Rotterdam en de Ziel van de Wederopbouw - Afl. 4

Поділитися
Вставка
  • Опубліковано 12 вер 2024
  • .In de vierde aflevering van de Ziel van de Wederopbouw praten we met onderzoeker Gerrie Andela over het ontstaan van de Lijnbaan en waarom deze oer-Rotterdamse winkelstraat zo bijzonder is. We duiken in de archieven van Het Nieuwe Instituut waar heel veel bouwtekeningen van de wederopbouw van Rotterdam liggen opgeslagen. En Kees Vrijdag voert met Roterodamum actie voor de renovatie van misschien wel het meest bijzondere kunstwerk van Rotterdam: de Gabo. Het meters hoge kunstwerk markeerde het einde van de wederopbouw, maar staat anno 2016 weg te roesten voor de deur van Bijenkorf op de Coolsingel.
    En verder in aflevering 4: “Het is het toonbeeld, hét symbool van de wederopbouw. Het straalde het optimisme in de stad uit, met de opening van nieuwe Bijenkorf aan da wat Rotterdam geworden is: een heel groot succes.” Dat zegt Kees Vrijdag staand voor de Gabo. Dit kunstwerk van de Russisch-Amerikaanse kunstenaar Naum Gabo werd in 1957 onthuld en markeerde het einde van de wederopbouw. Anno 2016 staat het er in erbarmelijke toestand bij op de Coolsingel.
    De reden waarom de Gabo niet gerestaureerd word stuit bij veel Rotterdammers op onbegrip. “Het ligt erg ingewikkeld: de eigenaar van het gebouw is ook de eigenaar van het beeld, omdat het onlosmakelijk met het gebouw is verbonden. Dat is niet de Bijenkorf want die huurt het gebouw van de vastgoed eigenaar. Wel is het warenhuis de oorspronkelijke schenker van het beeld. Het is een centenkwestie,” aldus Vrijdag.

КОМЕНТАРІ • 1