Nemrut Dağı Tırmanışı ve Gölü | Büryan Yemek | Bitlis Etnografya Müzesi | Bitlis

Поділитися
Вставка
  • Опубліковано 26 сер 2024
  • Selamlar gezginlerrr🌎 Alişo Yollarda kanalıma hoşgeldiniz. Yaz sonunda Bitlis-Van-Hakkari-Şırnak şeklinde bir otostop rotası çizdim. Bu rotada şehir vloglarından ziyade dağ tepe bayır videosu çekmek istedim. Rotanın ilk etabı olan Bitlis’te Ömer, Ümit ve ben Nemrut Dağı’na tırmandık. Nemrut Dağı tırmanışını krater gölü ile birleştirdik. Nemrut Krater gölü hakkında bilgi edineceğiz çok güzel bir kısım ekledim. Devamında Bitlis şehir merkezine inip Büryan yedik. Gün sonuna doğru Bitlis Etnografya Müzesini gezdik ve günü bitirdik. Yoldaki eğlenceli anlarımı sizinle paylaşmaya çalıştım umarım beğenirsiniz.
    Nemrut Gölü Hakkında Bilgi
    Nemrut Gölü, dünyanın ikinci, Türkiye'nin en büyük krater gölü olup, adını MÖ 2100'de yaşamış Babil Hükümdarı Nemrut'tan almıştır.
    Nemrut Gölü Nerede
    Nemrut Gölü, Van Gölü havzasının batısında, Bitlis ilinin Tatvan, Ahlat ve Güroymak ilçeleri arasında yer almaktadır.
    Nemrut Gölü Nasıl Oluştu?
    Nemrut'ta patlamalar sonucunda oluşan kraterin ağız genişliği 48 km2, taban genişliği 36 km² dir. Nemrut kalderasında deniz seviyesinde 2.247 m yükseklikteki krater alanı içinde ikisi büyük toplam 5 tane göl bulunmaktadır. Derinliği ortalama 100 m ve en derin noktası 155 m'dir. Göl çevresindeki sıcak sular ve kaplıcalar volkanik faaliyetlerin son izleridir. Kar ve kaynak sularıyla beslenen ve yer yer derinleşen Nemrut Gölünün suları soğuk ve tatlıdır. Su örneklerinin analizi berrak, renksiz, kokusuz ve normal içme suyu lezzetinde olduğunu göstermiştir. Suyu, radyoaktivite açısından, normal sınırlardadır. pH asitlik derecesi 7.4 ile hafif alkalidir. Nitoplankton bakımından oldukça zengin olan Nemrut Gölü’nde 1986 yılında az sayıda bırakılan aynalı sazan balığı, kısa sürede çoğalmış ve balıkçılık yapılabilecek seviyeye gelmiştir.
    Nemrut kraterinin oluşumunun Pliyosen jeolojik döneminde Doğu Anadolu’da tektonik sıkışmaya bağlı olarak gelişen bir genişleme çatlağı ile başladığı sanılmaktadır. Doğu Anadolu’nun jeolojik geçmişi incelendiğinde, önceleri Van Gölü havzası ile Muş havzasının birleşik olduğu anlaşılır. Yanardağın akıntılarıyla oluşan 1.760 m rakımlı Rahva düzüyle bu havzaların birbirinden ayrılması ve Van Gölü’nün bugünkü haline gelmesi, Nemrut Dağı’nın volkanizması sonucu olmuştur. Nemrut’un oluşum süreci boyunca yaklaşık olarak 210 km³ civarında volkanik maddeyi çevresine püskürttüğü hesaplanmaktadır.
    ALİŞO YOLLARDA
    Nemrut yanardağından ilk patlama ile çıkan toplam madde yaklaşık 110 km³ olup, yakın çevreye çökelmiştir. Çıkan lav miktarı ise yaklaşık 30 km³ kadardır. Zamanla çıkan lavlar bacanın kenarında birikerek, koninin yüksekliğini 4.000 m’nin üzerine çıkartmıştır. Bu arada yükseklik kazanan bacanın tıkanmasıyla uzun bir sükûnet devresine giren yanardağda gaz ve erimiş magma tabakası iyice sıkışmış ve sonunda büyük bir basınçla patlamıştır. Ayrıca ışınsal ve dairesel yarıklar genişleyerek zayıflayan bacanın üst kısmı çökmüş ve bugünkü kaldera meydana gelmiştir.Yaklaşık 40 km2lik bir yüzölçüme sahip Nemrut Kalderası, Türkiye'nin volkanizma faaliyetleri açısından, en karakteristik ve en orijinal yeryüzü şekillerinden birisidir.
    Nemrut Kalderası tabanının batı yarısı göl ile kaplıdır. Zirvede ikisi devamlı, üçü mevsimlik olmak üzere beş göl bulunmaktadır. Nemrut göllerinin en büyük olanı yarım ay şeklindeki Nemrut Gölü’dür. Bu gölün ortalama derinliği 100 m civarındadır. Gölün kuzey batı kenarındaki bir noktada 155 m. derinlik ölçülmüştür. Nemrut Gölü'nün görünür bir dışa akışı yoktur.
    Dünyadaki en büyük ikici krater gölü olma özelliğine sahip olan Nemrut Krater Gölü, ülkemizin ise en büyük krater gölüdür. 10 kilometrelik bir genişliğe sahip olan gölün en derin kısmının 155 metre olduğu saptanmıştır. Göl Bitlis’e 26 km, Tatvan ilçesine ise 15 km uzaklıkta yer almaktadır ve ismini Babil Kralı Nemrut’tan almıştır. Nemrut Krater Gölü’ün oluşumu Doğu Anadolu Bölgesi’nde yer alan Nemrut Dağı’nın dördüncü zamanda patlaması ile gerçekleşmiştir. Dağın zirvesinde biri sıcak biri de soğuk olmak üzere iki adet krater gölü bulunmaktadır. İçlerinden sıcak olanı yüzmek için oldukça uygundur. Bölge halkı tarafından göle bırakılan sazan balığı kısa sürede bölgenin olta balıkçılığına uygun hale gelmesinde etkili olmuştur. Gölün suyunun tatlı olmasının nedeni ise kar ve kaynak suları ile beslenmesidir. Muhteşem bir doğal güzelliğe ev sahipliği yapan Nemrut Krater Gölü, özellikle bahar ve yaz aylarında adeta bir görsel şölen sunmaktadır. Gölün maviliğinin, bahar aylarından büyüyen yemyeşil otların ve çiçeklerle bezeli toprak yapısının etkisiyle en fazla ziyaretçisini de bu mevsimlerde ağırlamaktadır. Çeşitli kuş türlerine sahip olan bu alan doğa fotoğrafçılığıyla ilgilenenler için oldukça ideal olduğu gibi; doğa yürüyüşü, piknik, kamp, yüzme gibi aktivite meraklıları için de adeta bir cennet niteliğindendir.
    Nemrut gölü kalacak yer, nemrur krater gölü yolu nereden gidilir, yol nasıl, istanbul Nemrut yolu

КОМЕНТАРІ • 9

  • @eylulkunukcu3689
    @eylulkunukcu3689 2 роки тому +4

    Yarım saatin nasıl geçtiğini anlamadım bile cok keyifli aynı zamanda da bilgilendirici bir video olmuş 👍👍

    • @eylulkunukcu3689
      @eylulkunukcu3689 2 роки тому +1

      Bu arada 21:08 deki tatlılık halis mi 🙃

    • @alisoyollarda
      @alisoyollarda  2 роки тому

      Teşekkür ederim güzel yorumunuz için🙏

  • @cengizgencer7146
    @cengizgencer7146 11 місяців тому +2

    Nemrut krater gölünde röportaj yaptığınız arkadaş gerçekten çok bilgi dolu birisi 🙌🏻

    • @alisoyollarda
      @alisoyollarda  10 місяців тому +1

      Kendisi ile hala iletisimdeyiz. Tebrik edilesi biri

  • @cristianoemir7
    @cristianoemir7 4 місяці тому +1

    hazırlık senesi bol bol gezmelisin vs. gibi tavsiyeler alıyorum ama gezmeyi seven birisi miyim bilmiyorum :D bunu geze geze anlayacağım sanırım pek tecrübem de yok ama göreceğim

  • @umitsonmez2750
    @umitsonmez2750 Рік тому +1

    Süper
    Yemek yediğiniz mekanın adı nedir
    Tatvan merkezde mi oluyor

    • @umitsonmez2750
      @umitsonmez2750 Рік тому +1

      Lütfen cevap🙏🙏

    • @alisoyollarda
      @alisoyollarda  Рік тому

      Bitlis merkezinde bulunan Büryancı Azmi’de yedik. Çok lezzetliydi tavsiye ederim.