Це відео не доступне.
Перепрошуємо.

Ο Τύμβος του Σαλγανέα 480 π.Χ Εύβοια | Euboea Greece 4k

Поділитися
Вставка
  • Опубліковано 14 лип 2023
  • Σαλγανέας ή ο δεύτερος «Εφιάλτης»
    Ο Τύμβος του Σαλγανέα είναι ένας τεχνητός λόφος, ο οποίος βρίσκεται στους πρόποδες του όρους Μεσσάπιο (σημερινός Κτυπάς), μεταξύ των δημοτικών διαμερισμάτων Δροσιάς και Λουκισίων του Δήμου Ανθηδώνας, απέναντι από τη Χαλκίδα. Η περιοχή ονομάζεται «Σωρός» πιθανότατα από τον σωρό του χώματος που απαιτήθηκε για την κατασκευή του τύμβου (=κωνικός σωρός από χώμα, που σκέπαζε το λάκκο με τα λείψανα του νεκρού), ή αλλιώς «Τσούμπα του Σωρού». Η λέξη «τσούμπα» αποτελεί παραφθορά της λέξης τύμβος. Η επιλογή του μέρους δεν είναι τυχαία, γιατί κοντά στον Τύμβο του Σαλγανέα έχουν βρεθεί κτίσματα που χρονολογούνται μέχρι τους μυκηναϊκούς χρόνους.
    Όμως ποιος ήταν ο άνθρωπος μ’ αυτό το ιδιαίτερο όνομα, που «έδωσε» την ονομασία στον συγκεκριμένο τύμβο; Όπως σε πολλές περιπτώσεις της ιστορίας οι άνθρωποι αναδεικνύονται σημαντικότεροι από τα γεγονότα ή μάλλον οι επιλογές τους οδηγούν σε σημαντικά γεγονότα. Ο Βοιωτός Σαλγανέας (αρχ. Σαλγανεύς), λοιπόν, και σύμφωνα με τους αρχαίους ιστορικούς Στράβωνα και Παυσανία ήταν ο οδηγός του περσικού στόλου προκειμένου να τον βοηθήσει στη διέλευσή του μέσα από τον πορθμό του Ευρίπου στον ευβοϊκό κόλπο το καλοκαίρι του 480 π.Χ. μετά τη μάχη των Θερμοπυλών και τον θάνατο του Σπαρτιάτη βασιλιά Λεωνίδα.
    Ο περσικός στόλος, όμως, υπό τον Πέρση ναύαρχο Μεγαβάτη δεν μπορούσε να διακρίνει τον πορθμό του Ευρίπου και την πόλη της Χαλκίδας καθώς έβλεπαν μόνο την χερσόνησο της σημερινής Δροσιάς. Θεώρησαν ότι ο Σαλγανέας τους οδήγησε σε παγίδα κι έτσι διέταξε να τον σκοτώσουν (ὅν φασιν ἀναιρεθῆναι πρὶν ἢ τῷ Εὐρίπῳ συνάπτειν ὑπὸ τοῦ ναυάρχου Μεγαβάτου νομισθέντα κακοῦργον, ὡς ἐξ ἀπάτης ἐμβαλόντα τὸν στόλον εἰς τυφλὸν τῆς θαλάττης στενωπόν· αἰσθόμενον δὲ τὸν βάρβαρον τὴν περὶ αὐτὸν ἀπάτην μεταγνῶναί τε καὶ ταφῆς ἀξιῶσαι τὸν ἀναιτίως ἀποθανόντα. [Στράβων, Γεωγραφία, Βιβλίο Θ’, 2.10]). Ωστόσο, μόλις, ξεπέρασαν τη χερσόνησο, εντόπισαν τον πορθμό του Ευρίπου και κατάλαβαν το λάθος τους. Τότε ο Πέρσης βασιλέας Ξέρξης διέταξε να θάψουν με τιμές τον αδικοσκοτωμένο Σαλγανέα και να του φτιάξουν τύμβο.
    Αυτή είναι εν συντομία η ιστορία του αφανούς, για τους Νεοέλληνες, Σαλγανέα! Όπως και στην αφάνεια είναι κι ο συνώνυμός του τύμβος. Καμιά πινακίδα ή οποιαδήποτε άλλη ένδειξη δεν σε φέρνει κοντά στην ιστορία παρά μόνο οι αφηγήσεις κάποιων ντόπιων κατοίκων ή αν έχεις ψάξει, ως ταξιδιώτης, από πριν την ιστορία της περιοχής. Η μόνη ένδειξη και εντύπωση είναι ο «σωρός» των χωμάτων. Αλλά τι κρύβει από κάτω; Ένα κομμάτι της ιστορίας μας, που μπορεί να μην συγκαταλέγεται στα πιο «ένδοξα», αλλά σίγουρα είναι η ιστορία μας από την οποία πάντα μαθαίνουμε. Καλή αντάμωση!!
    Εναέρια 4k πλάνα Dji Drone
    Μυγδανάλευρος Σπύρος
    Επιμέλεια κειμένου: Βασιλική Παλαιοχώρη
    Edit filmora ‪@sprmyg‬
    sprmyg@gmail.com
    Η εγγραφή στο κανάλι μας η προώθηση υλικού και ένα σχόλιο μας βοηθάει να συνεχίσουμε ‪@sprmyg‬ ακολουθήστε μας.
    / spyros.mygdanalevros
    ...
    ‪@evriposss‬ #evia ‪@euboea‬ #dji #drone #dronevideo #dimos_xalk #archeology

КОМЕНТАРІ • 8