FINDIKTA GÜBRELEME

Поділитися
Вставка
  • Опубліковано 25 лют 2024
  • (Video uzun, bilgisayardan izleyebilirsiniz.) Gübre çuvalı üzerindeki 3 tane rakamın 1. si Azot (N), 2.si Fosfor (P), 3.sü Potasyum (K) dur. İçerisinde tek element varsa rakamın sadece biri çuvala yazılır. (26 CAN gibi, 26.0.0 yazılmaz). Ben videoyu TSP (kışlık gübre) üzerinden kurguladım. Bu gübreyi %100 gömmek gerekiyorsa baharda attığımız gübrelerin içerisinde de kışlık gübre içeriği var ve biz bunu niye gömmeyip toprağa saçıyoruz. Maksadımız, bu milli serveti doğrusu nasılsa öyle kullandırmaktır.
  • Наука та технологія

КОМЕНТАРІ • 105

  • @burhanpeker3826
    @burhanpeker3826 4 місяці тому +1

    Teşekkürler Mustafa bey değerli bilgilere saygılar hocam

  • @Naneciossman
    @Naneciossman 4 місяці тому +1

    Emek veriyorsunuz.Allah razı olsun...

  • @fatiherdogan2007
    @fatiherdogan2007 4 місяці тому +2

    Teşekkürler hocam.aydinlattiniz bizi..

  • @KocaAli54
    @KocaAli54 4 місяці тому +1

    Teşekkürler Mustafa Bey...

  • @yukselkulak28
    @yukselkulak28 Місяць тому

    Çarşıda bir yerde salı veya cuma günleri bu konuda sunum yapsanız imkan izin varsa gübreler hep boşa gidiyor mudtafa bey.teşekkürler faydalarınız için.

  • @yukselkulak28
    @yukselkulak28 Місяць тому

    Çarşıda bir yerde salı veya cuma günleri bu konuda sunum yapsanız imkan izin varsa gübreler hep boşa gidiyor mustafa bey.teşekkürler faydalarınız için.

    • @mustafa-zor
      @mustafa-zor  Місяць тому

      Keşke ama o işi bana düşürmezler, üniversiteden hoca çağırırlar, ne vatandaş anlar konuşulanlardan ne de hoca. Anlatım dilleri vatandaşa ağır geliyor. Gittiğim köylerde artık yapabildiğim kadar.

  • @ismailseven
    @ismailseven 4 місяці тому

    Bu değerli bilgiler için teşekkürler hocam piyasada satılan bazı gübreler var gömülmesine gerek yok diye satılıyor Örneğin Nature 27.9.0 gubresi.

    • @mustafa-zor
      @mustafa-zor  4 місяці тому +1

      Ürünün etiketinde o ibareye rastlamadım, muhtemelen satıcının fikridir. %9 luk fosforun, bitkinin 50 cm den fazla derinliğe sahip kökleriyle çekilmesi için en azından 30 cm lik en aktif kök bölgesine verilmesi gerekir ki gübreyi toprak üstüne vermek %9 luk fosfordan vazgeçip %27 lik azotu atmak demektir. O da tabii ki yağmurdan önce veya çiseyle verilebilirse. 3 rakamlı gübrelerden (27.9.0 gibi) 2. veya 3. de rakam 0 değilse gömmede fayda vardır.

  • @zekeriyasevim9123
    @zekeriyasevim9123 4 місяці тому

    teşekkürler sayın hocam. sıvı gübreler ve yeni çıkan toprak altı sıvı gübre tabancasıyla atım için de bilgi verir misiniz? uzun vadede sıvı gübreler fındığı kurutuyor dedikodusu hakkında da bilgi lütfen

    • @mustafa-zor
      @mustafa-zor  4 місяці тому

      Katı gübreler, insanoğlunun yemekle beslenmesi, sıvı gübreler damar içi serumla beslenmesi gibidir. Bitkiyi uzun zamanda, katı gübrelerle kökten beslemek en doğru olanıdır. Sıvı gübrelerin geneli, sistemi kuruluysa, topraktan damlama şeklinde veya yapraktan gübreleme şeklinde oluyor. Damlama sulamada çok güzel sonuçlar alınıyor. Fındıkta en az 3 uygulama ile de gözle görülür değişiklik görülebiliyor. Toprak altına tabancayla vermede kendimde kullandım gözle görülür bir etki göremedim. Etkisini hemen gösterip kaybolmasından olabilir. Ama yaprak gübresi olarak kullandığımda etkisini gördüm. Öğlen vakti aşırı sıcakta yaprağa atılınca yaktıklarını ben de gördüm ama bunun dışında bir zararlarını görmedim.

  • @mustafabesli5596
    @mustafabesli5596 4 місяці тому

    Sayın hocam emeğinize sağlık yaptırdığım tahlilde Can 26 azot gübresi önerildi ancak elimde entec 20-10-10 var kullansam uygun olurmu? ikinci sorum gübre vurmadan dip sürgünün
    almak istiyorum mart ayı olarak uygunmudur şimdiden teşekkür ederim.

    • @mustafa-zor
      @mustafa-zor  4 місяці тому

      Entecde 20.10.10 ve +7 Kükürt var. Toprağınız asitliyse (pH), bu gübreyi atamazsınız aksi taktirde kükürt asitliği daha da artırır. Dip sürgünleri 12 ay alınabilir. Gübreden önce almak muhakkak gerekir.

  • @galaxi0550
    @galaxi0550 3 місяці тому +1

    Hocam teşekkürler sizden ricam yaprak gübreleri hakkında bilgi verirseniz sevinirim rica ediyorum lütfen

    • @mustafa-zor
      @mustafa-zor  3 місяці тому

      Topraktan gübreleme yaptıysanız mayıs başı Agrobigen-N, haziran başı Agrobigen-P, temmuz başı da Agrobigen-K uygulayabilirsiniz. Bu yaprak gübrelerini aldığınız bayiye sorarak külleme ilaçları ile de karıştırabilirsiniz. 100 litre suya 250 - 500 ml arası katabilirsiniz.

  • @onderhoca6161
    @onderhoca6161 4 місяці тому

    Hocam ağzına sağlık, yine aydınlatıcı bir video olmuş. Bir sorum olacak. Toprak analizinde düşük ph( 4.7), orta organik madde, düşük fosfor, yüksek potasyum olarak çıktı. Mart başında gübretaşın ürünleri olan Uan32+Fosforum(18.44.0)+ combiplus+ pca smart(4.28.0)+ forcefull aminoasit+nitramag(nitrat magnezyum)+pehawet şeklinde bir karışımı şişleme aparatıyla topraktan vermek istiyorum. Fosfor ve azot eksikliğine faydası olur mu acaba? Çıkarmam veya eklemem gereken bir ürün olur mu?

    • @mustafa-zor
      @mustafa-zor  4 місяці тому

      4,7 pH büyük sıkıntı. Hangi ildesiniz bilmiyorum ama bu yazdıklarınız bayağı masraflı. Düşük pH'da fosforun fazla olmasını beklerdim. UAN 32 (%32 azot ve iz elementler....yaprak gübresi) ++++++++ Fosforum (%18 azot - % 44 fosfor......yaprak gübresi) ++++++++ Combi Plus (iz elementli........yaprak gübresi) ++++++++ PCA Smart ( 4 azot-28 fosfor-6 kalsiyum oksit.....yaprak gübresi) ++++++++ Forcefull (45 organik madde ve diğerleri......yaprak gübresi)++++++++ nitramag (11 azot-15 magnezyum oksit........yaprak gübresi)++++++++ Pehawet (ilaç değil yayıcı-yapıştırıcı). Altı tane sıvı olarak yapraktan verilen gübre var burada damlama sulamanız yoksa topraktan şişleme ile aynı etkiyi göstermezler. İçeriğinde fosfor olanları bu pH derecesinde topraktan değil yapraktan verin derim. Fosfor içeriklileri karıştırmadan tek tek atabilirsiniz. Bir sezonda bu kadar fazla. Nitramag ve Fosforumu çıkarabilirsiniz. Hasattan hemen sonra tarım kirecini toprağa kullanmanız şart. 4,7 pH verimde sizi çok zorlar.

    • @onderhoca6161
      @onderhoca6161 4 місяці тому

      @@mustafa-zor Trabzon Beşikdüzü'ndeyiz hocam. 300 400 rakım civarı. Peki 26 azot yerine uan32 yeterli olur mu? Bir kere topraktan şişleme ile bir kere de mayıs'ta yapraktan versek aynı etkiyi gösterir mi acaba? Ph için ocak başına 7,5 kilo tarım kireci uyguladık aralıkta hocam.

    • @mustafa-zor
      @mustafa-zor  4 місяці тому

      @oca6161 UAN 32 yeterli olur. Aralıkta verilen kireç bir sakınca doğuruyor, artık topraktan fosfor uygulayamazsınız, fosfor toprakta direk bağlanır, işe yaramaz. Fosforluları sadece yapraktan uygulayın. Kireçlemeyi tahminim, piyasada mevcut kalsiyum karbonatlı (çuvalında bunu yazar) bir kireçle, serperek uyguladınız. Videolarım arasında "DOĞRU TARIM KİRECİ VERİMİ %100 ARTIRABİLİR" diye bir videom olacak onu da izleyin derim. Eğer dediğim gibiyse seneye pH da herhangi bir düzelme olmayacaktır. Hasat sonrası tekrar bir tahlille bunu görebilirsiniz. O zaman ölmezsek tekrar bana yazın (hasattan hemen sonra) kireçle alakalı tavsiyelerim olacaktır. Önce pH'ın düzelmesi lazım.

    • @onderhoca6161
      @onderhoca6161 4 місяці тому +1

      @@mustafa-zor kireç videonuzu kireci aldıktan sonra izlemiştim hocam. Phda bir değişiklik beklemiyorum zaten😅 seneye sıvı tarım kirecini düşünüyorum nasipse. tamamdır hocam fosforlu gübreleri yapraktan vereceğim. Çok çok teşekkür ederim zaman ayırdığınız için.

  • @muratbiricik1673
    @muratbiricik1673 4 місяці тому

    Hocam bu anlattiginiz gubrelemeler 1 yas 2 yas vs findik fidanlarinda da gecerlimi . Fidanlara gore olcu de kulanilya fidanlari yakma gibi bi durumu olurmu .veya fidanlara 3 4 yaslara kadar hayvan gubresimi vermeli gelisiminde yeterli olurmu..

    • @mustafa-zor
      @mustafa-zor  4 місяці тому

      Yeni dikim videom vardı, fazla olmadı yayınlayalı. Dikim çukuruna hayvan gübresiyle karışık fosforlu gübre (kışlık gübreden) verirsek, ilk 5 yıl, yılda 3 sefer, her seferinde 100 gram civarı 26 CAN yetiyor. Fosforlu gübre verilmediyse baştan, sonradan bunu toprağa karıştırıp yine 26 CAN ile devam edebiliriz.

  • @ziyakucuk4082
    @ziyakucuk4082 4 місяці тому +1

    ❤❤❤ hocam kolay gelsin ❤❤❤

  • @engincalk5485
    @engincalk5485 2 місяці тому

    Hocam verdiğiniz bilgiler çok güzel elimde üre gübresi var bunu can gübresi yerine mayıs ayında fındığıma atabilirmiyim

  • @osmanozdemir1852
    @osmanozdemir1852 4 місяці тому

    Değerli hocam diyer elementleri yapraktan verirsem yeterli olurmu kullandığım vitamin azot potasyum fosfor ve iz elementli

    • @mustafa-zor
      @mustafa-zor  4 місяці тому +1

      Azot, fosfor ve potasyum gübre ile verilirse diğerlerini yaprak gübreleri ile tamamlayabiliriz. Ben çotanak fertil attığımda toprağa azot, fosfor ve potasyum ile magnezyum, bor ve çinko da vermiş oluyorum. İz element eksikliği (mikrolar) detaylı toprak tahlili ile çıktığından fazla karışık yaprak gübrelerini istediğimiz gibi atamıyoruz. Yaprak gübresinde kural, yaprak büyüyecek, 1. gübrede (gübre kabında bunlarda da 3 tane rakam var) azot oranı, 2. gübrede fosfor oranı, 3. gübrede de (hasattan en az 1 ay önce) potasyum oranı diğerlerinden fazla olacak.

  • @ismailacer5875
    @ismailacer5875 4 місяці тому

    16:39 Bilgileriniz için teşekkür ederim.Findik bahçem de toprak tahlili Dap çıktı ama Çotanak fertil atsam bir sakıncası olur mu.Birde Çotanak fertil de kaç santim toprağa gommeliyiz.

    • @mustafa-zor
      @mustafa-zor  4 місяці тому +1

      DAP çıktıysa onu atmanız lazım o zaman. İçinde fosfor olan gübreleri derine gömmek lazım ama fındık saçak kök olduğundan fazla derin kazamıyoruz. Yüzeye atıp patpatla sürebilir, kazmayla toprağa vurup toprağı alt üst etmeden toprak altına verebilirsiniz . 4-5 parmak aşağı gitsin yeter.

    • @ismailacer5875
      @ismailacer5875 4 місяці тому

      @@mustafa-zor bu sene almış bulun dum Dap ne zaman fındığa verilir peki. Bilgileriniz için teşekkür ederim.

    • @mustafa-zor
      @mustafa-zor  4 місяці тому

      @@ismailacer5875 yeni açan yapraklar fare kulağı büyüklüğünde olduğunda ilk gübreler atılırlar

  • @ksmetdurmaz5368
    @ksmetdurmaz5368 4 місяці тому

    Mustafa Bey güvercin gübresi fındık da uygulanır mı? Uygulanırsa ne zaman, hangi miktarda olmalı? Toprağa karıştırmalı mı? Bilgilendirme için teşekkür ederim.

    • @mustafa-zor
      @mustafa-zor  4 місяці тому +1

      Orjinal bir soru olmuş. O gübreyi nasıl buldunuz bilmiyorum ama azot fosfor potasyumca zengindir. Hayvanın cüssesi küçüldükçe (inekten güvercine diyelim) dışkısı o oranda keskin olur. Güvercin gübresi çok keskindir. 1 kg'ını 10 litrelik su kabına koyup karıştırın, 1 gün kalsın, ertesi gün 10 litrelik bu suyu tekrar 100 litrelik suyla karıştırıp ocakların etrafına, izdüşümlerine, 2 litreye kadar dökebilirsiniz.

  • @karanfilcicek5076
    @karanfilcicek5076 Місяць тому

    Üstad, daldaki mevcut fındıkların dökülmemesi ve iç tutumu için haziran içerisinde herhangi nir gübre vermelimiym?

    • @mustafa-zor
      @mustafa-zor  Місяць тому +1

      3 lü karışım külleme ilacının içindeki yaprak gübresi haziran dönemi için Agrobigen P olabilir

  • @karanfilcicek5076
    @karanfilcicek5076 4 місяці тому

    Çok teşekkür ederiz hocam. Mart başında GoldfertHumus 20 Çotanak 15-5-5 Npk Organomineral Gübre ile microelement potak fertil karıştırıp uyguladım. 26 can atmama gerk ver mı

    • @mustafa-zor
      @mustafa-zor  4 місяці тому

      Gerek yok, içinde azot olan gübreden atmışsınız

  • @MustafaBEŞLİ-p9f
    @MustafaBEŞLİ-p9f 13 днів тому

    Hocam slm. Temmuz ayının 11 deyiz bu aşamada yapraklara potasyum gübresi ile birlikte küf ilacı atılırmı şimdiden teşekkürler

    • @mustafa-zor
      @mustafa-zor  13 днів тому

      @@MustafaBEŞLİ-p9f Çeşit, çakıldak veya yomra gibi geç hasat edilen çeşitler ise atılır, yoksa atmayın.

  • @mehmetkahraman28
    @mehmetkahraman28 4 місяці тому

    Mustafa hocam bilgilendirme için teşekkürler. Azotlu gübreyi nisan başı ve haziran başı 2 partide atsak sorun olur mu. Yer Giresun 400-450 mt

    • @mustafa-zor
      @mustafa-zor  4 місяці тому

      İlk çıkan yapraklar madeni para kadar olunca atabiliriz, geciktikçe besini yaprak çekmeye başlıyor. Bu sene havalar sıcak gidiyor ikinci azotlu gübre sanki mayıs sonuna denk gelecek gibi duruyor.

    • @kesimgokdemir7867
      @kesimgokdemir7867 Місяць тому +1

      Ben dün attım ikinciyi

  • @furkancelik2357
    @furkancelik2357 4 місяці тому

    Merhaba Mustafa Hocam
    Toprak tahlilim yok.İnşallah seneye yaptırmayı düşünüyorum. Toprağın PH düşük diye tahmin ediyorum.Bu yıl hangi zamanda hangi gübreyi atsam daha doğru olur.Bilgilendirmeler için teşekkür ederim. Emeğinize sağlık. Yer Terme (Rakım 300)

    • @mustafa-zor
      @mustafa-zor  4 місяці тому

      Tamamen sallama olacak ama videoda benim gibi çotanak fertil kullanın bari. Kuvvetli gübredir.

    • @furkancelik2357
      @furkancelik2357 4 місяці тому

      Ben de öyle düşünüyordum. Teşekkür ederim.

  • @enestv1512
    @enestv1512 4 місяці тому

    Hocam teşekkürler verdiğiniz bilgiler için bi r sorum olucak 18.46 dap gubresi attım çukur içine gömerek mayıs'ta cotanak fertil atsam uygun olurmu faydasını zararı olurmu

    • @mustafa-zor
      @mustafa-zor  4 місяці тому +1

      Faydası olur ama bu tamamen kazancınızla alakalı bir durumdur. Benim bölgemde (Görele) ortalama fındık verimi 100 kg civarı ve ben bunu tavsiye edemiyorum. 200 kg'ı geçebilenler için, maliyet-kazanç gözönüne alınarak atılabilir. DAP taki %46 lık fosfor çok yüksek bir oran, çotanak fertildeki %12 de buna eklenecek ve toprağınız asitli bir yapıda ise toprakta müthiş bir fosfor birikmesi olacaktır. Siz yine de mayıs sonu 26 CAN atın derim. Toprak tahliliniz olsaydı daha rahat hareket edebilirdik.

    • @enestv1512
      @enestv1512 4 місяці тому

      @@mustafa-zor teşekkürler hocam haklısınız tahlil yapamadık bu yıl yapıcaz insallah

  • @ercanerol498
    @ercanerol498 3 місяці тому

    mustafa bey merhaba.bu sene cotanak fertili mart ayında kullandım bir daha kullayımmı

    • @mustafa-zor
      @mustafa-zor  3 місяці тому +1

      Mayıs sonu ocak başı 500 gram civarı 26 CAN ile ben topraktan gübreleme yapıyorum. Çotanak fertili ikinci defa kullanmıyorum.

  • @afatsumk61
    @afatsumk61 4 місяці тому

    Ağzınıza sağlık. Bilgiler için çok çok teşekkür ederiz. Bu yavaş salınımlı gübreyi yavsiye eder misiniz?? Bir de ne zaman atilmalari dogru olur ?

    • @mustafa-zor
      @mustafa-zor  4 місяці тому +1

      Yavaş salınımlı olup da içinde SO3 gibi maddeler yoksa, bizim asit karakterli topraklara güzel geliyor. Atılma zamanı yine aynı, yapraklar yeni yeni patlarken toğrağa gömülerek ve miktar olarak daha az atılıyorlar.

    • @afatsumk61
      @afatsumk61 4 місяці тому

      Üstad, yavaş salınımlı serpme olmuyor o zaman doğru mu

    • @mustafa-zor
      @mustafa-zor  4 місяці тому

      @@afatsumk61 fiyat olarak pahalılar, gömmeden saçmak ziyandır, kullandığınız markayı sorsaydınız daha iyi açıklardım çünkü çeşit olarak bayağı varlar

    • @afatsumk61
      @afatsumk61 4 місяці тому

      Tarım kredi kooperatifinin sattığı kendi ürünü var markasını hatırlayamadım.

  • @user-td4vr9yp5l
    @user-td4vr9yp5l 4 місяці тому

    Sayin hocam iyi geceler smdi bana mart ayinda dap onerdiler tahlillerde oyle gozukdu ama mart ayinda ben ne kullablrm lutfn mesajinizi bklyrm

    • @mustafa-zor
      @mustafa-zor  4 місяці тому

      Tahlilde DAP (18-46-0) çıktıysa bunu gömerek kullanabilirsiniz, sıkıntı olmaz.

  • @mustafabesli5596
    @mustafabesli5596 4 місяці тому

    Hocam balık gübresi ilkdefa duydum nasıl bir gübre satılırmı ikinci sorum güllece bulamacını aralık ayında attık nisanda atılmalımı

    • @mustafa-zor
      @mustafa-zor  4 місяці тому

      Sıvı balık gübresi diye aratınca hem satanlar hem de faydaları çıkıyor. Gülleci bulamacını nisan sonu kozalak akarı için yine atacağız.

  • @halilduran4821
    @halilduran4821 4 місяці тому

    Mustafa Bey, verdiğiniz bilgiler için çok faydalanıyoruz, çok teşekkürler. Mustafa Bey zahmet olmazsa bir de hayvan gübresi ile ilgili bir bilgilendirme videosu yapabilir misiniz. Bizler hayvan gübresinin yanmış olarak fındık bahçesine verileceğini öğrendik de bunun nasıl yakılacağı konusunda hiçbir bilgiye sahip değiliz. İnternetten de bu konuda sağlıklı bilgiye maalesef ulaşamıyoruz. Ahırdan çıkan hayvan gübresi ne kadar zaman bekletilmeli, üstü kapatılmalı mı, açık bırakılarak mı bekletilmeli, bekletilirken devir edilmeli mi, içine kireç veya fındık zurufu gibi herhangi bir madde karıştırımalı mı. Bu konuda bizleri bilgilendirirseniz çok memnun oluruz. Kalın sağlıcakla.

    • @mustafa-zor
      @mustafa-zor  4 місяці тому +1

      Yaptıktan 3 ay sonra kullanılması lazım. Atma zamanı sonbaharda. 6. ayda yapıp 9. aydan sonra bahçelere atacağım. Videosunu da yükleyeceğim. Onun eksikliğini ben de farkettim, aklımda.

  • @faikyasaroruc6843
    @faikyasaroruc6843 4 місяці тому

    Hocam merhaba, balık gübresini nereden temin edebiliriz? Ayrıca bu gübreyi uygulama yöntemi ve miktarı ( ocak başı) nedir? Şimdiden teşekkür ederim. Bulancak_ Yunuslu Köyü.

    • @mustafa-zor
      @mustafa-zor  4 місяці тому +1

      Sıvı balık gübresi diye aratın satıcılar çıkıyor. 100 litreye 0.750 ml tavsiyesi var ama ben bunu 1 litreye çıkaracağım. Ocak etrafına, 200 litrelik ilaçlama motoruyla, sıvı gübre atma aparatıyla, 4-5 yeri delerek atacağım. Muhtemelen 1-2 litre arası sıvı gübre toprak altına gidecek.

    • @faikyasaroruc6843
      @faikyasaroruc6843 4 місяці тому

      Çok teşekkür ederim.

  • @ayhanozdemir4963
    @ayhanozdemir4963 4 місяці тому

    Hocam verdiginiz bilgiler icin tesekkurler.jure gubresini sulandirarak yoprak altina atmayi düşünüyor.200lt. Kac kg ure koyayim.20 gun sonrada mikrobiyel gubre solucan gubresi.amino asit.izelementler kullanacagim en az uckez.findik sonrasi kalsiyum oksit kullandin.topraga karistiratak mikrobiyel gubre kullandik ocsk dikmek icin fidan soktun.sacaklanma cok guzeldi.Kimyasallari yuzde 50 dusuretek mikrobiyal gubrelete yonelmek istiyorum.Ne onetirsiniz tesekkueler.Kesaptan selamlar

    • @mustafa-zor
      @mustafa-zor  4 місяці тому +1

      Elinizde tahliliniz yoksa bunu hesaplayamazsınız. Örneğin, 50 kg lık üre, yarımşar kilodan 100 ocağa yeter. 200 litrede bunu eritirseniz her ocağa 2 litre su ile verirsiniz. Önemli olan ocakbaşına ihtiyaç duyulan üre miktarıdır. Fosfor ve potasyum da verilmeli (katı gübrelerle), ayrıca bizim topraklarımızın geneli bor ve çinko fakiri (yaprak gübreleri ile)

    • @ayhanozdemir4963
      @ayhanozdemir4963 4 місяці тому

      @@mustafa-zor tahlilde var tahlilde37 kg azotlu gubre verilmiş.organij madde değeri dusuktu. Tavuk gubresi kullandim.boaksi komposto yaptım.bugunden sonra toprakla bulustaracagim.eylul sonunda kullandığım Bontera isimli mikrobiyalin çok faydasını gördüğüm.soktugum fidanlara sacaklanma çöktü. Geçen yıl komşum aynı mikrobiyeli bir kez kullandı.bahcelerimiz yan yana bende kulleme vardı.onunkinde yoktu.en az üç kez mikrobiyel solucan gubresi amino asit iz elementleri kullanacagim.Sonuclarini Isallah sizinle paylaşacağım. Kesaptan selamlar

  • @muratozturk6319
    @muratozturk6319 2 місяці тому

    Hocam kolay gelsin Mayıs ayına girdik fındığa yaprak gübresi hangi marka atalım birde yaprak gübresi atma zamani nezamandir acaba? Teşekkür ederim.

    • @mustafa-zor
      @mustafa-zor  2 місяці тому +1

      Külleme ilacıyla şimdi, 1 ay sonra ve ondan 1 ay sonra da 3 kez yaprak gübresi atılır. Üçlü karışımın bir tanesi külleme ilacı (Posliss veya Colliss), diğeri böcek öldürücü (Ampligo, Vantex, Sanctum veya Relaxia), öbürü de yaprak gübresi ( şimdi Agrobigen N, 1 ay sonra Agrobigen P, 1 ay sonrada Agrobigen K)

    • @muratozturk6319
      @muratozturk6319 2 місяці тому

      @@mustafa-zor çok sağolasın hocam teşekkür ederim

    • @muratozturk6319
      @muratozturk6319 2 місяці тому

      @@mustafa-zor hocam acaba agrobigenNPK hepsini karıştırıp Mayıs başında tek sefer atsakta olurmu yaprak gübrelerini.

    • @mustafa-zor
      @mustafa-zor  2 місяці тому +1

      Olma şansı yok, bitkinin gelişimine göre içeriği ve atma zamanı ayarlanmış

  • @ozkanatac9850
    @ozkanatac9850 4 місяці тому

    Hocam öncelikle teşekkürler. 26,gübre için;26-0-0( %26 Azot diyoruz) geriye kalan %74 nedir acaba.

  • @muratozturk6319
    @muratozturk6319 3 місяці тому

    Hocam kolay gelsin geçen sene fındığa kireç attım bu sene 2024 Nisan Mayıs ayında fındığa hangi gübre atılmalıdır kışta bir şey atmadim

    • @mustafa-zor
      @mustafa-zor  3 місяці тому +1

      Bunun cevabını kimse bilemez. Tavsiyeler toprak tahliline göre yapılabilir. Hasattan sonra toprak tahlili yaptırın derim. İlk gübreler martta atılırlar. Çotanak fertili toprağa gömerek gecikmeden kullanabilirsiniz.

    • @muratozturk6319
      @muratozturk6319 3 місяці тому

      Tamam hocam teşekkürler

  • @Hakan-sr7ue
    @Hakan-sr7ue 4 місяці тому

    hocam kahverengi kokarcanın feromon maddesi nedir

    • @mustafa-zor
      @mustafa-zor  4 місяці тому

      Erkek böceklerin sezon sonu kışlamak için buldukları iyi bir yer sonucunda diğerlerini de oraya çağırmak için kullandıkları bir koku ama benzeri bir koku ben bulamadım. İsmi de kimyasal olarak çok karışık. Tablet şeklinde olanları var ama hala yaygınlaşmadı.

  • @muratozturk6319
    @muratozturk6319 3 місяці тому +1

    Hocam fındık bahçesine ot ilaci atmak zararlımidir

    • @mustafa-zor
      @mustafa-zor  3 місяці тому

      Toprak altında bitki artıkları ile beslenen canlıların besinini, ot ilacı ile kurutursak onların nüfusunu azaltmış oluyoruz. Onların görevi topraktaki elementleri bitkilerin alacağı forma dönüştürmektir. Onlar gidince zaman zaman dallarda kurumalar, verimde düşmeler görülür. Toprak organik maddesi azalır.

  • @huseyinbostanc3542
    @huseyinbostanc3542 3 місяці тому

    Hocam yedinci ayda atsak geç kalmış olurmuyuz.

  • @mustafakubuc1419
    @mustafakubuc1419 4 місяці тому

    Hocam gömmek yerine üzerine fındık zurufuyla kapatılda olurmu

    • @mustafa-zor
      @mustafa-zor  4 місяці тому

      Bundaki mantık gübreyi kökün yanına bırakmaktır. Hasattan hemen sonra yanmış zurufu toprağa örtersek baharda bunun altındaki toprağın gevşediğini görürüz. Üzerine gübreyi döküp kazmayla karıştırmak çok kolay olacaktır. Her halükarda zuruf yanmış olmalı ki bunun da ortalama 1 sene civarında hazırlanma safhası var. (sonradan okuyunca buraya ekleme yapıyorum, gübreyi atıp üstünü zurufla örtmek gömmekteki etkiyi göstermez, bu uygulamayı yapmayın, yapacaksanız da kazmayla toprağı, gübreyi, zurufu hepsini karıştırmanız lazım)

  • @huseyinbostanc3542
    @huseyinbostanc3542 3 місяці тому

    Hocam birde ocak başına kaç gıram yada kaç kilo atalım.

    • @mustafa-zor
      @mustafa-zor  3 місяці тому

      Çotanak fertili ocak büyüklüğüne göre 0.5-1 kg arası

  • @ercanerol498
    @ercanerol498 4 місяці тому

    merhaba hocam.cotanak ne zaman nasıl atılır

    • @mustafa-zor
      @mustafa-zor  4 місяці тому +1

      Videoda da dediğim gibi baharda ilk çıkan yapraklar fare kulağı büyüklüğünde olduğunda toprağa gömülerek kullanılır

  • @muratozturk6319
    @muratozturk6319 3 місяці тому +1

    Çotanak fertil nezaman atılır hocam sağolun

  • @Osman_76
    @Osman_76 4 місяці тому

    Akıllı gübre fındığa daha idealmidir hocam

    • @mustafa-zor
      @mustafa-zor  4 місяці тому

      Yavaş salınımlı gübreleri, toprak pH ınıza göre alırsanız daha iyidir. Düşük pH da kükürtlü olmayacak. Klasik gübrelerden biraz daha pahalıdırlar.

  • @tacettingedik
    @tacettingedik 4 місяці тому

    entek gübre nasıl hocam

    • @mustafa-zor
      @mustafa-zor  4 місяці тому +1

      Kükürtlü (SO3) gübre grubundan, reklamı çok ama ben yöremiz toprakları (Görele) asidik yapıda olduğundan tavsiye edemiyorum.

  • @user-is3te6js5v
    @user-is3te6js5v 3 місяці тому

    Hocam numaranızı alabilir miyim bazı sorularım olacak

    • @mustafa-zor
      @mustafa-zor  3 місяці тому

      Numara veremiyorum, buradan veya zormustafa28@gmail.com buradan sorabilirsiniz

    • @user-is3te6js5v
      @user-is3te6js5v 3 місяці тому

      @@mustafa-zor hocam mart başında atılan gübreyi soracağım ben atamadım bayramda atsam yarayış oranı marta göre yüzde kaç olur veya biraz daha bekleyip mayıs sonunda mı atsam kısaca şöyle diyeyim mart gübresi için çok mu geç kaldım atayım mı

    • @mustafa-zor
      @mustafa-zor  3 місяці тому

      Yaprak ne kadar büyürse o kadar gecikmişiz demektir. Hiç atmamak veya geç atmak verime etki eder. Geç kalmamışsınız yine de atabilirsiniz. Mayıs sonu az bir miktar 26 CAN atacağız.

  • @bayramozkan39
    @bayramozkan39 4 місяці тому

    Fertil attım mayısta tekrar fertil atmayı düşünuyorum siz ne dersiniz.

    • @mustafa-zor
      @mustafa-zor  4 місяці тому +1

      Tahlil yaptırdınızmı bilmiyorum ama bu gübreyle fosfor ve potasyum yeterli geldiyse mayıs sonu 26 CAN olabilir.

  • @mahmuttekinsen9594
    @mahmuttekinsen9594 29 днів тому

    Hocam tsp yerine map kullansak örnek 20 yaş ceviz aynı görevi ve daha derine gitme oranı ne kadar ve map verme ayı hangi ay 20 yaş cevize ne kadar map vermeliyiz teşekkür ederim

    • @mustafa-zor
      @mustafa-zor  29 днів тому

      Ceviz için sizi yanıltabilirim, en iyisi il veya ilçe tarım müdürlüğüne danışmanız daha iyi olur