@Sofia-0001 As fi curios sa aud cum s-a realizat "simbioza " traco-celtica care a influentat limbile italice, occitana ,catalana si galiciana . Cum a influentat aceste limbi si in ce perioada ? Dupa cate stiu eu , limbile indo-europene care stau la baza formarii limbilor europene moderne , sunt formate inainte migratiei din stepa . Apoi avem migratii din culturi diferite - tracii , cel mai probabil din Yamnaya si culturi derivate , iar celtii.italicii din CordedWare si derivate . De asemena as vrea sa aud care sunt argumentele existentei unei populatii tracice in interiorul Bazinul Carpatic - Panonia . Nu am reusesc sa gasesc descoperiri arheologice care sa arate o similitudine a culturilor tracilor din Balcani cu cele din interiorul Carpatilor . Despre mentiuni istorice nici nu poate fi vorba pana a inceput sa se faca varza numita geto-daco-traci . Sunt mentionati in schimb Agatirsii , de catre Herodot - dar ignorati total de istoria noastra si de dacopati . Si sunt mentionati exact in aceeasi perioada in care cei mai moderati spun ca dacii ar fi aparut in Bazinul Carpatic - adica sec 6 BC , nu se stie de unde . Erau getii, dacii, tracii de aceeasi origine si daca acea origine este un iranica ? Care sunt cuvintele de substrat "consistent " Paleo-Balcanic din limba romana si cum se demonstreaza apartenenta lor acestui substrat ?
Felicitari. Am ascultat cap - coada cu mare atentie si nu am nici o remarca de completare sau vre-o intrebare de pus. Frumoasa expunere si fara excentrisme, corecta concluzia la care Ovidiu a ajuns odata cu trecerea anilor de exil. Chiar mi-a facut mare placere sa ascult, fiind un urmaritor destul de fidel al prezentarilor dumneavoastra. Va urez spor la inca multe altele.
material bun. 3 aspecte as comenta: 1. dupa ce a lins clantele prin palatele din roma, evident ca orice alta locatie ii pute, desi, cred ca la vremea respectiva tomis/calatis erau foarte foarte interesante ca viata, avand deja cateva sute de ani de existenta, comert viu cu zona "necunoscuta", posibilitati si oportunitati de crestere si imbogatire (fapt mentionat in alte scrieri latine contemporane). 2. despre barbaria getilor si ca sunt omoruri si jafuri... romanii nu faceau acleasi lucru? 75% din cuceririle lor au fost bazate pe pretexte (se simteau jigniti), cuceriri ce erau urmate de crime si jaf la nivel macro. 3. ipoteza mea despre zecile de neamuri de sciti... majoritatea nu au fost populatii per se. majoritatea fiind triburi "familiale", nici macar etnice (gen duncan mcleod from the clan mcleod). in momentul in care liderul carismatic murea, clanul se aimila unei alte populatii ps. latina scrisa a lui tacitus, ovidiu etc difera de ce vorbeau muritorii de rand. si obidiu exagera foarte mult in speranta ca va fi rechemat la roma. altfel, "niciun cuvant in latina" cuprinde si cele 20-25 cuvinte indoeuropene comune la greci/"latini"/ germanici?
O singura mențiune. Abkhazii și georgienii sunt doua popoare distincte. Abkhazii sunt circazieni iar georgienii kartvelieni. Limbile sunt foarte diferite de asemenea. Dpdv istoric regatul Abkhaziei a fost fie suzeran Georgiei, fie a făcut parte din ea, dar populație abkhaza e nativa.
@@dacicus090😂😂😂 bo.ule abhazii cecenii inguși gruzinii se înțeleg între ei mai bine decât sicilienii cu friulanii sau sarzii lombarzii trentinii umbrii venețienii
@@dacicus090Georgia a format-o un trib Alan masageti sa insurat cu o prințesă georgiana si a format Georgia e trib iranic si abhaziacirxasieni mix hunii
Oricum luptele dintre dacogeti și romani sunt sculptate atât pe columna lui Traian cat și pe monumentul de la Adamclisiasa ca nu poate spune nimeni ca Dobrogea nu a aparținut dacogetilor! Așa a fost și așa va rămâne în veci vecilor
@@ionivanciu9487 nu a aparținut daco-getilor ci getilor. Iar getii din Dobrogea erau îmbrăcați ca sarmatii. Daco-getii sunt o noțiune apărută prin sec 19 pt a pune în aceeași oala și dacii și getii . Dar când dacii sunt pomeniți pt prima oara, erau o populație situata în alta regiune decât getii. Deci nu dacii le-a aparținut Dobrogea. Decebal doar a purtat niște lupte acolo, pe care le-a pierdut.
nu cred ca daciu si romanii vorbeau aceeasi limba insa chiar daca era inrudita oamenii nu pricep o iota din limba geamana. am vazut asta la franceza-italiana-romana si la engleza-germana. deci faptul ca getii nu intelegeau latina nu inseamna neaparat ca limbile nu erau inrudite
@@Vanu-wo7px albaneza nu e deloc asemănătoare cu a dacilor. Nu există nici o dovadă. Dovada că noi vorbim limba dacilor este deja pentru că avem foarte multe cuvinte ín folosinţă zilnică şi fără de care noi pur şi simplu nu am putea comunica. Ce e aşa de greu de înţeles? Şi un copil cu logică simplă poate să deducă. Limba albaneză nu are nimic comun cu daca.
Salut,Nefiltrat-e)) O'ntrebare,ce nu ține de subiectul de azi:-poți să povestești despre relocarea silită in teritoriile RO de azi a bulgarilor, de către Mihai Viteazul,și a rutenilor,de către Ștefan cel Mare?Și..dacă au mai avut loc așa fenomene pe timpurile celea.Mulțam)
@@booneclaudi753 Momentul istoric constă în faptul,că prin sec.16 în Polonia începe silirea ortodocșilor de a se alinia la biserica greco-catolică nou-formată.Mulți ruteni(ruși,cum erau numiți de români)au emigrat în Moldova dintre Prut și Nistru,slab populată,pentru a-și păstra credința.În RM vre-o 50-50% din satele ucrainești sunt fondate în perioada dată.Și mai există multe localități,care s-au "moldovenizat" la 100,purtând pînă acum denumiri ruse-Ruseni,Rusca,etc.
Ovidiu spune asa ma inconjoara sarmatii neam de oameni salbatici , besii si getii limba besi seamana perfect cu limba Română , iar Ovidiu a invatat limba geta ! Deci aveam o limba geta
Batranul 'localnic' afirma ca e de loc din Taurida, iar ce ai inteles tu e ca era de alta etnie, decat cea Getica. Desi Ovid spune clar ca au comunicat in limba Getilor, care in timp invinsese Greaca, ca limba de comunicare in regiune si pe care o invatase intre timp. Evident ca in acest caz fie Getica era lingua franca la vestul si nordul Marii Negre, fie ca in Taurida se vorbea 'si' limba Getilor sau batranul invatase limba Getilor, traind in regiune mai multi ani. Cat despre similitudine lingvistica, ai impresia ca un taran Roman de azi, dupa secole de Latinizare si Neo Latinizare, ar intelege vreo boaba de Latina Clasica? Mai ales unii Geti nascuti din influnte Traco Baltice, Cimero - Iranice, Paleo Balcanice, populatii cu elite Cimeriene, Iranice, Celtice, Germanice, etc la nord vestul si vestul Marii Negre? Fara a fi nici eu de acord cu cealalta obtuzitate, a Dacopatiilor, un stadiu mai recent in evolutia strabunilor nostri, raman la aceeasi parere ca ai o abordare ingusta, mercantila, in cautare de senzational, chiar cu riscul de a raspandi informatii false, de multe ori anti romansesti.
Ovidiu spune în același timp că învățase și limba sarmaților. A doua la mână, bătrânul spune că vine din Sciția dintr-un pământ pe care strămoșii lui l-au numit Taurida și care nu e departe de pământul getic. Deci moșul face deosebire între ținutul său și cel getic. Concluzia logică e aceea că zona era una multietnica, că geții erau amestecați cu sciții și că nu pricepeau latină. Care era gradul de rudenie între latină și limba geților, în cadrul familiei indo-europene, e altă poveste. Probabil similar cu cel dintre latină și slavona bisericească. Din puținele toponime daco-getice ce au ajuns până la noi, ele par mai aproape de limbile slave și baltice decât de latină.
@@nefiltrat6934 Dar nu spune nicaieri ca au vorbit in limba Sarmata si in acelasi timp batraul afirma ca vine din Scythia, din pamantul numit Taurida, care se invecineaza cu pamntul Getilor. Spune-mi te rog unde era Tomisul? Cine erau stapani in pamantul Scythiei Minor? Ce limba se vorbea oficial in Scythia Minor? Getii, limba Getica. Esti intr-o grava eroare sa crezi ca limba Getilor era inrudita sau suna precum Slava, o limba care s-a format la sute de ani dupa, prin simbioza la baza a unor populatii Balto - Iranice si ce au asimilat apoi imprejur. Da, ramura nord estica a Getilor a fost amestecata cu populatii Baltice si Iranice sute de ani, dar Getii sudici si vestici s-au format prin simbioza cu populatii Anatoliene, Paleo Balcanice si Italo - Celtice, in diverse perioade timp si spatiu. Cele mai bune exemple a parte din limbile Getice sunt Occitana, Catalana si in special Galiciana, pentru Daco - Getii din partea vestica a Romaniei de azi. Si destuol de sigur mare partye din vocabularul limbii Romane contine un substrat consitent Paleo Balcanic, dobandit si de populatiile Italice, formate la un moment dat printr-o simbioza Traco - Celtica si despartite de acestea in Pannonia, in perioada Bronzului urmata de deplasarea in cateva valuri inspre peninsula ulterior numita Italica.
@@Sofia-0001 As fi curios sa aud cum s-a realizat "simbioza " traco-celtica care a influentat limbile italice, occitana ,catalana si galiciana . Cum a influentat aceste limbi si in ce perioada ? Dupa cate stiu eu , limbile indo-europene care stau la baza formarii limbilor europene moderen , sunt formate inainte migratiei din stepa . Apoi avem migratii din culturi diferite - tracii , cel mai probabil din Yamnaya si culturi derivate , iar celtii.italicii din CordedWare si derivate . De asemena as vrea sa aud care sunt argumentele existentei unei populatii tracice in interiorul Bazinul Carpatic - Panonia . Nu am reusesc sa gasesc descoperiri arheologice care sa arate o similitudine a culturilor tracilor din Balcani cu cele din interiorul Carpatilor . Despre mentiuni istorice nici nu poate fi vorba pana a inceput sa se faca varza numita geto-daco-traci . Care sunt cuvintele de substrat "consistent " Paleo-Balcanic din limba romana si cum se demonstreaza apartenenta lor acestui substrat ?
@@seaman5705 Celto Italicii nu sunt din Corded Ware, sunt din Yamnaya, predominat L23 si max 10% J2b si R1a cumulat. L23 s-a divizat in L51 vestic, din care in epoca bronzului rezulta Proto Celtii si Z2103 estic, din care un prim val de PIE se deplaseaza in Anatolia, urmat de Proto Traci. Intre 2200 - 1800/1750 BC proto Tracii se intindeau de peste Don pana in vestul Ucrainei si apoi in estul Panoniei si nord vestul Romaniei (cultura Otomani) Cel mai tarziu pana in 1200 BC se deplaseaza inspre sud si ajung cel putin pana in nord vestul Anatoliei, posibil in sudul Caucazului si Capadocia de azi. Estul Hallstatt-ului e Tracic, cultura Gava in estul Hallstatt e Proto Dacica. Grupul Italic se formeaza la confluenta Traco - Celtica in Panonia si se deplaseaza in cateva valuri spre peninsula ulterior numita Italica. Facand abstractie de faptul ca fondatorii Romei au fost un amestec Italo - Pelasg, limba Romana a mostenit peste 3000 de cuvinte de origine Paleo Balcanica.
@@nefiltrat6934 ce ti se pare tie apropiat de limbile balto-slave e mostenire din limbi iraniene vechi aflate in contact cu Zona baltica si avand si o mostenire comuna proto indoeuropeana inexact numita satem, un termen ambiguu si inexact, dar nu exista momentan altul mai bun. Eu personal il folosesc numai cu tipi ca tine care gandesc in astfel si cu astfel de termeni. Noroc bun!
Poate ar fi interesant ca data viitoare sa ne povestesti despre Simion Dascalul si despre afirmatia lui ca românii sunt urmași ai prizonierilor latinofoni ai Bizantului.
Ruminii nau nicio legătură cu italieni ruminii sint vlahii macedonii ciobani din Macedonia de Nord rim migratorii cu oile in dacia di Dobrogea erau romii scitii getii si masagetii dacii erau celto austrieci
Interesanta si mentiunea Iazigilor , care la vremea aia incep sa ocupe Panonia si vestul Banatului si al Crisanei . De observat ca in regiune traiesc triburi de toate etniile si originile , ceea ce ma face sa concluzionez ca nu exista nici un regat serios in zona . Cred ca uniunile tribale erau regula de scurta durata , iar "marea Dacie" este o inventie . Se spune ca Dacia lui Burerbista , care nu cred ca a fost vreodata un regat , nicidecum un "imperiu", s-a impartit dupa uciderea acestuia in 5 regate mai mici . Unul dintre cele 5 ar fi fost cel care a devenit , cel a lui Decebal - cel cucerit de Romani . In rest nu prea exista dovezi de organizare statala in "marea Dacie" , dupa cum nu exista dovezi de acest gen nici din "imperiul" lui Burebista . Avem prostul obicei de a considera un teritoriu pradat odata de vreun dac sau get ca facand parte dintr-o tara ipotetica care desigur ca nu a existat niciodata . Iar daca luam in considerare multitudinea de triburi diferite din zona, de la gete, la sarmate, iranice , celte , germanice , instituirea unui stat ar fi fost foarte dificila .
😂😂😂 fă-ți testul ADN sunt sigur că n-ai nici o pu.la ADN persian german sarmat hun+mongol tătar,de Dromichete ai auzit de Durpaneus de regina Tomiris a geților mari , de Cucuteni cum au creat Taoismul în China 5 țări după Burebista îs Maramureș Bolohovenia Moldova Transilvania Valahia sau tu ești prost noi nu avem nimic cultural nici cu Celții deci multe balade au fost scrise fă la Iași teste ADN sunt sigur că nu-s ca la Teheran la Galați la fel nus ca la Galezi sau scoțieni
MAI informeazate inainte de a afirma anumite idei ale tale,DE poporul nostru a vorbit si HERODOT si STRABONE,si in alte tari in istoria lor vorbesc despre ZAMOLXIS ,DACI SI REGATUL LUI BUREBISTA ERA DE LA DANIMARCA PINA LA NISTRU.PUNETI VA INTREBAREA ??? UNDE A DISPARUT OPERA " DE BELLO DACICO"???????? POATE VREODATA VA IESI LA IVEALA ADEVARATA ISTORIE A STRAMOSILOR NOSTRI DACII. SALUTARI👵🏻👍🖐❤❤❤❤❤🇷🇴🇷🇴🇷🇴❤❤❤🇮🇹🇮🇹🇮🇹
@@adriandragon2172 Ia pune tu un citat din marii istorici despre cum a "faurit" Burebista un regat mare si puternic . Unde era capitala ? Ce institutii ale regatului ala sunt atestate ? Ce arhive/scrieri a lasat in urma sa regatul ala ? Ca era forma de guvernamant ? Cum explici ca "regatul mare si puternic" s-a destramat urgent la moartea lui Burebista ? Cum explici ca Iazyges au cucerit o parte importanta a "regatului mare si puternic" , fara nici o batalie importanta . Cred ca confunzi cuceririle temporare cu "regatul mare si puternic" .
@@adriandragon2172 Ia pune tu un citat din marii istorici despre cum a "faurit" Burebista un regat mare si puternic . Unde era capitala ? Ce institutii ale regatului ala sunt atestate ? Ce arhive/scrieri a lasat in urma sa regatul ala ? Care era forma de guvernamant ? Cum explici ca "regatul mare si puternic" s-a destramat urgent la moartea lui Burebista ? Cum explici ca Iazyges au cucerit o parte importanta a "regatului mare si puternic" , fara nici o batalie importanta . Cred ca confunzi cuceririle temporare cu "regatul mare si puternic" .
Nu doar că a învățat limba localnicilor dar a și scris poezie în limba geților... din păcate nu s-a păstrat nimic. S-a plâns adesea că nu putea să adoarmă din cauza petrecăreților ce cântau dintr-un soi de cimpoi sau așa ceva. Bănuiesc că în viața de zi cu zi o femeie sau vreo babă locală îi făcea curățenie și ceva de mâncare și ușor ușor și-a mai îndulcit părerile, prejudecățile de superioritate romană
L ai făcut pe Ovidiu de vreo 3 ori cel puțin patetic..te urmăream fiindcă păreai obiectiv dar te îndrepți către categoria haterilor cu pași repezi..sper totuși sa nu
@@alfa11dim Daco-get e un concept de secolul 19 . In Dobrogea erau geti - de aia care nu erau traci - cum credeau grecii din timpul lui Herodot . Dacii mai ajungeau pe acolo ca sa-si ia bataie de la romani . In rest , Strabo ii localizeaza dincolo de Carpati .
Mulțumesc pentru informații,,, felicitări pentru cercetare în domeniul istoriei
@Sofia-0001 As fi curios sa aud cum s-a realizat "simbioza " traco-celtica care a influentat limbile italice, occitana ,catalana si galiciana . Cum a influentat aceste limbi si in ce perioada ?
Dupa cate stiu eu , limbile indo-europene care stau la baza formarii limbilor europene moderne , sunt formate inainte migratiei din stepa . Apoi avem migratii din culturi diferite - tracii , cel mai probabil din Yamnaya si culturi derivate , iar celtii.italicii din CordedWare si derivate .
De asemena as vrea sa aud care sunt argumentele existentei unei populatii tracice in interiorul Bazinul Carpatic - Panonia . Nu am reusesc sa gasesc descoperiri arheologice care sa arate o similitudine a culturilor tracilor din Balcani cu cele din interiorul Carpatilor . Despre mentiuni istorice nici nu poate fi vorba pana a inceput sa se faca varza numita geto-daco-traci . Sunt mentionati in schimb Agatirsii , de catre Herodot - dar ignorati total de istoria noastra si de dacopati . Si sunt mentionati exact in aceeasi perioada in care cei mai moderati spun ca dacii ar fi aparut in Bazinul Carpatic - adica sec 6 BC , nu se stie de unde .
Erau getii, dacii, tracii de aceeasi origine si daca acea origine este un iranica ?
Care sunt cuvintele de substrat "consistent " Paleo-Balcanic din limba romana si cum se demonstreaza apartenenta lor acestui substrat ?
Felicitari. Am ascultat cap - coada cu mare atentie si nu am nici o remarca de completare sau vre-o intrebare de pus. Frumoasa expunere si fara excentrisme, corecta concluzia la care Ovidiu a ajuns odata cu trecerea anilor de exil. Chiar mi-a facut mare placere sa ascult, fiind un urmaritor destul de fidel al prezentarilor dumneavoastra. Va urez spor la inca multe altele.
Subscriu!
In Taurida am fost. In Kolhida - încă nu.
material bun. 3 aspecte as comenta: 1. dupa ce a lins clantele prin palatele din roma, evident ca orice alta locatie ii pute, desi, cred ca la vremea respectiva tomis/calatis erau foarte foarte interesante ca viata, avand deja cateva sute de ani de existenta, comert viu cu zona "necunoscuta", posibilitati si oportunitati de crestere si imbogatire (fapt mentionat in alte scrieri latine contemporane). 2. despre barbaria getilor si ca sunt omoruri si jafuri... romanii nu faceau acleasi lucru? 75% din cuceririle lor au fost bazate pe pretexte (se simteau jigniti), cuceriri ce erau urmate de crime si jaf la nivel macro. 3. ipoteza mea despre zecile de neamuri de sciti... majoritatea nu au fost populatii per se. majoritatea fiind triburi "familiale", nici macar etnice (gen duncan mcleod from the clan mcleod). in momentul in care liderul carismatic murea, clanul se aimila unei alte populatii
ps. latina scrisa a lui tacitus, ovidiu etc difera de ce vorbeau muritorii de rand. si obidiu exagera foarte mult in speranta ca va fi rechemat la roma. altfel, "niciun cuvant in latina" cuprinde si cele 20-25 cuvinte indoeuropene comune la greci/"latini"/ germanici?
O singura mențiune. Abkhazii și georgienii sunt doua popoare distincte. Abkhazii sunt circazieni iar georgienii kartvelieni. Limbile sunt foarte diferite de asemenea. Dpdv istoric regatul Abkhaziei a fost fie suzeran Georgiei, fie a făcut parte din ea, dar populație abkhaza e nativa.
Așa este dar anticul Colchis cuprindea atât abhazia cât și părți din Georgia de azi.
@@nefiltrat6934 Da. pe de alta parte, este o intreaga disputa intre istorici legata de urmasii Colchisilor(sau Lazica parca). Nimeni nu stie.
@@dacicus090😂😂😂 bo.ule abhazii cecenii inguși gruzinii se înțeleg între ei mai bine decât sicilienii cu friulanii sau sarzii lombarzii trentinii umbrii venețienii
@@dacicus090Georgia a format-o un trib Alan masageti sa insurat cu o prințesă georgiana si a format Georgia e trib iranic si abhaziacirxasieni mix hunii
Unde apar informațiile lui Ovidiu dacă nu se mai știe de poeziile sale?
A fost cunoscut omul, si grecii si romanii au scris mult despre el
🙏
Oricum luptele dintre dacogeti și romani sunt sculptate atât pe columna lui Traian cat și pe monumentul de la Adamclisiasa ca nu poate spune nimeni ca Dobrogea nu a aparținut dacogetilor! Așa a fost și așa va rămâne în veci vecilor
@@ionivanciu9487 nu a aparținut daco-getilor ci getilor. Iar getii din Dobrogea erau îmbrăcați ca sarmatii. Daco-getii sunt o noțiune apărută prin sec 19 pt a pune în aceeași oala și dacii și getii . Dar când dacii sunt pomeniți pt prima oara, erau o populație situata în alta regiune decât getii. Deci nu dacii le-a aparținut Dobrogea. Decebal doar a purtat niște lupte acolo, pe care le-a pierdut.
nu cred ca daciu si romanii vorbeau aceeasi limba insa chiar daca era inrudita oamenii nu pricep o iota din limba geamana. am vazut asta la franceza-italiana-romana si la engleza-germana. deci faptul ca getii nu intelegeau latina nu inseamna neaparat ca limbile nu erau inrudite
Vrei sa spui ca un român nu intelege buona sera, buona note, lașami in pace, vieni mama, si multe alte cuvinte italiene?
Eu cred că noi românii vorbim limba dacilor în cuvintele necunoscute. Necunoscute italienilor şi spaniolilor dar foarte familiare nouă.
@@Se2n67g9rNu vorbim nici-o limba a dacilor, vorbim o limba romanica, albaneza e cea mai apropiată de limba dacilor.
@@Vanu-wo7px albaneza nu e deloc asemănătoare cu a dacilor. Nu există nici o dovadă. Dovada că noi vorbim limba dacilor este deja pentru că avem foarte multe cuvinte ín folosinţă zilnică şi fără de care noi pur şi simplu nu am putea comunica. Ce e aşa de greu de înţeles? Şi un copil cu logică simplă poate să deducă.
Limba albaneză nu are nimic comun cu daca.
@@nefiltrat6934Intelegeau exact pentru ca se trageau toti in acele timpuri dintre cele 3 popoare ,TRACO-GETO-DACII.
Salut,Nefiltrat-e))
O'ntrebare,ce nu ține de subiectul de azi:-poți să povestești despre relocarea silită in teritoriile RO de azi a bulgarilor, de către Mihai Viteazul,și a rutenilor,de către Ștefan cel Mare?Și..dacă au mai avut loc așa fenomene pe timpurile celea.Mulțam)
Doar despre ruteni pot sa te ajut cu o informatie : Habsburgii catolici au populat unele sate din Bucovina cu ruteni, dupa ce au furat-o de la Moldova
@@booneclaudi753 Momentul istoric constă în faptul,că prin sec.16 în Polonia începe silirea ortodocșilor de a se alinia la biserica greco-catolică nou-formată.Mulți ruteni(ruși,cum erau numiți de români)au emigrat în Moldova dintre Prut și Nistru,slab populată,pentru a-și păstra credința.În RM vre-o 50-50% din satele ucrainești sunt fondate în perioada dată.Și mai există multe localități,care s-au "moldovenizat" la 100,purtând pînă acum denumiri ruse-Ruseni,Rusca,etc.
Pare ca Ovidiu afirma ca limba getica era aceeasi cu cea sarmatica. Si de asemenea afirma originea nord pontica a getilor, ca popor originar de stepa.
Ovidiu spune că geții nu înțeleg latină
Posibil eu cred ca era popor indo- iranian
Ovidiu spune asa ma inconjoara sarmatii neam de oameni salbatici , besii si getii limba besi seamana perfect cu limba Română , iar Ovidiu a invatat limba geta ! Deci aveam o limba geta
Si cea greaca ! De-abia sîntem apărați de întăritura făcută și chiar înăuntrul cetății
gloata barbarilor, amestecată cu greci, provoacă teama
Batranul 'localnic' afirma ca e de loc din Taurida, iar ce ai inteles tu e ca era de alta etnie, decat cea Getica. Desi Ovid spune clar ca au comunicat in limba Getilor, care in timp invinsese Greaca, ca limba de comunicare in regiune si pe care o invatase intre timp. Evident ca in acest caz fie Getica era lingua franca la vestul si nordul Marii Negre, fie ca in Taurida se vorbea 'si' limba Getilor sau batranul invatase limba Getilor, traind in regiune mai multi ani.
Cat despre similitudine lingvistica, ai impresia ca un taran Roman de azi, dupa secole de Latinizare si Neo Latinizare, ar intelege vreo boaba de Latina Clasica? Mai ales unii Geti nascuti din influnte Traco Baltice, Cimero - Iranice, Paleo Balcanice, populatii cu elite Cimeriene, Iranice, Celtice, Germanice, etc la nord vestul si vestul Marii Negre?
Fara a fi nici eu de acord cu cealalta obtuzitate, a Dacopatiilor, un stadiu mai recent in evolutia strabunilor nostri, raman la aceeasi parere ca ai o abordare ingusta, mercantila, in cautare de senzational, chiar cu riscul de a raspandi informatii false, de multe ori anti romansesti.
Ovidiu spune în același timp că învățase și limba sarmaților. A doua la mână, bătrânul spune că vine din Sciția dintr-un pământ pe care strămoșii lui l-au numit Taurida și care nu e departe de pământul getic. Deci moșul face deosebire între ținutul său și cel getic. Concluzia logică e aceea că zona era una multietnica, că geții erau amestecați cu sciții și că nu pricepeau latină. Care era gradul de rudenie între latină și limba geților, în cadrul familiei indo-europene, e altă poveste. Probabil similar cu cel dintre latină și slavona bisericească. Din puținele toponime daco-getice ce au ajuns până la noi, ele par mai aproape de limbile slave și baltice decât de latină.
@@nefiltrat6934 Dar nu spune nicaieri ca au vorbit in limba Sarmata si in acelasi timp batraul afirma ca vine din Scythia, din pamantul numit Taurida, care se invecineaza cu pamntul Getilor. Spune-mi te rog unde era Tomisul? Cine erau stapani in pamantul Scythiei Minor? Ce limba se vorbea oficial in Scythia Minor? Getii, limba Getica.
Esti intr-o grava eroare sa crezi ca limba Getilor era inrudita sau suna precum Slava, o limba care s-a format la sute de ani dupa, prin simbioza la baza a unor populatii Balto - Iranice si ce au asimilat apoi imprejur.
Da, ramura nord estica a Getilor a fost amestecata cu populatii Baltice si Iranice sute de ani, dar Getii sudici si vestici s-au format prin simbioza cu populatii Anatoliene, Paleo Balcanice si Italo - Celtice, in diverse perioade timp si spatiu.
Cele mai bune exemple a parte din limbile Getice sunt Occitana, Catalana si in special Galiciana, pentru Daco - Getii din partea vestica a Romaniei de azi. Si destuol de sigur mare partye din vocabularul limbii Romane contine un substrat consitent Paleo Balcanic, dobandit si de populatiile Italice, formate la un moment dat printr-o simbioza Traco - Celtica si despartite de acestea in Pannonia, in perioada Bronzului urmata de deplasarea in cateva valuri inspre peninsula ulterior numita Italica.
@@Sofia-0001 As fi curios sa aud cum s-a realizat "simbioza " traco-celtica care a influentat limbile italice, occitana ,catalana si galiciana . Cum a influentat aceste limbi si in ce perioada ?
Dupa cate stiu eu , limbile indo-europene care stau la baza formarii limbilor europene moderen , sunt formate inainte migratiei din stepa . Apoi avem migratii din culturi diferite - tracii , cel mai probabil din Yamnaya si culturi derivate , iar celtii.italicii din CordedWare si derivate .
De asemena as vrea sa aud care sunt argumentele existentei unei populatii tracice in interiorul Bazinul Carpatic - Panonia . Nu am reusesc sa gasesc descoperiri arheologice care sa arate o similitudine a culturilor tracilor din Balcani cu cele din interiorul Carpatilor . Despre mentiuni istorice nici nu poate fi vorba pana a inceput sa se faca varza numita geto-daco-traci .
Care sunt cuvintele de substrat "consistent " Paleo-Balcanic din limba romana si cum se demonstreaza apartenenta lor acestui substrat ?
@@seaman5705 Celto Italicii nu sunt din Corded Ware, sunt din Yamnaya, predominat L23 si max 10% J2b si R1a cumulat. L23 s-a divizat in L51 vestic, din care in epoca bronzului rezulta Proto Celtii si Z2103 estic, din care un prim val de PIE se deplaseaza in Anatolia, urmat de Proto Traci. Intre 2200 - 1800/1750 BC proto Tracii se intindeau de peste Don pana in vestul Ucrainei si apoi in estul Panoniei si nord vestul Romaniei (cultura Otomani) Cel mai tarziu pana in 1200 BC se deplaseaza inspre sud si ajung cel putin pana in nord vestul Anatoliei, posibil in sudul Caucazului si Capadocia de azi.
Estul Hallstatt-ului e Tracic, cultura Gava in estul Hallstatt e Proto Dacica.
Grupul Italic se formeaza la confluenta Traco - Celtica in Panonia si se deplaseaza in cateva valuri spre peninsula ulterior numita Italica.
Facand abstractie de faptul ca fondatorii Romei au fost un amestec Italo - Pelasg, limba Romana a mostenit peste 3000 de cuvinte de origine Paleo Balcanica.
@@nefiltrat6934 ce ti se pare tie apropiat de limbile balto-slave e mostenire din limbi iraniene vechi aflate in contact cu Zona baltica si avand si o mostenire comuna proto indoeuropeana inexact numita satem, un termen ambiguu si inexact, dar nu exista momentan altul mai bun. Eu personal il folosesc numai cu tipi ca tine care gandesc in astfel si cu astfel de termeni. Noroc bun!
Râdeau geții de cuvintele latine?
Nu .Le auzeau doar ,,distorsionat" față de limba lor!
Si de aia nu intelegeau o boaba?
@@nefiltrat6934Cum crezi?,-un moș Ion,fie chiar și din zilele de azi...multe a-r înțelege din franceză?..s-au șpaniolă?..Fie chiar și italiană
Ăsta are alte scopuri
EXACT!!!!
@@eugeniuzagaevschii9515 Da,da..chiar și din aromână dacă nu ești atent unele cuvinte nu le înțelegi din prima deși sunt aproape identice
Poate ar fi interesant ca data viitoare sa ne povestesti despre Simion Dascalul si despre afirmatia lui ca românii sunt urmași ai prizonierilor latinofoni ai Bizantului.
Ruminii nau nicio legătură cu italieni ruminii sint vlahii macedonii ciobani din Macedonia de Nord rim migratorii cu oile in dacia di Dobrogea erau romii scitii getii si masagetii dacii erau celto austrieci
Interesanta si mentiunea Iazigilor , care la vremea aia incep sa ocupe Panonia si vestul Banatului si al Crisanei .
De observat ca in regiune traiesc triburi de toate etniile si originile , ceea ce ma face sa concluzionez ca nu exista nici un regat serios in zona . Cred ca uniunile tribale erau regula de scurta durata , iar "marea Dacie" este o inventie . Se spune ca Dacia lui Burerbista , care nu cred ca a fost vreodata un regat , nicidecum un "imperiu", s-a impartit dupa uciderea acestuia in 5 regate mai mici . Unul dintre cele 5 ar fi fost cel care a devenit , cel a lui Decebal - cel cucerit de Romani . In rest nu prea exista dovezi de organizare statala in "marea Dacie" , dupa cum nu exista dovezi de acest gen nici din "imperiul" lui Burebista . Avem prostul obicei de a considera un teritoriu pradat odata de vreun dac sau get ca facand parte dintr-o tara ipotetica care desigur ca nu a existat niciodata .
Iar daca luam in considerare multitudinea de triburi diferite din zona, de la gete, la sarmate, iranice , celte , germanice , instituirea unui stat ar fi fost foarte dificila .
😂😂😂 fă-ți testul ADN sunt sigur că n-ai nici o pu.la ADN persian german sarmat hun+mongol tătar,de Dromichete ai auzit de Durpaneus de regina Tomiris a geților mari , de Cucuteni cum au creat Taoismul în China 5 țări după Burebista îs Maramureș Bolohovenia Moldova Transilvania Valahia sau tu ești prost noi nu avem nimic cultural nici cu Celții deci multe balade au fost scrise fă la Iași teste ADN sunt sigur că nu-s ca la Teheran la Galați la fel nus ca la Galezi sau scoțieni
MAI informeazate inainte de a afirma anumite idei ale tale,DE poporul nostru a vorbit si HERODOT si STRABONE,si in alte tari in istoria lor vorbesc despre ZAMOLXIS ,DACI SI REGATUL LUI BUREBISTA ERA DE LA DANIMARCA PINA LA NISTRU.PUNETI VA INTREBAREA ??? UNDE A DISPARUT OPERA " DE BELLO DACICO"???????? POATE VREODATA VA IESI LA IVEALA ADEVARATA ISTORIE A STRAMOSILOR NOSTRI DACII. SALUTARI👵🏻👍🖐❤❤❤❤❤🇷🇴🇷🇴🇷🇴❤❤❤🇮🇹🇮🇹🇮🇹
Adica marii istorici greci si romani din acele timpuri povestesc cum Burebista a fàurit un regat mare si puternic si tu zici ca nu sunt dovezi😅
@@adriandragon2172 Ia pune tu un citat din marii istorici despre cum a "faurit" Burebista un regat mare si puternic . Unde era capitala ? Ce institutii ale regatului ala sunt atestate ? Ce arhive/scrieri a lasat in urma sa regatul ala ? Ca era forma de guvernamant ? Cum explici ca "regatul mare si puternic" s-a destramat urgent la moartea lui Burebista ? Cum explici ca Iazyges au cucerit o parte importanta a "regatului mare si puternic" , fara nici o batalie importanta . Cred ca confunzi cuceririle temporare cu "regatul mare si puternic" .
@@adriandragon2172 Ia pune tu un citat din marii istorici despre cum a "faurit" Burebista un regat mare si puternic . Unde era capitala ? Ce institutii ale regatului ala sunt atestate ? Ce arhive/scrieri a lasat in urma sa regatul ala ? Care era forma de guvernamant ? Cum explici ca "regatul mare si puternic" s-a destramat urgent la moartea lui Burebista ? Cum explici ca Iazyges au cucerit o parte importanta a "regatului mare si puternic" , fara nici o batalie importanta . Cred ca confunzi cuceririle temporare cu "regatul mare si puternic" .
Nu doar că a învățat limba localnicilor dar a și scris poezie în limba geților... din păcate nu s-a păstrat nimic. S-a plâns adesea că nu putea să adoarmă din cauza petrecăreților ce cântau dintr-un soi de cimpoi sau așa ceva. Bănuiesc că în viața de zi cu zi o femeie sau vreo babă locală îi făcea curățenie și ceva de mâncare și ușor ușor și-a mai îndulcit părerile, prejudecățile de superioritate romană
Ai tu ce ai cu dacomanii ! Te lupți cu ei de câte ori ai ocazia !
Are el vreun scop
Mereu o sa luptăm cu dacomanii
@@raduciocan3619 este loc pentru toată lumea! O săptămână poți fi dacoman și o săptămână latinoman ! Este destulă dezbinare și așa !
@@raduciocan3619 decât cârcotaș mai bine dacoman
Mă alogenule, arată și documentele originale, ai curaj
min 9:52
L ai făcut pe Ovidiu de vreo 3 ori cel puțin patetic..te urmăream fiindcă păreai obiectiv dar te îndrepți către categoria haterilor cu pași repezi..sper totuși sa nu
Cred că nu știi ce înseamnă patetic în română (nu în engleză).
patetic in romana inseamna plin de dragoste, de paros OPUS de ceea ce inseamna in engleza
carti plm
@@alfa11dim Daco-get e un concept de secolul 19 . In Dobrogea erau geti - de aia care nu erau traci - cum credeau grecii din timpul lui Herodot . Dacii mai ajungeau pe acolo ca sa-si ia bataie de la romani . In rest , Strabo ii localizeaza dincolo de Carpati .