Це відео не доступне.
Перепрошуємо.

Birds nobody knows about! 😮 (almost 😉)

Поділитися
Вставка
  • Опубліковано 18 сер 2024
  • ⬇️ Best videos of The Dutch Birder ⬇️
    🦜Rarity reports🦜
    May 2024 ➡️ • Rarest Birds in the Ne...
    April 2024 ➡️ • Rarest BIRDS in APRIL ...
    March 2024 ➡️ • Rarest BIRDS in March ...
    Februari 2024 ➡️ • Rarest birds of februa...
    Winter 2023/2024 ➡️ • Rarest birds of winter...
    Fall 2023 ➡️ • Zeldzaamste vogels van...
    Summer 2023 ➡️ • Zeldzame vogels in Ned...
    🦅 Big Days 🦅
    Texel ➡️ • 🦅1 Island: The Biggest...
    Fochteloërveen ➡️ • Is this the single BES...
    🦤Annual reports🦤
    2023 ➡️ • My rarest bird sightin...
    🐥Vlogs 2024🐥
    Siberian Buff-bellied Pipit ➡️ • I filmed the rarest bi...
    Gyrfalcon ➡️ • I tried to film the Bi...
    Moustached Warbler ➡️ • Birds in the reeds are...
    Great Spotted Cuckoo ➡️ • Filming (mega) Rare Bi...
    Black-headed Wagtail ➡️ • Searching for the RARE...
    🦩Twitches to new species🦩
    Crag Martin ➡️ • Superzeldzame Rotszwal...
    Blue-cheeked Bee-eater ➡️ • Mega klapper in het Fo...
    Buff-bellied Pipit ➡️ • Eerste Pacifische Wate...
    Yellow-browed Bunting ➡️ • #41 (NL) Geelbrauwgors...

КОМЕНТАРІ • 40

  • @brighteyedbirding
    @brighteyedbirding Місяць тому +1

    I agree with you about gatekeeping. I think in most cases gatekeeping does more harm than good. Congrats on getting 3/3 species! Great video!

  • @swegho
    @swegho Місяць тому +8

    Ik denk dat het mis is gegaan toen de vogelfotografen zonder enige kennis van vogels op het toneel verschenen...

    • @TheDutchBirder
      @TheDutchBirder  Місяць тому

      Dat heeft zeker niet geholpen, maar ik zie nu ook veel "coronafotograven" zonder enige vogelkennis, maar die zich wel gewoon heel netjes gedragen

    • @Dragonbornize
      @Dragonbornize Місяць тому

      Iedereen begint toch zonder enige kennis? Al doende leert men lijkt mij. Het is denk ik meer het gebrek aan respect voor de natuur wat parten speelt. Heel eerlijk, dit zie je ook (misschien wel vooral) bij doorgewinterde "natuur fotografen", die kostte wat het kost een mooi plaatje willen schieten. Neem bijvoorbeeld die lui die de wolven op de veluwe gingen lokken met half rot vlees, welliswaar geen vogel, maar wel relevant. Ze wisten precies waar ze mee bezig waren.
      Vraag mij ook wel eens af of we er goed aan doen om met z'n honderden achter een vogel aan te rijden die net 5000km heeft gevlogen en komt om te rusten... maar dat zal aan mij liggen. Zo kan je altijd wel wat vinden aan iemand anders gedrag om tegenaan te schoppen.

    • @TheDutchBirder
      @TheDutchBirder  Місяць тому

      Zeker, maar er is wel een behoorlijk verschil in leergierigheid. In de wil om ook zelf iets op te zoeken in een vogelboek alvorens op facebook in een groep alleen een foto te plaatsen met de vraag wat is het zonder er iets van te leren. Het niveau blijft dan vaak ook laag

    • @TheDutchBirder
      @TheDutchBirder  Місяць тому

      En ik ben het met je eens dat er gedrag getoond wordt wat totaal niet door de beugel kan. Een vogel meelwormen aanbieden vind ik persoonlijk nog tot daar aan toe. Zowel de vogel als de fotograaf is ermee geholpen. Wolven lokken met vlees is van een heel andere orde. Mijn punt is echter dat hoe minder mensen van een locatie weten hoe groter de kans is dat dergelijk gedrag getoond wordt, omdat er een gebrek aan sociale controle is.

    • @Dragonbornize
      @Dragonbornize Місяць тому

      @@TheDutchBirder 100% Mee eens. Toch denk ik dat de mensen die dit soort posts plaatsen per definitie niet echte vogelaars zijn, maar meer geinterreseerd. Het niveau blijft dan inderdaad laag. Het kan natuurlijk wel een opening zijn richting een mooie hobby. Ik vind daarom wel dat we altijd open moeten zijn richting nieuwkomers.

  • @efrkool
    @efrkool 22 дні тому

    Mooi dat je deze discussie wil openen! En het is best een lastige. Ik ben ook één van de fotografen die in de corona periode is begonnen en ik kan me de frustratie van de vogelaars en natuurfotografen wel wat begrijpen. Omdat veel van ons begonnen zijn zonder het sociale netwerk en met Instagram e.d. als populaire medium is de drang voor velen voor dat ideale plaatje (te) groot. Maar nu geloof ik dat iedere fotograaf als hij of zij eerlijk naar zichzelf is wel eens te ver gegaan is (en als het goed is is dat dan een nare herinnering die je nooit meer wilt herhalen) het is wat je er mee doet. Een beetje zelfde discussie als ObsIdentify, voor mij was het een heel handige opstap voor de basis, voor sommigen is het de waarheid.
    Is geheimhouding de oplossing? Ik denk het niet. Mijn netwerk is net groot genoeg dat als ik echt wil weten waar een soort is ik er wel achter kom. Maar meestal ga ik niet naar deze plekken. De paar keer dat ik er geweest ben heb ik ook op de "geheime" plekken mensen aangesproken of mensen gezien die eerder aangesproken zijn (met wisselend resultaat). Aantallen zijn soms wel een probleem maar ook daarbij vrienden van vrienden van vrienden is ook al snel een heel grote groep.
    Een aantal plekken wil je wel geheim houden zoals nesten / rustplekken van storingsgevoelige vogels, maar dan moet geheim wel echt geheim zijn en niet dat kleine unieke netwerkje, kan het niet omdat ergens publiek is? Dan misschien de boel toch maar afzetten

  • @HawkInTheLens
    @HawkInTheLens Місяць тому

    I agree with you on being secretive about species of birds generally being a negative. As a relatively new birder myself,I would have never had the chance to have seen some incredible and rare birds without others giving me tips and leads on where to look. I want to be able to share that experience with all kinds of newer birders as well and get more people excited about birding! At the same time I hope that people can spread ethical birding practices so we can grow both birding and good conservation practices.

  • @jesseoosterhuis6671
    @jesseoosterhuis6671 Місяць тому +1

    Tsja, altijd een lastige discussie.. Ik ben zelf van mening dat het heel erg afhangt van de soort en de locatie. Zo vind ik het wat voorbarig om alle zingende roodmussen in Nederland onder embargo te zetten omdat er in het verleden een negatieve ervaring is geweest met een (mogelijk) broedgeval. Nestfotografie is daarentegen natuurlijk wel heel verstorend voor een vogel dus ik snap goed dat nesten van bijvoorbeeld rode wouw, bijeneter en buidelmees niet publiekelijk worden gedeeld. Misschien dat terreinbeheerders hier ook een wat grote rol in kunnen spelen. Ik meende bijvoorbeeld dat een paar jaar terug een wandelpad in de Kollumerwaard (deels) werd afgesloten voor nestelende buidelmezen?
    De woudapen die ik in Nederland heb gezien zaten op plekken waar de aanwezigheid van fotografen wat mij betreft niet heel erg voor verstoring zorgde. Ik snapte niet waarom deze locaties onder embargo stonden tot ik verhalen hoorde over het veelvuldig 'tapen' van deze soort. Dat vind ik toch ook een vorm van verstoring en gebeurd helaas niet alleen maar door fotografen. Een ander voorbeeld is de kleine vliegenvanger bij Schoonloo van jaren terug, deze is wat mij betreft ook helemaal 'kapot getaped' ondanks dat de vogel misschien niet eens heel schuw was. Met andere woorden: het is niet alleen de aanwezigheid en de afstand van fotografen die voor de verstoring zorgt maar naar mijn mening ook het tapen van vogels in het broedseizoen.

  • @gerteldering
    @gerteldering 13 днів тому

    Prachtige beelden! Toch ook een tip, let bij je opnamen ook op je eigen (stem)geluid. De opnamen uit de auto klonken ongeveer als een roerdomp🙂

    • @TheDutchBirder
      @TheDutchBirder  12 днів тому

      Ik ben misschien uitgeschoten met de voice isolation en ik heb ook nog geen professionele microfoon, maar klinken als een roerdomp.....😅 dan is er toch iets mis met je luidspreker denk ik 😅😊

  • @sampp44
    @sampp44 19 днів тому

    Here in Finland the corncrake had a great year. Just in my municipality about 40 territories have been found, so in the whole country there definitely are thousands of male birds. There arent that many birders in my area so not that many birds are kept as a secret. Secreted species mosty include all nesting owls, hawks, eagles and some other vulnerable species like siberian jays and willow grouse or when the bird is in someones garden who doesnt want twitchers there or some rare wintering birds which are easily disturbed like herons, kingfishers, jack or common snipes and water rails. I agree with keeping the bird a secret when its for the birds good, but not when sometimes theyre kept as secret only for some twitchers to see it.

    • @TheDutchBirder
      @TheDutchBirder  19 днів тому

      Good to hear Corncrake also has a good year in Finland, but it does make me wonder where these birds are from as I don't recall previous years many more young fledged than in previous years. Hopefully that is the case and it's not just a redistribution of birds from eastern europe. Let's hope this year many young will fledge and the nests don't fail because of mowing.

  • @marijn9620
    @marijn9620 Місяць тому

    Goeie video en goeie vraag! Wat geheimhouding betreft scheelt het per omstandigheid. Dwaalgasten als bonte zanger (potverdrie, je noemt er ook ff 1) in iemands tuin? Melden en weer €5 toegang vragen. Hier konen vooral vogelaars op af en flinke sociale controle (in het begin altijd het grootst). Kijk naar alle grote twitches en of een vogel er last van had: dat kont zelden voor. De vogel zit verder weg zodat je al verder weg blijft. De rest qua zeldzaamheid qua broeden of op verstoringsgevoeligheid indelen om geheim te houden. Voorbeeld: draaihals bij nest: geheim houden want wordt kapot gefotografeerd. Vogelaars komen hier al veel minder op af. Het probleem bij verstoren zijn m.i. veel meer de fotografen (zonder kijker) die alles doen voor het plaatje en zo dichtbij mogelijk komen. Vogelaars kunnen er ook wat van maar dan om nog een plekje in de meute te kunnen bemachtigen. En, sites betaald maken met alleen eigen naam? Ik ben voor. Een ieder die iets deelt in eigen kring vind ik niet erg want dan kies je heel bewust. Voor een ieder: spreek elkaar aan op gedrag in het veld! De meeste aanwezigen zijn het met je eens.

  • @RoderickEgbertJan_vAmbtsbergen
    @RoderickEgbertJan_vAmbtsbergen 2 місяці тому +1

    Yep, een doelsoort voor mij dit jaar is buidelmees, meerdere keren gezocht dit jaar in gebieden waar ze ooit zijn gezien zoals de oude rijnstrangen. Maar geen idee waar ik zou moeten kijken door het geheimzinnige beleid rondom deze soort. Maakt het aan de andere kant wel leuker als ik er uiteindelijk misschien eentje vindt

    • @TheDutchBirder
      @TheDutchBirder  2 місяці тому

      Buidelmees is ook typisch zo'n soort met een paar locaties die publiek geheim zijn en waar je zo heen kunt als je maar net de juiste mensen kent. Maar zelf ontdekken blijft het mooiste. Ik heb er 2. 1 overvliegende en een keer 1 op een potentiele broedplek maar die was een week erna weer weg.

  • @lumo8924
    @lumo8924 Місяць тому

    Hoi hoi!
    Ik ben beginnend vogelspotter. En ik vandaag heb mooie foto’s gemaakt van een grauwe klauwier. Ik wist niet eens dat het best een schaarse broedvogel is en ook best zeldzaam is om te zien. Hij was/is te zien in het Vragenderveen, Achterhoek. Ook een mooie relaxte plek om te vogelen.

    • @TheDutchBirder
      @TheDutchBirder  Місяць тому +1

      Ja zeker mooie ongeving daar! Met Grauwe Klauwier gaat het goed! En dat is natuurlijk super omdat het zon fraaie vogel is

  • @peterlittle6651
    @peterlittle6651 2 місяці тому

    Hi Jan, I would rather it was not secretive but we do have some idiots over here who spoil things for the rest. Great to see you get those three rarities.

    • @TheDutchBirder
      @TheDutchBirder  Місяць тому

      Yes but the problem is that those idiots most of the time get the location anyway. With the location being a secret there are less non idiots which gives the idiots even more room to do stupid things....

    • @peterlittle6651
      @peterlittle6651 Місяць тому

      @@TheDutchBirder Agree Jan but if you analyse it no location should be secret, but if respect for property or privacy is involved then perhaps a slow leak of info is invaluable for control. I am always amazed by how few people appear on your videos in the background when finding rare birds.

  • @bramoostdijk940
    @bramoostdijk940 Місяць тому

    Een moeilijke discussie. Maar ik ben het wel met je eens om lokatie geheim te houden. Zeker zoals jij zegt je dan de sociale controle mis. Anderzijds is er ook van alles doorgeslagen. Met name in en na de Coronatijd is er een explosieve groei geweest van fotografen. Ja zeker geen natuurfotografen zoals zij zich zelf graag noemen. Daar komt wel iets meer voor kijken dunkt mij. Wat ook heeft geholpen is het kleiner en lichter worden van camera's en lenzen. Er is een soort ongezonde koorts onstaan bij veel mensen die aan het fotograferen zijn geslagen. De scoringsdrift gaat te koste van alles. Hierbij wordt eigenlijk alles overtreden wat je maar kan bedenken. Komt dan ook bij dat ontfatsoenlijk gedrag de boventoon gaat voeren. Het loopt soms uit tot handgemenen. Dit is toch niet wat wij willen dunkt mij. Ik zelf zou mijn mond niet houden als ik zie dat mensen bewust regels overtreden. Ik zeg er wel iets van. Je wil niet weten wat voor je reacties je soms krijgt. De meest onvriendelijk woorden en ziektes. Ook het gebruik van geluidsapperatuur neemt hamd over hand toe om vogels of dieren uit hun schuilplaats te lokken. Jde staat er verteld van wat mensen soms doen. Het merendeel zijn volgers en hebben nergens verstand van wat ze fotograferen als ze het maar hebben. Dat is triest voor de wel echte natuurfotograaf. Deze probeer in stilte te genieten en te fotograferen. Als deze dan iets heeft en het wordt gezien binnen no time is hij omringd. We rust weg natuurlijk gedrag van de vogel of dier. Dit is voor mij de reden dat ik dit soort waarnemingen meestal laat lopen voor wat het waard is. Maar er zijn ook uitzonderingen en dan ben ik ook ter plaatse.

  • @WimWiegant
    @WimWiegant Місяць тому

    Supergave opnames van Kwartelkoning! Ik heb ze tientallen keren gehoord, maar nog nooit gezien. Verder zie ik je interessante monoloog over het delen van waarnemingen, na ongeveer 05':30". Alles wat je zegt is waar, maar de vraag rest natuurlijk wel hoe jij nu een Balkanvliegenvanger hebt, en de rest van Nederland niet...! Je hoeft niet te antwoorden, want ik weet het heus wel...! Ik kijk altijd uit naar jouw videoverhalen...!

    • @TheDutchBirder
      @TheDutchBirder  Місяць тому

      Daar wil ik best nog wel eens een video over maken. Het liefst bij de volgende Balkanvliegenvanger, want die gun ik iedereen. Kort gezegd heb ik de meewerkenheid van de boswachter flink onderschat. Had ik de vogel overigens zelf gevonden dan had de boswachter hoog of laag kunnen springen. Toen de vogel gevonden werd en ik de locatie kreeg was het nog niet eens een Balkanvliegenvanger (ja dat was het wel, maar dat wisten wij toen nog niet). Maar de soort komt wel weer. Ook dit jaar was weer een goed jaar in Italië dus het is een blijvende trend gok ik

  • @DBoer
    @DBoer 2 місяці тому

    Gaaf zeg! De eerste keer een Kwartelkoning zien en dan nog zo ook. Addition: check out also the video by Doug Hitchcox about Does birding need gatekeepers?

    • @TheDutchBirder
      @TheDutchBirder  2 місяці тому

      Ja kwam toevallig net zijn video over de alpensneeuwhoen tegen. Moet die over gatekeepers nog even kijken

    • @peterlittle6651
      @peterlittle6651 Місяць тому

      @@TheDutchBirder Just seen the Gatekeeper video, enlightening to say the least and very well thought out.

  • @vonkieYT
    @vonkieYT 2 місяці тому

    Mooie soorten ik heb deze week een grauwe klauwier gespot ook zelzaam volgens mij.

    • @TheDutchBirder
      @TheDutchBirder  Місяць тому

      Dat is nu één van de soorten waarmee het echt goed gaat in Nederland. Het is een schaarse soort, maar ze worden op steeds meer plekken en in grotere aantallen gezien 😁