikäli tuuli käy ennusteen mukaisesti lounaan suunnalta.
    #pelastusopisto #pelastuslaitos #metsäpalo #ISTIKE

КОМЕНТАРІ • 1