Solar panels inside the apartment

Поділитися
Вставка
  • Опубліковано 17 гру 2024

КОМЕНТАРІ • 54

  • @ionbriceag
    @ionbriceag 2 роки тому +2

    multumesc domnule iohanis pentru acest videoclip

  • @sdfkz251
    @sdfkz251 2 роки тому +3

    Scoate doar 5 amperi, din cauza ca lumina de la soare nu cade perpendicular pe panou! Daca ai face un schelet metalic prins de balcon pe care sa montezi panourile si sa fie si reglabil ca unghi vara-iarna atunci vei obtine alt randament! Dar problema e la vijelie ca risti sa le rupa ca stai la etaj. Eu acasa le am montate pe suport de antena satelit! Din motorul de howerboard poti face eoliana verticala pe care o poti monta pe un suport metalic prins de zidul balconului afara si atunci ai randament si noaptea cand nu e lumina dar bate vantul mai ales ca stai la etaj si is curenti puternici de aer! Respectul meu e maxim! Apreciez efortul! Bafta!

    • @wuuubbits
      @wuuubbits 2 роки тому

      Buna ziua. Tot instalatie de apartament aveti sau aveti la casa? Cam cati w scoateti din motorul de hoverboard si la cam ce viteza de vant?

    • @sdfkz251
      @sdfkz251 2 роки тому

      @@wuuubbits nu, eu locuiesc la casa. Am instalatie de 3kw. Motorul de hoverboard are 350w putere. Eu in prima faza am facut o eoliana verticala tip gorlov cu imprimanta 3d si am gresit cand am facut paletele pentru ca era un diametru prea mic fata de generator plus ca plasticul s-a coclit de la soare. dar acum am sa fac paletele din tiava de plastic taiata. Iar viteza vantului e discutabila...depinde de amplasarea turbinei la cati metri inaltime unde se formeaza curentul de aer...viteza de productie a energiei ii de la 20km in sus.

    • @wuuubbits
      @wuuubbits 2 роки тому

      @@sdfkz251 frumos. V ati facut si sistem de urmarire al soarelui pentru panouri? Baterii de care folositi clasice masina sau "deep cycle" sau lifepo4?

    • @mety90gamer75
      @mety90gamer75 Рік тому

      @@sdfkz251 cum ati conectat eoliana? am un sistem de un panou de 450w cu mppt si o eoliana de 350w dar nu stiu cum sa le leg deoarece am vazut pe net ca trebuie sa ai si un descarcator de energie ptr eoliana

  • @AGC2021
    @AGC2021 2 роки тому +3

    Am luat in aprilie de pe emag 12 panouri Dokio de 100w tare faine, destul de mici (cam 0,5 m.p./buc), usoare si flexibile, le-am pus pe bloc fixate pe un suport de fier cornier inclinate la 45° spre sud, le-am legat in serie-paralel ca sa am si voltaj si amperaj, le-am cuplat la un regulator mppt legat la doua bateriii LiFePO4 de 300Ah cu BMS, iar la baterie am legat un inverter de 5000w.
    Cel mai mult au costat bateriile, pt ca sunt cele mai bune su mai sigure dintre cele cu litiu (doar cele de la Tesla le depasesc) si sunt f durabile - pot fi folosite si mai mult de 20 de ani.
    Chiar si pe vreme noroasa panourile astea imi produc curent la greu, in general mult mai mult decat consum (combina frigorifica consuma cel mai mult si constant), dar n-am probleme nici daca bag ocazional consumatorii mai mari ca masina de spalat, aspiratorul, aerul conditionat etc, pt ca panourile incarca bateriile tot timpul, de la rasarit pana la apus, iar pe timpul noptii se consuma o parte din surplusul acumulat si nefolosit in timpul zilei. Nu stiu cat curent vor produce pe timpul iernii, dar pana acum mi-am permis sa consum curent fara restrictii, niciodata n-au fost bateriile sub 80% din capacitate la caderea noptii.
    Panourile n-au fost scumpe, pt ca le-am luat pachete: cu cat iei mai multe/pachet, cu atat platesti mai putin/buc. Iar daca ai grija sa asiguri fluxul de aer pe sub ele (ca sa nu se incinga la soare), daca le pui inclinate (spre sud neaparat) ca sa beneficieze la maxim de soare pe tot timpul zilei, ca sa se scurga apa de ploaie si zapada de pe ele si sa ricoseze grindina, ar trebui sa reziste minim 15 -20 ani.
    Singurul stres e sa nu le fure careva de pe bloc, ca sunt usor de montat si demontat (au gauri in colturi si pe lungime), chiar daca am folosit niste trucuri ca sa le pot demonta doar eu 😁

    • @valivalentin8963
      @valivalentin8963 2 роки тому

      Iarna produc maxim 10% din cat produc vara ... in Harghita

    • @AGC2021
      @AGC2021 2 роки тому +1

      @@valivalentin8963 la o inclinare si orientare corespunzatoare, n-as crede ca scade chiar asa mult eficienta...
      Trebuie din start orientate catre sud, si inclinate lunar din ce in ce mai mult pe masura ce vine iarna (exista si grafice in sensul asta). Ideal ar fi sa fie montate pe un sistem care sa permita inclinarea lor intre cam 30° vara si 60° iarna, ca lumina soarelui sa cada cat mai perpendicular pe ele.

    • @valivalentin8963
      @valivalentin8963 2 роки тому

      @@AGC2021 La mine sunt fixe, orientate spre sud, unghi de 60, pe acoperis (de frica hotilor la acea vreme)....in Harghita iarna rar vedem soare, produc asa cum am mai zis maxim 10% din ceea ce produc vara ...daca am 10-12 ore de soare pe luna mai creste putin procentul dar nu f mult.

    • @AGC2021
      @AGC2021 2 роки тому +1

      @@valivalentin8963 sunt policristaline? Astea monocristaline au randament mai bun la lumina difuza. Depinde si de vechimea panourilor, de calitatea si constructia lor, de cat de curate sunt... Plus ca depinde mult si de controller, daca este PWM sau MPPT.
      Oricum, ar exista solutii si pt zonele cu mai putin soare: eolienele, daca e o zona cu vant constant in mare parte a anului. Produc mai mult curent decat panourile pe unitatea de suprafata.

    • @valivalentin8963
      @valivalentin8963 2 роки тому

      @@AGC2021 2 poli (kyocera) cu PWM si 1 mono (sunny .. parca ) cu mppt .... toate controlerele sunt Phocos..... sistemul este mic, deserveste o pompa submersibila de cc (Kyocera) si 5 becuri led de 15W fiecare care nu sunt aprinse decat in incaperea unde se sta deci maxim 2 simultan si noaptea 1 permanent.

  • @gicupop6192
    @gicupop6192 2 роки тому +4

    Firele ce vrei sa alimentezi invertorul sunt f subțiri ,ar trebui de cel puțin de 25 mm/p .Ai grija că se înfierbântă daca ai consumatori mari de 220v .

    • @wuuubbits
      @wuuubbits 2 роки тому

      Firele multifilare sunt mai ok decat cele mono? Ma refer la acele cabluri care sunt cateva sute de fire. Spre ex un awg 10 are vreo 1000plus fire in manunchi parca.

  • @georgec9710
    @georgec9710 Рік тому

    aveti nevoie de un incarcator de baterie cu MPPT nu cu PWM. Nici nu aveti multa energie din panouri dar nici nu e folosita eficient cu acel incarcator PWM.Luati un incarcator cu MPPT si il puneti pe panourile mai mari si asta PWM pe panourile mai mici. Ideea e sa aveti acelasi tip de panouri pe un circuit MPPT , eventual panourile si orientate lafel .

  • @fotovoltaicelabloc
    @fotovoltaicelabloc 2 роки тому +2

    Am avut si eu pe interior dar nu aveau randament pentru ca geamul termopan are protectie la UV. Am luat cateva panouri flexibile 'de barca' de 100W dimensiune 1.05 per 0.54m care livrau max 80W puse afara sau 25W puse pe interior.

    • @opriscristi
      @opriscristi  2 роки тому +2

      Daca le montez pe exteriorul geamului, zici că o să am mai mult cu cel putin 50% ?, Nu le-am montat că periodic vin niste vijelii de zboară acoperișurile, apoi panourile și am optat pentru interior

    • @fotovoltaicelabloc
      @fotovoltaicelabloc 2 роки тому +2

      @@opriscristi cele de barca vin cu 6 puncte de prindere, le-am prins în 4 puncte și nu s-au mișcat nici un mm, chestia e ca am cabluri subțiri care sa treacă prin termopan dar oricum ai max 5-6A nu e problemă ...

  • @Nucatica
    @Nucatica 2 роки тому

    Super interesant! Dar nu am înțeles ce aparat e acela unde spuneați că legăturile sa fie pe plus cumva invertor?

    • @opriscristi
      @opriscristi  2 роки тому +1

      Sunt cateva stabilizatoare step down, si sa puneti intrerupatoarele ori pe plus ori pe minus la toate

  • @DiversificationPlus
    @DiversificationPlus 2 роки тому +1

    Nu se pierde din puterea panourilor daca sunt montate pe interiorul geamul ? Doar întreb ...din care știu geamul mai reține ..mai ales geamuri termopan duble

    • @opriscristi
      @opriscristi  2 роки тому +1

      Se pierde, dar nu știu cât la sută, și nu am ce face deocamdată

    • @DiversificationPlus
      @DiversificationPlus 2 роки тому

      @@opriscristi am înțeles ..spor la treabă oricum panouri solare sunt de viitor ..succes

  • @UnipornFrumm
    @UnipornFrumm 2 роки тому

    Interesant

  • @vasilebocadiverselucrari6706
    @vasilebocadiverselucrari6706 2 роки тому +2

    Buna seara.in acea baterie aveti aproximativ,2500-2750 w ora.Cu acea baterie duceți lejer TV ,plasma care cea de 55" consuma 60w ora.Va duce bateria multe și un frigider .În cat timp va urca pe baterie ziua la încărcare i linie pe regulator ? Aici să verificați.Daca se incarca repede ,o linie,bateria băgați m ai multi consumatori pe baterie.Daca o incarca greu,va m ai trebuie panouri,dar nu prea averi unde le pune

    • @opriscristi
      @opriscristi  2 роки тому +2

      Am alimentat si tv lcd prin invertor sinus si intr- o zi mi-a descarcat-o la 11,8v, in ziua urmatoare a fost noros si abia a mai ajuns la 12,5 cu consum non stop de 1A, asa ca am hotarat sa nu mai folosesc invertorul ci numai consumatori DC

    • @vasilebocadiverselucrari6706
      @vasilebocadiverselucrari6706 2 роки тому +2

      @@opriscristi ,luați un invertor mic,exact cam cat consumați.invertoarele mănâncă mult curent.M ai ceva ca unele aparate din casa.Si un frigider m ai mic,vedeți câți wați consuma.La instalația solară ce o averi,va trebuie o ladă mică frigorifică ce consuma 190 kw pe an.O masina de spălat cu motor de 300w.Doar așa,altfel se duce bateria imediat.Trebuie toate calculate în funcție de puterea din panouri.

    • @vasilebocadiverselucrari6706
      @vasilebocadiverselucrari6706 2 роки тому

      @@opriscristi ,aici depinde și bateria,dacă e noua si ce fel de baterie.eu mi am luat o baterie de camion nouă de 235 ah.la 1000 lei și e foarte buna.

    • @vasilebocadiverselucrari6706
      @vasilebocadiverselucrari6706 2 роки тому

      @@opriscristi ,dacă e bateria uzată,nu ține curentul în ea,ca la telefon când e obosita se duce bateria plină după câteva discuții la telefon.

    • @opriscristi
      @opriscristi  2 роки тому

      @@vasilebocadiverselucrari6706 o sa masor in weekend când am timp și pe urmă o să vă daca folosesc invertorul. Eu știu că consuma 0,8A, mai verific cu diferiți consumatori și o să văd cum folosesc mai eficient

  • @cristianmihalache6263
    @cristianmihalache6263 2 роки тому +1

    Interesant! Urmarind clipul sapt trecuta, deja am inceput si eu sa caut PV pentru a "garnisi" balconul (care este ichis in tamplarie PVC si orientat spre sud) cu panouri FV. Cum ati legat panourile, serie, paralel, in 2 stringuri, fiecare pe partea lor de bloc, aveti un singur regulator? O seara buna!

    • @opriscristi
      @opriscristi  2 роки тому +1

      Toate 6 panourile in paralel, bateria pe 12v, 1 regulator de 20amperi., Mai citește comentariile, deoarece, in unele comentarii vei găsi idei mai bune și sfaturi

    • @valivalentin8963
      @valivalentin8963 2 роки тому

      Ca sa nu cheltuiti bani inutil din 100W ... la umbra , in spatele geamului produc 5W ... ua-cam.com/video/YdmFhovrJAk/v-deo.html

  • @georgepigui4090
    @georgepigui4090 2 роки тому +2

    Eu unul, nu ași pune așa ceva în apartamentul meu,Parcă esti la pușcărie

  • @samcatalin308
    @samcatalin308 Рік тому

    Ok ca idee dar avand in vedere unghiul de incidenta mare facut de razele solare plus geamul care reflecta razele cu siguranta ai randament mic

    • @opriscristi
      @opriscristi  Рік тому

      Așa e , acum când ziua e scurta e dezastru.
      Le-am scos afară, vezi alt videoclip tot pe canalul meu

  • @ecolife-casacurtesigradina2391

    Salut , proiectul tău e foarte îndrăzneț, toți de la bloc au aceeași problema . Am citit comentariile și ai primit sugestii bune pe care trebuie sa le bag la cap chiar eu . Da, schimba PWM cu MPPT măcar de proba sa vezi diferența .

    • @opriscristi
      @opriscristi  Рік тому +1

      Am schimbat, dar pe timp de iarnă am revenit la pwm pentru că am o baterie de 70a și mppt nu era cu nimic mai bun, ba din contra nefiind soare decât câteva ore sau deloc, aveam impresia că mppt descarcă și el din baterie. In concluzie Vara folosesc mppt iar iarna pwm.

  • @invertor4245
    @invertor4245 2 роки тому +2

    Pasiune. Felicitări. De ce nu montați pe clădire panourile. Corniere de aluminiu, găleți cu ciment... Vad ca aveți imaginație. Succes

  • @danbecheanu3009
    @danbecheanu3009 2 роки тому +1

    Este bine ce ai făcut, dar ai pierderi mari, datorită acelui controller care este PWM și a cablurilor care sunt foarte subțiri !!!
    Înlocuiește cablurile întregului sistem fotovoltaic până la consumatori cu cabluri cu secțiunea de de minim 4 mm și regulatorul schimbă-l cu unul care să fie cu adevărat MPPT, de vreo 30 de amperi și vei vedea că randamentul tău aproape că se va dubla !

  • @echoes59
    @echoes59 2 роки тому

    Încarcă 5 A din cauza geamului termopan. Montează în exterior și vei avea 9 A