Γεια σας. Εχω μια ερωτηση σχετικα με αυτο που δειχνει το βιντεο στο "ελευθερο παιχνιδι" (μαλλον εννοειτε το sparring, διορθωστε με αν κανω λαθος). Απο ο,τι βλεπω, οι μαχητες αποφευγουν να χτυπησουν σωμα και ποδια, λογικα λογω ελλειψης προστατευτικου εξοπλισμου. Επισης, μαλλον απαγορευονται και τα τρυπηματα για τον ιδιο λογο. Αρα, με αυτη τη λογικη, οι μονες περιοχες που μπορουν να χτυπησουν ειναι τα χερια, απο τον καρπο και κατω. Εδω ομως εχω μια ενσταση σχετικα με την λογικη της ασκησης υπο αυτες τις συνθηκες (ακινησια ποδιων, εγκυρες περιοχες μονο κεφαλι και χερια, οχι τρυπηματα): Το ωραιο με το buckler ειναι οτι μπορεις να τεντωσεις το χερι σου, και να εχεις μια πολυ καλη ζωνη αμυνας, ιδιαιτερα στο πανω μερος του κεφαλιου. Οποτε αν ενας ξιφομαχος τεντωσει το χερι με το buckler, και βαλει το χερι με το σπαθι αρκετα πισω, ο αλλος ξιφομαχος δε μπορει να του κανει τιποτα. Δε μπορει να τον χτυπησει στο κεφαλι λογω του buckler, δε μπορει να τον χτυπησει στα χερια γιατι το ενα προστατευεται απο το buckler και το αλλο ειναι πολυ πισω, και δε μπορει να χτυπησει το σωμα λογω απουσιας προστασιας. Σε διαφορα εγχειριδια βλεπουμε οτι ενας απο τους τροπους για να χτυπησεις καποιον με buckler ειναι να τον αναγκασεις να το μετακινησει με μια ψευτικη επιθεση, για να χτυπησεις με αληθινη επιθεση τον επιθυμητο στοχο. Εδω ομως αυτο δε μπορει να γινει. Που λοιπον χρησιμευει η ασκηση αυτη;
Χαίρετε. Το sparring είναι όρος της πυγμαχίας, στην ξιφασκία αυτό λέγεται ελεύθερο ή παιχνίδι με περιορισμούς ή παιχνίδι απόστασης κτλ. Υπάρχουν πολλοί όροι ανάλογα την περίπτωση. Αλλά ναι ας πούμε sparring για να είναι πιο κατανοητό.
Πιθανών να λέτε για τον τρόπο ξιφομαχίας της κεντρικής Ευρώπης. Εδώ είναι διαφορετικό σύστημα που τα χέρια είναι ανεξάρτητα το ένα από το άλλο, αργότερα το πήραν και οι Ιταλοί. Είναι ανατολικού τύπου ξιφομαχίας και ο λόγος έχει να κάνει ότι πολλοί ήταν ιππείς και έπρεπε να μάθουν να Ξιφομαχουν ανεξάρτητα. Ωστόσο πάλι εδώ προσπαθούν να κάνουν προσποίηση για να βρουν ( όπως είπατε ) απλά δεν τα κατάφεραν , σε άλλες συμπλοκές έχει γίνει. Ο λόγος που παίζουν χωρίς κίνηση ποδιών είναι για να μάθουν καλύτερα την χρήση των χεριών. Επίσης αν η συμπλοκή γίνει σε ανώμαλο έδαφος οι βηματισμοί πάνε "περίπατο", οπότε έχεις μόνο χέρια και για να πετύχεις πρέπει να διαχειριστείς όλα αυτά συν την αλλαγή Ρυθμού.
@@MaestorLeon Ευχαριστω για την επεξηγηση της ασκησης. Θα ηθελα να διευκρινισω 2 πραγματα σχετικα με τις απαντησεις σας: Καταλαβαινω τη λογικη του να χρησιμοποιησουν προσποιησεις για να βρουν στοχο. Το θεμα ειναι οτι οι πιθανοι στοχοι ειναι 3 (δυο χερια και το κεφαλι). Εδω εχουμε το προβλημα που ανεφερα, οπου αν ο ενας ξιφομαχος αποφασισει να φερει το χερι με το σπαθι πολυ πισω, και το χερι με το bucker τεντωμενο μπροστα, προστατευει πληρως αυτους τους 3 στοχους. Προσποιηση δε μπορει να υπαρξει, γιατι εφοσον ολοι οι υπολοιποι στοχοι ειναι εκτος οριων δεν υπαρχει αναγκη να τους προστατευσει, αρα δε κινδυνευει, αρα οι προσποιησεις δε μπορουν να πετυχουν. Η ενσταση μου λοιπον εχει να κανει οχι με την ασκηση καθεαυτη, αλλα με την ασκηση με τους περιορισμους που εχουν τεθει.
Τώρα από εδώ είναι δύσκολο να εξηγήσω πως γίνεται. Ακόμα και βίντεο να βγάλουμε οι γωνία δεν θα βοηθά. Αν υπάρχει περίπτωση να έρθετε από την σχολή θα χαρώ πολύ να τα πούμε. Να ξέρετε ότι υπάρχουν δύο συστήματα παρόμοια με αυτό .Το ένα είναι με ασπίδα το άλλο χωρίς. Αυτο με την ασπίδα είναι το Γεωργιανό, αυτό με χωρίς είναι το Γερμανικό το λεγόμενο mensur. Και στα δύο οι αντίπαλοι δεν μπορούν να κουνηθούν και έχουν συγκεκριμένο στόχο. Αν σας παίρνει ο δρόμος ελάτε είμαστε στον Πειραιά Πραξιτέλους120
@@MaestorLeon Δυστυχως μενω στη Κερκυρα οποτε δε θα μπορεσω να αποδεχτω τη προσκληση σας, αλλα σας ευχαριστω! Δεν ανηκω σε καποιον συλλογο HEMA, αλλα προσπαθω να κανω ο,τι μπορω με τα εγχειριδια των παλιων δασκαλων, και βιντεο στο youtube. Για το Γεωργιανο δε γνωριζω (πειτε μου περισσοτερα αν μπορειτε), αλλα εχω ακουσει για το mensur. Αν θυμαμαι καλα, μονος εγκυρος στοχος ειναι κεφαλι / προσωπο, και οι μαχητες εχουν 2 βοηθους που μπλοκαρουν επιθεσεις σε αλλα σημεια, με ληξη της μονομαχιας οταν καποιος "τραβηξει" αιμα. Αλλα και παλι εκει δεν εχουν ασπιδες, μονο τα σπαθια τους.
Καλημέρα έχουν κάνει βίντεο και με τακτικές της αρχαίας Ελλάδος Όσο αφορά αυτό που είπες εγώ δε θα πω ποιος Έλληνας είτε στην Μακεδονία είτε στην Σπάρτη Βυζάντιο ακόμη και στους του 21 και 40 Το κάθε είδος όπλου και μάχης στην κατάλληλη τοποθεσία στιγμή κ αντίπαλο επίσης όπως οι Σπαρτιάτες και οι Μακεδόνες είχαν το πλεονέκτημα της απόστασης λόγω του μακριού κονταριού φυσικά το βλέπεις και στο Βυζάντιο το ακόντιο είχε σημαντικό ρόλο
❤❤
Thank you 🙏
To μέγεθος του ασπιδιου επιτρέπει και επίθεση
Και. με τις μεγάλες ασπίδες μπορεί να γίνει.
@@MaestorLeon Φυσικά απλά είναι πιο διαχειρισιμο
Βέβαια
Γεια σας. Εχω μια ερωτηση σχετικα με αυτο που δειχνει το βιντεο στο "ελευθερο παιχνιδι" (μαλλον εννοειτε το sparring, διορθωστε με αν κανω λαθος). Απο ο,τι βλεπω, οι μαχητες αποφευγουν να χτυπησουν σωμα και ποδια, λογικα λογω ελλειψης προστατευτικου εξοπλισμου. Επισης, μαλλον απαγορευονται και τα τρυπηματα για τον ιδιο λογο. Αρα, με αυτη τη λογικη, οι μονες περιοχες που μπορουν να χτυπησουν ειναι τα χερια, απο τον καρπο και κατω. Εδω ομως εχω μια ενσταση σχετικα με την λογικη της ασκησης υπο αυτες τις συνθηκες (ακινησια ποδιων, εγκυρες περιοχες μονο κεφαλι και χερια, οχι τρυπηματα):
Το ωραιο με το buckler ειναι οτι μπορεις να τεντωσεις το χερι σου, και να εχεις μια πολυ καλη ζωνη αμυνας, ιδιαιτερα στο πανω μερος του κεφαλιου. Οποτε αν ενας ξιφομαχος τεντωσει το χερι με το buckler, και βαλει το χερι με το σπαθι αρκετα πισω, ο αλλος ξιφομαχος δε μπορει να του κανει τιποτα. Δε μπορει να τον χτυπησει στο κεφαλι λογω του buckler, δε μπορει να τον χτυπησει στα χερια γιατι το ενα προστατευεται απο το buckler και το αλλο ειναι πολυ πισω, και δε μπορει να χτυπησει το σωμα λογω απουσιας προστασιας. Σε διαφορα εγχειριδια βλεπουμε οτι ενας απο τους τροπους για να χτυπησεις καποιον με buckler ειναι να τον αναγκασεις να το μετακινησει με μια ψευτικη επιθεση, για να χτυπησεις με αληθινη επιθεση τον επιθυμητο στοχο. Εδω ομως αυτο δε μπορει να γινει. Που λοιπον χρησιμευει η ασκηση αυτη;
Χαίρετε. Το sparring είναι όρος της πυγμαχίας, στην ξιφασκία αυτό λέγεται ελεύθερο ή παιχνίδι με περιορισμούς ή παιχνίδι απόστασης κτλ. Υπάρχουν πολλοί όροι ανάλογα την περίπτωση. Αλλά ναι ας πούμε sparring για να είναι πιο κατανοητό.
Πιθανών να λέτε για τον τρόπο ξιφομαχίας της κεντρικής Ευρώπης. Εδώ είναι διαφορετικό σύστημα που τα χέρια είναι ανεξάρτητα το ένα από το άλλο, αργότερα το πήραν και οι Ιταλοί. Είναι ανατολικού τύπου ξιφομαχίας και ο λόγος έχει να κάνει ότι πολλοί ήταν ιππείς και έπρεπε να μάθουν να Ξιφομαχουν ανεξάρτητα. Ωστόσο πάλι εδώ προσπαθούν να κάνουν προσποίηση για να βρουν ( όπως είπατε ) απλά δεν τα κατάφεραν , σε άλλες συμπλοκές έχει γίνει. Ο λόγος που παίζουν χωρίς κίνηση ποδιών είναι για να μάθουν καλύτερα την χρήση των χεριών. Επίσης αν η συμπλοκή γίνει σε ανώμαλο έδαφος οι βηματισμοί πάνε "περίπατο", οπότε έχεις μόνο χέρια και για να πετύχεις πρέπει να διαχειριστείς όλα αυτά συν την αλλαγή Ρυθμού.
@@MaestorLeon Ευχαριστω για την επεξηγηση της ασκησης. Θα ηθελα να διευκρινισω 2 πραγματα σχετικα με τις απαντησεις σας:
Καταλαβαινω τη λογικη του να χρησιμοποιησουν προσποιησεις για να βρουν στοχο. Το θεμα ειναι οτι οι πιθανοι στοχοι ειναι 3 (δυο χερια και το κεφαλι). Εδω εχουμε το προβλημα που ανεφερα, οπου αν ο ενας ξιφομαχος αποφασισει να φερει το χερι με το σπαθι πολυ πισω, και το χερι με το bucker τεντωμενο μπροστα, προστατευει πληρως αυτους τους 3 στοχους. Προσποιηση δε μπορει να υπαρξει, γιατι εφοσον ολοι οι υπολοιποι στοχοι ειναι εκτος οριων δεν υπαρχει αναγκη να τους προστατευσει, αρα δε κινδυνευει, αρα οι προσποιησεις δε μπορουν να πετυχουν. Η ενσταση μου λοιπον εχει να κανει οχι με την ασκηση καθεαυτη, αλλα με την ασκηση με τους περιορισμους που εχουν τεθει.
Τώρα από εδώ είναι δύσκολο να εξηγήσω πως γίνεται. Ακόμα και βίντεο να βγάλουμε οι γωνία δεν θα βοηθά. Αν υπάρχει περίπτωση να έρθετε από την σχολή θα χαρώ πολύ να τα πούμε.
Να ξέρετε ότι υπάρχουν δύο συστήματα παρόμοια με αυτό .Το ένα είναι με ασπίδα το άλλο χωρίς. Αυτο με την ασπίδα είναι το Γεωργιανό, αυτό με χωρίς είναι το Γερμανικό το λεγόμενο mensur. Και στα δύο οι αντίπαλοι δεν μπορούν να κουνηθούν και έχουν συγκεκριμένο στόχο.
Αν σας παίρνει ο δρόμος ελάτε είμαστε στον Πειραιά Πραξιτέλους120
@@MaestorLeon Δυστυχως μενω στη Κερκυρα οποτε δε θα μπορεσω να αποδεχτω τη προσκληση σας, αλλα σας ευχαριστω! Δεν ανηκω σε καποιον συλλογο HEMA, αλλα προσπαθω να κανω ο,τι μπορω με τα εγχειριδια των παλιων δασκαλων, και βιντεο στο youtube.
Για το Γεωργιανο δε γνωριζω (πειτε μου περισσοτερα αν μπορειτε), αλλα εχω ακουσει για το mensur. Αν θυμαμαι καλα, μονος εγκυρος στοχος ειναι κεφαλι / προσωπο, και οι μαχητες εχουν 2 βοηθους που μπλοκαρουν επιθεσεις σε αλλα σημεια, με ληξη της μονομαχιας οταν καποιος "τραβηξει" αιμα. Αλλα και παλι εκει δεν εχουν ασπιδες, μονο τα σπαθια τους.
Οι αρχαίοι Σπαρτιάτες θα νικούσανε κάθε Βυζαντινό γυμνοί. Γιατί βάζετε Βυζαντινή πολεμική τέχνη και όχι των Σπαρτιατών;
Α καλά....
Καλημέρα έχουν κάνει βίντεο και με τακτικές της αρχαίας Ελλάδος
Όσο αφορά αυτό που είπες εγώ δε θα πω ποιος Έλληνας είτε στην Μακεδονία είτε στην Σπάρτη Βυζάντιο ακόμη και στους του 21 και 40
Το κάθε είδος όπλου και μάχης στην κατάλληλη τοποθεσία στιγμή κ αντίπαλο επίσης όπως οι Σπαρτιάτες και οι Μακεδόνες είχαν το πλεονέκτημα της απόστασης λόγω του μακριού κονταριού φυσικά το βλέπεις και στο Βυζάντιο το ακόντιο είχε σημαντικό ρόλο
Δεν θα βγάλεις άκρη.
@@MaestorLeon Δεν χρειάζεται να συνεχίσει το ζήτημα η απάντηση μου πιστεύω ήταν η κατάλληλη
Outstanding ❤
Thank you 🙏