Fischer müthiş bir noktaya değiniyor. Satranç, François-André Danican Philidor (o an adını hatırlayamıyor, "Fransız adam, piyon teorisini geliştiren" diyor) zamanında, çağın fikirsel dinamikleriyle birleşince muazzam bir anlam taşıyor. 18. yüzyılda satranç, aklı başında her insanın usta olmaya çalışacağı bir oyundu. Tüm satranç oyuncuları arasında, François-André Danican Philidor en önde gelen isimdi. Çeşitli kombinasyonlarla ilgili açıklamaları sadece uzmanlara yönelik değildi. Aydınlanmanın eşitlikçi fikirlerinin ruhuna uygun olarak, genellikle harcanabilir olarak kabul edilen piyon, zafer için gerekliydi ve hatta bir kralı (şahı) devirebilirdi. Satranç, şahları ve piyonları aynı tahtaya yerleştirir. Sıradan insanlar, krallar, aristokratlar ve ruhban sınıfı oyunun eşitleyici seviyesinde bir araya gelirler. İyi organize edilmiş piyonların herhangi bir kralı yenebileceği fikri, on sekizinci yüzyıl Fransız entelektüel çevresini saran demokratikleşmeye mükemmel bir şekilde uyuyor. Satranç ve artan popülaritesi göz önüne alındığında, birçok filozofun bu tür zihinsel egzersizi sevmesi ve becerilerini geliştirmek için zaman ve çaba harcaması şaşırtıcı değildi. Fischer bana göre bir dâhiydi. Satranç üzerine sözlerinin samimiyetinden eminim, emin olmakla birlikte eklemek isterim ki; satranç ve Robert James Fischer bugün ne kadar popülerse bunu bir o kadar birbirlerine borçludur. Ayrıca paylaştığınız video için teşekkürler!
Baby Fisher'in filmini izledim. Sizce gelmiş geçmiş en iyi oyuncu mu? Genel de bu tür sorular sorulduğunda karşı tarafın yanıtı, şuna göre değişir buna göre değişir oluyor. Net bir biçimde sizce o 1 numara mı?
kardeşim adam satranç ezberden ibarettir diyor. sen ne anlam çıkarmışsın. teoriler olmadan önce ezber olmadan önce herkes düşünerek oynarken farklı ilginç hamleler ve oyunlar daha fazlaydı demek istiyor. sen garip garip felsefi anlamlar çıkarmışsın. kime hava atıyon kanka burda
@@limonludondurma6680 ezbere bi satrancı geride bırakarak buyukustaların dehasına göre hareket edecek olursak benim için sıralama 1 Fischer 2 Alekhine 3 Murphy
Adam satrancın yetenekten çok teoriye ve ezbere dönmesinden nefret ediyormuş. Ve bu yüzden hep aynı hamleleri yapmak istemediği için oyun anlayışına yenilikler getirmek amacıyla böyle oynuyormuş. İnanılmaz.
Makinelerin üstün performansı ile insanlar için satrancın " makineleri taklit etme " oyunu haline geldiğini söyleyebiliriz bence. Belki de bu durum her alanda makinelerin, yapay zekaların etkisi artacak dünyamızın geleceği açısından da keyifsiz bir senaryo. Teoriler satrancta yaratıcılığı, saf yeteneğin değerini kaçırmış olabilir, fakat satrancı kötü bir oyun haline getirir mi bilemedim. Yine Fischer'in bu durumdan duydugu memnuniyetsizliği baskın şekilde dile getirmesinin yanında chess960 ile alternatif bir plan ortaya çıkarması da onun büyüklüğünü gösteren bir detay. Chess960 a da bir turlu isinamadim, napsak go filan mi oynasak orda teori durumlari nasil sayin arkadaslar, fischer reisin kemiklerini sizlatmayalim.
Mangır yüzünden kardeşim niye olacak ? Mangırı başarısız olana versen herkes bilerek başarısız olur. Soru yanlış başarının neye göre olduğunu sormalıydı. Sarançta birinci olmak mı bir başarıdır yoksa satrancı geliştirmeye çalışmak mı diye sormak istiyor Fişır kardeş ama dili dönmüyor garibimin.
çeviride hatalar var. I want to get back Fisher random kısmında bariz büyük hata. Çevirmen +kesinlikle geriye gitmek istiyorum diye çevirmiş halbuki orda fisher randomdan bahsetmek istiyorum diyor. Fisher random, chess 960 denilen fisherin ortaya koydugu farklı bir satranç türü.
Fischer o kadar haklı ki satranç oynamaya başladığım zaman sürekli ezber hamleler önüme serildi bu hamle en iyi hamle farklı bir hamle yaparsan yanlış kime göre ? Bu oyunda Yaratıcılık planlama önemli ezber değil
Bunu diyebilmen için en az 2000 ratingli olman lazım. Onun dışında açılışta ilk hamle +0.3 ikincisi 0 ise illa 0.3 lük fark için o hamleyi oynamak zorunda değilsin. O fark sadece usta seviyelerde anlamlı. Hatalı hamle yapmasan çoğu oyunu kazanırsın zaten 2000 altında. Ki zaten açılışta tek bir iyi hamle olmaz bir sürü hamle vardır genelde. Profesyonel olmayan satranç gayet eğlenceli.
Bence sürekli içinde olduğu için sıkılmış sonsuz bir döngüde satrançın içine sıkışmış gibi aynı yemeği bir hafta üst üste yeyin dediğimi anlarsınız bunaltır insanı ne kadar moloton yaşamayı severseniz sevin aynı döngüye sıkışmak cehennem gibi
Fischer çok büyük bir şampiyon kesinlikle lafım yok. Ancak Karpov'un karşısına çıkmaması hayatının hatasıydı. Eğer Karpov'u yenip şampiyonluğunu korusaydı evet tüm zamanların en büyük şampiyonu diyebilirdik ama bunu yapmadı. O yüzden tüm zamanların en büyük şampiyonu Kasparovdur.
@@ismailefendi23 bilgisayar çağında en iyi olmak çok çok zor hatta imkansıza yakınken bu adam bunu 10 senedir yapıyor. Sence de tüm zamanların en iyisi Magnus Carlsen değil mi?
Olay çok basit kimse satranç oynamak zorunda değil MOBA oyunları oynayın. Daha fazla taktik daha fazla ihtimal ve daha fazla eğlence ayrıca sürekli yenilikler ekleniyor.
Moba oyunlarda daha mı fazla taktik varmış :D Ne diyo la bu ? Milyar tane teori var satrançta lale, sırf satranç için geliştirilmiş dünyanın en kapsamlı bilgisayar programına hamle sorsan konumuna göre binlerce farklı kombinasyonu hesap ediyor. Bazen bir dakikayı aşkın sürüyor bu hesaplama. Sen de kalkmış diyorsun ki Moba oyunlrda daha fazla taktik var :D Mesela ne var la ? 15 yıl boyunca Dota oynadım ben toplasan genel itibari ile 100 ü aşmaz kullanılan taktikler. Karakterleri kasmaya yönelik düşünürsen de bir 100 de öyle ekle etti sana 200 ki bunlar abartılı rakamlar yani sallıyorum şu an abartıyorum. Anlatabildim mi ? Neyi düşüneceksin mesela Dota oynarken ? Miranaya fly mı kasayım yoksa crit mi kasayım diye mi düşüneceksin ? Oyunun gidişatına göre kasabileceğin 10-15 farklı item var zaten. İstersen dagger bile kasabilirsin ki son zamanlarda Mirana için dagger tercih ediliyordu daha mobil olması için. Yok yani başka kardeşim... Satrançla kıyaslanamaz bile imkanı yok yani. Oyunu ve karakterleri öğrendikten sonra iş tamamen refleksine kalır. LoL mesela Dotadan çok daha basittir. LoL oynarken hayal gücün daha kısıtlıdır. Fazla item yoktur, harita küçüktür falan. Ama bak ben diyorum sana Dota oynadım ben yani yıllarca. Sen hangi fazla taktikten hangi ihtimalden bahsediyorsun benim bilmediğim acaba ?
Dünya'nın gelmiş geçmiş en iyi oyuncusu birçok oyuncu oldu ama sen onlardan birisi hicbir zaman olamadın fischer, bugün dünyanın gelmiş geçmiş en iyisi tartışmasız magnus carlsen dir,15 yıl önce bu kasparovdu,daha gerilere gidilirse,lasker,alekhin,capablanca gibi birçok oyuncu ortaya çıkar.Ama şu an için tüm zamanların en iyisi magnus carlsen dir ve bu tartışmasız herkesin kabul ettiği bir gercektir, muhtemelen 15 yıl sonra buda değişecek ve carlsenin yetini bir başkası alacak
Butun oyun ve sporlarda oldugu gibi satrancta zamana göre ileri derecede gelisim gosterdi...buna ayak uyduramayan buyuk usta bence bilinc altinda bunu kabullenemeyisine kiziyor
Olayı gram anlamamışsın ayak uydurmayıp kendine yediremiyor falan diyo senaryo kurmuşsun. Adam uyduramıyor değil uydurmayı reddediyor. Zirveye çıkıp birden satrancı bırakıyor yıllar sonra geri döndüğünde en iyileri yeniyor sonra tekrar kayıplara karışıyor.
@@huseyincan1771 kendisi tamamen haklı. özellikle online satranç sayesinde artık akıl almaz derecede fazla maç yapabiliyorsun. mesela hikaruyu ele alalım tek bir uygulamadaki tek bir hesabında 52 binden fazla maçı var. artık o kadar ezberlemiş ki her şeyi 3 dakikalık blitzde bile eski dünya şampiyonlarından daha iyi maç çıkarıyor. eskiden ortalama bir satranç oyuncusu 2000bin civarında maç oynadı çünkü satranç oynamak için biriyle anlaşıp ortak bir müsait zamanda müsait bir yer bulup oynaman gerekiyordu ve rakip çeşitliliği çok kısıtlıydı. günümüzde sonsuz çeşitlilikte rakip var kadın erkek çocuk yaşlı Afrikalı Latin Avrupalı hint uzak doğulu engelli fark etmeksizin günün hangi saati veya nerede olduğun da fark etmeksizin eşleşip oyun oynayabiliyorsun bu inanılmaz büyük bir etken
Fischer müthiş bir noktaya değiniyor. Satranç, François-André Danican Philidor (o an adını hatırlayamıyor, "Fransız adam, piyon teorisini geliştiren" diyor) zamanında, çağın fikirsel dinamikleriyle birleşince muazzam bir anlam taşıyor. 18. yüzyılda satranç, aklı başında her insanın usta olmaya çalışacağı bir oyundu. Tüm satranç oyuncuları arasında, François-André Danican Philidor en önde gelen isimdi. Çeşitli kombinasyonlarla ilgili açıklamaları sadece uzmanlara yönelik değildi. Aydınlanmanın eşitlikçi fikirlerinin ruhuna uygun olarak, genellikle harcanabilir olarak kabul edilen piyon, zafer için gerekliydi ve hatta bir kralı (şahı) devirebilirdi. Satranç, şahları ve piyonları aynı tahtaya yerleştirir. Sıradan insanlar, krallar, aristokratlar ve ruhban sınıfı oyunun eşitleyici seviyesinde bir araya gelirler. İyi organize edilmiş piyonların herhangi bir kralı yenebileceği fikri, on sekizinci yüzyıl Fransız entelektüel çevresini saran demokratikleşmeye mükemmel bir şekilde uyuyor. Satranç ve artan popülaritesi göz önüne alındığında, birçok filozofun bu tür zihinsel egzersizi sevmesi ve becerilerini geliştirmek için zaman ve çaba harcaması şaşırtıcı değildi.
Fischer bana göre bir dâhiydi. Satranç üzerine sözlerinin samimiyetinden eminim, emin olmakla birlikte eklemek isterim ki; satranç ve Robert James Fischer bugün ne kadar popülerse bunu bir o kadar birbirlerine borçludur. Ayrıca paylaştığınız video için teşekkürler!
Baby Fisher'in filmini izledim. Sizce gelmiş geçmiş en iyi oyuncu mu? Genel de bu tür sorular sorulduğunda karşı tarafın yanıtı, şuna göre değişir buna göre değişir oluyor. Net bir biçimde sizce o 1 numara mı?
kardeşim adam satranç ezberden ibarettir diyor. sen ne anlam çıkarmışsın. teoriler olmadan önce ezber olmadan önce herkes düşünerek oynarken farklı ilginç hamleler ve oyunlar daha fazlaydı demek istiyor. sen garip garip felsefi anlamlar çıkarmışsın. kime hava atıyon kanka burda
@@limonludondurma6680 ezbere bi satrancı geride bırakarak buyukustaların dehasına göre hareket edecek olursak benim için sıralama 1 Fischer 2 Alekhine 3 Murphy
@@numbervanhort2115 güzel entelektüel bir yazı yazmış kendi çıkarımlarını paylaşmış bizlerle, asıl sen ne öküzlük hasetlik yapıyorsun bre adam
Neden satrancı sevmiyor
Adam satrancın yetenekten çok teoriye ve ezbere dönmesinden nefret ediyormuş. Ve bu yüzden hep aynı hamleleri yapmak istemediği için oyun anlayışına yenilikler getirmek amacıyla böyle oynuyormuş. İnanılmaz.
Hani bir laf vardır ; Satranç sadece bir oyun , bir gün maymunlar bile oynayacak...
adam ölene kadar aynı açılışla oynadı katılmıyorum
@@nfurkan Önemli olan açılış değil oyun ortasında ne yaptığı.
@@nfurkanBaşka bir şeye gerek duymamışta ölene kadar satranç oynamadı ki 😅
@@nfurkanAyrıca 960'ı ortaya çıkaran adam, aktifken oynasa ne yazar? Çok kez değişikliğe gitti.
Fischer enteresan bir adam. Keske daha iyi tanima firsatimiz olsaydi
Dahi olmak için deli olmak gerektiğini gösteriyor bu adam. 183 iq ile deli bir adam
@@Mr.Emir.kadin düşmanı
@@Mr.Emir. adam bir çılgın ya
@@Mr.Emir.IQ seviyesini nereden biliyorsun hocam? Yaptırmadı, yaptıramazdı; etmedi :D
@@scherdiemann bilim her şeyi sòyler
Makinelerin üstün performansı ile insanlar için satrancın " makineleri taklit etme " oyunu haline geldiğini söyleyebiliriz bence. Belki de bu durum her alanda makinelerin, yapay zekaların etkisi artacak dünyamızın geleceği açısından da keyifsiz bir senaryo. Teoriler satrancta yaratıcılığı, saf yeteneğin değerini kaçırmış olabilir, fakat satrancı kötü bir oyun haline getirir mi bilemedim. Yine Fischer'in bu durumdan duydugu memnuniyetsizliği baskın şekilde dile getirmesinin yanında chess960 ile alternatif bir plan ortaya çıkarması da onun büyüklüğünü gösteren bir detay. Chess960 a da bir turlu isinamadim, napsak go filan mi oynasak orda teori durumlari nasil sayin arkadaslar, fischer reisin kemiklerini sizlatmayalim.
Again I think so.. çok iyi ellerine sağlık kardeşim.
güzel çeviri videoların devamını bekliyoruz
eyvallah kardeşim
05:10 : "... başarı her şey demek, neden?"
Mangır yüzünden kardeşim niye olacak ? Mangırı başarısız olana versen herkes bilerek başarısız olur. Soru yanlış başarının neye göre olduğunu sormalıydı. Sarançta birinci olmak mı bir başarıdır yoksa satrancı geliştirmeye çalışmak mı diye sormak istiyor Fişır kardeş ama dili dönmüyor garibimin.
Sana çok büyük saygı duyuyorum. Respect to best player ever
Oha bu fischer mi hep genç halini görmüştüm çok şaşırdım
çeviride hatalar var. I want to get back Fisher random kısmında bariz büyük hata. Çevirmen +kesinlikle geriye gitmek istiyorum diye çevirmiş halbuki orda fisher randomdan bahsetmek istiyorum diyor. Fisher random, chess 960 denilen fisherin ortaya koydugu farklı bir satranç türü.
Çevirirken for sure random gibi duyduğum için hatalı olmuş. Uyarınız için teşekkürler 😊 Başka gördüğünüz hataları bildirirseniz sevinirim
@@satranckesitleri1504 devamı güzel beğendim :)
adını öğren ondan sonra konuşalım Fisher ne
@@bobbyfischer3404 Satranç la alakalı herkes Fisher yazınca Robert James Fischer oldugunu anlar bir yazım yanlısı olmuş
@@bobbyfischer3404 yok artık, :))))))) kahkaha attım ya
Tebrikler güzel bir video olmuş
Fischer o kadar haklı ki satranç oynamaya başladığım zaman sürekli ezber hamleler önüme serildi bu hamle en iyi hamle farklı bir hamle yaparsan yanlış kime göre ? Bu oyunda Yaratıcılık planlama önemli ezber değil
Bunu diyebilmen için en az 2000 ratingli olman lazım. Onun dışında açılışta ilk hamle +0.3 ikincisi 0 ise illa 0.3 lük fark için o hamleyi oynamak zorunda değilsin. O fark sadece usta seviyelerde anlamlı. Hatalı hamle yapmasan çoğu oyunu kazanırsın zaten 2000 altında. Ki zaten açılışta tek bir iyi hamle olmaz bir sürü hamle vardır genelde.
Profesyonel olmayan satranç gayet eğlenceli.
@@berkay6947 abone olduğun kanallardan ve yorumundan anladığım kadarıyla entelektüel bir insansın
hep senin gibi olmak istemiştim...
@@horrificdetective saol övgü için :)
Satrançta yaratıcılık teorik bilgiden daha kıymetli demek istiyor
Bu adam gerçek bir dahi
3:07 François-André Danican Philidor
Devamını bekliyoruz
3:11 Piyon teorisini geliştiren kişi Philidor
Tebrikler güzel bir video olmuş.
Bobby Fischer, hayatı film olacak gerçek bir kahraman.
Yapıldı: Pawn Sacrifice isimli film.
Benim için top 1 kendisi. Keşke daha fazla yakından taniyabilseydim
Bence sürekli içinde olduğu için sıkılmış sonsuz bir döngüde satrançın içine sıkışmış gibi aynı yemeği bir hafta üst üste yeyin dediğimi anlarsınız bunaltır insanı ne kadar moloton yaşamayı severseniz sevin aynı döngüye sıkışmak cehennem gibi
3:16 Philidor
Adam harbiden evrim geçirmiş
Fischer çok büyük bir şampiyon kesinlikle lafım yok. Ancak Karpov'un karşısına çıkmaması hayatının hatasıydı. Eğer Karpov'u yenip şampiyonluğunu korusaydı evet tüm zamanların en büyük şampiyonu diyebilirdik ama bunu yapmadı. O yüzden tüm zamanların en büyük şampiyonu Kasparovdur.
Tamam İsmail Heryerde Her Video'da Kasparov Diyorsun Anladık Dostmmm
magnus varken çok zor
@@DrBerkeley Magnus büyük oyuncu ve şampiyon ünvanını sonuna kadar hak ediyor. Bunda şüphe yok. Ancak tüm zamanların en iyisi olmak farklı bir şey.
carlsen 13 yaşında yendi karpovu
@@ismailefendi23 bilgisayar çağında en iyi olmak çok çok zor hatta imkansıza yakınken bu adam bunu 10 senedir yapıyor. Sence de tüm zamanların en iyisi Magnus Carlsen değil mi?
İşte bu yüzden fischer
based fischer
Bana göre en iyi 2 usta oyuncu vardır ;
1-Mikhail tal
2- Rashıd Nezhmetdinov
Kesinlikle
Malsın
Olay çok basit kimse satranç oynamak zorunda değil MOBA oyunları oynayın. Daha fazla taktik daha fazla ihtimal ve daha fazla eğlence ayrıca sürekli yenilikler ekleniyor.
Zort
moba oyunları saçmalık ayrıca oynayan kitlenin taktikle işi olduğunu sanmıyorum
@@Elizabeth20- aynen knk
Moba oyunlarda daha mı fazla taktik varmış :D Ne diyo la bu ? Milyar tane teori var satrançta lale, sırf satranç için geliştirilmiş dünyanın en kapsamlı bilgisayar programına hamle sorsan konumuna göre binlerce farklı kombinasyonu hesap ediyor. Bazen bir dakikayı aşkın sürüyor bu hesaplama. Sen de kalkmış diyorsun ki Moba oyunlrda daha fazla taktik var :D
Mesela ne var la ? 15 yıl boyunca Dota oynadım ben toplasan genel itibari ile 100 ü aşmaz kullanılan taktikler. Karakterleri kasmaya yönelik düşünürsen de bir 100 de öyle ekle etti sana 200 ki bunlar abartılı rakamlar yani sallıyorum şu an abartıyorum. Anlatabildim mi ? Neyi düşüneceksin mesela Dota oynarken ? Miranaya fly mı kasayım yoksa crit mi kasayım diye mi düşüneceksin ? Oyunun gidişatına göre kasabileceğin 10-15 farklı item var zaten. İstersen dagger bile kasabilirsin ki son zamanlarda Mirana için dagger tercih ediliyordu daha mobil olması için. Yok yani başka kardeşim... Satrançla kıyaslanamaz bile imkanı yok yani. Oyunu ve karakterleri öğrendikten sonra iş tamamen refleksine kalır. LoL mesela Dotadan çok daha basittir. LoL oynarken hayal gücün daha kısıtlıdır. Fazla item yoktur, harita küçüktür falan. Ama bak ben diyorum sana Dota oynadım ben yani yıllarca. Sen hangi fazla taktikten hangi ihtimalden bahsediyorsun benim bilmediğim acaba ?
Dünya'nın gelmiş geçmiş en iyi oyuncusu birçok oyuncu oldu ama sen onlardan birisi hicbir zaman olamadın fischer, bugün dünyanın gelmiş geçmiş en iyisi tartışmasız magnus carlsen dir,15 yıl önce bu kasparovdu,daha gerilere gidilirse,lasker,alekhin,capablanca gibi birçok oyuncu ortaya çıkar.Ama şu an için tüm zamanların en iyisi magnus carlsen dir ve bu tartışmasız herkesin kabul ettiği bir gercektir, muhtemelen 15 yıl sonra buda değişecek ve carlsenin yetini bir başkası alacak
Butun oyun ve sporlarda oldugu gibi satrancta zamana göre ileri derecede gelisim gosterdi...buna ayak uyduramayan buyuk usta bence bilinc altinda bunu kabullenemeyisine kiziyor
12 berabere oyun oluyor dünya şampiyonluğu maçında
Olayı gram anlamamışsın ayak uydurmayıp kendine yediremiyor falan diyo senaryo kurmuşsun. Adam uyduramıyor değil uydurmayı reddediyor. Zirveye çıkıp birden satrancı bırakıyor yıllar sonra geri döndüğünde en iyileri yeniyor sonra tekrar kayıplara karışıyor.
@@huseyincan1771 kendisi tamamen haklı. özellikle online satranç sayesinde artık akıl almaz derecede fazla maç yapabiliyorsun. mesela hikaruyu ele alalım tek bir uygulamadaki tek bir hesabında 52 binden fazla maçı var. artık o kadar ezberlemiş ki her şeyi 3 dakikalık blitzde bile eski dünya şampiyonlarından daha iyi maç çıkarıyor. eskiden ortalama bir satranç oyuncusu 2000bin civarında maç oynadı çünkü satranç oynamak için biriyle anlaşıp ortak bir müsait zamanda müsait bir yer bulup oynaman gerekiyordu ve rakip çeşitliliği çok kısıtlıydı. günümüzde sonsuz çeşitlilikte rakip var kadın erkek çocuk yaşlı Afrikalı Latin Avrupalı hint uzak doğulu engelli fark etmeksizin günün hangi saati veya nerede olduğun da fark etmeksizin eşleşip oyun oynayabiliyorsun bu inanılmaz büyük bir etken
Fischeri cok severim ama bence kesinlikle dunyanin en iyisi degil ondan cok cok daha iyi oyuncular oldugunu dusunuyorum.
HAYIR INDIYE KADAR 2000-3000 MAC INCELEDIM AMA EN IYI O .
@@talabi6275 Garry Kasparov,Carlsen falan varken değil bir de Karpov a karşı unvanını savunmadı.
@@talabi6275 En iyisi Carlsen sonra Kasparov,Fischer,Anand diye devam eder