LİSELER | Çok Hızlı Gündem S1E89

Поділитися
Вставка
  • Опубліковано 3 чер 2024
  • UA-cam katıl üyelikleri iptal edilen TamgaTürk'ün gelirsiz kalmaması için bizi destekleyin.
    TamgaTürk'e doğrudan 250 TL destek olmak için abone linki: paytr.com/link/8NQ9tvh
    1000 TL destek olmak için abone linki: paytr.com/link/Q8psVDi
    --
    M. Bahadırhan Dinçaslan ile günlük olarak yayınlanan Çok Hızlı Gündem'in bu bölümünde liselerin mevcut durumu, geçmişi ve geleceği konuşuluyor.
    Gündemi kaçırmamak için TamgaTürk'ü takip edin.
    TamgaTürk ailesine Discord'da katılın!
    / discord
    TamgaTürk TikTok'ta!
    / tamgaturk
    TamgaTürk'ün tüm linklerine erişmek için:
    linktr.ee/tamgaturkcom
    Ayrıcalıklardan yararlanmak için bu kanala katılın:
    / tamgatürk

КОМЕНТАРІ • 59

  •  29 днів тому +2

    Seküler Milliyetçilik Seti satın al:
    www.kitapyurdu.com/kitap/sekuler-milliyetcilik-2-cilt-takim-teori-pratik/683036.html&publisher_id=9765&filter_in_stock=1

  • @psikedelikk
    @psikedelikk 29 днів тому +9

    bizim zamanımızda asırlık, köklü devlet okulları özelleri tokatlardı...

  • @sinanturna1141
    @sinanturna1141 29 днів тому +12

    Bir anadolu çocuğu olarak ilk ingilizce öğretmenini 18 yaşımda gördüğümü buradan herkese itiraf ediyorum. İlk okulda fen bilgisi, lisede ise fizik öğretmeni ingilizce dersine giriyordu. Maalesef ailem bana yabancı dil konusunda yardımcı olabilecek birikime sahip değildi. Eşim ve ben 2.5 yaşındaki kızımıza 1 yıldır ingilizce ögretmeye çalışıyoruz, elimizden geldiğince. 2.5 yaşında yüzlerce kelime ve onlarca cümleyi günlük hayatında kullanabilir duruma geldi. Kardeşim ve kuzenlerim henüz lisede ancak kızım kadar ingilizce konuşamıyorlar. 90 lardan günümüze ingilizce eğitiminde değişen pek bir şey yok.

  • @okulbu4697
    @okulbu4697 29 днів тому +5

    Çok üniversite açılması aslında çok çok iyi oldu. İyi üniversiteler zaten devam ediyor, bir kayıp yok ama birçok öğrence kötü üniversitelere gitse bile okul-arkadaş-şehir gördü, evlendirilecek kızlar okullara kaçtı, çeşitliliği tecrübe etti. Akademik dünyanın az çok kapısından baktı. Uzun vadede çok faydalı olduğunu düşünüyorum.

    • @octaviancaesar.
      @octaviancaesar. 28 днів тому +1

      Akademik pencereden pek hayırlı olmasalar da kültürel açıdan örnek verdiğiniz gibi çok faydalı olduğuna inanıyorum. Taşra üniversiteleri çocuğun anne babadan uzaklaşmasını sağladığı için ülkenin seküler deneyim kazanmasına bir açıdan katkı sağlıyor.

    • @akyol9045
      @akyol9045 27 днів тому

      Peki milyonlarca işsizi ne yapacağız? Ara eleman yok ülkede. Herkes mühendis, herkes iktisatçı. 4 sene okuyup mühendis olacağına, 2 sene okul, 2 sene staj ile çok kaliteli teknisyenler yetiştirilebilirdi. Şuanda hem akademi rezil durumda hem de ara eleman yok.

    • @Lunar_Alexus
      @Lunar_Alexus 21 день тому

      Hayır, aileler cocuklari kendi sehirlerindeki universiteye gonderiyor ve cocuklar bagimsizligi hic yasayamiyorlar. Eski universitelerimizin 5 10 tanesi zaten iyi denebilirdi, bunlara saglanabilecek fon yeni acilan bes para etmez universitelere saglaniyor ve oralarda sikintilar cikiyor. Egitim kadrosu olmayan dogru duzgun islemeyen bir suru aile universitesi var. Universite dediginiz yer bambaska bir suru ortalama zekali insanla kaynastiginiz, hayati ve farkliliklari anladiginiz ve birbirinizi gelistirdiginiz yerdir. Eger bos bir tasra universitesine giderseniz ne cesitlilik kalir ne duzgun kaliteli bir egitim.

  • @emirkilic1209
    @emirkilic1209 28 днів тому +1

    Belkide Bu zamana kadar dile getirdiğiniz en etkili söylemlerden birisiydi LİSELER
    BEDELLİ ASKERLİK garabeti hakkında da sizden video bekliyorum

  • @justerdm6596
    @justerdm6596 28 днів тому +2

    Eski bir Anadolu Öğretmen lisesi mezunu olarak seçilmiş öğretmen seçilmiş öğrenci sisteminde harikulade bir eğitim almış nesildik. Şimdi onu da mahvettiler. Az çok hatırlıyorum lise 1'deki matematiğimle düz lise mezunu abilere YGS matematik çalıştırırdım :))

  • @OzcanDemirTR
    @OzcanDemirTR 29 днів тому +2

    konforlu bir hayata giden yolun ilim ve fen’den geçtiği kabul edilmişti. kimsenin aklına bir şarkıyla veya güzel vücuduyla ünlü olmak gelmiyordu. bir otoparkçıda kahya olarak başladığım kariyerime, zamanla değnekçilik ve kendi otoparkımla devam ederim gibi bir düşünce de gelmiyordu.

  • @figenbicer2337
    @figenbicer2337 28 днів тому +2

    O kadar can alıcı bir konu ki.Yeni nesiller Akp iktidara geldiğinden beri eğitim o eski kaliteli halinde olup devam etseydi,şu an geliri düşük dahi olsa hırsızlıkla arsızlıkla zengin olanlara özenmez,fırsatın kendine gelmesini kollamazdı.Kaliteli erdemli bir hayatın arsızlıktan çok çok üstün olduğu bilinciyle bu günkü sistemi değiştirmek için savaş halinde olurdu.
    Ülkemizin geleceği için fikirler üreten yüreğinize sağlık,ne güzel insanlarsınız👏👏👏

    • @Veliernbzkrt_45
      @Veliernbzkrt_45 28 днів тому

      Ablacım 19 yaşımdayim sizi gayet iyi anlıyorum çok doğru dediniz

    • @figenbicer2337
      @figenbicer2337 28 днів тому

      @@Veliernbzkrt_45 ablam en küçüğü senin yaşında üç çocuğum var.Kendinizi okumayla öğrenmeyle donatın,dil öğrenin,tarihinizi iyi öğrenin.Bu çakallar eğitim almanızı istemiyor,inadına okuyun tek çare bu.Çünkü bu devran,çağı yakalamış,donanımlı,birey olmayı başarmış nesillerle yıkılacak.Gücünüzün farkına varın.Önünüzde Bahadırhan Dinçaslan gibi rol modelleriniz var,izleyin ve hatta O'nu dahi geçin.Yolunuz bahtınız açık olsun,sevgiyle saygıyla kucaklıyorum tüm aklı başında gençlerimizi🙏

  • @turplexx233
    @turplexx233 27 днів тому +1

    3:06 Şimdilerde aylık 3100TL veriyor paralı yatılı öğrenciler.
    3:54 Bunu Finlandiya hala uyguluyor. O yüzdendir ki hiç özel okul yok, özel okul açmak direkt yasak adamlarda. Yurt dışında okuyanlara da sorun çıkarıyorlar ki ana vatanda okuyanlar okuduğu yerde çalışsın, dışarıda okuma azalsın. Haliyle zengin çocuğunun iyi eğitim alması için parayı basıyor devlet okuluna. Keşke bizde öncelikle yabancı okullar ve daha sonra kurumsal şirket/holding okulları olmak üzere hepsi devletleştirilse. Zenginlerin çocuğu da devlet lisesinde okursa Finlandiya örneği olmuş oluruz.
    4:37 Burada katılmıyorum, bizde de İngilizce 4. sınıfta gelmişti, şu anda 2. sınıfa kadar düşürülmüş. Yemin olsun ki lgs 2019 da iyi bir puan yaptım ve gittiğim lisede hazırlık vardı. Haliyle bize Dil SBS si yaptılar. A1 çıktım, çoğu insan da A1'dir anca. 1 yıl içinde b2'ye çıktım. Sonraki yıl C1 yaptım çok çalışarak. Daha sonra taşındığımızdan o liseden ayrıldım, ortalama bir anadolu lisesine geldim. Burada ne İngilizce öğretimi var ne de bilen öğrencisi. Dil sınıfındakilerden de çok daha iyi seviyedeydim öyle söyliyeyim. Kısacası dil öğrenimini bunca geniş yıllara yaymak, hele ki gündelik hayatta kullanmayacağımız bir yabancı dili bunca yıl öğretip ders saati ayırmak zaman kaybı. Bence liseye kadar yabancı dil öğretilmemeli, ya da ortaokul sonda. Dil eğitimi dediğin 1-2 yılda olur 12 yılda olmaz. Çocuklar Türkçe'yi en iyi şekilde öğrenmeliler ve buna odaklanmalılar. Daha kendi dilinin fonetiğini öğrenen çocuğa dünyanın her dilinden kırma olan İngilizce'yi(oranlarını da söyliyeyim %25 Latin %25 Fransızca %25 Cermen %5 Arapça kalanları da bin kadar dilden oluşuyor) öğretmek akıl karı değil gerçekten. İşine de yaramıyor ki çocuğun ne yapacak yurt dışından her gün yabancı arkadaşı mı geliyor? Lol char kasarken EU WEST'te daha iyi mi sövecek rakip Yasuo'ya?
    8:55 Buna da katılmıyorum, Kartal lisesi gerçeği var, en elit liselerle aynı puandan öğrenci alıyor. Bununla birlikte şehrimde Fen ve Anadolu'dan sonra(ilimin adı+ okul niteliği sıfatı olan isimler) en iyi okul imamhatip, sonra ilin ilk lisesi yani bizim okul var 70 küsür yıllık. İmamhatipte okuyan arkadaşım var, o ve arkadaşlarının netleri uçuyor abicim, adamlar tyt 115 falan yapıyor bizim lisede 90 yok. İmamhatiplere en iyi öğretmenleri verdiklerinde ellerinde patlamadı o yüzden, yine oraya giden iyi çocuklar oldu. Hadi iyi çocuk gitmedi diyelim, ortalama seviye bir öğrenci gitse o öğretmenlerle zaten üst düzey oluyor ki.
    9:20 Dinden soğuma mevzu, artık kaç milyon genciz, 20 milyon mu neydik ve dürüst bir anket yapılsa, kendini din mensubu sayacak genç sayısında devasa bir düşüş olmakla birlikte, dine mensup olduğunu söyleyen gençlerin yaşamı hakkında bilgi alınsa aslında ''Müslüman, Mümin'' kavramlarına uyacak 20 milyonda 100 bin anca vardır. Bunu herkes bilir, bununla birlikte imamhatipler hakkında dönen muhabbetler, Gülhane Parkı mevzusu falan da var. Ayrıca imamhatiplerde artık kızların kapanması zorunlu değil, sadece erkekle yan yana oturmuyorlar, sınıfları farklı oluyor(hepsinde öyle değil) ve genelde farklı giriş çıkış kapıları oluyor

    • @Lunar_Alexus
      @Lunar_Alexus 21 день тому

      Dil konusunda yanlışın var. Dil öğrenimi (acquisition) en iyi küçük yaşlarda gerçekleşir ve verimi yaşlandıkça düşer, dolayısıyla dilin 2.sınıfta hatta anaokullarında öğretilmesinde hiçbir beis yok. Derslerin liseye kadar devam etmesi de unutulmaması için, her şey gibi dil de unutulur ve eğer yeteri kadar ingilizce içerik tüketilmezse unutursun. Ingilizce öyle bir dil değil bu arada nerenden sallıyorsun? Verdiğin oranlar tamamen saçma, Cermen kökenli bir dil olan İngilizce nasıl latinceye aynı yakınlıkta olabilir? Yıllar süren Fransız etkileşimiyle üst düzey Fransızca kelimeler aldı ama kendi benliğini kaybetmedi, bizim arapçadan iftihar sözcüğünü almamız gibi, peki ada ülkesi Ingiltere ne ara Arapçayla etkileşime girip %5lik bir ilişki yaşadı? Bu konularda yanlışsınız bırakın linguistler konuşsun bunları.
      Senin işine yaramıyor olabilir ama biraz merakli birinin çok işine yarar ingilizce. Akademinin, siyasetin, dünyanin ortak dili ingilizce degil mi? Basit bir konu hakkinda türkce internette arastirma yapsan az bulacagin cevaplari ingilizce daha fazlasini bulursun. Bunun disinda sunu soylemek istiyorum kimse A1den C1e 2 yilda cikmaz, herhangi bir belgeniz var mi IELTS TOEFL gibi (yds falan sayilmaz)? Ben yillardir Ingilizce ögreniyorum, makaleler okuyup literatür tariyorum, ben bile korka korka C1im derim cunku akademik duzey bu C seviyesi.

  • @emremeyval2311
    @emremeyval2311 28 днів тому +1

    Liseler kalifiye kişi işçi yetiştirmeli enazından düz lise olmamalı işçi gerek bilerek yapan işçi lise den çıkışlı hemşire olarak görev yapıyorum hem devlete hem aileme 18 yaşından beri doğrudan katkı sağlıyorum

  • @onurhayrioglu1787
    @onurhayrioglu1787 29 днів тому +3

    O labaratuvar macerasını anlat bi ara

  • @koray6115
    @koray6115 28 днів тому

    Güzel konu.
    Yalnızca liselerin değil, tüm okulların yapılandırılması 90'larda başkaydı. Hele 80'lerde bambaşkaydı.
    Geriye doğru gittikçe işler başkalaşır zaten bizim memlekette.
    En basitinden yabancı dil eğitimi her öğrenciye aynı mantıkla verilmezdi daha önceleri. Günümüzde gelinen noktada ise artık zannediliyor ki her öğrenci doğuştan dilbilimsel zekaya sahip. Yabancı dil eğitiminde sıkıntı burada başlıyor asıl. 8 türlü zeka modeli keşfedildi çoktan. Çoklu zeka teorisi yurtdışındanki eğitim çevrelerinde epey kabul görmüş durumda.
    Önümüzde duran asıl önemli konuysa; bugün örnek alınması gereken eğitim modeli artık Japonlar'ın kendilerine özgü "çoklu disiplin gerektiren üretim modelini" ortaya çıkaran çok yönlü eğitim sistemidir.
    Bugün zaten dünya genelinde 2 farklı üretim modeli var toplamda. Biri Alman, diğeri de Japon üretim modeli.
    Hatta Almanlar bile Japon üretim modelini benimseyebilmek için onların milli eğitim modelini mercek altına alıyorlar.
    Çünkü yapay zeka çağı sonucunda çoğu kimsenin artık birden çok disipline yönelebilme olanağı doğacak. Almanlar da bu kaçınılmaz gidişatın bilincindeler yani.

  • @TcKDooM
    @TcKDooM 29 днів тому +1

    Başkan bu google geri gelmeyecek mi? Google Türkiye'de ofisi var gidip görüşün nedir yani.
    Varolun istiyorum şu anda param yok

  • @ffurkanuzun
    @ffurkanuzun 29 днів тому +1

    Formasyon garabetiyle öğretmenlik mesleğinin içini boşalttılar. Eğitim fakültelerini by pass ettiler.

  • @tadimlikmelodiler
    @tadimlikmelodiler 29 днів тому

    Her gün olması iyi oldu reis ❤

  • @atugce...
    @atugce... 13 днів тому

    👏🏻

  • @aykutylmaz5244
    @aykutylmaz5244 28 днів тому

    teşekkürler

  • @borisirium
    @borisirium 28 днів тому

    Yorum olsun şifa olsun TamgaTürk

  • @armorofachille
    @armorofachille 29 днів тому

    Dilinize sağlık.

  • @gokalpsahin1876
    @gokalpsahin1876 28 днів тому

    elinize sağlık

  • @sergennn5717
    @sergennn5717 29 днів тому

    Güzel bir video

  • @efeada6166
    @efeada6166 29 днів тому +1

    yeminle bugün youtube sırf sizin için girdim

  • @sinanayaz
    @sinanayaz 29 днів тому

    Esenlikler

  • @kaishtragkaiken7254
    @kaishtragkaiken7254 28 днів тому

    güzel video

  • @agnusdei8442
    @agnusdei8442 28 днів тому

    👏

  • @onurcan4706
    @onurcan4706 28 днів тому

    Helal olsun

  • @IOnur
    @IOnur 28 днів тому

    İyi yayınlar.

  • @user-je4hn2pl3l
    @user-je4hn2pl3l 27 днів тому

    👍

  • @egeedirne2478
    @egeedirne2478 29 днів тому

    Lise hakkında ufkum açıldı teşekkür ederim

  • @AlejandrooGomez43
    @AlejandrooGomez43 29 днів тому

    Teşekkürler.

  • @emreavci94
    @emreavci94 28 днів тому

  • @bayalp61
    @bayalp61 29 днів тому

    👏👏👏

  • @mertgokgoz4073
    @mertgokgoz4073 28 днів тому

  • @xhellsoldierTW
    @xhellsoldierTW 28 днів тому

    0:45 bu bir deyim olsa da o malum parti ve şahıs söz konusu olunca kullanmayı pek önermiyorum şahsen. Sevgiler, saygılar.

  • @enessomuncu
    @enessomuncu 28 днів тому

    Kitabın kapağını her gördüğümde, yeşil pasaport zannediyorum

  • @ArsslanEr
    @ArsslanEr 28 днів тому

    ⚡️

  • @mehmetgunes6014
    @mehmetgunes6014 28 днів тому

    Tamga Türk

  • @Osman65256
    @Osman65256 28 днів тому

    Bahadır Bey yeni bir kanal açın ve farklı içerik belki orada katıl butonu olur algoritmaya karışmazlar

  • @yunusemree1905
    @yunusemree1905 29 днів тому

    🎉

  • @dragon-db6uc
    @dragon-db6uc 28 днів тому

    4.16 :))))

  • @megas_X
    @megas_X 28 днів тому

    Yazdım yazdım sildim (Otosansür 🙁)

  • @heroodott
    @heroodott 29 днів тому

    Lgs sınavının çok bir anlami kalmadı malesef

  • @foyuncukod9367
    @foyuncukod9367 28 днів тому

    .

  • @radrsss123
    @radrsss123 28 днів тому

    Türkiye değişmez boşa konuşuyorsunuz

  • @octaviancaesar.
    @octaviancaesar. 28 днів тому

    4.sınıftan beridir İngilizce görüp de öğrenemiyorsan problem sendedir söylemi çok yanlış. Ben ve benim gibi birçok kişi İngilizceyi ya kendi çabasıyla ya da üniversite hazırlıkta öğreniyor.
    İngilizce müfredatı bana kalırsa fazla gramer odaklı, kelime bilgisi çok zayıf ve neredeyse hiçbir kalıp öğretilmiyor. Devlet okulundan çıkıp da İngilizce bilen adam neredeyse yok gibi bunun gibi sebeplerle.
    AKP’nin müfredatı katlettiği doğru ancak liselerin kalitesini düşürdü argümanına pek katılmıyorum. Eskiden kaliteli eğitim veren liseler hala kaliteli eğitim veriyor. Sorun ortalamanın çok düşmesi. Ortalamanın düşmesinin sebebi de devletin lise sayısını çok arttırması, imam-hatipler, öğretmen kalitesinin düşmesi gibi sıralanabilir.

  • @asklepios86
    @asklepios86 29 днів тому

    👏

  • @yunuskaya2777
    @yunuskaya2777 29 днів тому

    👍