Sait Maden - Şık Derviş / The Elegant Dervish (Belgesel)

Поділитися
Вставка
  • Опубліковано 16 вер 2024
  • Bir Tasarımcı, Şair ve Çevirmen...
    Sait Maden (1931-2013), birçok farklı alanda üretim yapmıştır. Kendisi şair, çevirmen, yayıncı ve tasarımcıdır. Uğraş verdiği alanların tümünde fark yaratacak düzeyde başarı göstermiştir. Belgeselde, edebiyat dünyasına ve grafik tasarıma damgasını vurmuş Maden’i, yine bu alanlarda öne çıkan isimlerden dinliyoruz. Belgesel, Sait Maden’in yaşamına ve çevresine mercek tutarak, izleyenlere işini tutkuyla yapan bir üreticinin, sadece kendi potansiyelini kullanarak, iz bırakan işlere imza atabileceğini ve fark yaratabileceğini
    kanıtlar niteliktedir.
    Süre: 55 dk. Tür: Biyografi. Dil: Türkçe. Altyazı : İngilizce
    Yönetmen: Miraç Güldoğan
    Koordinatör: Ömer Durmaz
    Danışman: Volkan Ekşi
    Yapım: Bülent Güldoğan
    Edit: Miraç Güldoğan, Enes Tural
    Müzik: A. Emir Batkan
    Ses Edit: Mike Russell, Izabela Russell
    Seslendirme: Ercüment Serpil, Murat Emre Niyazi
    Sponsor: Mir Reklam Atölyesi
    Konuşmacılar:
    Ayten Maden, Can Maden, Sarp Maden, Ömer Durmaz, Osman Necmi Karaca,
    Doğan Hızlan, Cevat Çapan, Feridun Andaç, Yılmaz Aysan, Emin Nedret İşli,
    Murat Dorkip, İlhan Bilge, Sadık Karamustafa, Esen Karol, Murat Celep, Şevval Sam, Gürbüz Doğan Ekşioğlu, Mustafa Delioğlu, Allesandro Segalini, Onur Yazıcıgil…
    saitmadenbelgeseli
    SAİT MADEN KİMDİR?
    Şair, çevirmen, ressam, yayıncı ve grafik tasarımcı Sait Maden, 3 Mayıs 1931’de Çorum’da doğdu. İlk ve ortaöğrenimini Çorum’da, sanat eğitimi İstanbul’da aldı. 1949-55 yılları arasında
    İDGSA Resim Bölümü’nün Bedri Rahmi Eyüboğlu Atölyesinden mezun oldu.
    1955-60 yılları arasında; pano ve sergileme tasarımları, tiyatro dekorları, sinema afişleri hazırladı. Grafik tasarım çalışmalarına 1957’de yan bir uğraş olarak başlamıştı; 1960’tan sonra ağırlıklı olarak bu disipline yöneldi ve yayın tasarımı alanında yoğunlaştı. Birçok yayınevine 8000 dolayında kitap ve dergi kapağı tasarladı. 500 dolayında logo, süreli yayın, broşür, ambalaj ve etiket tasarımları yaptı; kitaplarında kullandığı yazıyüzlerinin de bir kısmını tasarladı; çok sayıda siyasi amaçlı seçim afişinin tasarımcısı oldu. 1958-63 yılları arasındaki gazetecilik döneminden sonra 1964’te kendi özel atölyesini kurdu. 1960-75 arasında Yapı Kredi, İş Bankası, Akbank, Denizcilik Bankası gibi kuruluşlar için reklam-tanıtım hizmeti verdi.
    1969’da Grafik Sanatçıları Derneği’nin kurucuları arasında yer aldı; derneğin bir süre başkanlık görevini yürüttü. Bu süreçte çalışmaları, yurtdışındaki yayınlarda yer alan Maden, 1979’da ülkemiz adına bir ilk olan “Başlangıcından Bugüne Türk Grafik Sanatı” adlı kitap projesine başladı. Türkiye’deki grafik tasarıma bir geçmiş arama çabasıyla araştırmaların sonucunda oluşan kitabın ilk bölümü “Çevre” dergisinde yayımladı. Zamansızlıktan ve destek yokluğundan çalışmasını tamamlayamadıysa da, 1830 sonrasına ait bölümünü özet olarak kaleme aldı ve “Grafik Sanatı” dergisinde yayımladı. Logo tasarımlarını da 1990’da yayımladığı “Simgeler” adını verdiği kitabında topladı. Kitabının önsözünde şöyle yazıyor: “Ödül alan ilk simgem 1955 yılında çizildiğine göre, elli yıllık bir gözlemci ve uygulamacıyım. Bu elli yıl içinde yüzlerce simge çizdim.” Sadık Karamustafa, Maden için şöyle diyor: “Onun için çağdaş tipografi anlayışını Türk grafik tasarımına getiren tasarımcı demek hak bilirlik olacaktır.”
    Sait Maden’in çalışma alanı, birbirini tamamlayan iki parçaya ayırılır: Grafik ve edebiyat. Bu ilişkiyi şu sözleriyle dile getiriyor: “Benim grafiğimi biçimlendiren, alttan alta etkileyen ve destekleyen, besleyen tek kaynak benim şair tarafımdır. Edebiyatım, benim resmimi çok besledi.” Maden, 13 yaşında şiir yazmaya, 16’sında Fransızca ve Osmanlıca öğrenmeye başladı. Lorca’yı anadilinden çevirebilmek için İspanyolca öğrendi. Şiir ve çeviri kitaplarını yayımlayabilmek için 1996’da Çekirdek Yayınları’nı kurdu. Edebiyatın kendine kazandırdığı farklı ruh hallerini, illüstrasyon üslubuna da yansıttı ve birbirinden farklı tarzlarda üretimlerde bulundu. 17 Aralık-24 Ocak 2010 tarihlerinde “Bir Usta, Bir Dünya: Sait Maden. Tasarımcı, Sanatçı, Şair” adlı retrospektif sergisi açıldı, sergi kapsamında bir de kitap yayımlandı. Sergide de yer alan, “İstanbul” ve “Atatürk” sözcüklerini kullanarak özgün yazı denemeleri gerçekleştirdi.
    Sait Maden, 10 Mayıs 2013’te Altunizade Başkent Hastanesi’nde gerçekleştirilen koroner arter baypas ameliyatı sonrasında gelişen zatürreye bağlı olarak 19 Haziran 2013 Çarşamba günü saat 9:00’da hayatını kaybetti.

КОМЕНТАРІ • 3

  • @plainlysmile398
    @plainlysmile398 4 місяці тому +3

    UA-camda paylaştığınız için teşekkürler. Emeği geçen herkesin eline sağlık.

  • @caglartufekci85
    @caglartufekci85 4 місяці тому +3

    Uzun zamandır bekliyordum, teşekkürler.

  • @mesutugrlu
    @mesutugrlu 4 місяці тому +3

    Çok değerli bir belgesel, buraya gelmesi çok iyi oldu. Emeği geçen herkese çok teşekkürler