Поділитися
Вставка
  • Опубліковано 23 лис 2024

КОМЕНТАРІ • 186

• @macskea
    @macskea Місяць тому +38

Maximális tiszteletem, hogy a Kornél gyerekkori fotóját az ő engedélyével teszed közzé, nem csak úgy belelövöd az éterbe, mint legtöbben. Emberileg is élen jársz, nem csak szakmailag! 🥰

• @AttilaOlajos-r4u
      @AttilaOlajos-r4u 22 дні тому

Szia. Kifejezetten tetszett a videó. Majdnem 8 évig Tatrával dolgoztam. A buszt sajnálom hogy nem említeted. Ami ott volt. Ezen kívül egy Jamal típust is jó lett volna megemlíteni. De hát mindent nem férhet bele. Megértem. Így is részletes volt. Gratulálok. Üdv.Attila

• @lori52
    @lori52 26 днів тому +2

1985-ben vonultam be katonànak Havlickuv Brod-ba csehorszàgba. két éven àt egy Praha V3S-en voltam ràdiòs. a soföröm irigyelte a Tatràsokat mert azok milyen szépek meg gyorsak meg a kormànyzàs is könnyìtett volt , nem beszélve arròl , hogy a V3S-el ellentètben még fütés is volt bennük. viszont a gyakorlatokon màsodàllàsban azzal foglalkoztunk , hogy a Tatràkat huzogattuk ki a sàrbòl . nagyon tetszett a video . szerintem a V3S is megérne egy harminc percet. legenda volt .

• @viktorcsabai9628
    @viktorcsabai9628 Місяць тому +5

Elképesztően jó rész volt, minden elismerésem. Ledwinka egy zseni volt, kétségtelen. Nagyon várom a következő részt!

• @griffin-zl2bd
    @griffin-zl2bd Місяць тому +29

Nem semmi története van a TATRA-nak. Gyorsan töltöttem is egy 62%-ost az egészségére!🥂👍

• @bollagyorgy
      @bollagyorgy  Місяць тому +2

Egészségedre 😄

• @TouristAarchie
      @TouristAarchie Місяць тому

azigen!

• @_fefe
      @_fefe Місяць тому +2

az már szlovák gyártmány a TATRATEA 🤭

• @tiborplatt1189
    @tiborplatt1189 Місяць тому +14

Hát Bolla Úr, ezt még órákon keresztül tudtam volna bámulni. Hatalmas köszönet.

• @bollagyorgy
      @bollagyorgy  Місяць тому +5

Lesz még egy epizód a személyautókról is 😉

• @tiborplatt1189
      @tiborplatt1189 Місяць тому +1

@@bollagyorgy Várom,nagyon.

• @gabriellaanonim6142
    @gabriellaanonim6142 Місяць тому +8

Köszönöm szépen ezt az "idegenvezetést" .
    Szeretem az ilyen részeket amikor valaminek megvan a története. 🙂
    Tamás

• @birkapasztor
    @birkapasztor Місяць тому +3

Megláttam a TATRA-t a címben, már nézem is :D Gyerekkorom óta lenyűgöz a technológiájuk, főleg a csővázas megoldás és az átviteli rendszerek, pedig már 40 felett járok. Most is sikerül lenyűgözni a gépekkel, köszönöm!

• @istvanrakonczai8719
    @istvanrakonczai8719 Місяць тому +1

Fú de király videó, köszi! Fater jó sokáig járt billencses 815-össel, rengeteget Tátráztam, láttam a motorját is szétrobbantva, mert egyszer főtengelytöréses volt, akkor a gyárból rendelt új cucokkal felújították az egészet, gyönyörű munka volt! Ha van jó autó, akkor a Tátra az, elképesztő szitukban elment a bányában, mai napig csodálom! Párszor ültem 148-ason is, sőt egyszer egy 138-ason is, szintén nagyon jó autók voltak, bár nekem az "Isten" a 815-ös marad!

• @bollagyorgy
      @bollagyorgy  Місяць тому +1

Köszi, hogy megosztottad :-))

• @jerviscoe
    @jerviscoe Місяць тому +4

Igazán szuper videó volt! A 11 éves nagyfiammal néztük, egyik ámulatunkból a másikba esve. Köszönjük szépen!

• @JanosHorvathDiggerdriver
    @JanosHorvathDiggerdriver Місяць тому +8

Szia Gyuri.
    Hatvanévesen 43 év markológépes tapasztalattal a hátam mögött órákat tudnék sztorizni a Tátrákról és egyéb teherautókról. Egy megjegyzést engedj meg. A kiváló tartalom mellett kiemelnék valamit. Én automatikus fordítóval nézek minden adást és azt figyeltem meg hogy te vagy az egyetlen tartalomgyártó akinek a beszédjét hiba nélkül fordítja magyarról magyarra a program. Ez azt jelenti hogy tökéletes a magyar kiejtésed. Úgyhogy ehhez is külön gratulálok. Köszönöm a munkádat.

• @bollagyorgy
      @bollagyorgy  Місяць тому +8

Köszönöm :-))) ezt, bármilyen fura, az apaságnak köszönhetem: több mint tíz év esti meseolvasás volt a beszédtanáron

• @kilincsorr9562
    @kilincsorr9562 Місяць тому +1

Ez a videó is 100x többet èr, mint a szimpla autósok.

• @nomad8160
    @nomad8160 Місяць тому +2

👍👍👍👍👍👍kiraly volt, Tatra rajongo vagyok, a seregben rengeteg volt nekunk, nekem a legjob teherautok a vilagon, mindig elvezet volt amikor vezethetem egy 12 hengerest T-815 os,

• @bollagyorgy
      @bollagyorgy  Місяць тому

Köszi, és egy kicsit irigyed is vagyok 😇

• @zoltanjoboru8401
    @zoltanjoboru8401 20 днів тому

De jó hogy ráakadtam erre a videóra. Köszönöm a tárlatvezetést, egy élmény volt.

• @destrofake
    @destrofake Місяць тому +5

Nagyon jó video lett! Csak így tovább és köszi a videot!

• @knjjdjt9366
    @knjjdjt9366 Місяць тому +4

Ez a legjobb adásod eddig. Elismerésem.

• @viktorkohegyi
    @viktorkohegyi Місяць тому +6

A Tatra számomra az egyik legkülönlegesebb jármű valaha.
    1985 ben gyerekként jártam a Tatra múzeumban a szüleimmel. Akkor nem így nézett ki, és lehet nem is ezen a helyszínen volt. De azóta rajongója vagyok a márkának.
    Nagyon szuper videót készítettetek! Köszönöm. ❤😊

• @viktorkohegyi
      @viktorkohegyi Місяць тому

Akkor voltak ott repülőgépek is, hómobil meg egy dakar 138- as is ezüstszürkében ezekre emlékszem.

• @bollagyorgy

A repülők meg a hómobil átkerültek az autókhoz :-))

• @viktorkohegyi
      @viktorkohegyi Місяць тому

@@bollagyorgy tényleg, akkoriban egy hatalmas csarnokban volt minden… 🤔

• @kornelhege77
    @kornelhege77 Місяць тому +4

Tetszik, nagyon jó, legyen még! 🚚🚌🚛

• @bollagyorgy

tudod mit, legyen ez felhívás: akinek van használható 813-a és megmutatná, szívesen leforgatnám :-D

• @peterkiss8107
    @peterkiss8107 Місяць тому +3

Ez igen ez nagyon szuper lett köszönjük

• @erikmuranyi5770
    @erikmuranyi5770 Місяць тому +2

Az egyik legjobb mozi a csatorna életében. Grat és köszi!

• @bollagyorgy

Én köszi. Van még múzeum látogatós-mesélős videó a csatornán, ha ilyesmire vágysz :-D Saab és Volvo, még 2022-ben készültek, de hasonló mesélős filmek, mint ez.

• @erikmuranyi5770
      @erikmuranyi5770 Місяць тому

Azokat is imádtam🙂

• @ricostos
    @ricostos Місяць тому +1

Fasza műsor, jó a műsorvezető úriember is ahogy bemutatót tart

• @balazsb4669
    @balazsb4669 Місяць тому +1

Nagyon érdekes adás volt. Nagyon sok infóval ami teljesen új volt nekem.

• @TouristAarchie
    @TouristAarchie Місяць тому +2

Kedves Robi, köszönjük, hogy ilyen különleges helyre kalauzoltál el minket ❤

• @user-bu8ue6rv4d
    @user-bu8ue6rv4d Місяць тому +4

Én anno a Praga V3S-el jártam pár évig, az sem volt akármi! Talán még mai szemmel is kijelenthető, hogy a világ egyik legjobb terepjáró járműve (volt). Persze lehet szidni az irdatlan hangos motor, a dupla kuplung, a szervó hiánya, a végsebesség, a lomhasága miatt, de a tereptulajdonságai elvitathatatlanok. Sajnos mára már csak Szlovákiában és a Cseheknél van belőlük ma is működő példány, de lehet megérne egyszer egy külön műsort a bemutatása, hiszen a több, mint 50 féle felépítménnyel készült autó az élet minden területén megállta a helyét és közel 40 évig gyártásban volt, ez azért jelent valamit.. 🙂

• @Jokkura
      @Jokkura 27 днів тому

A videóban is tett róla említést, hogy lényegében a V12 Tatra motor megfelezésével létrejött V6 motor került a Prágákba ( Honvédségnél volt a hadosztály víztisztító állomás [AUV62] Prágákra telepítve´)

• @zoltangedai2910
    @zoltangedai2910 22 дні тому

Kitûnõ lett a video.
    Végre láthattam a csõvázas megoldást, eddig csak hallottam róla.
    A szerelt fõtengely nekem új információ volt.
    Îgy tovább

• @joskaberzenguz9504
    @joskaberzenguz9504 Місяць тому +1

Nagyon köszi! Érdekes volt! Milyen színvonalas múzeum!

• @tokmindegy8976
    @tokmindegy8976 Місяць тому +2

Tatra - nem semmi, köszi a videót! A nagyvasak mondjuk nem az én világom, de el kell ismerni, egészen egyedülálló a felhozatal itt, különösen ha figyelembe vesszük, hogy ez itt Európa közepe, nem a nyugati része… azért egy betű különbséggel egy másik márka jobban érdekelne (Matra ;))

• @vantsai
    @vantsai Місяць тому

Klassz adás volt. Nekem ezek jobban tetszenek, mint az autó tesztek.
    Képminőségért kár, de így is klassz volt. Köszönjük

• @sv7745
    @sv7745 Місяць тому +2

14:22 nel az a narancssarga...gyerekkoromban mennyi ilyen volt az uton, es sose ertettem miert all ennek ugy befele a kereke, a tobbinek meg nem. Termeszetesen fater elmagyarazta rogton...jo video volt. Koszi.

• @janoslamfalusi2206
    @janoslamfalusi2206 Місяць тому +2

Ez volt eddig a legfaszább rész Gyuri Báttya...🙂Király!!! Jöhet a folytatás...

• @buxus54
    @buxus54 Місяць тому +1

Ez szuper volt! Köszönöm szépen!

• @klemozoli
    @klemozoli Місяць тому +2

Korrekt bemutató lett ez :-) Kulon kiemelném, hogy helyesen ejted a neveket, amikre mások nem fordítanak nagy figyelmet, ami engem zavarni szokott. Le a kalappal.

• @bollagyorgy

ebben az a külön vicces, hogy más kommentelők meg direkt leszúrtak, hogy magyarosan ejtem a Tatra meg Praga márkákat :-D

• @klemozoli
      @klemozoli Місяць тому

@@bollagyorgy szerintem az teljesen rendben van :-D Az már tényleg szőrszálhasogatás…

• @fedup0110
    @fedup0110 Місяць тому +3

Csodálatos mindkét Tatra múzeum! A Škoda is Mladá Boleslavban, Prágában pedig van egy jó kis Trabant múzeum. ✌️

• @zetor2K
      @zetor2K Місяць тому

Brno-ban villamos múzeum van, de nem nyitják ki csak nagyobb csoportoknak. Én sajna nem láttam. Cserébe kimentünk a külvárosba a Zetor gyár + kereskedésbe, ott is van egy csepp történelem, vagy 20-30 Zetor traktor, meg merch shop. Merthogy az van a zinternetten, de nem postáznak... A múzeum nem túl nagy ~20-30 perc alatt le lehetett tudni, de megérte egyszer.
      A gyár mellett van tesztpálya, és érdekes volt látni a klf. traktorokat aszfalton driftelni. :D

• @bobesafarne7422
    @bobesafarne7422 Місяць тому +1

Imádom a tátrát.! Kornél bocsánat de a 815 ős 10 hengeres.

• @mocorgo911
    @mocorgo911 Місяць тому +3

Egy 138as daruval volt szerencsém dolgozni, szerettem. A 813as 6x6 ossal meg kamiontriálozni. Élmény volt a köbön

• @bollagyorgy

na az utóbbit egyszer nagyon kipróbálnám :-DDDDD de tudod mit, a T138 darut is :-D

• @SenkiAlfonz72
    @SenkiAlfonz72 21 день тому

ez a tudás kevés, de jó műsorkészítő vagy

• @SkywalkerTibor
    @SkywalkerTibor 23 дні тому

Nagyon jó kis műsor lett ez is. Viszont a 815-ös motor, amit V12-nek mondtál valójában "csak" V10-es. Üdv.

• @bollagyorgy
      @bollagyorgy  23 дні тому

azta! Teljesen igazad van, csúnyán benéztem :-D

• @SandorGera-iy5mp
    @SandorGera-iy5mp Місяць тому

Szuper volt , köszi 😉🙏

• @ZsoltPákozdi
    @ZsoltPákozdi Місяць тому +3

Egyik legnagyobb olvasmány- élményem a Tatrakkal a világban bolyongó két mérnök útikönyvei /most nem ugranak be a nevek/ még a kissé sutácska fordítás ellenére is😊 Nagy kedvenc a Tatra, mindig is az lesz.Többek között ez - is- mutatta nekem már gyerekként, hogy mennyire elöl volt a cseh/csehszlovák/ ipar az összes többi kgst kotványhoz képest....történelmi okok, stb...huszita időktől fogva minden cseh városkában gyártottak valamit, a cseh parasztnak kétszáz évvel hamarabb volt puskája mint a magyar végvári vitéznek.Ma is, akármerre mész: sörgyárak /Sörgyári capriccio megvan?😉/ fa, bőr, kisgépek, nagygépek stb.stb. Cseh korona árfolyama megvan? Gyakorlatilag a rendszerváltást is ügyesebben oldották meg, egy dolgot csesztek el, nem kellett volna a cseheknek és a magyarul beszélő cseheknek😉 szétmenni.Öreg hiba volt.Ma a Cesky Vyroben embléma már konkrétan egy menő brand.E sorok írója is cseh/csehszlovák/ cipőkben dzsekikben nőtt fel😊 szóval ilyen háttérrel lehet is menő brand a Tatra....

• @bollagyorgy

na például a világjáró teherautókra nem is volt érkezésünk most, pedig volt egy érdekes kirakva. de az a két mérnök asszem személyautóval tolta, talán 77-tel vagy 87-tel? Na majd jövő héten kiderül :-D

• @ZsoltPákozdi
      @ZsoltPákozdi Місяць тому

​@@bollagyorgykét útjuk volt.Az egyik rögtön a háború után azzal a gyönyörű uszonyos Tatraplannal, és a második vagy húsz évvel később a teherrel. /asszem kettővel/ De azokkal kelet felé mentek, a Tatraplannal pedig Afrika- D.- Amerika és még nem tudom mi....😊 USA- ba nem mehettek az akkor tomboló komcsi-hiszti miatt....

• @ZsoltPákozdi
      @ZsoltPákozdi Місяць тому

Az tényleg igaz, hogy a hajtáslánc adottságai miatt a két oldal féltengelyei nem egy síkban vannak? Konkrétan a két oldal kerekei előrébb- hátrébb állnak egymáshoz képest...

• @bollagyorgy

@@ZsoltPákozdi ha megnézed a videóban a T148-as résznél a kipakolt hátsó diffit, aminél mutogatok, na ott a két féltengely tányérja nem pont egymással szemben van. Szóval igaz 😀

• @bollagyorgy

@@ZsoltPákozdi na majd a következő, személyautós részből remélhetlőleg kiderül, hogy Tatraplan volt-e, vagy más - az ugyanis egy konkrét típus, és annak pont nincs olyan erős hátsó függőleges vezérsíkja.

• @mihalyarmos9460
    @mihalyarmos9460 Місяць тому +3

Szuper lett a videó, szerencsénk van minden nap feszegetni a Tatra Phoenix tudását. A hajtáslánc briliáns de sajnos a motor már nem V8 csak 6 hengeres DAF , de volt szerencsém V12 6x6 vezetni brutális hangja van. Remélem jövőre kijutunk. 😉

• @bollagyorgy

Az se rossz azért, meg a fülke kényelmesebb, azt ígéri a gyári oldal....

• @mihalyarmos9460
      @mihalyarmos9460 Місяць тому +4

@@bollagyorgy Öreg kollégák a 148-ast dicsérik nagyon, maga korában legjobb volt.

• @romansvehla7352
      @romansvehla7352 27 днів тому

., paradoxní a dobré je to, že pro složky bezpečnostního systému jsou u nás jsou vozy TATRA vybavovány pouze vlastními motory vzduchem chlazenými. Armáda,hasiči, záchranné složky , ti všichni chtějí a dostávají pouze původní vzduchem chlazené motory samozřejmě nové výkonnější koncepce. Na vývoz do normálních států mimo německou unii se také montují často na přání zákazníků motory nové současné koncepce a výroby vzduchem chlazené.

• @lotharsmusicdv5453
    @lotharsmusicdv5453 28 днів тому

Kiváló adás, köszönet 🏆🙏

• @tamaslenart2884
    @tamaslenart2884 23 дні тому

Gyermekkorban ültem a piros 815-ben nagyon sokat apu bauxitot hordot nagyon nagy élmény volt😇😇😇😇😍

• @tamaslenart2884
      @tamaslenart2884 23 дні тому

Emlékszem volt benne CB rádió aztán engedte hogy beszéljek rajta a krampusszal. 🫠😇 hatalmas emlény volt a reggeli inditás a suli mellett parkolt a szerelvény az egész osztály nézte mikor indult. 😇🥰 Alsós voltam. Nagyon ritkán volt nála kék színű is de mindenki a pirosat szerette. Köszönöm hogy fel idézhettem ezeket a szép emlékeket.

• @aronkutnyanszky1664
    @aronkutnyanszky1664 Місяць тому +2

Szuper volt az adás, meg a múzem is! Köszönöm! Vajon nekünk mikor lesz ilyen Ikarus múzeumunk?

• @joesam.
    @joesam. Місяць тому +4

Kimondta! Kimondta! SnowRunner! Kimondta! 😍
    Ahhoz képest, hogy saját bevallásod szerint - a Volvo múzeumban mondtad - nem izgatnak különösebben a nagyvasak, ez is egy remek epizód lett! Igen, a Tatra homokozódömper azt hiszem több generáció számára meghatározó cucc, mind a mai napig kapható és milyen jól van ez így! Én már - azt hiszem - a játszóautó ajánlós epizódnál kiszúrtam a Jag mellett és méltattam is. 👍
    Azt gondolom, hogy az óriási, hogy ennyire sok minden megmaradt a múltjukból. 1910? Jesszus, a Titanic két évvel később indult el a végzetes útjára, ők már akkor ilyesmit gyártottak? Mi volt, ha nem high-tech?
    Klassz ez a hely, felírtam a bakancslistára! Jól láttam, hogy a feliratok csak csehül vannak?
    Köszi Gyuri, remekül szórakoztam! Remélem majd lesz a Volvo múzeumból folytatás a nagyvasakkal. 😊

• @bollagyorgy
      @bollagyorgy  Місяць тому +3

Igazán nincs mit :-)) a feliratok angolul is tudnak itt, viszont az autók egy másik, sokkal kevésbé nagyvilági helyen vannak, és ott csak cseh a szöveg :-)
      Amúgy bírom én a nagyvasakat, a Snowrunnerrel szeretek játszani időnként, csak tudni keveset tudok róluk, legfeljebb ilyen rácsodálkozás szintjén.
      A Tatra múzeumlátogatás amúgy remek alkalom a szlovák hegyeket megjárni sportos kocsival, lásd múlt heti video 😉

• @joesam.
      @joesam. Місяць тому +1

@@bollagyorgy Keblemre cimbora! A SnowRunner kapudrog az Euro Truck Simulator 2-höz, csak mondom! 😉A viccet félretéve: A Tatra DLC-ben benne van a 813 és a Phoenix is. Az előbbi örök szerelem! Szerintem a nagyvasak szeretetét én akkor kaptam el, amikor gyerekkoromban dermedten, lepottyant állal figyeltem, hogy az aszfaltozó szakemberek 6x6-osát, amivel azt a nagy, büdös, fekete aszfaltozó pótkocsit vontatták amiben még tűz is égett. A kedvenc alkalmazása nekem, hogy a csehek reptéri vontatónak is használták - a "nyurgalábú" Tupoljevek alá befért. Az ITES megcsinálta távirányítósnak is, gyerekkoromban az egyik legnagyobb menőség volt - meg a távirányítós Wartburg. Mindkettő ára úton van az Alfa Kentauri felé és közelít hozzá.
      A Phoenix-ről meg a játékban is nagyon látszik a távoli DAF rokonság, pont ahogy mondtad - legalábbis a fülkén nagyon.
      Fejben már összeraktam a múzemlátogatásom! Egyik kezemben a mobil, kihegyezett Google fordítóval, a másikban a háztartási létra, hogy be tudjak nézni a kabinokba ott is, ahol nincs pódium felállítva. Nyilván már a pénztárnál kivágnának.🙂

• @bollagyorgy

@@joesam. a mobilért biztos nem, a létra... figyi, nagyon kedvesek, lehet megértenék :-DDDD

• @joesam.
      @joesam. Місяць тому

@@bollagyorgy Mond ki bátran, láttak már autószexuális hülyét, na! 😆De én is tudom, hogy a brit tudósok erre a célra fundálták ki a szelfibotot.

• @zoltankovacs5470
      @zoltankovacs5470 Місяць тому +3

A pénztárnál kérhetsz tabletet is,amivel virtuálisan körbe jarhatod a fülkét.

• @YELLOW-Official
    @YELLOW-Official Місяць тому +2

Nem Tátra, hanem Tatra!!! 😀 Valaki okos azt mondta.
    Sajnálom, kicsit most a minőség elég rossznak tűnik, zajos a kép, pedig fullHD-ba megy. Valószínű a szenzor vagy az optika nincs a helyzet magaslatán ebben a fényviszonyban. Én is imádom amúgy ezeket a gépeket, gyerekként mennyit nézegettem és csodálkoztam miért úgy állnak a kerekei. 🙂

• @jozsefbatori6417
    @jozsefbatori6417 Місяць тому +3

És a személyautók ? Azok is nagyon érdekesek, az oldtimer kiállításokon látni néha egy-egy egészen meglepő csodát is a "szokásos" küklopsz és testvérei mellett. Fantasztikus a Tátra alapkoncepciója, azt csodálom, hogy más teherautó gyártók nem álltak rá ilyenre. (Legalábbis, amennyire én tudom, de biztosan van egy-egy "nyúlás".)

• @derotos
      @derotos Місяць тому

Elhangzik a musorban hogy a szemelyautokrol a kovetkezo video fog szolni. Amugy igen, van "nyulas" vagy inkabb szemermetlen lopas a nemetek reszerol.

• @Dengezik100
    @Dengezik100 Місяць тому

Fasza!!!😊

• @spanifej
    @spanifej Місяць тому +1

A narancssárga tartra domper nekem meg mindig megvan 🙃👍

• @mikolamate9348
    @mikolamate9348 Місяць тому +2

A keszthelyi Volán üzem műszaki mentője a mai napig egy 1967-es 138-as, mindig különleges élmény mozgásban látni.

• @bollagyorgy

mi a szösz, azért az már rendesen veterán :-D

• @tomiszabo4253
    @tomiszabo4253 Місяць тому +1

Esetleg meg lehetett volna említeni a német tisztek kedvenc Tátra személykocsiját, amivel imádtak száguldozni...

• @CoolerMajszter
    @CoolerMajszter Місяць тому

Az jó lesz Kopřivnice-nek.

• @tomiszabo4253
    @tomiszabo4253 Місяць тому

Nekem MAZ vagy Liaz szerű "nagy dömperem" volt. Bringa után vonszolva múlt ki szegény... 😀

• @Lazz-1006
    @Lazz-1006 Місяць тому +1

Sziasztok. Emlékszem gyerekként, hogy amikor egy kamion jött szembe vele mindig elvoltam tőle ájulva, hogy milyen klassz a sofőrnek. 😁

• @_fefe
    @_fefe Місяць тому +2

1985 tol kezdtem a honvédségnél TATRA 815 6x6 VVN és most megyek nyugdíjba a tuzoltóságnál az utolsó TATRA FORCE 815-7 6x6 változatnál. ( persze azelott TATRA 148 6x6 egy pár évet ). Azt lehet mondani 40 évet toltottem el TATRA 815 volánja mogott. ua-cam.com/video/pENFtRvEo70/v-deo.html

• @bollagyorgy

köszi, hogy megosztod, és szép ki sztorik lehetnek ott :-D

• @laszlomolnar9502
    @laszlomolnar9502 Місяць тому

És még a teáik is milyen finomak! :D

• @zetor2K
      @zetor2K Місяць тому

Az tót termék. Szlovák. A cseheknél a sör és a Becherovka ami tuti. :)

• @zsoltgyure4205
    @zsoltgyure4205 Місяць тому

Szuper videó🙌💎Unimog múzeum szemle esetleg nem lesz?🙂

• @matthewp.1027
    @matthewp.1027 Місяць тому

Üdv, köszönjük a videòt szuper lett.
    Azt szeretnèm kèrdezni hogy maga a múzeum mekkora, mennyi időt lehet eltölteni benne? Èrdemes kimenni egy baràti társasàggal?
    Köszönöm!!

• @bollagyorgy

jó kérdés, ez attól is függ, mennyire akartok elmerülni a kiírásokban, mert elég sok gép van, és ha fejből nem ismered őket, akkor akár sok időt is el lehet tölteni. Sajnos nekünk nagyon kevés időnk volt, mert októbertől téli szezon van és már 16:00-kor zár mind a tehertautós mind a személyautós múzeum (nyáron 17:00), és nem akartunk kint aludni, de ha mindkettőt alaposan végignézitek, akár 4-5 óra is lehet. Mondjuk forgatva lassabb, szóval lehet, picit felülbecsültem :-D

• @gabidomokos5996
    @gabidomokos5996 Місяць тому +1

Szuper esetleg a mostani időszaki kiállításról ami van az Északi járműjavítóban ,várható videó?

• @peterhever7875
    @peterhever7875 28 днів тому +2

Apró tévedés, hogy a szívó v12 motorok inkább a T813 modellcsaládra voltak jellemzőek, míg ugyanezen motorok, tehát a v10, v12 motorok turbós változatai a T815 különböző modelljeinél jelentek csak meg. Az adásban ez fordítva hangzott el. 😉

• @bollagyorgy
      @bollagyorgy  27 днів тому

köszi a kiegészítést - utólag bennem is ez a kép csapódott le, de ennyire nem ismerem pontosan a kínálatot sajnos

• @davidbencs6031
    @davidbencs6031 Місяць тому +1

Mai napig személy vonatban meg taláható turbó diesel bitang erős változatban csak nem beszélnek róla...😉

• @csabaauerbach3288
    @csabaauerbach3288 Місяць тому

815 mixerrel dolgoztam ,a kuplungtárcsa volt a gyenge láncszem . A nem szinkronizált váltó is mókás volt rakottan! De üressen viszont lehetett vele driftelni essöben mikor élére álltak a kerekek. 95 öt ment ,az autópályán lehagytuk a kamionokat csak közben bevoltuk sza...a.

• @bollagyorgy

az szép :-D köszi, hogy megosztottad

• @tiborsztancs4779
    @tiborsztancs4779 Місяць тому +5

Jó lenne tudni, hogy áll ma a Tatra szénája. Még ma is a Paccar-csoport része, vagy már eladták? Meg egyáltalán azt, hogy milyen jövő elé néz, fenn tud-e maradni a nagy versenyben...

• @macskea
      @macskea Місяць тому +2

Czechoslovak Group a fő tulajdonos, a Paccar a DAF-on keresztül birtokolt 19%-ot, de szerintem már nem. Viszont az együttműködés továbbra is erős, pláne a katonai járművek kapcsán.

• @tiborkalman1858
      @tiborkalman1858 Місяць тому

ugy tudom van boven katonai megrendelesuk, nincs ok az aggodalomra

• @peterhever7875
      @peterhever7875 28 днів тому

@@macskea Nemrég jelent meg a legújabb generációs polgári, utcai modellcsaládjuk, aminél szintén kb kizárólag DAF-os illetve Paccar Group-tól származó kabinokat, motorokat használnak. Ez alapján én is a szoros együttműködést, tulajdonlást feltételezném.

• @balazs7834
    @balazs7834 Місяць тому +4

A Tatra új tűzoltó autói is mocsok jók lehetnek. Nálunk vajon nem is gondolkodtak a beszerzésen?

• @gigabursch
      @gigabursch 26 днів тому

Mert a németek seggéből süt a Nap.
      Pedig erdőterületre azok ki tudnának jutni.

• @vonsch76
    @vonsch76 Місяць тому

Csonka muzeumban is van egy hasonlo 100+ postakocsi, bar ott csak az egyiket hajtotta. A tobb, mint 100 eves Cordiatic meg mindig puha.

• @type3666
    @type3666 Місяць тому

Huha Tatra Muzeum :) .

• @Arthur877chanel
    @Arthur877chanel Місяць тому +3

Csak remélni tudom, hogy ha már arra jártatok, akkor a Skoda múzeumba is elmentetek...? Ha nem, egy tutira sokakat érdeklő téma, hiszen nálunk a Skoda nagy múltra tekint vissza! :)

• @bollagyorgy

A napunkba nem fért volna bele, pláne hogy Mlada Boleslav és Koprivnice 316 km egymástól. Ottalvós bulit nem tudom megfinanszírozni mostanság...

• @Arthur877chanel
      @Arthur877chanel Місяць тому

@@bollagyorgy akkor majd legközelebb korán indulj csak oda, bár amilyen hatalmas az a kiállítás, hajnalra érnél vissza egy szatyornyi SD kártya és akku társaságában

• @BanSt3v3
    @BanSt3v3 Місяць тому +5

Mai napig TATRA-k dolgoznak a bányában, igaz DAF fülke, PACCAR motor de az alváz és a hajtáslánc TATRA gyártás.

• @type3666
      @type3666 Місяць тому

Igen csak a motor Daf es a tobbi cukk volt de az alvaz es a hajtas Tatra .

• @fileferenc7920
      @fileferenc7920 Місяць тому

​@@type3666gondolom az euro norma miatt használják, a regi motort már nem tudták megcsinálni az aktuális követelményeknek. Régebben neztem de mar nem emlékszem 4 vagy 5 ös a besorolása.

• @AlfaRomeo155V6Rosso
      @AlfaRomeo155V6Rosso Місяць тому

​@@type3666A Daf Paccar motort használ!

• @romansvehla7352
      @romansvehla7352 27 днів тому +1

., kabinu DAF používají z důvodu úspory při výrobě i další firmy vyrábějící nákladní vozy. Stejné jako u výrobců dodávkových vozů. Tam je společná karosérie a každý jednotlivý výrobce tam dá své nebo i cizí motory a v předu na chladiči je LOGO toho výrobce, který tam dá své . Takže jedna stejná bedna a hlavní je LOGO vpředu. Jinak TATRA neustále vyrábí a zdokonaluje své vzduchem chlazené motory. Bohužel vzduchem chlazené motory mají problém s emisemi. Naopak pro naší armádu, policii, , hasiče, záchranný systém , atd se dodávají pouze vzduchem chlazené motory současné generace . Dále na vývoz do normálních států mimo německou unii se vozy vybavují pouze osvědčenými vzduchem chlazenými motory. Zákazníci si to vyžadují.

• @_Tinky_
    @_Tinky_ Місяць тому +1

A Tatra teherautóknak a legnagyobb problémája mindig az volt, hogy nem volt mögötte egy olyan nagy belső piac mint egy Németország, Franciaország, Spanyolország, Szovjetunió stb. Így mindig akkor jutott szerephez amikor más technika már elhasalt. Sose tudta igazán kifutni a márka azt a potenciált ami benne volt ebben a jól kitalált összkerekes hajtásláncban.
    A szovjet összkerekes technikánál drágább volt így a VSZ hadseregei sem nagyon vették. És még országon belül is volt egy másik nehézteherautó márka ami a piac egy részét elvette előle.
    Ez a teherautó márka egyszerűen rossz országban született meg.
    Érdekesség, hogy az NSZK-ban volt egy Semex nevű cég aki Tatra alkatrészekből futómű, csőváz, és Tatra vagy léghűtéses Deutz motorral gyártott bánya illetve olajipari munkákra teherautókat speciális igényekre (olajvezeték építéshez csőszállító).

• @bollagyorgy

Érdekes felvetés, és lehet benne valami, bár azért a dolgot árnyalja KGST léte és működési mechanizmusa. Mert egyik oldalról a szerződött országokba könnyebb volt az export, másik oldalról elvben Moszkvából osztották le, hogy ki mivel szálljon be a KGST termelésébe. Tehát egyszerre segítette és gátolta is a Tatra terjeszkedését.
      Meg azt se hagyjuk ki a számításból, hogy ezek azért nagyon specializált gépek. Hadseregnek, olajfúró cégeknek meg erdészeknek oké, ilyen kell, de sima közúti szállítócégeknek egyszerűbb technika is bőven megteszi - és azért a teherautó rendelések nagy részét ezek teszik ki, szerintem. De amúgy azt olvastam, hogy most is ezres nagyságrendben termelnek, és ez a gyári múzeum a gyár területén - az épület meg a kiállított gépek minősége azt sugallja, van pénz

• @_Tinky_
      @_Tinky_ Місяць тому +1

@@bollagyorgy Igen, a KGST jó oldala az volt, hogy piacot csinált és lehetett volument gyártani.
      A megszűnése után szinte az összes szocialista járműgyár piaca összeomlott.
      A Tatra cég:
      2020-ban 1.187db,
      2021-ben 1.277db,
      2022-ben 1.326 db,
      2023-ban 1.451db járművet gyártott.
      Ennek sokszorosát gyártották a KGST időkben.
      Utolsó adatom ami a teherautógyártók termelési adatait tartalmazza az 2016-os 15t feletti gyártókról (ex. KGST gyártók).
      Kamaz 28.661db
      Ural 7.060db
      Maz 5.554db
      Kraz 1.089db
      Tatra 1.070db
      MZKT 446db
      Roman 25db
      Liaz, Zil, Rába megszűnt, Star céget az MAN vette meg. Jelcz cég gyárt lengyel honvédség részére évi 100-200 teherautót.
      Az orosz gyártók a nagy hazai piacnak köszönhetően túléltek.
      Ilyesmi hiányzik a Tatra-nál. Csak a német piac évente felvesz több építőipari illetve összkerekes járművet mint amit a Tatra legyárt.

• @bollagyorgy

@@_Tinky_ na igen. köszönöm, hogy utánajártál a számoknak :-D

• @tiborkalman1858

@@bollagyorgy nem hinnem, hogy szocializmus es a kgst jott tett volna akarmelyik fejlett gyartonak is, a tatranak meg aztan plane. azt gyarthattak, amit a part/moszkva engedett, megszabott. pl a 603-at titokban fejlesztettek. 48 utan ket uj szemelyauto szuletett, elotte azert sokkal tobb

• @istvan3146
    @istvan3146 Місяць тому

16:12 A két oldal különböző sebességét hogyan oldották meg? Egy kis fogaskerék kapcsolódik két nagyhoz, nem látok differenciálművet.

• @istvanhadnagy9008
    @istvanhadnagy9008 Місяць тому

Az biztos, hogy a léghűtéses rendszer sok meghibásodástól meg kímélte az üzemeltetőket. Az a kerékfelfüggesztés is forradalmi volt . De mégis valahogy maradt a Tátránál,nem terjedt el .

• @deadend7210
    @deadend7210 21 день тому

815 ❤

• @kmiatekrobert9418
    @kmiatekrobert9418 Місяць тому +1

A Tatra mindig is különleges járműveket gyártott, még a szocialista korszakban is önálló saját tervezésűek voltak elég jó minőségben, azért a legtöbb szoci jármű licenc volt még a Skoda volt aki saját tervezésű járműveket gyártott az hogy a nagy testvér mit engedett arról nem ők tehetnek.

• @benceandrascseke9813
    @benceandrascseke9813 28 днів тому +1

Kedves Gyuri!
    A dzsindzsa, amiről te beszélsz, az nem az.
    Ha érdekli, nagyon az szívesen leírom, mi a különbség a dzsindzsa, a burgying, a susnya és a csepőte között.
    Ahol a kocsik járnak - ebben az esetben - az sár, vagy ún mély talaj.

• @bollagyorgy
      @bollagyorgy  28 днів тому +2

először nem, tudtam, hogy sírjak vagy nevessek, de aztán a nevetés mellett döntöttem, és köszönöm - várom a magyarázatot, a burgying és a csepőte számomra eddig ismeretlen ráadsául
      Amúgy a kifejezés, amit használni szerettem volna, de az adott pillanatban nem ugrott be, az a dágvány - a dzsindzsát amúgy én sem sárra használom normálisan, de bíztam benne, hogy így is érthető lesz, mire akarok kilyukadni.

• @benceandrascseke9813
      @benceandrascseke9813 28 днів тому

@@bollagyorgy
      Lám, a dágvány az tényleg tökêletes. Lett volna... 🙂
      De ha már ....
      Szóval vannak ezek a nedves területek a rétek, lápok, berkek, mocsarak határmezsgyéin, amik több kevesebb lágyszárúval (egyszikűek, magaskórósok), cserjével (bokrok, indásak) és fákkal borítottak, némileg eltérő arányban.
      De tulajdonképpen mindegyik esetben talaj van a lábad alatt, egybefüggően, bár ez nem jelenti azt, hogy a lépéseid nyomán ne tudna feltörni a víz.
      Tehát nem zsombékosban vagy gyékényesben, esetleg nádasban jársz.
      A susnyás egy jó nedves, de elsősorban egyszikűek túlsúlyával borított terület.
      Talán ebben van a legkevesebb fa.
      A másik a burgying. Ez a hangutánzó szó a talajon lépkedés hangját is megszólaltatja, viszont itt a magaskórósok vannak többségben.
      A dzsindzsa az az a terület, ahol az indásak túlsúlya számottevő, némileg szárazabb az előbbi kettőnél.
      A csepőte fontos két jellemzője, hogy sok a bokor, kisebb fa és egyben az emberi behatás (pl botolófüzek) egy kb állandó bokros-fás ligetes állapot eredményeznek.
      Nyilván ezt még lehet szanaszét finomítani, de nagy vonalakban szerintem ennyi is elég.
      Természetesen ezek a területek rendkívül mozaikosak, tehát néhány lépés alatt is sokminden változhat.

• @type3666
    @type3666 Місяць тому

0:01 Vagy Kopronice / Kopronite , ugy a helyes kiejtes ugy halotam hogy soktak mondani a Csehek vagy a Slovakok .

• @axelpalfy7597
      @axelpalfy7597 Місяць тому +1

hát nagyon rosszul irtad a videoban jol hangzik el,

• @tiborkalman1858

gyuri, a 3. resz a motorvonatrol lesz? ;)

• @bollagyorgy

az csodás lenne, de egyszerűen nem volt időnk rá.... pedig baromi érdekesnek néz ki az is.
      Az a szitu, hogy októbertől téli üzemben már csak 16:00-ig tartanak nyitva, és bár csak ilyen 330-350 km, útvonaltól függően, ez viszont végig országúton, tehát ideális körülmények között is 5 óra út - ez nekünk egy dugó miatt 6:30 volt. Tehát alig 3 óránk maradt zárásig, ebbe a teherautó és a személyautó múzeum is alig fért bele, rohanva, simán el tudtunk volna még két órát lebzselni. És akkor lett volna félóránk a vonatra is :-D

• @tiborkalman1858
      @tiborkalman1858 Місяць тому +1

@@bollagyorgy hat, az a ket muzeum es a vonat, az nem egy egydelutanos akcio. ott kell aludni, estenkent sorozni egy jot ;) szoval: JIŘÍ BOLLA KOPŘIVNICÉN - elso evad, 15 resz

• @volvoman1960
    @volvoman1960 11 днів тому

Honan jöt az hogy benne van a snowrunnerba de nem csak a 805 hanem a 813 a 815-7 force és a leg ujab phoenix

• @bollagyorgy
      @bollagyorgy  9 днів тому

nem teljesen értem, mit akarsz kérdezni, és sajnos nekem nincs meg az a DLC, csak emlékeztem, hogy láttam a snowrunner 805-öt képernyőképen

• @gabipszota9280
    @gabipszota9280 Місяць тому

148-as első sárvédőjén mi az a két buci?? Gyermekkorom óta kíváncsi vagyok rá.

• @dorka57
      @dorka57 Місяць тому +1

Sivatagi levegőszűrő, centrifugális elven működik.

• @tiborpasztor3324
    @tiborpasztor3324 29 днів тому

Engem az fogott meg, hogy a Tatra gyár ekkora múzeumot tart fenn, ennyi autóval. (Ekkor már láttam a második, személyautós részt is.) Jártam már Csepelen a néhai autógyár, önkéntesek által fentartott gyűjteményében. Az nem ilyen. 😔

• @bollagyorgy
      @bollagyorgy  29 днів тому +1

Igen, tényleg szédítő, hogy ez a múzeum simán elsőosztályú. Semmelyik nagy nevű gyártóval szemben sem kell szégyenkeznie. Nagyon átjön, hogy a műszaki kultúrának hagyománya van, mindegy, kik ültek Prágában (Bécsben, Berlinben, Moszkvában) itt akkor is megbecsülték a gépet és az elődök munkáját

• @goldcoba9890
    @goldcoba9890 Місяць тому

Nem bántásból Gyuri, mert nyálcsorgatva néztem végig, de ezt mivel vettétek fel, telefonnal? ☹

• @bollagyorgy

Jeleztem is az elején, h izé 😅

• @ketyosz
    @ketyosz Місяць тому +1

Gyuri a csővázban nem kardán fut, nincs rá szükség. Egy sima merev tengely megy hátra, mert nem mozog a tolócső miatt a motor és a difi külön egységként.

• @balazsbalint5528
    @balazsbalint5528 25 днів тому

Dino Toys gyárt a mai napig Tátra 148 dömpert, fiamnak is van

• @zoltanhusar538
    @zoltanhusar538 Місяць тому

Volt keszitve 1943 w 18 hengeres motor😊

• @bollagyorgy

ezt elég furán írtad, de a lényeget megértettem - és igen, ott van a múzeumban a 3 hengersoros, 18 hengeres változata a T111 motorjának. Végül nem került adásba, mert nem találtam meg, mibe szánták. Na majd "kimaradt jelenetben" megnézhetik a csatorna tagok :-D

• @boneym7828
    @boneym7828 Місяць тому +1

Ledwinka egy zseni volt nem is kérdés

• @balazskover1299
    @balazskover1299 Місяць тому +1

kpst park tátra 813

• @tiborcsirke7515
    @tiborcsirke7515 Місяць тому

Nem lehetséges hogy VW bogár ezt a négyhengeres boxer motort másolta le?

• @bollagyorgy

nézd meg a következő adást a Tatra személyautókról, és megtudod :-D

• @tiborcsirke7515
      @tiborcsirke7515 Місяць тому

@@bollagyorgy Köszönöm megnézem

• @zsoltmezolaky3385
    @zsoltmezolaky3385 Місяць тому +1

Gyuri, meddig gyakoroltad Kopřivnice kiejtését?😆

• @bollagyorgy

:-DDDD google translate kimondja neked, amit beleírtál, onnan már nem volt nehéz, ment hamar

• @tiborkalman1858
      @tiborkalman1858 Місяць тому +2

@@bollagyorgy es jol sikerult. a nem cseh anyanyelvuek altalaban sokat kinlodnak a ř hanggal, jobbara sikertelenul. szoval, gatula, kedves @bollajiří ;)

• @peterhess1771
    @peterhess1771 Місяць тому

Príma jó előadás. A magyarázó kézmozdulatokon is látszott, hogy érti. ( Régi zsidó vicc, mikor egyik rabbi mondja a másiknak, hogy ezt a részt nem érti a talmudból. Várj elmagyarázom. Elmagyarázni én is tudom, csak nem értem.) A képeken látható ember érti.

• @peterhess1771
      @peterhess1771 Місяць тому

Hans Ledvinka pedig egy mérnökzseni volt.

• @peterhess1771
      @peterhess1771 Місяць тому +1

Hans Ledvinka és Ferdinand Porsche volt , hogy együtt dolgozott és előszeretettel "kölcsönöztek" egymástól. Porsche egysezr úgy fogalmazott, " hát igen,átnéztem Ledvinka válla fölött a rajzára". Nagy formátumú mérnökök voltak.

• @SenkiAlfonz72
    @SenkiAlfonz72 21 день тому +1

kétütemű

• @IstvánPintér-v9g
    @IstvánPintér-v9g 26 днів тому

Mtz

• @Zsolt715
    @Zsolt715 23 дні тому

csak kérdem, holvan a Tatra szóban a "á" betű??? SEHOL, hát olvassátok már normálissan.

• @griffin-zl2bd
    @griffin-zl2bd Місяць тому

ELSŐŐŐŐ, végre.

• @bollagyorgy
      @bollagyorgy  Місяць тому +3

Gratulálok, szép volt :-DDD

• @MrLoki86
    @MrLoki86 Місяць тому +1

Nem Tátra, hanem TATRA!

• @norbertarhangelsky6230
    @norbertarhangelsky6230 Місяць тому +7

TATRA nem tátra

• @gaborbalogh-rb9rl
      @gaborbalogh-rb9rl Місяць тому +2

Ezt Vályi Pista szokta súlykólni, de nekünk Tátra marad.😊

• @tiborkalman1858
      @tiborkalman1858 Місяць тому +1

szamomra is rovid, bar vannak elfogadhato ervek a hozzu mellett is - a tatra hegysegrol kapta a nevet. a praga viszont csak rovid lehet. a praga nem prága - az csehul praha. a praga latinul a varos neve. vindobonat sem becsnek ejtjuk

• @laszlosore4838
      @laszlosore4838 Місяць тому +1

Tatra nem Tátra

• @gabipszota9280
    @gabipszota9280 Місяць тому

Gyuri,nincs senki aki nálad lelkesebben mutatja be a régi vasakat.

• @MrLoki86
    @MrLoki86 Місяць тому +2

Nem Prága, hanem PRAGA! az isten basszon már meg, hogy mi a rákért kell szarul kiejteni/terjeszteni a cseh járművek neveit

• @jozsefballa548
      @jozsefballa548 28 днів тому

Igazad van nyilván,de miért kell ilyen trágárul megnyilvánulni?

• @Jokkura
      @Jokkura 27 днів тому +1

@@jozsefballa548 mert nagyképű

• @foravar
    @foravar Місяць тому +1

nem tátra tatra...

• @laszlolengyel4209
    @laszlolengyel4209 Місяць тому

TATRA nem Tátra könyörgöm nagyon rossz halgatni meg Praga helyet Prága. Szar meg Szár egy ékezet és nem ugyanaz. vagy Csepel-t kezdjem el terjeszteni Szlovákoknak hogy Csépel nek ejtsék nincs ott ékezet miért kell oda nyomni erőszakkal ?