Salut Fabi . Foarte bine documentat dar as mai adauga ca la pastele de polishat (batoanele) de care vorbesti culoarea are legatura si cu tipul de material ce este supus polisharii. Sunt paste recomandate pentru inox , aluminiu, plastic etc . Culoarea este legata de granulatie si teoretic poate polisha diferte materiale dar este bine sa consultam specificatiile producatorului ca sa avem eficienta maxima . Bafta si spor in tot ce faci .
De acord cu tine, nu sunt expert in pastele abrazive, m-am documentat cat sa inteleg rolul si aplicatia lor. Sunt multe de zis. Ce gasesc confuz insa, este faptul ca informatia comerciantilor sau a producatorilor este incompleta si confuza in privinta lor. Ei ofera informatii de referinta insa cand vine vorba de compozitia lor si granulatia (mai ales la comercianti este insuficienta) Ce ramne de facut este ca tu utilizatorul sa le testezi in aplicatia ta specifica si sa te opresti atunci cand ai gasit ceea ce ti se potriveste.
De inlocuit nu din mai multe motive si depinde despre ce tip vorbim: 1- masatul metalic realiniaza taisul (nu ascute) si doar asta face si este folosit la otelurile moi 2-masatul diamantat si ceramic sunt singurele care ascut/pilesc material chiar si la oteluri cu duritate inalta (dar nu recomand) insa cel diamantat lasa un tais prea agresiv cu bavura si trebuie urmat de cel ceramic care este mai fin 3-costurile difera drastic deoarece sunt scumpe si trebuie luate impreuna din motivul mentionat mai sus 4-stropul de piele este mai ieftin (se poate confectiona usor) 5-se poate folosi cu pasta abraziva de diferite granulatii pentru diferite tipuri de finish dorite 6-atat pielea simpla care contine diferite grasimi cat si in combinatie cu paste abrazive pe langa realiniere tais si debavurare dupa ascutire, mai au si rolul de a oferii luciu lamei (ceea ce masatele nu o fac) si la un cost incomparabil mai mic fata de un masat diamantat sau ceramic de BUNA calitate. 7-masatele ieftine de comert de pana in 100 ron le poti arunca la gunoi (mici exceptii) 8-Masatele in 90% din cazuri creaza o burta/curbura la tais dupa utilizari multiple, in zona se calcai a lamei sau diferite sectiuni ale lamei, datorita presiunii si tehnicii necorespunzatoare de utilizare. Acest lucru duxe inevitabil la imposibilitatea de utilizare corecta a lamei pe tocator mai ales la cutitele ce au garda! Tot datorita acestei situatii ajungi sa reprofilezi lama la starea initiala de nou care inseamna sa pilesti mai mult matetial decat necesar pentru aceasta corectie, lucru care la randul lui duce si la nevoia de subtiere lama. Personal stau departe de masate deoarece in timp creaza toate aceste situatii neplacute care atrag dupa sine consum de energie, timp, frustrari, cheltuieli suplomentare etc.
Salut Fabi .
Foarte bine documentat dar as mai adauga ca la pastele de polishat (batoanele) de care vorbesti culoarea are legatura si cu tipul de material ce este supus polisharii.
Sunt paste recomandate pentru inox , aluminiu, plastic etc .
Culoarea este legata de granulatie si teoretic poate polisha diferte materiale dar este bine sa consultam specificatiile producatorului ca sa avem eficienta maxima .
Bafta si spor in tot ce faci .
De acord cu tine, nu sunt expert in pastele abrazive, m-am documentat cat sa inteleg rolul si aplicatia lor. Sunt multe de zis.
Ce gasesc confuz insa, este faptul ca informatia comerciantilor sau a producatorilor este incompleta si confuza in privinta lor.
Ei ofera informatii de referinta insa cand vine vorba de compozitia lor si granulatia (mai ales la comercianti este insuficienta)
Ce ramne de facut este ca tu utilizatorul sa le testezi in aplicatia ta specifica si sa te opresti atunci cand ai gasit ceea ce ti se potriveste.
Ma interesează dacă pot ascuți și cuțitele normale de bucătărie
Ascut in principiu orice cutit . Pentru mine personal prefer cele de bucatarie in special japoneze!
Salut, de masat ce părere ai? Poate înlocui stropul?
De inlocuit nu din mai multe motive si depinde despre ce tip vorbim:
1- masatul metalic realiniaza taisul (nu ascute) si doar asta face si este folosit la otelurile moi
2-masatul diamantat si ceramic sunt singurele care ascut/pilesc material chiar si la oteluri cu duritate inalta (dar nu recomand) insa cel diamantat lasa un tais prea agresiv cu bavura si trebuie urmat de cel ceramic care este mai fin
3-costurile difera drastic deoarece sunt scumpe si trebuie luate impreuna din motivul mentionat mai sus
4-stropul de piele este mai ieftin (se poate confectiona usor)
5-se poate folosi cu pasta abraziva de diferite granulatii pentru diferite tipuri de finish dorite
6-atat pielea simpla care contine diferite grasimi cat si in combinatie cu paste abrazive pe langa realiniere tais si debavurare dupa ascutire, mai au si rolul de a oferii luciu lamei (ceea ce masatele nu o fac) si la un cost incomparabil mai mic fata de un masat diamantat sau ceramic de BUNA calitate.
7-masatele ieftine de comert de pana in 100 ron le poti arunca la gunoi (mici exceptii)
8-Masatele in 90% din cazuri creaza o burta/curbura la tais dupa utilizari multiple, in zona se calcai a lamei sau diferite sectiuni ale lamei, datorita presiunii si tehnicii necorespunzatoare de utilizare. Acest lucru duxe inevitabil la imposibilitatea de utilizare corecta a lamei pe tocator mai ales la cutitele ce au garda!
Tot datorita acestei situatii ajungi sa reprofilezi lama la starea initiala de nou care inseamna sa pilesti mai mult matetial decat necesar pentru aceasta corectie, lucru care la randul lui duce si la nevoia de subtiere lama.
Personal stau departe de masate deoarece in timp creaza toate aceste situatii neplacute care atrag dupa sine consum de energie, timp, frustrari, cheltuieli suplomentare etc.