Orice persoană care dorește o ”consultație individuală” sau răspuns la o întrebare mai complexă, care în fond necesită opinia, timpul și cunoștințele autorului acestui proiect, este rugat să echivaleze întrebarea sa în schimbul unei donații, care se poate realiza atât pe canalul de Patreon: www.patreon.com/EnciclopediaConstructiilor , cât și prin virament în cont bancar. Toți cei interesați sunt rugați să apeleze cu un mesaj pe Pagina de Facebook. Cele mai importante două resurse în viață sunt timpul și cunoștințele, care oriunde în lume un om le schimbă pentru bani, chiar și dvs faceți acest lucru la job-ul dvs, că doar nu lucrați pe gratis și nu oferiți timpul limitat din viața dvs altor persoane pe gratis, de ce ar face-o autorul acestui proiect?! (care defapt a făcut acest lucru până nu demult) Video-urile informative vor continua să fie publicate în mod gratuit indiferent de sursa publicării, și la întrebări/comentarii scurte și rapide se va răspunde în continuare în limita timpului disponibil fără nici o problemă. Multumesc pentru înțelegere!
Buna ziua ! Am o casa veche pe care doresc sa o renovez . Pereții sunt de pământ iar structura din stejar 20/20 cm ( păstrată perfect ). Am prins cu capse plasa rabiț pe interior și am tencuit, dar cum sa fac izolația? Din ce spuneți dvs nici polistirenul nici vata nu sunt indicate . Pe exterior doresc sa păstrez fațada existența și nu as vrea sa o acopăr cu izolație. Aștept un răspuns cu interes. Mulțumesc!
5:03 Nu sunt medic, dar identifc acea... chestie cu o bucată de cancer.. Ce treabă au aceste imagini cu vata minerala bazaltica sau de sticla? Mulțumesc.
@@EnciclopediaConstructiilor multumesc . Daca desfac capacul din spate se vede vata . Are folie de aluminiu doar la fata si cat este încercuita izolatia pe carcasa cuptorului dar în spate se vede vata pe toata partea din spate
Buna ziua, deoarece acolo e sistem inchis, e zidarie ce se inchide cu mortar si alt rand fiecare gol, apoi peretii mai sunt tencuiti. Pericolul daca ati fost atent e in particulele ce se deprind si se afla in aer, care pot fi inhalate. De ce particule vorbim daca vata e undeva inchisa?
Multumim pt toate videourile de informare. Foarte utile! As fi curios sa intreb, pentru o structura de blocuri de ceramica (daca spuneti ca vata bazaltica si de sticla sunt toxice iar polistirenul nu este indicat), ce termoizolator recomandati?
Nu exista termoizolatie ideala, toate au si avantaje, si dezavantaje. Pe canal sunt circa 15 materiale de termoizolatie analizate - toate cu plusuri si minusuri, deja alegerea depinde de fiecare caz particular. Merci!
Am văzut videourile anterioare, dar eu mă refeream la care ar fi din punctul dumneavoastră de vedere izolația,, ideala,, respectiv combinația(preț, calitate, cât mai ecologic) potrivită din care să rezulte cât mai puține dezavantaje, că poate vom afla în viitor că și polistirenul este toxic,mulțumesc
Are si vata minerala avantaje, iar informatiile din acest video sunt preluate din alte surse, existand si surse care zic ca totul e okay. Deci pana la urma, fiecare crede in ce doreste.
Nu pot sa inteleg cum dupa un filmulet ca acesta, tot aceeasi persoana vine in alte filmulete si recomanda acelasi produs despre care a spus ca "ucide" .. ba mai mult - indicat este sa fie utilizat intr un strat de 25-30cm la interior cat si la exterior 😳🙄 Oamenii ce ar trebui sa faca atunci cand vad ambele filmulete ?
Sunt cel putin vreo 10 filmulete unde vorbim despre vata, dvs abia l-ati vizionat pe primul! Vizionati la rand toate filmuletele, si o sa vedeti care e parerea noastra si unde e adevarul. In acest video am vorbit doar despre un dezavantaj al vatei, ea are si multe alte avantaje! Nu exista material ideal, toate au si plusuri, si minusuri.
buna ziua, am un acoperis din tabla, cu folie anticondens sub ea. cu ce credeti ca ar trebui sa izolez intre capriori. vreau sa fac locuibil podul. multumesc.
Sunt 14 materiale de termoizolatie analizate pe canal, avantaje, dezavantaje, acele analize sunt facute pentru ca o persoana sa le inteleaga mai bine si sa ia o decizie mai rationala in dependenta de cazul sau.
Nu e necesar de comentat de mai multe ori daca inca nu a-ti primit raspuns la primul comentariu. Eu raspuns atunci cand am timp pentru comentarii, nu sunt SMURD 24/7 online. Merci de intelegere.
Urmărind acest material nu pot să nu scriu aici cât de greșit sau greșit intenționat este acest material. Vata minerală, în special vata bazaltică sunt cele mai sigure materiale de construcți din punct de vedere sanitar, sunt inerte termic și sunt testate de peste 50 de ani. Printre ele se numără chiar și o serie de produse certificate, FĂRĂ FENOL sau FORMADELHIDĂ. Afirmațiile făcute de dumneavoastră sunt mai mult decât greșite. Produsele din compuși chimici cu baze în pentrol sunt de departe cele mai toxice și periculoase atât pentru om cât și pentru mediu. Spuma poliuretanică și polistirenul pe care îl recomandați ocupă pozițiile fruntașe în acest clasament. Nu cred că în Rusia se realizează teste mincinoase sau eronate, dar cred că materialul de față are la bază astfel de informații. Din fericire oricine poate verifica afirmațiile dumneavoastră. Vă rog să reveniți cu un material mai bine pregătit!
Multumesc de comentariu, inteleg critica dvs, recunosc ca la momentul realizarii acestui video aveam o parere mai negativa in special despre vata bazaltica, parere care intre timp dupa ce am mai studiat anumite lucruri s-a imbunatatit, insa VA ROG FRUMOS, haideti sa nu criticam si invinovatim degeaba! Aberatiile dvs despre lauda mea fata de alte materiale, sunt total nefondate, ori daca sunteti nou pe canal, permiteti-mi sa va aduc la cunostinta ca pana in prezent am analizat circa 15 materiale de termoizolare, SI TOATE au avut parte de analiza atat din punct de vedere a Avantajelor, cat si Dezavantajelor, FARA EXCEPTIE. Sper sa intelegeti ca nu exista material ideal, toate au si plusuri, cat si anumite caracteristici directe sau indirecte care duc la anumite probleme in anumite cazuri particulare, iar acest canal fiind impartial, le prezinta PE TOATE! Acest canal nu e despre reclama, e despre informatie! Sunteti liber sa mai cititi/vizionati alte 100/1000 surse, si sa credeti in ceea ce doriti, aceasta e doar 1! Multumesc de intelegere!
tehnic, polistirenul este o formă de plastic (polistiren), din care se fac o mulțime de obiecte pe care puneți mâna și le folosiți în fiecare zi ca: pixuri, suporturi pentru pixuri, rigle, echere, etc. ce a fost supus unui proces de expandare pentru a se obține golurile de aer din acea „spumă”. Cam atât de periculos este. Deci, dacă tu crezi că este atât de periculos, te sfătuiesc să nu te mai atingi de rigla cu care tragi linii sau paharul de plastic
@@rsrcisco8673 Nu-mi aduc aminte să fii vândut materiale de construcții ... și nici să fii încasat comisioane. Consider că pot să dezbat subiectul fără să fiu partinitor.
Colegule enciclopedic, matale folosești produse din cauciuc sau din material plastic? Ai verificat care sunt normele de protecție a muncii în industria cauciucului sau a maselor plastice? Ar trebui ca lumea să nu mai folosească aceste produse? Dacă tot faci afirmații de genul: „Un studiu efectuat în Rusia...........” și mai și recunoști că nu ai cunoștințe de chimie și medicină, îți recomand să fii moderat în a trage concluzii din aceste domenii. Nocive sunt expunerea la soare, fumatul, alergatul pe marginea șoselei în zone circulate și multe alte activități. Terciul de informații pseudodocumentate nu face prezentarea mai credibilă, ci cel mult poate stârni niște temeri în rândul semidocților, care nu realizează că o documentare incompletă poate conduce foarte ușor la concluzii greșite. Sunt convins că numele „enciclopedic” ales are în spate o sumă considerabilă de cunoștințe în domeniul construcțiilor, dar cu toată considerația, ar fi bine să documentezi științific o asemenea temă sau riști să fii considerat un superficial care a făcut un colaj de imagini și informații în mod empiric și doar din dorința de mai aduna ceva vizionări.
Merci de comentariul dvs închegat si fara insultari, asa cum ii apuca pe unii, fapt pentru care il las. Inteleg punctul dvs de vedere, insa ca raspuns va pot spune ca eu nu fac reclama nici unui material prin a denegra altele, iar orice concluzii de pe acest canal - am mentionat si in alte video, sunt iar o alta parere subiectivă, care daca cineva va dori, va fi luata in considerare, daca nu, nu. Ce tine de nocivitatea acestui material, observ ca nu ati negat acest lucru, la fel nici eu nu am negat ca alte materiale sunt la fel nocive, insa aici deja depinde in ce conditii. Nu vreau sa fac acum comparatii cum ati facut dvs ca mai sunt materiale nocive si le folosim. Da sunt, si toți le folosesc, insa de exemplu si otrava de sobolani e nociva si asta nu inseamna ca trebuie sa o consumăm cu ceai. Totul depinde cat de mult suntem informati si deja fiecare isi face alegerea sa. Stiu ca multa lume crede că vata minerala e ecologică si 100% inofensivă, iar acest lucru ma determinat sa ma documentez si sa realizez acest video. Nu tind să am like-uri, ori eu nu fac nici o reclama acestui canal nicăieri.
E foarte toxica la contactul direct datorita microfibrelor din componenta care inhalate ajung direct in plamani si provoaca dezastre. Acest lucru e confirmat de testele de laborator pe soareci, majoritatea mor in 24-48 de ore iar in plamanii lor au fost gasite aceste fibre iar soarecii care nu au fost in contact direct ci doar expusi la vata bazaltica acoperita, nu au prezentat probleme de sanatate. Evident contactul direct nu e valabil pentru om deoarece intre tine si vata e un perete zidit care nu permite microfibrelor sa ajunga in aerul din interior. Eu il vad ca un avantaj chiar, pentru ca e anti vietuitoare. Cat despre formaldehida, niciun studiu pe care l-am citit nu m-a convins ca e nociv ca izolatie exterioara, cantitatea de formaldehida din aerul interior e foarte mica si scade in timp si mai mult. Formaldehida e in aproape orice, in lemnul din casa(mobilier), in adeziv pentru tapet, materiale textile etc. Si apoi exista vata bazaltica care nu contine deloc formaldehida, lucru ce nu e mentionat de autorul acestui video deoarece, probabil ca nu e la curent cu ultimele noutati in domeniu. Citez: "Knauf Insulation foloseste la fabricarea produselor izolante din vată minerală, un liant fără formaldehidă adaugată, realizat din materiale organice regenerabile, în locul produselor chimice bazate pe petrol. Datorită tehnologiei ECOSE®, toate produsele fabricate din vată minerală au o culoare maro în natural, fără să conţină adaos de vopsea sau coloranţi artificiali." Si inca una: "ROCKWOOL oferă de asemenea un produs fără adaos de formaldehidă , AFB evo ™, începând cu 1 iulie 2017. Acesta este produs cu un liant nou fără formaldehidă și păstrează toate proprietățile produsului original AFB®." Si un studiu pentru vata bazaltica cu formaldehida si calitatea aerului, pentru cine vrea sa citeasca si stie engleza: www.eurofins.com/media/2266/formaldehyde_emissions_from_mineral_wool_in_building_constructions_1086.pdf
@@EnciclopediaConstructiilor Salut sunt florin si vreau sa te intreb intre zidu de la baie si zidu de la bucatarie unde sunt tevile ce sa pun sa nu se auda in casa
@@yoraul5157 Interesant comentariul sau. Sunt convins ca inhalarea microfibrelor poate provoca pe termen lung ceva rau in plamani. Totusi mi-e imposibil sa cred ca respectivii soareci au murit in 24 de ore. Realizezi ca ar muri lumea pe capete? Eu m-am apucat sa pun si folosesc o masca (care clar mai resufla si pe langa. Dar oare cati sunt "voinici" si monteaza fara masca?! Realizezi cati "meseriasi" ar fi morti deja? As vrea sa mai fac o mentiune: pe iarna am lasat un perete desfacut. Au intrat soarecii si au mancat vata. Nu am gasit unul mort. Exista si mancare in casa. Au preferat vata.
mai daca tot il contraziceti pe om, de ce la "casa verde" nu este acceptata vata balzaltica...zic si eu,..o bomba e si polistirenul si alte cacaturi extraodinare ale secolului 21, minuni care o sa ne puna capac, hidrocarburi, minunatul plastic care acum se intoarce la noi prin carne de peste... daca vreti case sanatoase mergeti la muzeul satului, facem niste cazermate eventual sa reziste la atac aerian cu racheta o casa cu vitralii spre sud, cu pereti de caramida gen 40cm cu acoperis care sa iasa inafara case mai mult ajuta la evitarea caldurii pe timp de vara si o incalzire iarna...sa fim sanatosi...mai nou acum austriecii experieteaza case cu pereti din lut pietris tasat... noi am avut chirpicii dar am renuntat la ei, nu se pretau oriunde...
Depinde din ce punct de vedere vorbim si ce fel de zidarie va fi. Insa pot spune sumar ca este o izolatie naturala, nu este nociva si este eficienta, insa ca orice termoizolatie are si ceva minusuri, iar in cazul dat ar fi atentia sporita care trebuie oferita privind umiditatea, trebuie luate masurile privind ferirea de rozatoare si alte vietuitoare, si desigur atentia sporita privind normele antiincendiu. In rest e okay!
foarte multe studiouri pentru productie muzicala folosesc panouri de izolatie fonica pe baza de vata minerala. nu prea isi pune nimeni aceasta problema si, personal, nu stiu cazuri cu cineva afectat. ce materiale izolante recomandati pentru a umple acele panouri?
Fiecare domeniu de activitate cunoaste anumite informatii despre domeniul sau de activitate (muzica de muzica, constructiile despre constructii etc). Daca dvs personal nu stiti cazuri, nu inseamna ca nu exista, o eventuala influenta negativa nu este imediata, ci ca o tigara - in timp si ulterior doar studiile specializate pot depista ca prima cauza vata minerala. Ca alternativa sanatoasa pentru studiourile muzicale se descurca de minune pluta - video-uri despre acestea au fost deja postate.
Pe piata cele mai raspandite materiale pentru termoizolare sunt polistirenul si vata bazaltica. Cu ce termoizolam o casa din caramida, daca aceste materiale sunt nocive?
Blocurile ceramice sunt in general bune insa trebuie sa fiti atent la umiditate - daca spatiul gol de aer din interiorul golurilor ceramice va fi cu o umiditate crescuta, atunci avantajele termoizolante ale blocurilor vor scadea drastic. Ce tine de solutii de termoizolare, daca eu as fi in situatia dvs, as umple golurile blocurilor ceramice cu perlit expandat (chiar daca va fi greu la aplicare deoarece perlitul e usor luat de vant + trebuie sa nu se amestece mai deloc cu mortarul in cazul randurilor/rosturilor), iar la exterior as alege o termoizolatie din placi minerale termoizolante sau placi de vermiculita pentru exterior (nu stiu daca in Romania este asa ceva, stiu ca sunt doar pentru sobe) sau in daca locuiti intr-o zona slaba seismic, as opta chiar si pentru zidarie tripla, gen bloc ceramic umplut cu perlit + granule de vermiculita sau keramzit + in exterior deja se poate face structura de fatada aparenta de caramida. Totusi ce tine de zidaria tripla, as fi mai rezervat dat fiind faptul dezavantajele blocurilor ceramice la gaurire si puterea de a tine structuri pe seama sa. Eu am mentionat doar o idee, o metoda, insa deja totul depinde de particularitatile casei dvs si de bugetul dvs. Si apropo, termoizolarea zidariei nu rezolva problema termoizolarii unei case, mai aveti de termoizolat pardoseaua, fundatia, acoperisul sau placa peste etaj care va delimita spatiul locuibil de acoperis, sa aveti grija la usi si ferestre si la ventilatie, in general sunt o sumedenie de lucruri la care trebuie sa atrageti atentia.
Multumim pentru video.Doresc sa imi construiesc o camera in camera si sa o izolez complet fonic pentru a nu deranja vecinii,fiind muzician de meserie.Eram hotarata sa folosesc vata minerala,fiindu-mi recomandata dar acum m-am razgandit.Ce material imi recomandati pentru izolarea acustica?Am incercat cu burete acustic dar nu izoleaza complet,e mai mult pentru prelucrarea acustica....va multumesc frumos.
Ma refer la izolatia la interior peste zidarie si apoi placarea cu gips - carton. Daca este deja facuta, ce se poate face? Oare o vopsea lavabila care sa impiedice eventuala trecere a prafului de formaldehida in interior? Sau trece si prin asta? Multumesc mult! Toate bune!
Praful respectiv trece daca exista cumva cai prin care acesta sa treaca. Daca totul este etans si ermetic, atunci teoretic nu ar trebui sa treaca nimic. In a folosi sau nu o vopsea lavabila, tine de luat in calcul daca ati folosit sau nu bariera contra vaporilor (lucru obligatoriu daca termoizolati cu vata la interior), si la cat de permeabila la vapori este aceasta.
Buna seara ajutatima vă rog am apartament și un perete nu pot să-l izoleze pe exterior din cauza ca distanță dintre blocuri e mica omul nu poate ancapea cu ce material pot izola peretele pe interior
Buna, personal nu prea sunt adeptul aplicarii de termoizolatii in interior, insa deseori in cazul apartamentelor se admit exceptii. Solutii in cazul dat nu prea sunt multe, insa din cele existente care sa fie inofensive, eu m-as orienta la placi minerale termoizolante (care defapt sunt BCA cu densitati si greutati foarte usoare) sau la termoizolatii fibrolemnoase, pluta etc. Sfatul meu este mereu sa luati in seama interactiunea materialelor respective cu zidaria dvs.
Soluția ar fi izolatia cu peleti din polistiren extrudat.Procedeul este unul imaginat si nu unul realizat. Realizarea lui depind de priceperea meșterului care-l va executa si hotărârea dv. în acest proiect. Impedimentul major ar fi etajul la care locuiti pt. ca daca locuiti la 3 de exemplu ba trebui construita o "blocada" relativ solida între et.3 si et.2 pt. ca peletii turnati pe deasupra blocului sa nu cada mai jos. Daca a-ti reușit să ba dati seama cam cum ar fi realizabil acest proiect contactati o firmă de profil si descrieti cele prezentate mai sus.
Este foarte bine si cu placile minerale termoizolante adica BCA, la un pret destul de piperat, ce ati omis aici este unul dintre ingredientele folosite in fabricarea lui, adica pasta de aluminiu, un compus cancerigen pt. care cei care lucreaza cu el au declarat in fisa postului conditii de munca in mediul toxic.
Pe acest canal au fost analizate de-a lungul timpului circa 14-15 materiale de termoizolatie, toate au si avantaje, si dezavantaje, iar vata nu este o exceptie. Acest video a expus doar un dezavantaj al vatei, exista si video despre avantajele acestui material. Misiunea acestui canal este de a prezenta informatia gol-goluta, mai departe alegerea concreta se face in dependenta de cazul concret.
Nu vreau sa ma repet de prea multe ori, vizionati atent cele spus, plus in anumite comentarii de la acest video si urmatorul despre Dezavantajele vatei am raspuns intr-un anumit mod sau altul, uneori chiar si cu exemple si trimiteri concrete, plus dupa acestea cautati si dvs singur in internet dovezi (nu doar in limba romana, ci minim si in limba engleza, studii sunt o duzina).
Enciclopedia Constructiilor Prezinți o teorie care poate fi demolata de către foarte mulți specialiști in domeniul acesta. Prezentând argumente care pot demonstra teoria ta ai putea avea dreptate, dar dacă nu, acest filmuleț rămâne doar o dezinformare.
Omule au izolat si alti de zeci de ani si nu au murit nu sa intamplat nimic intradevar are fibre de sticla care la montaj pot creea probleme daca nu sunt loate masuri de protectie si da este un bun izolator la un pret accesibil exista multe alte izolatoare insa pana acum ceva timp era ff buna acum de cand cu casele pasive sau premium nu mai e buna haideti incercati sa faceti continut si pentru oameni de rand care nu au bani de case premium dar au nevoie de o casa asa ca ar fi foarte bine sa gasiti si sa indicati o balanta intre pret,utilitate si comfort unei izolati ca nu toti sunt buhnici si mai stiu eu care totusi a fost,este si va ramane un izolator bun pentru casele oamenilor.
Nu va suparati, insa inainte sa comentati va sugerez sa fi privit si alte video-uri de pe acest canal. Poate nu ati fost atent, insa proiectul este orientat catre omul de rand, iar legat de materialele de termoizolatie, orice material are si avantaje si dezavantaje, asa ca pe rand acest Proiect ofera video-uri aparte atat despre aceste avantaje si dezavantaje. Deja au fost analizate vata minerala (este video si despre Avantajele sale si Unde se poate de folosit), si polistirenul, spuma poliuretanica, perlitul, vermiculita, pluta, si pe rand vor fi analizate si alte materiale. Fiecare deja isi alege dupa bunul sau plac. Legat de solutii pentru omul de rand - cred ca ati omis video-urile din categoria Casa pasiva - acolo indeobste sunt prezentate si analizate solutii de incalzire si racire cu costuri zero sau aproape de zero.
Sincer, m-am saturat sa tot raspund una si aceeasi, cred ca o sa-mi gatesc undeva un raspuns copy-paste pentru persoane ca dvs, care ar suna cam asa: NU EXISTA IN PLM MATERIAL IDEAL, SI NICI MATERIAL RAU!!! Toate materialele au anumite caracteristici, care in anumite situatii/conditii ne ofera anumite avantaje, in altele dezavantaje. Pe acest canal deja au fost analizate circa 15 materiale de termoizolatie pana acum, toate au avut parte de analiza atat a avantajelor, cat si dezavantajelor, inclusiv si vata minerala si polistirenul au avut acest tratament. Acest video e DOAR despre dezavantaje (defapt video urmator ca acesta e despre doar un aspect), este si video despre avantaje pe care vi-l recomand sa il vizionati. PS: chiar e atat de greu sa navigati in categoria "Videoclipuri" si sa vedeti ca nu am video doar despre dezavantajele polistirenului si vatei minerale, ci despre toate materialele (circa 15 la numar) si din punct de vedere pozitiv, cat si negativ??? Eu ofer analiza si imaginea cat mai completa posibil, nu doar marketing si macaroane pe urechi cum sunt deprinsi unii. Daca ceva nu va place, e treaba dvs, nu a mea. Multe persoane nu mai comenteaza dupa ce studiaza canalul respectiv inainte sa-si expuna gandurile. Multumesc.
Ce izolatie exterioara recomandati pentru blocurile ceramice? Dar pentru interior? Va multumesc. Videoclipuri foarte utile. Felicitari. Tineti-o tot asa!
Merci de apreciere. Fara suparare, insa deja de cateva ori am raspuns la aceasta intrebare in comentariile acestui video, si a video-ului anterior si precedent (despre dezavantajele polistirenului si vatei minerale). Va recomand sa consultati acele comentarii. Sincer, nu va suparati, insa deja ma repet una si aceeasi pentru fiecare, iar acest lucru consuma din timpul meu.
Bariera de vapori are treaba cu vaporii de apa, si fizic tine inauntru particulele care se descompun de vata minerala. Teoretic ar rezolva-o, insa practic, eu as folosi vata minerala doar eco, doar bazaltica si doar la exterior.
@@EnciclopediaConstructiilor Vata minerala care este sub sapa de beton cred ca este de 60 de ani mai pote fi supstanta toxica in ea sa se pota elibera vata este de 1 cm si mam gindit peste sapa de beton sa. pun plistiren exudat dupa care instalatia electrica in pardosea Ce parere ai?
Eu v-as recomanda sa eliminati vata de acolo, sa faceti curat, sa hidroizolati, puneti polistiren pe o suprafata cat de cat neteda, si apoi sapa de beton. O suprafata neteda se poate obtine fie printr-o sapa auto-egalizanta rapida, fie prin folosirea nisipului in ajustarea suprafetei cand puneti placile de polistiren.
Gutextul si canepa, in general ca termoizolatii fibro-lemnoase, da, sunt bune din punct de vedere al toxicitatii si termoizolarii. Insa aceasta nu inseamna ca sunt ideale, deoarece orice material are si avantaje si dezavantaje, iar dezavantajele acestora tin de factorul umiditatii si cum va interactiona cu zidaria - deci aici mare atentie. In general orice alegere e un compromis, nu exista solutia ideala, unele materiale aduc cu sine putine minusuri, altele aduc mai multe minusuri, iar fiecare alege deja dupa dorintele, asteptarile sale si dupa cat de bine este informat sau nu!
Vecinul meu are 96 de ani și are casa fara izolatie fara termopane fara parchet fara rigips si e sănătos dacă vreți să vă complicatii viata singuri spor la treaba
Bravo dumnealui! Se poate totusi locui si in case termoizolate cu anumite materiale sau cu zidarie mai groasa - alegand materiale mai naturale si inofensive, imbunatatind astfel aspectul eficientii termice a unei case. Iar in acest sens precis nu recomand vata minerala. Cine doreste asculta si o alta parere, cine nu - nu.
@@mihailfelixdumitresc Nu e doar genetica. E faptul ca ala nu mananca stres pe paine ca si noi astia tineri in societatea bolnava de azi si daca traieste si la tara mancarea e cu totul alta.
Pentru o casa din piatra de rau, la munte, in Apuseni, unde ploua destul si iernile sunt lungi, deci umiditatea este crescuta mai tot timpul anului, cat de gros trebuie sa fie peretii exteriori si cu ce ma sfatuiti sa fac izolatia numai la interior. Multumesc pentru toate filmuletele dumneavoastra, le gasesc foarte utile si am invatat multe. Sanatate si spor la filmari! Va asteptam cu cat mai multe informatii utile.
Dar ce materiale sa folosim? Deja pe langa acestea ai spus ca nici polistirenul nu e bun! Cu ce mai ramane sa izolam ? Cu ce sa izolam de ex caramida sau Bca ?
Eu nu am zic ca nici polistirenul nu e bun sau alt material ca 100% nu trebuie de folosit. Sunt bune si polistirenul si chiar agreez vata bazaltica eco (care abia a aparut si singuri producatorii recunosc ca au modificat vata traditonala ca aceasta ECO sa nu aiba substantele descrise in acest video) - insa doar daca e folosita acolo unde trebuie, nu peste tot. Plus ca inafara de vata si polistiren sunt o sumedenie de alte solutii, pur si simplu ele nu sunt cunoscute. Si foarte important - lucru care tot repet de 1 an de zile pana azi - nu conteaza sa alegem un material termoizolant ca uite acesta e bun sau nu, ci conteaza sa alegem un material termoizolant care sa se combine corect cu toata structura, ca in rezultat sa aduca mai mult bine decat rau si sa ne slujeasca ani buni inainte.
Enciclopedia Constructiilor ,ms de raspuns, ar fi de bun augur un video cu combinatiile ideale intre materialul de constructie si materialul de izolatie atat ext cat si int.Si care ar fi celelalte materiale necunoscute?
Nu e vorba de materiale necunoscute. Daca dvs faceti o simpla cautare de doar 5 minute, o sa gasiti zeci de materiale si solutii. Ce tine de recomandarea dvs de a face un video, merci, o sa tin cont in viitor.
Cunosc persoane care lucreaza la izolatii cu vata minerala, colegi de ai mei de serviciu. Aceste izolatii se folosesc la instalatiile de teava din rafinarii sau termocentrale. In primul rand, normele de productie ale vatei minerale s-au schimbat de cateva ori de la aparitia ei. Atentie!! Vata minerala nu este vata de sticla, sunt 2 lucruri diferite. Ca idee, din acesti colegi, sunt unii care lucreaza de 20 de ani cu vata minerala, nu lucreaza cu masca sau alte protectii si se apropie oamenii linistiti si sanatosi de varsta pensionarii. De mentionat este faptul ca primele tipuri de vata erau intr-adevar foarte toxice, insa vata actuala este mult mai putin daunatoare. Bineinteles, nu este complet inofensiva, dar e de preferat polistirenului.
Va multumesc pentru comentariul dvs, totusi cu permisiunea dvs as dori sa raspund la acesta. Ce tine de folosirea vatei la rafinarii si termocentrale, aceasta inseamna in primul rand ca pentru situatiile respective, una din cele mai optime solutii a fost folosirea vatei, insa aceasta nu inseamna ca e si sanatos pentru domeniul rezidential. Stiu ca exista vata minerala bazaltica si vata de sticla, stiu ca sunt diferente, stiu ca aceasta fibra de sticla e un pic mai daunatoare decat cea bazaltica, insa totusi sunt si prea multe asemanari ca sa fie mentionate impreuna in acest video. Ma bucur ca prietenii dvs sunt bine, insa studiile stiintifice nu o data au demontrat nocivitatea fibrelor si compusilor din acest produs. Ce tine insasi de prietenii dvs sau orice alte persoane, nu exista in prezent nici un algoritm generalizat de preconizare a comportamentului imunitatii unei persoane fata de unul si acelasi compus chimic. Cu alte cuvinte, de exemplu sunt oameni care fumeaza de 50 ani si is sanatosi, iar altii din pacate dupa 10 ani de fumat deja au probleme. Stiu ca treptat tehnologiile si evolutia productiei se imbunatateste, insa la fel cum a-ti mentionat si dvs, vata oricum inca nu este inofensiva, si in prezent continua sa se comercializeze si produca vata cu compusi ca fenolul, formaldehida s.a. Iar ca exemplu, cititi despre noua vata minerala de sticla sau bazaltica ECO - insasi producatorii recunosc ca aceasta nu mai contine careva substante care in sine sunt toxice pentru organismul uman. Daca ei asa tacit recunosc in noul produs ca "deja nu e toxic", atunci de ce mai continua sa comercializeze si vechea vata? Va raspund eu - business-ul ca sa existe trebuie sa faca bani si profit, iar in prezent, dupa cum spunea Machiavelli "scopul scuza mijloacele".
Eu am avut izolata mansarda cu vata bazaltica si aveam permanent senzatia de ''scama'' in gat. Cu ocazia sarbatorilor am avut musafiri care dupa 2 zile acuzau acelasi simptom fapt pt care s-a aprins beculetul. Mentionez ca vata a fost(a fost pt ca am renuntat la ea) montata cu firma specializata, cu folia aferenta si ceva folie aluminium.
Iar aceste instituti de cercetare nu face de cat sa injoseasca anumite produse in fata unor noi izolatori desigur mai buni mai rezistenti mai caldurosi mai eficienti si mult mult mai schumpi dar noua nea fost bine pana acum cu izolatia de vata de sticla dar de acum e alt ceva mult mai sanatos pentru izolatia casei o sa ajungem sa o izolam cu alge marine la 300 euro pe kg multumesc de informatia din video o zi minunata sa ai
Incerc sa ajut o familie fara posibilitati materiale sa isi izoleze casa. Tavanul asupra camerelor este doar o placa OSB de 50mm, printre care se si vede in casa (la o camera este prins inca un strat de rigips). Ideea era de a umple spatiile dintre capriori cu vata de sticla si de a pune o placa OSB mai groasa deasupra. Ascultand acest video am devenit nesigura, mai ales ca aproape toti membri familiei au probleme grave de sanatate. Dar ce alternativa as avea? Ei nu au posibilitati materiale, iar posibilitatile mele de a ajuta sunt deasemenea limitate... Intrebarea e si pt izolarea peretilor (din BCA), ca am vizionat si filumetul despre polistiren... (au 3 camere, baie, bucatarie, dar soba doar in doua camere, restul fara incalzire, umiditaea f ridicata...)
Buna ziua. Ideal ar fi o reconstructie generala, insa aceasta implica si costuri mai serioase. Ca varianta compromis, puteti termoizola podul cu izolatii fibrolemnoase, peretii cu placi multipor sau chiar vata minerala bazaltica eco (acum a aparut pe piata, cica nu are fenol si alte substante nocive - eu cred ca le are, insa in cantitati mult mai mici care sunt okay pentru om), iar ce tine de umiditate, instalati un ventilator local cu recuperare de caldura (daca e posibil), daca nu e posibil, atunci gasiti pe UA-cam video privind construirea handmade a unor recuperatoare de caldura sau panouri solare cu aer, care ajuta si la incalzirea casei (un pic), cat si a ventilatiei. Totusi in ultimul caz, aveti grija ca noaptea se aduna condens in panourile date daca nu se gandeste bine constructia. In plus, nu ar strica de termoizolat si podeaua si fundatia, desigur daca mai puteti. Succese!
Nu vreau sa fac reclama dar Knauf produce vata minerala in Romania fara formaldehida adaugata, prin tehnologia ECOSE. Eu numai cu asta lucrez la izolatii. PS astept Knauf sa ma plateasca pt reclama facuta :)).
aerisirea se face zilnic, insa m-ati pus pe ganduri, pardoseala este din lemn de brad peste care s-au dat cateva straturi de lac, scandura este imbinata in stil nut-feder (sper ca am scris corect), cat despre umezeala, ma astept sa nu se acumuleze, peretii sunt tencuiti, tinci apoi var in stil mai traditional (var stins si lasat la "macerat" ani de zile intr-o groapa in pamant, amestecat doar cu apa, FARA alti adezivi), ma astept sa respire destul de bine peretii, pana acum nu am avut mucegai sau alte situatii de genu
@@EnciclopediaConstructiilor BUNA SEARA VREU SA te intreb daca sub sapa vechie am gasit vata minerala de2 cm ce zici sa scot sapa afara sau sa pun alta sapa peste cea vechie sapa veche are multi ani nu stiu mai pote fi periculoasa
Buna ziua. Ca sa va dau un raspuns, trebuie sa vad despre ce e vorba, insa daca as face la mine, eu as inlocui sapa veche si cei 2 cm de vata cu o noua termoizolatie si podea.
Pai nu dormiti pe vata minerala de sticlal, nu-i asa? Daca e montata intr-o structura inchisa in asa fel incat particulele date sa nu ajunga in aerul inspirat de dvs, nu ar trebui sa fie probleme. Mai vizionati si celelalte video-uri despre vata minerala, are si acest material avantaje.
Pentru ca pozitia dumneavoastra fata de aceste produse s-a mai imbunatit, poate acest video trebui modificat/updatat. Este un video partinitor fata de alte produse si oricum prezentati pericolul pe care aceste pruduse il reprezentau pana in anii 80/90. Numai bine.
Multumim de comentariu. Au trecut cativa ani de la acel video, informatiile si experienta adunata ne-au imbunatatit parerea despre produs, fapt pentru care am avut o analiza mult mai obiectiva a vatei in video-urile unde am realizat un Battle intre polistiren si vata minerala. Merci!
Cate siguranta in tot ce spui…. Trebuie sa ai surse bune de informare…. Si chiar daca ar fi asa cum spui tu, oare conteaza? Apa, mancarea, aerul, toate sunt contaminate…. Si macar daca omul ar trai 1000 de ani si vata asta ar scurta-o la 70-80, atunci poate ar trebui sa ne ingrijoreze.
Safety of material The International Agency for Research on Cancer (IARC) has reviewed the carcinogenicity of man-made mineral fibres in October 2002.[12] The IARC Monograph's working group concluded only the more biopersistent materials remain classified by IARC as "possibly carcinogenic to humans" (Group 2B). These include refractory ceramic fibres, which are used industrially as insulation in high-temperature environments such as blast furnaces, and certain special-purpose glass wools not used as insulating materials. In contrast, the more commonly used vitreous fibre wools produced since 2000, including insulation glass wool, stone wool, and slag wool, are considered "not classifiable as to carcinogenicity in humans" (Group 3). High biosoluble fibres are produced that do not cause damage to the human cell. These newer materials have been tested for carcinogenicity and most are found to be noncarcinogenic. IARC elected not to make an overall evaluation of the newly developed fibres designed to be less biopersistent such as the alkaline earth silicate or high-alumina, low-silica wools. This decision was made in part because no human data were available, although such fibres that have been tested appear to have low carcinogenic potential in experimental animals, and because the Working Group had difficulty in categorizing these fibres into meaningful groups based on chemical composition."[13] The European Regulation (CE) n° 1272/2008 on classification, labelling and packaging of substances and mixtures updated by the Regulation (CE) n°790/2009 does not classify mineral wool fibres as a dangerous substance if they fulfil criteria defined in its note Q. The European Certification Board for mineral wool products, EUCEB, certify mineral wool products made of fibres fulfilling Note Q ensuring that they have a low biopersistence and so that they are fast removed from the lung. The certification is based on independent experts’ advice and regular control of the chemical composition www.euceb.org Due to the mechanical effect of fibres, mineral wool products may cause temporary skin itching. To diminish this and to avoid unnecessary exposure to mineral wool dust, information on good practices is available on the packaging of mineral wool products with pictograms or sentences. Safe Use Instruction Sheets similar to Safety data sheet are also available from each producer. People can be exposed to mineral wool fibers in the workplace by breathing them in, skin contact, and eye contact. The Occupational Safety and Health Administration (OSHA) has set the legal limit (permissible exposure limit) for mineral wool fiber exposure in the workplace as 15 mg/m3 total exposure and 5 mg/m3 respiratory exposure over an 8-hour workday. The National Institute for Occupational Safety and Health (NIOSH) has set a recommended exposure limit (REL) of 5 mg/m3 total exposure and 3 fibers per cm3 over an 8-hour workday.[14] Registration, Evaluation, Authorisation and Restriction of Chemicals (REACH) is a European Union regulation of 18 December 2006. REACH addresses the production and use of chemical substances, and their potential impacts on both human health and the environment. A Substance Information Exchange Forum (SIEF) has been set up for several types of mineral wool. AES, ASW and PCW have been registered before the first deadline of 1 December 2010 and can, therefore, be used on the European market. ASW/RCF is classified as carcinogen category 1B AES is exempted from carcinogen classification based on short-term in vitro study result PCW wools are not classified; self-classification led to the conclusion that PCW are not hazardous On 13 January 2010, some of the aluminosilicate refractory ceramic fibres and zirconia aluminosilicate refractory ceramic fibres have been included in the candidate list of Substances of Very High Concern. In response to concerns raised with the definition and the dossier two additional dossiers were posted on the ECHA website for consultation and resulted in two additional entries on the candidate list. This actual (having four entries for one substance/group of substances) situation is contrary to the REACH procedure intended. Aside from this situation, concerns raised during the two consultation periods remain valid. Regardless of the concerns raised, the inclusion of a substance in the candidate list triggers immediately the following legal obligations of manufacturers, importers and suppliers of articles containing that substance in a concentration above 0.1% (w/w): Notification to ECHA -REACH Regulation Art. 7 Provision of Safety Data Sheet- REACH Regulation Art. 31.1 Duty to communicate safe use information or responding to customer requests -REACH Regulation Art. 33 Fibrous dust Based on the total experience with humans and the findings of scientific research (animals, cells), it can be concluded that elongated dust particles of every type have in principle the potential to cause the development of tumours providing they are sufficiently long, thin and biopersistent. According to scientific findings inorganic fibre dust particles with a length-to-diameter ratio exceeding 3:1, a length longer than 5 μm (0.005 mm) and a diameter smaller than 3 μm (WHO-Fibres) are considered health-critical. HTMW processed to products contain fibres with different diameters and lengths. During handling of HTMW products, fibrous dusts can be emitted. These can include fibres complying with the WHO definition. The amount depends on how the material is handled. High concentrations are usually found during removal of after-use HTMW and also during mechanical finishing activities and in the assembly of modules. Where fibre products are mechanically abraded by sawing, sanding, routing, or other machining the airborne fibre concentrations will be high if uncontrolled. Dust release is further modified by the intensity of energy applied to the product, the surface area to which the energy is applied, and the type, quantity and dimensions of materials being handled or processed. Dispersion or dilution of dust produced depends on the extent of confinement of the sources and the work area, as well as the presence and effectiveness of exhaust ventilation. Crystalline silica Amorphous HTMW (AES and ASW) are produced from a molten glass stream which is aerosolised by a jet of high-pressure air or by letting the stream impinge onto spinning wheels. The droplets are drawn into fibres; the mass of both fibres and remaining droplets cool very rapidly so that no crystalline phases may form. When amorphous HTMW are installed and used in high-temperature applications such as industrial furnaces, at least one face may be exposed to conditions causing the fibres to partially devitrify. Depending on the chemical composition of the glassy fibre and the time and temperature to which the materials are exposed, different stable crystalline phases may form. In after-use HTMW crystalline silica crystals are embedded in a matrix composed of other crystals and glasses. Experimental results on the biological activity of after-use HTMW have not demonstrated any hazardous activity that could be related to any form of silica they may contain.
Superb, nu ma asteptam sa poti da copy-paste la tot articolul asta (limita de caractere de la youtube). Acu... mai e partea ailalta. Cine crezi ca citeste tot, si mai ales... cine si intelege? Colegu' "iutuber" a facut un clickbait generos, pentru "viziualizari", vorba unei dansatoare inflorate. N-are nici studii, nu citeaza nici surse relevante (ci doar ceva rusesc, bineinteles) si se asteapta ca lumea sa il creada. Apoi face alt video in care recomanda orice are cuvantul "bio" in nume. Stii cum e, pui lapte bio in perete si gata, trece cancerul. Musai cu mamaliga si leustean. Te salut!
pentru autorul videoului și cei care nu cunosc engleza, comentariul de mai sus (un copy-paste din articolul de pe wikipedia despre vata minerală) spune că DOAR UNELE tipuri de vată minerală și anume acelea folosite pentru izolarea sobelor, furnalelor, etc. (a obiectelor foarte fierbinți) dar și unele tipuri de vată minerală folosite pentru alte scopuri decât izolarea termică sunt POTENȚIAL cancerigene. În ceea ce privește vata minerală folosită în ultimele decenii pentru izolarea clădirilor, nu există informați care ar indica că acestea sunt cancerigene. Din experiența mea, versiunea engleză a wikipediei practic întotdeauna are dreptate, așa că recomand documentarea suplimentară (din surse sigure). În plus chiar și pentru tipurile potențial cancerigene, mecanismul apariției cancerului nu implică compușii chimici menționați de autorul videoului.
Doriti material ideal? NU EXISTA! Orice material, indiferent de zidarie, izolare etc, are calitatile sale care in anumite contexte ne ofera avantaje, iar in altele dezavantaje. La fel e si cu acest material. Informatiile stiute + adunate + prelucrate au fost materializate in video-uri despre acest material, ca dvs sa nu pierdeti 5 zile de cautari, ci sa vizionati in cateva minute cumulul de informatii. Daca va place sau nu, sau daca credeti sau nu, deja e treaba dvs si a fiecaruia. Sanatate!
Inainte de a scoate un produs pe piata trebuie sa obtina un certificat de conformitate si ala nu si-l pot da singuri iar instructiunile de folosire se scriu la recomandarea laboratoarelor de testare
De Lobby ati auzit? De "otkaturi" sau mai clar pentru dvs - de % din eventuale profituri oferite anumitor partide sau persoane influente pentru a aproba anumite legi sau regulamente, de care sa se ghideze cel care emite "conformitatea" unui material, legi sau regulamente favorabile desigur anumitor persoane sau companii, ati auzit? De mita, corupere pasiva si activa, trafic de influenta ati auzit? De manipularea rezultatelor de laborator ati auzit? Cu totii stim prea bine in ce lume traim, asa ca mereu trebuie sa existe un mic dubiu in orice, inclusiv in industria constructiilor si termoizolarii. E alegerea fiecarui deja sa creada pe deplin sau sa isi puna un semn de intrebare.
Pe iarna am lasat un perete desfacut. Au intrat soarecii si au mancat vata. Nu am gasit unul mort. Exista si mancare in casa. Au preferat vata. Totusi sunt convins ca inhalarea ei nu e deloc un lucru bun.
În zilele noastre , din cauza poluării, ești nevoit sa faci izolații. Vecinul cetățeanului care a comentat mai devreme are 95 de ani . Acum 50 -60 de ani nu era ce e acum. Părerea mea e ca poți face izolații , dar cu mare atenție maximă! Sticla aia în plămâni nu e ok.
Sunt perfect deacord cu dvs, inainte nu erau atatea solutii ca in ziua de azi ce tine de termoizolare, iar in zilele noastre, este practic o normalitate si chiar obligativitate sa iti termoizolezi casa. Totul deja tine de faptul cat si cu ce materiale vom termoizola. Deja corelatia cu faptul ca ne termoizolam casa din cauza poluarii... nu stiu... ma abtin de la comentarii...
Au fost analizate vreo 14-15 materiale de izolatie pe acest canal, toate privind avantajele si dezavantajele. Are si vata avantaje. Materialul potrivit deja se alege in dependenta de fiecare caz in parte.
azbestul e cancerigen (microfibrele din componența sa se adună în plămâni unde sporesc riscul de cancer pulmonar) !! De asta, este deja interzis în foarte multe țări (dacă nu greșesc, deja și în Moldova de vreo doi ani). În ceea ce privește vata minerală, versiunea engleză a wikipediei spune că doar unele tipuri de vată minerală folosite pentru izolarea sobelor, furnalelor, etc. (a obiectelor foarte fierbinți) sunt cel mai probabil cancerigene. Vata minerală folosită în ultimele decenii pentru izolarea clădirilor se consideră la moment inofensivă. Din experiența mea, versiunea engleză a wikipediei practic întotdeauna are dreptate, așa că recomand documentarea suplimentară din surse sigure.
Am lamurit in video o sugestie de ce mai exista pe piata. Plus as mai adauga urmatoarele: pe piata amu gasesti o sumedenie de lucruri care sunt nocive insa ni se ofera sub pretextul unor lucruri bune, si aici pot incepe o lista foarte lunga incepand chiar cu produse alimentare, produse de igienta si curatenie, si terminand cu diferite produse folosite la constructia sau reparatia casei.
Citeste bine instructiunile de manipulare,depozitare, folosire si instalare, vata de sticla sau bazaltica se foloseste de mai bine de 50 de ani si este inca recomandata
Pai sa citesc instructiunile facute tot de producatorul de vata, care nu e nebun sa includa in instructiunea sa informatii care ar face pe cineva sa se gandeasca de 2 ori inainte sa cumpere, sau informatii privind nocivitatea produsului?! Pai orice producator si comerciant e interesat sa isi realizeze si vinda marfa, nu sa stea cu stocul in depozite. Ce tine de faptul ca e recomandata, pai normal ca e inca recomandata de producatori si vanzatori - toti vor sa faca un ban, nu sa fie curati ca sfintii. Iar ce tine de 50 ani ca e folosita, nu sunt sigur in Romania, dar in Republica Moldova principalul loc unde se folosea poate 30-40 ani in urma era la termoizolatia tevilor de canalizatie si magistralelor cu caldura care venea de la Agentii Termici, gen Termocom din Republica Moldova. In termoizolatia casei, vata minerala practic nu exista inainte de anii 90` ca solutie de termoizolare cum e azi, asa ca hai sa nu povestim povesti.
Nici eu nu am inteles complet afirmatia dvs "nici pe guma", insa deduc ca nu prea a-ti inteles multe. Recomandarea mea este sa mai vizionati o data, si apoi sa cautati singur in internet materiale si studii privind acest aspect, ca sa va creati o parere mai obiectiva pe baza mai multor surse.
Matale tot esti depasit, mai vizioneaza inca o data video si o sa auzi o sumedenie de dovezi, cifre, exemple, studii etc. Daca dumitale nu le crezi, e treaba ta! Post Scriptum: la o simpla cautare pe contul dvs, am gasit niste date care par a fi ale dvs, nu? FIRMA SC VALENCO INDUSTRY SRL Cod Unic De Identificare: RO16867816 Nr. Registrul Comertului: J04/1898/2004 Tipul De Activitate: FABRICAREA ARTICOLELOR DIN MATERIAL PLASTIC PENTRU CONSTRUCTII. Daca nu ma gresesc, sunt datele dvs, deci imi spune mie un comerciant sau om care face bani din a termoizola alte case si apartamente, ca materialele ca vata sunt bune )))) Ha ha ha, nu ma mir de comentariul dvs!
Enciclopedia Constructiilor ...stii ce inseamna dovezi... prezinti niste date pe care nu le poti dovedi sub nicio forma,arunci niste informatii de pe google si...atat...ai facut dumneata studiile astea? Lumea e plina de informatii eronate pe care le prezinti ca certitudini...inteleg ca vrei sa ai multe vizualizari dar trebuie sa fii echidistant...adevarul nu este acela care iti comvine,adevarul este altul!
1. Nu ati negat informatiile privind activitatea dvs si legatura cu compania dvs care se ocupa de termoizolari. Deja e clar pentru toata lumea ca "adevarul" dvs sta in buzunarul dvs, cu cat vindeti mai mult, cu atat mai bine pentru dvs. 2. Nu fac nici o reclama acestui canal si nici nu tand dupa like-uri sau vizualizari, doar am postat video si atat! 3. Desigur ca nu eu am facut studiile, asa cum nici nu dvs ati facut careva studii in a ma contrazice. Eu doar am adunat cateva argumente si coagulat intr-un material video. REPET pentru a suta oara: cine vra asculta si ma crede, cine nu, nu! Fiecare are parerea lui, iar eu mi-o expun in felul respectiv.
Enciclopedia Constructiilor ...nu ma ocup cu termoizolatii de care vorbesti in clip,nici pe departe ...deci nu e vb de profitul meu ...te adresezi oamenilor care habar nu au despre termoizolatii,le arunci o gramada de informatii ,ca sa pari credibil.Eu stau cu izolatie de vata minerala,cu toata familia mea,de 15 ani in casa si nu s.a intamplat absolut nimic. Hai sa vedem logica lucrurilor; Spuneai ca toxicitatea din vata minerala intra in interiorul casei prin microfisuri...ok...poti sa faci o diferenta dintre emanatia vatei minerale prin microfisuri si emanatia tevilor de esapament ale tuturor masinilor,de toate felurile pe langa care trecem zilnic?! Parca e o uriasa diferenta,nu? NU VEDEM PADUREA DE COPACI PRIETENE,toate bune si treci la lucruri serioase caci sunt mii de subiecte adevarate pe care le poti aborda,succes!
In lume exista o sumedenie de produse si materiale care includ in componenta lor substante negative pentru om, inclusiv si vata minerala. Unele lucruri au o toxicitate extrem de ridicata, altele mai putin. Nu e corect sa comparam gazele de esapament cu un material de termoizolare. Si ce daca e o diferenta uriasa? Nocivitatea se masoara in asa diferente? Pai ce acum orice substanta sau produs daca e mai putin toxic ca gazele de esapament de exemplu nu mai este catalogat ca toxic? Total absurda abordare si logica. Substantele emise de vata minerala sunt nocive pentru om si punctum. Deja organismul uman in mare parte se poate descurca cu aceste substante, insa aceasta nu inseamna ca influentele negative dispar complet. Ca sa ma intelegeti (daca doriti si nu sunteti infipt in propria parere ca un taur in culoarea rosie), substantele din vata minerala sunt doar un element de puzzle din multipla imagine creata din o sumedenie de elemente puzzle-uri ca stresul, fumatul, consumul de bauturi alcoolice in exces, substantele din anumite medicamente care trateaza una insa influenteaza negativ alta, anumite substante din alimentatie, cum ar fi E-urile, lipsa de exercitii fizice, predispunerile genetice nefavorabile in anumite situatii si multe multe altele care aduc influente negative omului. Acum deja in dependenta de o sumedenie de factori, unele persoane se discurca mai bine in fata influentelor negative, altele mai putin. Sunt oameni care fumeaza toata viata si plamanii lor sunt okay, iar la altii situatia e invers. Ma bucur ca in cazul dvs sunteti bine, si chiar daca poate ati avut vreo resimtire de ceva, precis nu v-ati gandit la vata, ci la alt ceva, cu toate ca nu puteti sti niciodata, si nu cred ca poate cineva spune concret.
Orice persoană care dorește o ”consultație individuală” sau răspuns la o întrebare mai complexă, care în fond necesită opinia, timpul și cunoștințele autorului acestui proiect, este rugat să echivaleze întrebarea sa în schimbul unei donații, care se poate realiza atât pe canalul de Patreon: www.patreon.com/EnciclopediaConstructiilor
, cât și prin virament în cont bancar. Toți cei interesați sunt rugați să apeleze cu un mesaj pe Pagina de Facebook.
Cele mai importante două resurse în viață sunt timpul și cunoștințele, care oriunde în lume un om le schimbă pentru bani, chiar și dvs faceți acest lucru la job-ul dvs, că doar nu lucrați pe gratis și nu oferiți timpul limitat din viața dvs altor persoane pe gratis, de ce ar face-o autorul acestui proiect?! (care defapt a făcut acest lucru până nu demult)
Video-urile informative vor continua să fie publicate în mod gratuit indiferent de sursa publicării, și la întrebări/comentarii scurte și rapide se va răspunde în continuare în limita timpului disponibil fără nici o problemă.
Multumesc pentru înțelegere!
Dar daca pun eu o folie impermeabila si izolez etanset totul, mai iese ceva din vata? Nu de alta dar efectiv nu stiu ce alt material sa folosesc.
Felicitări pentru expunere. Dacă nu vedem postările tale, greșeam enorm cu vata minerală. Mulțumesc frumos !!
Ce parere aveti de folia antivapori intello plus?
Buna ziua ! Am o casa veche pe care doresc sa o renovez . Pereții sunt de pământ iar structura din stejar 20/20 cm ( păstrată perfect ). Am prins cu capse plasa rabiț pe interior și am tencuit, dar cum sa fac izolația? Din ce spuneți dvs nici polistirenul nici vata nu sunt indicate . Pe exterior doresc sa păstrez fațada existența și nu as vrea sa o acopăr cu izolație. Aștept un răspuns cu interes. Mulțumesc!
5:03
Nu sunt medic, dar identifc acea... chestie cu o bucată de cancer..
Ce treabă au aceste imagini cu vata minerala bazaltica sau de sticla? Mulțumesc.
Va salut . Am cumparat un aragaz si am vazut ca este izolat în interior cu vata de sticla ca majoritatea ....este nesanatos? Multumesc
Salut, daca este etans pusa izolatie, nu ar trebui sa existe probleme.
@@EnciclopediaConstructiilor multumesc . Daca desfac capacul din spate se vede vata . Are folie de aluminiu doar la fata si cat este încercuita izolatia pe carcasa cuptorului dar în spate se vede vata pe toata partea din spate
Buna ziua. Daca ar fi atat de nociv acest material, de ce oare nemții folosesc pe scara larga caramida umpluta cu vata minerala bazaltica ? 😊
Buna ziua, deoarece acolo e sistem inchis, e zidarie ce se inchide cu mortar si alt rand fiecare gol, apoi peretii mai sunt tencuiti. Pericolul daca ati fost atent e in particulele ce se deprind si se afla in aer, care pot fi inhalate. De ce particule vorbim daca vata e undeva inchisa?
@@EnciclopediaConstructiilor inteleg. Multumesc pentru raspuns ! :)
Multumim pt toate videourile de informare. Foarte utile!
As fi curios sa intreb, pentru o structura de blocuri de ceramica (daca spuneti ca vata bazaltica si de sticla sunt toxice iar polistirenul nu este indicat), ce termoizolator recomandati?
Și care ar fi termoizolația bună atunci? Mulțumesc
Nu exista termoizolatie ideala, toate au si avantaje, si dezavantaje. Pe canal sunt circa 15 materiale de termoizolatie analizate - toate cu plusuri si minusuri, deja alegerea depinde de fiecare caz particular. Merci!
Am văzut videourile anterioare, dar eu mă refeream la care ar fi din punctul dumneavoastră de vedere izolația,, ideala,, respectiv combinația(preț, calitate, cât mai ecologic) potrivită din care să rezulte cât mai puține dezavantaje, că poate vom afla în viitor că și polistirenul este toxic,mulțumesc
Buna ce recomandati pt izolarea interioara pt case din containere maritime.? Multumesc cu recunostinta
Despre casele din containere maritime am realizat 2 video-uri, le gasiti in categoria Videoclipuri, au fost postate 3 luni in urma.
multumesc mult. chiar voiam sa izolez cu vata, dar acum m-am razgandit. multumesc mult!
Are si vata minerala avantaje, iar informatiile din acest video sunt preluate din alte surse, existand si surse care zic ca totul e okay. Deci pana la urma, fiecare crede in ce doreste.
Nu pot sa inteleg cum dupa un filmulet ca acesta, tot aceeasi persoana vine in alte filmulete si recomanda acelasi produs despre care a spus ca "ucide" .. ba mai mult - indicat este sa fie utilizat intr un strat de 25-30cm la interior cat si la exterior 😳🙄
Oamenii ce ar trebui sa faca atunci cand vad ambele filmulete ?
Sunt cel putin vreo 10 filmulete unde vorbim despre vata, dvs abia l-ati vizionat pe primul! Vizionati la rand toate filmuletele, si o sa vedeti care e parerea noastra si unde e adevarul. In acest video am vorbit doar despre un dezavantaj al vatei, ea are si multe alte avantaje! Nu exista material ideal, toate au si plusuri, si minusuri.
Atunci de ce nu e interzisă ❓🤔
Am vata în pod și tavane din rigips. Ce sa fac acum? Sa scot toată vata? În pod nu urc decât ocazional.
Asa este, foarte adevarat..!!
Merci de comentariu!
buna ziua, am un acoperis din tabla, cu folie anticondens sub ea. cu ce credeti ca ar trebui sa izolez intre capriori. vreau sa fac locuibil podul. multumesc.
Ei bine am înțeles, dar cu ce am putea să o înlocuim?
Sunt 14 materiale de termoizolatie analizate pe canal, avantaje, dezavantaje, acele analize sunt facute pentru ca o persoana sa le inteleaga mai bine si sa ia o decizie mai rationala in dependenta de cazul sau.
Buna ziua! Daca exista placare cu gips-carton peste vata minerala, la interior pot patrunde particule toxice la interior? Multumesc de raspuns!
Nu e necesar de comentat de mai multe ori daca inca nu a-ti primit raspuns la primul comentariu. Eu raspuns atunci cand am timp pentru comentarii, nu sunt SMURD 24/7 online. Merci de intelegere.
Urmărind acest material nu pot să nu scriu aici cât de greșit sau greșit intenționat este acest material. Vata minerală, în special vata bazaltică sunt cele mai sigure materiale de construcți din punct de vedere sanitar, sunt inerte termic și sunt testate de peste 50 de ani. Printre ele se numără chiar și o serie de produse certificate, FĂRĂ FENOL sau FORMADELHIDĂ. Afirmațiile făcute de dumneavoastră sunt mai mult decât greșite. Produsele din compuși chimici cu baze în pentrol sunt de departe cele mai toxice și periculoase atât pentru om cât și pentru mediu. Spuma poliuretanică și polistirenul pe care îl recomandați ocupă pozițiile fruntașe în acest clasament. Nu cred că în Rusia se realizează teste mincinoase sau eronate, dar cred că materialul de față are la bază astfel de informații. Din fericire oricine poate verifica afirmațiile dumneavoastră. Vă rog să reveniți cu un material mai bine pregătit!
Multumesc de comentariu, inteleg critica dvs, recunosc ca la momentul realizarii acestui video aveam o parere mai negativa in special despre vata bazaltica, parere care intre timp dupa ce am mai studiat anumite lucruri s-a imbunatatit, insa VA ROG FRUMOS, haideti sa nu criticam si invinovatim degeaba!
Aberatiile dvs despre lauda mea fata de alte materiale, sunt total nefondate, ori daca sunteti nou pe canal, permiteti-mi sa va aduc la cunostinta ca pana in prezent am analizat circa 15 materiale de termoizolare, SI TOATE au avut parte de analiza atat din punct de vedere a Avantajelor, cat si Dezavantajelor, FARA EXCEPTIE. Sper sa intelegeti ca nu exista material ideal, toate au si plusuri, cat si anumite caracteristici directe sau indirecte care duc la anumite probleme in anumite cazuri particulare, iar acest canal fiind impartial, le prezinta PE TOATE! Acest canal nu e despre reclama, e despre informatie! Sunteti liber sa mai cititi/vizionati alte 100/1000 surse, si sa credeti in ceea ce doriti, aceasta e doar 1! Multumesc de intelegere!
tehnic, polistirenul este o formă de plastic (polistiren), din care se fac o mulțime de obiecte pe care puneți mâna și le folosiți în fiecare zi ca: pixuri, suporturi pentru pixuri, rigle, echere, etc. ce a fost supus unui proces de expandare pentru a se obține golurile de aer din acea „spumă”. Cam atât de periculos este. Deci, dacă tu crezi că este atât de periculos, te sfătuiesc să nu te mai atingi de rigla cu care tragi linii sau paharul de plastic
Te-a prins cu multa pe stoc?
@@rsrcisco8673 Nu-mi aduc aminte să fii vândut materiale de construcții ... și nici să fii încasat comisioane. Consider că pot să dezbat subiectul fără să fiu partinitor.
Buna.Am si eu o intrebare:Am o constructie noua din bca.Cu ce imi recomandati sa izolez tavanul casei?
Buna, din ce materiale e tavanul? Ce este (sau va fi) deasupra?
@@EnciclopediaConstructiilor Tavanul este din grinzi de lemn,si deasupra va fi doar pod.M-am gandit la celuloza intr-un strat de 20cm.Va fi ok oare?
Cu vata minerala
@@eem8039 sticla sau bazaltica ?
Colegule enciclopedic, matale folosești produse din cauciuc sau din material plastic? Ai verificat care sunt normele de protecție a muncii în industria cauciucului sau a maselor plastice? Ar trebui ca lumea să nu mai folosească aceste produse?
Dacă tot faci afirmații de genul: „Un studiu efectuat în Rusia...........” și mai și recunoști că nu ai cunoștințe de chimie și medicină, îți recomand să fii moderat în a trage concluzii din aceste domenii. Nocive sunt expunerea la soare, fumatul, alergatul pe marginea șoselei în zone circulate și multe alte activități.
Terciul de informații pseudodocumentate nu face prezentarea mai credibilă, ci cel mult poate stârni niște temeri în rândul semidocților, care nu realizează că o documentare incompletă poate conduce foarte ușor la concluzii greșite.
Sunt convins că numele „enciclopedic” ales are în spate o sumă considerabilă de cunoștințe în domeniul construcțiilor, dar cu toată considerația, ar fi bine să documentezi științific o asemenea temă sau riști să fii considerat un superficial care a făcut un colaj de imagini și informații în mod empiric și doar din dorința de mai aduna ceva vizionări.
Merci de comentariul dvs închegat si fara insultari, asa cum ii apuca pe unii, fapt pentru care il las. Inteleg punctul dvs de vedere, insa ca raspuns va pot spune ca eu nu fac reclama nici unui material prin a denegra altele, iar orice concluzii de pe acest canal - am mentionat si in alte video, sunt iar o alta parere subiectivă, care daca cineva va dori, va fi luata in considerare, daca nu, nu.
Ce tine de nocivitatea acestui material, observ ca nu ati negat acest lucru, la fel nici eu nu am negat ca alte materiale sunt la fel nocive, insa aici deja depinde in ce conditii. Nu vreau sa fac acum comparatii cum ati facut dvs ca mai sunt materiale nocive si le folosim. Da sunt, si toți le folosesc, insa de exemplu si otrava de sobolani e nociva si asta nu inseamna ca trebuie sa o consumăm cu ceai. Totul depinde cat de mult suntem informati si deja fiecare isi face alegerea sa.
Stiu ca multa lume crede că vata minerala e ecologică si 100% inofensivă, iar acest lucru ma determinat sa ma documentez si sa realizez acest video. Nu tind să am like-uri, ori eu nu fac nici o reclama acestui canal nicăieri.
E foarte toxica la contactul direct datorita microfibrelor din componenta care inhalate ajung direct in plamani si provoaca dezastre. Acest lucru e confirmat de testele de laborator pe soareci, majoritatea mor in 24-48 de ore iar in plamanii lor au fost gasite aceste fibre iar soarecii care nu au fost in contact direct ci doar expusi la vata bazaltica acoperita, nu au prezentat probleme de sanatate. Evident contactul direct nu e valabil pentru om deoarece intre tine si vata e un perete zidit care nu permite microfibrelor sa ajunga in aerul din interior. Eu il vad ca un avantaj chiar, pentru ca e anti vietuitoare. Cat despre formaldehida, niciun studiu pe care l-am citit nu m-a convins ca e nociv ca izolatie exterioara, cantitatea de formaldehida din aerul interior e foarte mica si scade in timp si mai mult. Formaldehida e in aproape orice, in lemnul din casa(mobilier), in adeziv pentru tapet, materiale textile etc. Si apoi exista vata bazaltica care nu contine deloc formaldehida, lucru ce nu e mentionat de autorul acestui video deoarece, probabil ca nu e la curent cu ultimele noutati in domeniu. Citez: "Knauf Insulation foloseste la fabricarea produselor izolante din vată minerală, un liant fără formaldehidă adaugată, realizat din materiale organice regenerabile, în locul produselor chimice bazate pe petrol. Datorită tehnologiei ECOSE®, toate produsele fabricate din vată minerală au o culoare maro în natural, fără să conţină adaos de vopsea sau coloranţi artificiali." Si inca una: "ROCKWOOL oferă de asemenea un produs fără adaos de formaldehidă , AFB evo ™, începând cu 1 iulie 2017. Acesta este produs cu un liant nou fără formaldehidă și păstrează toate proprietățile produsului original AFB®." Si un studiu pentru vata bazaltica cu formaldehida si calitatea aerului, pentru cine vrea sa citeasca si stie engleza: www.eurofins.com/media/2266/formaldehyde_emissions_from_mineral_wool_in_building_constructions_1086.pdf
@@EnciclopediaConstructiilor Salut sunt florin si vreau sa te intreb intre zidu de la baie si zidu de la bucatarie unde sunt tevile ce sa pun sa nu se auda in casa
@@yoraul5157 Interesant comentariul sau. Sunt convins ca inhalarea microfibrelor poate provoca pe termen lung ceva rau in plamani. Totusi mi-e imposibil sa cred ca respectivii soareci au murit in 24 de ore. Realizezi ca ar muri lumea pe capete? Eu m-am apucat sa pun si folosesc o masca (care clar mai resufla si pe langa. Dar oare cati sunt "voinici" si monteaza fara masca?! Realizezi cati "meseriasi" ar fi morti deja? As vrea sa mai fac o mentiune: pe iarna am lasat un perete desfacut. Au intrat soarecii si au mancat vata. Nu am gasit unul mort. Exista si mancare in casa. Au preferat vata.
mai daca tot il contraziceti pe om, de ce la "casa verde" nu este acceptata vata balzaltica...zic si eu,..o bomba e si polistirenul si alte cacaturi extraodinare ale secolului 21, minuni care o sa ne puna capac, hidrocarburi, minunatul plastic care acum se intoarce la noi prin carne de peste... daca vreti case sanatoase mergeti la muzeul satului, facem niste cazermate eventual sa reziste la atac aerian cu racheta o casa cu vitralii spre sud, cu pereti de caramida gen 40cm cu acoperis care sa iasa inafara case mai mult ajuta la evitarea caldurii pe timp de vara si o incalzire iarna...sa fim sanatosi...mai nou acum austriecii experieteaza case cu pereti din lut pietris tasat... noi am avut chirpicii dar am renuntat la ei, nu se pretau oriunde...
cum ti se pare izolatia din lana de oaie pe interior si gutex pe exterior?
Depinde din ce punct de vedere vorbim si ce fel de zidarie va fi. Insa pot spune sumar ca este o izolatie naturala, nu este nociva si este eficienta, insa ca orice termoizolatie are si ceva minusuri, iar in cazul dat ar fi atentia sporita care trebuie oferita privind umiditatea, trebuie luate masurile privind ferirea de rozatoare si alte vietuitoare, si desigur atentia sporita privind normele antiincendiu. In rest e okay!
Nu ai primit un raspuns concret..nu iti recomand...o sa intre rozatoarele n ea..
Imi plac si apreciez foarte mult videoclipurile tale !
Va multumesc mult.
foarte multe studiouri pentru productie muzicala folosesc panouri de izolatie fonica pe baza de vata minerala. nu prea isi pune nimeni aceasta problema si, personal, nu stiu cazuri cu cineva afectat. ce materiale izolante recomandati pentru a umple acele panouri?
Fiecare domeniu de activitate cunoaste anumite informatii despre domeniul sau de activitate (muzica de muzica, constructiile despre constructii etc). Daca dvs personal nu stiti cazuri, nu inseamna ca nu exista, o eventuala influenta negativa nu este imediata, ci ca o tigara - in timp si ulterior doar studiile specializate pot depista ca prima cauza vata minerala. Ca alternativa sanatoasa pentru studiourile muzicale se descurca de minune pluta - video-uri despre acestea au fost deja postate.
Pe piata cele mai raspandite materiale pentru termoizolare sunt polistirenul si vata bazaltica. Cu ce termoizolam o casa din caramida, daca aceste materiale sunt nocive?
Casa dvs este finisata sau e la faza de proiect? Ce grosime are zidaria? Si e vorba de caramida traditionala sau blocuri ceramice?
Blocuri ceramice grosime 30, acuma se zideste primul nivel(parterul). Casa va fi p+e, cu un acoperis invelit cu tigla.
Blocurile ceramice sunt in general bune insa trebuie sa fiti atent la umiditate - daca spatiul gol de aer din interiorul golurilor ceramice va fi cu o umiditate crescuta, atunci avantajele termoizolante ale blocurilor vor scadea drastic. Ce tine de solutii de termoizolare, daca eu as fi in situatia dvs, as umple golurile blocurilor ceramice cu perlit expandat (chiar daca va fi greu la aplicare deoarece perlitul e usor luat de vant + trebuie sa nu se amestece mai deloc cu mortarul in cazul randurilor/rosturilor), iar la exterior as alege o termoizolatie din placi minerale termoizolante sau placi de vermiculita pentru exterior (nu stiu daca in Romania este asa ceva, stiu ca sunt doar pentru sobe) sau in daca locuiti intr-o zona slaba seismic, as opta chiar si pentru zidarie tripla, gen bloc ceramic umplut cu perlit + granule de vermiculita sau keramzit + in exterior deja se poate face structura de fatada aparenta de caramida. Totusi ce tine de zidaria tripla, as fi mai rezervat dat fiind faptul dezavantajele blocurilor ceramice la gaurire si puterea de a tine structuri pe seama sa.
Eu am mentionat doar o idee, o metoda, insa deja totul depinde de particularitatile casei dvs si de bugetul dvs. Si apropo, termoizolarea zidariei nu rezolva problema termoizolarii unei case, mai aveti de termoizolat pardoseaua, fundatia, acoperisul sau placa peste etaj care va delimita spatiul locuibil de acoperis, sa aveti grija la usi si ferestre si la ventilatie, in general sunt o sumedenie de lucruri la care trebuie sa atrageti atentia.
Multumim pentru video.Doresc sa imi construiesc o camera in camera si sa o izolez complet fonic pentru a nu deranja vecinii,fiind muzician de meserie.Eram hotarata sa folosesc vata minerala,fiindu-mi recomandata dar acum m-am razgandit.Ce material imi recomandati pentru izolarea acustica?Am incercat cu burete acustic dar nu izoleaza complet,e mai mult pentru prelucrarea acustica....va multumesc frumos.
Buna ziua, in cazul dvs foarte bine puteti folosi pluta expandata.
Multumesc pentru sfat!
Ma refer la izolatia la interior peste zidarie si apoi placarea cu gips - carton. Daca este deja facuta, ce se poate face? Oare o vopsea lavabila care sa impiedice eventuala trecere a prafului de formaldehida in interior? Sau trece si prin asta? Multumesc mult! Toate bune!
Praful respectiv trece daca exista cumva cai prin care acesta sa treaca. Daca totul este etans si ermetic, atunci teoretic nu ar trebui sa treaca nimic. In a folosi sau nu o vopsea lavabila, tine de luat in calcul daca ati folosit sau nu bariera contra vaporilor (lucru obligatoriu daca termoizolati cu vata la interior), si la cat de permeabila la vapori este aceasta.
Ce parere aveti de folia antivapori intelo plus ? Mulțumesc
Buna seara ajutatima vă rog am apartament și un perete nu pot să-l izoleze pe exterior din cauza ca distanță dintre blocuri e mica omul nu poate ancapea cu ce material pot izola peretele pe interior
Buna, personal nu prea sunt adeptul aplicarii de termoizolatii in interior, insa deseori in cazul apartamentelor se admit exceptii. Solutii in cazul dat nu prea sunt multe, insa din cele existente care sa fie inofensive, eu m-as orienta la placi minerale termoizolante (care defapt sunt BCA cu densitati si greutati foarte usoare) sau la termoizolatii fibrolemnoase, pluta etc. Sfatul meu este mereu sa luati in seama interactiunea materialelor respective cu zidaria dvs.
Soluția ar fi izolatia cu peleti din polistiren extrudat.Procedeul este unul imaginat si nu unul realizat. Realizarea lui depind de priceperea meșterului care-l va executa si hotărârea dv. în acest proiect. Impedimentul major ar fi etajul la care locuiti pt. ca daca locuiti la 3 de exemplu ba trebui construita o "blocada" relativ solida între et.3 si et.2 pt. ca peletii turnati pe deasupra blocului sa nu cada mai jos. Daca a-ti reușit să ba dati seama cam cum ar fi realizabil acest proiect contactati o firmă de profil si descrieti cele prezentate mai sus.
Este foarte bine si cu placile minerale termoizolante adica BCA, la un pret destul de piperat, ce ati omis aici este unul dintre ingredientele folosite in fabricarea lui, adica pasta de aluminiu, un compus cancerigen pt. care cei care lucreaza cu el au declarat in fisa postului conditii de munca in mediul toxic.
Aktiv therm foarte bun intr pe yotube si vizioneaza videocliouri io am am folosit iși face treaba poți sal dsi cu gletiera sau trafaletu
Daca ati afirmat că fata minerală este nocivă atunci ce recomandați?
Pe acest canal au fost analizate de-a lungul timpului circa 14-15 materiale de termoizolatie, toate au si avantaje, si dezavantaje, iar vata nu este o exceptie. Acest video a expus doar un dezavantaj al vatei, exista si video despre avantajele acestui material. Misiunea acestui canal este de a prezenta informatia gol-goluta, mai departe alegerea concreta se face in dependenta de cazul concret.
Aveți vreo documentație care sa demonstreze cele afirmate de dumneavoastră?
Nu vreau sa ma repet de prea multe ori, vizionati atent cele spus, plus in anumite comentarii de la acest video si urmatorul despre Dezavantajele vatei am raspuns intr-un anumit mod sau altul, uneori chiar si cu exemple si trimiteri concrete, plus dupa acestea cautati si dvs singur in internet dovezi (nu doar in limba romana, ci minim si in limba engleza, studii sunt o duzina).
Enciclopedia Constructiilor Prezinți o teorie care poate fi demolata de către foarte mulți specialiști in domeniul acesta. Prezentând argumente care pot demonstra teoria ta ai putea avea dreptate, dar dacă nu, acest filmuleț rămâne doar o dezinformare.
Omule au izolat si alti de zeci de ani si nu au murit nu sa intamplat nimic intradevar are fibre de sticla care la montaj pot creea probleme daca nu sunt loate masuri de protectie si da este un bun izolator la un pret accesibil exista multe alte izolatoare insa pana acum ceva timp era ff buna acum de cand cu casele pasive sau premium nu mai e buna haideti incercati sa faceti continut si pentru oameni de rand care nu au bani de case premium dar au nevoie de o casa asa ca ar fi foarte bine sa gasiti si sa indicati o balanta intre pret,utilitate si comfort unei izolati ca nu toti sunt buhnici si mai stiu eu care totusi a fost,este si va ramane un izolator bun pentru casele oamenilor.
Nu va suparati, insa inainte sa comentati va sugerez sa fi privit si alte video-uri de pe acest canal. Poate nu ati fost atent, insa proiectul este orientat catre omul de rand, iar legat de materialele de termoizolatie, orice material are si avantaje si dezavantaje, asa ca pe rand acest Proiect ofera video-uri aparte atat despre aceste avantaje si dezavantaje. Deja au fost analizate vata minerala (este video si despre Avantajele sale si Unde se poate de folosit), si polistirenul, spuma poliuretanica, perlitul, vermiculita, pluta, si pe rand vor fi analizate si alte materiale. Fiecare deja isi alege dupa bunul sau plac.
Legat de solutii pentru omul de rand - cred ca ati omis video-urile din categoria Casa pasiva - acolo indeobste sunt prezentate si analizate solutii de incalzire si racire cu costuri zero sau aproape de zero.
Vata nu polistiren nu arunci ce este bun?
Sincer, m-am saturat sa tot raspund una si aceeasi, cred ca o sa-mi gatesc undeva un raspuns copy-paste pentru persoane ca dvs, care ar suna cam asa:
NU EXISTA IN PLM MATERIAL IDEAL, SI NICI MATERIAL RAU!!! Toate materialele au anumite caracteristici, care in anumite situatii/conditii ne ofera anumite avantaje, in altele dezavantaje. Pe acest canal deja au fost analizate circa 15 materiale de termoizolatie pana acum, toate au avut parte de analiza atat a avantajelor, cat si dezavantajelor, inclusiv si vata minerala si polistirenul au avut acest tratament. Acest video e DOAR despre dezavantaje (defapt video urmator ca acesta e despre doar un aspect), este si video despre avantaje pe care vi-l recomand sa il vizionati.
PS: chiar e atat de greu sa navigati in categoria "Videoclipuri" si sa vedeti ca nu am video doar despre dezavantajele polistirenului si vatei minerale, ci despre toate materialele (circa 15 la numar) si din punct de vedere pozitiv, cat si negativ??? Eu ofer analiza si imaginea cat mai completa posibil, nu doar marketing si macaroane pe urechi cum sunt deprinsi unii. Daca ceva nu va place, e treaba dvs, nu a mea.
Multe persoane nu mai comenteaza dupa ce studiaza canalul respectiv inainte sa-si expuna gandurile. Multumesc.
Vaote tone de fenol se găsește într-un metru cub de vată?
Depinde de mai multi factori, de producator, de masa, densitate si poate sa influenteze si locul unde este dispus, daca este ventilat sau nu etc.
Ce izolatie exterioara recomandati pentru blocurile ceramice? Dar pentru interior? Va multumesc.
Videoclipuri foarte utile. Felicitari. Tineti-o tot asa!
Merci de apreciere. Fara suparare, insa deja de cateva ori am raspuns la aceasta intrebare in comentariile acestui video, si a video-ului anterior si precedent (despre dezavantajele polistirenului si vatei minerale). Va recomand sa consultati acele comentarii. Sincer, nu va suparati, insa deja ma repet una si aceeasi pentru fiecare, iar acest lucru consuma din timpul meu.
O folie anti vapori în 5 straturi ar rezolva problema?
Bariera de vapori are treaba cu vaporii de apa, si fizic tine inauntru particulele care se descompun de vata minerala. Teoretic ar rezolva-o, insa practic, eu as folosi vata minerala doar eco, doar bazaltica si doar la exterior.
Pot sa te intreb daca sub sapa vechie am vata minerala daca vin cu o sapa noua peste este bine sau trebuie scoasa afara
Eu recomand sub sapa de beton (daca despre ea e vorba), sa puneti polistiren extrudat. Si aveti grija sa armati sapa cu plasa metalica corespunatoare.
@@EnciclopediaConstructiilor Vata minerala care este sub sapa de beton cred ca este de 60 de ani mai pote fi supstanta toxica in ea sa se pota elibera vata este de 1 cm si mam gindit peste sapa de beton sa. pun plistiren exudat dupa care instalatia electrica in pardosea Ce parere ai?
Eu v-as recomanda sa eliminati vata de acolo, sa faceti curat, sa hidroizolati, puneti polistiren pe o suprafata cat de cat neteda, si apoi sapa de beton. O suprafata neteda se poate obtine fie printr-o sapa auto-egalizanta rapida, fie prin folosirea nisipului in ajustarea suprafetei cand puneti placile de polistiren.
@@EnciclopediaConstructiilor Credeti totuisi ca mai pote fi periculosa si totusi daca ai pune polstiren peste sapavechie
@@EnciclopediaConstructiilor sapa vechie nu este ok. Atuncia trebuie sa sparg sapa nu stiu cit timp ar dura sa sparg sapa la un apartament de 60 mpĺ
Atunci cu ce termoizolezi?
Raspund cu o intrebare: dar ce doar vata minerala sau polistirenul sunt unicile solutii de termoizolare?!
Gutex ( laudata la casele pasive ) sau Canepa.
Gutextul si canepa, in general ca termoizolatii fibro-lemnoase, da, sunt bune din punct de vedere al toxicitatii si termoizolarii. Insa aceasta nu inseamna ca sunt ideale, deoarece orice material are si avantaje si dezavantaje, iar dezavantajele acestora tin de factorul umiditatii si cum va interactiona cu zidaria - deci aici mare atentie. In general orice alegere e un compromis, nu exista solutia ideala, unele materiale aduc cu sine putine minusuri, altele aduc mai multe minusuri, iar fiecare alege deja dupa dorintele, asteptarile sale si dupa cat de bine este informat sau nu!
Enciclopedia Constructiilor
Poate faci un video si cu ce e bine sa izolezi si cum e bine sa izolezi.
Numaidecat o sa fac, insa peste cateva luni, am in plan si alte video care deja sunt in montare.
Vecinul meu are 96 de ani și are casa fara izolatie fara termopane fara parchet fara rigips si e sănătos dacă vreți să vă complicatii viata singuri spor la treaba
Bravo dumnealui! Se poate totusi locui si in case termoizolate cu anumite materiale sau cu zidarie mai groasa - alegand materiale mai naturale si inofensive, imbunatatind astfel aspectul eficientii termice a unei case. Iar in acest sens precis nu recomand vata minerala. Cine doreste asculta si o alta parere, cine nu - nu.
Se numeste genetica.....
@@mihailfelixdumitresc Nu e doar genetica. E faptul ca ala nu mananca stres pe paine ca si noi astia tineri in societatea bolnava de azi si daca traieste si la tara mancarea e cu totul alta.
Pentru o casa din piatra de rau, la munte, in Apuseni, unde ploua destul si iernile sunt lungi, deci umiditatea este crescuta mai tot timpul anului, cat de gros trebuie sa fie peretii exteriori si cu ce ma sfatuiti sa fac izolatia numai la interior. Multumesc pentru toate filmuletele dumneavoastra, le gasesc foarte utile si am invatat multe. Sanatate si spor la filmari! Va asteptam cu cat mai multe informatii utile.
Multumesc pentru apreciere. Dvs doriti sa faceti si zidaria din piatra de rau?
Dar ce materiale sa folosim? Deja pe langa acestea ai spus ca nici polistirenul nu e bun! Cu ce mai ramane sa izolam ? Cu ce sa izolam de ex caramida sau Bca ?
Eu nu am zic ca nici polistirenul nu e bun sau alt material ca 100% nu trebuie de folosit. Sunt bune si polistirenul si chiar agreez vata bazaltica eco (care abia a aparut si singuri producatorii recunosc ca au modificat vata traditonala ca aceasta ECO sa nu aiba substantele descrise in acest video) - insa doar daca e folosita acolo unde trebuie, nu peste tot. Plus ca inafara de vata si polistiren sunt o sumedenie de alte solutii, pur si simplu ele nu sunt cunoscute. Si foarte important - lucru care tot repet de 1 an de zile pana azi - nu conteaza sa alegem un material termoizolant ca uite acesta e bun sau nu, ci conteaza sa alegem un material termoizolant care sa se combine corect cu toata structura, ca in rezultat sa aduca mai mult bine decat rau si sa ne slujeasca ani buni inainte.
Enciclopedia Constructiilor ,ms de raspuns, ar fi de bun augur un video cu combinatiile ideale intre materialul de constructie si materialul de izolatie atat ext cat si int.Si care ar fi celelalte materiale necunoscute?
Nu e vorba de materiale necunoscute. Daca dvs faceti o simpla cautare de doar 5 minute, o sa gasiti zeci de materiale si solutii. Ce tine de recomandarea dvs de a face un video, merci, o sa tin cont in viitor.
Cunosc persoane care lucreaza la izolatii cu vata minerala, colegi de ai mei de serviciu. Aceste izolatii se folosesc la instalatiile de teava din rafinarii sau termocentrale. In primul rand, normele de productie ale vatei minerale s-au schimbat de cateva ori de la aparitia ei. Atentie!! Vata minerala nu este vata de sticla, sunt 2 lucruri diferite. Ca idee, din acesti colegi, sunt unii care lucreaza de 20 de ani cu vata minerala, nu lucreaza cu masca sau alte protectii si se apropie oamenii linistiti si sanatosi de varsta pensionarii. De mentionat este faptul ca primele tipuri de vata erau intr-adevar foarte toxice, insa vata actuala este mult mai putin daunatoare. Bineinteles, nu este complet inofensiva, dar e de preferat polistirenului.
Va multumesc pentru comentariul dvs, totusi cu permisiunea dvs as dori sa raspund la acesta.
Ce tine de folosirea vatei la rafinarii si termocentrale, aceasta inseamna in primul rand ca pentru situatiile respective, una din cele mai optime solutii a fost folosirea vatei, insa aceasta nu inseamna ca e si sanatos pentru domeniul rezidential.
Stiu ca exista vata minerala bazaltica si vata de sticla, stiu ca sunt diferente, stiu ca aceasta fibra de sticla e un pic mai daunatoare decat cea bazaltica, insa totusi sunt si prea multe asemanari ca sa fie mentionate impreuna in acest video.
Ma bucur ca prietenii dvs sunt bine, insa studiile stiintifice nu o data au demontrat nocivitatea fibrelor si compusilor din acest produs. Ce tine insasi de prietenii dvs sau orice alte persoane, nu exista in prezent nici un algoritm generalizat de preconizare a comportamentului imunitatii unei persoane fata de unul si acelasi compus chimic. Cu alte cuvinte, de exemplu sunt oameni care fumeaza de 50 ani si is sanatosi, iar altii din pacate dupa 10 ani de fumat deja au probleme.
Stiu ca treptat tehnologiile si evolutia productiei se imbunatateste, insa la fel cum a-ti mentionat si dvs, vata oricum inca nu este inofensiva, si in prezent continua sa se comercializeze si produca vata cu compusi ca fenolul, formaldehida s.a. Iar ca exemplu, cititi despre noua vata minerala de sticla sau bazaltica ECO - insasi producatorii recunosc ca aceasta nu mai contine careva substante care in sine sunt toxice pentru organismul uman. Daca ei asa tacit recunosc in noul produs ca "deja nu e toxic", atunci de ce mai continua sa comercializeze si vechea vata? Va raspund eu - business-ul ca sa existe trebuie sa faca bani si profit, iar in prezent, dupa cum spunea Machiavelli "scopul scuza mijloacele".
Eu am avut izolata mansarda cu vata bazaltica si aveam permanent senzatia de ''scama'' in gat. Cu ocazia sarbatorilor am avut musafiri care dupa 2 zile acuzau acelasi simptom fapt pt care s-a aprins beculetul. Mentionez ca vata a fost(a fost pt ca am renuntat la ea) montata cu firma specializata, cu folia aferenta si ceva folie aluminium.
Eu am gasit un loc de munca unde se face vata minerala.. ce consiliu imi dai?
Sa folositi permanent echipament de protectie si sa urmati regulile de securitate si sanatate a muncii.
Pamant galben(argila) cu paie si ceva balega eventual. Bio eco
Tot e o solutie, printre multe altele.
Iar aceste instituti de cercetare nu face de cat sa injoseasca anumite produse in fata unor noi izolatori desigur mai buni mai rezistenti mai caldurosi mai eficienti si mult mult mai schumpi dar noua nea fost bine pana acum cu izolatia de vata de sticla dar de acum e alt ceva mult mai sanatos pentru izolatia casei o sa ajungem sa o izolam cu alge marine la 300 euro pe kg multumesc de informatia din video o zi minunata sa ai
Si eu va doresc toate cele bune!
Incerc sa ajut o familie fara posibilitati materiale sa isi izoleze casa. Tavanul asupra camerelor este doar o placa OSB de 50mm, printre care se si vede in casa (la o camera este prins inca un strat de rigips). Ideea era de a umple spatiile dintre capriori cu vata de sticla si de a pune o placa OSB mai groasa deasupra. Ascultand acest video am devenit nesigura, mai ales ca aproape toti membri familiei au probleme grave de sanatate. Dar ce alternativa as avea? Ei nu au posibilitati materiale, iar posibilitatile mele de a ajuta sunt deasemenea limitate... Intrebarea e si pt izolarea peretilor (din BCA), ca am vizionat si filumetul despre polistiren... (au 3 camere, baie, bucatarie, dar soba doar in doua camere, restul fara incalzire, umiditaea f ridicata...)
Buna ziua. Ideal ar fi o reconstructie generala, insa aceasta implica si costuri mai serioase. Ca varianta compromis, puteti termoizola podul cu izolatii fibrolemnoase, peretii cu placi multipor sau chiar vata minerala bazaltica eco (acum a aparut pe piata, cica nu are fenol si alte substante nocive - eu cred ca le are, insa in cantitati mult mai mici care sunt okay pentru om), iar ce tine de umiditate, instalati un ventilator local cu recuperare de caldura (daca e posibil), daca nu e posibil, atunci gasiti pe UA-cam video privind construirea handmade a unor recuperatoare de caldura sau panouri solare cu aer, care ajuta si la incalzirea casei (un pic), cat si a ventilatiei. Totusi in ultimul caz, aveti grija ca noaptea se aduna condens in panourile date daca nu se gandeste bine constructia. In plus, nu ar strica de termoizolat si podeaua si fundatia, desigur daca mai puteti. Succese!
Nu vreau sa fac reclama dar Knauf produce vata minerala in Romania fara formaldehida adaugata, prin tehnologia ECOSE. Eu numai cu asta lucrez la izolatii. PS astept Knauf sa ma plateasca pt reclama facuta :)).
:))))))
acum chiar m-ai speriat, o am sub pardoseala la mansarda :(
Aveti grija sa fie cat mai etans acolo si nu uitati de ventilatia si curatenia casei, pentru a diminua eventualele efecte negative.
aerisirea se face zilnic, insa m-ati pus pe ganduri, pardoseala este din lemn de brad peste care s-au dat cateva straturi de lac, scandura este imbinata in stil nut-feder (sper ca am scris corect), cat despre umezeala, ma astept sa nu se acumuleze, peretii sunt tencuiti, tinci apoi var in stil mai traditional (var stins si lasat la "macerat" ani de zile intr-o groapa in pamant, amestecat doar cu apa, FARA alti adezivi), ma astept sa respire destul de bine peretii, pana acum nu am avut mucegai sau alte situatii de genu
Din ce a-ti mentionat, structura dvs nu ar trebui sa acumuleze umezeala.
@@EnciclopediaConstructiilor BUNA SEARA VREU SA te intreb daca sub sapa vechie am gasit vata minerala de2 cm ce zici sa scot sapa afara sau sa pun alta sapa peste cea vechie sapa veche are multi ani nu stiu mai pote fi periculoasa
Buna ziua. Ca sa va dau un raspuns, trebuie sa vad despre ce e vorba, insa daca as face la mine, eu as inlocui sapa veche si cei 2 cm de vata cu o noua termoizolatie si podea.
Sincer, hai ca ai cam exagerat, la cata am pus eu trebuia sa fiu de mult dus, 😅Las-o mai moale!
Pai nu dormiti pe vata minerala de sticlal, nu-i asa? Daca e montata intr-o structura inchisa in asa fel incat particulele date sa nu ajunga in aerul inspirat de dvs, nu ar trebui sa fie probleme. Mai vizionati si celelalte video-uri despre vata minerala, are si acest material avantaje.
Pentru ca pozitia dumneavoastra fata de aceste produse s-a mai imbunatit, poate acest video trebui modificat/updatat. Este un video partinitor fata de alte produse si oricum prezentati pericolul pe care aceste pruduse il reprezentau pana in anii 80/90. Numai bine.
Multumim de comentariu. Au trecut cativa ani de la acel video, informatiile si experienta adunata ne-au imbunatatit parerea despre produs, fapt pentru care am avut o analiza mult mai obiectiva a vatei in video-urile unde am realizat un Battle intre polistiren si vata minerala. Merci!
Cate siguranta in tot ce spui…. Trebuie sa ai surse bune de informare…. Si chiar daca ar fi asa cum spui tu, oare conteaza? Apa, mancarea, aerul, toate sunt contaminate…. Si macar daca omul ar trai 1000 de ani si vata asta ar scurta-o la 70-80, atunci poate ar trebui sa ne ingrijoreze.
Safety of material
The International Agency for Research on Cancer (IARC) has reviewed the carcinogenicity of man-made mineral fibres in October 2002.[12] The IARC Monograph's working group concluded only the more biopersistent materials remain classified by IARC as "possibly carcinogenic to humans" (Group 2B). These include refractory ceramic fibres, which are used industrially as insulation in high-temperature environments such as blast furnaces, and certain special-purpose glass wools not used as insulating materials. In contrast, the more commonly used vitreous fibre wools produced since 2000, including insulation glass wool, stone wool, and slag wool, are considered "not classifiable as to carcinogenicity in humans" (Group 3).
High biosoluble fibres are produced that do not cause damage to the human cell. These newer materials have been tested for carcinogenicity and most are found to be noncarcinogenic. IARC elected not to make an overall evaluation of the newly developed fibres designed to be less biopersistent such as the alkaline earth silicate or high-alumina, low-silica wools. This decision was made in part because no human data were available, although such fibres that have been tested appear to have low carcinogenic potential in experimental animals, and because the Working Group had difficulty in categorizing these fibres into meaningful groups based on chemical composition."[13]
The European Regulation (CE) n° 1272/2008 on classification, labelling and packaging of substances and mixtures updated by the Regulation (CE) n°790/2009 does not classify mineral wool fibres as a dangerous substance if they fulfil criteria defined in its note Q.
The European Certification Board for mineral wool products, EUCEB, certify mineral wool products made of fibres fulfilling Note Q ensuring that they have a low biopersistence and so that they are fast removed from the lung. The certification is based on independent experts’ advice and regular control of the chemical composition www.euceb.org
Due to the mechanical effect of fibres, mineral wool products may cause temporary skin itching. To diminish this and to avoid unnecessary exposure to mineral wool dust, information on good practices is available on the packaging of mineral wool products with pictograms or sentences. Safe Use Instruction Sheets similar to Safety data sheet are also available from each producer.
People can be exposed to mineral wool fibers in the workplace by breathing them in, skin contact, and eye contact. The Occupational Safety and Health Administration (OSHA) has set the legal limit (permissible exposure limit) for mineral wool fiber exposure in the workplace as 15 mg/m3 total exposure and 5 mg/m3 respiratory exposure over an 8-hour workday. The National Institute for Occupational Safety and Health (NIOSH) has set a recommended exposure limit (REL) of 5 mg/m3 total exposure and 3 fibers per cm3 over an 8-hour workday.[14]
Registration, Evaluation, Authorisation and Restriction of Chemicals (REACH) is a European Union regulation of 18 December 2006. REACH addresses the production and use of chemical substances, and their potential impacts on both human health and the environment. A Substance Information Exchange Forum (SIEF) has been set up for several types of mineral wool. AES, ASW and PCW have been registered before the first deadline of 1 December 2010 and can, therefore, be used on the European market.
ASW/RCF is classified as carcinogen category 1B
AES is exempted from carcinogen classification based on short-term in vitro study result
PCW wools are not classified; self-classification led to the conclusion that PCW are not hazardous
On 13 January 2010, some of the aluminosilicate refractory ceramic fibres and zirconia aluminosilicate refractory ceramic fibres have been included in the candidate list of Substances of Very High Concern. In response to concerns raised with the definition and the dossier two additional dossiers were posted on the ECHA website for consultation and resulted in two additional entries on the candidate list. This actual (having four entries for one substance/group of substances) situation is contrary to the REACH procedure intended. Aside from this situation, concerns raised during the two consultation periods remain valid.
Regardless of the concerns raised, the inclusion of a substance in the candidate list triggers immediately the following legal obligations of manufacturers, importers and suppliers of articles containing that substance in a concentration above 0.1% (w/w):
Notification to ECHA -REACH Regulation Art. 7
Provision of Safety Data Sheet- REACH Regulation Art. 31.1
Duty to communicate safe use information or responding to customer requests -REACH Regulation Art. 33
Fibrous dust
Based on the total experience with humans and the findings of scientific research (animals, cells), it can be concluded that elongated dust particles of every type have in principle the potential to cause the development of tumours providing they are sufficiently long, thin and biopersistent. According to scientific findings inorganic fibre dust particles with a length-to-diameter ratio exceeding 3:1, a length longer than 5 μm (0.005 mm) and a diameter smaller than 3 μm (WHO-Fibres) are considered health-critical.
HTMW processed to products contain fibres with different diameters and lengths. During handling of HTMW products, fibrous dusts can be emitted. These can include fibres complying with the WHO definition. The amount depends on how the material is handled. High concentrations are usually found during removal of after-use HTMW and also during mechanical finishing activities and in the assembly of modules. Where fibre products are mechanically abraded by sawing, sanding, routing, or other machining the airborne fibre concentrations will be high if uncontrolled. Dust release is further modified by the intensity of energy applied to the product, the surface area to which the energy is applied, and the type, quantity and dimensions of materials being handled or processed. Dispersion or dilution of dust produced depends on the extent of confinement of the sources and the work area, as well as the presence and effectiveness of exhaust ventilation.
Crystalline silica
Amorphous HTMW (AES and ASW) are produced from a molten glass stream which is aerosolised by a jet of high-pressure air or by letting the stream impinge onto spinning wheels. The droplets are drawn into fibres; the mass of both fibres and remaining droplets cool very rapidly so that no crystalline phases may form.
When amorphous HTMW are installed and used in high-temperature applications such as industrial furnaces, at least one face may be exposed to conditions causing the fibres to partially devitrify. Depending on the chemical composition of the glassy fibre and the time and temperature to which the materials are exposed, different stable crystalline phases may form.
In after-use HTMW crystalline silica crystals are embedded in a matrix composed of other crystals and glasses. Experimental results on the biological activity of after-use HTMW have not demonstrated any hazardous activity that could be related to any form of silica they may contain.
Superb, nu ma asteptam sa poti da copy-paste la tot articolul asta (limita de caractere de la youtube). Acu... mai e partea ailalta. Cine crezi ca citeste tot, si mai ales... cine si intelege? Colegu' "iutuber" a facut un clickbait generos, pentru "viziualizari", vorba unei dansatoare inflorate. N-are nici studii, nu citeaza nici surse relevante (ci doar ceva rusesc, bineinteles) si se asteapta ca lumea sa il creada. Apoi face alt video in care recomanda orice are cuvantul "bio" in nume. Stii cum e, pui lapte bio in perete si gata, trece cancerul. Musai cu mamaliga si leustean. Te salut!
6
pentru autorul videoului și cei care nu cunosc engleza, comentariul de mai sus (un copy-paste din articolul de pe wikipedia despre vata minerală) spune că DOAR UNELE tipuri de vată minerală și anume acelea folosite pentru izolarea sobelor, furnalelor, etc. (a obiectelor foarte fierbinți) dar și unele tipuri de vată minerală folosite pentru alte scopuri decât izolarea termică sunt POTENȚIAL cancerigene. În ceea ce privește vata minerală folosită în ultimele decenii pentru izolarea clădirilor, nu există informați care ar indica că acestea sunt cancerigene. Din experiența mea, versiunea engleză a wikipediei practic întotdeauna are dreptate, așa că recomand documentarea suplimentară (din surse sigure). În plus chiar și pentru tipurile potențial cancerigene, mecanismul apariției cancerului nu implică compușii chimici menționați de autorul videoului.
Hotarati-va odata. Cand este recomandata, cand este nociva.
Doriti material ideal? NU EXISTA! Orice material, indiferent de zidarie, izolare etc, are calitatile sale care in anumite contexte ne ofera avantaje, iar in altele dezavantaje. La fel e si cu acest material. Informatiile stiute + adunate + prelucrate au fost materializate in video-uri despre acest material, ca dvs sa nu pierdeti 5 zile de cautari, ci sa vizionati in cateva minute cumulul de informatii. Daca va place sau nu, sau daca credeti sau nu, deja e treaba dvs si a fiecaruia. Sanatate!
Inainte de a scoate un produs pe piata trebuie sa obtina un certificat de conformitate si ala nu si-l pot da singuri iar instructiunile de folosire se scriu la recomandarea laboratoarelor de testare
De Lobby ati auzit? De "otkaturi" sau mai clar pentru dvs - de % din eventuale profituri oferite anumitor partide sau persoane influente pentru a aproba anumite legi sau regulamente, de care sa se ghideze cel care emite "conformitatea" unui material, legi sau regulamente favorabile desigur anumitor persoane sau companii, ati auzit? De mita, corupere pasiva si activa, trafic de influenta ati auzit? De manipularea rezultatelor de laborator ati auzit? Cu totii stim prea bine in ce lume traim, asa ca mereu trebuie sa existe un mic dubiu in orice, inclusiv in industria constructiilor si termoizolarii. E alegerea fiecarui deja sa creada pe deplin sau sa isi puna un semn de intrebare.
Pe iarna am lasat un perete desfacut. Au intrat soarecii si au mancat vata. Nu am gasit unul mort. Exista si mancare in casa. Au preferat vata. Totusi sunt convins ca inhalarea ei nu e deloc un lucru bun.
Multumesc mult pentru impartasirea experientii dvs.
În zilele noastre , din cauza poluării, ești nevoit sa faci izolații. Vecinul cetățeanului care a comentat mai devreme are 95 de ani . Acum 50 -60 de ani nu era ce e acum. Părerea mea e ca poți face izolații , dar cu mare atenție maximă! Sticla aia în plămâni nu e ok.
Sunt perfect deacord cu dvs, inainte nu erau atatea solutii ca in ziua de azi ce tine de termoizolare, iar in zilele noastre, este practic o normalitate si chiar obligativitate sa iti termoizolezi casa. Totul deja tine de faptul cat si cu ce materiale vom termoizola. Deja corelatia cu faptul ca ne termoizolam casa din cauza poluarii... nu stiu... ma abtin de la comentarii...
Vata minerala nu e vata de sticla.
si ce recomanzi in locul ei?
zici ca vorbesti de azbest (fa un video despre el, multi au si acum placi din alea pe casa)
Au fost analizate vreo 14-15 materiale de izolatie pe acest canal, toate privind avantajele si dezavantajele. Are si vata avantaje. Materialul potrivit deja se alege in dependenta de fiecare caz in parte.
azbestul e cancerigen (microfibrele din componența sa se adună în plămâni unde sporesc riscul de cancer pulmonar) !! De asta, este deja interzis în foarte multe țări (dacă nu greșesc, deja și în Moldova de vreo doi ani). În ceea ce privește vata minerală, versiunea engleză a wikipediei spune că doar unele tipuri de vată minerală folosite pentru izolarea sobelor, furnalelor, etc. (a obiectelor foarte fierbinți) sunt cel mai probabil cancerigene. Vata minerală folosită în ultimele decenii pentru izolarea clădirilor se consideră la moment inofensivă. Din experiența mea, versiunea engleză a wikipediei practic întotdeauna are dreptate, așa că recomand documentarea suplimentară din surse sigure.
SI DE CE MAI EXISTĂ PE PIATĂ???
Am lamurit in video o sugestie de ce mai exista pe piata. Plus as mai adauga urmatoarele: pe piata amu gasesti o sumedenie de lucruri care sunt nocive insa ni se ofera sub pretextul unor lucruri bune, si aici pot incepe o lista foarte lunga incepand chiar cu produse alimentare, produse de igienta si curatenie, si terminand cu diferite produse folosite la constructia sau reparatia casei.
Citeste bine instructiunile de manipulare,depozitare, folosire si instalare, vata de sticla sau bazaltica se foloseste de mai bine de 50 de ani si este inca recomandata
Pai sa citesc instructiunile facute tot de producatorul de vata, care nu e nebun sa includa in instructiunea sa informatii care ar face pe cineva sa se gandeasca de 2 ori inainte sa cumpere, sau informatii privind nocivitatea produsului?! Pai orice producator si comerciant e interesat sa isi realizeze si vinda marfa, nu sa stea cu stocul in depozite. Ce tine de faptul ca e recomandata, pai normal ca e inca recomandata de producatori si vanzatori - toti vor sa faca un ban, nu sa fie curati ca sfintii. Iar ce tine de 50 ani ca e folosita, nu sunt sigur in Romania, dar in Republica Moldova principalul loc unde se folosea poate 30-40 ani in urma era la termoizolatia tevilor de canalizatie si magistralelor cu caldura care venea de la Agentii Termici, gen Termocom din Republica Moldova. In termoizolatia casei, vata minerala practic nu exista inainte de anii 90` ca solutie de termoizolare cum e azi, asa ca hai sa nu povestim povesti.
stai stai stai, asta chiar ma surprinde, credeam ca macar asta e ok, atunci o sa las casa asa cum e, doar chirpicii de pamant si tencuiala
V-am raspuns in comentariul postat de dvs la video privind Dezavantajele polistirenului.
Vă cred dar,nu vam inteles nici pe gumă
Nici eu nu am inteles complet afirmatia dvs "nici pe guma", insa deduc ca nu prea a-ti inteles multe. Recomandarea mea este sa mai vizionati o data, si apoi sa cautati singur in internet materiale si studii privind acest aspect, ca sa va creati o parere mai obiectiva pe baza mai multor surse.
Bateți coasa....
Argumente ceva, sau zero?
Vorbesti numai prostii,vorbesti de dovezi dar nu aduci nicio dovada...bla bla bla...esti pe langa subiect!
Matale tot esti depasit, mai vizioneaza inca o data video si o sa auzi o sumedenie de dovezi, cifre, exemple, studii etc. Daca dumitale nu le crezi, e treaba ta!
Post Scriptum: la o simpla cautare pe contul dvs, am gasit niste date care par a fi ale dvs, nu?
FIRMA SC VALENCO INDUSTRY SRL
Cod Unic De Identificare: RO16867816
Nr. Registrul Comertului: J04/1898/2004
Tipul De Activitate: FABRICAREA ARTICOLELOR DIN MATERIAL PLASTIC PENTRU CONSTRUCTII.
Daca nu ma gresesc, sunt datele dvs, deci imi spune mie un comerciant sau om care face bani din a termoizola alte case si apartamente, ca materialele ca vata sunt bune )))) Ha ha ha, nu ma mir de comentariul dvs!
Enciclopedia Constructiilor ...stii ce inseamna dovezi... prezinti niste date pe care nu le poti dovedi sub nicio forma,arunci niste informatii de pe google si...atat...ai facut dumneata studiile astea? Lumea e plina de informatii eronate pe care le prezinti ca certitudini...inteleg ca vrei sa ai multe vizualizari dar trebuie sa fii echidistant...adevarul nu este acela care iti comvine,adevarul este altul!
1. Nu ati negat informatiile privind activitatea dvs si legatura cu compania dvs care se ocupa de termoizolari. Deja e clar pentru toata lumea ca "adevarul" dvs sta in buzunarul dvs, cu cat vindeti mai mult, cu atat mai bine pentru dvs.
2. Nu fac nici o reclama acestui canal si nici nu tand dupa like-uri sau vizualizari, doar am postat video si atat!
3. Desigur ca nu eu am facut studiile, asa cum nici nu dvs ati facut careva studii in a ma contrazice. Eu doar am adunat cateva argumente si coagulat intr-un material video. REPET pentru a suta oara: cine vra asculta si ma crede, cine nu, nu! Fiecare are parerea lui, iar eu mi-o expun in felul respectiv.
Enciclopedia Constructiilor ...nu ma ocup cu termoizolatii de care vorbesti in clip,nici pe departe ...deci nu e vb de profitul meu ...te adresezi oamenilor care habar nu au despre termoizolatii,le arunci o gramada de informatii ,ca sa pari credibil.Eu stau cu izolatie de vata minerala,cu toata familia mea,de 15 ani in casa si nu s.a intamplat absolut nimic. Hai sa vedem logica lucrurilor;
Spuneai ca toxicitatea din vata minerala intra in interiorul casei prin microfisuri...ok...poti sa faci o diferenta dintre emanatia vatei minerale prin microfisuri si emanatia tevilor de esapament ale tuturor masinilor,de toate felurile pe langa care trecem zilnic?! Parca e o uriasa diferenta,nu?
NU VEDEM PADUREA DE COPACI PRIETENE,toate bune si treci la lucruri serioase caci sunt mii de subiecte adevarate pe care le poti aborda,succes!
In lume exista o sumedenie de produse si materiale care includ in componenta lor substante negative pentru om, inclusiv si vata minerala. Unele lucruri au o toxicitate extrem de ridicata, altele mai putin. Nu e corect sa comparam gazele de esapament cu un material de termoizolare. Si ce daca e o diferenta uriasa? Nocivitatea se masoara in asa diferente? Pai ce acum orice substanta sau produs daca e mai putin toxic ca gazele de esapament de exemplu nu mai este catalogat ca toxic? Total absurda abordare si logica. Substantele emise de vata minerala sunt nocive pentru om si punctum. Deja organismul uman in mare parte se poate descurca cu aceste substante, insa aceasta nu inseamna ca influentele negative dispar complet. Ca sa ma intelegeti (daca doriti si nu sunteti infipt in propria parere ca un taur in culoarea rosie), substantele din vata minerala sunt doar un element de puzzle din multipla imagine creata din o sumedenie de elemente puzzle-uri ca stresul, fumatul, consumul de bauturi alcoolice in exces, substantele din anumite medicamente care trateaza una insa influenteaza negativ alta, anumite substante din alimentatie, cum ar fi E-urile, lipsa de exercitii fizice, predispunerile genetice nefavorabile in anumite situatii si multe multe altele care aduc influente negative omului. Acum deja in dependenta de o sumedenie de factori, unele persoane se discurca mai bine in fata influentelor negative, altele mai putin. Sunt oameni care fumeaza toata viata si plamanii lor sunt okay, iar la altii situatia e invers. Ma bucur ca in cazul dvs sunteti bine, si chiar daca poate ati avut vreo resimtire de ceva, precis nu v-ati gandit la vata, ci la alt ceva, cu toate ca nu puteti sti niciodata, si nu cred ca poate cineva spune concret.