@@lotto9594 evet daha rahat anlaşılıyor olması ama bunun yanında kendi kültürünün ve varlığının devamı için kendi diline sahip çıkmanın gerekliliğine de vurgu yapıyor.
Öncelikle Oğuz hocam sizi tebrik ediyorum. Anadilimiz olan Türkçe 'nin eğitimimiz için ne kadar yararlı ve başarıda ne kadar etkili olduğunu mükemmel bir şekilde ele almışınız. . Kesinliklikle düşüncelerinize katılıyorum.
Evvela Prof.Dr.Oktay Sinanoğluna Allah rahmet eylesin. Şunu eklemek isterin naçizane; Oktay hoca bir Türk ana dili Türkçe olduğu için İngilizce olan cümleyi beyninde artı bir işlemle önce Türkçeye çevirir daha sonra onu anlar. Ama Türkçe cümleyi beyninde ek bir işleme gerek duymadan doğrudan anlar. Yani insanlar ömürleri boyunca doğrudan yada dolaylı aslında ana dilleriyle anlaşırlar. Hülasa bu İngilizce eğitim işinin neden sağlıksız olduğu yönünde çok çalışma yapılması gerekiyor gibi. En başta da makale, tez, konferans vs. olarak. Yani yine iş en başta size düşüyor hocam :) Yoksa benim gibi sıradan insanların karar verici kurumları/kişileri yönlendirme ihtimali çok zayıf. Hürmetler hocam.
Hocam bence en buyuk hatamiz bu: Basari kıstasını yabancı ülkelere gidip gidememe ya da apple, Google gibi sirketlerde calisip calisamama olarak degerlendirmemiz . Onun yerine yepyeni projeler ortaya koymak yahut yeni fikirler olusturabilmek ve bunlari gercekliğe bürüyebilmek olsa, bence her sey cok daha farkli olabilirdi. O zaman hatta dilimizde egitim vermenin daha iyi oldugunu ispat etmek zorunda bile kalmazdik şuan bana kalirsa, cunku yaptiklarimiz zaten yeterince şey soylemis olurdu.
Hocam ağzınıza sağlık, ben de hemfikirim bu konuda. Önce kendi dilimizi düzgünce kullanabilmeli, onu kullanmayı sürdürmeli ve onun özünü kaybettirmemeliyiz. Tabii ki İngilizceyi de bilmeli ve konuşmalıyız. Dünyada üretilmiş bütün kaynaklardan yararlanabilmek için, konferanslarda kişilerle temas edip farklı fikirleri sentezlemek için veya yabancı müşterilerle iş yapabilmek için İngilizceyi bilmek ve konuşabilmek oldukça önemlidir günümüzde. Ama eğitim ayrı bir olay. Öğrenci derste rahat olmalı, sorularını sorabilmeli ve tartışarak öğrenebilmeli. Şu olabilir, itirazım yok: küçük yaşlarda okullarda ayrıca İngilizce konuşmalı dersler olsun. Sohbet gibi dersler olsun. Ana dil nasıl kazanılır? Adı üstünde ana dili. Evde çocuk duyarak maruz kaldığı konuşma dilini ana dili olarak öğrenir kendiliğinden. Dolayısıyla küçük yaşta çocuklara ek olarak İngilizce konuşmalı dersler verilmelidir. Ama eğitim dili Türkçe olmalıdır. Her ikisini de bilmek ve kullanmak çok önemli. Bence üniversitelerde de eğitim dili Türkçe olmalı. Yabancı uyruklu öğrenciler de Türkçe hazırlık okuyup öyle devam edebilir veya öncesinde öğrenip gelebilirler, nasıl ki bizim öğrencilerimiz bunu yapıyorsa. Bunu kabul etmeyen yabancılar olabilir. Bu durumda Türkiye'nin kayda değer ne parasal bir kaybı olur ne de bilimsel. Önemli olan eğitimcilerimizi iyi yetiştirmek. Gereksiz diploma vermemek, gereksiz bölüm açmamak, gereksiz kadro oluşturmamak, gereksiz insanları üniversiteye almamak, gereksiz kontenjan artırmamak, verimsiz yapı kurmamak, yeterli kaynak sağlamak, ar-ge ve ür-ge'ye gerekli özeni ve değeri vermek, gibi gibi... Yüksek öğrenimi hakkıyla yaptırmak ve yapmak çok önemli. Hoca da çok iyi, ehil insan olmalı, öğrenci de gerekli özeni sarf etmeli. Ancak bu sayede iyi eğitimciler yetiştirebiliriz. Ve ancak iyi eğitimcilerimiz olursa eğitim sistemimiz iyi olur.
Yurtdışına ilk gittiğimde (bir İskandinav ülkesiydi), "üniversitemizde eğitim dili İngilizce" dediğimizde önce çok şaşırırlardı. Sonra da gelen soru belliydi: "Türkiye geçmişte hiç İngiltere'nin sömürgesi oldu mu?". Gel de adamlara "bizim atalarımız İngiltere'nin, Fransa'nın sömürgesi olmamak için onlarla savaştı" de!
Hocam bilgem abi de zamanında "ingilizce bilmek ve türkçe'de öğrenmek" konulu videosunda ilk bahsetmişti. Öncesinde hiç aklıma gelmemişti bunları düşünmek. Size büyük bir çoğunlukla katılıyorum
sonuna kadar haklısınız ama bence evvela şirket isimlerinden başlanmalı. Devletin bir genelge yayınlamasına bakar bu. Sokaklarda caddelerde Türkçe isim göremiyorsunuz. Hatta daha da ileri gidip komple reklamı ingilizce yapıyorlar.
Hocam Türkiye'de ingilizce eğitim beni çok uzun zamandan beri rahatsız etmiştir. Bunu bahsettiğimde çok ilginç tepkiler almışımdır. Bu konuyu gündeme getirmeniz çok memnun etti beni. Sizin bölümde Android grafik altyapısıyla ilgili bir konuşma yapmıştım hatırlarsanız. Konuşmamın başında konuşmayı yapan da dinleyen de Türk olduğuna göre konuşmayı Türkçe yapmakta yarar var deyip Türkçe'den devam etmiştim. Aslında bunun nasıl karşılanacağından pek de emin değildim ama bu paylaşımınızı seyrettikten sonra aynı görüşte olduğumuza sevindim.
Hocam kanalı ve sizi bugün Erdi Abinin paylaşması üzerine incelemeye başladım bu izlediğim 3. videonuz. Bende geçen yıl tercih yaparak ingilizce bilgisayar mühendisliği programlarından birine yerleştim. Ancak olaya sizin açınızdan hiç bakmamıştım. Sağolun yeni bir açı kazandık
Hocam tespitleriniz doğru, Türkçe eğitim gören insanlar daha iyi anlıyor konuyu. Yalnız şöyle bir durum da var, bölüm Türkçe olunca ve bölüm de İngilizce konusunda çok zorlamaz ise öğrencilerin çoğu İngilizcelerini geliştiremiyor pek. Teknik gelişim açısından eğitimin Türkçe olması, İngilizcelerini geliştirme açısından İngilizce olması daha faydalı gibi tecrübelerime göre. Yine de bence Türkçe olması daha mantıklı, ama haftada 3 saat İngilizce ile çoğu Türkçe bölüm maalesef yeterli değil. TOBB ETÜ'yü ayrı tutuyorum yüksek İngilizce kriterlerinden dolayı, ama diğer çoğu Türkçe bölümlerdeki öğrenciler ciddi gayret sarf etmeli İngilizce için, özellikle bilgisayar mühendisliğindekiler.
Milli Eğitim Bakanlığı çocuklara İngilizce öğretemiyor diye yetişkin insanlara İngilizce öğretmek üniversiteye kalıyor. Bu düzen değişmeli. Türkçe eğitim + genç yaşta düzgün İngilizce eğitimi...
@@oguz_ergin maalesef hocam son 2-3 senedir ben de böyle düşünüyorum, üniversiteye gelen öğrenciler neredeyse bomboş geliyorlar. İngilizce'yi geçtim, Türkçe, Matematik'te bile temel sıkıntılar hâkim.
Üniversitelerde eğitim dilinin olması tam bir sömürge kültürü yaratıyor. O denli ki, ODTÜ'de okurken, kaldığım yurdun danışmasında ya da temizliğinde görevli kişilerin bizimle İngilizce konuşmamasına üzülenler vardı. 1. Sınıfta yarım yamalak İngilizce ile Fizik, Matematik derslerini anlamaya çalışmak ayrı bir konuydu. Özellikle ilk yıl, derslerde kimse soru sormazdı. Hem "bir yanlış yaparım" hem de bir tür ukalalık olarak görülürdü. Tam bir soytarılık.
Hocam bu sene sınav senem Tobb Etü Bilgisayar Mühendisliği de kafamdaki seçenekler arasındaydı. Eğitim dili konusunda aynen sizin gibi düşünüyorum ve şu an gönlümü fethettiniz sanırım. Belki seneye öğrenciniz olurum :)
Çok haklısınız, Türkçe ders kitabı yazımı da önemli bence bu konuda. Türkçe yazılan kitapların bir çoğu vizeye/finale hazırlık kitabı gibi. Örnek çözümünden çok az ileri gidiyor. İTÜ eskiden önemsiyordu ancak şuan yeni kitaplar çıkmıyor **videonun sonuna doğru değiniyormuşsunuz dinlerken yazmıştım
Hocam almanya'da ve zurih'de ingilizce ogreniyoruz. Sinavlari bazen almanca olarak da sunuyolar fakat kimse tercih etmiyor cunku tum terimleri ingilizce ogreniyoruz.
@@potansiyel7021 Almanya'da undergrad, masterda ikisi de ingilizce. Undergradda almanca gerektiren cok bolum var fakat CS/Informatik bunlardan biri degil.
@@AtaGunZ BABABABABABABA almanyada Bachelor informatik İngilizce? BABABABABA adama bak, gir sitelerine okumak için şartlar neymiş oku. TestDaf istiyor hepsi. TU9 ünlerinin hepsinde okuyan arkadaşlarım var. oralarda okumasak adam bizi yicek :D bu arada master evet İngilizce oluyor. Bachelor almanca.
@@potansiyel7021 Evet hocam kontrol ettim bachelorda german proofu istiyormus, ancak derslerin cogu ingilizce veriliyor. Master'a geldim buraya, tezimi de baska unide yaziyordum. 1 kere almanca derse denk gelmedigimden boyle yorumda bulunmusum ama haklisiniz almanca kosulu varmis bachelorda.
Hocam ingilizce eğitim görüyorum. Ben ve bölümdeki diğer öğrenciler hepimiz dersler için Türkçe kaynak araştırıyoruz zaten ortada bir başarı varsa eğer o da çoğunlukla Türkçe kaynaklar sayesinde oluyor.
Türkçe bilim ve felsefe dili olmaya çok uygun bir dildir. konunun uzmanı değilim elbette ama bunu savunurum. Türkçe kendi içinde çok güçlü bir türetme mekanizmasını barındırıyor. felsefe veya diğer bilim dalları içinde ortaya atılacak olan yeni fikir ve kavramlara karşılık gelebilecek sözcükleri türetebilmek, bunu Türkçede yapabilmek diğer dillere göre daha kolay. batılılar icat ettikleri şeyler için ya dönüp eski yunancadan bir sözcük buluyorlar yada başharfleri birleştirme yoluna gidiyorlar. ama sondan eklemeli bir dil olarak Türkçe bu açıdan diğer dillere karşı üstündür. Atatürk zamanında geometri kitabı yazmış, bugün kullandığımız açıortay, kenarortay, kiriş, çap, üçgen, eşkenar üçgen gibi sözcükler o dönemde türetilerek kullanıma alınmış. osmanlı döneminde osmanlıca verilen geometri dersleri anlaşılmaz bir haldeydi, örneğin; Müselles-İ Mütesâviyü’l-Adlâ : eşkenar üçgen. Müselles-İ Mütesâviyü’ssâkeyn: İkizkenar Üçgen. o dönemde bu eğitimi alanların bir bölümünün üçgenin iç açıları toplamı kaçtır sorusunu üçgenine göre değişir diye cevapladıkları anlatılır. ben türkçeleştirme akımının devam ettrilmesinden yanayım. bizde verilen eğitim fen bilimlerinde hala medrese eğitimi. kuran ezberler gibi fizik kitabındaki yada matematik kitabındaki formülleri ve soru tiplerini ezberlersin, iç işleyişini kavratmak amaçlanmaz. ingilizce eğitim de medrese eğitimidir. medrese usulu eğitimin devamıdır. anlatılanı içselleştirmez kendi malın haline getiremezsin. sadece geliştirilen şeyi kullanan kişi olursun. ister yazılım mühendisliği, ister makina mühendisliği yada genetik her ne konu olursa olsun ortaya farkı koyan onun işleyişini anlayanlar oluyor.
Keşke Türkçe'nin ne olduğu ile mantık öğrenseydiniz. Bu kadar talihsiz ve Türkçe'yi küçük düşüren bir yorum yapmazdınız. Eşkenar kelimesinin bir kökeni yok. Daha doğru bir ifade ile bugün konuştuğumuz "Türkçe"nin bir kökeni yok. Bunu anlamak için dil bilimcisi olmanıza da gerek yok. 1960-70 basımı herhangi bir romanı okuduğunuzda anlamayacağınız o kadar kelime var ki?! Sırf kin duygusu, milletin bağını koparmak refleksi ile Türkçe katledilmiş ve bugün "abudik kubudik" konuşma tarzı ortaya çıkmıştır. Korkarım ki gelecekte de daha ileriye gidecek bu durum. Çünkü dil devrimi diye ifade edilen fecaatten bu yana Türkçe gün geçtikçe kan kaybına uğramıştır. Mesela öğretmen kelimesi. öğret-men, böyle köksüz bir kelime olur mu? Ya da özgür, özügür ne demek :) Binlerce kelime ile çoğaltılabilir bu durum. Integer'a tam sayı dediler anladınızda aded-i sahih diyince mi anlamadınız?! Ezber eğitimden bahsediyorsunuz, Osmanlı döneminde yetişen ayaklı kütüphaneleri okumanızı tavsiye ederim. Hafıza, kullanılmak için bahşedilmiş bir nimet insan için. İçselleştirmeden kastınız nedir tam bilmiyorum ama bugün mimarlık, mühendislik ve tıpta "en" olarak baktığınız otoritelerin kendi dilleri yüzyıllar öncesine dayanmakta ve bir kökeni var. Gelelim geometri terimlerinin zor olmasına. Bu Türkçe ile anlamanızı beklemek elbette beyhude olur. O zor gördüğünüz kelime aslında zor değil. Dilimizi o kadar köksüz ve ruhsuz yaptılar ki bu sizin için anlamsız geliyor. Öyle ya mesela network ile alakalı birşeye networksel de geç. -sel ekinin ne kökeni var, ne de birşey ifade ediyor. Herşeyin yanına sel ekle gitsin :) Bugün bankacılık sektörü, şirket yönetimi, Vergi usül kanunu ve daha birçok kurum ve kuruluş taahhütnamelerinde "eski Türkçe" kullanır. Bunu sorgulamadığınıza o kadar eminim ki? Size sorsam peşin ödeme ile defaten ödemenin arasında nasıl fark olduğunu, ne gibi bir hayati duruma neden olduğunu bilmezsiniz. Sorun şu ki bu alanda eğitim alanlarda ikisi arasındaki farkı bilmez. Bu nedenle bizde başarılı meslek erbabı kolay yetişmez. Bu sektörlerde mevzuat açıkları oluşmasın, taahhütler tam şekliyle belirtilsin diye "Eski Türkçe" bir fiil kullanılır. İnternetten vergi usulü kanunu okuyup, anlamaya çalışın; ne demek istediğimi anlayacağınızı umuyorum. Mesela Operation research'ı yöneylem diye "tercüme" etmek bir kıyımdır. Bugün kullandığımız Türkçe o kadar basit ve yavan ki, şahsi tecrübemle sabittir ki bu mesleği anlamayı "Öz Türkçe" vesilesiyle öğrendim. Onun için bir mühendisin kesinlikle geniş literatüre sahip olan dili ile öğrenmesinden yanayım. "Türkçeleş"tirildiği ifade edilen fecaat dolu tercümelerle ne meslek öğrenilir ne de Türkçe. Şu kaynaklara bakmanızı tavsiye ederim: Redhouse Sözlüğü Nasıl Harcandı?: www.dunyabizim.com/redhouse-sozlugu-nasil-harcandi-makale,698.html Prof. Dr. Teoman Duralı - Lisân Üzerine: ua-cam.com/video/dBcqEw2t4Mg/v-deo.html Prof. Dr. Teoman Duralı - Öz Türkçe: ua-cam.com/video/qouhqyt08Yo/v-deo.html
Vergi Usül kanundan bir madde: "Kan veya sıhri usul ve füruuna, evlatlığına veya kendisini evlat edinene yahut kan hısımlığında üçüncü (Bu derece dahil), sıhri hısımlıkta, bu hısımlığı meydana getiren evlenme ortadan kalkmış olsa bile, üçüncü (Bu derece dahil) dereceye kadar olan civar hısımlarına;"
Hocam, lise bitene kadar yeteri kadar İng öğretebiliyor olsak bir derece haklısın. O durumda yabancı öğrenci nasıl çekeceğiz? Ayrıyeten Almanya'da İng programlar yok mu? İng dünyanın ortak dili. Bence bunu komplekse indirmek hatalı. Ve de Anadolu Liseleri yanlış bir karar değildi bence. Bir çok konuda anlaşırız seninle. Ama bu konuda ayrışıyoruz.
Yabancı öğrenciler bu ülkede eğitim alacaklarsa Türkçe öğrenmeliler. Biz bu okulları yabancı öğrenciler için değil öncelikle kendi insanımız için kuruyoruz. Başkası gelip bundan yararlanacaksa bizim dilimizi öğrenmeli. Dünyanın hiçbir gelişmiş, büyük ülke olma iddiasındaki devleti başkasının dilinde eğitim yapmaz. Ayrıca Türk öğrencinin İngilizce eğitimde daha iyi öğrenmesi de beklenemez. Amacımız kendi insanımızın en iyi şekilde öğrenip yetişmesi olmalıdır.
@@oguz_ergin Hocam, birçoğumuz vatanımızla, milletimizle ve en önemlisi dilimizle gurur duyuyoruz. Tartışılmaz olan bunlardır; ama gerisi tartışılabilir.
Hocam çok güzel bir konuya değinmişsiniz. Çok teşekkür ederim. Oktay Sinanoğluda yıllarca bu konuları anlatmaya çalıştı. Eğer iziniz olursa bu videonuzu kendi kanalımda yayınlamak isterim.
İtü'yü bırakma nedenlerimden biri ingilizce aldığım programlama dersinde yabancı dili fransızca olan doktorasını belçika'da yapmış bulunan hocanın "kafasını gözünü yara yara da olsa ingilizce anlatacaksın" talimatına uyarak dersi berbat bir ingilizce ile anlatmaya çalışmasıydı...
Öncelikle ağzınıza sağlık Oğuz hocam, ODTÜ'den selamlar. Ülkemizin, bizlerin gelecekte var olup olmamasını belirleyeceğini düşündüğüm çok ama çok önemli bir konuya parmak basmışsınız. Sizin sayenizde Oktay Sinanoğlu hocayı da bir kez daha rahmetle anıyorum, huzur içinde uyusun. Maalesef Oktay hocanın da sizin de vurguladığınız gibi zihinler öyle bir fethedilmiş ki insanlar İngilizce dışında başka bir dilde, kendi dilimizde eğitim yapılabileceği gerçeğini göremiyorlar veya görmek istemiyorlar. En önemli sebeplerinden ikisi de, bence, sizin de vurguladığınız gibi, kendi dilini, tarihini bilmemekten ve aşağılık kompleksinden kaynaklanıyor. Hatta bu dille eğitimin gerçekten işe yaramadığını görüp halen bunda ısrar ediliyorsa bu artık bence bu milletin geleceğini yok etmek için kalkışılmış bir teşebbüstür; namıdiğer apaçık hainliktir. Bende şuan ODTÜ'de öğrenciyim hocam ve bu konuyu sohbet ortamlarında dile getirdiğimde bahsetmiş olduğunuz tipte ki insanları, onların anında böyle bir şeyin olamayacağı hakkındaki karşı çıkışları ve kendilerince sebeplerini sıraladıkları tavırlarına şahit oluyorum. Peki sonuç? Zaten üniversite dönemine kadar kendi dilimizi bile öğrenmeden gelmiş oluyoruz, burada, yani üniversite de iken İngilizceyi falan da öğrenebildiğimiz yok, mesleki bilgimizde, yani kendi bölümlerimizde ulaşmak istediğimiz akademik doygunluk da zaten hak getire! İçi boşaltmış, anlamının ne olduğu kavranılamayan ve sadece İngilizce öğrenme anlayışına- ki bu konuda ne kadar başarılıyız o da ortada- indirgenmiş, yani İngilizce öğrendik mi tamam olacağını düşündüğümüz- ki İngilizce öğrenmek bu işin sadece bir ekseni ama biz sadece bu ekseni görüp diğerlerini görmüyoruz- konumuz olan '' Uluslararası olmak''. Sen İngilizce ile eğimi baştan tek çözümmüş gibi kabul et, kendi öz dilini, kimliğini kaldır bir köşeye at, onu gerek gündelik gerek akademik dilde işlemek için, geliştirmek için hiçbir şey yapma, burada bence Türkçe kaynakların iyi olmayışının dile getirilen sözde yakınmaları ama olması için de gösterilmeyen çabadan, İsrail'den İbranice, Finlandiya'dan Fince, Samsung, Hyundai vb. örneklerini vermeniz mükemmel bir detaydı hocam, sonra da uluslararası dünyaya entegre olmaya çalış. Peki denedik, deniyoruz sonuç olarak entegre olabiliyor muyuz? Bırakalım entegre olmayı, entrege olmak için gerekli zemini hazırlayan bilgileri bile doğru dürüst öğrenemiyoruz. Bununla ilgili daha fazla bir şey söylemeye gerek duymuyorum çünkü kendi düşüncemi bir önceki paragrafın son cümlelerinde zaten belirtmiştim. İngilizce eğitimi başka, İngilizce dilinde eğitim başka şeyler sayın arkadaşlarım, sayın hocalarım, büyük Türk milleti. Biraz uzatmış olabilirim kusuruma bakmayın. Size bir kez daha böyle bir konuya değindiğiniz için teşekkür ederim Oğuz hocam. Umarım bu konu üzerine daha başka içerikler de üretir, düşüncelerinizi bizimle paylaşırsınız ve umarım ki kanalınızda Türkçe ders içeriklerinizde gün geçtikçe artarak devam eder. Ayrıca, bir gün fırsat olursa yüz yüze tanışabilmeyi de çok isterim. Son olarak, ümit ediyorum ki okuyup araştıran, hangisinin doğru hangisinin yanlış olduğunu çözümleyip, bu durumdan rahatsız Türk gençleri harekete geçip yasal olan haklarını aramak için mücadele ederler. Herkese iyi günler, iyi çalışmalar.
Bunları söyleyince vay efendim teknik ingilizce nasıl öğrenilecek, vay efendim makaleler hep ingilzice, vay efendim ingilizce bilmeyen dünya literatürüne nasıl hakim olacak vb. söylemlerle gelenler oluyor. Birincisi; ingilizce öğrenmek ayrı bir konudur, ingilizce eğitim apayrı bir konudur. İnsanlara genel ingilzice eğitimi verilmesin, ingilizce pistir denilmiyor! İngilizce öğrensin herkes, hatta dizileri alt yazısız izleyecek kadar iyi öğrensin, bu işin ayrı bir boyutu, bu işin nasıl daha iyi yapılabileceği ayrı bir tartışma konusu. Gelelim İkinciye; sen eğitimini Türkçe ver ki o sıralarda saatlerce oturan öğrenciler en azından konunun temellerine hakim olsunlar, konunun mantığını neyi ne için yaptıklarını anlasınlar. Bir öğrenci konunun temellerine hakim olduktan sonra az buçuk ingilizce de biliyorsa, istediği makaleyi araştırıp okuyup çok daha iyi ve çok daha hızlı anlayabilir. Sen zaten ingilizce biliyorsan, konuya da hakimsen, o konunun terminolojisini öğrenmek 1 saatini almaz zaten. Sokakta Türkçe konuş, televizyonu aç Türkçe, derdini sıkıntını Türkçe anlat ama o 4 duvar arasına girdiğin zaman karşındaki Türk sana dersi ingilizce anlatmaya çalışsın. Senin beynin hem ingilizceyi anadiline çevirmekle uğraşsın hem de yeni konunun MANTIĞINI öğrenmekle uğraşsın. "Eee efendim Türkçe düşünmeyin ingilizce düşünün", yahu burası Türkiye resmi dili Türkçe, ortam ingilizce düşünmeye müsait değil zaten, bu daha neyin zorlaması? 1 saatlik dersin sonunda çıkıp Türkçe konuşacaksın. Bu bir tutarsızlıktır, bu bir verimsizliktir. Bakın verimsizlik dedim işe yaramaz demedim, evet zorlaya zorlaya o başarılı öğrenciler bir şekilde bunun üstesinden gelir, 4 yılın sonunda başarı ile mezun olur, ama tüm bu süreç verimsizdir, evet o başarılı öğrencilere bu zorlu süreç bir şeyler katmıştır ama bu süreç verimsizdir!
Hocam, dediğiniz gibi bu konuda insanların beyni yıkanmış maalesef. Tartışığım insanlar bu konuda aynı şeyleri tekrarlayıp duruyorlar. "Ama yabancı öğrenciler var onlar napacak" argümanını bile duydum. Bu arada parti kurun oy verelim
Hangi bolum olursa olsun ingilizce yazmalisin diyen ogretmenlerimiz beni o kadar etkilemişler ki simdi.sizi dinleyince fikrim degisti o bolumde iyi olmak istiyorsam en iyi kendi dilimde anlarim simdi boyle dusunuyorum istediğim bölüm ing olmadığı için yazmamıştım bu yuzden pişmanım
Izlemiştim bunu :) valla hocam maalesef Türk gençliğinin yarısından fazlası ezik ve aşağılık komplekslidir. Namus kavramı çok önemli. Bazen düşünüyorum, siz boşuna uğraşıyorsunuz diye.. Umarım ezik kişiler kendilerine çeki düzen verir. Koskoca Turk milletiyiz biz, gençlik pek doğru yere gitmiyor. geçen yazmıştım yine yazıyorum, bu devlet için çok önemlisiniz, bu videolar çok önemli, bu tür videoları herkes görmesi lazım.
hocam bence mesele milliyetcilik ozsaygi filan degil bence mesele Turkiye'de bilim kulturu ve kaynak olmamasi ... bence ne yazikki cumhurityet kurulana kadar anadolu cahil ve medeniyetsiz ve bakimsiz kalmisti , turkce kaynak yok olanlarda kotu yani biz ogrenirken 3-5 kaynaga bagimli kalmadan egitimi yapabilmek fakat bunu yaparken kimligini kaybetmemek de lazim tabiki
Bu noktada şu soru sorulmalıdır: Milliyetçilik yanlış bir şey midir? Varsayalım ki hocanın fikirlerinde milliyetçilik ağır basmış, bu durum hocanın söylediklerini doğrudan 0 değerine mi götürür?
Size kısmen katılıyorum kısmen katılmıyorum. Evet milletimizde aşağılık kompleksi çok yüksek, bunun bir sonucu da İngilizce konusu. Bu konuda haklısınız. Derslerin %100 İngilizce olması da hayati bir şey değil, haklısınız. İngilizce öğrenmek bu şekilde olmaz dediniz bunda da haklısınız ama sonunda dayandırdığınız temel yanlış. Milliyetçilik üzerine dayandirip "biz Çanakkale'de bunun için mi savaştık?" dediniz, bu olaya eğitim üzerinden değil de milliyetçilik üzerinden baktığınızı gösteriyor bana kalırsa. Bence makale okumak, dünyayla bağının sağlam olması için İngilizce öğrenmek önemli. Bunun yanında diğer diller de öğrenmek önemli. Siz daha iyi bilirsiniz, akademik makalelerin kaçı Türkçe ki? Ben şahsen "%100 İngilizce" eğitim veren bir üniversiteden mezun oldum. Bazen bazı hocalar araya Türkçe anlatımlar katardı, o zaman ders daha verimli olurdu. Yine de İngilizce öğrendim. Verimli de oldu. Başka diller öğrenmek insana vizyon katıyor. Bana kalırsa sözün özü, dedikleriniz çoğunlukla doğru ama dayandırdığınız temel Deniz Gezmiş'ler olunca iş politikaya dönüyor :) Saygılarımla.
Ben Deniz Gezmişlerden bahsederken işin siyaseti gereği böyle yapalım anlamında söylemiyorum, diyorum ki "Siz işinize gelince Deniz Gezmiş deyip stadyumunuza DEVRİM yazmayı biliyorsunuz ama devrimle ilginiz yok. Hiçbir siyasi görüşte yok İngilizce eğitim, hepiniz sözde ilkelisiniz, lafa gelince devrimcisiniz, komünist/sosyalistsiniz, dindarsınız, milliyetçisiniz Atatürkçüsünüz, uygulamada devrimin tersini uygularsınız, sömürgecilerin/gavurların dilini kullanırsınız, uygulamada karakteriniz bağımsızlık değildir". Hiçbir siyasi görüşte İngilizce eğitim yok. Bu nedenle konunun siyasetle ilgisi yok. Çanakkale'de de bir siyasi görüş için değil bağımsızlığımız için savaştık.
Çok güzel bir konuya değinmişsiniz ağzınıza sağlık. Kendi dilini düzgün konuşup anlamayan bir millet başarıya asla ulaşamaz.
Hocanın anlatmak istediği kendi dilini konuşup anlamaması mı yoksa bildiği dili daha rahat anlaması mı?
@@lotto9594 evet daha rahat anlaşılıyor olması ama bunun yanında kendi kültürünün ve varlığının devamı için kendi diline sahip çıkmanın gerekliliğine de vurgu yapıyor.
Öncelikle Oğuz hocam sizi tebrik ediyorum. Anadilimiz olan Türkçe 'nin eğitimimiz için ne kadar yararlı ve başarıda ne kadar etkili olduğunu mükemmel bir şekilde ele almışınız. . Kesinliklikle düşüncelerinize katılıyorum.
Oğuz hocam kesinlikle haklısınız. Buarada Samsung markasının eski ismi GOLDSTAR idi sonradan doğru yolu onlarda gördüler.Saygılar.
Evvela Prof.Dr.Oktay Sinanoğluna Allah rahmet eylesin. Şunu eklemek isterin naçizane; Oktay hoca bir Türk ana dili Türkçe olduğu için İngilizce olan cümleyi beyninde artı bir işlemle önce Türkçeye çevirir daha sonra onu anlar. Ama Türkçe cümleyi beyninde ek bir işleme gerek duymadan doğrudan anlar. Yani insanlar ömürleri boyunca doğrudan yada dolaylı aslında ana dilleriyle anlaşırlar. Hülasa bu İngilizce eğitim işinin neden sağlıksız olduğu yönünde çok çalışma yapılması gerekiyor gibi. En başta da makale, tez, konferans vs. olarak. Yani yine iş en başta size düşüyor hocam :) Yoksa benim gibi sıradan insanların karar verici kurumları/kişileri yönlendirme ihtimali çok zayıf. Hürmetler hocam.
Hocam bence en buyuk hatamiz bu: Basari kıstasını yabancı ülkelere gidip gidememe ya da apple, Google gibi sirketlerde calisip calisamama olarak degerlendirmemiz . Onun yerine yepyeni projeler ortaya koymak yahut yeni fikirler olusturabilmek ve bunlari gercekliğe bürüyebilmek olsa, bence her sey cok daha farkli olabilirdi. O zaman hatta dilimizde egitim vermenin daha iyi oldugunu ispat etmek zorunda bile kalmazdik şuan bana kalirsa, cunku yaptiklarimiz zaten yeterince şey soylemis olurdu.
Mükemmel bir konuşma, Oktay Sinanoğlu hocamız bunları çok güzel anlattı, tekrar dinlemek güzel.
Hocam ağzınıza sağlık, ben de hemfikirim bu konuda. Önce kendi dilimizi düzgünce kullanabilmeli, onu kullanmayı sürdürmeli ve onun özünü kaybettirmemeliyiz. Tabii ki İngilizceyi de bilmeli ve konuşmalıyız. Dünyada üretilmiş bütün kaynaklardan yararlanabilmek için, konferanslarda kişilerle temas edip farklı fikirleri sentezlemek için veya yabancı müşterilerle iş yapabilmek için İngilizceyi bilmek ve konuşabilmek oldukça önemlidir günümüzde. Ama eğitim ayrı bir olay. Öğrenci derste rahat olmalı, sorularını sorabilmeli ve tartışarak öğrenebilmeli. Şu olabilir, itirazım yok: küçük yaşlarda okullarda ayrıca İngilizce konuşmalı dersler olsun. Sohbet gibi dersler olsun. Ana dil nasıl kazanılır? Adı üstünde ana dili. Evde çocuk duyarak maruz kaldığı konuşma dilini ana dili olarak öğrenir kendiliğinden. Dolayısıyla küçük yaşta çocuklara ek olarak İngilizce konuşmalı dersler verilmelidir. Ama eğitim dili Türkçe olmalıdır. Her ikisini de bilmek ve kullanmak çok önemli. Bence üniversitelerde de eğitim dili Türkçe olmalı. Yabancı uyruklu öğrenciler de Türkçe hazırlık okuyup öyle devam edebilir veya öncesinde öğrenip gelebilirler, nasıl ki bizim öğrencilerimiz bunu yapıyorsa. Bunu kabul etmeyen yabancılar olabilir. Bu durumda Türkiye'nin kayda değer ne parasal bir kaybı olur ne de bilimsel. Önemli olan eğitimcilerimizi iyi yetiştirmek. Gereksiz diploma vermemek, gereksiz bölüm açmamak, gereksiz kadro oluşturmamak, gereksiz insanları üniversiteye almamak, gereksiz kontenjan artırmamak, verimsiz yapı kurmamak, yeterli kaynak sağlamak, ar-ge ve ür-ge'ye gerekli özeni ve değeri vermek, gibi gibi... Yüksek öğrenimi hakkıyla yaptırmak ve yapmak çok önemli. Hoca da çok iyi, ehil insan olmalı, öğrenci de gerekli özeni sarf etmeli. Ancak bu sayede iyi eğitimciler yetiştirebiliriz. Ve ancak iyi eğitimcilerimiz olursa eğitim sistemimiz iyi olur.
Yurtdışına ilk gittiğimde (bir İskandinav ülkesiydi), "üniversitemizde eğitim dili İngilizce" dediğimizde önce çok şaşırırlardı. Sonra da gelen soru belliydi: "Türkiye geçmişte hiç İngiltere'nin sömürgesi oldu mu?". Gel de adamlara "bizim atalarımız İngiltere'nin, Fransa'nın sömürgesi olmamak için onlarla savaştı" de!
Ziyaaa
Hiç bu yönden düşünmemiştim katılıyorum hocam haklısınız .
Hocam bilgem abi de zamanında "ingilizce bilmek ve türkçe'de öğrenmek" konulu videosunda ilk bahsetmişti. Öncesinde hiç aklıma gelmemişti bunları düşünmek. Size büyük bir çoğunlukla katılıyorum
Bilgem benim ODTÜ'den sınıf arkadaşım ve evet bu videoyu aynı düşüncelerle paylaşmıştı:
ua-cam.com/video/6U7ogSG4U4s/v-deo.html
sonuna kadar haklısınız ama bence evvela şirket isimlerinden başlanmalı. Devletin bir genelge yayınlamasına bakar bu. Sokaklarda caddelerde Türkçe isim göremiyorsunuz. Hatta daha da ileri gidip komple reklamı ingilizce yapıyorlar.
Helal olsun hocam aynen katılıyorum
Hocam Türkiye'de ingilizce eğitim beni çok uzun zamandan beri rahatsız etmiştir. Bunu bahsettiğimde çok ilginç tepkiler almışımdır. Bu konuyu gündeme getirmeniz çok memnun etti beni. Sizin bölümde Android grafik altyapısıyla ilgili bir konuşma yapmıştım hatırlarsanız. Konuşmamın başında konuşmayı yapan da dinleyen de Türk olduğuna göre konuşmayı Türkçe yapmakta yarar var deyip Türkçe'den devam etmiştim. Aslında bunun nasıl karşılanacağından pek de emin değildim ama bu paylaşımınızı seyrettikten sonra aynı görüşte olduğumuza sevindim.
Hocam kanalı ve sizi bugün Erdi Abinin paylaşması üzerine incelemeye başladım bu izlediğim 3. videonuz. Bende geçen yıl tercih yaparak ingilizce bilgisayar mühendisliği programlarından birine yerleştim. Ancak olaya sizin açınızdan hiç bakmamıştım. Sağolun yeni bir açı kazandık
@@zeynepss_. Bölüme başlamadan 1 sene hazırlık okumuştum ondan dolayı yeterli seviye ingilizcem vardı.1-2 hafta alıştıktan sonra problem çekmedim
Hocam tespitleriniz doğru, Türkçe eğitim gören insanlar daha iyi anlıyor konuyu. Yalnız şöyle bir durum da var, bölüm Türkçe olunca ve bölüm de İngilizce konusunda çok zorlamaz ise öğrencilerin çoğu İngilizcelerini geliştiremiyor pek. Teknik gelişim açısından eğitimin Türkçe olması, İngilizcelerini geliştirme açısından İngilizce olması daha faydalı gibi tecrübelerime göre. Yine de bence Türkçe olması daha mantıklı, ama haftada 3 saat İngilizce ile çoğu Türkçe bölüm maalesef yeterli değil. TOBB ETÜ'yü ayrı tutuyorum yüksek İngilizce kriterlerinden dolayı, ama diğer çoğu Türkçe bölümlerdeki öğrenciler ciddi gayret sarf etmeli İngilizce için, özellikle bilgisayar mühendisliğindekiler.
Milli Eğitim Bakanlığı çocuklara İngilizce öğretemiyor diye yetişkin insanlara İngilizce öğretmek üniversiteye kalıyor. Bu düzen değişmeli. Türkçe eğitim + genç yaşta düzgün İngilizce eğitimi...
@@oguz_ergin maalesef hocam son 2-3 senedir ben de böyle düşünüyorum, üniversiteye gelen öğrenciler neredeyse bomboş geliyorlar. İngilizce'yi geçtim, Türkçe, Matematik'te bile temel sıkıntılar hâkim.
Üniversitelerde eğitim dilinin olması tam bir sömürge kültürü yaratıyor. O denli ki, ODTÜ'de okurken, kaldığım yurdun danışmasında ya da temizliğinde görevli kişilerin bizimle İngilizce konuşmamasına üzülenler vardı. 1. Sınıfta yarım yamalak İngilizce ile Fizik, Matematik derslerini anlamaya çalışmak ayrı bir konuydu. Özellikle ilk yıl, derslerde kimse soru sormazdı. Hem "bir yanlış yaparım" hem de bir tür ukalalık olarak görülürdü. Tam bir soytarılık.
Hocam bu sene sınav senem Tobb Etü Bilgisayar Mühendisliği de kafamdaki seçenekler arasındaydı. Eğitim dili konusunda aynen sizin gibi düşünüyorum ve şu an gönlümü fethettiniz sanırım. Belki seneye öğrenciniz olurum :)
Bu konuda biraz daha seslerin çıkması güzel bir gelişme.
Çok haklısınız, Türkçe ders kitabı yazımı da önemli bence bu konuda. Türkçe yazılan kitapların bir çoğu vizeye/finale hazırlık kitabı gibi. Örnek çözümünden çok az ileri gidiyor. İTÜ eskiden önemsiyordu ancak şuan yeni kitaplar çıkmıyor **videonun sonuna doğru değiniyormuşsunuz dinlerken yazmıştım
Sahaflardan eski İTÜ kitapları ve/veya ders notları gördükçe alıyorum, bana bir çok çeviri kitaptan daha iyi geliyor
Hocam sona doğru feci gaza geldim
Ağzınıza sağlık
Hocam sizin gibi vatansever ve alanında başarılı hocalarımızı gördükçe mutlu oluyorum. Sağ olun var olun. :)
Hocam almanya'da ve zurih'de ingilizce ogreniyoruz. Sinavlari bazen almanca olarak da sunuyolar fakat kimse tercih etmiyor cunku tum terimleri ingilizce ogreniyoruz.
nasil? ETH da hersey almanca? Bachelor için konuşuyorum. sen UZH da mı okuyorsun? aynısı zaten
@@potansiyel7021 Almanya'da undergrad, masterda ikisi de ingilizce. Undergradda almanca gerektiren cok bolum var fakat CS/Informatik bunlardan biri degil.
@@AtaGunZ BABABABABABABA almanyada Bachelor informatik İngilizce? BABABABABA adama bak, gir sitelerine okumak için şartlar neymiş oku. TestDaf istiyor hepsi. TU9 ünlerinin hepsinde okuyan arkadaşlarım var.
oralarda okumasak adam bizi yicek :D
bu arada master evet İngilizce oluyor. Bachelor almanca.
@@potansiyel7021 Evet hocam kontrol ettim bachelorda german proofu istiyormus, ancak derslerin cogu ingilizce veriliyor. Master'a geldim buraya, tezimi de baska unide yaziyordum. 1 kere almanca derse denk gelmedigimden boyle yorumda bulunmusum ama haklisiniz almanca kosulu varmis bachelorda.
Çin'de mesela programlama dilleri bile çince. ingilizce öğrenmelerine gerek yok.
teşekkürler hocam 🌱
Hocam ingilizce eğitim görüyorum. Ben ve bölümdeki diğer öğrenciler hepimiz dersler için Türkçe kaynak araştırıyoruz zaten ortada bir başarı varsa eğer o da çoğunlukla Türkçe kaynaklar sayesinde oluyor.
Hocam Türk milleti için dertlendiğiniz ses tonunuzdan anlaşılıyor. Allah razı olsun.
allahcılar işgalcilerle işbirliğinde olageldiler
Türkçe bilim ve felsefe dili olmaya çok uygun bir dildir. konunun uzmanı değilim elbette ama bunu savunurum. Türkçe kendi içinde çok güçlü bir türetme mekanizmasını barındırıyor. felsefe veya diğer bilim dalları içinde ortaya atılacak olan yeni fikir ve kavramlara karşılık gelebilecek sözcükleri türetebilmek, bunu Türkçede yapabilmek diğer dillere göre daha kolay. batılılar icat ettikleri şeyler için ya dönüp eski yunancadan bir sözcük buluyorlar yada başharfleri birleştirme yoluna gidiyorlar. ama sondan eklemeli bir dil olarak Türkçe bu açıdan diğer dillere karşı üstündür. Atatürk zamanında geometri kitabı yazmış, bugün kullandığımız açıortay, kenarortay, kiriş, çap, üçgen, eşkenar üçgen gibi sözcükler o dönemde türetilerek kullanıma alınmış. osmanlı döneminde osmanlıca verilen geometri dersleri anlaşılmaz bir haldeydi, örneğin; Müselles-İ Mütesâviyü’l-Adlâ : eşkenar üçgen. Müselles-İ Mütesâviyü’ssâkeyn: İkizkenar Üçgen. o dönemde bu eğitimi alanların bir bölümünün üçgenin iç açıları toplamı kaçtır sorusunu üçgenine göre değişir diye cevapladıkları anlatılır. ben türkçeleştirme akımının devam ettrilmesinden yanayım. bizde verilen eğitim fen bilimlerinde hala medrese eğitimi. kuran ezberler gibi fizik kitabındaki yada matematik kitabındaki formülleri ve soru tiplerini ezberlersin, iç işleyişini kavratmak amaçlanmaz. ingilizce eğitim de medrese eğitimidir. medrese usulu eğitimin devamıdır. anlatılanı içselleştirmez kendi malın haline getiremezsin. sadece geliştirilen şeyi kullanan kişi olursun. ister yazılım mühendisliği, ister makina mühendisliği yada genetik her ne konu olursa olsun ortaya farkı koyan onun işleyişini anlayanlar oluyor.
Keşke Türkçe'nin ne olduğu ile mantık öğrenseydiniz. Bu kadar talihsiz ve Türkçe'yi küçük düşüren bir yorum yapmazdınız. Eşkenar kelimesinin bir kökeni yok. Daha doğru bir ifade ile bugün konuştuğumuz "Türkçe"nin bir kökeni yok. Bunu anlamak için dil bilimcisi olmanıza da gerek yok. 1960-70 basımı herhangi bir romanı okuduğunuzda anlamayacağınız o kadar kelime var ki?! Sırf kin duygusu, milletin bağını koparmak refleksi ile Türkçe katledilmiş ve bugün "abudik kubudik" konuşma tarzı ortaya çıkmıştır. Korkarım ki gelecekte de daha ileriye gidecek bu durum. Çünkü dil devrimi diye ifade edilen fecaatten bu yana Türkçe gün geçtikçe kan kaybına uğramıştır.
Mesela öğretmen kelimesi. öğret-men, böyle köksüz bir kelime olur mu? Ya da özgür, özügür ne demek :) Binlerce kelime ile çoğaltılabilir bu durum. Integer'a tam sayı dediler anladınızda aded-i sahih diyince mi anlamadınız?!
Ezber eğitimden bahsediyorsunuz, Osmanlı döneminde yetişen ayaklı kütüphaneleri okumanızı tavsiye ederim. Hafıza, kullanılmak için bahşedilmiş bir nimet insan için. İçselleştirmeden kastınız nedir tam bilmiyorum ama bugün mimarlık, mühendislik ve tıpta "en" olarak baktığınız otoritelerin kendi dilleri yüzyıllar öncesine dayanmakta ve bir kökeni var.
Gelelim geometri terimlerinin zor olmasına. Bu Türkçe ile anlamanızı beklemek elbette beyhude olur. O zor gördüğünüz kelime aslında zor değil. Dilimizi o kadar köksüz ve ruhsuz yaptılar ki bu sizin için anlamsız geliyor. Öyle ya mesela network ile alakalı birşeye networksel de geç. -sel ekinin ne kökeni var, ne de birşey ifade ediyor. Herşeyin yanına sel ekle gitsin :)
Bugün bankacılık sektörü, şirket yönetimi, Vergi usül kanunu ve daha birçok kurum ve kuruluş taahhütnamelerinde "eski Türkçe" kullanır. Bunu sorgulamadığınıza o kadar eminim ki? Size sorsam peşin ödeme ile defaten ödemenin arasında nasıl fark olduğunu, ne gibi bir hayati duruma neden olduğunu bilmezsiniz. Sorun şu ki bu alanda eğitim alanlarda ikisi arasındaki farkı bilmez. Bu nedenle bizde başarılı meslek erbabı kolay yetişmez. Bu sektörlerde mevzuat açıkları oluşmasın, taahhütler tam şekliyle belirtilsin diye "Eski Türkçe" bir fiil kullanılır. İnternetten vergi usulü kanunu okuyup, anlamaya çalışın; ne demek istediğimi anlayacağınızı umuyorum.
Mesela Operation research'ı yöneylem diye "tercüme" etmek bir kıyımdır. Bugün kullandığımız Türkçe o kadar basit ve yavan ki, şahsi tecrübemle sabittir ki bu mesleği anlamayı "Öz Türkçe" vesilesiyle öğrendim. Onun için bir mühendisin kesinlikle geniş literatüre sahip olan dili ile öğrenmesinden yanayım. "Türkçeleş"tirildiği ifade edilen fecaat dolu tercümelerle ne meslek öğrenilir ne de Türkçe.
Şu kaynaklara bakmanızı tavsiye ederim:
Redhouse Sözlüğü Nasıl Harcandı?: www.dunyabizim.com/redhouse-sozlugu-nasil-harcandi-makale,698.html
Prof. Dr. Teoman Duralı - Lisân Üzerine: ua-cam.com/video/dBcqEw2t4Mg/v-deo.html
Prof. Dr. Teoman Duralı - Öz Türkçe: ua-cam.com/video/qouhqyt08Yo/v-deo.html
Vergi Usül kanundan bir madde:
"Kan veya sıhri usul ve füruuna, evlatlığına veya kendisini evlat edinene yahut kan hısımlığında üçüncü (Bu derece dahil), sıhri hısımlıkta, bu hısımlığı meydana getiren evlenme ortadan kalkmış olsa bile, üçüncü (Bu derece dahil) dereceye kadar olan civar hısımlarına;"
Ağzınıza sağlık, Atatürk 'ü sadece anlasak bile büyük şeyler başarmış olacağız, farkındalık çabanız için teşekkürler Hocam...
Hocam, lise bitene kadar yeteri kadar İng öğretebiliyor olsak bir derece haklısın. O durumda yabancı öğrenci nasıl çekeceğiz? Ayrıyeten Almanya'da İng programlar yok mu? İng dünyanın ortak dili. Bence bunu komplekse indirmek hatalı. Ve de Anadolu Liseleri yanlış bir karar değildi bence. Bir çok konuda anlaşırız seninle. Ama bu konuda ayrışıyoruz.
Yabancı öğrenciler bu ülkede eğitim alacaklarsa Türkçe öğrenmeliler. Biz bu okulları yabancı öğrenciler için değil öncelikle kendi insanımız için kuruyoruz. Başkası gelip bundan yararlanacaksa bizim dilimizi öğrenmeli.
Dünyanın hiçbir gelişmiş, büyük ülke olma iddiasındaki devleti başkasının dilinde eğitim yapmaz. Ayrıca Türk öğrencinin İngilizce eğitimde daha iyi öğrenmesi de beklenemez. Amacımız kendi insanımızın en iyi şekilde öğrenip yetişmesi olmalıdır.
@@oguz_ergin Hocam, birçoğumuz vatanımızla, milletimizle ve en önemlisi dilimizle gurur duyuyoruz. Tartışılmaz olan bunlardır; ama gerisi tartışılabilir.
Hocam çok güzel bir konuya değinmişsiniz. Çok teşekkür ederim. Oktay Sinanoğluda yıllarca bu konuları anlatmaya çalıştı. Eğer iziniz olursa bu videonuzu kendi kanalımda yayınlamak isterim.
Helal olsun size
İtü'yü bırakma nedenlerimden biri ingilizce aldığım programlama dersinde yabancı dili fransızca olan doktorasını belçika'da yapmış bulunan hocanın "kafasını gözünü yara yara da olsa ingilizce anlatacaksın" talimatına uyarak dersi berbat bir ingilizce ile anlatmaya çalışmasıydı...
Kesinlikle çok haklısınız
Öncelikle ağzınıza sağlık Oğuz hocam, ODTÜ'den selamlar. Ülkemizin, bizlerin gelecekte var olup olmamasını belirleyeceğini düşündüğüm çok ama çok önemli bir konuya parmak basmışsınız. Sizin sayenizde Oktay Sinanoğlu hocayı da bir kez daha rahmetle anıyorum, huzur içinde uyusun. Maalesef Oktay hocanın da sizin de vurguladığınız gibi zihinler öyle bir fethedilmiş ki insanlar İngilizce dışında başka bir dilde, kendi dilimizde eğitim yapılabileceği gerçeğini göremiyorlar veya görmek istemiyorlar. En önemli sebeplerinden ikisi de, bence, sizin de vurguladığınız gibi, kendi dilini, tarihini bilmemekten ve aşağılık kompleksinden kaynaklanıyor. Hatta bu dille eğitimin gerçekten işe yaramadığını görüp halen bunda ısrar ediliyorsa bu artık bence bu milletin geleceğini yok etmek için kalkışılmış bir teşebbüstür; namıdiğer apaçık hainliktir.
Bende şuan ODTÜ'de öğrenciyim hocam ve bu konuyu sohbet ortamlarında dile getirdiğimde bahsetmiş olduğunuz tipte ki insanları, onların anında böyle bir şeyin olamayacağı hakkındaki karşı çıkışları ve kendilerince sebeplerini sıraladıkları tavırlarına şahit oluyorum. Peki sonuç? Zaten üniversite dönemine kadar kendi dilimizi bile öğrenmeden gelmiş oluyoruz, burada, yani üniversite de iken İngilizceyi falan da öğrenebildiğimiz yok, mesleki bilgimizde, yani kendi bölümlerimizde ulaşmak istediğimiz akademik doygunluk da zaten hak getire!
İçi boşaltmış, anlamının ne olduğu kavranılamayan ve sadece İngilizce öğrenme anlayışına- ki bu konuda ne kadar başarılıyız o da ortada- indirgenmiş, yani İngilizce öğrendik mi tamam olacağını düşündüğümüz- ki İngilizce öğrenmek bu işin sadece bir ekseni ama biz sadece bu ekseni görüp diğerlerini görmüyoruz- konumuz olan '' Uluslararası olmak''. Sen İngilizce ile eğimi baştan tek çözümmüş gibi kabul et, kendi öz dilini, kimliğini kaldır bir köşeye at, onu gerek gündelik gerek akademik dilde işlemek için, geliştirmek için hiçbir şey yapma, burada bence Türkçe kaynakların iyi olmayışının dile getirilen sözde yakınmaları ama olması için de gösterilmeyen çabadan, İsrail'den İbranice, Finlandiya'dan Fince, Samsung, Hyundai vb. örneklerini vermeniz mükemmel bir detaydı hocam, sonra da uluslararası dünyaya entegre olmaya çalış. Peki denedik, deniyoruz sonuç olarak entegre olabiliyor muyuz? Bırakalım entegre olmayı, entrege olmak için gerekli zemini hazırlayan bilgileri bile doğru dürüst öğrenemiyoruz. Bununla ilgili daha fazla bir şey söylemeye gerek duymuyorum çünkü kendi düşüncemi bir önceki paragrafın son cümlelerinde zaten belirtmiştim.
İngilizce eğitimi başka, İngilizce dilinde eğitim başka şeyler sayın arkadaşlarım, sayın hocalarım, büyük Türk milleti.
Biraz uzatmış olabilirim kusuruma bakmayın. Size bir kez daha böyle bir konuya değindiğiniz için teşekkür ederim Oğuz hocam. Umarım bu konu üzerine daha başka içerikler de üretir, düşüncelerinizi bizimle paylaşırsınız ve umarım ki kanalınızda Türkçe ders içeriklerinizde gün geçtikçe artarak devam eder. Ayrıca, bir gün fırsat olursa yüz yüze tanışabilmeyi de çok isterim.
Son olarak, ümit ediyorum ki okuyup araştıran, hangisinin doğru hangisinin yanlış olduğunu çözümleyip, bu durumdan rahatsız Türk gençleri harekete geçip yasal olan haklarını aramak için mücadele ederler. Herkese iyi günler, iyi çalışmalar.
Bunları söyleyince vay efendim teknik ingilizce nasıl öğrenilecek, vay efendim makaleler hep ingilzice, vay efendim ingilizce bilmeyen dünya literatürüne nasıl hakim olacak vb. söylemlerle gelenler oluyor.
Birincisi; ingilizce öğrenmek ayrı bir konudur, ingilizce eğitim apayrı bir konudur. İnsanlara genel ingilzice eğitimi verilmesin, ingilizce pistir denilmiyor! İngilizce öğrensin herkes, hatta dizileri alt yazısız izleyecek kadar iyi öğrensin, bu işin ayrı bir boyutu, bu işin nasıl daha iyi yapılabileceği ayrı bir tartışma konusu.
Gelelim İkinciye; sen eğitimini Türkçe ver ki o sıralarda saatlerce oturan öğrenciler en azından konunun temellerine hakim olsunlar, konunun mantığını neyi ne için yaptıklarını anlasınlar. Bir öğrenci konunun temellerine hakim olduktan sonra az buçuk ingilizce de biliyorsa, istediği makaleyi araştırıp okuyup çok daha iyi ve çok daha hızlı anlayabilir. Sen zaten ingilizce biliyorsan, konuya da hakimsen, o konunun terminolojisini öğrenmek 1 saatini almaz zaten.
Sokakta Türkçe konuş, televizyonu aç Türkçe, derdini sıkıntını Türkçe anlat ama o 4 duvar arasına girdiğin zaman karşındaki Türk sana dersi ingilizce anlatmaya çalışsın. Senin beynin hem ingilizceyi anadiline çevirmekle uğraşsın hem de yeni konunun MANTIĞINI öğrenmekle uğraşsın. "Eee efendim Türkçe düşünmeyin ingilizce düşünün", yahu burası Türkiye resmi dili Türkçe, ortam ingilizce düşünmeye müsait değil zaten, bu daha neyin zorlaması? 1 saatlik dersin sonunda çıkıp Türkçe konuşacaksın. Bu bir tutarsızlıktır, bu bir verimsizliktir. Bakın verimsizlik dedim işe yaramaz demedim, evet zorlaya zorlaya o başarılı öğrenciler bir şekilde bunun üstesinden gelir, 4 yılın sonunda başarı ile mezun olur, ama tüm bu süreç verimsizdir, evet o başarılı öğrencilere bu zorlu süreç bir şeyler katmıştır ama bu süreç verimsizdir!
Hay yaşa hocam.
Hocam, dediğiniz gibi bu konuda insanların beyni yıkanmış maalesef. Tartışığım insanlar bu konuda aynı şeyleri tekrarlayıp duruyorlar. "Ama yabancı öğrenciler var onlar napacak" argümanını bile duydum. Bu arada parti kurun oy verelim
Çok haklısınız.
Hangi bolum olursa olsun ingilizce yazmalisin diyen ogretmenlerimiz beni o kadar etkilemişler ki simdi.sizi dinleyince fikrim degisti o bolumde iyi olmak istiyorsam en iyi kendi dilimde anlarim simdi boyle dusunuyorum istediğim bölüm ing olmadığı için yazmamıştım bu yuzden pişmanım
Kürde Kürtçe eğitim var mı?
Agzınıza sağlık.
Sonda tüylerim diken diken oldu hocam. Bir mühendis adayı olarak sizin düşünceleriniz bizler için çok önemli.
aaa
Izlemiştim bunu :) valla hocam maalesef Türk gençliğinin yarısından fazlası ezik ve aşağılık komplekslidir.
Namus kavramı çok önemli. Bazen düşünüyorum, siz boşuna uğraşıyorsunuz diye.. Umarım ezik kişiler kendilerine çeki düzen verir.
Koskoca Turk milletiyiz biz, gençlik pek doğru yere gitmiyor. geçen yazmıştım yine yazıyorum,
bu devlet için çok önemlisiniz, bu videolar çok önemli, bu tür videoları herkes görmesi lazım.
EFSANE
Sayın hocam, yarısı ingilizce olan yalnızca sözünü ettiğiniz diploma değil, kimliklerimizi bir elimize alıp bakalım?!
Türkiye'nin duze çıkması için sizin gibi gayretli insanların daha fazla yayın yapması milleti bilinçlendirmeyi şart ...hocam yüreğinize sağlık
hocam bence mesele milliyetcilik ozsaygi filan degil bence mesele Turkiye'de bilim kulturu ve kaynak olmamasi ... bence ne yazikki cumhurityet kurulana kadar anadolu cahil ve medeniyetsiz ve bakimsiz kalmisti , turkce kaynak yok olanlarda kotu yani biz ogrenirken 3-5 kaynaga bagimli kalmadan egitimi yapabilmek fakat bunu yaparken kimligini kaybetmemek de lazim tabiki
Hocam Türkçe eğitim konusuna, daha rahat anlamak açısından katılıyorum ama milliyetçilik fikri ağır basmış sanki bu konudaki fikirlerinizde.
Canlı yayında bir arkadaş daha bunu söylemişti, videonun ikinci bölümünde haftaya yanıtını bulacaksınız.
Bu noktada şu soru sorulmalıdır: Milliyetçilik yanlış bir şey midir? Varsayalım ki hocanın fikirlerinde milliyetçilik ağır basmış, bu durum hocanın söylediklerini doğrudan 0 değerine mi götürür?
🇹🇷
ingilizceden de arabcadan da kut'ulmalı
Size kısmen katılıyorum kısmen katılmıyorum. Evet milletimizde aşağılık kompleksi çok yüksek, bunun bir sonucu da İngilizce konusu. Bu konuda haklısınız. Derslerin %100 İngilizce olması da hayati bir şey değil, haklısınız. İngilizce öğrenmek bu şekilde olmaz dediniz bunda da haklısınız ama sonunda dayandırdığınız temel yanlış. Milliyetçilik üzerine dayandirip "biz Çanakkale'de bunun için mi savaştık?" dediniz, bu olaya eğitim üzerinden değil de milliyetçilik üzerinden baktığınızı gösteriyor bana kalırsa. Bence makale okumak, dünyayla bağının sağlam olması için İngilizce öğrenmek önemli. Bunun yanında diğer diller de öğrenmek önemli. Siz daha iyi bilirsiniz, akademik makalelerin kaçı Türkçe ki? Ben şahsen "%100 İngilizce" eğitim veren bir üniversiteden mezun oldum. Bazen bazı hocalar araya Türkçe anlatımlar katardı, o zaman ders daha verimli olurdu. Yine de İngilizce öğrendim. Verimli de oldu. Başka diller öğrenmek insana vizyon katıyor. Bana kalırsa sözün özü, dedikleriniz çoğunlukla doğru ama dayandırdığınız temel Deniz Gezmiş'ler olunca iş politikaya dönüyor :) Saygılarımla.
Ben Deniz Gezmişlerden bahsederken işin siyaseti gereği böyle yapalım anlamında söylemiyorum, diyorum ki "Siz işinize gelince Deniz Gezmiş deyip stadyumunuza DEVRİM yazmayı biliyorsunuz ama devrimle ilginiz yok. Hiçbir siyasi görüşte yok İngilizce eğitim, hepiniz sözde ilkelisiniz, lafa gelince devrimcisiniz, komünist/sosyalistsiniz, dindarsınız, milliyetçisiniz Atatürkçüsünüz, uygulamada devrimin tersini uygularsınız, sömürgecilerin/gavurların dilini kullanırsınız, uygulamada karakteriniz bağımsızlık değildir".
Hiçbir siyasi görüşte İngilizce eğitim yok. Bu nedenle konunun siyasetle ilgisi yok. Çanakkale'de de bir siyasi görüş için değil bağımsızlığımız için savaştık.
@@oguz_ergin Teşekkür ederim cevabınız için, üzerine düşüneceğim. Çok teşekkürler, saygılarımla :)