🐧 Arkamda gördüğünüz Linux posterini satın almak için - go.yusufipek.me/poster 🎙 Benimle birebir görüşüp danışmanlık almak için - go.yusufipek.me/gorusme 🗞 En yeni teknoloji haberleri e-posta kutunuza gelsin - go.yusufipek.me/bulten 🔗 Beni bulabileceğiniz diğer platformlar için - link.yusufipek.me/@yusuf
Biz 2005 yılında mahallece Limewire'ı keşfettiğimizde atomu parçalamış gibi hissediyorduk. Herkesin kendi evinde araçlarına istediği gibi karışık CD yapması büyük bir olaydı gerçekten. Sihir gibi bir şeydi o zamanlar internet.
Tebrik ederim içerik seçimlerin geniş kitleler için daha ilgi çekici hale geldi. Kurgularını daha profesyonel tarafa getirdin. Metin yazarlığını geliştirdin. Süreç içinde gelişimin çok iyi görülüyor.
89 doğumluyum internet ile 2000 yılında tanıştım önce 146 ile bağlanıyordum ve dialup bağlantı çok yavaş olduğu için 2004 yılında adsl alabilmiştik. limewire ile müzik rapidshare ile film, video çekiyor ve paylaşıyordum. 2006 yılında utorent kullanmaya başlamıştım, toz ve bulut vardı, kurallar yoktu özgürlük zamanlarıydı..
iTunes'un zamanında yaptığı gibi bir devrim günümüzde TV showları,animeler için lazım. Bir platforma aylık abonelik ödeyip, sırf Türkiye'deyim diye para ödediğim halde izleyememek saçmalık. Ödeme kolaylığı olan, içerik üreteni de destekleyen global bir platform lazım. Şuan Plex kullanıyorum işimi kolaylaştırıyor ama yapımcıya destek olabilmek isterdim.
@@metehan23 yapımcı olmadan bu yapımlar nasıl üretilecek, yapımcı dediğin sanatçıları(yönetmen, çizer, animatör, mangaka, senarist, oyuncu vs) bir araya getiren kişi. yapımcı para kazanmadığı bir işe yatırım yapmaz ve bu yeterince yaygınlaşırsa yeni iş üretilemez hale gelir.
Belgesel tadında kaliteli bir video olmuş. Yeni bir sistem oluşturmaya çalıştığında eski sistemi savunanlar tarafından hor görülüp yeni sistemi oluşturanlara bedeller ödettiriliyor. Halk nezdinde bu başarılı olup tuttuysa en büyük kazancı sonradan piyasaya giren oyuncular topluyor. İlginç olan şu ki neden? :) Eline sağlık.
devlet de daşhak geçer gibi ürettiği sattığı sigaranın üstüne içmeyin sağlığa zararlı çükünüz düşer bebeğiniz olmaz filan yazıyo ya.. eskiden 9:22 deki gibi o "korsanlık hırsızlıktır" sloganlarını korsan filmlerin başına koyarlardı izerken vicdan azabı çekin isterlerdi ahuahuahuauhaha.. bi de FBI WARNING olurdu kocaman kırmızı... izlersen ya da başkalarına izletirsen ya da satarsan çoğaltırsan biz de gelir seni çoğaltırız derlerdi.. bilmem kaç yüz yıl hapis filan yazardı :))
Sıkı bir metal müzik dinleyicisi olmama rağmen Metallica'yı bir türlü "sevemememin" nedenlerinden biridir davulcusu Lars Ulrich. Canlı performansı vasattır, tempoyu tutamaz, fill'leri kendini tekrar eder vs. vs. Zaten müzikal olarak başarısız olmasına (ya da böyle bir grup için yeterince iyi olmamasına) rağmen grupta kalabilmesinin sebeplerini network'üne dayandırıyorlar. Napster davasındaki rolünü de öğrenince ayrı uyuz oldum. :D
MP3 ü sevmeyen bazı müzik yapım şirketleri kendi isimleri ile MP3 player ürettiler sattılar o zamanlar ? Neden ? Çünkü bu pazarın payı geliri çok büyük ...
15dk. Hiç sıkılmadan hatta farkına bile varmadan geçmiş. Güzel bir içerik akıcı anlatım merak edilen bir konu. Tebrikler çalışmalarının devamı için takipteyim.
iTunes zamanına göre devrim gibi bir şey, hala daha aktif ama Mac/iPhone kullanıcısı olmayınca kullanması da güç. Windows sanal makinesiyle eski sorunlu iTunes Windows istemcisinden müzik satın alıyorum. DRMsiz müzik için Türkiye'deki tek ve en uygun yöntem iTunes...
01:54 insan kulagı duyamasda o frkenasları hıssedebılıyorsun örnek olarak dijital ekipmanlar kullanılmadan dırekt olarak senın duyabılecegın mesafeden calınan ensturmanlarla dıjıtal ensturmanların dınleme deneyımı farklı olur buda kualklıklar ve hoperlorlerle aktarılmayan frekanslar nedenıyledır bir digeride ınsan kulagı 20hz - 20 khz arası seslerı fuyarken bazı kulaklıkların ve hoperlorlerın daha dusuk ve daha yuksek frekanslarıda oynatması ıcın tasarlanmasıdır çünkü insan duymasada beden hissedebiliyo
9 Single ve 1 seçim şarkısı yayınlamış 16 yıllık bir müzisyen olarak, değişen pek bir şey olmadığını söyleyebilirim. Hala karın çoğunu şirketler alıyor. Evet daha fazla müzisyen sesini duyurabiliyor (belki bin kat daha fazla) fakat ne kadar iyi olursanız olun (öyle bir iddiam yok), marketing'e ciddi paralar yatırmadıkça yada bir şirket karınızın neredeyse tamamına konacak şekilde sizinle anlaşma yapmadıkça tanınma olasılığınız çok düşük. Ekipmanlara bir ton para verip kendinizi geliştirip baştan sona bağımsız müzik yayınladınız diyelim. Spotify ile aracı bir platforma ödeme yapıp eserinizi yayınlamanız gerek. Buradan Spotify'ın size dinlenme başına vereceği ücret o kadar düşük ki yaktığınız elektriğe değmez. Belki dev şirketler değil ama bir sürü küçük şirket para karşılığı sizi kendi playlistlerine süreli olarak ekleyebiliyor yada süreli olarak yayın haklarınıza sahip oluyor ve size minik bir pay veriyor. Bu süre bitince de size listelerinde yer vermiyorlar. Dolayısıyla, sadece para akışı daha çok bölündü. Bu sektörün asıl emekçileri olan müzisyenler sömürülmeye devam ediyor.
2023 cumhurbaşkanlığı seçiminde seçime giren partilerden birisi ulaşıp sosyal medya hesapları için jingle, fon müziği vs. İşler istediler. Toplamda tamamen unique content 4 intro ve outro jingle, 7-8 tane de fon müziği yaptım. Hiçbir paylaşımlarında ismim geçmedi. Daha da kötüsü işi benden isteyen arkadaş "davamıza katkın için teşekkür ederiz kardeş" dedi gitti. Şimdi hala podcastlerinde, videolarında benim jingle, müzikleri kullanıyorlar ben de mal mal izliyorum. Daha da sözleşme olmadan, hatırla, güvene dayalı iş yapmam. Malesef ki "bıyık büküle büküle kaytan, insan da....".
Küçük bir not. Burada halen en çok ezilen ve kaybeden sanatçılar özellikle de daha az hayran kitlesine sahip ya da yeni başlayan sanatçılar. Spotify ya da benzeri sistemlerde başarılı olmak için, Müzik dağıtım firmalarına (eskinin plak şirketlerine) bağımlısınız ve onlarla birlikte kampanya vs yapıp, insanlara ulaşabilmeniz gerekli. Yani aslında bu streaming servisler yeni müzisyenlerin çıkmasını zorlaştırdı ve yapılan işlerin kalitesini oldukça düşürdü. Benim en üzüldüğüm kayıpsa, sanatçılar bir albüm çıkartır ve bu bütün albüm bir konsepte sahip olurdu, bir anlatı olurdu albümün tümünde. Artık bu tamamen yok oldu, sanatçılar her sene tek bir single üzerinden para kazanma derdine düştüler..
çok haklısın 90 yıllarda bir müziği dinlemek için müzik markete eski adıyla kasetçiye dgider kasedini almak zorunda kalırdık bazen parayla bile kasedini bulamazdık bizim burda özeliklle yabancı müzik üç beş tane gelirdi onuda alırlardı müziği bulamazdık müziğe açtık başka yerdede bulamıyoduk şimdi tek tıkla bütün müziğie bedava ulaşabiliyoz
@@metehan23 bizim burda tek bir kasetçi vardı aradığımız müzik üç beş adet gelirdi oda tükenirdi dahada bulamazdık tanıdıklarda varsa oda doldurma yapardık oda nekadar kaliteli olurduki orjinal kasetin bireir aynı kalitesi olmazdı senin gijital müzik gibi değil kasettee kaydedilmiş müzik demir tozları üstüne bantt üstüne kaydedilmiş kalite kaybı oluyor şimdi tek tıkla herşeye en kalitelisinden ulaşıyon parayla bile aradığımızı bulamazdık bulsakta kaset bulurduk oda müziğin orjinal hali değilki oldum olası kasetlerden nefret etmişimdir o yüzden eski dönemle şimdiki teknolojiyi asla kıyaslama tek tıkla herşeye anında ulaşıyon hatta bilmediğim nekadarda yabancı müzik varmış eskiden bunlara öyle ulaşamazdın
napster ı hatırlıyorum dünyanın heryerindeki acık ve üye bilgisayarlarda anında tarama yapıyordu aradıgım her sarkıyı orada arıyor oradan alıyordum winamp ise kesinlikle vazgecemedigim birsey hala kullanıyorum
mp3 ü adam nasıl icat ettiyse tam bi devrimdir.. yanlış hatırlamıyorsam audio cd'yi 11'de 1 sıkıştırdığı genel olarak ifade edilirdi.. 3-5 MB'a bi şarkı sığardı hala da aynı :))) yani bi sürü m3a wma aac gibi formatlar çıksa da mp3 ün yerini kisme tutamadı.. hatta ondan 2 kat daha iyi sıkıştırma algoritmaları bile çıktı ama yine mp3 yine mp3 :)) klasik mp3 codec ve 128 ya da 256 bit yetiyo ağbi :) çok iyi kulaklığınız varsa flac tercih edilmeli ama yer darsa ve standart bi kulaklıkta mp3 en ideal olanı.. tüm müzik platformları da zaten 3 aşağı 5 yukarı aynı mp3 kalitesinde çalıyor.. tidal hariç. napster da süperdi ilk zamanlarda.. interentten şarkı aramaya son.. programda aratıyodun p2p ile başka binlerce kişiden o şarkıyı bulup o zamanın koşullarında süper bi hızla indiriyodu.. bi de her şarkının remixini bulabiliyorduk.. youtube filan da yoktu.. dj'ler kendi remixlerini orda yayınlama imkanı buluyordu.. sevdiğim bi şarkının onlarca farkl remixini indirip dinlerdim.. sonra kazaa filan çıktı p2p bira bokladı.. reklam ve spam kokmaaya başladı.. ne zaman ki "scene" standartları gelene kadar ;) şimdi de torrent var p2p neslinin son temsilcisi.. ve daha eli yüzü düzgün derli toplu.. yani torremnte release edilenlerde ne virüs var ne saçma sapan troller var ne yanlış ripler encodeler var.. yani güzel iş çıkarıyolar ripçiler :)
1994 ü bilmem ama 1999 da kaydettiğim mp3 cd lerim hala arşivde dolapta duruyor :)) bir kısmı napster, audiagalaxy gibi p2p lerden bir kısmı da audio cd leri kendim mp3 e dönüştürmüştüm.. en eski dvdrip divx filmim de 2000 yılıdna indirdiğim matrix idi. onda da ses olarak tabii ki mp3 teknolojisi kullanılıyordu.
Plak şirketleri sayesinde kaliteli müzikler dinliyorduk. Şimdi müzik dinleyemez olduk. Teknolojiye ayak uydurmak başka bir şey orta yol bulmak başka bir şey. Bu konu üzerinde düşünülmesi gerekiyordu.
Sanırım tarihin başlangıcından beri asıl parayı müzisyen hariç diğer herkes kazanıyor. Yıllar boyu bir çok enstrüman ve müzik teorisi öğreneceksin. Sonra fl studio, locig pro vs. kullanmayı öğreneceksin. Daha sonra soundmaking, mix-mastering öğreneceksin. Yıllar boyu tüm paranı sound Pack, sample pack,drum pack, plugin, vst almak için harcayacaksın ki sağlam bir kütüphanen olsun. Sonra binlerce dolara ses kartı, midi klavye, mixer, mikrofon, şu bu alacaksın. Tüm bunların sonunda muhteşem bir ilham gelecek de daha onun tutmasını bekleyeceksin. Öyle şaheserler gördüm ki bu güne dek, bütün internette belki birkaç bin etkileşim almış ama boynunu müzik şirketlerine kaptırmamak için boşlukta sürükleniyor. Adım gibi eminim bir dağıtıcı veya müzik şirketiyla anlaşsa prodüktör inanılmaz patlar gider yaptığı işler ama bazen olmayınca olmuyor. Bu nedenle bir müzisyen "abe fakiriq fakirr" diye ağladığında popüler birkaç kişi yerine bu anlattığım kişiler gelsin aklınıza.
Yaşlanmışım. Burada söylenen hepsini yaptım. Napsterde 56K modemimle bağlandığım ve müzik indirdiğimi hatırlıyorum. Çoğu şeye zor ulaşmak benim neslimi farklı kıldı.
Asıl devrimi yapanlar yargılandı. Kendini üretici ve tüketici arasında aracıya dönüştüren Steve elemanı da "devrimci" oldu :D Kısaca at öldü meydan kaldı, Yiğit öldü şan kaldı..
90lardaki bir başka yöntemse korsan kasetcinize gidip istediğiniz şarkıların listesinden karışık kaset yaptırmaktı. Yada albümü komple kopyalatabilirdiniz. Korsan kasetcideki kopyalama cihazı evinizdekinden çok daha iyi olduğu için (tabi korsan kasetcinine kalitelisi vardı) orjinala baya yakın bir kopyaya sahip olurdunuz. Ama tabi orjinalin havası olmazdı tabi :)
Hikayenin Spotify kısmını biraz daha detaylandırmanı beklerdim, ana konu Napster olsa da videonun sonu oldu bittiye gelmiş. Konuya merağı olan kişilerin Netflix'teki Spotify belgeselini izlemesini tavsiye ederim.
Taylor Swift'in müziğini kaldırmasının sebebi ilk 3 ay bedava deneme süresinde kullanılan uygulamalardan sanatçının hiç para kazanmıyor oluşuydu. Premium olmayan abonelikte de sanatçı çok çok az para kazanıyordu. Hem küçük sanatçılar için çok sıkıntılı bir durumdu hem de haksız bir durumdu. Bu yüzden Taylor albümlerini kaldırdı. 3 yıl sonra ise yeni bir anlaşma yaparak geri yükledi. Taylor sayesinde şuan ücretsiz versiyonda da deneme süresinde de sanatçı aynı parayı kazanıyor.
Hocam son zamanlarda bir müzik uygulaması aboneliği almak istiyorum normalde Spotify kullanıyordum ancak son olan olaylardan sonra bırakmak istiyorum ama en iyi müzik uygulaması hangisi bilmiyorum..
Eskiden, özellikle TR'de bir albüm çıkartıp içine 10 tane bok gibi şarkı koyuyorlardı. Prodüksiyon neredeyse yoktu diğer parçalarda. Bu sayede 1 şarkıyı 10 şarkı fiyatına satmış oluyorlardı resmen.
Çok da iyi oldu, emeksiz biçimde sadece ürünün kopyasından para kazanmak kadar saçma birşey yok. Performans sanatçısı sanatını icra ettikçe gelir elde etmeli, bir albüm yaptım ömür boyu paraları cukkaladım işi zaten haksız kazançtı.
🐧 Arkamda gördüğünüz Linux posterini satın almak için - go.yusufipek.me/poster
🎙 Benimle birebir görüşüp danışmanlık almak için - go.yusufipek.me/gorusme
🗞 En yeni teknoloji haberleri e-posta kutunuza gelsin - go.yusufipek.me/bulten
🔗 Beni bulabileceğiniz diğer platformlar için - link.yusufipek.me/@yusuf
"mümkünat vermeme"ye güldüm baya reyiz affet.
Biz 2005 yılında mahallece Limewire'ı keşfettiğimizde atomu parçalamış gibi hissediyorduk. Herkesin kendi evinde araçlarına istediği gibi karışık CD yapması büyük bir olaydı gerçekten. Sihir gibi bir şeydi o zamanlar internet.
Tebrik ederim içerik seçimlerin geniş kitleler için daha ilgi çekici hale geldi. Kurgularını daha profesyonel tarafa getirdin. Metin yazarlığını geliştirdin. Süreç içinde gelişimin çok iyi görülüyor.
89 doğumluyum internet ile 2000 yılında tanıştım önce 146 ile bağlanıyordum ve dialup bağlantı çok yavaş olduğu için 2004 yılında adsl alabilmiştik.
limewire ile müzik rapidshare ile film, video çekiyor ve paylaşıyordum.
2006 yılında utorent kullanmaya başlamıştım, toz ve bulut vardı, kurallar yoktu özgürlük zamanlarıydı..
iTunes'un zamanında yaptığı gibi bir devrim günümüzde TV showları,animeler için lazım. Bir platforma aylık abonelik ödeyip, sırf Türkiye'deyim diye para ödediğim halde izleyememek saçmalık. Ödeme kolaylığı olan, içerik üreteni de destekleyen global bir platform lazım. Şuan Plex kullanıyorum işimi kolaylaştırıyor ama yapımcıya destek olabilmek isterdim.
Crunchyroll'e türkçe dil desteği gelse çok iyi olur
Plex e nerden ulasabilirim?
Var hocam zaten Eagle deniyor.
Yapımcıdan sana ne? Bir albüm alırken hoşuna gittiği için alırsın, destek olmak için değil.
@@metehan23 yapımcı olmadan bu yapımlar nasıl üretilecek, yapımcı dediğin sanatçıları(yönetmen, çizer, animatör, mangaka, senarist, oyuncu vs) bir araya getiren kişi.
yapımcı para kazanmadığı bir işe yatırım yapmaz ve bu yeterince yaygınlaşırsa yeni iş üretilemez hale gelir.
napster'ın şu an aktif olarak müzik servisi var spotify ve apple gibi ancak çok geride.
Belgesel tadında kaliteli bir video olmuş. Yeni bir sistem oluşturmaya çalıştığında eski sistemi savunanlar tarafından hor görülüp yeni sistemi oluşturanlara bedeller ödettiriliyor. Halk nezdinde bu başarılı olup tuttuysa en büyük kazancı sonradan piyasaya giren oyuncular topluyor. İlginç olan şu ki neden? :) Eline sağlık.
Olayı mı kavramadın? Biri ücretsiz diğeri ücretli. Sen bir geliştirici olsan bu süreçte ne yapardın?
Birebir yaşadık bu süreci. 33k modemle 1 saatte 1 mp3 iniyordu bazen ama kıymetliydi
10/10 video hem öğretici hem keyifli bir anlatım elinize sağlık.
Gercekten çok kaliteli bir video
Video icin tesekurler
Bunun acilen filmlerede uygulanması gerekiyor
Ek Bilgi: Google Play Music artik kullanilamiyor...
Nasi...
UA-cam music’e evrildi
ilk başta üzülmüştüm play musicin gitmesine ama youtube music kat kat daha iyi olduğunu düşünüyorum
abi çok iyi ve çok kaliteli bir video yapıyorsun bu video tutmalıydı
Her insan konfor alanından çıkmakta zorlanır; konfor alanından çıkamayan insan ilerleyemez.
Başlığı görünce hemen tahmin ettim, korsanlığın ilk üslerinden napster.
90'larda Unkapanıda öyle buhar oldu 😂 bizi download bitirecek diyorlardı.
13:29 Sırf örnek vermek için tüm izleyicilerine Rickroll yapan Yusuf İpek
devlet de daşhak geçer gibi ürettiği sattığı sigaranın üstüne içmeyin sağlığa zararlı çükünüz düşer bebeğiniz olmaz filan yazıyo ya.. eskiden 9:22 deki gibi o "korsanlık hırsızlıktır" sloganlarını korsan filmlerin başına koyarlardı izerken vicdan azabı çekin isterlerdi ahuahuahuauhaha.. bi de FBI WARNING olurdu kocaman kırmızı... izlersen ya da başkalarına izletirsen ya da satarsan çoğaltırsan biz de gelir seni çoğaltırız derlerdi.. bilmem kaç yüz yıl hapis filan yazardı :))
@@ZEN-RecordFBI WARNING çok komikti ya
Yusuf İpek, bu video paylaşımın için teşekkür ederim. Bilgi dolu, tansiyonu yüksek bir paylaşım olmuş.
Sıkı bir metal müzik dinleyicisi olmama rağmen Metallica'yı bir türlü "sevemememin" nedenlerinden biridir davulcusu Lars Ulrich. Canlı performansı vasattır, tempoyu tutamaz, fill'leri kendini tekrar eder vs. vs. Zaten müzikal olarak başarısız olmasına (ya da böyle bir grup için yeterince iyi olmamasına) rağmen grupta kalabilmesinin sebeplerini network'üne dayandırıyorlar. Napster davasındaki rolünü de öğrenince ayrı uyuz oldum. :D
Üstad harika bir videoydu soluksuz izledim. Daha fazla böyle video gelsin bence
Vay be ne günlerdi o günler Mirc, Winamp vs US Robotics modemler falan
Bu video kalite akıyor bu tarz videoların devamı gelmeli
MP3 ü sevmeyen bazı müzik yapım şirketleri kendi isimleri ile MP3 player ürettiler sattılar o zamanlar ? Neden ?
Çünkü bu pazarın payı geliri çok büyük ...
Teşekkürler.
Desteğiniz için teşekkürler! :)
Mükemmel bir video eline sağlık
Daha fazla belgesel içerikli videolar istiyoruz. Eline sağlık❤
kaliteli içerik için teşekkürler
mükemmel bir video daha gelmiş devamı gelsin bu serinin her zmaan
15dk. Hiç sıkılmadan hatta farkına bile varmadan geçmiş.
Güzel bir içerik akıcı anlatım merak edilen bir konu.
Tebrikler çalışmalarının devamı için takipteyim.
iTunes zamanına göre devrim gibi bir şey, hala daha aktif ama Mac/iPhone kullanıcısı olmayınca kullanması da güç. Windows sanal makinesiyle eski sorunlu iTunes Windows istemcisinden müzik satın alıyorum. DRMsiz müzik için Türkiye'deki tek ve en uygun yöntem iTunes...
Drm'siz ne demek knk
@y-ic9 Telif koruması yok ve istediğim zaman istediğimi dinleyebiliyorum
Telif korumasız muzikle ne yapıcaksın?@Nuteramiruku
@@denvish10 Telif koruması olmadığı için şarkıya ne olursa olsun dinlemem herhangi bir anda engellenemez
Devrim mi? 😂
Asıl devrimi yapanlar yargılandı.
Tertemiz bir içerik olmus
Beklediğim içerikti 🔥
Hiç ilgimi çekmiyen konular ama bi şekilde izletiyorsun reis 😅
Algoritma yorumu. Mükemmel bir video olmuş. Normalde videolara yorum yapmam ama sırf daha fazla izlensin diye yapıcam. Ellerine sağlık.
01:54 insan kulagı duyamasda o frkenasları hıssedebılıyorsun örnek olarak dijital ekipmanlar kullanılmadan dırekt olarak senın duyabılecegın mesafeden calınan ensturmanlarla dıjıtal ensturmanların dınleme deneyımı farklı olur buda kualklıklar ve hoperlorlerle aktarılmayan frekanslar nedenıyledır bir digeride ınsan kulagı 20hz - 20 khz arası seslerı fuyarken bazı kulaklıkların ve hoperlorlerın daha dusuk ve daha yuksek frekanslarıda oynatması ıcın tasarlanmasıdır çünkü insan duymasada beden hissedebiliyo
Video için teşekkürler Yusuf Kirazoğlu
Ney
özet, anlatım, sadelik, hikaye harika olmuş....
Merhaba. Bu video ile gerçek bir fark yarattın. Tebrikler...
Aldım patlamış mısırımı izliyorum 🍿
Çok iyi video yapmışsın kankacım
Bu tür videoların devamı gelirse gerçekten çok güzel olur
9 Single ve 1 seçim şarkısı yayınlamış 16 yıllık bir müzisyen olarak, değişen pek bir şey olmadığını söyleyebilirim. Hala karın çoğunu şirketler alıyor. Evet daha fazla müzisyen sesini duyurabiliyor (belki bin kat daha fazla) fakat ne kadar iyi olursanız olun (öyle bir iddiam yok), marketing'e ciddi paralar yatırmadıkça yada bir şirket karınızın neredeyse tamamına konacak şekilde sizinle anlaşma yapmadıkça tanınma olasılığınız çok düşük. Ekipmanlara bir ton para verip kendinizi geliştirip baştan sona bağımsız müzik yayınladınız diyelim. Spotify ile aracı bir platforma ödeme yapıp eserinizi yayınlamanız gerek. Buradan Spotify'ın size dinlenme başına vereceği ücret o kadar düşük ki yaktığınız elektriğe değmez. Belki dev şirketler değil ama bir sürü küçük şirket para karşılığı sizi kendi playlistlerine süreli olarak ekleyebiliyor yada süreli olarak yayın haklarınıza sahip oluyor ve size minik bir pay veriyor. Bu süre bitince de size listelerinde yer vermiyorlar. Dolayısıyla, sadece para akışı daha çok bölündü. Bu sektörün asıl emekçileri olan müzisyenler sömürülmeye devam ediyor.
2023 cumhurbaşkanlığı seçiminde seçime giren partilerden birisi ulaşıp sosyal medya hesapları için jingle, fon müziği vs. İşler istediler. Toplamda tamamen unique content 4 intro ve outro jingle, 7-8 tane de fon müziği yaptım. Hiçbir paylaşımlarında ismim geçmedi. Daha da kötüsü işi benden isteyen arkadaş "davamıza katkın için teşekkür ederiz kardeş" dedi gitti. Şimdi hala podcastlerinde, videolarında benim jingle, müzikleri kullanıyorlar ben de mal mal izliyorum. Daha da sözleşme olmadan, hatırla, güvene dayalı iş yapmam. Malesef ki "bıyık büküle büküle kaytan, insan da....".
Hep sömürüldüğünüzü iddia ediyorsunuz. Şarkıcıların çoğu da milyonlar kazanıyor. Konser konser dolaşıyorsunuz.
@@NeWo9670 Dava et o zaman? Hukuksuz iş yapmayın. Şu an yazdıklarına nasıl güveneyim?
@@metehan23 Dikkatli okursanız bilhassa belirtmişim "bir daha asla hatır için, güvene dayalı, sözleşme olmadan iş yapmam" diye.
@@NeWo9670 Yazdığını gördüğüm için hukuksuz iş yapmayın dedim.
Küçük bir not. Burada halen en çok ezilen ve kaybeden sanatçılar özellikle de daha az hayran kitlesine sahip ya da yeni başlayan sanatçılar. Spotify ya da benzeri sistemlerde başarılı olmak için, Müzik dağıtım firmalarına (eskinin plak şirketlerine) bağımlısınız ve onlarla birlikte kampanya vs yapıp, insanlara ulaşabilmeniz gerekli. Yani aslında bu streaming servisler yeni müzisyenlerin çıkmasını zorlaştırdı ve yapılan işlerin kalitesini oldukça düşürdü.
Benim en üzüldüğüm kayıpsa, sanatçılar bir albüm çıkartır ve bu bütün albüm bir konsepte sahip olurdu, bir anlatı olurdu albümün tümünde. Artık bu tamamen yok oldu, sanatçılar her sene tek bir single üzerinden para kazanma derdine düştüler..
Bir C&C music factory kasetine tonlar para verdiğimi hatırlıyorum ve hala o kasetleri saklıyorum
torrent sisteminin başlangıcı gibi bir durum olmuş.
limewire vardi YUsuf, onun tarihini anlat
Teşekkürler.
yapay zeka da aynen böyle etkileyecek her yeri
Evet umarım biz de ayak uydurabiliriz ya
7:28 fred i görünce yüreğim sızladı
13:36 Yusuf abi sende bizi rick rolledin.
Kazaa , Emule,Morpheus,Limewire ,Bearshare,Azureus zamanında çok kullandık. Özellikle kazaa iyiydi. Emule- Edonkey in de kendine has linkleri vardı.
Abi yiine giderayak rick roll gösterdin bize
Mukemmel anlatim gecmisime gittim resmen
Cipsimi yeni yedim şimdi izlemek için yeni cips alicam 😢
Zengin misin? Nasil cips aliyosun? Multi milyoner misin?
@megaladonsi7696 matrixten kaç😮😮😮
Yaşamayan yoktur
@@megaladonsi7696 hayır kyk yattı :D
@@halismertkr1364 🤣🤣🤣🤣🤣gecmis olsun
Linux dünyasıyla ilgili içerik distri incelemeleri gelsin
Eline koluna gözüne sağlık
çok haklısın 90 yıllarda bir müziği dinlemek için müzik markete eski adıyla kasetçiye dgider kasedini almak zorunda kalırdık bazen parayla bile kasedini bulamazdık bizim burda özeliklle yabancı müzik üç beş tane gelirdi onuda alırlardı müziği bulamazdık müziğe açtık başka yerdede bulamıyoduk şimdi tek tıkla bütün müziğie bedava ulaşabiliyoz
Amma uydurdun be. Ne ara yabancı müziği keşfettin de bulamaz olduk diyorsun?
Karışık kaset yapılıyordu. Her türlü yabancı kasetler de vardı.
@@metehan23 bizim burda tek bir kasetçi vardı aradığımız müzik üç beş adet gelirdi oda tükenirdi dahada bulamazdık tanıdıklarda varsa oda doldurma yapardık oda nekadar kaliteli olurduki orjinal kasetin bireir aynı kalitesi olmazdı senin gijital müzik gibi değil kasettee kaydedilmiş müzik demir tozları üstüne bantt üstüne kaydedilmiş kalite kaybı oluyor şimdi tek tıkla herşeye en kalitelisinden ulaşıyon parayla bile aradığımızı bulamazdık bulsakta kaset bulurduk oda müziğin orjinal hali değilki oldum olası kasetlerden nefret etmişimdir o yüzden eski dönemle şimdiki teknolojiyi asla kıyaslama tek tıkla herşeye anında ulaşıyon hatta bilmediğim nekadarda yabancı müzik varmış eskiden bunlara öyle ulaşamazdın
@ 36 yaşındayım.
ilk torrent diyebilir miyiz hocam
napster ı hatırlıyorum dünyanın heryerindeki acık ve üye bilgisayarlarda anında tarama yapıyordu aradıgım her sarkıyı orada arıyor oradan alıyordum winamp ise kesinlikle vazgecemedigim birsey hala kullanıyorum
hocam ilk torent diyebilir miyiz ?
mp3 ü adam nasıl icat ettiyse tam bi devrimdir.. yanlış hatırlamıyorsam audio cd'yi 11'de 1 sıkıştırdığı genel olarak ifade edilirdi.. 3-5 MB'a bi şarkı sığardı hala da aynı :))) yani bi sürü m3a wma aac gibi formatlar çıksa da mp3 ün yerini kisme tutamadı.. hatta ondan 2 kat daha iyi sıkıştırma algoritmaları bile çıktı ama yine mp3 yine mp3 :)) klasik mp3 codec ve 128 ya da 256 bit yetiyo ağbi :) çok iyi kulaklığınız varsa flac tercih edilmeli ama yer darsa ve standart bi kulaklıkta mp3 en ideal olanı.. tüm müzik platformları da zaten 3 aşağı 5 yukarı aynı mp3 kalitesinde çalıyor.. tidal hariç.
napster da süperdi ilk zamanlarda.. interentten şarkı aramaya son.. programda aratıyodun p2p ile başka binlerce kişiden o şarkıyı bulup o zamanın koşullarında süper bi hızla indiriyodu.. bi de her şarkının remixini bulabiliyorduk.. youtube filan da yoktu.. dj'ler kendi remixlerini orda yayınlama imkanı buluyordu.. sevdiğim bi şarkının onlarca farkl remixini indirip dinlerdim.. sonra kazaa filan çıktı p2p bira bokladı.. reklam ve spam kokmaaya başladı.. ne zaman ki "scene" standartları gelene kadar ;) şimdi de torrent var p2p neslinin son temsilcisi.. ve daha eli yüzü düzgün derli toplu.. yani torremnte release edilenlerde ne virüs var ne saçma sapan troller var ne yanlış ripler encodeler var.. yani güzel iş çıkarıyolar ripçiler :)
1994 ü bilmem ama 1999 da kaydettiğim mp3 cd lerim hala arşivde dolapta duruyor :)) bir kısmı napster, audiagalaxy gibi p2p lerden bir kısmı da audio cd leri kendim mp3 e dönüştürmüştüm.. en eski dvdrip divx filmim de 2000 yılıdna indirdiğim matrix idi. onda da ses olarak tabii ki mp3 teknolojisi kullanılıyordu.
Gentoo os kurulumu hakkında bir video ceker misin? Kurulumu bayağı karışık görünüyor.
Limewire ve frostwireda unutmayın
Ares ❤
Güzel bir konu teşekkürler.
Limewire efsaneydi ya tüm albümleri videoları fotoğrafları oradan indirirdim 🥹
Plak şirketleri sayesinde kaliteli müzikler dinliyorduk. Şimdi müzik dinleyemez olduk.
Teknolojiye ayak uydurmak başka bir şey orta yol bulmak başka bir şey.
Bu konu üzerinde düşünülmesi gerekiyordu.
bearshare kuzenim keşfetmişti 2009'da ismail yk tarkan yıldız tilbeyi indiriyorduk.
Etkileşim olsun diye yorum
O sırada UA-cam ve spotify'ı korsan kullananlar
abi bu şekilde teklenojik abuk subuk videoları atarmısın sarıyor
Sanırım tarihin başlangıcından beri asıl parayı müzisyen hariç diğer herkes kazanıyor. Yıllar boyu bir çok enstrüman ve müzik teorisi öğreneceksin. Sonra fl studio, locig pro vs. kullanmayı öğreneceksin. Daha sonra soundmaking, mix-mastering öğreneceksin. Yıllar boyu tüm paranı sound Pack, sample pack,drum pack, plugin, vst almak için harcayacaksın ki sağlam bir kütüphanen olsun. Sonra binlerce dolara ses kartı, midi klavye, mixer, mikrofon, şu bu alacaksın. Tüm bunların sonunda muhteşem bir ilham gelecek de daha onun tutmasını bekleyeceksin. Öyle şaheserler gördüm ki bu güne dek, bütün internette belki birkaç bin etkileşim almış ama boynunu müzik şirketlerine kaptırmamak için boşlukta sürükleniyor. Adım gibi eminim bir dağıtıcı veya müzik şirketiyla anlaşsa prodüktör inanılmaz patlar gider yaptığı işler ama bazen olmayınca olmuyor. Bu nedenle bir müzisyen "abe fakiriq fakirr" diye ağladığında popüler birkaç kişi yerine bu anlattığım kişiler gelsin aklınıza.
Birkaç tanesini önerir misin? Dinlemek istiyorum.
@@benkallender9699 Cuttingrain - Lepistes & Balina.mp3
Kazaa çok kullandığım hatta indirdiğim bütün dosyalar hala duruyor güzel bir geçmişe yolculuk oldu
Bu adam bir yaşayan efsane
Open ai 'ın yeni modeli o1 'in kaçmaya çalışması ile ilgili bir video yaparsan sevinirim
Teşekkürler güzel insan
Yaşlanmışım. Burada söylenen hepsini yaptım. Napsterde 56K modemimle bağlandığım ve müzik indirdiğimi hatırlıyorum. Çoğu şeye zor ulaşmak benim neslimi farklı kıldı.
5:35 Napster biraz da torrentte benziyor
Ben ekonomistim sayesinde yakında torrent coşacak
teknoloji dünyasında çığır açan projelerin hikayesini anlattığın bu içerik harika olmuş abi eline sağlık
Asıl devrimi yapanlar yargılandı.
Kendini üretici ve tüketici arasında aracıya dönüştüren Steve elemanı da "devrimci" oldu :D
Kısaca at öldü meydan kaldı,
Yiğit öldü şan kaldı..
Bu video yürür.. Yusuf Tech Talks a acilen gelmeli..
Desteğin için teşekkürler! Oraya da gelecek ama hemen değil. 😀
tidal FLAC Hi-Fi müzik yayınlıyor. Ama trde yok malesef
90lardaki bir başka yöntemse korsan kasetcinize gidip istediğiniz şarkıların listesinden karışık kaset yaptırmaktı. Yada albümü komple kopyalatabilirdiniz. Korsan kasetcideki kopyalama cihazı evinizdekinden çok daha iyi olduğu için (tabi korsan kasetcinine kalitelisi vardı) orjinala baya yakın bir kopyaya sahip olurdunuz. Ama tabi orjinalin havası olmazdı tabi :)
Hatta bu yöntem aslen 80lerden gelme bir yoldu.
Hikayenin Spotify kısmını biraz daha detaylandırmanı beklerdim, ana konu Napster olsa da videonun sonu oldu bittiye gelmiş. Konuya merağı olan kişilerin Netflix'teki Spotify belgeselini izlemesini tavsiye ederim.
Abi videoda ses kayması var haberin olsun
Taylor Swift'in müziğini kaldırmasının sebebi ilk 3 ay bedava deneme süresinde kullanılan uygulamalardan sanatçının hiç para kazanmıyor oluşuydu. Premium olmayan abonelikte de sanatçı çok çok az para kazanıyordu. Hem küçük sanatçılar için çok sıkıntılı bir durumdu hem de haksız bir durumdu. Bu yüzden Taylor albümlerini kaldırdı. 3 yıl sonra ise yeni bir anlaşma yaparak geri yükledi. Taylor sayesinde şuan ücretsiz versiyonda da deneme süresinde de sanatçı aynı parayı kazanıyor.
Napster sistemi torrent'i andırmıyor mu?
4:11 takma kanka demek 👎 sorunu çozmek 👍
Hocam son zamanlarda bir müzik uygulaması aboneliği almak istiyorum normalde Spotify kullanıyordum ancak son olan olaylardan sonra bırakmak istiyorum ama en iyi müzik uygulaması hangisi bilmiyorum..
Metallica'dan nefret etmeme sebep olan olay.
Adamlar sağlam iş yapmışlar helal
abi john mcafee videosu monero videosu gelirmi
Serbest piyasa bu yüzden güzel işte.
Bence sektörü napstera savaş açan metalica şerrrrefsizleri bitirdi.
Oyunlar niye ücretsiz olmadı 😔
56kb internet hızıyla mp3 ün günlerce inmesini beklerdik.. bon jovi davası yüzünden kapatıldığını hatırlıyorum
Eskiden, özellikle TR'de bir albüm çıkartıp içine 10 tane bok gibi şarkı koyuyorlardı. Prodüksiyon neredeyse yoktu diğer parçalarda. Bu sayede 1 şarkıyı 10 şarkı fiyatına satmış oluyorlardı resmen.
Çok da iyi oldu, emeksiz biçimde sadece ürünün kopyasından para kazanmak kadar saçma birşey yok. Performans sanatçısı sanatını icra ettikçe gelir elde etmeli, bir albüm yaptım ömür boyu paraları cukkaladım işi zaten haksız kazançtı.
abi süper video olmuş valla
Yav anlaşsa ne olacak platform ücretsizken şarkı satma modeline geçince yine alternatifleri çıkardı, millet yine ücretsiz dinlerdi.
Bu aynı elektirikli araba olayina benziyor sanirim kimse elektirikli araba opmaz dediler zamaninda belki ama simdi bunu diyenler şimdi geç kaldılar