Waardestrategieën volgens Treacy & Wiersema

Поділитися
Вставка
  • Опубліковано 3 кві 2019
  • Dit webcollege legt de verschillende waardestrategieën volgens Treacy & Wiersema uit. Treacy & Wiersema hebben duurzame strategieën bedacht die horen bij het strategische marketing planningsproces en zich bevinden in zogenaamde 'stap 5'. Zie voor uitleg mijn andere video over het '6 stappen plan'.
    Deze video is onderdeel van een serie video's. Je vindt de afspeellijst hiernaast, maar hieronder kun je ook iedere video vinden van de serie waardoor je zo door kunt klikken.
    Als je wat hebt aan deze video, geef het dan een positief duimpje en laat gerust je comment hieronder achter!
    Start:
    Het ‘6 stappenplan’ voor strategische marketing planning: • Het ‘6 stappenplan’ vo...
    Marktafbakening:
    Business definition volgens Abell: • Marktafbakening: Abell...
    Portfoliomodellen:
    MABA (portfolio) Analyse: • MABA portfolio analyse...
    BCG (portfolio) matrix: • BCG (Boston Consultanc...
    Meso analyse:
    5 Krachten model van Porter: • 5 Krachten model van P...
    Interne analyse:
    7S Model van McKinsey: • 7S model van McKinsey ...
    Waardeketen (Value Chain) volgens Porter: • Waardeketen (Value Cha...
    Centraal probleem/Optiekeuze:
    SWOT Analyse, Confrontatiematrix, Centraal Probleem: • SWOT analyse, confront...
    SFA Matrix uitgelegd: • Strategische marketing...
    Duurzame strategieën:
    Generieke concurrentiestrategieën van Porter: • Generieke concurrentie...
    Waardestrategieën van Treacy & Wiersema: • Waardestrategieën volg...
    Groeistrategieën volgens Ansoff: • Groeistrategieën volge...
    Blue Ocean Strategie: • De Blue Ocean Marketin...

КОМЕНТАРІ • 23

  • @arjankorevaar8434
    @arjankorevaar8434 Рік тому +2

    Mooie en duidelijke uitleg, fijn ook in het Nederlands.

  • @Gumsell
    @Gumsell 2 роки тому +1

    wat een video! heeft me erg geholpen. :)

  • @mauritsvisser3731
    @mauritsvisser3731 3 роки тому +2

    bedankt voor de video

  • @yorgosv7446
    @yorgosv7446 3 роки тому

    Beste Pepijn,
    Mooie video, duidelijk, simpel uitgelegd en erg interessant. Ik heb een vraag aangaande Operational Excellence. Het voorbeeld wat je noemde is Toyota. Eigenlijk is dit onderdeel van de middenmoot van auto's. Niet te duur maar ook niet de kwaliteit van bijvoorbeeld Mercedes. Zou je Operational Excellence als gemiddelde klasse kunnen omschrijven?

    • @PepijnSchoemakerWebinars
      @PepijnSchoemakerWebinars  3 роки тому +2

      Nee. Het gaat puur om efficiënt produceren. En het voordeel wat daaruit voortvloeit wordt aan de afnemer doorvertaald. Als een bedrijf dat echt nastreeft, dan is er sprake van OE.

  • @devinolphen3077
    @devinolphen3077 4 роки тому

    hi Pepijn,
    Als je een van de 3 strategieën kiest waarop het bedrijf uitblinkt, doe je eerst onderzoek naar alle 3 de verschillende strategieën en hoe het bedrijf daarop scoort. Verwerk je dit ook nog ergens in je analyse gedeelte? Dus bijvoorbeeld bij de interne analyse. Of licht je in stap 5 bij de strategie die je kiest alleen kort toe hoe je hier gekomen bent in combinatie met het web dat je tekent.
    Groet Devin (CE HVA)

    • @PepijnSchoemakerWebinars
      @PepijnSchoemakerWebinars  4 роки тому

      Nee, ze keuze van de strategie in stap 5 is jouw advies. Dat heeft niks met analyse te maken. Het moet het centrale probleem oplossen. Kijk eerst even mijn SFA matrix video ok? Dan snap je het denk ik beter.

    • @devinolphen3077
      @devinolphen3077 4 роки тому

      Pepijn Schoemaker ga ik doen! Bedankt👌🏻

  • @gielvandenheijkant7954
    @gielvandenheijkant7954 3 роки тому

    Hallo Pepijn, ik heb wel eens meegekregen dat je je als organisatie ook op twee van de drie waardestrategieën kan focussen. Hoe kijk jij daar tegenaan? Ik ben benieuwd wat je visie hierop is.

    • @PepijnSchoemakerWebinars
      @PepijnSchoemakerWebinars  3 роки тому +5

      'Porter stelt'... Heel duidelijk, je mag nooit strategieen mixen. Treacy en Wiersema (voormalig studenten van Porter) beamen dat. Latere wetenschappelijke literatuur heeft aangetoond dat er wel voorbeelden zijn van bedrijven die succesvol dual strategy volgen. Een opmaat naar dat soort studies is ook dat T&W zeggen dat je ook (minimaal) moet presteren op de 'andere assen'. Ik geloof dat er zelfs ergens wordt geschreven over 'minimaal een 6 van 10'. Ik persoonlijk ben erg van de Porter leer. Kies duidelijk. Klanten/afnemers haten verwarring. Je wil kiezen voor een bedrijf met een duidelijke koers. BCC, Low Price High Service...? Ze houden het lang vol, maar volgens mij hebben ze niet voor niets stilletjes aan low price losgelaten. Want hoe kun je nu een wasmachine in de keuken aansluiten voor (extreem) lage prijs. Ergens moet je daar toch voor betalen? Addertje onder het gras? Liever duidelijk óf het een, óf het ander. Dan is er geen misverstand. Ik verwacht in de watten gelegd te worden door Singapore Airlines. Ik verwacht niets anders bij Ryan Air dan de laagste prijs. Bij Easy Jet verwacht ik... Of wacht... die kiest niet echt. Daar ga je!

    • @gielvandenheijkant7954
      @gielvandenheijkant7954 3 роки тому +1

      @@PepijnSchoemakerWebinars Duidelijk! Bedankt voor je duidelijke antwoord! Goede video ook overigens.

  • @phitran6615
    @phitran6615 3 роки тому

    Hallo Pepijn, differentiatie en product leadership lijkt voor mij een beetje hetzelfde maar wat is precies het verschil?

    • @PepijnSchoemakerWebinars
      @PepijnSchoemakerWebinars  3 роки тому +1

      Hi Phi. Nee niet helemaal. Bij differentiatie kun je onthouden dat je meerdere segmenten ieder uniek bedient. Ik zou het uitleggen als 'je hebt voor ieder marktsegment een uniek afgestemde marketingmix'. Terwijl productleadership echt in dat éne product (alleen) zit. Maar ze lijken weldegelijk erg veel op elkaar (niet voor niets zijn het studenten van Porter die Product Leadership hebben bedacht ;) )

    • @phitran6615
      @phitran6615 3 роки тому +1

      @@PepijnSchoemakerWebinars Heel erg bedankt voor de duidelijke uitleg! Goede video's ook :)

  • @siebe1123
    @siebe1123 4 роки тому

    Hi Pepijn wat zijn de verschillen en overeenkomsten met die van Porter ? hoop graag van je te horen ;)

    • @PepijnSchoemakerWebinars
      @PepijnSchoemakerWebinars  4 роки тому +1

      Porter zijn concurrentiestrategieen. Die zegt heel sterk: 'Kies 1 strategie!' T&W zeggen: Je moet uitblinken in een strategie, maar niet de rest vergeten. Daar moet je op een minimum kunnen presteren. T&W wordt veel vaker voor de dienstensector gebruikt. Niche strategie dekt T&W niet zo specifiek als Porter. Porter houdt ook met verschillende segmenten rekening, T&W niet expliciet. Dat een beetje...

    • @siebe1123
      @siebe1123 4 роки тому +1

      @@PepijnSchoemakerWebinars bedankt :)

  • @wimberkers6901
    @wimberkers6901 Місяць тому

    Beste Pepijn, Ik kijk jou videos regelmatig voor de grondige uitleg echter bij deze heb ik een wat meer diepgaande vraag, waar ik maar geen antwoord op kan vinden. Voor mijn adviesrapport op mijn scriptie tracht ik de waarde strategieën van het eigen bedrijf (opdrachtgever) te vergelijken met 3 marktleiders die de stip op de horizon vertegenwoordigen. Nou heb ik voor zowel het eigen bedrijf als deze concurrenten Waarde Propositie Canvassen (*kantekening, van die 3 concurrenten is dat op basis van een thematische analyse van online beschikbare info tot stand gekomen) en heb ik in een wetenschappelijk artikel een operationalisatie van de 3 waarde strategieën gevonden. Ik vraag me af hoe bepaal ik die scores nou middels een analyse met deze elementen op een zo objectief mogelijke manier en hoe omschrijf ik dat. Ik vertelde namelijk tegen mijn docent dat ik het op deze manier wilde doen en dan de analyse in de bijlage van mijn rapport wilde verplaatsen, waarbij ik zelf al de kantekening gaf en toen zei hij ja wel heel veel eigen interpretatie, ik heb echter geen betere optie voor mijn gevoel, dus hoe pak ik dit aan zodat ik hier niet dalijk op zak? Alvast bedankt!

    • @PepijnSchoemakerWebinars
      @PepijnSchoemakerWebinars  Місяць тому

      Als je zelf criteria bedenkt of nodig hebt, dan is het het beste dat je je keuze kunt onderbouwen. Die onderbouwing komt meestal (in de wetenschap) voort door te verwijzen naar literatuur (of wetenschappelijke artikelen) die je hebt gelezen. Die hebben je dan geïnspireerd en daardoor kwam je tot een criterium. Dus ieder criterium heeft een bronvermelding. Als je vervolgens wil doen 'belang van criterium maal score' om wegingen aan te geven, dan zul je ook moeten onderbouwen a) waarom je de ene belangrijker vindt dan de ander en b) waarom de ene concurrent hoger scoort dan de ander. Daar zul je ook een analyse voor hebben gedaan (neem ik aan). Die analyse vormt de bron(verwijzing). En ja, dat is ergens subjectief, want jij bepaalt de score, maar dat doe je wel op basis van jouw analyses... Ik leg zoiets ook een beetje uit in de MABA analyse video en ook in de SFA analyse video.

    • @wimberkers6901
      @wimberkers6901 Місяць тому

      @@PepijnSchoemakerWebinars Hey Pepijn, harstikke bedankt dit is al top. Nee het probleem is juist dat die analyse voor de score van de concurrenten ik niet weet hoe ik die uitvoer, hoe bepaal ik die scores ik heb de waardepropositie canvassen, die in mijn ogen genoeg info geven om dit te doen alleen hoe faciliteer ik en schrijf ik een dergelijke analyse om tot die scores te komen? Het probleem zit meer daar.

    • @wimberkers6901
      @wimberkers6901 Місяць тому

      @@PepijnSchoemakerWebinars Iniedergeval al harstikke bedankt dan ga ik de MABA en SFA nog eens goed bekijken thankss!

    • @PepijnSchoemakerWebinars
      @PepijnSchoemakerWebinars  Місяць тому +1

      @@wimberkers6901 in je meso analyse. Waar de concurrentie analyse plaatsvindt. Daar schrijf je je analyse en voeg je zoveel mogelijk bronnen toe.

    • @wimberkers6901
      @wimberkers6901 Місяць тому

      @@PepijnSchoemakerWebinars Harstikke bedankt voor je reactie dan ga ik daar nog eens naar kijken!😁