Sarbatoarea SfantuluiTrifon Sat Francesti - Lautari 01.02.2025
Вставка
- Опубліковано 7 лют 2025
- Se spune că Trifon cel Nebun e patron al omizilor, gândacilor și a tuturor insectelor care strică viile, pomi și holdele de peste an.
Această sărbătoare se ține în fiecare an de 1 Februarie pe dealurile din Satul Frâncești pentru a nu se înmulți omizile, viermi și alți dăunători. De aceea în această zi se sfințește apa de preot care va trece pe la fiecare vie de pe deal pentru a o stropi.
În această zi oamenii obișnuiesc să taie o coardă de vie și să o planteze în grădina casei, ca să o aibă mereu sub îngrijire și observație. Această coardă este considerată “ norocul viei ” iar prin practicarea acestui obicei, unii săteni și-au consolidate adevăratele halângi de vie din preajma gospodăriei.
Locuitori din Satul Frâncești urcă împreuna cu preotul satului pe dealurile viilor având înainte steagul cu Sf. Trifon. Acesta se oprește la cele 5 troițe de pe deal unde se face o slujbă și se citește rugăciunea Sfântului Mucenic Trifon aceștia își continuă drumul către Ieriț trecând pe la toate viile care le întâlnesc în drumul lor către Vârful Ieriț, un loc mirific încărcat de istorie, unde se află Troița Sf. Trifon alături de o Pimiță veche (Pimița lu’ Toancă) 147 ani unde se face o slujba de ocrotire a viilor, pomilor fructiferi și a holdelor iar după aceea se lasă cu un ospăț în adevăratul sens al cuvântului, atmosfera fiind întreținută de Taraful de Lăutari al satului.
Localnicii aprind focul pentru prepararea merindele aduse în trăiști a încălzi ulcelele și oalele cu vin, țuică păstrat de peste an în butoaiele vechi chiar la Pimița lu’ Toancă.
La sfârșitul zilei aceștia coboară împreuna cu preotul pe o altă parte a dealului (Ochean) pentru a sfinți toate viile, la coborâre în sat aceștia trec pe la ultima Troița închinată Sf. Trifon, prin grădina cu vie și pomi a lui Nea Gheorghe unde sunt așteptați cu gogoși calzi o țuică fiartă și un pahar de vin rece.