Spanningssluis en fasescheiding HSL Zevenbergschen Hoek met de 1100 serie

Поділитися
Вставка
  • Опубліковано 18 вер 2024
  • Uit de categorie fabels en feiten over de HSL:
    Fabel: met de 1100-serie (Traxx-loc + 9 rijtuigen + Traxx-loc) kan je niet genoeg vaart maken om door de spanningssluis Zevenbergschen Hoek te komen, wanneer je in Level 1 voor het laatste SMB vóór de spanningssluis tot stilstand wordt gebracht.
    Feit: het kan prima. Nee, het gaat niet snel ;-)

КОМЕНТАРІ • 22

  • @weeardguy
    @weeardguy 2 роки тому +1

    Wauw! Ik had niet verwacht dat de inschakelstroom van de transformator zo duidelijk hoorbaar was aan boord! ( 3:51 ) .

    • @jaimy8882
      @jaimy8882 11 місяців тому

      Kan je me uitleggen wat er dan precies gebeurd?

    • @weeardguy
      @weeardguy 11 місяців тому

      @@jaimy8882 Het is het moment waarop de transformator ingeschakeld wordt: transformatoren hebben de eigenschap bij inschakeling een enorme piekstroom te kunnen trekken, afhankelijk van het moment van inschakelen (het is een inductieve last, waarbij de stroom uit fase loopt met de spanning: het komt er in ieder geval op neer dat de stroom niet op hetzelfde moment het hoogst is als de spanning).
      Die inschakelstroom, die zo 6 tot 8 keer de normale stroom kan bedragen, laat het blikpakket van de transformator even hevig trillen. Dat blikpakket vormt het medium waardoor de elektrische stroom van primaire (bovenleiding in dit geval) naar secundaire zijde (laagspanning in de lok) omgezet wordt. Omdat de massa van dat blikpakket zo groot is, 'echoot' de inschakelstroom als het ware even na in de kern. Dat korte hevige trillen is wat je hoort op 3:51. Bij distributietrafo's in het MVA-bereik kan dat hevige geluid zomaar 30 seconden of langer aanhouden. Het sterft wel langzaam weg, maar het duurt een tijdje voor het een vriendelijke brom blijft. Bij kleine transformators (700-1000VA, die vind je in ziekenhuizen en elektronica-laboratoria) hoor je dit effect ook, maar duurt het veel korter.
      In deze video, van een (volgens mij) Nederlander die al jaren in Nieuw Zeeland woont en in de hoogspanningstechniek werkt, kun je goed horen wat het effect is op hele grote transformators. ua-cam.com/video/VKLsWW4gym8/v-deo.html
      Ik hoop dat je dit begrijpt, transformatoren zijn nogal complexe dingen en het wordt al snel erg technisch voor de leek ;) (en zelfs ik weet er, vergeleken met anderen in mijn vakgebied, maar weinig vanaf)

  • @denniskuh1896
    @denniskuh1896 5 років тому +2

    Blijf jij nu bij vertrek net zo lang tractie geven (en dus snelheid pakken) tot het systeem de panto automatisch laat zakken?

    • @DeTreinmachinist
      @DeTreinmachinist  5 років тому +1

      Ik schakel zelf net op tijd de tractie terug en heb eerder al de voeding naar de rijtuigen uitgeschakeld, zodat de snelschakelaar (vrijwel) onbelast geopend wordt.
      Het daadwerkelijke openen van de snelschakelaar en het zakken van de stroomafnemer laat ik inderdaad de loc zelf doen.

  • @MrStortbui
    @MrStortbui 7 років тому +4

    Oké. Maar wat nu als de sporen glad zijn zo in het najaar? Met veel wielslip kom je het viaduct niet over. Volgens mij kun je dan wel een dieselloc gaan bestellen.

    • @DeTreinmachinist
      @DeTreinmachinist  7 років тому +5

      Zand strooien. Kom je er ook gewoon.
      En mocht je toch stil komen te staan om wat voor reden dan ook, dan kan je even vragen of de treindienstleider de spanning bij kan laten schakelen in de spanningssluis. Kost vijf minuten, hooguit.

    • @MrStortbui
      @MrStortbui 7 років тому +1

      Het kan niet meer fout gaan met zoveel mogelijkheden. Bedankt voor uw uitleg.

  • @josh0203
    @josh0203 6 років тому

    Dus als ik het goed begrijp gaat bij de spanningsluis de pantograaf naar beneden om te wisselen van 1,5 kV naar 25 kV en andersom, en wordt daarna de pantograaf weer opgezet. Maar wat gebeurt er bij een fasescheiding? En wat is de functie er van?

    • @DeTreinmachinist
      @DeTreinmachinist  6 років тому

      In jip-en-janneketaal is het te vergelijken met het wisselen van stroomleverancier. De HSL is opgedeeld in meerdere stukken van een x aantal kilometer. Elk stuk heeft zijn eigen aansluiting. Dat de fasescheiding hier direct achter de spanningssluis aan komt is onhandig, maar niet meer dan dat.

    • @josh0203
      @josh0203 6 років тому

      ok, maar moet je dan ook de pantograaf naar beneden doen of is dat niet van toepassing? en ik neem aan dat de er niet van spanning wordt veranderd.

    • @DeTreinmachinist
      @DeTreinmachinist  6 років тому

      Nee, de stroomafnemer hoeft niet naar beneden.

  • @Christian983
    @Christian983 7 років тому +2

    Was dit een test ?

    • @DeTreinmachinist
      @DeTreinmachinist  7 років тому

      Nee hoor, gewoon een reguliere reizigerstrein.

    • @treincoordinaat1755
      @treincoordinaat1755 3 роки тому

      @@DeTreinmachinist met een 1100 Loc?!

    • @weeardguy
      @weeardguy 2 роки тому

      @@treincoordinaat1755 Nee, 1100-serie slaat hoogstwaarschijnlijk op de treinserie waar deze combinaties in rijden (Traxx - 9 rijtuigen - Traxx).
      Ik vergeet altijd of een Traxx een 186'er of 189'er is, maar volgens mij de eerste.

  • @exauced7443
    @exauced7443 5 років тому

    Waarom hebben ze de snelheid van de traxx niet even snel gemaakt net als de Thalys en de ice

    • @kevinklop540
      @kevinklop540 5 років тому

      exauce NMG omdat de wagons het niet aankunnen

    • @HugeRademaker
      @HugeRademaker 4 роки тому

      @@kevinklop540 Rijtuigen...

  • @willemg13
    @willemg13 5 років тому +2

    Ik vraag me steeds af wie zo idioot is geweest om te bedenken dat de spanningssluis daar precies op het hoogste punt van de fly over moet🤦🏼‍♂️ ik reis zelf bijna nooit op dit traject (misschien 5x tot nu toe in totaal richting Rtd) Maar heb nu wel al 2x meegemaakt dat de trein niet meer genoeg snelheid kon maken en terug gestuurd werd naar Bd. Vrienden van mij hebben het ook al regelmatig meegemaakt dat die stil stond op de fly over. Maar je kunt bij deze spanningssluis zeker niet je panto gewoon omhoog laten omdat je een aparte panto hebt voor wisselstroom toch? Ik weet dat bij de spanningssluis van Gronsveld Belgische machinisten vroeger wel eens gewoon de panto omhoog lieten en dat kon gewoon, was alleen niet geheel volgens het boekje.