aslında kitabın sonu da belirsizlikle biter. bir yanda temyiz mektubunun kabul edilmesi ihtimali vardır ki cezaevi papazı bu ihtimalin kuvvetli olduğunu söyler, diğer yandan da reddedilmesi. bize hangi ihtimalin gerçekleştiği söylenmez. aslında buna da gerek yoktur çünkü karaktere göre zaten her şey hiçtir ve anlamsızdır. her iki ihtimal de onun için "fark etmezdir"
Aslında karakter için "farketmez" değildir olaylar fakat öyle gözükür çünkü çaba sarf etmek istemez, aynı zamanda beklenti içine girmek de istemez. Öyledir ki son gece affedildiği hayaline dalmışken kendine bunu unutturur, kötü sona düşünce yapısı olarak kendisini hazırlar.
Katılmıyorum, kitap bitmiştir. Rahiple tartıştıktan sonra temyiz kararının çıkıp çıkmamasının pek bir önemi kalmamıştır Meursault için. Böyle bir kitaba yakışan bir final.
"Ardımdan gelmeyiniz,size liderlik edemeyebilirim.Önümden yürümeyiniz,sizi takip edemeyebilirim.Ya yanımda yürüyün yalnızca ve arkadaşım olun." Albert Camus
@@zaferyavuz55 destek yayınlarıysa kaynak göstermemişlerdir muhtemelen internette okuyup kitaba koymuşlardır. Sitemim size değil lütfen öyle anlamayın. Siz sonuçta bir kitapta okumuşsunuz. Kaynaksız sağdan soldan sozleri toplayıp basılan o kadar çok kitap var ki ne yazık ki...
Yıllardan beri ilk defa olarak içimde, aptalca bir ağlama arzusu uyandı, çünkü bütün bu insanların benden ne kadar nefret ettiklerini hissetmiştim. (Sayfa -83)
Toplum olarak yozlaştığımız bu dönemlerde sıradan anlatımların dışına çıkarak coşkuyla bize okuma kültürünü aşılayan bu değerli hocamıza içten saygılarımı sunuyorum.
Yeni jenerasyon "abi fark etmez ya..." Güzel tespit hocam. Samimiyetiniz doğallığınız örnek olsun. Sizi dinlemek ailemden birinin nasihatini sohbetini dinlemek gibi geliyor. iyi ki varsınız.
Bu kitabı bitirdiğimde tercihlerin ve kontrol edemediğin şeylerin hayatı hangi noktaya getireceğini görmüş oldum. Gayet güzel açık ve sürükleyici yazılmıştır. Okumanızı tavsiye ederim 😊
Dar zihniyetlerin bolca fazla olduğu bir ortamda Harun Çelik hocamızın yazarların düşünce dünyasına girerek onlarin yaşadıkları duyguları onların gözüyle hissedercesine idrak etmeye çalışması ve bizimle paylaşması bizim için fevkalâde önemli. Sizin gibi insanlara ciddi ihtiyaç var.
Tekrar tekrar okumayı planladığım kitaplarım arasındadır YABANCI. Sizin de bu güzel yorumlarınız kitaba olan bakış açımı daha da genişletti. Ağzınıza emeğinize sağlık. Saygılar.
Sadece Yabancı ile Albert Camus’u sınırlamamak gerektiğini düşünüyorum.Başkaldıran İnsan,Mutlu Ölüm,Veba,Düşüş gibi kitapları da cidden çağın çok üstünde ve hepsi ayrı ayrı değerli yapıtlar özellikle hem felsefik altyapısıyla hem de kitabı elinize alır almaz kitabın derinliklerine sürüklemesiyle Başkaldıran İnsan favorim
Hocam izninizle bir şey söylemek istiyorum: Camus'un kitapta bir karaktere 'Arap' deyip geçiştirdiğini söylemişsiniz fakat aslında bunun sebebi Camus'un ırkçı bir olmasından kaynaklanmıyor. Camus, Sartre, Victor Hugo gibi yazarlar zaten yaşadıkları toplumu, ülkeyi bile tam anlamıyla kabullenemedikleri için, böyle basit gibi gözüken fakat derin anlamlar taşıyan yollarla eleştirmeye çalışıyorlar. Camus'un burada yaptığı şeyin amacı ise aslında, o dönemin Fransa'sında sömürülen Arap halkına yapılan ırkçılığa bir dikkat çekebilme arzusu.
Bu dediğiniz de güzel bir yorum fakat okuduğum bir incelemede kitaptaki şu noktaya dikkat çekiyor:Baş karakter bir Arapı öldürüyor ve bu yüzden Fransız mahkemesinde yargılanıyor(daha doğrusu yargılama bu şekilde başlayıp sonrasında farklı bir seyir izliyor). Okuduğum incelemede Albert Camusun bu şekilde aslında Fransız sömürgesi altında olan yerli halka kendi vatandaşı gibi muamele ettiği düşüncesini doğurmaya çalışarak hükümeti bir bakıma aklamaya çalışıyor.Bu şekilde de olabileceği yargısının çok da yanlış olduğunu düşünmüyorum.
@@otomatikmandalina7283 Düşüncenize saygı duyuyor fakat maalesef tam anlamıyla katılmıyorum. Bence Camus, mahkemenin odaklandığı noktayı cinayetten uzaklaştırarak, aslında sömürge altındaki insanların nasıl da kendi halkları gibi gösterildiğini fakat asla öyle olmadığını vurguluyor. Mahkemede öldürülmüş bir Araptan ziyade, ölmüş yaşlı bir kadının daha çok konuşulmasını buna bağlıyorum. Bu konudaki net görüşümün sebebi de şu: Yorumumda da dediğim gibi, Sartre ve Camus varoluşçu akımın öncüleri; edebiyat ve felsefeyi buluşturan insanlar. Ve bu insanlar daha hayata bile anlam yükle(ye)mezken, ülkelerinin yaptıklarını meşrulaştırmak gibi bir niyetleri olduğunu sanmıyorum. :)
Hocam bu kitabı sesli olarak UA-cam üzerinden dinledim. Bence böyle bir insan normal bir insanın psikolojisini bozar diye düşünüyorum Her şeye Nesnel olarak bakmak kanımca insan doğasına aykırıdır İnsan yeri geldiği zaman gülecek acıyacak duygulanacak sevecek sevilecek bu hayatı anlamlı bir hale getirir fakat bu kitapta bahsedilen kişi gibi böyle bir dünya olması çok büyük bir sıkıntıdır dünya için. BU ŞARTLAR ALTINDA TOPLUM GELİŞEMEZ NE SANAT OLUR NE İLERLEME OLUR .HAYAT SADECE TATSIZ TUZSUZ BİR YEMEK GİBİ OLUR. BU ŞAHIS GİBİ NE ZAMAN DAVRANILIR BİLİYOR MUSUNUZ ?EĞER BİR ŞEY KESİN OLACAKSA KAÇINILMAZSA VE DE ONUN OLMASI ÇOK YAKINSA...
Şu an Albert Camus’nün Veba adlı eserini okuyorum. Yabancı’dan daha çok etkilendim, herkese öneririm. Sizden ilerleyen günlerde bu kitabı da incelemenizi rica ediyorum. 😊
Harun hocam bu nasıl bir yorumdur böyle. Kitabın başından sadece bir cümle okudunuz, ancak öyle bir yaşattınız ki kitabı kendim okusam bu kadar anlatamazdım.
Albert camus yorgun demokrat benim en sevdiğim yazarlardan bir tanesi onun tüm kitaplarını okudum ve çok beğendim bir okur için olmasa olmaz bir yazar bence herkes onun tüm kitaplarını okumalı
Hocam senin bu denk getirişlerine hayranım. Albert Camus tuttu ama okuduğum kitap Yabancı değil Veba’ydı ve içinde bulunduğumuz süreçten dolayı hayli etkilendim.
Kısır döngü içerisindeki yaşantımda hobi olarak gördüğüm şeylerden biri kitap okumak onu da yapamasam açar Harun hocanın kitap tanıtım paylaşımlarını izlerim. Böylelikle o durağanlığım kaybolur. Hem de bazı videoları izlediğim halde tekrardan izler dururum.
Gerçekten o kadar iyi denk geldiki anlatamam. Daha bugun bitirdim kitabı ve inceleme videolarına bakıyordum sizin sayfanıza da bakmıştım ama bulamamıştım. Çok sevindim. 😊
Sizi tanıyalı henüz bir hafta oldu ve çok mutlu oldum. Hasan İzzettin dinamo videolarınızla bu mutluluk perçinlendi. Yazılarım tamamlanır tamamlanmaz bir gün yanınızda olacağım.. yüzyüze tanışıp Görüşebilmek ümidiyle İstanbul'dan sevgiler selamlar..
Bu kitabı ilk 8. Sınıfta okumuştum ve aşırı sıkılmıştım . 4 yıl sonra Bu karantina döneminin başlarında rafımda bulunan tek kitaptı ,okudum ve nasıl beğendiğimi anlatamam. Albert camus'un yabancı eseri sayesinde kitap okuma alışkanlığını kazandım . Şuan rafımda bitmiş olarak 140 kitap var saygılar 🙂
İlginç bir kitap. Daraltıyor insanı başarısı da burda. Ana karaktere aşırı sinirlenip sövüyorsunuz ama bazen acıma duygusuna kapılıp üzülebiliyorsunuz. Oldukça ilginç karmaşık duygulara sürükleyen bir kitap.
Tevafuk mu denir, bilemiyorum. Üç gün önce okuduğum bir kitap. Fakat, Harun Bey'i dinledikten sonra, karar verdim. Bundan böyle, önce Harun Hocamız dan dinleyip sonra okuyacağım. İçimden Harun Ustamız diyesim geliyor. Ayıp mı olur acaba. Amma, bir çırak ile ustanın farkı, bu video da, bu tanıtım da, ve tanıtımdaki tespitlerde, açıkça gözüküyor. Analizler, usta ca, ya da, üstad ça. Tebrik ediyorum, başka ne diyecek bir şey bulamıyorum.
Bugün bitirdim ve sadece 3-4 saat sürdü molalar ile. Şimdi de tüm gecemi bu romana ayırıyorum. Bana göre, son sayfasında başlıyor kitap. Düşünceler kitaptan daha uzun sürüyor.
arap karakterine isim vermeyişi cezayirin fransa sömürüsü altındayken, fransızların araplara bakışını göstermek ya da o bakışı eleştirmek için olabilir(mi acaba?) aklıma ilk bu geldi
Hocam merhaba.Kitap hakkındaki yorum şekliniz anlatımınız güzel.Ancak naçizane benim fikrim bu kitapta verilmek istenen en önemli mesaj : İnsanların kendileri gibi olmayan,kendisi gibi yaşamayan,kendisi gibi düşünmeyen kişileri dışlamaları onlara karşı acımasız olmaları.Diğer taraftan kitapta daha ağır bir suç işlemiş bir mahkum daha hafif ceza ile yargılanıyor(Kitabı okuyalı uzun zaman oldu hatırlayamadım).Kaldımı kitabı okuduktan sonra uzun zaman kendi benliğimi sorgulamıştım.
Harun hocam sizin değerli yorumlarınızı cok seviyorum, bir kitabı okuduktan sonra gelip siz değerlendirdiniz mi diye bakıyorum. Karakterler sayenizde bende ölümsüzleşiyor sanki sizden dinlemesem puzzle ın son parçası eksik kalacakmış gibi geliyor.
Abi anlatışın beni duygulandırdı bende bu kitabı çok sevmiştim çok güzel sade ve temiz yazılmış yani yazarın aklindakileri anladığım özdeşleşme duygusu kurabildiğim için benim için değerli kitap her yazar ile özdeşim yakalayamiyorum çünkü Arap karakteri konusunda katılıyorum ama hiç bir şeyi umursamayan adamı eleştirmen konusunda katılmıyorum bence zeki bir insan tipini anlatıyor böyle vurdum duymaz bir umursamazlık değil o adamdaki o adam toplumun bu içindeki nefrete umursamazlık ediyor
" yabancı " okurken, Dostoyevski ve Victor Hugo' dan dönünce ilk başta bir tökezledim çünkü yazarın ilk kitabıydı okuduğum ve dilinin sadeliği, hikayede geçen arap karakterinin isminin olmaması beni şaşırttı. Ön yargılı yaklaşmış olmak istemiyorum ama beklentim daha yüksekti bu biraz beni üzdü. Bir müddet sonra tekrar bir kez daha okumak istiyorum kaçırdığım birşey mi oldu daha net görebilmek için. Arap karakterine isim verilmemiş olmasını yazar böyle uygun görmüş ama nacizane fikrimdir ben doğru bulmuyorum. Son olarak eklemek istediğim, hocam çok verimli anlatımınız ile emeğinize teşekkür ederim. Sevgilerimle.
Arap karaktere isim vermemesi Fransızların Cezayir işgalini ve oradaki yerlilere insan gözü ile bakmamasından dolayı bir eleştirdir. Zaten çoğu eserini bu sömürüye tepki olarak yazmıştır. Aslında iyi bi niyet var yani.
@@murattuke948 Yazarı biraz daha araştırıp hakkında detaylı bilgi sahibi olduktan sonra tekrar okumak istiyorum. En niihayetinde kütüphaneme ekledim. Yorumunuz için teşekkür ediyorum.
Merhabalar Harun Bey, dün gece Necip Fazıl Kısakürek'in başyapıtı olan "Reis Bey" adlı piyesi okudum. Kitabın arka kapağını kapattığım andan beri kendime gelemedim, dayak yemiş gibiyim. Satırların altını çizmekten kalemim tükendi ve benim için bu eser bir "Özlü Sözler Kitabı" haline geldi. Sizin de mutlaka okumuş olduğunuzu düşündüğüm bu şaheser için bir video çekip insanları ondan haberdar etmeniz, farkına vardırmanız ne güzel olurdu. Saygılar.
Harun bey, Necip Fazıl'ın Reis Bey isimli eserini çok severim. Bayılırım, muhteşemdir. Yabancı beni kesinlikle o kitap gibi sarsan bir eser olmamakla birlikte türü ve konuları farklı olmasına rağmen bana toplumsal önyargılar yönünden Reis Bey'i hatırlattı. Eğer okumadıysanız mutlaka tavsiye ederim.
Sevgili hocam. Bir konuya değinmenizi rica edeceğim. Eminim siz de katılacaksınız. Karagöz ve Hacivat gibi dünya çapında iki karakterin metinlerini 100 temel eserde olmasına rağmen adam akıllı bir yayınevinden okuyamıyoruz. Nasıl sahip çıkılmaz akıl alır gibi değil. Birçok yayınevinden inceledim metinleri. Kafalarına göre Karagöz ve Hacivat'ın ruhuna aykırı metinler oluşturmuşlar. Lütfen hocam sesimizi duyurun. Çok kıymetli kitaplar basılabilir, doğru yayınevleri ile.
Hocam bence buradaki karekter çocukluğunda sevgisiz bir ortamda ve çok acılar çekerek büyümüş. Dolayısıyla malesef duyguları çalışmıyor yani duyarsız olmuş. Duyarsızlığın kökeninde bagsizlik vardır.Küçükken kimseye bağlanmadan büyüyen kişiler büyüyünce de baglanamiyor.
Harun Bey videolarınızı gayet keyifli buluyorum bilhassa kitapları ayrı ayrı inceleme videolarınız anlatış tarzınızla okuyucuyu o kitabı okumasının ilgisini çekiyor. Sizlere ufak bir tavsiyem mevcut.Videolarınızda Spoiler (ipucu diyelim) mümkün mertebe vermemenizi tavsiye ederim vercekseniz de Suç ve Ceza adlı videonuzdaki gibi önceden okuyucuyu uyarınız. Biçok kitap inceleme videolarınızı o kitabı okumamış olanların(acaba ne demiş ,konusu nedir vs) gibi nedenlerle videoları izlediklerini düşünüyorum. Sevgiler
Kitabı az önce bitirdim kendine ve topluma yabancılaşmış bi birey olarak ortaya çıkıyor toplumun değerlerini hiçe sayan bi insanı öldürmekten daha büyük bir suç olarak görülüyor
Gerçekten çok güzel yorumluyorsunuz. Bir şey sormak istiyorum, hiç Dan Brown okudunuz mu? Da Vinci Şifresi , Melekler ve Şeytanlar... Gibi. Eğer okuduysanız yorumunuz nedir? :)
Albert camuz nobel edebiyat ödülünü almamıştır kendisine verilmesi uygun görülmüştür ama o reddetmiştir değerleri ile bağdaşmadığı için reddetmiştir. ırkçılık yaptığına da inanmıyorum. Değerlerine sadık bir insan. Kitap çok güzel. Tanıtımınız için teşekkürler.
Yorum hatamı düzeltiyorum nobel ödülünü reddeden Ahmet camisi değil Jehan powel Sadriimiş sonradan kızımla konuşurken söyledi ve hatırladım herkese özür dilerim
*Yaşadığından bile emin değildi, bir ölü gibi yaşıyordu çünkü. Ben ellerim boş gibi duruyordum ama kendimden de, her şeyden de emindim, ondan daha emindim, hayatımdan da, gelmek üzere olan şu ölümden de emindim.* (SF. 108)
Harun bey video için teşekkürler 🌟 nacizane bir yorumum olacak sizin için..biraz bağırarak konuşuyorsunuz sesi kısmak zorunda kalıyorum.daha sakin bir tavır biz dinleyiciler için daha kolay olacaktır
kesinlikle kimsenin telaffuzunu eleştirmiyorum fakat Mersault fransızcada "Mersöoğ" diye okunuyor yarın bir gün sohbetini yaparsanız farkınız olsun istedim :)
ben şahsen Albert Camus'un öldürdüğü karketer hakkında sürekli Arap diye hitap etmesinin ana karakterimiz Meursault'un Arap kişisi ile bir muhabbetinin olmamasından kaynaklanan ismini bilmediği için Meursault'un dilinden Arap diye bahsettiğini düşünüyorum.
Kitabı Vedat Günyol çevirisiyle okudum. Çevirisi idare eder kitabı bir solukta bitti. Hayatımda okuduğum Dostoyevskinin Foma Fomiç karakteri hariç okuduğum en tip karakter adamın anası ölmüş tabutun başında kahve sigara içmek ne. Cenazeden sonra plajda yüzüp akşamada kız arkadaşınla komedi filmine gitmek enterasan. Bu yazar nobel edebiyat ödülü almışsa bir Yaşar Kemal bir Cengiz Aymatov almamışsa üzücü. Tamam eser okadar kötü değil ama bir Yaşar Kemalle Cengiz Aymatovun seviyesinde değil
harun abi arap konusundaki tespitin cok yerinde ve ancak iyi okurlarin farkedebilecegi incelikteydi benim de dikkatimi cekti ama soyle bir sey de var ben bunu kotu bir niyetle kasitli yaptini yani kucumsedigini dusunmuyorum cunku orda restoranda karsilastigi gizemli bir teyze de vardi hareketlerini robota benzettigi ve nedense mahkeme salonunda tekrar karsilastigi teyzenin ismi de yoktu bu arada o teyze kim hayal urunu biri miydi onu da anlamadim
Hocam, Nobel edebiyat ödülü esere değil yazara verilir, tabi yazar ağzıyla kuş tuttuğu için almaz bu ödülü, eserleri sayesinde alır ama Nobel jürisi özellikle dikkat eder buna.
Yeni bitirdim. Karakterin duyarsız ve amaçsız oluşu beni de gıcık etti. Keşke annesiyle olan ilişkisinde daha fazla detay verilseydi ben de duyarsızlığınin temelinde annesiyle olan ilişkisinin neden olduğunu düşünüyorum. Kitabın sonu gibi karakterin de neden böyle olduğu belirsiz. Yazarın gözlem yeteneği iyi, kendine ve topluma yabancılaşan birinin süreci çok güzel yazılmış.
aslında kitabın sonu da belirsizlikle biter. bir yanda temyiz mektubunun kabul edilmesi ihtimali vardır ki cezaevi papazı bu ihtimalin kuvvetli olduğunu söyler, diğer yandan da reddedilmesi. bize hangi ihtimalin gerçekleştiği söylenmez. aslında buna da gerek yoktur çünkü karaktere göre zaten her şey hiçtir ve anlamsızdır. her iki ihtimal de onun için "fark etmezdir"
Aslında karakter için "farketmez" değildir olaylar fakat öyle gözükür çünkü çaba sarf etmek istemez, aynı zamanda beklenti içine girmek de istemez. Öyledir ki son gece affedildiği hayaline dalmışken kendine bunu unutturur, kötü sona düşünce yapısı olarak kendisini hazırlar.
Katılmıyorum, kitap bitmiştir. Rahiple tartıştıktan sonra temyiz kararının çıkıp çıkmamasının pek bir önemi kalmamıştır Meursault için. Böyle bir kitaba yakışan bir final.
Nihilist bir tarz gerçektende 👍
"Ardımdan gelmeyiniz,size liderlik edemeyebilirim.Önümden yürümeyiniz,sizi takip edemeyebilirim.Ya yanımda yürüyün yalnızca ve arkadaşım olun." Albert Camus
Bu sözün kaynağı var mı? Kızılderili atasözü olarak da geçer de.
@@MeursaultSamsa destek yayınları albert camus biyografi eserinde okumuştum diye hatırlıyorum ama çok uzun zaman oldu...
@@zaferyavuz55 destek yayınlarıysa kaynak göstermemişlerdir muhtemelen internette okuyup kitaba koymuşlardır. Sitemim size değil lütfen öyle anlamayın. Siz sonuçta bir kitapta okumuşsunuz. Kaynaksız sağdan soldan sozleri toplayıp basılan o kadar çok kitap var ki ne yazık ki...
Yıllardan beri ilk defa olarak içimde, aptalca bir ağlama arzusu uyandı, çünkü bütün bu insanların benden ne kadar nefret ettiklerini hissetmiştim.
(Sayfa -83)
Okuduğum en etkili giriş cümlelerinden biri ile absürdizm felsefesine giriş yapmamı sağlayan o kitap...
Bu arada aynı yazarın Sisifos Söyleni adlı kitabını da tavsiye ediyorum. Enfesti....
@@Ppelinnsu Kamünün mü ?
@@sokaklambas1544 evet
kendini Varoluşçu veya absürdist olarak tanımlamıyor
15 yaşındayım 3 gün önce bitirdim.Tek kelimeyle Efsane bir eser.
Toplum olarak yozlaştığımız bu dönemlerde sıradan anlatımların dışına çıkarak coşkuyla bize okuma kültürünü aşılayan bu değerli hocamıza içten saygılarımı sunuyorum.
Gerçekten de karakter dünyaya, duygulara, ahlaka, sevgiye, irade gücüne, bir dine, hayata ve en önemlisi de insanlara yabancıydı.
Yeni jenerasyon "abi fark etmez ya..." Güzel tespit hocam. Samimiyetiniz doğallığınız örnek olsun. Sizi dinlemek ailemden birinin nasihatini sohbetini dinlemek gibi geliyor. iyi ki varsınız.
Albert Camus 'nün Düşüş kitabı da güzeldir. Dünyada gördüğüm en "gerçek" insanı sorsalar- tabii sormazlar- Camus derim.
Bu kitabı bitirdiğimde tercihlerin ve kontrol edemediğin şeylerin hayatı hangi noktaya getireceğini görmüş oldum. Gayet güzel açık ve sürükleyici yazılmıştır. Okumanızı tavsiye ederim 😊
Herseye getire bilir ..control is an illusion o yuzden hayati control etmeye calisarak mahvetmek mallik sadece
Dar zihniyetlerin bolca fazla olduğu bir ortamda Harun Çelik hocamızın yazarların düşünce dünyasına girerek onlarin yaşadıkları duyguları onların gözüyle hissedercesine idrak etmeye çalışması ve bizimle paylaşması bizim için fevkalâde önemli. Sizin gibi insanlara ciddi ihtiyaç var.
Bi insanın toplumdan ve duygularından arındırilmış şekli. Mutlaka okunması gereken bir kitap.
Kitabı bu sabah bitirdim. Hem bu kitabı niye bu kadar geç keşfettim diye üzgünüm. Hem de böyle bir kitabı geç de olsa hayatıma girdiği için mutluyum.
Tekrar tekrar okumayı planladığım kitaplarım arasındadır YABANCI. Sizin de bu güzel yorumlarınız kitaba olan bakış açımı daha da genişletti. Ağzınıza emeğinize sağlık. Saygılar.
Sadece Yabancı ile Albert Camus’u sınırlamamak gerektiğini düşünüyorum.Başkaldıran İnsan,Mutlu Ölüm,Veba,Düşüş gibi kitapları da cidden çağın çok üstünde ve hepsi ayrı ayrı değerli yapıtlar özellikle hem felsefik altyapısıyla hem de kitabı elinize alır almaz kitabın derinliklerine sürüklemesiyle Başkaldıran İnsan favorim
Okudum bu kitabı.Harika bir eser.Hiç baymadı.Ayrıca sonu insanı baya bir düşündürüyor.
Ne kadar tatlı anlatmışsınız, kitabı okumuştum ama sizin anlatımınızla daha bir tatlı geldi gözüme
Gözüme bir kitap ilisince gözlerim sizi arar oldu tamamen yasiyorsunuz okuduklarinizi
Hocam "Yad"əsərini 3 il əvvəl oxumuşam.Elə gözəl danışdınız ki,birdə başlamağa söz verdim)) Azərbaycandan sevgililərlə❤️
Harun Hocam sizin değerli videolarınız sayesinde ufkumuz açılıyor . Sizin gibi karizmatik adamlar bulmak zor . Yeni videolara devam inş .
Hayatımda okuduğum en iyi kitaplardan biri. Albert Camus müthiş bir kalem. Sizden dinlemek de ayrıca keyif 😊
Hocam izninizle bir şey söylemek istiyorum: Camus'un kitapta bir karaktere 'Arap' deyip geçiştirdiğini söylemişsiniz fakat aslında bunun sebebi Camus'un ırkçı bir olmasından kaynaklanmıyor. Camus, Sartre, Victor Hugo gibi yazarlar zaten yaşadıkları toplumu, ülkeyi bile tam anlamıyla kabullenemedikleri için, böyle basit gibi gözüken fakat derin anlamlar taşıyan yollarla eleştirmeye çalışıyorlar. Camus'un burada yaptığı şeyin amacı ise aslında, o dönemin Fransa'sında sömürülen Arap halkına yapılan ırkçılığa bir dikkat çekebilme arzusu.
Bu dediğiniz de güzel bir yorum fakat okuduğum bir incelemede kitaptaki şu noktaya dikkat çekiyor:Baş karakter bir Arapı öldürüyor ve bu yüzden Fransız mahkemesinde yargılanıyor(daha doğrusu yargılama bu şekilde başlayıp sonrasında farklı bir seyir izliyor). Okuduğum incelemede Albert Camusun bu şekilde aslında Fransız sömürgesi altında olan yerli halka kendi vatandaşı gibi muamele ettiği düşüncesini doğurmaya çalışarak hükümeti bir bakıma aklamaya çalışıyor.Bu şekilde de olabileceği yargısının çok da yanlış olduğunu düşünmüyorum.
@@otomatikmandalina7283 Düşüncenize saygı duyuyor fakat maalesef tam anlamıyla katılmıyorum. Bence Camus, mahkemenin odaklandığı noktayı cinayetten uzaklaştırarak, aslında sömürge altındaki insanların nasıl da kendi halkları gibi gösterildiğini fakat asla öyle olmadığını vurguluyor. Mahkemede öldürülmüş bir Araptan ziyade, ölmüş yaşlı bir kadının daha çok konuşulmasını buna bağlıyorum.
Bu konudaki net görüşümün sebebi de şu: Yorumumda da dediğim gibi, Sartre ve Camus varoluşçu akımın öncüleri; edebiyat ve felsefeyi buluşturan insanlar. Ve bu insanlar daha hayata bile anlam yükle(ye)mezken, ülkelerinin yaptıklarını meşrulaştırmak gibi bir niyetleri olduğunu sanmıyorum. :)
@@kitapperest3093 evet, bu yorumunuzda olası gözüküyor benim için. Teşekkür ederim bu verimli sohbet ve farklı bakış açısı için :))
@@otomatikmandalina7283 Ben teşekkür ederim :)
@@kitapperest3093 özür dilerim, Sartre yazar mı ?
Baş karakterin düşünce biçimi kalbimi o kadar daralttı ki buralara geldim. Güzel analiziniz için teşekkür ederim.
Hocam bu kitabı sesli olarak UA-cam üzerinden dinledim.
Bence böyle bir insan normal bir insanın psikolojisini bozar diye düşünüyorum
Her şeye Nesnel olarak bakmak kanımca insan doğasına aykırıdır
İnsan yeri geldiği zaman gülecek acıyacak duygulanacak sevecek sevilecek bu hayatı anlamlı bir hale getirir fakat bu kitapta bahsedilen kişi gibi böyle bir dünya olması çok büyük bir sıkıntıdır dünya için.
BU ŞARTLAR ALTINDA TOPLUM GELİŞEMEZ NE SANAT OLUR NE İLERLEME OLUR .HAYAT SADECE TATSIZ TUZSUZ BİR YEMEK GİBİ OLUR.
BU ŞAHIS GİBİ NE ZAMAN DAVRANILIR BİLİYOR MUSUNUZ ?EĞER BİR ŞEY KESİN OLACAKSA KAÇINILMAZSA VE DE ONUN OLMASI ÇOK YAKINSA...
Şu an Albert Camus’nün Veba adlı eserini okuyorum. Yabancı’dan daha çok etkilendim, herkese öneririm. Sizden ilerleyen günlerde bu kitabı da incelemenizi rica ediyorum. 😊
Hocam KYK yurdunda iki günde bitirmiştim gerçekten muhteşem bir eserdir.
Harun hocam bu nasıl bir yorumdur böyle. Kitabın başından sadece bir cümle okudunuz, ancak öyle bir yaşattınız ki kitabı kendim okusam bu kadar anlatamazdım.
Zeki Demirkubuz'un "Yazgı" filmi bu kitaptan esinlenilip cekilmiş izlemenizi tavsiye ederim.
Kitabı az önce bitirdim. Arap karakterin ismi olmayışı konusunda kesinlikle size katılıyorum. Keyifli anlatımınız için çok teşekkürler.
Karakter,en çok kendine yabancıydı...Oğuz Atay gelsin artık! Tutunamayanlar kitabını sizden dinlemek istiyorum.
Hocam bir oğuz Atay cekmediniz tehlikeli oyunlar Tutunamayanlar helal olsun size ya harbiden
Anlatımınızı çok beğendim diğer videolarınızı da izleyeceğim. teşekkürler
Albert camus yorgun demokrat benim en sevdiğim yazarlardan bir tanesi onun tüm kitaplarını okudum ve çok beğendim bir okur için olmasa olmaz bir yazar bence herkes onun tüm kitaplarını okumalı
Hocam ellerinize sağlık. Muhteşem bir giriş var hakkaten.
Hocam senin bu denk getirişlerine hayranım. Albert Camus tuttu ama okuduğum kitap Yabancı değil Veba’ydı ve içinde bulunduğumuz süreçten dolayı hayli etkilendim.
10 dakika önce kitabı bitirmem ve videoyu görmem😊 emeğinize sağlık hocam videolarınızı severek izliyorum.
Kısır döngü içerisindeki yaşantımda hobi olarak gördüğüm şeylerden biri kitap okumak onu da yapamasam açar Harun hocanın kitap tanıtım paylaşımlarını izlerim. Böylelikle o durağanlığım kaybolur. Hem de bazı videoları izlediğim halde tekrardan izler dururum.
Bu kitabı kanalımda geçen hafta tanıtmıştım, bu hafta da sizin videonuzu görünce bir hoş oldum Hocam. :)
Gerçekten o kadar iyi denk geldiki anlatamam. Daha bugun bitirdim kitabı ve inceleme videolarına bakıyordum sizin sayfanıza da bakmıştım ama bulamamıştım. Çok sevindim. 😊
Albert camus bence çok akıllı bir filozof ve yazar bazı fikirleri bence doğru değil tanri ile ilgili fikirleri ama geri kalan hepsi çok doğru
Giriş cümlesiyle eseri özetleyen ender romanlardan biri, bende büyük bir keyifle okumuştum hocam
Sizi tanıyalı henüz bir hafta oldu ve çok mutlu oldum. Hasan İzzettin dinamo videolarınızla bu mutluluk perçinlendi. Yazılarım tamamlanır tamamlanmaz bir gün yanınızda olacağım.. yüzyüze tanışıp Görüşebilmek ümidiyle İstanbul'dan sevgiler selamlar..
Ne güzel bir yorum videosu olmuş, ufkumu açıyorsunuz efenim..
Bu kitabı ilk 8. Sınıfta okumuştum ve aşırı sıkılmıştım . 4 yıl sonra Bu karantina döneminin başlarında rafımda bulunan tek kitaptı ,okudum ve nasıl beğendiğimi anlatamam. Albert camus'un yabancı eseri sayesinde kitap okuma alışkanlığını kazandım . Şuan rafımda bitmiş olarak 140 kitap var saygılar 🙂
1 ay önce bu kitabı okumustum ve sizin sayfanızda anlaizi varmı diye bakmıştım ve bulamamıştım şu an bu videoyu atmanıza çok sevindim teşekkürler 👍
Bu kitabı okuduktan sonra yerli film olan “yazgı” yı izlemenizi öneririm.
Güzel ve başarılı bir inceleme. Kitabı okuduktan sonra bu videonun gelmesi güzel bir tesadüf oldu. Yeni kitap tanıtımlarını bekliyoruz.
İlginç bir kitap. Daraltıyor insanı başarısı da burda. Ana karaktere aşırı sinirlenip sövüyorsunuz ama bazen acıma duygusuna kapılıp üzülebiliyorsunuz. Oldukça ilginç karmaşık duygulara sürükleyen bir kitap.
bu 2 duyguyu hissettiysen bu kitap sana göre değil
Çok özlemişim ya ,iyi geldi sizi dinlemek
Tevafuk mu denir, bilemiyorum. Üç gün önce okuduğum bir kitap. Fakat, Harun Bey'i dinledikten sonra, karar verdim. Bundan böyle, önce Harun Hocamız dan dinleyip sonra okuyacağım. İçimden Harun Ustamız diyesim geliyor. Ayıp mı olur acaba. Amma, bir çırak ile ustanın farkı, bu video da, bu tanıtım da, ve tanıtımdaki tespitlerde, açıkça gözüküyor. Analizler, usta ca, ya da, üstad ça. Tebrik ediyorum, başka ne diyecek bir şey bulamıyorum.
Bugün bitirdim ve sadece 3-4 saat sürdü molalar ile. Şimdi de tüm gecemi bu romana ayırıyorum. Bana göre, son sayfasında başlıyor kitap. Düşünceler kitaptan daha uzun sürüyor.
Çok güzel hissederek anlatmışsınız👏🏻🙌🏻
arap karakterine isim vermeyişi cezayirin fransa sömürüsü altındayken, fransızların araplara bakışını göstermek ya da o bakışı eleştirmek için olabilir(mi acaba?)
aklıma ilk bu geldi
Hocam merhaba.Kitap hakkındaki yorum şekliniz anlatımınız güzel.Ancak naçizane benim fikrim bu kitapta verilmek istenen en önemli mesaj : İnsanların kendileri gibi olmayan,kendisi gibi yaşamayan,kendisi gibi düşünmeyen kişileri dışlamaları onlara karşı acımasız olmaları.Diğer taraftan kitapta daha ağır bir suç işlemiş bir mahkum daha hafif ceza ile yargılanıyor(Kitabı okuyalı uzun zaman oldu hatırlayamadım).Kaldımı kitabı okuduktan sonra uzun zaman kendi benliğimi sorgulamıştım.
Harun hocam sizin değerli yorumlarınızı cok seviyorum, bir kitabı okuduktan sonra gelip siz değerlendirdiniz mi diye bakıyorum. Karakterler sayenizde bende ölümsüzleşiyor sanki sizden dinlemesem puzzle ın son parçası eksik kalacakmış gibi geliyor.
Teşekkür ederim Gözde Hanım 😊🌺
Ne kadar coşkulu bir anlatım tarzınız var :) Yabancı benim de çok sevdiğim bir kitaptır. Ben de kanalıma beklerim. Selamlar
Abi anlatışın beni duygulandırdı bende bu kitabı çok sevmiştim çok güzel sade ve temiz yazılmış yani yazarın aklindakileri anladığım özdeşleşme duygusu kurabildiğim için benim için değerli kitap her yazar ile özdeşim yakalayamiyorum çünkü
Arap karakteri konusunda katılıyorum ama hiç bir şeyi umursamayan adamı eleştirmen konusunda katılmıyorum bence zeki bir insan tipini anlatıyor böyle vurdum duymaz bir umursamazlık değil o adamdaki o adam toplumun bu içindeki nefrete umursamazlık ediyor
Böyle güzel eleştiriler ve yorumlar beni mutlu ediyor. Teşekkür ederim.
" yabancı " okurken, Dostoyevski ve Victor Hugo' dan dönünce ilk başta bir tökezledim çünkü yazarın ilk kitabıydı okuduğum ve dilinin sadeliği, hikayede geçen arap karakterinin isminin olmaması beni şaşırttı. Ön yargılı yaklaşmış olmak istemiyorum ama beklentim daha yüksekti bu biraz beni üzdü. Bir müddet sonra tekrar bir kez daha okumak istiyorum kaçırdığım birşey mi oldu daha net görebilmek için. Arap karakterine isim verilmemiş olmasını yazar böyle uygun görmüş ama nacizane fikrimdir ben doğru bulmuyorum. Son olarak eklemek istediğim, hocam çok verimli anlatımınız ile emeğinize teşekkür ederim. Sevgilerimle.
Arap karaktere isim vermemesi Fransızların Cezayir işgalini ve oradaki yerlilere insan gözü ile bakmamasından dolayı bir eleştirdir. Zaten çoğu eserini bu sömürüye tepki olarak yazmıştır. Aslında iyi bi niyet var yani.
@@murattuke948 Yazarı biraz daha araştırıp hakkında detaylı bilgi sahibi olduktan sonra tekrar okumak istiyorum. En niihayetinde kütüphaneme ekledim. Yorumunuz için teşekkür ediyorum.
@@nillo7386 Rica ederim, iyi okumalar. :)
Merhabalar Harun Bey,
dün gece Necip Fazıl Kısakürek'in başyapıtı olan "Reis Bey" adlı piyesi okudum. Kitabın arka kapağını kapattığım andan beri kendime gelemedim, dayak yemiş gibiyim. Satırların altını çizmekten kalemim tükendi ve benim için bu eser bir "Özlü Sözler Kitabı" haline geldi. Sizin de mutlaka okumuş olduğunuzu düşündüğüm bu şaheser için bir video çekip insanları ondan haberdar etmeniz, farkına vardırmanız ne güzel olurdu.
Saygılar.
en kısa zamanda okuyacağım🌠
Hocam Goethe 'nin Faustunu video yapar mısınız?
Harun bey, Necip Fazıl'ın Reis Bey isimli eserini çok severim. Bayılırım, muhteşemdir. Yabancı beni kesinlikle o kitap gibi sarsan bir eser olmamakla birlikte türü ve konuları farklı olmasına rağmen bana toplumsal önyargılar yönünden Reis Bey'i hatırlattı. Eğer okumadıysanız mutlaka tavsiye ederim.
Zeki Demirkubuzun etkilendiği roman
Sevgili hocam. Bir konuya değinmenizi rica edeceğim. Eminim siz de katılacaksınız. Karagöz ve Hacivat gibi dünya çapında iki karakterin metinlerini 100 temel eserde olmasına rağmen adam akıllı bir yayınevinden okuyamıyoruz. Nasıl sahip çıkılmaz akıl alır gibi değil. Birçok yayınevinden inceledim metinleri. Kafalarına göre Karagöz ve Hacivat'ın ruhuna aykırı metinler oluşturmuşlar. Lütfen hocam sesimizi duyurun. Çok kıymetli kitaplar basılabilir, doğru yayınevleri ile.
Hocam bence buradaki karekter çocukluğunda sevgisiz bir ortamda ve çok acılar çekerek büyümüş. Dolayısıyla malesef duyguları çalışmıyor yani duyarsız olmuş. Duyarsızlığın kökeninde bagsizlik vardır.Küçükken kimseye bağlanmadan büyüyen kişiler büyüyünce de baglanamiyor.
En sevdiğim kitap, sizin video çekmeniz de çok mutlu etti beni
Annem öldü diyince üzüldum video yu duraklatıp yorum yazacaktım Allah rahmet eylesindiye devamını izletince haaa dedim ssjsjsjs
Harun Bey videolarınızı gayet keyifli buluyorum bilhassa kitapları ayrı ayrı inceleme videolarınız anlatış tarzınızla okuyucuyu o kitabı okumasının ilgisini çekiyor.
Sizlere ufak bir tavsiyem mevcut.Videolarınızda Spoiler (ipucu diyelim) mümkün mertebe vermemenizi tavsiye ederim vercekseniz de Suç ve Ceza adlı videonuzdaki gibi önceden okuyucuyu uyarınız.
Biçok kitap inceleme videolarınızı o kitabı okumamış olanların(acaba ne demiş ,konusu nedir vs) gibi nedenlerle videoları izlediklerini düşünüyorum.
Sevgiler
Sevgilu Harun Bey, Albert Camus Veba icinde analiz videosu cekebilir misiniz sevgiler
Kitabı az önce bitirdim kendine ve topluma yabancılaşmış bi birey olarak ortaya çıkıyor toplumun değerlerini hiçe sayan bi insanı öldürmekten daha büyük bir suç olarak görülüyor
Zeki Demirkubuz filmini çekmişti.
hocam yine müthiş bir analiz daha önce okumuştum ama bir daha okuyacagım
Harun hocamdan bildirim gelmiş hoş gelmiş 👍🙏
hoca süpersin
Çarşamba akşamı da beklenen günlerden oldu.
Tekrar okumak istedim şimdi 😅
Gerçekten çok güzel yorumluyorsunuz. Bir şey sormak istiyorum, hiç Dan Brown okudunuz mu? Da Vinci Şifresi , Melekler ve Şeytanlar... Gibi. Eğer okuduysanız yorumunuz nedir? :)
Albert camuz nobel edebiyat ödülünü almamıştır kendisine verilmesi uygun görülmüştür ama o reddetmiştir değerleri ile bağdaşmadığı için reddetmiştir. ırkçılık yaptığına da inanmıyorum. Değerlerine sadık bir insan. Kitap çok güzel. Tanıtımınız için teşekkürler.
Yorum hatamı düzeltiyorum nobel ödülünü reddeden Ahmet camisi değil Jehan powel Sadriimiş sonradan kızımla konuşurken söyledi ve hatırladım herkese özür dilerim
*Yaşadığından bile emin değildi, bir ölü gibi yaşıyordu çünkü. Ben ellerim boş gibi duruyordum ama kendimden de, her şeyden de emindim, ondan daha emindim, hayatımdan da, gelmek üzere olan şu ölümden de emindim.* (SF. 108)
Harun bey video için teşekkürler 🌟 nacizane bir yorumum olacak sizin için..biraz bağırarak konuşuyorsunuz sesi kısmak zorunda kalıyorum.daha sakin bir tavır biz dinleyiciler için daha kolay olacaktır
Merhaba Harun Bey, bulantı kitabını inceler misiniz lütfen? 😊
Hocam hasan ali toptaş tqn gölgesizler romanını öneriyorum mutlaka.
kesinlikle kimsenin telaffuzunu eleştirmiyorum fakat Mersault fransızcada "Mersöoğ" diye okunuyor yarın bir gün sohbetini yaparsanız farkınız olsun istedim :)
Teşekkür ederim.
Albert Camus okuma rehberi yapar mısınız?
Paylaşım için teşekkürler şiir kitabı incelemesi de yapabilir misiniz yada öneri
ben şahsen Albert Camus'un öldürdüğü karketer hakkında sürekli Arap diye hitap etmesinin ana karakterimiz Meursault'un Arap kişisi ile bir muhabbetinin olmamasından kaynaklanan ismini bilmediği için Meursault'un dilinden Arap diye bahsettiğini düşünüyorum.
Kitabı Vedat Günyol çevirisiyle okudum. Çevirisi idare eder kitabı bir solukta bitti. Hayatımda okuduğum Dostoyevskinin Foma Fomiç karakteri hariç okuduğum en tip karakter adamın anası ölmüş tabutun başında kahve sigara içmek ne. Cenazeden sonra plajda yüzüp akşamada kız arkadaşınla komedi filmine gitmek enterasan. Bu yazar nobel edebiyat ödülü almışsa bir Yaşar Kemal bir Cengiz Aymatov almamışsa üzücü. Tamam eser okadar kötü değil ama bir Yaşar Kemalle Cengiz Aymatovun seviyesinde değil
Zeki demirkubuzun yazgısını izleyin dostlar, romanın uyarlaması
45 dakikada 363 takip. Takipçiler, start çizgisinde bekleyen, atletler gibiler.
Şahsen böyle bir merso karakterinin toplumda olmaması bence daha iyidir.
harun abi arap konusundaki tespitin cok yerinde ve ancak iyi okurlarin farkedebilecegi incelikteydi benim de dikkatimi cekti ama soyle bir sey de var ben bunu kotu bir niyetle kasitli yaptini yani kucumsedigini dusunmuyorum cunku orda restoranda karsilastigi gizemli bir teyze de vardi hareketlerini robota benzettigi ve nedense mahkeme salonunda tekrar karsilastigi teyzenin ismi de yoktu bu arada o teyze kim hayal urunu biri miydi onu da anlamadim
Edebiyat hocama anlatabilir miyim?
Hocam, Nobel edebiyat ödülü esere değil yazara verilir, tabi yazar ağzıyla kuş tuttuğu için almaz bu ödülü, eserleri sayesinde alır ama Nobel jürisi özellikle dikkat eder buna.
Meursault un hikayesi kendi fikrimce herkese uygun değil.
veba kitabını okumuştum ama bunu daha okuma fırsatım olmadı,meraklandımm
Yazarın bütün kitaplarını öneriyorum şu anda okuduğum kitabı mutlu ölüm
Yeni bitirdim. Karakterin duyarsız ve amaçsız oluşu beni de gıcık etti. Keşke annesiyle olan ilişkisinde daha fazla detay verilseydi ben de duyarsızlığınin temelinde annesiyle olan ilişkisinin neden olduğunu düşünüyorum. Kitabın sonu gibi karakterin de neden böyle olduğu belirsiz. Yazarın gözlem yeteneği iyi, kendine ve topluma yabancılaşan birinin süreci çok güzel yazılmış.
O ilk cümleyi okuduğumda, karakterin annesinin ölümünü umursamadığını direkt anlamıştım. Nereden mi? ben de o karakter gibi oldum da o yüzden:)
Harun kolçak a benziyosununz
Ben MARTIN EDEN aldım günde kaç sayfa okumalıyım
Öyle bi durum olamaz ki günde 3 ya da 5 sayfa oku denilmez onu sen belilersin
abi fıransız değil cezayirli haberin olsun