21-55 Basit Hareketli Ortalama Stratejisi, Hareketli Ortalama Stratejisi

Поділитися
Вставка
  • Опубліковано 14 лис 2020
  • Destek olmak için bu kanala katılın:
    / @kanaliz1
    Hareketli ortalamalar, trade işlemlerinde kullanılan en popüler teknik analiz araçları arasındadır. Hareketli ortalamalar, ilgili finansal varlığın ortalama eğilimini belirlemenin yanı sıra, Trend Yönü ve Trend Gücü’nü belirlemek için kullanılan muazzam araçlardır. Bu sebeple genellikle traderlar, stratejilerinde birden fazla hareketli ortalamayı birlikte kullanmayı tercih eder. Bizde videomuzda bu yaklaşımı benimseyerek, trend tabanlı hareketli ortalama stratejisini, sizler için hazırladık.
    Bu stratejide, kısa dönemi gösteren 21 periyotlu Basit Hareketli Ortalama ile uzun dönemi gösteren 55 periyotlu Basit Hareketli Ortalama kullanılmıştır. 21 ve 55 periyotlarının kullanılma sebebi, bu sayıların fibonacci sayı dizisinde yer alan sayılardan olması. Ancak siz geriye dönük test yaparak, en iyi sonuç veren değerlere göre düzeltmeler yapabilirsiniz. Bu kurulum, daha kısa ve daha uzun bir periyotta, trendin gücünü daha net bir şekilde gösterecektir. Hareketli ortalamaların yatay eksene olan açısının artması, trendin güçlendiği anlamına gelir. Trendin güçlü olduğu durumlarda her iki hareketli ortalama arasındaki fark büyür ve belirgin hale gelerek dinamik bir alan oluşturur. Strateji, trend olan piyasalarda geçerli, iki hareketli ortalama arasındaki dinamik alana dayalı bir breakout stratejisidir. Boğa ve Ayı piyasalarının her ikisinde de geçerlidir. Ayrıca, bu stratejinin bir crossover, yani kesişim stratejisi olmadığını bilmelisiniz.
    Bu strateji, dakikalık grafikten tutun, haftalık grafiğe varana kadar tüm aralıklarda kullanılabilir. Başka bir ifadeyle, ister scalp veya day trade işlemleriniz de isterseniz de swing trade işlemlerinizde bu stratejiyi kullanabilirsiniz. Ancak şunu bilmelisiniz ki, Basit Hareketli Ortalamalar swing işlemlerde daha başarılı sonuçlar vermektedir.
    Dilerseniz şimdi stratejimizin detaylarına geçelim. Ekranda bir hisse senedine ait günlük grafik yer almaktadır. Bu grafikte 21-55 Basit Hareketli Ortalama stratejisi kullanılarak, Al/Sat işlemi nasıl yapılabilir adım adım görelim. Grafikte gördüğünüz hareketli ortalamalar; 21 ve 55 periyotlu Basit hareketli ortalamalardır.
    Adım 1: Fiyatlarda, hareketli ortalamalardan güçlü bir şekilde kopuş gözlenmelidir. Bu kopuş, trendin gücü hakkında önemli bir gösterge olacaktır. Grafiğimizde de görüldüğü üzere, fiyatlarda yukarı yönlü güçlü bir atak gerçekleşmiştir. Hareketin güçlü olup olmadığını anlamak için birinci yöntem, fiyatlar ile hareketli ortalamalar arasında belirgin bir alan oluşmalıdır. Eğer oluşan bu alandan emin değilseniz işleme girmemelisiniz. İkinci bir yöntem ise hareketli ortalamaların yatay eksen ile oluşturduğu açı dikleşmişse, hareket güçlüdür.
    Adım 2: Fiyatların, dinamik alana Pullback yapmasını bekleyin. Az önce de bahsettiğimiz gibi dinamik alan, iki hareketli ortalamanın arasında oluşan, trendin gücüyle orantılı alandır. Yine grafikte, bu alana kadar geri çekilme gözlenmiştir. Bunun nedeni, kısa vadeli yatırımcılar ilk kopuşu satın aldıktan sonra, hızlı bir şekilde kar elde etmek için finansal varlığı satmaya çalışır. Bu satış, fiyatı geçici olarak çıkış noktasına geri getirir. Aslında pullback, genellikle yükseliş hareketinin onayı demektir. Geri çekilme hareketinin, belirtilen alan içerisine kadar olması gerekir. Bu alanın alt sınırı, 55 periyotlu basit hareketli ortalama seviyesidir. Eğer bu seviyenin de altına sarkacak olursa kurulum başarısız demektir.
    Adım 3: Fiyatların, direnç hattı üzerinde kapanış yapması durumunda satın alın. Pullback sonrası artık fiyatların yönünü yukarı çevirmesini beklemelisiniz. Görüldüğü gibi, grafikte direnç hattı haline dönüşen belirli bir seviye bulunmaktadır. Bu hat her zaman düz bir hat olmak zorunda değil. Üçgen, takoz ve benzeri gibi herhangi bir grafik formasyonu oluşumu da olabilir. Bu seviyenin üzerine gerçekleşen mum kapanışı, yatırımcı için AL sinyalidir. Mum kapanışı gerçekleşmeden işleme girilmemelidir. Nitekim bu sinyalden sonra fiyatların yükseldiği görülmektedir.
    Adım 4: 55 periyotlu Hareketli Ortalamayı, Stop-Loss seviyesi olarak belirleyin. Artık işleme girildiği için zarar kes seviyesi belirlemek gerekir. Çünkü olası bir yanlış işlemde, kaybınızı en aza indirmelisiniz. Dolayısıyla 55 periyotlu hareketli ortalama, stop-loss seviyeniz olacaktır. Fiyatların belirli bir yükseliş kaydetmesinden sonra, stop-loss seviyesini 21 periyotlu hareketli ortalamaya kaydırmalısınız. Böylece elde edilen kazançların kaybolmasının önüne geçmiş olursunuz.
    Adım 5: Fiyatların, 21 periyotlu hareketli ortalama altında kapanış yapması durumunda satış yapın. 21 periyotlu basit hareketli ortalama altında gerçekleşen mum kapanışı, SAT sinyalidir. Kapanış gerçekleşmeden işlemden çıkılmamalıdır. Riski seven bir tradersanız, 55 SMA altında mum kapanışı bekleyebilirsiniz. Trendin yoğunluğuna güvendiğiniz durumlarda bu taktiği tercih edebilirsiniz.

КОМЕНТАРІ • 82

  • @kadirakbulut654
    @kadirakbulut654 3 роки тому +5

    2 videonuzu izledim al sat yapmayı öğrendiğimi düşündüm ancak diğer videolarınızı da hayranlıkla izliyorum herşey çok net gerçekten grafiklerin dili var sayenizde o dilden anlıyorum belki çok klasik olacak ama gerçekten ALLAH razı olsun teşekkürler

  • @ilhancam540
    @ilhancam540 3 роки тому

    Paylaşımlar için çok teşekkürler.

  • @tangoturkey1220
    @tangoturkey1220 3 роки тому

    tekrar tekrar elinize ayağınıza sağlık. çok başarılı

  • @Mehmet-of5sn
    @Mehmet-of5sn 3 роки тому

    EMEKLERİNİZ İÇİN TEŞEKKÜR EDERİZ

  • @ahmetaslan2393
    @ahmetaslan2393 3 роки тому

    EMEĞİNİZE SAĞLIK

  • @tolga4985

    Gerçekten çok iyi bir anlatıcısınız çok takdir ediyorum. Bu kadar net kısa bi anlatım hiç görmedim başka

  • @pecer2001tr
    @pecer2001tr 3 роки тому

    Bağımlısı olduk hocam 🤟👏

  • @ilkaygulseren8638
    @ilkaygulseren8638 3 роки тому

    H.o strateji çalışmalarımızın devamını bekler başarılar dilerim saygilar.

  • @enbasariliborsakanaliorjin7422
    @enbasariliborsakanaliorjin7422 3 роки тому

    Süpersiniz kemal abi

  • @sinancengiz3539
    @sinancengiz3539 3 роки тому

    Süpersiniz hocam

  • @ariffkara4657
    @ariffkara4657 Рік тому

    İnsanların anlayabilceği gibi gayet çok güzel. Dolaştıemadan sıkmadan . Anca bak bilmediğim bir şey. 21 ema 55 ema meğer fibonachi değerlerinde de yeri varmış . Küpe oldu kulağıma teşekkür ederiz hocam emeğinize sağlık

  • @yula39
    @yula39 3 роки тому

    Allah razı olsun. Çok iyi anlatım

  • @idriskiraz5198
    @idriskiraz5198 2 роки тому

    Allah razı olsun

  • @huseyinerden569
    @huseyinerden569 3 роки тому

    Emeğinize sağlık değerli dostum başarılar ✌✌✌✌✌

  • @hasimerses38
    @hasimerses38 3 роки тому

    Emeğinize sağlık

  • @yasinceyhan2212
    @yasinceyhan2212 3 роки тому

    Teşekkürler

  • @umitulug1018

    Çok sağolun

  • @ozkanozkan4246
    @ozkanozkan4246 3 роки тому

    Tşk ederim hocam

  • @gokhanahiskali751
    @gokhanahiskali751 3 роки тому

    Ağzına sağlık hocam

  • @gokturkmirac8144
    @gokturkmirac8144 3 роки тому

    Tşkler