Η Ζωή στο Σύμπαν.Έρευνα για την αναζήτηση εξωγήινης ζωής.Παναγιώτης Γ. Νιάρχος

Поділитися
Вставка
  • Опубліковано 27 вер 2024
  • Οι ΦΡΥΚΤΩΡΙΕΣ, σε συνεργασία με το Σωματείον "ΔΙΟΝΥΣΟΣ", παρουσιάζουν τα Πανεπιστημιακά Σεμινάρια Φιλοσοφίας 2023-2024.
    Θέμα: Η Ζωή στο Σύμπαν.Έρευνα για την αναζήτηση εξωγήινης ζωής.
    Ομιλητής: Παναγιώτης Νιάρχος,
    Ομότιμος Καθηγητής Παρατηρησιακής Αστροφυσικής
    Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών
    Το σεμινάριο έλαβε χώρα στην μεγάλη Αίθουσα Τελετών του Φιλολογικού Συλλόγου "Παρνασσός" (πλατεία Αγ. Γεωργίου Καρύτση 8, Αθήνα) την Τρίτη 6 Ιουνίου 2023
    ΟΡΓΑΝΩΣΗ
    "Διεθνής Επιστημονική Εταιρεία Αρχαίας Ελληνικής Φιλοσοφίας" (Δ.Ε.Ε.Α.Ε.Φ.)
    στο πλαίσιο του Ελευθέρου Πανεπιστημίου του Φ.Σ. "Παρνασσός".
    ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗ
    Σωματείον "ΔΙΟΝΥΣΟΣ"
    Φιλολογικός Σύλλογος "ΠΑΡΝΑΣΣΟΣ"
    Οι ΦΡΥΚΤΩΡΙΕΣ ήταν παρούσες ως χορηγός επικοινωνίας και οπτικοακουστικής τεκμηρίωσης.
    -----------------------------------------------------------------------------------------------------------
    Περίληψη
    Η πίστη στην ύπαρξη άλλων κόσμων στο Σύμπαν που φιλοξενούν ζωή, και ειδικότερα νοήμονα ζωή, έχει απασχολήσει τη σκέψη μερικών από τους σπουδαιότερους σοφούς της ιστορίας.
    Η συζήτηση για την ύπαρξη άλλων κόσμων άρχισε από την εποχή των αρχαίων ελλήνων φιλοσόφων (~ 600 π.Χ.) και συνεχίστηκε με διάφορες μορφές στα χρόνια που ακολούθησαν.
    Οι απόψεις αυτές άρχισαν να γίνονται πραγματικότητα σχετικά πρόσφατα, μετά τα τελευταία παρατηρησιακά αποτελέσματα που (1) παρέχουν ενδείξεις για την ύπαρξη κάποιας μορφής ζωής μέσα στο ηλιακό μας σύστημα, και (2) επιβεβαιώνουν την ύπαρξη άλλων πλανητικών συστημάτων στο Σύμπαν.
    Παρουσιάζονται οι ερευνητικές προσπάθειες που έχουν γίνει τις τελευταίες τρεις δεκαετίες και δίνονται τα ερευνητικά αποτελέσματα τόσο για τους πιθανούς τόπους στο ηλιακό μας σύστημα όσο και για τους εξωηλιακούς πλανήτες (εξωπλανήτες) που έχουν ανακαλυθφεί μέχρι τώρα, με έμφαση στους πλανήτες εκείνους που είναι πιθανόν να φιλοξενούν κάποιο είδος ζωής.
    Επσημαίνεται ιδιαίτερα η συμβολή των διαστημικών τηλεσκοπίων και των ειδικών διαστημικών αποστολών, και παρουσιάζονται τα σχετικά μελλοντικά προγράμματα έρευνας.
    ----------------------------------------------------------------------------------------------------------------
    ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ ΣΗΜΕΙΩΜΑ ΟΜΙΛΗΤΟΥ
    Ο κ. Παναγιώτης Νιάρχος είναι Ομότιμος Καθηγητής της Παρατηρησιακής Αστροφυσικής στο Τμήμα Φυσικής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών (ΕΚΠΑ). Σπούδασε Μαθηματικά στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και έλαβε το Μάστερ και το Διδακτορικό δίπλωμα στην Αστροφυσική από το Πανεπιστήμιο του Μάντσεστερ, Αγγλία, υπό την επίβλεψη του διάσημου Καθηγητή Zdenek Kopal.
    Έχει διατελέσει αναπληρωτής πρόεδρος του Τμήματος Φυσικής του ΕΚΠΑ (2002-2004) και επί 10 έτη Διευθυντής του Τομέα Αστροφυσικής, Αστρονομίας και Μηχανικής του Τμήματος Φυσικής του ΕΚΠΑ.
    Επίσης υπήρξε ιδρυτής και πρώτος Διευθυντής επί 12 έτη του Γεροσταθοπούλειου Αστεροσκοπείου του ΕΚΠΑ και Διευθυντής επί 15 έτη του Εργαστηρίου Αστρονομίας του Τμήματος Φυσικής του ΕΚΠΑ.
    Ήταν ο κύριος υπεύθυνος για την εγκατάσταση του Γεροσταθοπούλειου Πανεπιστημιακού Αστεροσκοπείου το 1999 και την μετέπειτα οργάνωση και λειτουργία του.
    Υπήρξε επισκέπτης Καθηγητής-Ερευνητής στα Πανεπιστήμια Tübingen και Münster της Γερμανίας και Καρόλου της Πράγας στην Τσεχία, και έχει δημιουργήσει πολλές συνεργασίες με γνωστά αστρονομικά κέντρα και αστεροσκοπεία του εξωτερικού.
    Υπήρξε μέλος της Επιστημονικής Επιτροπής του Commission 42 της Διεθνούς Αστρονομικής Ένωσης (IAU) για 6 χρόνια (2006-2012), μέλος του Ευρωπαïκού Δικτύου Αριστείας στην Αστεροσεισμολογία, και είναι συνεκδότης του ειδικού περιοδικού Bulletin on Bibliography of Close Binary Stars του Commission 42 της Διεθνούς Αστρονομικής Ένωσης. Είναι, επίσης, μέλος διαφόρων ελληνικών και διεθνών επιστημονικών Εταιρειών και Ενώσεων, όπως της Διεθνούς Αστρονομικής Ενωσης, της Ελληνικής Μαθηματικής Εταιρείας, της Ελληνικής Αστρονομικής Εταιρείας, της Εθνικής Αστρονομικής Επιτροπής (μέλος ΔΣ), και αντιπρόεδρος του Σωματείου Προώθησης Έρευνας και Υποστήριξης Διαστημικών Επιστημών (ΣΠΕΥΔΕ).
    ---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
    Οι ΦΡΥΚΤΩΡΙΕΣ ευχαριστούν θερμά τον καθηγητή κο Κωνσταντίνο Νιάρχο, την "Διεθνή Επιστημονική Εταιρεία Αρχαίας Ελληνικής Φιλοσοφίας" (Δ.Ε.Ε.Α.Ε.Φ.), καθώς και την πρόεδρο του Σωματείου "ΔΙΟΝΥΣΟΣ" και υπεύθυνη οργανώσεως κα Μαργαρίτα Βέργου Καραμάνου για την αγαστή τους συνεργασία.
    ---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
    Μπορείτε να παρακολουθήσετε όλα τα ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑΚΑ ΣΕΜΙΝΑΡΙΑ ΦΙΛΟΣΟΦΙΑΣ 2022-2023 στον σύνδεσμο: • Τι ονομάζεται υλική συ...
    --------------------------------------------------------------------------------------------------
    Για οποιαδήποτε πληροφορία ή καταγγελία, παρακαλούμε, ενημερώστε μας στην κεντρική ιστοσελίδα: www.fryktories.net
    ---------------------------------------------------------------------------------------------------

КОМЕНТАРІ • 6

  • @Fryktories-Web-TV
    @Fryktories-Web-TV  8 місяців тому +7

    Στο πλαίσιο της κοσμιότητος και του ήθους που επιθυμούμε για το κανάλι μας, θα σας παρακαλούσαμε να συμπράξετε μαζί μας, προκειμένου όλοι μαζί να προβάλουμε στον έξω κόσμο την Ελληνική γραμματεία με ήθος. Δεν θα θέλαμε υποτιμητικά ή υβριστικά σχόλια προς οιονδήποτε, σχόλια γραμμένα σε greeklish καθώς και μακροσκελείς τοποθετήσεις. Τα αντίθετα των ως ανωτέρω δεν θα δημοσιοποιούνται. Πιστεύουμε σε εσάς και στην ποιοτική σας υπόσταση. Σας ευχαριστούμε.

  • @wolfteeth2334
    @wolfteeth2334 8 місяців тому +7

    Όσοι δεν διαβάσατε το βιβλίο του κ. Νιάρχου "Συμπαντική μοναξιά
    -Είμαστε μόνοι στο σύμπαν; " το συνιστώ ανεπιφύλακτα!

  • @theodorospostantsidis
    @theodorospostantsidis 2 місяці тому

    Πραγματικά πολλοί άνθρωποι παρά την σημαντική γνώση που διαθέτουν συμπεριφέρονται σαν μωρά παιδιά που είναι δεκτικά στα πάντα όταν αυτά τους προσφέρονται από τα κατάλληλα πρόσωπα. Ηθελημένα υπνωτισμενος? Ποιος ξέρει.

  • @mynameisnobody-41
    @mynameisnobody-41 8 місяців тому +2

    Επιστημονική προσέγγιση του θέματος, απο έναν άνθρωπο με επιστημονική καταρτιση. Μακριά από μπαρουφολογιες των "ερευνητών του διαδικτύου".