Tot ce trebuie sa stii despre pensiile private pilon 3, merita?

Поділитися
Вставка
  • Опубліковано 29 жов 2024

КОМЕНТАРІ • 21

  • @timofteiulia
    @timofteiulia Рік тому +6

    Cred că nu esti actualizat la zi. Comisioanele din contribuții brute sunt 0 pentru pilonul 2 și pilonul 3 din Decembrie 2022. Înainte, da, erau de până la 5%, deși majoritatea administratorilor percepeau mult mai puțin. Ținând cont că din 2024 contribuțiile nu vor mai fi impozitate la retragere, ci doar rezultatul investițional, ar merita o revizuire acest video.

    • @LaurentiuVana
      @LaurentiuVana  Рік тому +2

      Da, greseala mea, aveam impresia ca tot din 2024 se scot comisioanele. Totusi, raman la ideea ca daca nu contribuie si angajatorul, randamentul e infim. Istoric, din 2008 pana in prezent, randamentul cel mai bun in medie e 7% , in conditiile in care inflatia e 4.5%, deci apreciere neta de 2.5% (conform unei statistici gasite). In schimb SP500 ofere in medie 7% anualizat si net. Daca ai o contributie mai mare prin angajator, parca mai merge, altfel nu pot sa zic ca e un avantaj prea mare. As zice ca e un bonus pt cineva care nu vrea sa investeasca in altceva.

    • @Heyupiuo
      @Heyupiuo Рік тому

      @@LaurentiuVana ETF nu iti trimite instintari de plata acasa sa te disciplineze, si nici nu sunt garantate prin lege. Fondurile de pensii sunt admistrate de catre banci sau companii de asigurari.

    • @Heyupiuo
      @Heyupiuo Рік тому

      Chiar daca nu ai cum sa compari randamentul investional cu SP500, sustin parerea ca esti de 2 ori pe plus doar daca faci pilon3 pentru ca in SP multi investesc 3-6 luni, dupa se lasa.

  • @BvMarius21
    @BvMarius21 Рік тому +2

    O analiza foarte buna. Multumim mult.

  • @tomix99
    @tomix99 Рік тому +1

    Ai putea face un video despre cum am putea investi in indicele BET sau BET-XT?

  • @bogdanpuscas6213
    @bogdanpuscas6213 6 місяців тому +1

    Salut, unde putem să găsim informații despre cum funcționează sistemul de pensii din România și ce variantă optimă să alegem ?

  • @georgecapuzaru1997
    @georgecapuzaru1997 Рік тому +1

    Eu pun 250, desi pana luna trecuta depuneam 140 suma maxima dar am facut cerere pt inca 110 deci 250 in total ,am inceput anul trecut in octombrie dar m-am cam aglomerat ,mai aveam si trei fonduri de investitii unde investeam 500 lunar de vreo 2 ani plus IPO- ul din iulie la hidro ,iar luna trcuta am intrat pe bursa ,aici am descoperit o alta lume care ma fascineaza ,si cred ca o sa-mi trag toti banii la bursa ,primii urmeaza 8000 in depozite prinse anul trecut cu dobanda 8,5% si care ajunge la scadenta in octombrie ,noiembrie si decembrie ,dupa aceea ma gandesc la fonduri ,sa renunt la investitii sa las banii sa lucreze sau sai introduc la bursa iar cu pensia mai am 3,5 ani pana fac 60 ani , sa astept varsta si sa continui cu depunerea sau sa renunt la a mai depune pana la 60 mai ales ca salariu meu e de 2500 lunar ,tu cum ai proceda in locul meu!? Multa sanatate si spor.

    • @LaurentiuVana
      @LaurentiuVana  Рік тому +1

      Salut! In primul rand trebuie sa tii in depozite la termen o suma care sa reprezinte fondul tau de urgenta,. Avand in vedere ca te apropii de 60 ani, as zice 12x cheltuielile necesare lunare. Recomand sa tii banii in multiple depozite ca in caz de ceva, sa nu scoti toti banii si sa pierzi toata dobanda.
      Dupa poti sa investesti la bursa, dar in situatia ta recomand fie un ETF care replica SP500 (CSPX, VUSD, VUSA, VUAA sau altele de acest gen) sau un ETF care ofera dividende (cel mai popular e SCHD de la Charles Schwab, dar e doar pe eToro ca CFD fara overnight fees). Totusi, statistic ETF-urile de dividende au o performanta mai slaba ca cele ce urmaresc SP500, dar am mentionat in cazul in care vrei venit pasiv constant.
      Trebuie sa ai o abordare cat mai defensiva si sa te asiguri ca ai la toti pasii lichiditate.
      Nu stiu din ce zona esti, dar daca locuiesti in oras, o varianta la pensionare ar fi sa te muti in zona rurala (se pot gasi case mici cu teren chiar accesibile) si sa inchiriezi apartamentul. Traiul la tara e benefic, mai ieftin si poti sa te gospodaresti si sa traiesti foarte bine cu veniturile pasive mentionate. Sunt multe zone rurale foarte bine dezvoltate si cred ca e de 10 ori mai frumos ca la oras, dar aici e doar opinia mea :D

    • @georgecapuzaru1997
      @georgecapuzaru1997 Рік тому

      @@LaurentiuVana sfatul tau este util dar cred că l-am primit prea in urma deja am investit la bursa 6600 pe BVB iar depozitele 5000, 2000 ,1000 sunt pe 3 ani și nu le pot desființa sa le minimalizez in depozite mai mici pe trei luni m-am gândit că bani de urgență , mai rămân fondurile care parcă n-aș renunța la ele mai ales că de acum încolo incep sa se ,,pârguiască " iar pensia privata ,cred că ai dreptate cu comisioanele am verificat contribuția de la început până în prezent 1650 ,iar profitul este de 70 Ron pt 11 luni de depunere , să mă gândesc ce fac cu ea ,și cum stau la casa și nu la bloc deci nu poseda un activ imobiliar pt închiriere o sa iau în dezbatere una din variantele tale sa fac pe dracu in patru sa investesc într-un ETF pt că le-am mai studiat și eu mă gândeam la unul ce are in portofoliu companii in domeniu digitalizării doar ăsta e viitorul ,te întreb dacă e aceeași ,, Mărie cu pălărie ca la f mutuale sau trebuie sa cumperi unitatea ETF în întregime la valoarea netă ca la acțiuni?

  • @olimpiuo314
    @olimpiuo314 Рік тому

    Multumesc .

  • @George25600
    @George25600 Рік тому

    🙌💙🙏

  • @adrianpetrea8052
    @adrianpetrea8052 10 місяців тому

    In tara in care educatia financiara este inexistenta, in tara in care oamenii se duc la bancomat pentru a scoate bani pentru a plati cash la magazin, ar fi un mare progres sa aud ca isi tin economiile chiar si intr'un fond cu 7% randament (2,5% daca scadem inflatia medie in timp). Cand ajungem la comparatii ETF vs Pilon 3 vs index funds vs stocks etc. deja am pierdut 95% din populatie, populatie care nu e familiarizata cu instrumentele financiare.
    Pilonul 3 este perfect pentru Romania deocamdata.

    • @LaurentiuVana
      @LaurentiuVana  10 місяців тому

      Ai dreptate si tu, mai bine putin in plus decat deloc.

    • @danielchereches6388
      @danielchereches6388 2 дні тому

      Matematica simpla spune, 10% deucere fiscala pentru o contributie de 400 euro la pilon 3, la care poti adauga si profitul obtinut de fond medie de 7%. La ce risc te expui randamentul e rezonabil