SNYGGT att du bländar av när du kommer på centralbron efter Sthlm Södra, många tåg som inte bländar av vid sidan av en väg och med möte med bilar osv! bra!
Hallå from the US. I love trains and just returned from five days in Stockholm. Thanks for posting. This was very enjoyable and I learned a little bit about your job.
Älskar dina videos. Jag har ingen anknytning till järnvägen mer än som resenär , men uppskattar att se framfarten. Har lärt mig en del. Undrar lite om alla pip jag hör och vad de betyder.
Tack så mycket! De flesta pipen är från tågskyddsystemet, ATC, antingen när ny information presenteras eller när man närmar sig en restriktiv signal eller hastighetsnedsättning. Då piper det lite olika desto närmare man kommer.
Alltid trevliga filmer. Kul att du får filma för din arbetsgivare. Vet någon som också filmade, han körde öresundstågen, men blev tvungen att sluta filma för sin arbetsgivare.
Underbara resefilmer. Härligt att få ta del av de finare delarna av jobbet. Hur utbildas ni för att möta det motsatta; när tåget kört på någon eller något tex? Ni har ju inga som helst möjligheter att väja eller stanna i tid.
Tack! Påkörningar tog upp redan under antagningprocessen till lokförarutbildningen (psykologsamtal är en del av processen), sen tas det upp och pratas om med jämna mellanrum både under utbildningen och i jobbet. Det är ju tyvärr så att det är något vi måste vara medvetna om att det, rent statistikt, kommer drabba alla lokförare under karriären.
@@Thomas_P Som museibaneförare är "spårspring" ganska vanligt. En kille trampade t o m BMX-cykel i spåret! La förstås näven på signal hornet och bromsade så hårt jag vågade. För hårt och tåget rusar fram som på ett bananskal... Killen stannade och tog sig åt sidan, och när rälsbussen stannat stod killen utanför dörren på bussen. Det var nära att min högra 43:a hade sparkat ner killen från banvallen. Man blir rejält arg..
Hej j Thomas det är med lite nostalgi jag titta på dina vide jag började min karriär som lokförare och slutade som tågledare. jag skulle önska mer filmer på stationer då dom har förändrats en del typ hrbg sävenäsrbg . Jag uppskattade särskilt din film "enda spåret till nordens största hamn" efter jag var stationerad i Göteborg . Jag är varit pensionär i tio är nu. MVH signatur LO
@@Thomas_P En hobbyist, Rutger Friberg, modelljärnvägare, räddade en gång LKABs modelljärnväg när den drabbats av idiotstopp och ett "gäng" viktiga Japaner var på väg att besöka LKAB. Rutger fick fimpa ett ledningsgruppsmöte med P G Gyllenhammar på Volvo för att kunna åka.... Som tack för insatsen fick Ragnar en genomgång av, tror jag, Dm3 och fick köra ett malmtåg från Kiruna till Narvik, givetvis med en förare bredvid. En jättegrej förstås men det som smällde riktigt högt var att Ragnar lyckades köra utan ett enda ingripande från "bisittaren"!
@@Thomas_P då kanske man får se om du får tillåtelse och göra en film då mellan Luleå-Kiruna, eller Kiruna-Narvik, för det körs bara den sträckan med dom tågen. Tror det fortfarande görs förarbyte i Boden oxå.
Haha, jag har varken utbildning på loken eller linjekännedom på banan. Dessutom är det inte vi på Green Cargo som kör malmtågen längre, utan det gör LKAB själva (tror jag). Men de hade varit kul att testa på.
@@Thomas_P tror jag har skrivit detta tidigare, men jag kan ju rekommendera en semestertripp upp hit till Norrbotten. Finns mycket fint att upptäcka här uppe i norr. Bara att välja och vraka.
Hur känns det att köra i 120 genom en perong? Har man inte en klump i magen att någon ska ta ett kliv ut eller så?....Kan tänka mig att man har det i början iaf.
Ibland får man tuta till om det är nån man tycker står för nära, men det är sällan några problem. De flesta är vana vid att det passerar tåg och håller sig en bit in.
Hej Thomas, jag följer dig ibland när du jobbar. Jag har jobbat på Green Cargo i Hallsberg, jag tog pension 2021 och slutade jobba, och ville inte jobba längre. Jag hade andra planer. Jag började 2003
Många underbara videos du gjort. Uppskattar ditt avspända och lugna sätt, och hur du förklarar olika företeelser. Är en hel del frågetecken som rätats ut för mig. Ser fram emot många fler, det är väldigt avkopplande att se på. Förresten, var det dig jag såg men inte hann heja på den 29 april i Sävenäs vid lokstallet? Tack för alla fina videos. Hälsningar Tobbe i Sävedalen
Hej igen å tack för nya videon. Alltid lika roligt att ”åka med”. Olika utväxlingar på lok, är det för olika styrka vs snabbhet? Ha det gott, å hälsa missen igen! 🙏🏼😎
Nu längre körs inga posttåg norrut från Rosersberg. Det gick till Sundsvall tidigare, men PostNord valde att flytta över det till lastbil (!) för snart två år sedan.
Hejsan Thomas,kul att få åka med dig igen,visst har du lagt upp en film om en posttågresa just till Rosersberg,förra året ? Eller har jag blandat ihop det hela,spelar ingen roll i så fall,alltid lika sevärt att ”åka med dig Thomas” :) :) :)
@@Thomas_P Tack! Det visste jag inte att de höll till där också, i närheten av E.on:s värmeverk.. Det omnämns bara Toftanäs när man t.ex spårar en försändelse
Jag bor vid banan strax söder om Älvsjö station, mittemot SL-depån, och helt klart är de gula posttågen snabba. Ett tåg som konkurrerar i hastighet är IM-tåget till Rosersberg, från Lübeck (tror jag) via Malmö. Skillnaden är att posttåget bullrar betydligt mer, IM-tåget bara glider förbi. Men vilken hastighet kan du hålla förbi Älvsjö?
Hej. Jag fick några funderingar kring nedkopplingstavlan. Hur ofta kommer de? Vad exakt måste du göra? Vad händer om du skulle missa eller koppla av för sent? Kortsluter du två matningar med strömbortfall som resultat då? ( Svettigt i så fall). 😳
Många nedkopplingstavlor har blivit ersatta av en med lampa i. I de sektionerna finns det ström om lampan lyser, men den kan kopplas ur vid behov (lampan släckt). Det jag behöver göra när jag kommer till en strömlös sektion är att slå av pådraget ("gasen") trycka på "tidbromsventil"-knappen (den förhindrar nödbroms vid strömlöshet). De strömlösa sektionerna är ganska långa (typ 50m), så risken för överbryggning ska ju inte finnas. Det är ju liksom vitsen med dem. 🙂
@@Thomas_P Ett pendeltåg söder Göteborg drabbades av "lokskada" och tåget stannade, kanske utom förarens kontroll, på en sådan där sektion. Resultatet blev brand i någon fast utrustning. Kunde föraren ha dragit ner strömavtagaren och räddat situationen?
Ah, ok då är jag med. Det värsta som kan hända är alltså att nödbromsen slår in ( det är väl iofs ingen liten sak antar jag?). Jag fick för mig att du behövde typ ta ned avtagaren eller nåt i farten. 🤪
Hej Thomas! Jag ska också börja studera som lokförare,det är skönt o se. Just nu studerar jag på komvux o undrar hur länge tar det tid o bli klar med utbildningen?
Hej Tomas Har in pentåg i Nässjö var går dom till ? Var för skall man åka 160 med postgång? Tack för svar Hälsningar Jan Hylvén från husby väster om Stockholm
Vet att det är en gammal fråga, men som jag förstår det är posttågen inte så olika från passagerartågen. Förr kördes (kanske fortfarande görs emellanåt?) postvagnar tillsammans med passagerarvagnar och då var det ju värt att kunna köra samma hastighet som utan postvagnar. Dessutom brukar ju post och paket inte väga speciellt mycket heller, vilket ju gör att tåget inte är så tungt lastat och då har man fortfarande god bromsverkan. Men man kan se det åt andra hållet också, när det är tyngre saker som fraktas så brukar inte höga hastigheter vara av stor vikt. Det är alltså inte så värst bråttom att få fram sakerna snabbt och kostar bara mer helt i onödan. Godståg är mer kostnadseffektiva om dom körs i lite lägre hastigheter helt enkelt. Men så finns ju alltid en intressekonflikt på järnvägar med både gods och passagerartåg. Är godstågen för långsamma så blir det ju att passagerartågen får vänta längre innan dom kan köra. Och sist är det ju ändå bra om man kan köra fler godståg på samma räls under en tidsperiod om det är hög efterfrågan på spåret. Det är helt enkelt en balansgång. Posttåg kör snabbare för att posten skall fram snabbare och deras vagnar klarar de högre hastigheterna eftersom dom ofta kördes med passagerarvagnar samtidigt.
Vad för typ av tåg är de tyngsta vi har i Sverige. Förutom malm tågen. Och har du kört något. PS skull älska om du kan / får foto mer av Göteborgs container hamn i framtiden. Tack för en underbar kanal. Mvh David
@@Thomas_P Nu när Mb-loken kommit också och nästan jämt går i par om 2 så syns det att ståltågen (de jag ser här i Luleå) har blivit längre än vad de var när 3 Rc alt. Rc+Rm+Rc drog dem. Nu blir det lite loknörderi här från min sida 😁 1 Rc har 3600 kW i effekt, 1 Rm har också 3600 kW i effekt (men är tyngre än Rc med sina 90 ton mot Rc:ns 78 ton och har högre dragkraft än Rc) och 3 i multipel (oavsett om det är Rc eller Rm) har 10 800 kW i effekt. Mb har däremot 6000 kW i effekt och i par om två så blir ju det 12 000 kW. Utöver att Mb väger 128 ton och har sex drivna axlar mot Rc/Rm:s fyra drivna axlar. Så ja, nu när jag är klar med loknörderiet, så är det ganska tydligt att 2 Mb orkar dra mer än 3 Rc/Rm 😁 Förresten Thomas, angående Mb. Hade du velat köra Mb någon gång eller känner du dig nöjd med att kunna köra Rc/Rd/Rm? (T44/Td kan du väl också köra eller kommer jag ihåg fel?).
@@Thomas_P Det var väl just för dessa tunga tåg som Br185 (RE) införskaffades till Sverige av G.C och som därmed kom att bli deras 1:a uppgift här, efter vad jag hört..
Det är inga speciella hastighetsnedsättningar för att det är plattformar. På många ställen kör vi 160km/h förbi. Många resandetåg kör 200km/h förbi plattformar, om de inte ska stanna där. Hastigheten beror mer på infrastrukturen, växlar och kurvor.
@@Thomas_P Det var som sjutton. 200 blås genom en station måste skapa en hel del vinddrag. Man får nog hålla i hatten då. För övrigt en mycket intressant kanal, kul att få inblick i "tågvärlden".
Nej, obetalda raster har vi inte, men det finns det som kallas kvartstid. Då har man betalt en kvart per timme (1/4 timlön, helt enkelt). Men då ska man ha tillgång till eget rum (hotell el likn), men i Rosersberg har vi inte det, och då är rasten fullbetald.
man måste ha tillstånd att åka i hytten om nån ting händer att spåra ur så får den pesonen ingen e sättning men om loket står på perågen gå och fråga så kan titta typ heller sök till utbildning av lokförare
@@71hansson Man kan besöka öppet hus hos museiföreningar som ibland bjuder in olika aktörer, bl.a. Green Cargo. Då kommer oftast ett eller flera lok för dagen och man får gå in i dom.
Kul att se ditt jobb. Är du mer intresserad av tåg än just i jobbet, tänker på om du har modelljärnväg hemma eller om du spelar något datorspel eller liknande som har med tåg att göra? Själv är jag lastbilschaufför och kör även lastbil på datorn. Tåg simulator, flygsimulator osv också, får aldrig nog av transportbranchen ;)
Hej. Nej, jag är inte speciellt tågintresserad vid sidan av jobbet. Jag är också fd lastbilsförare och kör gärna div simulatorer på datorn (iRacing, Train Sim, Euro Truck, MSFS, Farming Sim, bl.a. 🙂).
Det var växelfel vid upplands Väsby förra vecka. Så alla pendeltåg mot Märsta va inställda , en del närgående tåg passerade på era spår vid PostNord Tänkte bara vilka prioreringar ni får med gods tåg Älskar dina videos 🙂👍
Jag har altid varit nyfiken på hur man som lokförare vet hur växlarna ligger och hur man vet (eller inte) dom "ska" ligga för att man ska komma dit man vill. Förstår att det är enkelt när man kör sakta på stationer, men, som i denna video, 120km i timmen genom Mjölby. Jag är säker på att det finns en video på detta och om någon kan svara med en länk skulle det uppskattas!
Det är tågklarerarna som lägger tågvägen ("styr" tåget), och det har man som lokförare ingen kontroll över. Om signalerna visar "kör" så får man helt enkelt lita på att man hamnar rätt. Som lokförare ska man ha linjekännedom där man kör, så att man vet var man är och var man är på väg, och då märker man rätt fort när nåt inte är som det ska. Det händer trots allt (förvånansvärt sällan) att tåg är på väg åt fel håll, men det upptäcks i regel ganska omgående. I många fall är det inte heller full fart genom växlar i kurvläge, utan bara när de är rakläge, och då får man en förvarning i atc:n att det blir en lägre hastighet.
Tack Tomas, för att du delar med dig av din vardag och kväll i ditt jobb som lokförare.
Tack själv för att du tittar. 🙂
SNYGGT att du bländar av när du kommer på centralbron efter Sthlm Södra, många tåg som inte bländar av vid sidan av en väg och med möte med bilar osv! bra!
Tak for turen og ja Vi ses.
God Jul Thomas, til Dig og Din familie🌲
God Jul till dig med!
Hallå from the US. I love trains and just returned from five days in Stockholm. Thanks for posting. This was very enjoyable and I learned a little bit about your job.
Hi, and welcome to my channel! I'm glad you stopped by! There will be occational vids in english FYI. 😁
@@Thomas_P UA-cam let’s me translate so I can at least follow the replies. 😎
Förr så förekom det ofta att postvagnar även gick i vanliga snäll- och expresståg och posten sorterades ombord på tågen fram till 1996.
Älskar dina videos. Jag har ingen anknytning till järnvägen mer än som resenär , men uppskattar att se framfarten. Har lärt mig en del. Undrar lite om alla pip jag hör och vad de betyder.
Tack så mycket!
De flesta pipen är från tågskyddsystemet, ATC, antingen när ny information presenteras eller när man närmar sig en restriktiv signal eller hastighetsnedsättning. Då piper det lite olika desto närmare man kommer.
@@Thomas_P vad blev det för tillökning i familjen? Kanske länge sedan? Nya bilen var fin. Det är väldigt rogivande att följa dig.
Tillökningen kom i januari -18, och blev en dotter. 🙂
Den nya bilen är jag supernöjd med!
@@Thomas_P roligt att du bemödar dig med att svara.
Så ofta jag kan! 🙂
Tack Thomas P, för härliga turer och intressanta kommentarer. Boende utmed Västra Stambanan, Väring - Tidan
Tack för de fina orden!
Tack för ännu en intressant video!
Började själv lokförarutbildningen förra måndagen så snart kanske vi syns ute på spåren! 😀
Härligt! Då ses vi på spåret!
vad kul att du var i nässjo. Där hälsade vi på farmor och farfar
Det här var trevligt men jag reflekterar mest på vilken behaglig röst du har. 👍👌
Haha, ok. Tack, tror jag. 🙂
Trevligt. Man lär sig något varje gång man ser på dina filmer. Tack för man får åka med. 😊
Tack för att du tittar!
Tack för ännu en intressant video!!!!!
Tack, Thomas! Gillar att somna in till dina filmer, fortsätt gärna med lite längre klipp :-) Intressant att det var högerspår i början på videon.
Tack!
Det går bara att komma in till terminalen i Gamlarp från hägerspåret när man åker från Nässjö.
trevligt att du är tillbaka.
Alltid trevliga filmer. Kul att du får filma för din arbetsgivare. Vet någon som också filmade, han körde öresundstågen, men blev tvungen att sluta filma för sin arbetsgivare.
En nyligen utbildad förare kör för Green Cargo uppe i Luleå-trakten och har filmat en del....
Hej. Du tänker nog på Lars. Saknar hans Øtåg videor.
Ja eller lokförarvloggen, han heter Jesper
@@nattag777 Det låter som den förare jag har i tankarna.
Interesting video, greetings from Turin, Italy
Grazie!
Kommer du att lägga ut en hel video från den sträckan du körde i denna video Nässjö - Stockholm?
Inte just nu iaf, jag filmade inte hela vägen. Kan göra det i sommar när det är ljusare på kvällen.
en liten fråga! ibland ser man små spår innanför spåren..någon som vet vad dom är till för?? tacksam för svar!!. :o)
Det kallas för urspårningsskydd, och är till för att hålla kvar tåget på banvallen vid ev urspårning.
@@Thomas_P + aa!! ok då vet jag!! tack för att du svarade!! :o)
Jag har noterat dessa ”urspåningsskydd”på bla bropassager, bra nu vet även jag
Underbara resefilmer. Härligt att få ta del av de finare delarna av jobbet. Hur utbildas ni för att möta det motsatta; när tåget kört på någon eller något tex? Ni har ju inga som helst möjligheter att väja eller stanna i tid.
Tack!
Påkörningar tog upp redan under antagningprocessen till lokförarutbildningen (psykologsamtal är en del av processen), sen tas det upp och pratas om med jämna mellanrum både under utbildningen och i jobbet.
Det är ju tyvärr så att det är något vi måste vara medvetna om att det, rent statistikt, kommer drabba alla lokförare under karriären.
@@Thomas_P Som museibaneförare är "spårspring" ganska vanligt. En kille trampade t o m BMX-cykel i spåret! La förstås näven på signal hornet och bromsade så hårt jag vågade. För hårt och tåget rusar fram som på ett bananskal... Killen stannade och tog sig åt sidan, och när rälsbussen stannat stod killen utanför dörren på bussen. Det var nära att min högra 43:a hade sparkat ner killen från banvallen. Man blir rejält arg..
Är posttågen "B-tåg" med avseende på hastighetsöverskridande?
Ja, vagnarna är B- eller M-märkta.
Har posten egna lok och lokförare också eller körs alla posttåg av utomstående operatörer som Green Cargo?
Nej, alla posttåg körs av Green Cargo, som även äger loken och vagnarna. PostNord har inget eget.
tack för en bra youtube kanal!!
Hej
j Thomas det är med lite nostalgi jag titta på dina vide jag började min karriär som lokförare och slutade som tågledare. jag skulle önska mer filmer på stationer då dom har förändrats en del typ hrbg sävenäsrbg . Jag uppskattade särskilt din film "enda spåret till nordens största hamn" efter jag var stationerad i Göteborg . Jag är varit pensionär i tio är nu. MVH signatur LO
Finns det någon Loktyp/tågtyp som du drömmer om att köra?
Nej, jag har inga sådana drömmar. Malmtågen med Iore-loken vore lite kul att få testa.
@@Thomas_P En hobbyist, Rutger Friberg, modelljärnvägare, räddade en gång LKABs modelljärnväg när den drabbats av idiotstopp och ett "gäng" viktiga Japaner var på väg att besöka LKAB.
Rutger fick fimpa ett ledningsgruppsmöte med P G Gyllenhammar på Volvo för att kunna åka....
Som tack för insatsen fick Ragnar en genomgång av, tror jag, Dm3 och fick köra ett malmtåg från Kiruna till Narvik, givetvis med en förare bredvid. En jättegrej förstås men det som smällde riktigt högt var att Ragnar lyckades köra utan ett enda ingripande från "bisittaren"!
@@Thomas_P då kanske man får se om du får tillåtelse och göra en film då mellan Luleå-Kiruna, eller Kiruna-Narvik, för det körs bara den sträckan med dom tågen.
Tror det fortfarande görs förarbyte i Boden oxå.
Haha, jag har varken utbildning på loken eller linjekännedom på banan. Dessutom är det inte vi på Green Cargo som kör malmtågen längre, utan det gör LKAB själva (tror jag).
Men de hade varit kul att testa på.
@@Thomas_P tror jag har skrivit detta tidigare, men jag kan ju rekommendera en semestertripp upp hit till Norrbotten.
Finns mycket fint att upptäcka här uppe i norr.
Bara att välja och vraka.
Hur känns det att köra i 120 genom en perong? Har man inte en klump i magen att någon ska ta ett kliv ut eller så?....Kan tänka mig att man har det i början iaf.
Ibland får man tuta till om det är nån man tycker står för nära, men det är sällan några problem. De flesta är vana vid att det passerar tåg och håller sig en bit in.
Hej Thomas, jag följer dig ibland när du jobbar. Jag har jobbat på Green Cargo i Hallsberg, jag tog pension 2021 och slutade jobba, och ville inte jobba längre. Jag hade andra planer. Jag började 2003
Är det möjligt att ha en egen kamera till hastighetsmätaren? som infälld bild- "bild i bilden" liksom?
Det är det, om du vill köpa en. 🙂
Hur kan det vara tillåtet att köra tågsettet i 120 i mjölby perong?
Hurså? På många ställen passerar ju t.ex. X2000 i 200 km/h, så i Mjölby är det ju ganska bra.
@@Thomas_P okey alltså tillåtet.
Ja
En hisnande resa.Kul.
Med denna vagnuttagning vad har du för bromssträcka från 160-0?
Knappt 1300 meter, tror jag.
Många underbara videos du gjort. Uppskattar ditt avspända och lugna sätt, och hur du förklarar olika företeelser. Är en hel del frågetecken som rätats ut för mig. Ser fram emot många fler, det är väldigt avkopplande att se på. Förresten, var det dig jag såg men inte hann heja på den 29 april i Sävenäs vid lokstallet?
Tack för alla fina videos. Hälsningar Tobbe i Sävedalen
Tack så jättemycket för de fina orden!
29:e april var jag ledig, så det var någon annan du såg då. 🙂
@@Thomas_P Då var det nog någon som liknade dig med ljusblå handskar på 🙂 Har varit där nere och plåtat lite några gånger. Ha det jättefint!!
Posttåget är väl ett prioterat tåg? Du behöver aldrig gå åt sidan?
Det stämmer
Hej igen å tack för nya videon.
Alltid lika roligt att ”åka med”.
Olika utväxlingar på lok, är det för olika styrka vs snabbhet?
Ha det gott, å hälsa missen igen!
🙏🏼😎
Ja precis, långsam och stark eller snabb och klen(are).
Hur gammal behöver man vara för att söka till lokförarutbildningen?
Jag tror du ska ha fyllt 20 innan utbildningen slutar, för det måste du vara för att få lokförarbeviset.
@@Thomas_P Behövs även körkort för bil?
Nej, det behöver man inte.
Finns det bara en postlinje i Sverige?
Nej, Stocholm-Göteborg, Stocholm-Malmö, Hallsberg-Malmö och Stockholm-Hallsberg. Tror jag.
@@Thomas_P Inget posttåg norr ut from Cst?
Nu längre körs inga posttåg norrut från Rosersberg. Det gick till Sundsvall tidigare, men PostNord valde att flytta över det till lastbil (!) för snart två år sedan.
@@Thomas_P Man kan ju undra vad de hade för beslutsunderlag till det antagligen ett läge anbud från ett åkeri men ändå.
Jo, det kostade för mycket att vara miljövänliga.
Hejsan Thomas,kul att få åka med dig igen,visst har du lagt upp en film om en posttågresa just till Rosersberg,förra året ? Eller har jag blandat ihop det hela,spelar ingen roll i så fall,alltid lika sevärt att ”åka med dig Thomas” :) :) :)
Ja, jag har varit där i nån tidigare video.
Finns det någon terminal i Malmö där posttågen kan köra in för på & avlastning? Känner bara till Toftanäs, Och dit verkar inga tågspår leda..
Ja, terminalen på Borrgatan.
@@Thomas_P Tack! Det visste jag inte att de höll till där också, i närheten av E.on:s värmeverk.. Det omnämns bara Toftanäs när man t.ex spårar en försändelse
a propos posttåg: det är breven som går med tåg, paketen går med bil - eller....?
Vi kör mycket paket i tågen med.
Det är alltid trevligt att följa dina filmer,dom är kanonbra
Tack!
Fick du köra om X3:an vid centralen? Den får gå lite långsammare till Arlanda då.
Nej, den fick gå före vid Tomteboda.
@@Thomas_P Det va så alltså. Jag tyckte bara det gick så snabbt i pendeltunneln
Stort TACK för en trevlig video. Hur ofta kör du posttåg?
Det är olika, men 1-2 gånger i månaden, i snitt.
Ja lite nice att åka fort ibland:)
Hur gör man vid stora toalettbehov under färd, kan man kontrollera tåget ändå?
Man får klara av sina behov innan man börjar köra, men blir det akut kan man säga tågklareraren att man måste stanna.
Jag bor vid banan strax söder om Älvsjö station, mittemot SL-depån, och helt klart är de gula posttågen snabba. Ett tåg som konkurrerar i hastighet är IM-tåget till Rosersberg, från Lübeck (tror jag) via Malmö. Skillnaden är att posttåget bullrar betydligt mer, IM-tåget bara glider förbi. Men vilken hastighet kan du hålla förbi Älvsjö?
Hej! 👋 Ja, nyare vagnar med kompositbromsblock rullar riktigt tyst.
Vi kör 120 km/h förbi där.
Hej. Jag fick några funderingar kring nedkopplingstavlan. Hur ofta kommer de? Vad exakt måste du göra? Vad händer om du skulle missa eller koppla av för sent? Kortsluter du två matningar med strömbortfall som resultat då? ( Svettigt i så fall). 😳
Många nedkopplingstavlor har blivit ersatta av en med lampa i. I de sektionerna finns det ström om lampan lyser, men den kan kopplas ur vid behov (lampan släckt).
Det jag behöver göra när jag kommer till en strömlös sektion är att slå av pådraget ("gasen") trycka på "tidbromsventil"-knappen (den förhindrar nödbroms vid strömlöshet).
De strömlösa sektionerna är ganska långa (typ 50m), så risken för överbryggning ska ju inte finnas. Det är ju liksom vitsen med dem. 🙂
@@Thomas_P Ett pendeltåg söder Göteborg drabbades av "lokskada" och tåget stannade, kanske utom förarens kontroll, på en sådan där sektion. Resultatet blev brand i någon fast utrustning. Kunde föraren ha dragit ner strömavtagaren och räddat situationen?
Det är möjligt att modernare fordon, med en massa datorer, är känsligare. Våra Rc4:or bryr sig inte nämnvärt. 🙂
@@Thomas_P Jaja, det var kanske tåget som brann och inte något skåp bredvid spåret. Stopp blev för ett tag framåt...
Ah, ok då är jag med. Det värsta som kan hända är alltså att nödbromsen slår in ( det är väl iofs ingen liten sak antar jag?). Jag fick för mig att du behövde typ ta ned avtagaren eller nåt i farten. 🤪
Får/kan man som lokförare köra samtliga modeller som finns i Sverige? Eller måste man ha typerating son piloter måste ha?
Man måste ha utbildning på varje loktyp.
Hej Thomas!
Jag ska också börja studera som lokförare,det är skönt o se.
Just nu studerar jag på komvux o undrar hur länge tar det tid o bli klar med utbildningen?
Lokförarutbildningen är 44 veckor, tror jag.
Hej Tomas
Har in pentåg i Nässjö var går dom till ?
Var för skall man åka 160 med postgång?
Tack för svar
Hälsningar
Jan Hylvén från husby väster om Stockholm
Jag vet inte vad du menar med pentåg?
Posttågen kör då fort för att folk ska kunna få sin post fort.
@@Thomas_P Hylvén kanske syftar på Pendeltåg?
🤷♂️
Vet att det är en gammal fråga, men som jag förstår det är posttågen inte så olika från passagerartågen. Förr kördes (kanske fortfarande görs emellanåt?) postvagnar tillsammans med passagerarvagnar och då var det ju värt att kunna köra samma hastighet som utan postvagnar.
Dessutom brukar ju post och paket inte väga speciellt mycket heller, vilket ju gör att tåget inte är så tungt lastat och då har man fortfarande god bromsverkan.
Men man kan se det åt andra hållet också, när det är tyngre saker som fraktas så brukar inte höga hastigheter vara av stor vikt. Det är alltså inte så värst bråttom att få fram sakerna snabbt och kostar bara mer helt i onödan. Godståg är mer kostnadseffektiva om dom körs i lite lägre hastigheter helt enkelt.
Men så finns ju alltid en intressekonflikt på järnvägar med både gods och passagerartåg. Är godstågen för långsamma så blir det ju att passagerartågen får vänta längre innan dom kan köra.
Och sist är det ju ändå bra om man kan köra fler godståg på samma räls under en tidsperiod om det är hög efterfrågan på spåret.
Det är helt enkelt en balansgång. Posttåg kör snabbare för att posten skall fram snabbare och deras vagnar klarar de högre hastigheterna eftersom dom ofta kördes med passagerarvagnar samtidigt.
Hej Thomas hur ofta kör post tåg till Stockholm?
Det varierar, men nån gång i månaden brukar det bli.
Tack T för snabba svar😀 ser framemot din nästa resa med Sveriges snabbast godståg. Ha en trevlig kväll
Vad för typ av tåg är de tyngsta vi har i Sverige. Förutom malm tågen. Och har du kört något. PS skull älska om du kan / får foto mer av Göteborgs container hamn i framtiden.
Tack för en underbar kanal. Mvh David
Jag tror att vårat ståltåg Luleå-Borlänge(-Oxelösund) är bland de tyngsta. Tror det brukar vara runt 4000 ton, men är inte helt säker.
@@Thomas_P Nu när Mb-loken kommit också och nästan jämt går i par om 2 så syns det att ståltågen (de jag ser här i Luleå) har blivit längre än vad de var när 3 Rc alt. Rc+Rm+Rc drog dem.
Nu blir det lite loknörderi här från min sida 😁
1 Rc har 3600 kW i effekt, 1 Rm har också 3600 kW i effekt (men är tyngre än Rc med sina 90 ton mot Rc:ns 78 ton och har högre dragkraft än Rc) och 3 i multipel (oavsett om det är Rc eller Rm) har 10 800 kW i effekt.
Mb har däremot 6000 kW i effekt och i par om två så blir ju det 12 000 kW. Utöver att Mb väger 128 ton och har sex drivna axlar mot Rc/Rm:s fyra drivna axlar.
Så ja, nu när jag är klar med loknörderiet, så är det ganska tydligt att 2 Mb orkar dra mer än 3 Rc/Rm 😁
Förresten Thomas, angående Mb. Hade du velat köra Mb någon gång eller känner du dig nöjd med att kunna köra Rc/Rd/Rm? (T44/Td kan du väl också köra eller kommer jag ihåg fel?).
@@Thomas_P Det var väl just för dessa tunga tåg som Br185 (RE) införskaffades till Sverige av G.C och som därmed kom att bli deras 1:a uppgift här, efter vad jag hört..
Dessa Rc4P har vi byggt om i Örebro, från vanlig Rc4…….😄
Finns det några kombitåg eller andra typer av godståg som får gå i 120 km/h i Sverige?
Jag vet faktiskt inte, men vi kör vissa kombitåg i 110 km/h.
Kör du tomt kombitåg så kan du ha bromsprocent för 120 km/h.
Jag hade visst inte läst hela frågan. 🙂 Andra godståg finns det också som får köra 120 km/h. Och så posttågen som körs i 160 km/h.
kan du klippa in atc panelen i underkant av filmen?
Jag har ingen möjlighet till det i dagsläget. Jag har bara en kamera.
@@Thomas_P okej
Hur fort får du köra genom stationer ? Vid Aneby står det 160km/h på skärmen och 120 km/h genom Mjölby. Känns väldigt fort om det nu gick så fort.
Det är inga speciella hastighetsnedsättningar för att det är plattformar. På många ställen kör vi 160km/h förbi. Många resandetåg kör 200km/h förbi plattformar, om de inte ska stanna där.
Hastigheten beror mer på infrastrukturen, växlar och kurvor.
@@Thomas_P Det var som sjutton. 200 blås genom en station måste skapa en hel del vinddrag. Man får nog hålla i hatten då. För övrigt en mycket intressant kanal, kul att få inblick i "tågvärlden".
Ja, och så gärna lite snörök på det med. 🙂
Och tack!
Vilka arbetstider vart det just denna dag?😊
15:36 - 02:24
@@Thomas_P Okej, och de (om jag minns rätt) två timmarna mitt i passet är obetald rast?
Så den effektiva körtiden blir 9 timmar?
Nej, obetalda raster har vi inte, men det finns det som kallas kvartstid. Då har man betalt en kvart per timme (1/4 timlön, helt enkelt). Men då ska man ha tillgång till eget rum (hotell el likn), men i Rosersberg har vi inte det, och då är rasten fullbetald.
@@Thomas_P Aha, vad trevligt på ett sätt😁👍
Så det finns en satt timlön ändå?
På vilka sträckor går posttågen?
Stockholm-Göteborg Stockholm-Malmö och Hallsberg-Malmö.
Flot video Thomas :)
Tack!
Vad är "bäst", långa eller korta körningar?
Det beror nog på humöret för dagen. 🙂
96 meter? Så bara 4-5 vagnar då? Låter klent för ett godståg, skulle va kul om lite mer skulle få plats i posttågen framöver
Ja, visst vore det bra.
Det är väl 156 meter, fast 140 meter vagnar, om man räknar bort loket
Tåget jag körde tillbaka söderut var bara 96m.
Jaha ok, missade den biten, sorry
Får du ha med någon person, eller om du äger en hund i hytten?
Hyttillstånd är väldigt svårt att få för privatpersoner. Husdjur är inte lämpligt att ta med, av trafiksäkerhetssynpunkt.
Nej, vi skall vara ensamma i hytten.
Hund är inte heller lämpligt ur allergisynpunkt, andra förare som ska köra loket kan ju vara allergiska.
man måste ha tillstånd att åka i hytten om nån ting händer att spåra ur så får den pesonen ingen e sättning men om loket står på perågen gå och fråga så kan titta typ heller sök till utbildning av lokförare
@@71hansson Man kan besöka öppet hus hos museiföreningar som ibland bjuder in olika aktörer, bl.a. Green Cargo. Då kommer oftast ett eller flera lok för dagen och man får gå in i dom.
Kul att se ditt jobb. Är du mer intresserad av tåg än just i jobbet, tänker på om du har modelljärnväg hemma eller om du spelar något datorspel eller liknande som har med tåg att göra? Själv är jag lastbilschaufför och kör även lastbil på datorn. Tåg simulator, flygsimulator osv också, får aldrig nog av transportbranchen ;)
Hej. Nej, jag är inte speciellt tågintresserad vid sidan av jobbet.
Jag är också fd lastbilsförare och kör gärna div simulatorer på datorn (iRacing, Train Sim, Euro Truck, MSFS, Farming Sim, bl.a. 🙂).
@@Thomas_P trevligt, då får vi se om vi kan köra lite convoy ihop någon gång. Vi är ett gäng som brukar köra då och då som du är välkommen att joina
Det var växelfel vid upplands Väsby förra vecka.
Så alla pendeltåg mot Märsta va inställda , en del närgående tåg passerade på era spår vid PostNord
Tänkte bara vilka prioreringar ni får med gods tåg
Älskar dina videos 🙂👍
Posttågen sägs vara de högst prioriterade tågen i Sverige. 🙂
@@Thomas_P Det var det jag fick sagt när jag jobbade på Posten och Postnord också, vettetusan om det är så när 9806 ständigt var sen, haha
Det är ju ofta arbeten ute på nätterna som gör att tåg blir försenade, men oftast tycker jag vi har hyfsat hög prio iaf.
Varför kör just posttågen så snabbt jämfört med andra godståg?
Postvagnarna har bl.a. mycket bättre bromsar, som gör att de klarar högre hastigheter.
De har även "mjuka axlar/boggier" som tillåter överhastighet🙂
Dessutom inte lika tung last va?
Nej, de väger inte så mycket.
Jag har altid varit nyfiken på hur man som lokförare vet hur växlarna ligger och hur man vet (eller inte) dom "ska" ligga för att man ska komma dit man vill. Förstår att det är enkelt när man kör sakta på stationer, men, som i denna video, 120km i timmen genom Mjölby. Jag är säker på att det finns en video på detta och om någon kan svara med en länk skulle det uppskattas!
Det är tågklarerarna som lägger tågvägen ("styr" tåget), och det har man som lokförare ingen kontroll över. Om signalerna visar "kör" så får man helt enkelt lita på att man hamnar rätt. Som lokförare ska man ha linjekännedom där man kör, så att man vet var man är och var man är på väg, och då märker man rätt fort när nåt inte är som det ska. Det händer trots allt (förvånansvärt sällan) att tåg är på väg åt fel håll, men det upptäcks i regel ganska omgående.
I många fall är det inte heller full fart genom växlar i kurvläge, utan bara när de är rakläge, och då får man en förvarning i atc:n att det blir en lägre hastighet.
@@Thomas_P Tack Thomas. Det var som jag antog. Betyder naturligtvis att man som lokförare måste verkligen lita på tågklarerarna.
En sak som jag har lagt märke till är det finns inget tickande ljud i Rc4p lok medans en vanlig Rc4 har ett tickande ljud
Det är för att den gamla analoga hastighetsmätaren är ersatt med en modernare.
HEJ THOMAS ! SÅG ETT PAR NOAB LOK EFTER BANAN . HAR DU KÖRT DISEL LOK NÅGON GÅNG ?
Ja, jag kör våra TD-lok ibland.
Halloj Thomas igen
👍
Ännu en fin film. Ha gärna fönstret stängt när du pratar för du överröstas nästan av ljudet från utsidan.
som mena jag
du borde ta en 6 den är på 160 ochså ?
Va?
@@Thomas_P jag snackar järnvägare så att 6 är en RC 6 4 är en RC 4 och x2 och mm.
Green Cargo har inga Rc6:or.
sorry fel igen..lite många öl..he he
👍😀🚂
Önskar att se instrumentbrädan, ATC samtidigt om möjligt
Jag har bara en kamera, så det blir svårt.
@@Thomas_P Om du är i Stockholmstrakten någon gång kanske jag kan hjälpa dig
👍☕☕🎂👌
Exakt dubbelt så fort som mitt X10P på roslagsbanan. Skoj!
Det är alltid ett nöje att se dina filmer. 🙄
Tack!
ANTON BOR I NÄSSJÖ MED NÄSSJÖ IF BANDY OCH RÖDA BOLLEN NÄSSJÖ