DOĞRU TARIM KİRECİ VERİMİ %100 ARTIRABİLİR, İNŞAAT KİRECİ DE FINDIĞA ATILABİLİR Mİ?

Поділитися
Вставка
  • Опубліковано 22 січ 2025

КОМЕНТАРІ • 188

  • @faikyasaroruc6843
    @faikyasaroruc6843 10 місяців тому +1

    Çok teşekkür ederim. Açıklamalarınız oldukça faydalı oldu.

  • @mustafabesli5596
    @mustafabesli5596 Рік тому +1

    Hocam kireci buldum 3:54 icerik olarak kalsiyum oksit %29 kükürt trioksit %42 çuvalın üzerine fertilizer kalsiyum sülfat yazmaktadır dogrumudur selamları

    • @mustafa-zor
      @mustafa-zor  Рік тому

      Kükürt asitliği 8-9 lardan 7 ye yaklaştırır, kireç 4-5 lerden 7 ye yaklaştırır. İçeriği kireç olduğundan 7 ye yaklaşır bu doğru olandır ama kükürt tekrar düşürür, emeğinize yazık olur.

  • @yurdagoreryaprak9502
    @yurdagoreryaprak9502 23 дні тому +1

    Teşekkürler

  • @all_summer_in_a_day
    @all_summer_in_a_day Рік тому +3

    Çok teşekkür ederim Mustafa hocam sizi çok seviyorum, sâyenizde çok şey öğrendim. Kireçlemeyi 3 yıl önceki kireçleme ile ilgili videonuzda da çok güzel anlatmıştınız. Doğru kireç uygulaması yapmazsak toprak canlıları kola içmiş gibi oluyorlar.😂😂
    Bu videoyu da daha ayrıntılı olarak izleyeceğim ve öğrendiklerimi uygulayacağım.

    • @mustafa-zor
      @mustafa-zor  4 місяці тому +1

      @@all_summer_in_a_day Kalsiyum oksit yazıyorsa doğru kireci buldunuz, toprak tahlili yaptıysanız pH a göre atacağınız miktarı size söyleyebilirdim, diğer kirecin miktar olarak yarısı, saçılıp gömülerek kullanılıyor. Yerinizi bilmiyorum ama atıp, yüzlek olarak, derin olmadan sürebilirseniz en idealidir. İz düşümüne de uygulayabilirsiniz. Atma zamanı artık başladı. Bu kireç hava ile temasta hemen bozulmaya başladığından açılan torbalar hemen atılıp gömülmelidir. Çotanak fertili atma zamanı mart başı olduğundan ona fazla bir ters etki yapmaz.

    • @all_summer_in_a_day
      @all_summer_in_a_day 4 місяці тому

      @@mustafa-zor Teşekkür ederim Mustafa hocam, 5 yıl evvel tahlil yaptırmış babam, bu sene tekrar yaptıracağım, yollarım size de. Bahçemiz Beşikdüzü'nde, 5 dönüm ama dedemin ölümünden sonra kapanmıştı ve ocaklar azalmıştı. Ben bahçeledim tekrar ve en fazla 250 kg fındık oldu. Bu yıl kasım ayında, sizden öğrendiğim gibi ocak usulüyle boş yerlere kökleme dikeceğim.
      Kirece de bugün bakmıştım hocam. Kalsiyum karbonat yazıyordu birinde diğerinde ise sönmüş kireç yazıyordu. Vakit dar olduğu için tam inceleyemedim, onu da tahlille birlikte yollarım size.

  • @emrahyolcu5080
    @emrahyolcu5080 9 місяців тому +2

    Sizin sayenizde bilgilendik tarım kreci attık çok teşekkürler hocam

  • @hkmtock3424
    @hkmtock3424 Рік тому +1

    Hocam teşekkür ederiz .Bilgilerinizden çok istifade ediyoruz iyiki varsınız .Saygılar.

  • @serkanbuyukaslan7571
    @serkanbuyukaslan7571 28 днів тому

    mrb hocam sıvı kireçte: sönmüş kireç süspansiyonu,patasyum sülfat karışımı nötrroştorme değeri 15,Toplam kalsiyum 15,magnozyum 3, suda çözünür patasyum oksit(k20)%3,PH(11-13) uygunmudur uygulanabilirmi.

    • @mustafa-zor
      @mustafa-zor  28 днів тому +1

      @@serkanbuyukaslan7571 yazdıklarınız uygun görünüyor, ürünün ismini yazarsanız içeriğine de bakabilirim

    • @serkanbuyukaslan7571
      @serkanbuyukaslan7571 28 днів тому

      @@mustafa-zor calsimag

    • @mustafa-zor
      @mustafa-zor  28 днів тому +1

      @@serkanbuyukaslan7571 Calsimag'ı kullanabilirsiniz

  • @hamzaozcilingir5183
    @hamzaozcilingir5183 4 місяці тому

    Abi toprak altı damlama var, kazıma yaoamam sıvı calsiyum oksit damlamda kullanabilir miyin?

    • @mustafa-zor
      @mustafa-zor  4 місяці тому

      @@hamzaozcilingir5183 sıvı kalsiyum oksit genelde bitkilerin kalsiyum eksikliğini gidermek için kullanılıyor. Toprak pH ını normale getirmek için miktar olarak çok kullanmak lazım olduğundan tercih edilmiyor. Sıvı kireç olarak (kalsiyum hidroksit) formunda toprağa şişleyerek veya toprağın yüzeyine serperek kullanmak daha kolaydır. Bunu damlama sulama ile vermeyin yalnız.

    • @hamzaozcilingir5183
      @hamzaozcilingir5183 4 місяці тому

      @@mustafa-zor çok teşekkür ederim.

  • @abdulkerimgazi
    @abdulkerimgazi 9 місяців тому +1

    Teşekkürler güzel bir video olmuş

  • @mkn6313
    @mkn6313 11 місяців тому

    Hocam yardimci olacak kimsen yok bahcemde biseyler icin çabalarken köy halki benle alay ediyor toprak sıkışmış ve killi toprak kireç atmak istiyorum hangi kirecten almalıyım ve once capa yapip sonra kirec döküp oylece bırakacakmiyim sulama falan yapilacakmi lütfen yardimci olun

    • @mustafa-zor
      @mustafa-zor  11 місяців тому +1

      Mart başında bahar gübresini atacağız, içeriğinde fosfor (kışlık gübre) olduğundan şimdi atacağınız kireç onu işlemez hale getirecektir. Fındık topladıktan sonra kireci verebilirsiniz. Piyasada, çuvalında kalsiyum karbonat yazan gübrelerden atmayın. Kalsiyum oksit yazan bulursanız atın. Sıvı kireç bulursanız toprak altı tabancaları ile toprak içine verebilirsiniz. Hiç bir şey bulamazsanız inşaat kirecini önce serpin sonra kazma ile veya patpatla toprağa karıştırın.

  • @serifsenturk4811
    @serifsenturk4811 Рік тому

    Teşekkürler hocam emeğinize sağlık saygılar bizden

  • @baharbahar327
    @baharbahar327 4 місяці тому

    Allah razı olsun çok açıklayıcı bir videoydu çok teşekkür ederim. Barkisan söndürülmüş toz kalsiyumun kireci var elimde onu kullanabilirmiyim?faydasını görürmüyüm acaba?

    • @mustafa-zor
      @mustafa-zor  4 місяці тому

      @@baharbahar327 söndürülmüş kireç inşaat kirecidir, yine de faydası olacaktır.

  • @bunyaminsarusta8953
    @bunyaminsarusta8953 10 місяців тому +1

    Hocam anlatimlariniz icin teşekkür ederim her videoda yeni bir bilgi ediniyorum sormak istedigim bir durum vardi ben toprak analizi yaptirdim donume 200 kilo kirec vardi ph 5.47 ben 12.aydan sonra kireci alabildim bu zamanda atmamim faydadan cok zarar verecegini soylediler benim ogrenmek istedigim gubretasin calsimagsi diye bir gunresi var kalsiyum magnezyum ben bu gubreyi yapraktan haziran ayinda tek basina vursam nasil bir sonuc alabilirim cevaplarsaniz cok memnun olurum şimdiden teşekkürler

    • @mustafa-zor
      @mustafa-zor  10 місяців тому +1

      İçinde azot da vardır. Kalsiyum magnezyum eksikliğinde bunu yapraktan, mayıstan itibaren 100 litre suya 250 cc olarak kullanabilirsiniz. Toprak pH'ına bir etkisi olmaz. Fındıkta irilik, iç doldurma, kabuk kalınlığı artar. Kirecinizi atmayın, dedikleri gibi şubattayız, vakti geçmiş. Hasattan hemen sonra atabilirsiniz.

    • @bunyaminsarusta8953
      @bunyaminsarusta8953 10 місяців тому

      @@mustafa-zor hocam daha net bilgiler edinebilmek adına iletişim numaranızı paylaşabilir misiniz yada ben paylaşım nasıl isterseniz bilinçli bir şekilde ben bu fındık urununu yapmak istiyorum ama siz değerli hocalarımlada iletişim içinde olmak istiyorum

    • @mustafa-zor
      @mustafa-zor  10 місяців тому

      @@bunyaminsarusta8953 facebook tan beni ekleyin, zormustafa28@gmail.com mailim, telefonu en son yazdığımda gece 1 de insanlar hangi gübreyi atacaklarını soruyordu yani tövbe ettirdiler. İl veya ilçe tarım müdürlüğünüz nerdeyse onlarla da irtibata geçin derim.

    • @bunyaminsarusta8953
      @bunyaminsarusta8953 10 місяців тому

      @@mustafa-zor doğrudur hocam sizi çok net anlayabiliyorum buyuzden bende paylasabilirim dedim ben ilgi alani fındık olan birisi olunca daha net bilgi alabiliyorum sorduğum sorulara cevap veremeyince yanındaki arkadaşina sorunca otomatikmen ben bundan sağlıklı bilgi edinemeyecegim düşünüp beni doğru bir şekilde bilgilendirecek tecrübeli inşanlarla görüşmek daha sağlıklı bu benim şahsi görüşüm kimseyi yargılamak istemem tabi herkesin kendine göre bi ilgi alanı vardır herşey için teşekkür ederim hocam facebok kullanmıyorum ama iletişim kurabilmek icin kullanabilirim sağlıcakla kalın

  • @orhansulak5010
    @orhansulak5010 2 місяці тому

    Üstat akıllı kürek ile kireç atılabilir mi?denediniz mi?

    • @mustafa-zor
      @mustafa-zor  2 місяці тому

      @@orhansulak5010 atılmaz, kireç serpilerek geniş alanlara atılır, akıllı kürekle sadece attığımız. yerin toprak yapısı değişir.

  • @KirazliTarim
    @KirazliTarim Місяць тому

    Mustafa bey kalsiyum oksiti toprağa karıştırmazsak ph seviyesini yükseltebilirmiyiz?
    Yani sadece yüzeyden atıp geçsek ne kadar etki eder ?
    Ocak bası ne kadar atmalıyız?

    • @mustafa-zor
      @mustafa-zor  Місяць тому +1

      @@KirazliTarim orjinal kalsiyum oksit, granül tipte (tanecikli, gübre gibi) olup çuval içinde ayrıca naylon içerisine koyulmuştur ve hava ile temasta kimyasal özelliğini kaybetmeye başlar. Bunun hemen toprağa gömülmesi gerekir. Ocak başı atılacak miktar diğer tarım kirecinin tavsiye miktarının yarısıdır. Bu miktar ancak toprak tahlili ile anlaşılabilmektedir.

    • @KirazliTarim
      @KirazliTarim Місяць тому

      @mustafa-zor hocam benim kanalımda videolar kısmında kireci attım sizin tarifinizdeki kireci aldım ve attım. 3 gün sonra üzerine ocak başı 30 kg hayvan gübresi attım ve komple çapa motoru ile çapa yaptım
      Fakat bi arkadaşım yağmur öncesi direk toprağın üzerine serpip geçti üzerine de ertesi gün yağmur yağdı sizce faydasını ne kadar görmüştür tekrar yeniden kireç atmalımı ?

    • @mustafa-zor
      @mustafa-zor  Місяць тому +1

      @@KirazliTarim O arkadaş bir yıl bekleyip tahlille pH ını tekrar ölçüp ona göre kararını vermeli, bu sene artık kireç atmasın artık.

    • @KirazliTarim
      @KirazliTarim Місяць тому

      @mustafa-zor geçen yıl tahlil yaptırdık
      Ph. 4.80. Orta asit
      Tuz. 0. Yok
      Kireç. 0. Az kireçli
      İşba. 55. Killi tınlı
      O. Madde. 2,05. Orta
      Azot. 0,10. Noksan
      Fosfor. 26,5. Yeterli
      Potasyum. 52,5. Az
      Kalsiyum. 786. Az
      Magnezyum. 70. Az
      Demir. 67. Yeterli
      Bakır. 0,84. Yeterli
      Çinko. 1.07. Az
      Mangan. 23,5. Yeterli

    • @KirazliTarim
      @KirazliTarim Місяць тому

      @mustafa-zor bu tahlile göre sizin tavsiyeniz nedir
      Ocak başına 3 kg barkisan Kalsiyum oksit yüzeye atıldı 20 gün önce Aralık sonunda topraktan 15.15.15.me yada süper cotanak atmayı düşünüyoruz birde bordo bulamaci atacağız bahçede likenlesme var yerde yoğun yosun var

  • @Naneciossman
    @Naneciossman 6 місяців тому

    Leonardit fındık için faydalı mı hocam.Fındık dikerken veya daha sonra capalama vs yapılırken kullanilabilir mi.Ve kaliteli leonardit hangisidir.

    • @mustafa-zor
      @mustafa-zor  6 місяців тому +1

      @@Naneciossman ph 3-5 arası olan leonardit kullanabilirsiniz. Dikimde veya sonraki zamanda iyi bir toprak düzenleyicidir (toprağı bitkinin sevdiği forma getirir). Faydalarını internetten araştırabilirsiniz.

  • @huseyinsoy6489
    @huseyinsoy6489 2 місяці тому

    Hocam çok teşekkür ederim. Fakat ziraat odası özellikle belirtiyor "inşaat kireci kılcal kökleri yakar" diye. Tarım kirecinde de karbonat veya oksit ayrımını yapmıyor. Bende onlara inanıp dekara 600 kg. Tarım kireci attım. Nimsan sanırım karbonat olanı. Nasıl duzeltebilirim? Teşekkürler...

    • @mustafa-zor
      @mustafa-zor  2 місяці тому

      @@huseyinsoy6489 bu oran çok çok yüksek, 350 kg üstü tavsiye edilen miktar bir dahaki yıl atılır. Toprağınızın pH oranını bilmiyorum ama bunun telafisi ancak aşırı yağışlarla olur diye düşünüyorum. İnşallah bahçe düz değil meyillidir.

    • @huseyinsoy6489
      @huseyinsoy6489 2 місяці тому

      @mustafa-zor raporda ph 4.98 çıkmış. Maalesef bahçe düz sayılacak kadar az meyilli. Tek avantaj serperek iz dusumune attım. Toprağa karistirmadim. Tekrar kalsiyum oksit veya inşaat kireci atsam olurmu?

    • @mustafa-zor
      @mustafa-zor  2 місяці тому

      @@huseyinsoy6489 artık bir şey atmayın. Organik gübre, yanmış hayvan gübresi veya leonardit kullanabilirsiniz.

  • @Brk-473
    @Brk-473 2 місяці тому

    selamun aleyküm, ben tarım kooperatifine danıştığımda tarım kireci olarak dolomitli kireç önermişlerdi, bu kireç hakkındaki düşünceniz nedir üstadım. Birde granür kireç var onun hakkında da bilgi verirseniz sevinirim.

    • @mustafa-zor
      @mustafa-zor  2 місяці тому

      @@Brk-473 granül kireç kalsiyum oksit olanı, bunu bulursanız alıp atın, toz kireçte kalsiyumun yanında magnezyum varsa dolomit oluyor, içerik değişse de etki değişmiyor, üzerinde kalsiyum karbonat yazıyor ve ben bunu yine tavsiye edemiyorum.

  • @afatsumk61
    @afatsumk61 Рік тому

    ağzınıza sağlık. Bu gubreyi Görele de birisi getirtse de cevredeki insanlar krdan temin etse keske.

  • @kamilhaydaroglu39
    @kamilhaydaroglu39 11 місяців тому

    Gubretaşin bestkalni diye bir kalsyum oksit iceren bir gubresi var.
    Mart ayında kullansak fayda görürmüyüz..ancak pahalı

    • @mustafa-zor
      @mustafa-zor  11 місяців тому

      Kireç içeriği var ama kireç yerine kullanılmaz, hasattan hemen sonra sonbaharda kireç uygulayın

    • @kamilhaydaroglu39
      @kamilhaydaroglu39 11 місяців тому +1

      @@mustafa-zor çok tesekkur ederim hocam..hayırlı akşamlar..

  • @afatsumk61
    @afatsumk61 11 місяців тому

    Üstad yazlık azot gübreyi fındığa nasıl atmak mantıklı. Sizin tarif ettiğiniz şekilde kireç atar gibi mi atmak mantıklı yoksa ocağa yakın atmak mı ?

    • @mustafa-zor
      @mustafa-zor  11 місяців тому

      Kireci attığımız alana, yağmurlu günde veya yağmurdan bir gün önce serperek atılabilir

    • @afatsumk61
      @afatsumk61 11 місяців тому

      Teşekkür ediyorum 👏

  • @erkancumhur7265
    @erkancumhur7265 Рік тому

    1 ay sonrada tavuk gubresi uygulasam nasıl olur daha onçe gubre uyhulamadım

    • @mustafa-zor
      @mustafa-zor  Рік тому +1

      Birbirlerini etkilemezler hemen de kullanabilirsiniz.

    • @erkancumhur7265
      @erkancumhur7265 Рік тому

      Saol abı

    • @salimeren4861
      @salimeren4861 3 місяці тому

      Sayın hocam verdiğiniz bilgilerden dolayı çok teşekkür ederim. Calsıiyum carbonat içerikli kireci defalarca attık toprağa ancak bir işe yaramadı. piyasada araştırdığım kadarıyla kalsiyum oksit yazan kireç yok. Sıvı kireç olan calsimag adında bir kireç var uygunmudur. Ph ı yükseltirmi? Ayrıca bu kireçle birlikte humik asit karıştısak bir sorun olur mu? Saygılar.

  • @salimeren4861
    @salimeren4861 3 місяці тому

    sayın hocam verdiğiniz bilgiler için teşekkür ederim. toprağımın ph değeri 5.4. analiz yaptırdığım yer hangi rireci atacağımız konusunda bilgi vermedi. sadece tarım kireci atacaksınız dedi. bir kaç yıldır kalsyum karbonat içirikli üzerinde tarım kireci yazan kireci attım. hiçbir değişiklik olmadı. kalsyum oksit gübreyi de piyasada bulamıyorum. piyasada sıvı kireçler var Calsimag, Krexpress vb. bunları kullansak ph ı yükseltirmi. Saygılar.

    • @mustafa-zor
      @mustafa-zor  3 місяці тому

      @@salimeren4861 dediğiniz sıvı kireçten, 100 litreye 12,5 litre dozunda, toprak içine şişleme aparatı ile vererek, olmazsa toprak yüzeyine ocak başı takriben 2 litre civarı serperek kullanırsanız pH da düzelme olacaktır.

  • @canllardunyas-naturalhayat9470

    Mustafa bey emeğinize sağlık size teşekkür ediyorum. Anlattıklarından kalsiyum çok önemli olduğu anlaşılıyor Ca gübresi üretilmiyormu böyle bir şeyden faydalanmak.PH yükseltmenu Ca dışında yöntem yokmudur. Cevap verirseniz teşekkür ederim

    • @mustafa-zor
      @mustafa-zor  Рік тому

      pH'ı yükseltmek için toprağa Ca vermek şart. Ca'lı gübreler yükseltmede çok etkin değiller. Toprak altı gübre verme tabancası ile motorlu ilaçlama makinanız varsa sıvı kireç verebilirsiniz.

    • @canllardunyas-naturalhayat9470
      @canllardunyas-naturalhayat9470 Рік тому

      @@mustafa-zor teşekkürler kolay gelsin videolarınızı ciddi istifade ettim sağolun

  • @osmanozdemir1852
    @osmanozdemir1852 Рік тому +2

    Sayın hocam doğru kireç kalsiyum oksit olanı anladım keşke daha önce bilgimiz olsaydı piyasa bizleri çok yanılttı ben çok kireç attım hiç fayda görmediğimi farketmiştim ve ben bahçeme asitliği arttırmak için yani çözünürlüğü sağlamak için az miktar tuz attım ve kireçten çok çok daha fazla fayda gördüm keşke bu videoyu daha önce dinlemiş olsaydım o halde bu piyasaları denetleme mekanizması ve bizlerin daha bilgilendirilmesi gerekmektedir .saygılar selamlar kolay gelsin

    • @enestv1512
      @enestv1512 Рік тому

      Tuzu ocak başına ne kadar kullandiniz

    • @enestv1512
      @enestv1512 Рік тому +1

      Kaya tuzumu

    • @osmanozdemir1852
      @osmanozdemir1852 Рік тому

      Çok az miktarda yani tohum atar gibi yinede tahlil çok önemli birde her yıl peşpeşe atmamak lazım

  • @fahrican54
    @fahrican54 4 місяці тому

    Hocam 1. Kalsiyum oksit sönmemiş kireç.
    2. Olarak inşaat kireci dediniz fakat inşaat kireci sönmüş kireç nasıl olacak?

    • @mustafa-zor
      @mustafa-zor  4 місяці тому

      @@fahrican54 sönmüş olması etkinliğini azaltmıyor, yine de etki ediyor.

  • @bay-murat
    @bay-murat 8 місяців тому

    videoya 11 mayis 2024 de denk geldim izliyorum...evimi temizlemek istiyorum...zemine ve duvara kirec surmem benim insan olarak sagligima fayda saglarmi ?? evime kireck sürsem sagligima fayda saglarmi ? vee hangi kirec sekili evime surersem faydali olur ? saygilar

    • @mustafa-zor
      @mustafa-zor  8 місяців тому +1

      İnşaat malzemeleri satan yerlerde badana kireci derseniz size yardımcı olurlar. Duvarlarda bazı bakteri ve mantarlarda öldürücü etki yapar. Duvara sürülen kirecin, insan sağlığı üzerinde zararlı bir etkisini bilmiyorum.

    • @bay-murat
      @bay-murat 8 місяців тому +1

      @@mustafa-zor sayin sayfa yetkilisi cevap yazdiginiz icin cok tesekkur ediyorum
      ..saygilar. sunuyorum..hoscakalin

  • @CanSaka-54
    @CanSaka-54 2 місяці тому

    Mustafa abi ben sakaryadan yaziyorum ekim ayında detaylı toprak tahlili yaptırdım ph degeri 4,36 çıkıyor kuvvetli asit yazıyor organik madde degeri 3,54 orta yazıyor kirec oranıda 0,32 dediginiz kirec bizim burda tarim kredide var bilgi verirseniz cok mutlu olurum toprak tahlili yaptirdigim yer bizim burda ziraat mühendisi kendisi defalarca bilgi almak icin aradim ama donus olmadi tahlinini yaptirdigim bahcem 500 ocak saygılar

    • @mustafa-zor
      @mustafa-zor  2 місяці тому +1

      @@CanSaka-54 pH bayağı düşük, tarım kredideki kirecin çuvalında kalsiyum oksit yazıyorsa, ocak başı 7 kg, bilhassa gömerek kullanın, saçmayın, etkisi görülmez. Kalsiyum karbonat yazıyorsa almaya değmez inşaat kireci alıp aynı miktarda kullanın. Bunu da imkan varsa toprağa karıştırmak en iyisi. Sıvı tarım kireci kullanmak isterseniz, aldığınız yere de danışıp 100 litreye 12,5 litre katıp (pH 4,36 ya göre) ocak başı takriben 2 litre gelecek şekilde, ilaçlama motoruyla, toprak içine şişleme aparatıyla vererek olmazsa toprak yüzeyine serperek kullanın.

  • @oktaysisman4908
    @oktaysisman4908 9 місяців тому

    Hocam bu sene (2024 ocak) tsp attım . 2024 aralıkta kireç atsam tekrardan tsp atmam gerekirmi. Ph 4.5, 5 seviyesi çıkmıştı yanlız dönüme 300 kg gibi bir verim alıyorum. Yani sormak istediğim attığım fosfor kirecle Bi sıkıntıya uğrarım?

    • @mustafa-zor
      @mustafa-zor  9 місяців тому

      TSP yi geç atmışsınız, sıkıntı olmaz, aralıkta kireci atıp toprağa iyice karıştırabilirsiniz, pH çok düşük.

    • @oktaysisman4908
      @oktaysisman4908 9 місяців тому

      Tahlilde dekara 250 kilo kireç vermişlerdi. Ama benim tarım kireci diye attığım kalsiyum oksit değildi. Kalsiyum oksitten dekara nekadar atayım 2024 sonbaharda? İlginiz için teşekkür ederim. Videolarınızdan çok faydalanıyorum.

  • @mustafabesli5596
    @mustafabesli5596 3 місяці тому

    hocam kirec kalsiyum sülfat uygunmudur şimdiden teşekkür ederim.

    • @mustafa-zor
      @mustafa-zor  3 місяці тому +1

      @@mustafabesli5596 kalsiyum sülfattan kasıt alçıtaşı ise kullanılmaz, üzerinde kalsiyum sülfat yazan kalsiyum oksit-kükürt karışımı kireç veya gübre olarak satılan piyasadaki ürünlerde, toprak asitliğini hem düşüren hem de yükselten iki madde var ki bu nasıl bir etki yapıyor bunu ben de bilmiyorum. Kafanız karıştıysa sıvı kireçten şaşmayın. Toprak tahlili yaptırıp kireç ihtiyacı olup olmadığını da öğrenebilirsiniz.

  • @talebetalip8957
    @talebetalip8957 Рік тому

    Hocam sıvı kireci topraktan uyguladığımızda( tabancayla toprak üstü)emilimi katıya göre daha hızlı anladığım kadarıyla fakat bunu sadece belirttiğiniz yeşil alana mı uygulamak faydalı yoksa birkaç sene önce katı kireç uygulaması yaptığınız ve bahçenin tamamına kireç uygulanması gerekir dediğiniz videodaki gibi bahçeyi komple sıvı kireçle yıkamak mı daha faydalı olur

    • @talebetalip8957
      @talebetalip8957 Рік тому

      Bir de kalsiyum oksitli katı kireci kendimiz suyla karıştırıp ilaçlama makinasıyla uygulasak olur mu olursa bin lt lik tanka kaç kg gerekir ortalama pH 6 bahçelerde bu seneki tahlillere göre

    • @mustafa-zor
      @mustafa-zor  Рік тому

      @@talebetalip8957 kalsiyum oksit suyla karıştırılıp uygulanmaz.

    • @mustafa-zor
      @mustafa-zor  Рік тому

      Sıvı kireci dediğim yeşil alana, yapabilirseniz toprak altı tabancası ile vermeye çalışın. Toz kireç bulursanız komple serpebilirsiniz.

  • @MehmetDemir-et2jo
    @MehmetDemir-et2jo 10 місяців тому +1

    Hocam çok teşekkür ederim sayenizde fındık Ziraat'in öğreniyorum

  • @KocaAli54
    @KocaAli54 Рік тому

    Bilgilendirme için Teşekkür ederiz, ben şunu düşündüm: inşaat kirecini tarlaya sepeleyip, bel küreğini yeşil alana sapalyıp-çıkarsak, yağış ile birlikte kireç derine inebilir mi. Don/soğuk köklere zarar verir mi, kaç yarık yapmak yeterli olur....

    • @mustafa-zor
      @mustafa-zor  Рік тому +3

      Kireç dediğiniz gibi derine inmez. Önce belleyip (1-2 video öncesi koyun gübresini ocak üstlerine böyle atmıştım) sonra kireci atıp kazmayla toprağa karıştırmalıyız. 1 yılda be kadar ocak yaparsak kar. Bir daha bu bahçeye 5 yıl sonra tekrar kireç atarız.

  • @yavuzkasap
    @yavuzkasap 10 місяців тому

    Selamaleyküm hocam, kışlık gübre ile aynı anda kireç uygulasak olur mu? Teşekkürler iyi çalışmalar.

    • @mustafa-zor
      @mustafa-zor  10 місяців тому

      Çiftçimizin en sık yaptığı hatalardan biridir bu sorduğunuz. Sakın yapmayın. Kireçle aynı anda atılan kışlık gübre üst üste gelirse, kireç, fosforu (kışlık gübreyi) işe yaramaz hale getiriyor. Pek uygulanamasa da sonbaharda, zorunluluk olursa, ocağın sağına kireci soluna da kışlık gübreyi, bir sene sonra da bunun tersini yaparak aynı anda ikisini de atabilirsiniz. Birbirine değmeyecek şekilde kural bu. Fındığı toplayıp hemen kireci, aralık ayına doğru da kışlık gübreyi aynı yılda atması en mantıklısı.

    • @yavuzkasap
      @yavuzkasap 10 місяців тому

      @@mustafa-zor teşekkür ederim

  • @huseyinsoy6489
    @huseyinsoy6489 2 місяці тому +1

    Maalesef tahlil yaptırdığımız labaratuvar böyle bir ayrım yapmadan "tarım kireci" diye yazıyor.

  • @selmaozturk3665
    @selmaozturk3665 5 місяців тому

    Hep fındık bahçesinden bahsetmişsiniz.Normal sebze bahçelerinin toprağına atılmıyor mu?

    • @mustafa-zor
      @mustafa-zor  5 місяців тому

      @@selmaozturk3665 atılır, çevrem hep fındık yetiştiriciliği yapıyor, bu onlar için.

  • @mustafabesli5596
    @mustafabesli5596 3 місяці тому

    Hocam merhaba kirecin gömülmesi gerekli dediniz Yağmurdan önce atsam geçerlimidir şimdiden teşekkür ederim

    • @mustafa-zor
      @mustafa-zor  3 місяці тому +1

      @@mustafabesli5596 yağmurla eriyip içeri tam nüfus etmiyor, atıp üzerinden pat patla geçmek, kazma veya belle toprağa karıştırmak lazım, asitlik toprağın içinde olduğundan onu içeriden değiştirmek lazım geliyor. Toz atamazsanız sıvı kireci toprak içine, o da olmadı yüzeye serperek verebilirsiniz.

  • @mkn6313
    @mkn6313 11 місяців тому

    Hocam gübreleme ve kirec arasında ne kadar zaman olmalı

  • @Ömer-y7w3u
    @Ömer-y7w3u 10 місяців тому

    Hocam selamünaleyküm Ben Sakarya'da oturuyorum Ferhat Giresun'da fındık bahçem var fındık bahçemi hiç tahlil analiz yaptırmadım tahlil yaptırmadan önce leonardit ve solucan gübresi aynı anda kullansam olur mu teşekkür ederim

    • @mustafa-zor
      @mustafa-zor  10 місяців тому

      Sıkıntı olmaz, bunları saçıp bırakmayın, toprağa hafif karıştırın ki etkisini görün

  • @haticebakirci7766
    @haticebakirci7766 Рік тому

    Ocak ayında yiz kırec atılirmı

    • @mustafa-zor
      @mustafa-zor  Рік тому

      Mart ortasında bahar gübresini atacağız. Bahar gübresinde olan fosfor ile son kireç atma zamanı arasında en az 2 ay süre geçmesi lazım. Yani kireci zamanı geçirmeden atın.

  • @ayhanozdemir4963
    @ayhanozdemir4963 Рік тому

    Hocam kaksiyum oksit buldum.uretim tarihi yeni yarin atmaya basluyacagim.arazim neyilli bir de toprakla karistirabilsem cok iyi alacak.verdiginiz bilgiler icin tesekkurler.giresun teknik tarimda var

    • @mustafa-zor
      @mustafa-zor  Рік тому

      Bulduğunuza sevindim, toprakla karıştırıp, videodaki yeşil alana atın. Bu seneden sonraki senelerde verim artışını farkedeceksiniz. Bir de toprak tahlili de varsa tam olur.

  • @osmantulumen9077
    @osmantulumen9077 Рік тому

    Teşekkür ediyorum hocam emeğinize sağlık
    Bu video daki bilgiler doğrultusunda tarım kireci yerine gübretaş firmasının bestcalni gübresini kullansak aynı gorevi görür mü biraz pahalı ama
    İkinci olarak kireci 5 yilda bir önerdiniz bu gubreyi de mi 5 yilda bir atmalıyız. Yoksa 500 gr şeklinde her yil atsak faydası olurmu..bu aráa 2020 yili aralik ayinda yaptırmış olduğum toprak analizi ph 5.1 gelmis ve sizin öneriniz doğrultusunda hemen piyasada satılan tarim kireci yazan kireclerden alarak kireçleme yapmıştım teşekkürler

    • @mustafa-zor
      @mustafa-zor  Рік тому

      Bestcalniyi miktar olarak kireç ile aynı miktarda toprağa karıştırmak mümkün olmaz. Bu, damla sulama ile bitkilere verdiğimiz kalsiyumlu bir gübre. Kirecin içeriğinde de aynı kalsiyum vardır ve kapladığı alanın toprak yapısını düzenler. Aynı alanı bestcalni ile kaplamak maliyetleri uçurur. Bestcalni senelik olarak bitkilere verilebilir. pH 5.1 çok düşük, kış gelmeden yazdan kalsiyum oksitli kireci temin edebilir, hiçbiri olmazsa önümüzdeki sonbaharda sıvı kireçten kullanabilirsiniz.

  • @cemalbulut71
    @cemalbulut71 Рік тому

    Mustafa hocam hayırlı akşamlar topaktan sönmüş kireç yapsak bunu 200 lt su tankına hangi oranda koymamiz iyi olur bunu karistirdigimiz suyu makine püskürtecegiz bunu Ocak etrafına mi yoksa fındık dallarını yikamamiz mi mantıklı olur

    • @mustafa-zor
      @mustafa-zor  Рік тому

      Sönmüş kireci kendiniz yapmayın, hazır alın. İnşaat kireci veya sıvı kireç, sönmüş olanıdır. Bunlar ocak etrafına, toprak içine atılırlar. Bayilerdeki fiyat internet fiyatından düşük olur. Sıvı tarım kirecinin etiketinde yazan oranı genelde şöyledir: Fındık İçin Kullanımı:
      pH 5,5 den aşağıda ise ocak başına 250gr kireç olacak şekilde yani 400lt ilaçlama makinesine 50kg sıvı kireç,
      pH 5,5 den büyük ise ocak başına 100gr kireç olacak şekilde yani 400lt ilaçlama makinesine 20kg sıvı kireç olacak. (Kirexpress adlı sıvı kirecin uygulaması böyledir)

    • @cemalbulut71
      @cemalbulut71 Рік тому +1

      @@mustafa-zor hocam teşekkür ederim hayırlı akşamlar

  • @OlcayBulat-l7l
    @OlcayBulat-l7l Рік тому

    Hocam hayvan gübresi ile kirec ayni anda atılır mı

    • @mustafa-zor
      @mustafa-zor  Рік тому

      Atılır, hayvan gübresinden yanmış hayvan gübresi yapılırken karıştırılan maddelerden biri de kireçtir, zararı yoktur.

  • @mustafabesli5596
    @mustafabesli5596 Рік тому

    Hocam arazi eğimli ocağın başına ay şekilde gömsek uygunmudur

    • @mustafa-zor
      @mustafa-zor  Рік тому

      Kireçte kural gübre atılan yerin kireçlenmesidir. Videodaki yeşil alan atılacak alanımız olmalı. Arazi büyükse bunu yıllara yayarak yapın.

  • @erkancumhur7265
    @erkancumhur7265 Рік тому

    Mustafa bey ben beşikdüzü merhaba abi. Nasılsın. Ben bugun inşaat kireci vurdum fındıga ne dersin.

    • @mustafa-zor
      @mustafa-zor  Рік тому

      İnşaat kireci kötünün iyisidir, mecbur kalırsak vurabiliriz, ocak etrafını çapalamak şart, toprak içine işlemesi lazım

  • @talebetalip8957
    @talebetalip8957 Рік тому

    Hocam bilgilendirmeleriniz için çok teşekkür ederim
    Bir sorum olacak misina yaraları özellikle çakıldak fındıkta dallarda ciddi yaralar oluşturuyor bu yaraların tedavisi için bir yöntem var mı varsa videolu anlatıma çok ihtiyaç var yarayı temizleyip kaliteli aşı macunu sürmek fayda sağlar mı

    • @mustafa-zor
      @mustafa-zor  Рік тому

      Fındıkta yaralar iyileşmiyor, uğraşmamak lazım.

  • @enestv1512
    @enestv1512 Рік тому

    Hocam bulmak zor peki tas olarak alip bi miktar kirip oyle kullanabilirmiyiz

    • @mustafa-zor
      @mustafa-zor  Рік тому +1

      Sıvı kireç alıp kullanabilirsiniz, uygulaması kolaydır. Taş olarak alıp kullanamazsınız.

    • @enestv1512
      @enestv1512 Рік тому

      @@mustafa-zor peki sıvı kreci nasıl uyguliucaz miktar olarak suya karistiripmi yoksa kilo olarakmi

    • @enestv1512
      @enestv1512 Рік тому

      @@mustafa-zor yada gidip inşaat kreci alıp onu mu uygulasak olmazmi

    • @mustafa-zor
      @mustafa-zor  Рік тому

      @@enestv1512 sıvı kireç satıcısı www.ziraidepo.com/kirexpress-sivi-tarim-kireci-10-kg burada bilgiyi paylaşmış

  • @mustafaozcan7938
    @mustafaozcan7938 Рік тому

    Hovam bilgileriniz için sağolun ben gübre olarak Ocak başı 4 kilogram granur tavuk gübresi attım üzerinde eğrisi doğrusuna denk geldi 3 kilogram bulamadigim için inşaat kireci attım özellikle size bu piyasada atılan tavuk gübresi hakkındaki görüşünüz öğrenmek istedim bu gübre yeterlimi

    • @mustafa-zor
      @mustafa-zor  Рік тому +1

      Tavuk gübresi toprağın yapısını değiştirir, organik madde, su tutma kapasitesini artırır. Bundan sonra atacağımız kimyasal gübre benim toprakta 1 kat çalışırsa sizin toprakta 2 kat çalışır, mantığı bu. Sadece tavuk gübresi yetersiz kalır.

    • @mustafa-zor
      @mustafa-zor  Рік тому +1

      @@alpersar6536 çiğ tavuk gübresi atılmaz, fabrikada yanmış gübre olması lazım. 3 yıldır toprak altında ise artık toprak olmuştur, kontrol edip 2-4 kg arası ocaklara atabilirsiniz.

    • @e.bulentbalik4447
      @e.bulentbalik4447 Рік тому

      Bu kavram dan daha önce bahsetmiştim size Mustafa Bey (CaO)

  • @rmrm9988
    @rmrm9988 10 місяців тому

    Salam. iKalsium əksikliyini aradan qaldırmaq üçün gips işə yarayarmı?

    • @mustafa-zor
      @mustafa-zor  10 місяців тому

      Torpağın pH-ı 7-dən yuxarıdırsa, gipsdən, torpağın pH-ı 7-dən aşağıdırsa, əhəngdən istifadə edə bilərsiniz. Gipsdən istifadə etmək düzgün deyil. Su ilə birləşdirildikdə həddindən artıq donur. Siz əhəng istifadə edirsiniz.

    • @rmrm9988
      @rmrm9988 10 місяців тому

      @@mustafa-zor təşəkkür edirəm.

  • @mustafabesli5596
    @mustafabesli5596 Рік тому

    hocam kireci yeni temin ettik bugün ocak 12 atarsak olur mu selamlar

    • @mustafa-zor
      @mustafa-zor  Рік тому

      Mart ortasına kadar bahar gübresini atmak lazım. Bahar gübresinde olan fosfor ile son kireç atma zamanı arasında en az 2 ay süre geçmesi lazım. Yani kireci zamanı geçirmeden atın.

  • @ismailbeker5227
    @ismailbeker5227 Рік тому

    Hocam bu bahsettigin kireci her yerde bulunurmu

    • @mustafa-zor
      @mustafa-zor  Рік тому

      En zor bulunan kireç, öbürü ucuz olduğu için esnaf getirmiyor bunu

  • @karanfilcicek5076
    @karanfilcicek5076 11 місяців тому

    Hocam videolarınızdan çok istifade ediyoruz. Çok teşekkür ederiz. Mart başında Tavuk gübresi atılabilir mi, atılabilirse işlenmiş/işlenmemiş hangisi tercih edilmeli ve Ocak başına kaç kg atılmalı? Kolay gelsin

    • @mustafa-zor
      @mustafa-zor  11 місяців тому +1

      Mart başında da atabilirsiniz.Artık son günler, normalde sonbaharda 4 senede bir atılır. Yanmış olanı, fabrika üretimini tercih edin yanma yapmasın. Ocak başı 4 kg'a kadar kullanabilirsiniz.

  • @GARZUMAN9196
    @GARZUMAN9196 10 місяців тому

    Tarim kirecin attıktan sonra ne zaman ekim yapabiliriz?

    • @mustafa-zor
      @mustafa-zor  10 місяців тому

      Ekim derken yeni fındık dikimimini mi kastettiniz ?

  • @mustafabesli5596
    @mustafabesli5596 Рік тому

    Hocam selamlar Aralık ayındayız şimdi atsak olurmu

    • @mustafa-zor
      @mustafa-zor  Рік тому

      Olur, martın yarısına doğru da bahar gübresi atarsınız, 15 gün bahar gübresini geç atmış olursunuz

  • @user-fd7zb3mu1t
    @user-fd7zb3mu1t Рік тому

    önceden devamlı sürülen, üzerinde fındık bitkisi olmayan tarla, Fındık bahçesine çevrilirken, arazinin ihtiyaç duyduğu kireci, o ilk söylediğiniz , ucuz olan, piyasanın %99 unu teşkil eden kireç türünden kireç döküp hemen sürülerek, verimli bir kireçleme yapmış olur muyuz

    • @mustafa-zor
      @mustafa-zor  Рік тому

      pH, toprak tahlilinde 6,5 - 7 aralığında çıkarsa faydası olur, yoksa üzerinde bitki olup olmaması bir şeyi değiştirmiyor, asit yüksek çıktı, kalsiyum karbonat attık, bu kireç pH'ı normale getiremiyor.

    • @user-fd7zb3mu1t
      @user-fd7zb3mu1t Рік тому

      Traktörle alt üst edilerek sürülüyor ise o da atılabilir demiştiniz ya onun için,

    • @mustafa-zor
      @mustafa-zor  Рік тому

      @@user-fd7zb3mu1t atacağınız yerin pH'ı önemli. Bahsettiğim yer iç anadolu, doğu anadolu gibi yerler. ph 6 üstü çıkarsa bunu yapabilirsiniz.

    • @user-fd7zb3mu1t
      @user-fd7zb3mu1t Рік тому

      Düzce ovası'nda

  • @selimyavuz4542
    @selimyavuz4542 Рік тому

    Bizim millete laf anlatmak çok zor hocam.Sabrınıza hayranım.

  • @mustafasarkaya1680
    @mustafasarkaya1680 Рік тому

    Sizin verdiğiniz bilgileri interntte araştırınca gördüm. Bi universite hocasının araştırma yazısı bu konuda cok daha kapsamlı ve sizin verdiginiz bilgilerle örtüşüyor.
    Ama işin tuhafi biz bu kireci nerden bulacağız
    Maalesef yok piyasada.

    • @mustafa-zor
      @mustafa-zor  Рік тому

      Maalesef ucuz diye, pH düşük topraklarda işe yaramayan kireç piyasayı kaplamış. Kalsiyum oksitli tarım kirecini bulamazsak uygulama kolaylığı olan sıvı tarım kireci en uygunu gibi görünüyor. Araştırma yazısını yazan hangi hoca veya linki var mı?

  • @erkancumhur7265
    @erkancumhur7265 Рік тому

    HOCAM TAM VE NET OLARAK SUNU SOYLEBIKIRMIYIZ İNŞAAT KİRECİ KULLANMA DAHA MANTIKLIMI

    • @mustafa-zor
      @mustafa-zor  Рік тому

      Denize düşen yılana sarılır misali kalsiyum oksit yazan tarım kirecini bulamazsanız inşaat kireci atılabilir. Bunda mantık değil zorunluluk ön plandadır.

  • @onderhoca6161
    @onderhoca6161 Рік тому

    Hocam ağzınıza sağlık. Yaklaşık 4 ton kalsiyum karbonat yazan tarım kireci aldıktan sonra bu videoyu izlemek üzücü oldu gerçekten😅 bu seneki toprak tahlilinde ocak başına 7.5 kg kireç uygulanması söylenmişti. Sanıyorum aldığımız bu 4 ton kireç istediğimiz etkiyi göstermeyecek.

    • @mustafa-zor
      @mustafa-zor  Рік тому +1

      Seneye tekrar yaptırırsanız değişmediğini göreceksiniz. pH 5,4 - 5,5 aralığı olmalı 7,5 kg kirece göre. O kireci bahçesine atmayan çiftçi yoktur, üzülmeyin.

    • @onderhoca6161
      @onderhoca6161 Рік тому

      ​Hocam sıvı kireç işini araştırmaya başladım. Pek bir kaynak yok gibi. Sanırım en garanti çözüm bu olacaktır. en azından ekonomik olacaktır sanıyorum. @@mustafa-zor

    • @mustafa-zor
      @mustafa-zor  Рік тому +1

      @@onderhoca6161 durum onu gösteriyor

    • @onderhoca6161
      @onderhoca6161 Рік тому

      @@mustafa-zor hocam rahatsız ediyorum, piyasada ulaşabileceğimiz sıvı tarım kireçlerinin içeriği ph yükseltmede işe yarar mı? Onlarda da içerik farkı var mıdır acaba?

    • @mustafa-zor
      @mustafa-zor  Рік тому +1

      @@onderhoca6161 pH yükseltmede sıvı kireç, kalsiyum oksitten daha az, kalsiyum karbonattan daha fazla etkilidir. Ama pH'ı normale getirmeye yardımcı olur.

  • @sefaseker2609
    @sefaseker2609 4 місяці тому

    hocam merhaba,
    Barkisan marka kireç buldum üzerinde Kalsiyum oksit yazıyor. Uygunmudur bir bakabilirmisiniz?
    2. olarak tam ayları söyleyebilirmisiniz hangi aylarda atalım ekim kasım aralık gibi yazarsanız sevinirim.
    3. olarak topraga illa karıstırmalımıyız kireci?
    4. olarak sadece izdüsüme atsak yeterlimi? bazıları komple bahceyi kirecliyor.
    5. olarak kireci attıktan sonra en az 2 ay mı beklemeliyiz gübre için kendin çotanak fertil kullanıyorum. Gömerek atıyorum toprak analizi yaptırdım.
    Simdiden tesekkür ederim.

    • @mustafa-zor
      @mustafa-zor  4 місяці тому

      @@sefaseker2609 Kalsiyum oksit yazıyorsa doğru kireci buldunuz, toprak tahlili yaptıysanız pH a göre atacağınız miktarı size söyleyebilirdim, diğer kirecin miktar olarak yarısı, saçılıp gömülerek kullanılıyor. Yerinizi bilmiyorum ama atıp, yüzlek olarak, derin olmadan sürebilirseniz en idealidir. İz düşümüne de uygulayabilirsiniz. Atma zamanı artık başladı. Bu kireç hava ile temasta hemen bozulmaya başladığından açılan torbalar hemen atılıp gömülmelidir. Çotanak fertili atma zamanı mart başı olduğundan ona fazla bir ters etki yapmaz.

    • @sefaseker2609
      @sefaseker2609 4 місяці тому

      @@mustafa-zor merhaba hocam tekrardan toprak analizi yaptırmıstım analiz sonucuma göre ;
      1. bahçemin ph değeri:5.22
      2. bahçemin ph değeri:4,68
      kireç 0 görünmekte.

  • @omerkasap628
    @omerkasap628 10 місяців тому

    Ph beşin altinda yapraktan uygulamalar tamamen ihtiyaci çözer mi

    • @mustafa-zor
      @mustafa-zor  10 місяців тому +2

      İhtiyacı tamamen çözmez ama pH 5 in altıysa yaprak gübreleri takviyesi muhakkak gerekir. Bitkinin esas beslenme yeri toprak içindendir. Bu sayede yavaş ve devamlı beslenme sağlanır. pH 5 in altında ise pek çok besin maddesi yeterince alınamaz. Bunu acilen 6-6,5 arasına getirmek lazımdır (sonbaharda kireçleme ile). Bitkiye gerekli besini de biz bu arada yapraktan veririz ki beslenebilsin. Bu besleme şekli geçici, takviye edici bir besleme şeklidir.

    • @omerkasap628
      @omerkasap628 10 місяців тому

      @@mustafa-zor üç kilo inşaat kireci 18 46 Dap kışlık iki yıl önce sekiz kilo leonardid attım o zamanki tahlil 4,95 ph organik madde iki çıkmıştı yeni tahlil iki yıl önce yapıldı bu sene kireç kullanmadım saygilarimla

    • @mustafa-zor
      @mustafa-zor  10 місяців тому +1

      @@omerkasap628 serpme şeklinde atılıp gömülmeyen kireç, 0-30 cm arasında, köklerin bol olduğu toprak tabakasına ulaşamadığından pH'ı değiştiremiyor. Yağışlarla da yıkanıp gidiyor. Tekrar tahlil yaptırdığınız da sonucun değişmediğini göreceksiniz. Kalsiyum oksitli kireç bulabilirseniz bunu sonbaharda, dalların taç iz düşümü dediğimiz alana gömerek kullanırsanız dallarınızın değiştiğini göreceksiniz.

    • @omerkasap628
      @omerkasap628 10 місяців тому

      @@mustafa-zor teşekkür ederim selamlar

  • @sebahattinis2436
    @sebahattinis2436 23 дні тому

    Hocam kolay gelsin .Size iki sorum olacak.
    1-Toprak ph düzeyini 6,5-7 aralığına getirdiğimizde topraktaki bahsettiğiniz canlı mikroorganizma sayısındada artış olurmu.
    2-Toprağa organik madde takviyesi(leonardit, solucan gübresi vs.) yapsak ph da düzelirmi.

    • @mustafa-zor
      @mustafa-zor  23 дні тому

      @@sebahattinis2436 pH 6 üzerinde mikroorganizma aktivitesi artar. 6.5-7 aralığında çok daha iyi olur. Organik maddeyi artırmakla pH'ı istediğimiz düzeye getiremeyiz. Etkisi olumlu yönde de olsa pH istenilen seviyeye gelmez. Hatta içeriğindeki organik asit, toprakta asit bir karakter oluştursa da olumlu yönleri fazla olduğundan bu durum gözönüne alınmaz.

  • @bilall000
    @bilall000 4 місяці тому

    pH ve asitlik kavramlarini yanlis kullaniyorsunuz. pH duserse asitlik artar. pH azaltmak yerine asitligini azaltmak diyorsunuz. pH 7 den 6 ya dusunce asitlik azalir diyorsunuz halbuki asitlik artar. pH 1, pH 3 den daha asidiktir. yani pH ile asitlik kelimelerini birbirinin yerine kullanamazsiniz tam tersidir cunku.

    • @mustafa-zor
      @mustafa-zor  4 місяці тому

      @@bilall000 dediğiniz doğru, nerede yanlış söyledim bilmiyorum ama çok konuşunca muhakkak hata yapılıyor.

    • @bilall000
      @bilall000 4 місяці тому

      ​@@mustafa-zorornegin 6:50 de veya 11:40 da yanlis kullaniyorsunuz. hepsini saymadim bile. karadenizde asitlik dusuk diyorsunuz halbuki pH dusuk demek istiyorsunuz. konusmanin devami da ayni sekilde. yani dalginkiktan degil, pH ile asitligi birbiirnin yerine devamli kullaniyorsunuz zaten.

  • @rutruso
    @rutruso Рік тому

    Ho am bu bilgileri nerden edindiniz...yanlış anlamayın,bilimsel yönünüzü merak ediyorum..ona göre inanacam

    • @mustafa-zor
      @mustafa-zor  Рік тому

      Okul uzaktı 5 yaşında ilkokula başladım. 16 yaşında devlet memuru oldum. 34. senem bitti bakanlıkta. Sadece, kendi mesleğimde, okumayı seviyorum. İnandırıcı gelmeyen bir konuşmama denk gelirseniz googleda araştırıp beni de uyarırsanız sevinirim. Anlatım dili olarak latince kelimeler kullanmayı sırf millet çok biliyor desin diye kullanmayı sevmiyorum. İşin özü, çocuğu üniversitede okuduğu için emekli olamayan sıradan bir mühendisim.

  • @sefaseker2609
    @sefaseker2609 4 місяці тому

    merhaba hocam tekrardan toprak analizi yaptırmıstım analiz sonucuma göre ;
    1. bahçemin ph değeri:5.22
    2. bahçemin ph değeri:4,68
    kireç 0 görünmekte.

    • @mustafa-zor
      @mustafa-zor  4 місяці тому

      @@sefaseker2609 iki bahçeye de sıvı tarım kirecinden, 100 litre suya 12,5 litre dozunda karıştırıp, ocak başı 2 litre sıvıyı, en iyisi şişleme ile toprak içine, olmazsa toprak yüzeyine serperek kullanın pH normal değerlere yaklaşacaktır.

  • @djjdkdkhsjsjdk7087
    @djjdkdkhsjsjdk7087 2 місяці тому

    Hocam ocaklara direk sıvı kalsiyum oksiti verrsek uygun olur mu teşekkür ederim

    • @mustafa-zor
      @mustafa-zor  2 місяці тому

      @@djjdkdkhsjsjdk7087 sıvı kireçten bahsediyorsanız en iyisi toprak içine, olmazsa toprak yüzeyine serperek kullanın