Urmareste aici toata seria "Fizica povestita - Lectia de fizica" din care acest video face parte: ua-cam.com/play/PLcod69NUBSYjf1JwNThewIt9VvsKiRVqg.html
Domnule Presura, cum va explicati dumneavoastra personal faptul ca in geneza ordinea aparitiei Pamantului, Soarelui si stelelor este inversata fata de ordinea aparitiei lor in realitate?
Ar trebuie sa ai cel putin 1 milion de abonati !!! Lumea insa nu prea mai stie ce este frumos si cu adevarat interesant .. E mai bine la acces direct cu vulpita si totii...am respect fata de dumneavoastra . cum sa nu iti placa asa ceva mai ales cand vezi cat de frumos povesteste omul asta lucruri extrem de grele .. Si totusi el o face penteu noi gratis. Tot respectul Domnule. Cuvintele nu pot arat cat de mult respect am penteu un om ca dumneavoastra .
@@RST9413 clar esti spalat pe creier de religie.. oamenii nu se trag din maimute.. oamenii si maimutele au un stramos comun. Apropo, dumnezeu este creat de oameni, nu invers.
@@RST9413 Doamne cat de tare poate sa ma intristeze ce v-a facut religia asta, e cumplit sincer.. e bolnav.. Sa crezi ca esti in centrul universului, ca esti important si "onorat" trebuie sa fie infiorator.. pentru ca asta va aduce un soc psihologic extrem de puternic in momentul in care vei realiza care e realitatea. De aceea ai si aceasta repulsie plina de ura fata de oamenii de stiinta. Pt ca te scot din zona ta de confort si de siguranta.. si iti fac universul mental, cu toate credintele idioate care ti-au guvernat viata, sa crape.
@@RST9413 reactia asta sfidatoare si batjocoritoare la adresa lor este doar un mecanism al sistemului tau de aparare, pentru a te proteja emotional de șocul ca esti doar un muritor fara niciun scop divin care sa ti dea tie un sens . Probabil tu crezi ca pamantul e in centrul sistemului solar
Dl. Presurā, ati uitat oare de experimentul Michelson-Morley si de experimentul Miller care confirmā existentes ETERULUI?Ati citit The Dynamic Ether scrisā de fizicianul James de Meo?
Domnule , în Școală am urat fizica și matematica , dar poate dacă ar fi fost povestit așa frumos cum o faceți dumneavoastră ar fi fost o aventură, Acum încerc sa recuperez împreună cu copii mei , și sa descoperim împreună această frumoasă călătorie în esența lumi , mulțumim domnule Profesor !
Sanatate va urez ! Bun lucru faceti :intrati in istoria universala cu modestie maxima ! Sunteti nemuritor ! Ce onoare sa fim spectatori ,invatacei sau doar optimisti ( ce spera la punerea stiintei in locul manelelor! )
Vă mulțumesc Domnule Cristian. Sunteți singurul om care face acest lucru şi în acest domeniu pe UA-cam. Cel puțin în România. Vorbiți foarte clar chiar și pentru necunoscători. Doar un om cu dizabilitați nu ar putea sa înțelegă materialele dumneavoastră. Explicați atât de bine și de corect încât chiar și un om foarte prost ar înțelege.
Totuşi sunt conștient ca fizica cuantica nu poate fi percepută și, sau înțeleasă de către oricine. Chiar și așa mergeți mai departe. Va iubesc , va ador şi respect ceea ce faceți. Multă bafta în continuare. Eu va susțin.
Sunt un amator incepator in ceea ce priveste astronomia. Reusiti cu atata usurinta, modestie sa luminati calea catre cunoastere. Tot respectul! Toata stima! Multumesc!
Mai rar poți să întâlnești oameni atât de pasionați pregătiți și ne a spus timp capabil să ți expună foarte concret și concis ceea ce te interesează mulțumesc Cristi la mulți ani
Va urmăresc cu interes de multa vreme. Am început sa citesc Fizica Povestită. Aveți respectul meu. Practic astronomia în mod amator, e un alt mod de a pătrunde enigmele universului. Sunt Pr., dar acesta nu e decât un detaliu. Vă rog, continuați ceea ce faceți. Este pe înțelesul tuturor.
Cinste dvs. pentru ca nu uitati sa ii mentionati cu recunostinta pe oamenii care au contribuit la devenirea dvs ca om de stiinta si OM. Profu' de Mate Dragos Constantinesu de la Valcea, in ultima vreme la Liceul de Arte/Muzica de unde si productiile șarmante de pe albumul "Matematica pe Note" ua-cam.com/video/dKafYSil3co/v-deo.html , precum si pe genialulRichard P. Feynman, fizician, profesor, cercetator atomist la Los Alamos in Proiectul Manhattan, tobosar, grafician.pictor, Don Juan, pranker, investigator al NASA incoruptibil al dezastrului Navetei Challanger, NOBEL prize winner. OM.
Nu stiti cat ma bucur ca am gasit canalul dumneavoastră!!Sunt foarte nerăbdătoare să aflu cat mai multe despre fizica,chiar imi place extrem de mult!Iar dumneavoastră ați merita mult mai mulți abonați!!!
Teorema incompletitudinii lui Gödel (minutul 10:39): Stimate domnule Presură, am o observaţie la o singură afirmaţie de-a dv., cea cu Gödel, pe care o consider foarte importantă. Aţi spus acolo că, dv. fiind o fiinţă umană limitată, nu ştiţi dacă veţi putea înţelege vreodată tot Universul. Aţi justificat asta apelând la teorema incompletitudinii a lui Gödel. Aţi argumentat că, fizica bazându-se pe matematică, iar în matematică, conform lui Gödel, nu orice propoziție poate fi demonstrată a fi adevărată sau falsă, asta ar pune o limită la cunoaşterea noastră a Universului (în fizică şi în alte ştiinţe). Această concluzie nu se justifică, mai precis *_implicaţia_* că teorema lui Gödel ar pune această limită, nu se justifică. De fapt domeniul de valabilitate a teoremei incompletitudinii - *care este logica formală/simbolică* - NU se suprapune *_nicăieri_* cu matematica folosită în ştiinţe, matematică care este bazată pe logica propoziţională şi logica predicatelor. Acestea din urmă SUNT complete şi consistente (a demonstrat-o chiar Gödel), deci nu cauzează vreo problemă. Logica formală/simbolică este cu totul altceva: ea se ocupă de secvenţe de simboluri şi reguli/axiome de generare de noi secvenţe. Aceste secvenţe de simboluri NU au vreo legătură cu realitatea. Teorema lui Gödel se demonstrează *_în acest context_* pur formal, şi deci nu are tangenţă cu ştiinţa. *_Deci teorema incompletitudinii a lui Gödel nu pune, ea însăşi, vreo limită cunoaşterii umane._* Desigur, *_există_* factori care pun limite la volumul şi profunzimea cunoaşterii lumii *de către un om dat,* dar asta este evident. Numeroşi filosofi - din curentul scepticilor - au îmbrăţişat teorema lui Gödel pentru a-şi justifica concepţiile, dar referinţa lor la Gödel este abuzivă. Eu cred că ar fi contraproductiv ca, în viitoarele dv. manuale de fizică de şcoală, să-l pomeniţi pe Gödel ca argument la existenţa unor limite de principiu ale cunoaşterii umane. În societatea contemporană există deja puternice curente care neagă puterea raţiunii umane de a înţelege lumea (treptat, treptat), aşa că o referire misleading la Gödel ar fi chiar dăunătoare - şi probabil ireparabilă pentru minţile tinere.
Foarte bun serial. Tineti-o tot asa. Sper sa fie cat mai mult tineret interesat. O mica corectie 20:11 bila nu "capata" o viteza in momentul in care ii dam drumul, ci bila o avea deja inainte de a-i da drumul (noi, care aveam deja cca 1500km/h, eram un corp comun cu bila pentru ca tineam bila in mana, deci si ea avea acea viteza).
Mulțumesc pentru această lecție fascinantă! M-a pasionat fizica de când eram mică, dar din păcate am urmat un liceu umanist. Dar niciodată nu-i târziu să reiei firul pierdut, ceea ce și fac, urmărind cu mult interes fiecare ' lecție de fizică' predată de dvs. aici, pe UA-cam. 🙂
Da, e genul acela de "om bun". Si eu apreciez tare mult aceasta latura la oamenii foarte inteligenti, e destul de rara... la fel, veleitatea de a accesibiliza limbajul, pe care ar fi laudabil sa o regasim la cat mai multi dintre profesori...
Domnule Presura, credeti ca pe viitor ati putea sa faceti niste video-uri despre anumiti fizicieni, de exemplu Zwicky, Oppenheimer, Bohr, Heisenberg, etc? Sa fie precum o mini-biografie dar sa va expuneti si opinia dumneavoastra despre ei si munca lor? Este doar o sugetie, ma rog, ceva ce mi-ar placea sa vad. Dar in functie de cum puteti dumneavoastra, cum va permite timpul, s.a.m.d. Oricum, ceea ce faceti si ati facut pana acum este de-a dreptul fantastic. N-aveti idee cat de mult ati ajutat o persoana ca mine si nu numai... Va doresc toate cele bune si tineti-o tot asa! Noua ne place :))
@@presura Da, domnule Presura, si despre romani ar fi excelent, precum este cel cu Hulubei, care mi-a placut foarte mult. Ar putea fi despre Agarbiceanu sau Proca. Mi-a venit si Oberth in minte, desi nu a fost roman, intr-o mica masura a fost legat de Romania. Ati putea despre fizicienii/oamenii de stiinta admirati de catre dumneavoastra, cei care v-au influentat cel mai mult.
Bună ziua! Sunt un mare admirator și urmăritor al emisiunilor dvs. Am și eu o nelămurire și o întrebare totodată. Dacă totul este în mișcare în univers: planetele se deplasează, stelele se deplasează, galaxiile se deplasează, de ce anumite constelații sunt mereu la fel pe cer? De ce nu își modifica deloc poziția, de ce nu se destramă?
Un drum foarte promițător cu această idee. Calitatea de a sintetiza, datorită cunoștințelor și experientelor dumneavoastră este clar vizibilă. Totodată, partea de video este mult mai plăcută, se vede că s au făcut eforturi și pentru video editing. Aș sugera să încărcați aceste " podcast uri" și pe platforme precum Spotify
Minutul 14:00 Despre soarele care parcurge 15 grade pe ora = 360 grade in 24 ore. Cum s-a calculat ce unghi a parcurs soarele noaptea, atunci cand el nu era de vazut, respectiv nu putea fi observat?
Cum a știut Eratostene ora exactă? (la ora 12:00, la momentul solstițiului de vară (21 iunie), soarele este la zenit în localitatea Syene (Assuan) când razele soarelui cad perpendicular pe suprafața Pământului, dar la Alexandria?) Aș dori detalii despre procedură dacă le poate da cineva.
pentru cei care chiar se tem de Wi-fi pot face asta, pentru ca intensitatea scade cu patratul distantei. La mine e un motiv practic: bate mai bine in celelalte camere din capatul opus.
Nici bomba care cade din avion, nici bila care cade din turn nu capătă viteză orizontală în momentul în care sunt lăsate să cadă. Ele aveau deja această viteză orizontală și când „stăteau” în avion, respectiv în vârful turnului, înainte de a fi aruncate.
Asa este, aceasi iluzie optica se intampla si cand observam un avion pe cer care zboara cu 1000 km/h. Avem senzatia ca el se misca incet tocmai din caua distantei indeparate la care se afla. Stelele se afla la distante de ani lumina, de acea ele par inmutabile. Dar defapt, si ele orbiteaza in jurul centrului galactic, tragand dupa ele planetele care la randul lor orbiteaza in jurul stelelor.
Un fizician ambigiuu a facut asta prin obsetvatie pentru cunoastere ,mai mult de drag,cu alte cuvinte o amarata de observatie naste complicatii pe care fiinta umana nu poate sa le sustina practic.
Buna ziua, Am o întrebare care nu știu dacă este binevenita:A ajuns omul pe lună? Ma refer la perioada aia nebuna in care americanii au investit sume imense de bani pentru a ajunge acolo,si se pare ca acest lucru nu e posibil din pricina radiațiilor sau condițiilor atmosferice aflate pe luna sau in apropierea ei.Mulțumesc pentru un eventual răspuns :)
Urmareste aici toata seria "Fizica povestita - Lectia de fizica" din care acest video face parte:
ua-cam.com/play/PLcod69NUBSYjf1JwNThewIt9VvsKiRVqg.html
Domnule Presura, cum va explicati dumneavoastra personal faptul ca in geneza ordinea aparitiei Pamantului, Soarelui si stelelor este inversata fata de ordinea aparitiei lor in realitate?
Super. Sunteti foarte destept . Ma bucur ca avem asa oameni in tara.
Ar trebuie sa ai cel putin 1 milion de abonati !!! Lumea insa nu prea mai stie ce este frumos si cu adevarat interesant .. E mai bine la acces direct cu vulpita si totii...am respect fata de dumneavoastra . cum sa nu iti placa asa ceva mai ales cand vezi cat de frumos povesteste omul asta lucruri extrem de grele .. Si totusi el o face penteu noi gratis. Tot respectul Domnule. Cuvintele nu pot arat cat de mult respect am penteu un om ca dumneavoastra .
@@RST9413 clar esti spalat pe creier de religie.. oamenii nu se trag din maimute.. oamenii si maimutele au un stramos comun. Apropo, dumnezeu este creat de oameni, nu invers.
@@RST9413 Doamne cat de tare poate sa ma intristeze ce v-a facut religia asta, e cumplit sincer.. e bolnav.. Sa crezi ca esti in centrul universului, ca esti important si "onorat" trebuie sa fie infiorator.. pentru ca asta va aduce un soc psihologic extrem de puternic in momentul in care vei realiza care e realitatea. De aceea ai si aceasta repulsie plina de ura fata de oamenii de stiinta. Pt ca te scot din zona ta de confort si de siguranta.. si iti fac universul mental, cu toate credintele idioate care ti-au guvernat viata, sa crape.
@@RST9413 reactia asta sfidatoare si batjocoritoare la adresa lor este doar un mecanism al sistemului tau de aparare, pentru a te proteja emotional de șocul ca esti doar un muritor fara niciun scop divin care sa ti dea tie un sens . Probabil tu crezi ca pamantul e in centrul sistemului solar
Dl. Presurā, ati uitat oare de experimentul Michelson-Morley si de experimentul Miller care confirmā existentes ETERULUI?Ati citit The Dynamic Ether scrisā de fizicianul James de Meo?
Tu ar trebui să începi cu gramatica prostule
Domnule , în Școală am urat fizica și matematica , dar poate dacă ar fi fost povestit așa frumos cum o faceți dumneavoastră ar fi fost o aventură, Acum încerc sa recuperez împreună cu copii mei , și sa descoperim împreună această frumoasă călătorie în esența lumi , mulțumim domnule Profesor !
Domnule ,profesor ,,e minunat ce faceți, pt cei interesați ,fizica .chimie,pământ,stele ...Dumnezeu! Creator......
Sanatate va urez ! Bun lucru faceti :intrati in istoria universala cu modestie maxima ! Sunteti nemuritor ! Ce onoare sa fim spectatori ,invatacei sau doar optimisti ( ce spera la punerea stiintei in locul manelelor! )
Vă mulțumesc Domnule Cristian. Sunteți singurul om care face acest lucru şi în acest domeniu pe UA-cam. Cel puțin în România. Vorbiți foarte clar chiar și pentru necunoscători. Doar un om cu dizabilitați nu ar putea sa înțelegă materialele dumneavoastră. Explicați atât de bine și de corect încât chiar și un om foarte prost ar înțelege.
Totuşi sunt conștient ca fizica cuantica nu poate fi percepută și, sau înțeleasă de către oricine. Chiar și așa mergeți mai departe. Va iubesc , va ador şi respect ceea ce faceți. Multă bafta în continuare. Eu va susțin.
Sunt un amator incepator in ceea ce priveste astronomia. Reusiti cu atata usurinta, modestie sa luminati calea catre cunoastere. Tot respectul! Toata stima! Multumesc!
Domnule profesor, aveți tot respectul meu! De abia aștept fiecare lecție. Va doresc mult spor și noroc in ceea ce faceți.
Era timpul... felicitări!!! Ador podcasturile despre astrofizica și nu găsești nimic...
aici sunt irnegistrarile mele de la radio, au sia strofizica: www.mixcloud.com/StiintaClub/
@@presura mulțumesc domnule Cristian!
@@ciprian3891 Iti recomand Neil Degrasse Tyson pentru astrofizica.E varianta Domnului Profesor Cristian Presura doar ca in engleza.
@@Prototype2KXX mulțumesc
super faina seria asta de video-uri. le astept si pe urmatoarele!!!
Tot respectul, sunteți un om deosebit!!! Credeți-mă că vă apreciez din toată inima!!!
Bine v-am găsit, 🌄 Cristian Presură !👏👏O săptămână minunată,☦️ binecuvântată , frumoasă, 💐vă doresc !♥️
Am citit cartea . Excelenta ideea de a prezenta live capitolele ei !
Felicitari pentru initiativa dvs. Sunteti un profesor minunat. Ma incanta explicatiile dvs.pe intelesul tuturor.
Foarte frumos ce faceți. Multumim!!
Mai rar poți să întâlnești oameni atât de pasionați pregătiți și ne a spus timp capabil să ți expună foarte concret și concis ceea ce te interesează mulțumesc Cristi la mulți ani
Foarte interesant🌄și foarte frumos💐 parcursul dumneavoastră profesional,👍 Cristian Presură !❤️
Mulțumiri și FELICITĂRI !!!
Mi-am cumparat cartea de dragul explicatiilor dvs.
Va admir si va respect pentru ceea ce faceti.
Foarte frumos si clar povestit, o placere sa asculti!!
Ma bucur ca ti-a placut!
Extraordinar episod. Multumim, domnule profesor !
Sa aveti o seara frumoasa in continuare, multumim pentru aceste clipuri.
Imi plce ff tare de tot domnule profesor, si muzica din fundal pe care ati aleso este ff linistitoare
Va urmăresc cu interes de multa vreme. Am început sa citesc Fizica Povestită. Aveți respectul meu. Practic astronomia în mod amator, e un alt mod de a pătrunde enigmele universului. Sunt Pr., dar acesta nu e decât un detaliu.
Vă rog, continuați ceea ce faceți. Este pe înțelesul tuturor.
va asteptam si pe Discord.gg/presura
🔆multumesc...ne revedem marti.
Vă mulțumim pentru o emisiune deosebit de interesantă 💐, foarte frumoasă,🌄 prețioasă !❤️
Felicitari, esti un tip foarte deștept ! Te urmaresc ,cu placere si interes!
Mii de mulțumiri pentru minunatele informații!
Cinste dvs. pentru ca nu uitati sa ii mentionati cu recunostinta pe oamenii care au contribuit la devenirea dvs ca om de stiinta si OM.
Profu' de Mate Dragos Constantinesu de la Valcea, in ultima vreme la Liceul de Arte/Muzica de unde si productiile șarmante de pe albumul "Matematica pe Note" ua-cam.com/video/dKafYSil3co/v-deo.html ,
precum si pe genialulRichard P. Feynman, fizician, profesor, cercetator atomist la Los Alamos in Proiectul Manhattan, tobosar, grafician.pictor, Don Juan, pranker, investigator al NASA incoruptibil al dezastrului Navetei Challanger, NOBEL prize winner. OM.
Multa sanatate va doresc . Sunteti un om foarte valoros .
acest om superb a carat efectiv scoala din pandemie, pentru mine cel putin
Sunteti minunat domnule! Multumesc!
Sunteți foarte pasionat, iar entuziasmul dumneavoastră ne face pe toți sa învățăm mai cu spor!
Bravo, mulțumim!
Nu stiti cat ma bucur ca am gasit canalul dumneavoastră!!Sunt foarte nerăbdătoare să aflu cat mai multe despre fizica,chiar imi place extrem de mult!Iar dumneavoastră ați merita mult mai mulți abonați!!!
Genial profesor învăț la 45 anii mulțumesc sa aveți viața lungă cu sanatate
Sunt la prima lectura si simt deja o placere in a va asculta. Multumim pentru materialele interesante!
Felicitari pentru ceea ce faceti pe acest canal!
Domnule, România are nevoie de mai mulți oameni ca dumneata!!!
Canal Dicord: www.discord.gg/presura
Teorema incompletitudinii lui Gödel (minutul 10:39):
Stimate domnule Presură, am o observaţie la o singură afirmaţie de-a dv., cea cu Gödel, pe care o consider foarte importantă.
Aţi spus acolo că, dv. fiind o fiinţă umană limitată, nu ştiţi dacă veţi putea înţelege vreodată tot Universul. Aţi justificat asta apelând la teorema incompletitudinii a lui Gödel. Aţi argumentat că, fizica bazându-se pe matematică, iar în matematică, conform lui Gödel, nu orice propoziție poate fi demonstrată a fi adevărată sau falsă, asta ar pune o limită la cunoaşterea noastră a Universului (în fizică şi în alte ştiinţe).
Această concluzie nu se justifică, mai precis *_implicaţia_* că teorema lui Gödel ar pune această limită, nu se justifică.
De fapt domeniul de valabilitate a teoremei incompletitudinii - *care este logica formală/simbolică* - NU se suprapune *_nicăieri_* cu matematica folosită în ştiinţe, matematică care este bazată pe logica propoziţională şi logica predicatelor. Acestea din urmă SUNT complete şi consistente (a demonstrat-o chiar Gödel), deci nu cauzează vreo problemă.
Logica formală/simbolică este cu totul altceva: ea se ocupă de secvenţe de simboluri şi reguli/axiome de generare de noi secvenţe. Aceste secvenţe de simboluri NU au vreo legătură cu realitatea. Teorema lui Gödel se demonstrează *_în acest context_* pur formal, şi deci nu are tangenţă cu ştiinţa.
*_Deci teorema incompletitudinii a lui Gödel nu pune, ea însăşi, vreo limită cunoaşterii umane._*
Desigur, *_există_* factori care pun limite la volumul şi profunzimea cunoaşterii lumii *de către un om dat,* dar asta este evident.
Numeroşi filosofi - din curentul scepticilor - au îmbrăţişat teorema lui Gödel pentru a-şi justifica concepţiile, dar referinţa lor la Gödel este abuzivă.
Eu cred că ar fi contraproductiv ca, în viitoarele dv. manuale de fizică de şcoală, să-l pomeniţi pe Gödel ca argument la existenţa unor limite de principiu ale cunoaşterii umane. În societatea contemporană există deja puternice curente care neagă puterea raţiunii umane de a înţelege lumea (treptat, treptat), aşa că o referire misleading la Gödel ar fi chiar dăunătoare - şi probabil ireparabilă pentru minţile tinere.
❤o idee minunată! Mulțumim!
Excelente explicatii!Felicitari!
Foarte bun serial. Tineti-o tot asa. Sper sa fie cat mai mult tineret interesat. O mica corectie 20:11 bila nu "capata" o viteza in momentul in care ii dam drumul, ci bila o avea deja inainte de a-i da drumul (noi, care aveam deja cca 1500km/h, eram un corp comun cu bila pentru ca tineam bila in mana, deci si ea avea acea viteza).
Super "FIZICA POVESTITĂ"
foarte frumos! Bravo, imi place! :)
Superba initiativa! Succes in continuare!
Aștept cu nerăbdare urmatoarea lecție!😍
Va multumesc !
Pacat ca nu am avut parte de un asa profesor acum 40 de ani...
Aveti tot respectul meu, domnule profesor! Va ascult cu mare placere si interes! Va mulțumesc!
Mulțumesc pentru această lecție fascinantă! M-a pasionat fizica de când eram mică, dar din păcate am urmat un liceu umanist. Dar niciodată nu-i târziu să reiei firul pierdut, ceea ce și fac, urmărind cu mult interes fiecare ' lecție de fizică' predată de dvs. aici, pe UA-cam. 🙂
am comandat cartea. Mi se pare fenomenal să descopăr fizica la 46 de ani... super
Buna Sorin. Imi poti scrie in privat? Facebook, email, ce iti e mai usor cristian.presura@gmail.com
Eu 56
Te iubim
Felicitări!
Respectele mele Maestre!
Deci ai o voce .. așa calmă , binevoitoare
Da, e genul acela de "om bun". Si eu apreciez tare mult aceasta latura la oamenii foarte inteligenti, e destul de rara... la fel, veleitatea de a accesibiliza limbajul, pe care ar fi laudabil sa o regasim la cat mai multi dintre profesori...
bravo, educativ ...asa da )
Ce OM minunat sunteți!
BRAVOOO
Domnule Presura, credeti ca pe viitor ati putea sa faceti niste video-uri despre anumiti fizicieni, de exemplu Zwicky, Oppenheimer, Bohr, Heisenberg, etc? Sa fie precum o mini-biografie dar sa va expuneti si opinia dumneavoastra despre ei si munca lor? Este doar o sugetie, ma rog, ceva ce mi-ar placea sa vad. Dar in functie de cum puteti dumneavoastra, cum va permite timpul, s.a.m.d. Oricum, ceea ce faceti si ati facut pana acum este de-a dreptul fantastic. N-aveti idee cat de mult ati ajutat o persoana ca mine si nu numai... Va doresc toate cele bune si tineti-o tot asa! Noua ne place :))
eventual despre ce romani. Am video despre Hulubei. la restul e in engleza
@@presura
Da, domnule Presura, si despre romani ar fi excelent, precum este cel cu Hulubei, care mi-a placut foarte mult. Ar putea fi despre Agarbiceanu sau Proca. Mi-a venit si Oberth in minte, desi nu a fost roman, intr-o mica masura a fost legat de Romania. Ati putea despre fizicienii/oamenii de stiinta admirati de catre dumneavoastra, cei care v-au influentat cel mai mult.
...Respect A +++
Mulțumim frumos!!!!
Va multumim
frumoasa carte am si eu una
Felicitări!⛅
Tare Cristi
Avem cartea! Mulțumim!
Felicitari
Bună ziua! Sunt un mare admirator și urmăritor al emisiunilor dvs. Am și eu o nelămurire și o întrebare totodată. Dacă totul este în mișcare în univers: planetele se deplasează, stelele se deplasează, galaxiile se deplasează, de ce anumite constelații sunt mereu la fel pe cer? De ce nu își modifica deloc poziția, de ce nu se destramă?
Iti multumesc enorm ca ma Luminezi
Am 25 de ani si niciodata nu mi-au placut materiile ce tin de real. Omul acesta te face sa placi fizica oricine ai fi!
Exact asta am simtit si eu.. la 40 de ani! Chiar ca este fizica povestita.. si nu oricum; o descrie frumos, cald... si cu pasiune! 😁🙂
Bună ziua. Ce îmi puteți spune despre Mandelbrot set.?? Puteți face un videoclip ?😊
e fascinant!Doar ca nu nu cred ca voi avea timp pentru ele
super!
Mulțumesc!
O IDIOATĂ mi-a șters ieri comentariul....SORRY dle Cristian
Mulțumesc pentru aceste Lecții de fizică modernă 💜💜💛💛💚💚👍👍👍👏👏👏
Multumim
Un drum foarte promițător cu această idee. Calitatea de a sintetiza, datorită cunoștințelor și experientelor dumneavoastră este clar vizibilă. Totodată, partea de video este mult mai plăcută, se vede că s au făcut eforturi și pentru video editing. Aș sugera să încărcați aceste " podcast uri" și pe platforme precum Spotify
O idee foarte buna!
Multumesc!
Minutul 14:00 Despre soarele care parcurge 15 grade pe ora = 360 grade in 24 ore. Cum s-a calculat ce unghi a parcurs soarele noaptea, atunci cand el nu era de vazut, respectiv nu putea fi observat?
este o extrapolare de la miscarea din timpul zilei
@@presura Multumesc pentru raspuns :)!
Omul acesta mereu îmi pune zâmbetul pe buze
M-a captivat povestea Lumii noastre! Cand ne vom muta pe marte, cum se vor numi cele 24 de luni calendaristice?
Foarte interesant. Vreau neapărat să iau legătura direct cu dumneavoastră. Am un material ce vreau să-l vedeți.
Ar fi fain daca ai putea pune podcastul pe Spotify
❤
Doar pe Zaiafet și aici am clopoțelul activat
Cum a știut Eratostene ora exactă? (la ora 12:00, la momentul solstițiului de vară (21 iunie), soarele este la zenit în localitatea Syene (Assuan) când razele soarelui cad perpendicular pe suprafața Pământului, dar la Alexandria?) Aș dori detalii despre procedură dacă le poate da cineva.
Care e motivul pentru care va tineti router ul de wi-fi in capatul opus al camerei fata de cel unde dormiti?
pentru cei care chiar se tem de Wi-fi pot face asta, pentru ca intensitatea scade cu patratul distantei. La mine e un motiv practic: bate mai bine in celelalte camere din capatul opus.
Abia astept sa imi iau cartea!
Merci mult
Rotația in jurul axei se datorează lunii?
Rotația pământului se datorează lunii? Sau și-au soarelui? Sau combinație?
🌺🥀🌺
Nici bomba care cade din avion, nici bila care cade din turn nu capătă viteză orizontală în momentul în care sunt lăsate să cadă. Ele aveau deja această viteză orizontală și când „stăteau” în avion, respectiv în vârful turnului, înainte de a fi aruncate.
da, este o explicatie mai potrivita, multumesc. "Aveau" in loc de "capatau"
Like
Cam subțire, mă așteptam la explicații aprofundate și ample.
ele se gasesc, desigur, in carte.
@@presura am văzut și în carte sunt prea scurte răspunsurile și nu sunt aprofundate deloc sunt vagi.
Unde găsesc această carte
"Fizica Povestita": bit.ly/2YsKaAc
Nu știu fizică dar mă gândesc că și "stelele fixe" se mișcă, doar că sunt prea departe pentru ca mișcarea lor să fie percepută. Oare?
Asa este, aceasi iluzie optica se intampla si cand observam un avion pe cer care zboara cu 1000 km/h. Avem senzatia ca el se misca incet tocmai din caua distantei indeparate la care se afla. Stelele se afla la distante de ani lumina, de acea ele par inmutabile. Dar defapt, si ele orbiteaza in jurul centrului galactic, tragand dupa ele planetele care la randul lor orbiteaza in jurul stelelor.
Un fizician ambigiuu a facut asta prin obsetvatie pentru cunoastere ,mai mult de drag,cu alte cuvinte o amarata de observatie naste complicatii pe care fiinta umana nu poate sa le sustina practic.
Eratostene :)
Buna ziua,
Am o întrebare care nu știu dacă este binevenita:A ajuns omul pe lună? Ma refer la perioada aia nebuna in care americanii au investit sume imense de bani pentru a ajunge acolo,si se pare ca acest lucru nu e posibil din pricina radiațiilor sau condițiilor atmosferice aflate pe luna sau in apropierea ei.Mulțumesc pentru un eventual răspuns :)