Rosé Kalverhouders luiden noodklok! (lees bericht)

Поділитися
Вставка
  • Опубліковано 27 жов 2020
  • BREAKING 👇👇👇DEEL BERICHT AJB👍
    Rosékalverhouders luiden noodklok
    Ondernemers tussen wal en schip, voortbestaan in gevaar
    Rosékalverhouders luiden de noodklok. Door de coronacrisis lijden ze dermate grote verliezen dat het voortbestaan van hun bedrijven en de sector in gevaar komt. Ondanks het feit dat landbouwminister Carola Schouten verschillende land- en tuinbouwsectoren ruimhartig financieel ondersteunt, weigert ze de rosésector een helpende hand toe te steken.
    Anders dan hun collega’s met blankvleeskalveren heeft het merendeel van de rosékalverhouders geen vast contract met een slachterij of integrator. Ongeveer 40 procent van alle kalverhouders is rosékalverhouder die voor eigen rekening en risico kalveren houdt. Het gaat om ongeveer zeshonderd bedrijven. Vanaf 16 maart zijn de verliezen bij deze groep opgelopen naar 100.000 tot 300.000 euro per volwaardig gezinsbedrijf.
    TVL niet van toepassing
    Hoewel het kabinet gisteren bekend heeft gemaakt dat de subsidieregeling Tegemoetkoming Vaste Lasten (TVL) open wordt gesteld voor alle ondernemers uit alle bedrijfssectoren, kunnen rosékalverhouders hier geen gebruik van maken. De regeling stelt dat het omzetverlies minimaal 30 procent moet bedragen om in aanmerking te komen. Kalverhouders hebben te maken met een prijsdaling van 25 procent, maar omdat de winstmarges relatief klein zijn en de productiecyclus acht tot twaalf maanden duurt, zijn de kosten veel hoger dan de opbrengsten, wat leidt tot bovenstaande verliezen.
    Rutte: niemand in de steek laten
    De groep kalverhouders wil dat de overheid de financiële zorgen serieus neemt. Premier Rutte deed in maart de belofte dat ondernemers niet in de steek gelaten worden. 140.000 bedrijven hebben ondertussen gebruik gemaakt van de NOW-regeling waarvoor de regering 8 miljard euro beschikbaar heeft gesteld. De regeling voorziet in een tegemoetkoming in het loon van medewerkers. Aangezien rosékalverhouders overwegend familiebedrijven zijn, zonder personeel, hebben zij geen gebruik kunnen maken van de NOW-regeling.
    Wel geld voor andere sectoren
    Minister Schouten heeft in mei wel 650 miljoen euro beschikbaar gesteld voor de sierteelt, onderdelen van de voedingstuinbouw en fritesaardappelen omdat in die sectoren de marktprijzen dramatisch kelderden. De aardappelsector heeft ruim gebruik gemaakt van hun deel van de regeling (50 miljoen euro). In de andere sectoren is prijsherstel opgetreden waardoor van de overige 600 miljoen nagenoeg geen gebruik gemaakt is. Het geld beschikbaar stellen voor de kalversector zou voor de hand gelegen hebben. De prijzen van kalfsvlees zijn immers vanaf begin april naar een historisch laag niveau gedaald en sindsdien nauwelijks gestegen. De minister heeft die keuze echter niet willen maken.
    Weinig kennis van kalverhouderij
    Ondanks verschillende oproepen door belangenverenigingen van kalverhouders en individuele kalverhouders richting het ministerie, de minister en de vaste Kamercommissie landbouw, geeft de minister aan dat ze haar standpunt niet wil heroverwegen. De argumenten die ze daarbij gebruikt, getuigt van weinig kennis van de kalverhouderij. Steeds wijst ze naar de grote marktpartijen (integraties/slachterijen) die de financiële klappen op zouden kunnen vangen voor kalverhouders. Rosékalverhouders werken niet op contractbasis voor een grote speler in de markt en voelen de gevolgen al meer dan een half jaar direct in hun portemonnee. Het einde van de verliezen is daarbij nog niet in zicht.
    Liever steun dan lovende woorden
    Kortom, rosékalverhouders dreigen tussen de wal en het schip te vallen. In haar ‘Voortgangsrapportage programma duurzame veehouderij’ van 22 oktober j.l spreekt de minister haar lof uit over de rosékalverhouderij die ze als innovatief bestempeld. Liever dan lovende woorden, ontvangen de rosékalverhouders een financiële vergoeding die hen door de coronacrisis kan helpen. Financieel gezonde kalverbedrijven zijn zonder hun toedoen in zwaar weer gekomen. Het is niet meer dan normaal dat de minister deze sector door de crisis helpt, net zo als ze andere sectoren geholpen heeft.
    Investeren in verdere verduurzaming
    De financiële verliezen bij rosékalverhouders zijn op dit moment dermate groot dat een periode van vijf jaar met normale prijzen nodig is om deze verliezen weg te werken. Van de andere kant vraagt de minister aan kalverhouders om verdere stappen te ondernemen in duurzaamheid. Die stappen kosten geld. Het is voor rosékalverhouders onmogelijk te voldoen aan nieuwe duurzaamheidseisen als de minister deze groep nu aan hun lot over laat!

КОМЕНТАРІ • 3

  • @gekkegeert2885
    @gekkegeert2885 3 роки тому

    Mijn ooms hebben ook een kalver mesterij mooi bedrijf

  • @PartySpock
    @PartySpock 3 роки тому

    Verrader Rutte wil 1 miljoen immigranten , wiebelstroom en siliciumvelden op het prachtige boerenland👍