Це відео не доступне.
Перепрошуємо.

Goorse brandweer mag niet uitrukken 'vanwege procedures'

Поділитися
Вставка
  • Опубліковано 15 чер 2017
  • Terwijl op een steenworp afstand een felle brand woedde in een schurencomplex achter doorzonwoningen, kon de Goorse brandweer niet uitrukken.
    Bekijk het hele bericht op: www.rtvoost.nl/....

КОМЕНТАРІ • 15

  • @thomaslingen
    @thomaslingen 7 років тому +5

    Een leek gaat even een mening geven.......

  • @stormgroenendijk4948
    @stormgroenendijk4948 4 роки тому

    Je ziet maar dat het beter was dat zij niet uit waren gerukt zonder bevelvoerder. Als zij (Wat tevens niet kan) waren uitgerukt zonder bevelvoerder hadden zij niet kunnen opschalen naar middel-Groot noem maar op en goed met het AC communiceren.

    • @hylkekingma6983
      @hylkekingma6983 3 роки тому

      Communiceren met de AC is niet dusdanig spannend dat manschappen het niet kunnen. Chauffeur is ook reserve-bevelvoerder, dus die kan ook nog wel wat doen.

    • @stormgroenendijk4948
      @stormgroenendijk4948 3 роки тому

      Hylke Kingma klopt.

    • @hylkekingma6983
      @hylkekingma6983 3 роки тому

      @@stormgroenendijk4948 dus zonder bevelvoerder hadden ze wel kunnen communiceren en opschalen, maar je mag wettelijk gezien niet uitrukken bij brand zonder bevelvoerder. Bij THV mag dat wel.

  • @martijnb233
    @martijnb233 7 років тому

    Hihi het waait lekker, dus geen gevaarlijke stoffen.

  • @wimdenhertog6988
    @wimdenhertog6988 7 років тому +1

    absurd dat als er geen bevelvoerder is er niet opgerukt kan worden
    hebben die brandweerlui zelf geen genoeg ervaring om een brand te kunnen blussen zonder bevel voerder?
    echt kostbare tijd verspeeld,brand word in 8 minuten 10 keer zo groot
    en daarbij bij een grote brand is vanzelfsprekend meer rook ontwikeling en met vorse wind neemt dat alleen toe omdat zuursof en dus wind een van de 3 elementen voor vuur is

    • @GrandmaXXL
      @GrandmaXXL 7 років тому +9

      Hoi Wim,
      Sommige manschappen hebben meer dan 15 jaar ervaring in het brandweervak, aan ervaring zeker geen gebrek. Het ligt aan het takenpakket. In een autospuit (brandweerwagen) heeft iedereen zijn eigen specifieke taak. Deze strakke taakverdeling zorgt ervoor dat er snel en efficiënt gewerkt kan worden, iedereen weet immers exact wat er van hem of haar verwacht wordt. De bevelvoerder is de leidinggevende over 1 autospuit (en dus de baas over 6, en inmiddels soms 4 man). Bij een brandinzet zoals deze gaan er veel verschillende processen lopen op het moment dat de melding binnenkomt. De bevelvoerder neemt contact op met de meldkamer en vraagt om meer informatie, bedenkt onderweg een plan op basis van die info, neemt contact op met de overige aanrijdende eenheden etc. Eenmaal ter plaatse wordt de situatie opnieuw ingeschat en op basis daarvan maakt hij (of zij) razendsnel een plan en laat deze uitvoeren. Hier houdt het werk echter niet op, maar begint deze juist. De manschappen zijn bezig met de opgedragen taak, en dan gaat hij (of zij) verder met de coördinerende rol. Iets wat cruciaal is om zo snel en efficiënt mogelijk te werken, zeker als er slachtoffers zijn of als de schade zoveel mogelijk beperkt moet worden.
      Neem je de bevelvoerder weg, dan neem je de cruciale coördinatie weg. De kans dat dan een incident verkeerd afloopt, is veel groter. Ook de veiligheid komt dan in het geding, want als bevelvoerder heb je een compleet beeld van het incident en sta je er iets verder vanaf. Eventuele risico's buiten het gezichtsveld van de manschappen worden dan gezien door de bevelvoerder.
      Oké, leuk, maar beetje praten kunnen de manschappen toch ook wel doen in plaats van een bevelvoerder? Nee, want brandbestrijding bestaat niet simpelweg uit het water op vuur gooien. De opleiding tot brandwacht duurt niet voor niks 1,5 jaar, waarbij het grootste deel brandbestrijding is. Leuk weetje: 1L water op het vuur betekend 1000L stoomvorming. Stel je bent bezig met een binnenaanval en je trekt de straalpijp open (een straal hogedruk geeft pak m beet 90-120L/minuut, lage druk geeft tot wel 250L/min). Dan krijg je een enorme hoeveelheid stoomvorming, en geloof me dat voel je, zelfs met de beschermende kleding. Je zult dus na moeten denken over wat je doet, en daar zijn de manschappen druk mee en kunnen niet ook nog eens de bevelvoerderstaken overnemen.
      Ik hoop dat het zo iets duidelijker is. :)
      Mvg,
      Een vrijwillige brandweerman

    • @wimdenhertog6988
      @wimdenhertog6988 7 років тому +1

      GrandmaXXL het is nu een beetje duidelijker geworden maar het ging mij er meer om of ze al geen begin konden maken met het bestrijden totdat de andere brandweerlieden uit de andere plaats aan kwamen want het lijkt mij in geval van Veel wind dat de Brand zich makkelijker uitbreid en dan zouden ze eventueel andere gebouwen er om heen nat spuiten zodat die geen vlam kunnen vatten

    • @jan_514
      @jan_514 7 років тому +1

      Wim den Hertog
      nee een bevelvoerder moet ten alle tijde op een tankautospuit aanwezig zijn anders zijn ze niet uitruk gereed en compleet en dus ook niet verzekerd bij een ongeval of ander incident

    • @GrandmaXXL
      @GrandmaXXL 7 років тому +2

      Bedenk je dat ze dit niet expres doen. Er zijn veel redenen mogelijk om niet op te kunnen komen. Als brandweervrijwilliger moet je je aan de normale verkeersregels houden. Als het druk is op de weg, de brug open staat of het spoor dicht is ben je simpelweg later op de kazerne. Misschien (te) laat, want na een x aantal minuten wordt de melding gecanceld een doorgegeven aan de dichtbijzijnste andere kazerne. Ook kan er een persoonlijke reden zijn, zoals een lekke band, autopech, noem maar op.
      Het concept van de vrijwillige opkomst is iets waarover gediscussiëerd kan worden in het huidige woon- en werksituaties, waarbij veel mensen niet meer in eigen dorp werken. Hier kan het korps zelf echter niks aan doen.

    • @haajee1
      @haajee1 7 років тому

      Als het zo is als jij zegt dat door situaties op de weg iemand niet op tijd kan komen kan ik het voorstellen. Ik heb enorm veel respect voor de brandweerlieden en bevelvoerders.
      Ik dacht dat vrijwillig niet vrijblijvend zou betekenen. Je maakt toch een waakrooster met elkaar in dat soort gevallen? Vrijwillige opkomst klinkt een beetje als: 'nou ik kijk wel of ik zin heb' of 'tja ik heb net twee bier op bel maar iemand anders'. Dat lijkt mij een kwalijke zaak.. En wat nou als er nog twee korpsen niet kunnen uitrukken omdat alle bevelvoerders een BBQ hebben met elkaar en een paar biertjes drinken...? De vraag van de journalist is een goede en goed om dit ter tafel te brengen!

  • @zwaanjan56
    @zwaanjan56 7 років тому

    Lijkt me géén leek