Pozitif ya da negatif kelime olarak tamamen bizim uydurdugumuz şeyler. Tüm herşeyin temeli atomdur. Bir muzu muz yapan şey onun atomu ve bu pozitif elektrik yükü yani protonu. Proton sayısı kolay kolay değişmez. Çok çok özel sartlar oluşturarak bu muzun proton sayısı ile oynayarak onu altın'a cevirebilirsin. Bu o kadar zor ki neredeyse imkansız.
Transistörler ise gelen elektron'u 1 kabul ederler , elektron akımı olmadığında ise 0 pozisyonunda oluyorlar olarak anladım . Hocam peki bir üst seviye bir soru sormak istiyorum . Peki bu elektronlar bilgi akışını nasıl sağlıyorlar . Mesela klavyeden bir tuşa bastığımda o tuş butonundan "1" yola çıkıyor , gerekli işlemlerden sonra ekrana yazdırıyor . Ama bunu başka bir yere iletmek istediğimizde , 0 ve 1 ler nasıl bir mesaj haline geliyor . Ve karşı taraftaki cihaz bu mesajı nasıl yorumluyor . Şimdiden teşekkür ederim
Klavyede herhangi bir tuşa bastığında 10011010 gibi bir dalga boyuna sahip elektrik akımı işlemcine gider ve işlemci bunun hangi harf olduğunu önceden bilir çünkü klavyedeki her harfin dalga boyu tüm dünyada standart bir protokole sahiptir
Hocam bilgi için teşekkürler, kanalınızı da yeni görüyorum. Bir şey sormak istiyorum. Peki aynı düzen neden ametallerde işe yaramıyor? Yani ametallerde elektron koparmak için gereken iyonlaşma enerjisi daha yüksek tamam ama onlara biraz daha fazla elektrik yüklersek onlar da iletim yapamazlar mı?
Benim aklıma takılan bi soru var şimdi mantık men bir pervane 20 volt elektrik üretiyor sa pervane yi döndüren elektrikte 20 voltmu oluyo 20 voltluk elektrik pervane yi döndürür se pervane 30,40 volt üretemez mi?
1:55 mesela hangi durumda değişir hocam lütfen cevaplayın nolur
4 роки тому+3
Elektron verdiginde yada aldiginda değişir. Bir kuvvet uygulandiginda manyetik kuvvet, ışık, sicaklik, surtunme vs. atomun yorungesindeki elektronlar diger atoma aktarilabilir. örneğin gunes paneli icerisinde bulunan fotovoltaik hucrelerin yapısında bulunan atomlar ışığa maruz kaldığında elekton alisverisi yapabilir. İletkenlik ve statik elektrik videolarini da izlemeniz faydali olacaktir.
Peki hocam bir sonraki atoma elektrostatik güç ile itilen elektron iletkenin ensonundaki atoma geldiğinde elektrostatik güç kesildiğinde elektrona ne oluyor?Eski atomuna geri mi dönüyor?
Kısacası elektronların depolanması ile akım elde edilir yani amper gücü ve yaşantımızda kullanılır mesele güneş enerjisi panelinden Direk 12 volt bir enerji voltajı var lakin bunu bir dc motora bağladığımız zaman çalışmayacak lakin güneş panelinden gelen elektronları bir pile depolandığımız zaman depolanmış elekron akımı oluşacak ve amper gücüne sahip olacağız daha sonra DC motorumza güç verebiliriz güzel anlatımınız olmuş
Başkan evvela aciklamalarin için teşekkür ederim. Lakin kafama takılan bir nokta var. Elektrik elektronun bierden kopup diğer atomun yörüngesine girip ordan bı elektronu atarak bu durumun tekerrürü ise bu elektron ilk olarak bierden ayrıldı. Ayrıldığı yerdeki maddenin kimyasal özelliği değişmedi mi? Bu olay sürekli devam edince kaynaktaki elektron zamanla bitmez mi? Oturmadi mantığıma. Aydinlatirsan müteşekkir olurum. Saygılar.
Ve kaynaktaki elektrona da sürekli yeni elektronlar geliyor. Görüntüdeki kadar sade değil gerçekte.
4 роки тому+3
Diğer yorumlara katilmakla birlikte şunu da ekleyeyim, elektrigin yani elektronlarin surekli akmasi icin kapali bir devre gereklidir. yani elektron uretimi degilde transferi desek daha doğru olur. Pil ve lambali bir devre oldugunu varsayalim pil icindeki kimyasal enerji elektronlari harekete gecirir ve elktronlar kablo uzerinde akmaya baslar ve lamba yanar. Pil uçlarındaki kablolardan birini çıkarsam lamba sonecektir. Esasen hersey enerji dönüşümüdür, pildeki kimyasal enerji elektronlari hareket ettirerek elektrik enerjisine dönüşür buda lamba uzerinden gectiginde isi ve isik uretip baska bir enerji formuna dönüşür.
@@KhadaJhinVirtuoso knk bu kaynaktakı elektrona yanı atomdakı elektron aytılıyorya sonra o atoma elekron pılın eksı kutbundan vıkıp mı gelıyor yanı bu yenı elektron nerden geloyor
Neden mıknatısın eksi ve artı uçlarını kablo ile birleştirince akım oluşmaz ama pilde yaparsak oluşur ? Akımın geçekleşmesi için fark oluştulması gerekiyor mıknatısda eksi ve artı fark diyilmi?
Belgesel gibi çok güzel anlatmışsınız. Benim anlamadığım nokta şu. Bataryanın içinde elekrik üretecek atomlar var ve bunlar bitince eneejide bitmiş oluyor. Küçük bir alanda sürekli enerji üretimi olmuyor. Ancak Jeneratör dönerken sürekli elektrik üretiyor, o kadar elektrik üretecek atomu nereden karşılıyor. Dışta Mıkantıslı bir alan, içte bakır sarılı bir mil dönüyor ancak içinde sürekli bir maddeden enerji çekiyormuş gibi sürekli elektrik üretiyor.
4 роки тому+6
En basit haliyle bataryalarda kimyasal enerji elektrik enerjisine donusturulur jenerator dinamo gibi aletlerde ise mekanik (aslinda manyetik) enerji elektrik enerjisine donusturulur. Batarya kimyasal formda depoladigi elektronlarin hareketiyle elektrik uretir. Jenaratorlerde ise bir miknatis icinde donen mil etrafinda bir manyetik alan olusturur. Manyetik alandaki değişim de elektrik akimi olusturur. Elektrik motorunun tam tersi yani.
Bakır kullanıldığı için son katmanda tek bir elektron var atom kararlı hale gelmek için enerjiyi alıyor ve çekirdeğe en uzaktaki tanecik yani son katmandaki tanecik uzak olduğundan en az çekim gücüne sahip bu durumda kolayca fırlayıp başka bir atoma geliyor ve sistem tekrarlanıyor. İletken dediğimiz şey son katmanında 1, 2 veya 3 elektron bulunan atomlardır. Ör: Bakır, Altın, Gümüş. eğer detaylı bilgi istiyorsanız kanalımı takip edebilirsiniz yakın süreçte elektrik ile ilgili bir içerik çıkartacağım anlayacağınıza eminim. :) Kanal: Poyraz Demirci
Abi simdi elektro statik gucle sondaki elektron ayriliyorya a En bastaki atomdan iste onu saglayan pilmi yani elektro statik gucu saglayan pilmi yani pildeki-yi arti ceker ve - kutupdaki eksi elektron haraket eder ve obur atoma elektri satik guc uygulayarak onu iter ve o yerinden kopar ve bu sayede pil ilk gucu vermis olur demi
Peki elektrik akımını oluşturan sadece o kapı kapı gezen elektron mu ötekiler bir şeye yaramıyor mu? Sadece merakımdan soruyorum . Lorentz kuvveti de (elektronların belirli bir yönde hareket etmeleri ) elektrik akımı uretmiyor mu? Benim öğrendiğim her ikisi de elektrik akımına katkıda bulunuyormuş. Yanlış mı öğrenmişim. ( Sırf merakımdan araştırmıştım). Not : elektronlar videodaki gibi hareket etmezler. Bir kaybolur bir görünürler ve o esnada saat yönünde dönerken birden saatin ters yönünde de dönebilirler. Tabi tekrar görünen eski elektron mu yeni oluşan mi bilmiyorum. Ne halt ettikleri belli değil bu marullarin
Yo o. Yanlış bilmiyorsam elektronlar normalde kafalarına göre çekirdeğin etrafında gezerler. Ama hepsi aynı yönde dönerler ise o zaman elektrik akımı (elektrik) oluşuyor diye biliyorum. Yanlışım var ise düzeltin lütfen
Bisikletinde ki elektrik dinamosunun ucuna bağlı olan lamba elektronları kullanmaz onların ürettiği elektrik akımını ( elektriği) kullanır. Yani elektronlar yok olmaz. Kendi aralarında değiş tokuş yaparlar. Ama hepsi değil videodaki gibi boş boş gezen elektronlar için söylüyorum. Ötekiler zaten sabit. Çekirdeğin kankası onlar öyle çekirdeği yalnız bırakıp gitmezler
"Elektrik nedir? En basit tanımıyla elektrik yükünün bir noktadan diğerine akışı olarak tarif edilebilir." Nasıl da yanlış bir tanım. Bu dediğiniz şey elektrik akımı. Elektrik değil. Elektrik biriminin amper, volt, watt falan değil de coulomb olduğunu öğrendiğimden beri elektriğin ne olduğunu anlamaya çalışıyorum ama her gördüğüm tanım elektriği değil, elektrik enerjisini anlatıyor.
4 роки тому+15
Oncelikle elektriğin bir birimi yoktur. Elektriksel kuvvet(Newton), elektrik enerjisi(Joule), elektriksel güç (Watt),potansiyel fark(volt),elektrik akimi(Amper), elektrik alanin(Newton/coulomb) birimileri vardir. Elektrik tum bunlari kapsayan bir fenomendir. Coulomb ise yükün birimidir. Tanim basit ve genel bir tanimdir fakat yanlış degildir. Buradaki akış kelimesi belki kafanizi karistirmis olabilir. Elektrik yüklerin bir noktadan diğerine doğru hareket etmesi , akim ise yuklerin o iki nokta arasindaki yüzeyden akış HIZIna denir yani yükün zamana göre değişimidir(Amper=Coulomb/Saniye). Elektriğin birimi amper, volt, watt vs. olmadığı gibi coulombda degildir ve öyle olduğunu ifade eden bir kaynak olduğunu da sanmiyorum.
Değerli hocam lütfen daha sık video atarmisiniz çok güzel ve sade anlayorsunuz
Bu arada abone oldum 😉
Daha iyi anlatılamazdı elinize sağlık.
Vay reis
Çok güzel anlatmış bravo
Mükemmel anlatım sonunda anladım
saygılar. mukemmel anlatım.
Daha iyi anlatılamazdı sanırım teşekkürler
Benim anlamadığım bir şey var, protonlar pozitif elektrik yüküne sahiptirler söyleniyor, ama bu ne anlama geliyor? Pozitif elektrik yükü ne demek?
ELEKTRİK YÜKÜNÜN NE ANLAMA GELDİĞİNİ BİLMİYORSAN BU VİDEOYU ANLAMAZSIN ZATEN
Pozitif elektrik yükü önceden ne olduğunu bilmediğimiz bir varlığın sonradan keşfedince ne olduğunu anlayabilmek için verdiğimiz isimdir dostum.
💯👏Yorumları okudum ve bilimsel düşünebilen sorgulayan tek yorum gördüm. Tebrik ederim.
Hüseyin bey. Pozitif sadece takılan bir isimdir. Buradaki isimler sadece, elektron , nötron ve protonun hareket tanınmını yapıyor.
Pozitif ya da negatif kelime olarak tamamen bizim uydurdugumuz şeyler. Tüm herşeyin temeli atomdur. Bir muzu muz yapan şey onun atomu ve bu pozitif elektrik yükü yani protonu. Proton sayısı kolay kolay değişmez. Çok çok özel sartlar oluşturarak bu muzun proton sayısı ile oynayarak onu altın'a cevirebilirsin. Bu o kadar zor ki neredeyse imkansız.
Çok teşekkür ederiz, sağolun.
Transistörler ise gelen elektron'u 1 kabul ederler , elektron akımı olmadığında ise 0 pozisyonunda oluyorlar olarak anladım . Hocam peki bir üst seviye bir soru sormak istiyorum . Peki bu elektronlar bilgi akışını nasıl sağlıyorlar . Mesela klavyeden bir tuşa bastığımda o tuş butonundan "1" yola çıkıyor , gerekli işlemlerden sonra ekrana yazdırıyor . Ama bunu başka bir yere iletmek istediğimizde , 0 ve 1 ler nasıl bir mesaj haline geliyor . Ve karşı taraftaki cihaz bu mesajı nasıl yorumluyor . Şimdiden teşekkür ederim
Klavyede herhangi bir tuşa bastığında 10011010 gibi bir dalga boyuna sahip elektrik akımı işlemcine gider ve işlemci bunun hangi harf olduğunu önceden bilir çünkü klavyedeki her harfin dalga boyu tüm dünyada standart bir protokole sahiptir
Harika anlatım
Hocam bilgi için teşekkürler, kanalınızı da yeni görüyorum. Bir şey sormak istiyorum. Peki aynı düzen neden ametallerde işe yaramıyor? Yani ametallerde elektron koparmak için gereken iyonlaşma enerjisi daha yüksek tamam ama onlara biraz daha fazla elektrik yüklersek onlar da iletim yapamazlar mı?
Benim aklıma takılan bi soru var şimdi mantık men bir pervane 20 volt elektrik üretiyor sa pervane yi döndüren elektrikte 20 voltmu oluyo 20 voltluk elektrik pervane yi döndürür se pervane 30,40 volt üretemez mi?
1:55 mesela hangi durumda değişir hocam lütfen cevaplayın nolur
Elektron verdiginde yada aldiginda değişir. Bir kuvvet uygulandiginda manyetik kuvvet, ışık, sicaklik, surtunme vs. atomun yorungesindeki elektronlar diger atoma aktarilabilir. örneğin gunes paneli icerisinde bulunan fotovoltaik hucrelerin yapısında bulunan atomlar ışığa maruz kaldığında elekton alisverisi yapabilir. İletkenlik ve statik elektrik videolarini da izlemeniz faydali olacaktir.
Hocam sicaklikla nasil olur biraz bilgi verirmisiniz
Çok teşekkürler hocam 🙏🙏🙏
Peki hocam bir sonraki atoma elektrostatik güç ile itilen elektron iletkenin ensonundaki atoma geldiğinde elektrostatik güç kesildiğinde elektrona ne oluyor?Eski atomuna geri mi dönüyor?
Kısacası elektronların depolanması ile akım elde edilir yani amper gücü ve yaşantımızda kullanılır mesele güneş enerjisi panelinden Direk 12 volt bir enerji voltajı var lakin bunu bir dc motora bağladığımız zaman çalışmayacak lakin güneş panelinden gelen elektronları bir pile depolandığımız zaman depolanmış elekron akımı oluşacak ve amper gücüne sahip olacağız daha sonra DC motorumza güç verebiliriz güzel anlatımınız olmuş
Başkan evvela aciklamalarin için teşekkür ederim. Lakin kafama takılan bir nokta var. Elektrik elektronun bierden kopup diğer atomun yörüngesine girip ordan bı elektronu atarak bu durumun tekerrürü ise bu elektron ilk olarak bierden ayrıldı. Ayrıldığı yerdeki maddenin kimyasal özelliği değişmedi mi? Bu olay sürekli devam edince kaynaktaki elektron zamanla bitmez mi? Oturmadi mantığıma. Aydinlatirsan müteşekkir olurum. Saygılar.
Kimyasal özelliği belirleyen elektron sayısı değil proton sayısıdır. Başta da ondan bahsetti zaten.
Ve kaynaktaki elektrona da sürekli yeni elektronlar geliyor. Görüntüdeki kadar sade değil gerçekte.
Diğer yorumlara katilmakla birlikte şunu da ekleyeyim, elektrigin yani elektronlarin surekli akmasi icin kapali bir devre gereklidir. yani elektron uretimi degilde transferi desek daha doğru olur. Pil ve lambali bir devre oldugunu varsayalim pil icindeki kimyasal enerji elektronlari harekete gecirir ve elktronlar kablo uzerinde akmaya baslar ve lamba yanar. Pil uçlarındaki kablolardan birini çıkarsam lamba sonecektir. Esasen hersey enerji dönüşümüdür, pildeki kimyasal enerji elektronlari hareket ettirerek elektrik enerjisine dönüşür buda lamba uzerinden gectiginde isi ve isik uretip baska bir enerji formuna dönüşür.
@@KhadaJhinVirtuoso knk bu kaynaktakı elektrona yanı atomdakı elektron aytılıyorya sonra o atoma elekron pılın eksı kutbundan vıkıp mı gelıyor yanı bu yenı elektron nerden geloyor
Süper anlatmışsinız
Anlatım harika Emeginize saglık
Neden mıknatısın eksi ve artı uçlarını kablo ile birleştirince akım oluşmaz ama pilde yaparsak oluşur ? Akımın geçekleşmesi için fark oluştulması gerekiyor mıknatısda eksi ve artı fark diyilmi?
Manyetizma o
Çok güzel anlatımdı elenize ağzınıza sağlık.
ellerinize sağlık!!!
Teşekkürler hocam.
Belgesel gibi çok güzel anlatmışsınız. Benim anlamadığım nokta şu. Bataryanın içinde elekrik üretecek atomlar var ve bunlar bitince eneejide bitmiş oluyor. Küçük bir alanda sürekli enerji üretimi olmuyor. Ancak Jeneratör dönerken sürekli elektrik üretiyor, o kadar elektrik üretecek atomu nereden karşılıyor. Dışta Mıkantıslı bir alan, içte bakır sarılı bir mil dönüyor ancak içinde sürekli bir maddeden enerji çekiyormuş gibi sürekli elektrik üretiyor.
En basit haliyle bataryalarda kimyasal enerji elektrik enerjisine donusturulur jenerator dinamo gibi aletlerde ise mekanik (aslinda manyetik) enerji elektrik enerjisine donusturulur. Batarya kimyasal formda depoladigi elektronlarin hareketiyle elektrik uretir. Jenaratorlerde ise bir miknatis icinde donen mil etrafinda bir manyetik alan olusturur. Manyetik alandaki değişim de elektrik akimi olusturur. Elektrik motorunun tam tersi yani.
@ eyvallah kardeşim sağolasın.
Peki ama kablo üzerinde tek bir elektron dolaşıyor gibi söylüyorsunuz orayı pek anlamadım acar misiniz?
Bakır kullanıldığı için son katmanda tek bir elektron var atom kararlı hale gelmek için enerjiyi alıyor ve çekirdeğe en uzaktaki tanecik yani son katmandaki tanecik uzak olduğundan en az çekim gücüne sahip bu durumda kolayca fırlayıp başka bir atoma geliyor ve sistem tekrarlanıyor. İletken dediğimiz şey son katmanında 1, 2 veya 3 elektron bulunan atomlardır. Ör: Bakır, Altın, Gümüş. eğer detaylı bilgi istiyorsanız kanalımı takip edebilirsiniz yakın süreçte elektrik ile ilgili bir içerik çıkartacağım anlayacağınıza eminim. :) Kanal: Poyraz Demirci
Abi elektrik bizde niye bu kadar pahalı? Ve TEDAŞ MEDAŞ vs. Nedir
Çünkü kaçak kullananlar var kacak kullananlar arttıkça zam gelir tabi Tedaş ise devlete ait olan elektrik şirketi
😂😂😂😂. Şimdi şu elektriği geçti
Abi simdi elektro statik gucle sondaki elektron ayriliyorya a
En bastaki atomdan iste onu saglayan pilmi yani elektro statik gucu saglayan pilmi yani pildeki-yi arti ceker ve - kutupdaki eksi elektron haraket eder ve obur atoma elektri satik guc uygulayarak onu iter ve o yerinden kopar ve bu sayede pil ilk gucu vermis olur demi
Kabloda bir elektronun kopup gittiği anlaşılıyor fakat arkası nerden geliyor
Dönüyor sürekli saat gibi önden verip arkadan alıyor
Peki elektrik akımını oluşturan sadece o kapı kapı gezen elektron mu ötekiler bir şeye yaramıyor mu? Sadece merakımdan soruyorum . Lorentz kuvveti de (elektronların belirli bir yönde hareket etmeleri ) elektrik akımı uretmiyor mu? Benim öğrendiğim her ikisi de elektrik akımına katkıda bulunuyormuş. Yanlış mı öğrenmişim. ( Sırf merakımdan araştırmıştım). Not : elektronlar videodaki gibi hareket etmezler. Bir kaybolur bir görünürler ve o esnada saat yönünde dönerken birden saatin ters yönünde de dönebilirler. Tabi tekrar görünen eski elektron mu yeni oluşan mi bilmiyorum. Ne halt ettikleri belli değil bu marullarin
Eyer her cisimde atom varsa o zaman gözle gördüğümüz her cisimde enerji var sonucuna varabiliriz öylemi ?
Evet öyle zaten
@@SnakeCharmerX peki neden tahta iletken diyil ?
@@adamsmith4781 ver 1 milyar volt tahtaya elektriği iletir
@@SnakeCharmerX 1 milyar voltu sanada versek sende iletirsin kardeş
@@Clos3d evet iletirim herkes iletir
Anladığım kadarıyla elektrik bir elektronun merkeziyle olan çekim gücü galiba
Yo o. Yanlış bilmiyorsam elektronlar normalde kafalarına göre çekirdeğin etrafında gezerler. Ama hepsi aynı yönde dönerler ise o zaman elektrik akımı (elektrik) oluşuyor diye biliyorum. Yanlışım var ise düzeltin lütfen
Peki neden bitmez elektronlar atomda ? Madamki akırlar
Bisikletinde ki elektrik dinamosunun ucuna bağlı olan lamba elektronları kullanmaz onların ürettiği elektrik akımını ( elektriği) kullanır. Yani elektronlar yok olmaz. Kendi aralarında değiş tokuş yaparlar. Ama hepsi değil videodaki gibi boş boş gezen elektronlar için söylüyorum. Ötekiler zaten sabit. Çekirdeğin kankası onlar öyle çekirdeği yalnız bırakıp gitmezler
👏
"Elektrik nedir? En basit tanımıyla elektrik yükünün bir noktadan diğerine akışı olarak tarif edilebilir."
Nasıl da yanlış bir tanım. Bu dediğiniz şey elektrik akımı. Elektrik değil.
Elektrik biriminin amper, volt, watt falan değil de coulomb olduğunu öğrendiğimden beri elektriğin ne olduğunu anlamaya çalışıyorum ama her gördüğüm tanım elektriği değil, elektrik enerjisini anlatıyor.
Oncelikle elektriğin bir birimi yoktur. Elektriksel kuvvet(Newton), elektrik enerjisi(Joule), elektriksel güç (Watt),potansiyel fark(volt),elektrik akimi(Amper), elektrik alanin(Newton/coulomb) birimileri vardir. Elektrik tum bunlari kapsayan bir fenomendir. Coulomb ise yükün birimidir. Tanim basit ve genel bir tanimdir fakat yanlış degildir. Buradaki akış kelimesi belki kafanizi karistirmis olabilir. Elektrik yüklerin bir noktadan diğerine doğru hareket etmesi , akim ise yuklerin o iki nokta arasindaki yüzeyden akış HIZIna denir yani yükün zamana göre değişimidir(Amper=Coulomb/Saniye). Elektriğin birimi amper, volt, watt vs. olmadığı gibi coulombda degildir ve öyle olduğunu ifade eden bir kaynak olduğunu da sanmiyorum.
Alma
Elektrik zaten bir enerjidir , tek anlamıyla Elektrik diye birşey yoktur , Elektrik enerjisi diye birşey vardır
ABİ ELEKTRİK OLMASA BU MİLET NAPAR ABİ ?
yaşayamaz olum dlsödpsö
Yaşayamadım çünkü beyin vücudu yönetmek için elektrik üretir
@@aliutkugulderen6811yakında icra takibi yollar .zevenk
Adam adam mala anlatır gibi böyle anlatın ki anlayalım
Yani bu ac elektrikmi
Bu elektrigin genel tanimi ac ve dc ayrimini sonraki videolarda bulabilirsiniz.
İyi anlatmamis diğer videolar daha açıklayıcı
Fizik degil kimya sanki 😂
Yanlis.