Nederland in de oorlogsjaren 1940-1945 | Documentaire

Поділитися
Вставка
  • Опубліковано 25 січ 2023
  • In mei 1940 werd het door Duitsland aangevallen en veroverd en in mei 1945 door voornamelijk Amerikaanse, Britse en Canadese troepen bevrijd. De Nederlandse kolonie Nederlands-Indië werd in 1942 door Japan met militair geweld bezet. In augustus 1945 gaven de Japanners zich over. Suriname en het Caribisch deel van het Koninkrijk der Nederlanden bleven buiten de oorlog. Men kan grofweg voor Europees Nederland de Tweede Wereldoorlog in vier fasen onderscheiden:
    1 september 1939 tot 10 mei 1940, waarin Nederland neutraal was en trachtte te blijven;
    10 mei 1940 tot 22 juni 1941, de 'meevallende bezetting', waarbij Seyss-Inquart in zijn bestuur de 'fluwelen handschoen'-aanpak hanteerde en de economische uitbuiting nog beperkt bleef;
    22 juni 1941 tot 6 juni 1944, doordat de oorlog steeds minder in het voordeel van Duitsland verloopt, neemt de economische uitbuiting toe en wordt de bezetting grimmiger.
    6 juni 1944 tot 4 mei 1945, waarbij honger en gebrek hun toppunt bereiken tijdens de Hongerwinter en ook de Duitse bezetter meer en meer zijn greep verliest maar tevens steeds onberekenbaarder wordt. Enerzijds oefenen kopstukken matigende invloed uit, anderzijds worden nog vernielingen aangericht.
    Gedwongen arbeid en de Atlantikwall
    Eén van de meest ingrijpende gebeurtenissen voor de Nederlandse bevolking tijdens de bezetting was de Arbeitseinsatz. Dit hield in dat elke man tussen 18 en 45 tewerk kon worden gesteld in Duitse fabrieken. Als gevolg van dit programma werden ongeveer 500.000 Nederlandse mannen afgevoerd naar Duitsland. Het leven in de fabrieken was hard en gevaarlijk, omdat de gebouwen regelmatig werden gebombardeerd door de geallieerden. Werkweigeraars waren gedwongen om onder te duiken.
    Rond 1943 liepen de spanningen tussen de Nederlanders en de Duitse bezetters op. De vijandigheid verergerde door de bouw van de Atlantikwall, een gigantische verdedigingslinie aan de kust die liep van het zuidwesten van Frankrijk tot aan Denemarken en Noorwegen. In Nederland werd de muur dwars door delen van Den Haag en Scheveningen gebouwd, waarbij een aantal Nederlanders gedwongen werd mee te helpen aan de constructie. In totaal werden tienduizenden uit hun huizen geëvacueerd om plaats te maken voor de aanleg van de muur. U kunt meer te weten komen over de geschiedenis van de Atlantikwall door het Waddengebied te bezoeken in het noorden van Nederland.
    Het Nederlandse verzet
    Uiteraard waren er Nederlanders die niet konden verdragen wat er gebeurde met hun land en de mensen, en zij verzetten zich tegen de bezetting. De spionage, sabotage en het communicatienetwerk van het verzet speelde een belangrijke rol bij de bevrijding van Nederland. Het verzet bestond voornamelijk uit kleine, onafhankelijke groepen die op verschillende manieren probeerden de bezetters tegen te werken, onder andere door het vervalsen van geld en rantsoenbonnen, het verzamelen van informatie, het publiceren van ondergrondse kranten en het saboteren van telefoon- en spoorlijnen. Bij ontdekking werden leden van het verzet onmiddellijk ter dood veroordeeld.
    In Scheveningen kunt u nog steeds het Oranjehotel bezoeken. Hier werden leden van het verzet gevangen gehouden en verhoord. Ongeveer 250 gevangenen werden later ter dood veroordeeld en geëxecuteerd op de nabijgelegen Waalsdorpervlakte. De Duitsers namen na een actie van het verzet wrede represailles. In het dorp Putten werden 602 mannen, bijna de gehele mannelijke populatie, gearresteerd en afgevoerd naar concentratiekampen na een aanval op een voertuig met leden van de Wehrmacht. In het gehucht Woeste Hoeve werden bij een razzia 116 mannen verzameld en ter plekke geëxecuteerd nadat verzetsstrijders de hoogste vertegenwoordiger van de SS in Nederland, Hanns Rauter, ernstig hadden verwond. Nog eens 147 gevangen werden door de Gestapo op verschillende locaties geëxecuteerd. Dit was de grootse massa-executie in Nederland tijdens de Tweede Wereldoorlog.
    Een andere manier waarop het verzet behulpzaam was, was door vluchtelingen en vijanden van het naziregime te verstoppen en onderdak te verlenen, zoals Anne Frank en haar familie in het Achterhuis. Behalve het Achterhuis kunt u vandaag de dag ook Het Verscholen Dorp bezoeken in de dichte bossen bij Vierhouten, waar ongeveer 80 mensen zich meer dan een jaar schuilhielden. Een ander toevluchtsoord was Nieuwlande in Drenthe, een van slechts twee dorpen in de wereld die de Yad Vashem onderscheiding kreeg van de staat Israël voor het redden van Joodse mensen tijdens de oorlog.

КОМЕНТАРІ • 9

  • @frutt5k
    @frutt5k 4 місяці тому +2

    Een film uit de tijd dat iedereen in het verzet had gezeten, als je ze na de oorlog hoorde.

  • @Harry-Hartmann
    @Harry-Hartmann 8 місяців тому +5

    Een zeer goede,& interessante Video 👍🏻

  • @schilderlesonline316
    @schilderlesonline316 4 місяці тому +1

    Wat een akelige tijd 😢 niet te begrijpen

  • @edvanes5178
    @edvanes5178 3 місяці тому

    Best eng, vandaag de dag is onze krijgsmacht ook een lachertje door jarenlange bezuinigingen terwijl er weer oorloog is paar 1000 km verderop.

  • @jandewandelaar9256
    @jandewandelaar9256 4 місяці тому +2

    Mijn opa is ook gesneuveld in de oorlog, hij is dronken uit de wachttoren gevallen.

  • @igorrogov4179
    @igorrogov4179 7 місяців тому

    Schaamte