Ad Verbrugge & Victor van der Chijs | Buitenhof

Поділитися
Вставка
  • Опубліковано 11 січ 2020
  • Een debat tussen bestuursvoorzitter van de University of Twente Victor van der Chijs en filosoof en voorzitter van Beter Onderwijs Nederland Ad Verbrugge.
    De overstap van de University of Twente op Engels als officiële voertaal zorgde voor veel ophef en verontwaardiging. Maar er was ook bijval: want hoe houd je je in het Nederlands staande in de internationale strijd om talent en wetenschappelijke erkenning? Wordt Nederlands langzamerhand steeds meer een lingua non grata in het hoger onderwijs?
    In Buitenhof gaan bekende politici, topwetenschappers en vooraanstaande opiniemakers in debat over de actualiteit, belangrijke maatschappelijke kwesties en vernieuwende ideeën. Je ziet ons elke week live op zondag, 12.10 op NPO1, en op maandag op UA-cam.
    Deze video komt uit de uitzending van Buitenhof op 12 januari 2020
    www.vpro.nl/buitenhof/kijk/af...
    www.buitenhoftv.nl
    Facebook.com/BuitenhofTelevisie
    Buitenhoftv
    #buitenhof #engelsalsvoertaal #universityoftwente

КОМЕНТАРІ • 21

  • @roodborstkalf9664
    @roodborstkalf9664 4 роки тому +20

    Ad Verbrugge heeft volkomen gelijk. Waanzin om de universiteiten te verengelsen.

  • @goji5887
    @goji5887 2 роки тому +3

    Zeer interessante discussie als student zijnde van een Nederlandse bachelor. Zeker aangezien mijn vakgebied (informatica) dit nog complexer maakt. Inhoudelijk is dat werk vrijwel altijd Engels, maar in het ICT bedrijfsleven, in ieder geval in Nederland, is Nederlands vaak wel gewoon de voertaal. Zelf twijfelde ik hierom ook of ik mijn opleiding in het Engels of Nederlands wou doen, maar liet de algehele kwaliteitsscore van de opleiding uiteindelijk leidend zijn, ongeacht de taal.

  • @zoranana5810
    @zoranana5810 Рік тому

    Ik ken Ad van de nieuwe wereld. Goed hem in actie te zien en helemaal gelijk👍

  • @Klumdork
    @Klumdork 4 роки тому +2

    Interessante discussie om te zien als student van een Engelstalige Bachelor aan de Universiteit Twente. Ik denk dat de invloed van volledig Engelstalig onderwijs ten opzichte van gedeeltelijk Engelstalig onderwijs (wat onvermijdelijk is om kwaliteitsonderwijs te bieden) wordt overschat. Uit persoonlijke ervaring kan ik zeggen dat je nog genoeg Nederlands spreekt in Enschede, ook op de opleiding. Vaak spreek je persoonlijk met docenten en veel medestudenten (voor de meeste opleidingen) in het Nederlands. Bij de grote studentenverenigingen in Enschede wordt ook vrijwel alleen maar Nederlands gesproken. Als de overgang van een gedeeltelijk naar volledig Engelstalige opleiding ervoor zorgt dat meer internationale studenten zich aanmelden, dan lijkt mij dat een goede zaak. Natuurlijk is het dan wel van belang dat je deze studenten weet te binden zodat ze hier ook blijven. Daarin faalt de universiteit op dit moment naar mijn inzien in.
    Studentenverenigingen worden gestimuleerd en in sommige gevallen verplicht om te verengelsen. De weerstand hiertegen is simpelweg te groot om tot een effectieve vermenging van internationale en Nederlandse te komen. De focus moet juist liggen op de internationale studenten om zich aan te passen. Als ze hiertoe niet bereidt zijn dan lijkt mij de kans dat ze in Nederland blijven ook nihil. Wat hebben we er dan aan als ze alleen hier een mooie opleiding volgen.

    • @daanvangeijlswijk7787
      @daanvangeijlswijk7787 4 роки тому

      Beste riceFields. Ik volg je redenering in de tweede alinea goed. Ik snap alleen niet helemaal waarom je gezien je verhaal het goed vindt als er meer internationale studenten komen? Kun je dat uitleggen?

    • @Klumdork
      @Klumdork 4 роки тому

      @@daanvangeijlswijk7787 Het is goed voor de Nederlandse economie als er meer hoog opgeleide mensen naar Nederland komen. Wat mij betreft is het een en en verhaal. Haal je studenten naar Nederland dan moet je ze ook stimuleren hier te integreren. Het stukje "Als ze hiertoe niet bereidt zijn" had inderdaad beter geschreven kunnen worden als "Als ze niet gestimuleerd worden waardoor de bereidheid om te integreren afneemt". Hopelijk verduidelijkt dat mijn standpunt iets beter.

    • @daanvangeijlswijk7787
      @daanvangeijlswijk7787 4 роки тому +1

      @@Klumdork Je aanpassing maakt je standpunt wel duidelijker. Waar ik wel benieuwd naar ben is of je het er mee eens bent dat er dingen zijn die 'goed' zijn voor de economie, maar toch niet goed voor de mensen?15 procent meer burn-out in twee jaar, meer dan verdubbeling depressieve onder 12-18 jarigen in vier jaar (trimbos instituut) 1 miljoen depressieven enzovoort. Dat valt allemaal niet onder economie. 'De economie' is nogal een containerbegrip. Groei voor de een is dat niet voor de ander. De een zijn economie is dus niet die van de ander. Wat als we wat breder, vanuit welzijn gaan kijken naar de ontwikkelingen? Hoe kijk je er dan naar?

    • @Klumdork
      @Klumdork 4 роки тому +1

      @@daanvangeijlswijk7787 Het is uiteraard geen goede zaak dat veel internationale studenten kampen met mentale problemen. Echter lijkt mij dat geen reden om ze niet naar Nederland te willen halen. Ik zie het dan juist weer als taak om ze beter te betrekken en dus ook Nederlands te laten leren.
      Terugkomend op die economie. We moeten zeker oog hebben voor hoe wij in dit land onze welvaart verdelen. Dat kan altijd eerlijker, er blijven altijd mensen die niet kunnen profiteren van economische groei. Maar in algemene zin hebben we het vrij goed in dit land.
      Mentale gezondheid is een steeds groter wordend probleem. Als je bedoelt dat we niet te gefixeerd moeten zijn op economische groei maar wat meer oog moeten hebben voor mentale gezondheid ben ik het met je eens. Tenslotte kost bijvoorbeeld depressie ons ook geld.

    • @daanvangeijlswijk7787
      @daanvangeijlswijk7787 4 роки тому

      @@Klumdork Het is een kwestie van inschatting dan qua kosten baten in de ruime zin van het woord. Ik zie niet genoeg voordelen van globaliseren (ik zie er vrijwel geen) om er de problemen voor te aanvaarden. Ik zie simpelweg de baten niet buiten die van de economische cijfers. Ik ben het met je eens dat we het in dit land gemiddeld goed hebben.

  • @johnpatrick4107
    @johnpatrick4107 Рік тому +1

    Leuk om dit 2,5 jaar na dato te kijken en te zien dat Verbrugge groot gelijk had en Chijs de boel volkomen onterecht bagatelliseert. Het Engels op de "University of Twente” (lekker Nederlandse naam trouwens) is dwangmatig leidend, met hilarisch semi-engelstalig gestoethaspel tot gevolg. Laat ik het zo zeggen: premier Rutte spreekt beter Engels dan menig UT-professor. Dus aan alle studenten: tel uit je winst.

  • @anderlecht1969
    @anderlecht1969 Рік тому

    Het verengelsen van Nederlandse universiteiten is een elitaire tendens.