Het is mij vandaag overkomen. In 10 minuten een nieuwe slijptol stuk gekregen. Ik dacht eerst dat het aan het apparaat lag, maar ik vrees dat ikzelf de oorzaak ben. Te hard gedrukt bij het slijpen van beton. Mijn aanname was dat slijptollen wel een beveiliging zouden hebben hiervoor, maar niet dus. Dank voor de video. Die kwam net een dag te laat, 😅. Het was gelukkig geen dure.
Dank voor je video. Heel erg nuttig en ook gaaf dat je het wattage liet zien. De oren van een techneut horen het toerental en laten de boel heel. Als het toerental zakt, dan geeft ook de koelventilator minder koeling. De wikkelingen van de Metabo zijn mooi strak en in Epoxy gedompeld. Het koper wat ze gebruiken is ook zuiverder dan van de concurrenten zodat er minder weerstand is en de motor koeler blijft.
Goede video, ik hoop dat daardoor machines wat langer mee gaan. Dat verschil met die borstelloze is goed te zien, en te horen. Relatief laag vrijloopverlies en veel output bij goed toerental. Ik heb een kleine 700W Metabo met toerentalregeling (vanwege ook gebruik op kunststof). De machine is zeker 20 jaar oud, maar doet het nog prima. Gebruik je hem op lager toerental, dan moet je hem nog minder belasten, vanwege dat de koeling minder is bij laag toerental.
euhh,, een eenvoudige tip, met lomp geweld sloop je alles... Ik heb mijn allereerste kleine slijptol nog, merk, Stayer gekocht 1990 toen Kranenbroek hier in Schijndel kwam. 50 gulden koste die dus toen ongeveer. zelfs 10 jaar professioneel gebruikt bij het herstellen van auto's. Lagertjes hebben heden wat speling, en de kabel is al 2x vervangen, en de stekker ook, maar slijpen doet ie nog steeds😉 T'zal wel aan mij liggen😂
Met zware schijven zoals diamant schuurschijven beschadigd je ze ook door de enorme inertie uit stilstand. Maar goed, dan vervang even het anker op termijn. Ankers gaan op termijn sowieso in zelfdestructie door isolatie degradatie waardoor ze meer nominaal vermogen beginnen te maken, waarvoor ze dan weer niet gemaakt zijn. En dat tot je met een short zit. Als het kan, soft start en brushless nemen.
ja die bedoel ik.mijn vader 20 jaar lang gebruikt..elke dag.mocht ook niemand anders aankomen.alleen het snoer en de kool borstels vervangen..en gebruikte ook geen draadborstels er op want dat vinden ze niet fijn
Wij hebben op het werk een paar dagen per jaar dat we 12 tot 14 uur op een slijptol staan te beunen met komborstels of schuurschijven. Vele machines zijn gekomen en gegaan maar de Bosch blijft het doen. Het is lomp en weinig ergonomisch, trilt wat harder ook. Maar je kunt drukken wat je wilt, hij brand niet op. Machine z'n werk laten doen daar doen we niet aan, we willen opschieten dus we drukken en dus pakken we voor die klus de Bosch.
Leerrijk! Je weet wel dat je niet op je slijptol hoort te duwen... maar soms is het een onbedwingbare drang en doe je het toch 😂 Wat me wel verbaasde, ik had wel gedacht dat die dure brushless metabo beveiligd zou zijn. Het zou mij verbazen dat die geen thermische beveiliging zou hebben (ding zit binnenin met vermogenelektronica als een soort mini frequentieregelaar).
Ben op metabolisme site gaan neuzen. Die brushless slijptollen zij dus wel degelijk beveiligd tegen overbelasting. Dus... je kan met een gerust hard erop liggen duwen , als hij te warm wordt zal hij wel stoppen.
@@raymondpauwels9502dat is het voordeel en nadeel van Brushless. Dit soort dingen zijn goed te regelen en ze geven flink vermogen. Anderzijds zit er electronica in wat kapot kan gaan. Minder slijtage, maar als het kapot is vaak geen (financieel verstandige) simpele reparatie.
dat wist ik niet dat die beveiligd was maar ik heb zelf ook nog nooit een slijptol laten afbranden door verkeerd gebruik. Ben van nature ook niet zo haastig aangelegd gelukkig.😁👍
@Harrytheferryman ben het speciaal gaan opzoeken hoor. Ik ben nogal secuur met mijn gereedschap (geworden, door schade en schande ondervonden). Trouwens, mooie inverter gebruikte je daar voor die test. Kan je ook eens een filmpje over maken. Altijd leuk om je filmpjes te bekijken! Leert een mens nog eens wat van.
Ik heb zeker al meer dan 40 jaar een slijptol en die is pas 1 keer kapot geweest.Ergens in Breda onderdelen gehaald en draaide weer als een beest.Tegenwoordig gebruik ik hem nooit meer want je heb van die lichte ,in kombinatie met die vliesdunne schijfjes gaan ze als een warm mes door de boter.Ze zeggen dat ze voor lifetime gesmeerd zijn maar als je ze eens openmaakt zie je toch dat al dat vet ergens aan de zijkant op een klodder is gaan zitten.Ik verdeel het dan weer een beetje terug over het tand werk, zodat ze nog een keer 1 jaar meegaan.
Goede les Ik heb 3 nieuwe gesloopt van rond de 900 w Waren binnen 20 min kapot Ik heb nog een Bosch uit de jaren tachtig en een nieuwe Bosch 2400 w Maar deze tollen zijn zwaar in de hand voor langdurig ontroesten. Ik heb nu een nieuwe worx 6 maanden 1100 w die doet het gelukkig nog. Maar ik snap nu waarom bedankt hoor
Fein is erg goed en over de kleine dewalt tollen was een kennis van mij erg tevreden. Die gebruikte ze dagelijks en had al heel wat merken versleten. Die dewalt gi g niet kapot. Ik weet niet hoe ze tegenwoordig zijn.
Milwaukee geeft aan dat hun M18 FUEL slijptol vergelijkbaar is met een 1200W slijptop met een stekker. Een grote batterij 2:30 voor de M18 is 18V 5Ah. Als deze batterij 50A kan leveren dan is dat nog maar 50Ax18V=900W Die batterij is dan wel in 6 minuten leeg.
@ In mijn voorbeeld ben ik uitgegaan van aan 5Ah batterij (die voor de Milwaukee te koop is). Als deze batterij een ‘10C’ maximale ontlaad stroom heeft, dan kan hij 10x5=50A leveren.
ik heb in mijn leven nog maar 2 slijptollen "gesloopt" waarvan er 1 nog gewoon werkt maar met veel lawaai, daar zijn de lagers gaar van. De andere is wat erger kapot, waarschijnlijk de koolborstels zo goed opgebrand dat het hele anker kapot gelopen is. Was allemaal vuur uit het handvat dus aan de kant gegooid. Beide machines in ongeveer 1 week tijd kapot gemaakt. Maar in die ene week hebben die 2 machines samen(om en om) ongeveer 60-70 uur gedraaid met cleanstrip schijven er op. Niet hard geduwd of wat dan ook, maar die schijven trekken best zwaar van zichzelf, en dan die vele uren per dag draaien maakt dat de machines gewoon veel slijtage krijgen. Maar ik ken er ook 1 die denkt dat hij zijn gewicht in de strijd moet gooien bij een slijptol. Tevens de enigste persoon die ik ken die met enige regelmaat een slijpschijf kapot laat gaan bij "normaal" slijpen. Want ook dat is een gevolg van teveel kracht zetten in veel gevallen. Groot voordeel van die BL versie van metabo is dat de toeren regeling echt een toeren regeling is. Oftewel die probeert echt het toerental vast te houden waar je hem op zet. De oude generatie is die toeren regeling gewoon een beperking in vermogen waardoor hij natuurlijk langzamer draait, maar dus ook minder power heeft. Die BL zal wel iets inleveren kwa power, maar halveer je de toeren is niet meteen de helft van het vermogen ook weg.
Bij het vermogen van een elektromotor hoort ook de duur te staan. Staat die er niet bij dan is het continue vermogen. Electromotoren kunnen in de regel prima veel meer vermogen leveren als dat dan maar korte tijd is. Kort is dan 10s bijvoorbeeld. Omdat je een slijptol zo makkelijk kan overbelasten zou ernaar mijn mening standaard een thermische beveiliging op iedere tol moeten zitten.
@@Conservator. dat ze dat niet doen heeft meerdere redenen. Maar de hoofd reden is veiligheid. Als je een thermische beveiliging op een motor plaatst dan schakelt deze uit als hij warm word, logisch. Maar vervolgens koelt hij af, en begint die slijptol weer te draaien. Dat is dus levensgevaarlijk, want je weet niet hoe wat waar die slijptol er dan bij ligt. Dus als ze een thermische beveiliging plaatsen moet er een heel stuk elektronica bij wat garandeert dat de slijptol is uitgeschakeld wanneer de beveiliging hem weer activeert. Dat maakt een slijptol veel duurder en veel storings gevoeliger. Daarbij hoort iemand die niet weet hoe hij met een slijptol om moet gaan ook gewoon niet onbeheerd met zo'n ding te werken. Een slijptol is levensgevaarlijk, behandel hem dan ook zo. Je geeft als europees persoon een kind ook geen vuurwapen toch? Een slijptol valt een beetje in dezelfde categorie als een kind een vuurwapen geven. De kans dat het mis gaat is groot, en de gevolgen kunnen enorm zijn.
Bij ons op het werk gebruiken we grote slijptollen van 3000w om transformatoren open te slijpen, daar gingen die iedere keer kapot maar dan iedere keer aan het plastieken tandwiel dat was de veiligheid, op die machines kon je echt ook echt niet duwen ook want er stond een veiligheid op die de machines deed uitvallen zeer vervelend😬, maar aan de andere kant was het wel veiliger als je met de slijpschijf door het materiaal ging je geen klop meer kreeg zoals met de machines vroeger🫣
Ja, deze Schijven en ook boren, ze moeten wel juiste toerental halen en bij stevig aandrukken gaat heel veel stuk. Ook een budget Huismerkje, maar 600 watt bleef al jarenlang heel, nu schakelaar defect... Dan maar door verbonden en met schakelaar op stekkerdoos aan/uit zetten... Maar als ik te hard druk... zal ook deze sneuvelen.
Dag Harry, wat je machine ook sloopt is het slijpsel wat vaak in de machine komt. Dit gebeurt doordat er vaak over een andere machine heen geslepen wordt. De machine wordt magnetisch bij gebruik en het slijpsel nestelt zich in de machine wat kortsluiting geeft. Inwendig schoonmaken is niet verkeerd. Ik heb zelf een Makita van bijna 40 jaar oud, wel een 230 mm, die nog steeds goed functioneert. Op tijd de borstels vernieuwen en nieuw vet in de tandwielbak. Oh ja, en paar nieuwe snoeren.😅
Ik heb jaren in de metaal gewerkt, die kleine slijptolletjes die gingen best lang mee. Ik kan het probleem niet. Ik werkte ook met de grote slijpmachines als d’r een kapotging dan kwam het omdat die van de brug viel,ja dan was het gebeurd en dat is wel eens gebeurd, want die grote slijptollen die zijn zwaar, dus dat valt wel hard.
Gebruiken wij ze zeker goed. Al 10 jaar worden ze mishandeld. Oudje van Metabo 750watt (als ik het goed heb) Niet al te groot dus handzaam. Maar wij werken alleen met 1mm doorslijpschijven en RVS plaatmateriaal. Dus hard drukken doen we nooit want de schijf moet het werk doen.
Ik heb al 25 jaar een Bosch gebruik hem toch regelmatig. Denk er wel over om een accu machine te hopen van Makita omdat ik daar de accu s van heb. Ook handig onderweg in de camper
Ben voor een DeWalt accu slijper gegaan om dezelfde reden (ik had al accu’s). Bij dit soort gereedschap hou ik wel van snoerloos, dan ben je veel vrijer in je bewegingen bij het gebruik. Ik gebruik hem vooral voor afbramen en schoonmaken.
In Engelse 220v stekkers zit volgensmij standaard een zekering verwerkt. Maar die is meer bedoeld als voorloop op een stop/automaat volgensmij. Ik heb nog nooit een apparaat in de categorie boormachine/slijptol/etc. gezien waar een zekering in zat. Denk ook niet dat het een populaire oplossing zou zijn tegen overbelasting
Ik heb al ruim 30 jaar een kleine en geeneens zo'n hele zware Bosch (ik meen 750 watt?). Geen professional, nog zonder 'blokkeer-knopje', 2 sleutels om de schijf vast te zetten. Over het algemeen gebruik ik hem alleen voor staal doorslijpen, afbramen, schoonmaken (lamellenschijf). Heel af en toe steen. Gebruik hem regelmatig. En in die 30 jaar is er maar 1 ding aan vervangen: het snoer (draadbreuk). Maar wat Harry ook zegt: machine zijn werk laten doen. Iets erop drukken mag, hard drukken niet. Je gereedschap 'respecteren', niet iets laten doen waar het niet voor gemaakt is. En dan doe je er lang mee. Zelfde geldt voor mijn boormachine: ook een Bosch van ruim 35 jaar oud. 2x lagers vervangen. En recentelijk heeft de 'trekker' (de schakelaar) het begeven. Denk dat het nu einde verhaal is...
Weer wat geleerd . Ben trouwens benieuwd welke powerstation je daar hebt. of heb je daar al een video over gemaakt? Ik wil er namelijk ook een gaan aanschaffen .
Die 900 watt machine die inkakt en 1800 watt trekt, ja zo klinken bij ons de slijptollen altijd. accu tollen van makita maar wonder boven wonder na jaren nog steeds niet kapot... Alles standje gorilla en rauwdouwen he op de bouw... Voor zover zijn het alleen de boorhamers die het loodje leggen omdat de boorkop smelt. Niet gek als je met een machine voor max 16mm beton met een boor 24 door wapening gaat boren. Zal ik nu gaan vertellen hoe mooi de kozijnen versteld worden op slagmoersleutel standje gorilla?
Ha ik moest een keer hout doorslijpen van dat harde spul waar trailer vloeren van gemaakt zijn goeiedag dat ding werd heet en ik rook naar vuur toen ik klaar was
de echte blauwe bosch 125 mm 1400 watt niet kapot te krijgen.alleen de koolborstels vevangen..meerdere merken geprobeerd maar makitas zomaar stuk...Hitachi kut schakelaars.nu milwaukee wat mij beste bevalt
Je moet nooit kracht uitoefenen op elektrische apparaten, en altijd de stekker uit het stopcontact halen voor de veiligheid en dat heb ik niet gezien slechte zaak.
Wat een onzin. Hij staat te demonstreren en hij heeft een keurig nette werkplaats. In ieder geval netter dan 99 van de 100 mensen, dus hij gaat het echt niet laten slingeren. Zolang hij er met zijn neus bovenop staat is er geen moer aan de hand. Daarbij is dit een uitleg van waarom machines in de praktijk zo snel sneuvelen bij verkeerd gebruik. Tijd is meestal geld en in de bouw is het altijd druk. Daarom word er ook mee gebeukt. Hij probeert juist duidelijk te maken dat dit geen zin heeft en eerder geld kost, dan bespaard.
je moet juist altijd kracht uit oefenen op slijptollen je moet alleen weten hoeveel en dat gaat nogal eens mis. En wat de stekker betreft ik werk al 35 jaar professioneel met machines en nog nooit een stekker uit een slijptol gehaald om een schijf te wisselen je moet alleen altijd je gezonde boerenverstand gebruiken. En dat laatste merk ik wordt bij veel mensen toch wel minder.😁👍
@@Harrytheferryman🤔ik ben een trouwe kijker en ik uit alleen mijn mening, en ik heb netjes gereageert op wat ik heb gezien en als je dan zo'n antwoord krijgt bedankt daarvoor Harry.
Het is mij vandaag overkomen. In 10 minuten een nieuwe slijptol stuk gekregen. Ik dacht eerst dat het aan het apparaat lag, maar ik vrees dat ikzelf de oorzaak ben. Te hard gedrukt bij het slijpen van beton. Mijn aanname was dat slijptollen wel een beveiliging zouden hebben hiervoor, maar niet dus. Dank voor de video. Die kwam net een dag te laat, 😅. Het was gelukkig geen dure.
Soms heb je dat, maar voor de volgende keer weet je het nu.😁👍
Echt heel vreemd dat er geen beveiliging op zit, zeker omdat je ze heel makkelijk kunt overbelasten.
Dank voor je video. Heel erg nuttig en ook gaaf dat je het wattage liet zien. De oren van een techneut horen het toerental en laten de boel heel. Als het toerental zakt, dan geeft ook de koelventilator minder koeling. De wikkelingen van de Metabo zijn mooi strak en in Epoxy gedompeld. Het koper wat ze gebruiken is ook zuiverder dan van de concurrenten zodat er minder weerstand is en de motor koeler blijft.
graag gedaan.
Veel mensen hebben moeite met luisteren naar een machine, maak ik dagelijks mee😊
als het je nooit verteld is valt het ook niet mee.
Goede video, ik hoop dat daardoor machines wat langer mee gaan.
Dat verschil met die borstelloze is goed te zien, en te horen. Relatief laag vrijloopverlies en veel output bij goed toerental. Ik heb een kleine 700W Metabo met toerentalregeling (vanwege ook gebruik op kunststof). De machine is zeker 20 jaar oud, maar doet het nog prima.
Gebruik je hem op lager toerental, dan moet je hem nog minder belasten, vanwege dat de koeling minder is bij laag toerental.
Die borstelloze machines zijn wel een uitkomst ongeacht wat voor machine je hebt.😁👍
Topp, weer een mooie uitleg zoals gewoonlijk.!
Dankjewel.😁👍
euhh,, een eenvoudige tip, met lomp geweld sloop je alles...
Ik heb mijn allereerste kleine slijptol nog, merk, Stayer gekocht 1990 toen Kranenbroek hier in Schijndel kwam.
50 gulden koste die dus toen ongeveer.
zelfs 10 jaar professioneel gebruikt bij het herstellen van auto's.
Lagertjes hebben heden wat speling, en de kabel is al 2x vervangen, en de stekker ook, maar slijpen doet ie nog steeds😉
T'zal wel aan mij liggen😂
kabeltjes heb ik wel meer gesloopt van slijptollen.😁👍
Gaat bij mij ook goed, niet alleen met de slijptol🤭
Met zware schijven zoals diamant schuurschijven beschadigd je ze ook door de enorme inertie uit stilstand. Maar goed, dan vervang even het anker op termijn. Ankers gaan op termijn sowieso in zelfdestructie door isolatie degradatie waardoor ze meer nominaal vermogen beginnen te maken, waarvoor ze dan weer niet gemaakt zijn. En dat tot je met een short zit. Als het kan, soft start en brushless nemen.
😁👍
Hoe zit het met lucht gereedschappen, zijn deze sterker of hebben de speciale toepassingen? Bedankt voor de goed uitleg
Goeie tip Harry
😁👍
Bij mijn eerste werkgever gebruikte we de Bosch gws 14-125c.
Ik heb er nog één en die doet het na 25 jaar nogsteeds.
ja die bedoel ik.mijn vader 20 jaar lang gebruikt..elke dag.mocht ook niemand anders aankomen.alleen het snoer en de kool borstels vervangen..en gebruikte ook geen draadborstels er op want dat vinden ze niet fijn
bij normaal gebruik gaan ze ook niet snel stuk.👍😁
Wij hebben op het werk een paar dagen per jaar dat we 12 tot 14 uur op een slijptol staan te beunen met komborstels of schuurschijven. Vele machines zijn gekomen en gegaan maar de Bosch blijft het doen. Het is lomp en weinig ergonomisch, trilt wat harder ook. Maar je kunt drukken wat je wilt, hij brand niet op. Machine z'n werk laten doen daar doen we niet aan, we willen opschieten dus we drukken en dus pakken we voor die klus de Bosch.
Goede video weer Harry 👍
dankjewel.
Leerrijk!
Je weet wel dat je niet op je slijptol hoort te duwen... maar soms is het een onbedwingbare drang en doe je het toch 😂
Wat me wel verbaasde, ik had wel gedacht dat die dure brushless metabo beveiligd zou zijn. Het zou mij verbazen dat die geen thermische beveiliging zou hebben (ding zit binnenin met vermogenelektronica als een soort mini frequentieregelaar).
Ben op metabolisme site gaan neuzen. Die brushless slijptollen zij dus wel degelijk beveiligd tegen overbelasting. Dus... je kan met een gerust hard erop liggen duwen , als hij te warm wordt zal hij wel stoppen.
@@raymondpauwels9502dat is het voordeel en nadeel van Brushless. Dit soort dingen zijn goed te regelen en ze geven flink vermogen. Anderzijds zit er electronica in wat kapot kan gaan. Minder slijtage, maar als het kapot is vaak geen (financieel verstandige) simpele reparatie.
dat wist ik niet dat die beveiligd was maar ik heb zelf ook nog nooit een slijptol laten afbranden door verkeerd gebruik. Ben van nature ook niet zo haastig aangelegd gelukkig.😁👍
@Harrytheferryman ben het speciaal gaan opzoeken hoor. Ik ben nogal secuur met mijn gereedschap (geworden, door schade en schande ondervonden). Trouwens, mooie inverter gebruikte je daar voor die test. Kan je ook eens een filmpje over maken. Altijd leuk om je filmpjes te bekijken! Leert een mens nog eens wat van.
Ik heb zeker al meer dan 40 jaar een slijptol en die is pas 1 keer kapot geweest.Ergens in Breda onderdelen gehaald en draaide weer als een beest.Tegenwoordig gebruik ik hem nooit meer want je heb van die lichte ,in kombinatie met die vliesdunne schijfjes gaan ze als een warm mes door de boter.Ze zeggen dat ze voor lifetime gesmeerd zijn maar als je ze eens openmaakt zie je toch dat al dat vet ergens aan de zijkant op een klodder is gaan zitten.Ik verdeel het dan weer een beetje terug over het tand werk, zodat ze nog een keer 1 jaar meegaan.
Ik smeer ze eigenlijk nooit en heb er al een paar die echt lang mee gaan.
Goede les
Ik heb 3 nieuwe gesloopt van rond de 900 w
Waren binnen 20 min kapot
Ik heb nog een Bosch uit de jaren tachtig en een nieuwe Bosch 2400 w
Maar deze tollen zijn zwaar in de hand voor langdurig ontroesten.
Ik heb nu een nieuwe worx 6 maanden 1100 w die doet het gelukkig nog.
Maar ik snap nu waarom bedankt hoor
mooi om te horen.😁👍
Interessante video Harry 👍
😁👍
Fein is erg goed en over de kleine dewalt tollen was een kennis van mij erg tevreden. Die gebruikte ze dagelijks en had al heel wat merken versleten. Die dewalt gi g niet kapot. Ik weet niet hoe ze tegenwoordig zijn.
volgens mij zijn er geen echt hele slechte machines meer als je ze maar goed gebruikt.😁👍
Milwaukee geeft aan dat hun M18 FUEL slijptol vergelijkbaar is met een 1200W slijptop met een stekker. Een grote batterij 2:30 voor de M18 is 18V 5Ah. Als deze batterij 50A kan leveren dan is dat nog maar 50Ax18V=900W
Die batterij is dan wel in 6 minuten leeg.
En daarom zijn er nog steeds slijptollen op 230 Volt.😁👍
Brushless is efficiënter
@ Brushed heeft meer koppel en ik heb de getallen erg ruim genomen.
Ah is een eenheid voor de capaciteit. Een 50Ah accu kan 50 uur lang een stroom leveren van 1A.
@
In mijn voorbeeld ben ik uitgegaan van aan 5Ah batterij (die voor de Milwaukee te koop is).
Als deze batterij een ‘10C’ maximale ontlaad stroom heeft, dan kan hij 10x5=50A leveren.
ik heb in mijn leven nog maar 2 slijptollen "gesloopt" waarvan er 1 nog gewoon werkt maar met veel lawaai, daar zijn de lagers gaar van. De andere is wat erger kapot, waarschijnlijk de koolborstels zo goed opgebrand dat het hele anker kapot gelopen is. Was allemaal vuur uit het handvat dus aan de kant gegooid. Beide machines in ongeveer 1 week tijd kapot gemaakt. Maar in die ene week hebben die 2 machines samen(om en om) ongeveer 60-70 uur gedraaid met cleanstrip schijven er op. Niet hard geduwd of wat dan ook, maar die schijven trekken best zwaar van zichzelf, en dan die vele uren per dag draaien maakt dat de machines gewoon veel slijtage krijgen.
Maar ik ken er ook 1 die denkt dat hij zijn gewicht in de strijd moet gooien bij een slijptol. Tevens de enigste persoon die ik ken die met enige regelmaat een slijpschijf kapot laat gaan bij "normaal" slijpen. Want ook dat is een gevolg van teveel kracht zetten in veel gevallen.
Groot voordeel van die BL versie van metabo is dat de toeren regeling echt een toeren regeling is. Oftewel die probeert echt het toerental vast te houden waar je hem op zet. De oude generatie is die toeren regeling gewoon een beperking in vermogen waardoor hij natuurlijk langzamer draait, maar dus ook minder power heeft. Die BL zal wel iets inleveren kwa power, maar halveer je de toeren is niet meteen de helft van het vermogen ook weg.
mooi verhaal, dank daarvoor.😁👍
Bij het vermogen van een elektromotor hoort ook de duur te staan. Staat die er niet bij dan is het continue vermogen.
Electromotoren kunnen in de regel prima veel meer vermogen leveren als dat dan maar korte tijd is. Kort is dan 10s bijvoorbeeld.
Omdat je een slijptol zo makkelijk kan overbelasten zou ernaar mijn mening standaard een thermische beveiliging op iedere tol moeten zitten.
@@Conservator. dat ze dat niet doen heeft meerdere redenen. Maar de hoofd reden is veiligheid. Als je een thermische beveiliging op een motor plaatst dan schakelt deze uit als hij warm word, logisch. Maar vervolgens koelt hij af, en begint die slijptol weer te draaien. Dat is dus levensgevaarlijk, want je weet niet hoe wat waar die slijptol er dan bij ligt. Dus als ze een thermische beveiliging plaatsen moet er een heel stuk elektronica bij wat garandeert dat de slijptol is uitgeschakeld wanneer de beveiliging hem weer activeert. Dat maakt een slijptol veel duurder en veel storings gevoeliger.
Daarbij hoort iemand die niet weet hoe hij met een slijptol om moet gaan ook gewoon niet onbeheerd met zo'n ding te werken. Een slijptol is levensgevaarlijk, behandel hem dan ook zo. Je geeft als europees persoon een kind ook geen vuurwapen toch? Een slijptol valt een beetje in dezelfde categorie als een kind een vuurwapen geven. De kans dat het mis gaat is groot, en de gevolgen kunnen enorm zijn.
@@gabbermaikel Dank voor je uitleg.
ik gebruik al zeker 25 jaar een Hitachi 1150 watt nooit problemen alleen 2x nieuwe koolborstels in gezet fijne machine wel een beetje zwaar.
😁👍
Bij ons op het werk gebruiken we grote slijptollen van 3000w om transformatoren open te slijpen, daar gingen die iedere keer kapot maar dan iedere keer aan het plastieken tandwiel dat was de veiligheid, op die machines kon je echt ook echt niet duwen ook want er stond een veiligheid op die de machines deed uitvallen zeer vervelend😬, maar aan de andere kant was het wel veiliger als je met de slijpschijf door het materiaal ging je geen klop meer kreeg zoals met de machines vroeger🫣
die grote slijptollen waren vroeger levensgevaarlijk.😁👍
Ja, deze Schijven en ook boren, ze moeten wel juiste toerental halen en bij stevig aandrukken gaat heel veel stuk.
Ook een budget Huismerkje, maar 600 watt bleef al jarenlang heel, nu schakelaar defect...
Dan maar door verbonden en met schakelaar op stekkerdoos aan/uit zetten...
Maar als ik te hard druk... zal ook deze sneuvelen.
zelfs de duurste sneuvelen nog als ze verkeerd gebruikt worden.👍😁
Dag Harry, wat je machine ook sloopt is het slijpsel wat vaak in de machine komt.
Dit gebeurt doordat er vaak over een andere machine heen geslepen wordt.
De machine wordt magnetisch bij gebruik en het slijpsel nestelt zich in de machine wat kortsluiting geeft.
Inwendig schoonmaken is niet verkeerd.
Ik heb zelf een Makita van bijna 40 jaar oud, wel een 230 mm, die nog steeds goed functioneert. Op tijd de borstels vernieuwen en nieuw vet in de tandwielbak. Oh ja, en paar nieuwe snoeren.😅
regelmatig schoonmaken hoort erbij, en de snoeren komen bij bekend voor.😁👍
@Harrytheferryman en bij borstelmotoren deze controleren en preventief vervangen.
Ik heb jaren in de metaal gewerkt, die kleine slijptolletjes die gingen best lang mee. Ik kan het probleem niet. Ik werkte ook met de grote slijpmachines als d’r een kapotging dan kwam het omdat die van de brug viel,ja dan was het gebeurd en dat is wel eens gebeurd, want die grote slijptollen die zijn zwaar, dus dat valt wel hard.
😁👍
Gebruiken wij ze zeker goed. Al 10 jaar worden ze mishandeld. Oudje van Metabo 750watt (als ik het goed heb) Niet al te groot dus handzaam.
Maar wij werken alleen met 1mm doorslijpschijven en RVS plaatmateriaal. Dus hard drukken doen we nooit want de schijf moet het werk doen.
ik wil niet anders op het werk.
Hello harry,mooie uitleg hierover! graag had ik geweten welk meettoestel jij gebruikt voor deze test?ziet er handig uit!
waar ik de meting mee deed is een powerstation die heb ik achter in mijn auto staan.
Ik heb al 25 jaar een Bosch gebruik hem toch regelmatig.
Denk er wel over om een accu machine te hopen van Makita omdat ik daar de accu s van heb.
Ook handig onderweg in de camper
De laatste tien jaar hebben de accu slijpers wel zo`n sprong vooruit gedaan dat ik nog maar zelden onderweg een slijptol op snoer pak.😁👍
Ben voor een DeWalt accu slijper gegaan om dezelfde reden (ik had al accu’s). Bij dit soort gereedschap hou ik wel van snoerloos, dan ben je veel vrijer in je bewegingen bij het gebruik. Ik gebruik hem vooral voor afbramen en schoonmaken.
Ja dan brand gewoon je rotor binnenin door vaak zit er niet eens een zekering in 😅😊
In Engelse 220v stekkers zit volgensmij standaard een zekering verwerkt. Maar die is meer bedoeld als voorloop op een stop/automaat volgensmij.
Ik heb nog nooit een apparaat in de categorie boormachine/slijptol/etc. gezien waar een zekering in zat. Denk ook niet dat het een populaire oplossing zou zijn tegen overbelasting
En er hoeft ook geen zekering in te zitten als je maar weet hoe je ermee om moet gaan.
Ik heb al ruim 30 jaar een kleine en geeneens zo'n hele zware Bosch (ik meen 750 watt?). Geen professional, nog zonder 'blokkeer-knopje', 2 sleutels om de schijf vast te zetten. Over het algemeen gebruik ik hem alleen voor staal doorslijpen, afbramen, schoonmaken (lamellenschijf). Heel af en toe steen. Gebruik hem regelmatig.
En in die 30 jaar is er maar 1 ding aan vervangen: het snoer (draadbreuk).
Maar wat Harry ook zegt: machine zijn werk laten doen. Iets erop drukken mag, hard drukken niet. Je gereedschap 'respecteren', niet iets laten doen waar het niet voor gemaakt is. En dan doe je er lang mee.
Zelfde geldt voor mijn boormachine: ook een Bosch van ruim 35 jaar oud. 2x lagers vervangen. En recentelijk heeft de 'trekker' (de schakelaar) het begeven. Denk dat het nu einde verhaal is...
bij normaal gebruik gaat alles lang mee, alleen tegenwoordig hebben de mensen haast en moet het snel en dan gaat het mis.😁👍
Skone video Harry!
😁👍
Weer wat geleerd . Ben trouwens benieuwd welke powerstation je daar hebt. of heb je daar al een video over gemaakt? Ik wil er namelijk ook een gaan aanschaffen .
Daar heb ik al een video van gemaakt.
Fantastich leuke en informatieve video. Dank.
Harrie, Is dit het einde van de grote tollen?
Mvg Frans
Ik denk dat je af en toe nog wel een grote slijptol nodig hebt, maar ik gebruik hem zo min mogelijk.
Dus die ene Metabo heeft 1900-1000=900 watt nuttig vermogen, en de borstelloze 2000-500=1500 ??
Of klopt die redenering niet?
ik denk niet dat je zo mag tellen maar wie weet is er iemand anders die dat kan uitleggen.
Huh, een vermogensmeter (amp x volt) met een output AC?? Hoe dan? Trouwens de waardes voor in en uit lopen parallel.
de display die je ziet is van een power station en dat verklaard alles. Maar dat was de makkelijkste manier om het vermogen te laten zien voor mij.
nu weet ik waarom ik mijn decoupeerzaag heb gemold dat zal ongetwijfeld het zelfde verhaal zijn
kan zomaar zijn.👍😁
Men vergeet wel eens dat het gereedschap het werk moet doen en dat drukken of zo iets eerder tegenwerkt dan mee.
ik hoop dat ik met deze video duidelijk heb gemaakt wat er gebeurt als je het wel doet.😁👍
Die 900 watt machine die inkakt en 1800 watt trekt, ja zo klinken bij ons de slijptollen altijd. accu tollen van makita maar wonder boven wonder na jaren nog steeds niet kapot... Alles standje gorilla en rauwdouwen he op de bouw... Voor zover zijn het alleen de boorhamers die het loodje leggen omdat de boorkop smelt. Niet gek als je met een machine voor max 16mm beton met een boor 24 door wapening gaat boren.
Zal ik nu gaan vertellen hoe mooi de kozijnen versteld worden op slagmoersleutel standje gorilla?
🤣👍
Zolang de slijptol zingt gaat het goed. Als die begint te janken en te kreunen dan druk je er te hard op. 😅
🤣👍
Ha ik moest een keer hout doorslijpen van dat harde spul waar trailer vloeren van gemaakt zijn goeiedag dat ding werd heet en ik rook naar vuur toen ik klaar was
nu weet je hoe het komt.
@Harrytheferryman exacto
en niet met je grote hamdschoenen de koeling dichthouden
dat is het mooie van Metabo daar zitten geen koelsleuven waar je hem vast houd.😁👍
Je mag geen handschoenen dragen bij het gebruik van een slijptol.
De slijptol het werk laten doen dat is het zelfde met zagen laat de zaag het werk doen .
zo is het met alle elektrische apparaten.
De machine het werk laten doen , dus niet te hart drukken ,want dan jij het werk .
😁👍
'als je er te hard op duwt'
je moet dat ding het werk laten doen... zelfde met SDS boorkoppen, niet te hard drukken, dan boort ie veeeeel sneller
😁👍
Metabo is ook momenteel de slechtste slijptol, die kunt kopen.
Ik zweer al meer dan 20 jaar bij Hitachi/ Hikoki
Zo heeft ieder zijn ding, ik wil niet anders dan Metabo op het werk.👍😁
Ik vind metabo waardeloos, behalve de slijptol.
Die dingen zijn fantastisch ( op snoer).
Zo te horen doe ik het nog goed met 3.5 jaar 😂
doe je zeker goed.😁👍
de echte blauwe bosch 125 mm 1400 watt niet kapot te krijgen.alleen de koolborstels vevangen..meerdere merken geprobeerd maar makitas zomaar stuk...Hitachi kut schakelaars.nu milwaukee wat mij beste bevalt
ik werk het liefst met Metabo maar zoals je ziet heb ik ook een Milwaukee die is van mij zelf de Metabo heb ik op het werk.😁👍
Je moet nooit kracht uitoefenen op elektrische apparaten, en altijd de stekker uit het stopcontact halen voor de veiligheid en dat heb ik niet gezien slechte zaak.
Wat een onzin. Hij staat te demonstreren en hij heeft een keurig nette werkplaats. In ieder geval netter dan 99 van de 100 mensen, dus hij gaat het echt niet laten slingeren. Zolang hij er met zijn neus bovenop staat is er geen moer aan de hand.
Daarbij is dit een uitleg van waarom machines in de praktijk zo snel sneuvelen bij verkeerd gebruik. Tijd is meestal geld en in de bouw is het altijd druk. Daarom word er ook mee gebeukt. Hij probeert juist duidelijk te maken dat dit geen zin heeft en eerder geld kost, dan bespaard.
je moet juist altijd kracht uit oefenen op slijptollen je moet alleen weten hoeveel en dat gaat nogal eens mis. En wat de stekker betreft ik werk al 35 jaar professioneel met machines en nog nooit een stekker uit een slijptol gehaald om een schijf te wisselen je moet alleen altijd je gezonde boerenverstand gebruiken. En dat laatste merk ik wordt bij veel mensen toch wel minder.😁👍
@@Harrytheferryman🤔ik ben een trouwe kijker en ik uit alleen mijn mening, en ik heb netjes gereageert op wat ik heb gezien en als je dan zo'n antwoord krijgt bedankt daarvoor Harry.