Türkiye'de kentleşme nasıl başladı? Mimar Emre Arolat yanıtladı

Поділитися
Вставка
  • Опубліковано 13 жов 2024
  • Türkiye'nin mimari dönüşümü... Türkiye'de kentleşme nasıl başladı, bir planlama var mıydı?
    Teke Tek Bilim'de Mimar Emre Arolat: "1950'lerden sonra yavaş yavaş başka türden bir politik görüşle ve yatırım kararlarıyla kentleşmenin hızlandığını görüyoruz"
    "Gücü Özgürlüğünde"
    Doğru Haber, Dinamik Sunum, Kaliteli Program, Güçlü Yorum
    Haberturk TV UA-cam Kanalına Abone Ol ➤ hbr.tk/QNhqSs
    ➤ / haberturktv
    ➤ www.haberturk.tv
    ➤ / haberturktv
    ➤ / haberturktv
    ➤ / haberturktv
    #haber #gündem #sondakika

КОМЕНТАРІ • 6

  • @haberturktv
    @haberturktv  2 роки тому

    Habertürk TV UA-cam hesabına “Abone” olarak, güncel haberleri ve tarafsız yorumları takip edebilirsiniz. Bağlantıya tıklayarak abone olabilirsiniz.

    hbr.tk/QNhqSs

  • @furkan-fh5md
    @furkan-fh5md 2 роки тому +1

    Şehirlerimiz 1970 den sonra köyden kentlere hızlı göçün başlangıcı oldu 1970 80 yıllar arası gözle görmesek de 80 li yılların başında felakete doğru adım atıldı hızlı göç plansız şekilde akın akın kalabalıklaştı kentler belediyeler iktidar yönetimi umursamadan çoğu yer çarpık alan olarak kuruldu 2000 lere gelindiğinde sehirlerin yerleşim yerleri dolup günümüz halini aldı istanbuldan örnek verelim sultanbeyli ilçesi 2 3 sene içerisinde çoğu arsalar satılmış ev yapılmış kaçak şekilde 2 3 yılda inanılır gibi değil eski şehirciliğin özeti 2000 den sonra esenyurt faciası devam etti ruhsuz 30 katli binalar kaldırım olmayan sokaklar yapışık nizam şeklinde ve hala devam ediyor malesef sadece esenyurt 2000 sonrası daha çok betonlaşan ilçe konumunda şişli de unutmamak lazım bomonti mecidiyeköy bölgesi rezidans projeleri yükseldi bomonti bölgesi rezidans yapılması sorun değil eski galatasay stadının yerine 3 4 rezidanslar yükseldi istanbulun en kalabalik hem yaya hem araç trafiğinin yoğun olduğu bölgeye yeşil alan nefes olabilirdi malesef biz bu fırsatı kaçırdık birde bakırköy zeytinburnu sahil bandı yaklaşık 500.000 m2 alan yüksek binalar yükseldi istanbul en güzel en değerli arazileri hemde bakırköy ün denizle daha çok bulacağı alanı çalındı zeytinburnun güneşi çalındı istanbul o kadar iyi yönetilebirdi geçmişten gelen bu kötü şehirciliğe rağmen istanbula o kadar katledilmiş olsada hala hayatta kalabilmiş elbette yönetimler çok iyi şeyler yaptı ak parti sayesinde çoğu yerlere hizmet geldi onu tartışmak söz konusu değil 2000 den sonra yeşil planlı ilçeler yaratıldı bunlar beylikdüzü ve başakşehir 2000 öncesi şehircilik faciasını sebebiyle yeni ev arayanlara su gibi geldi k.çekmceninde atakent bölgesini geçmek yakışmaz bu bölge ve ilçeler istanbula değer kattı katmayada devam ediyor istanbul un geleceği iyi yeşil alan projeleri hiç durmadan devam ediyor mah parkları , millet bahçesi ve yaşam vadileri , bitmiş devam eden ve planan projelerle birlikte 2019 24 içeresinde istanbula 12 13 milyon m2 yeşil alan kazandırılacak önemli projelerden bir tanesi atatürk hav 5 milyon m2 park olacağı tanıtılan alanı bitmiş şekilde sabırsızlıkla merak ediyorum central park 3.3 milyon m2 büyüklüğünü şimdi net anladık her halde
    İstanbulda inşaat hiç bitmiş konut projeler bir bir yükseliyor çok şantiye kenti bir yanda kentsel dönüşüm alanları bir yandan yeni konut projeleri megakenttin son 6 yılın ort her yıl 200.000 kişi artıyor bunun % 60 ı avrupa yakasının 3.bölge diye tabir edilen k.çekmeceden başlayıp b.çekmece ye kadar uzanan kısım nüfus artışından pay alıyor başakşehir 30 bin , beylikdüzü 30 bin , k.çekmece 15 bin , esenyurt 20 bin yıl ort.sı avcılar ve b.çekmece ory ise 5 7 bin ve hala büyümeye devam ediyor metro hatların artması yarar sağlayacak biraz bekleyeceğiz esenyurt ve beylikdüzü ne en erken 2029 da gelicek malesef daha çok anlatılacak çok şey var istanbul insanının ağzını çok yorar değeri bilinmez önceden sonra düzeltmeye çalışırız bu dönem belediyelerin çalışmaları çok iyi özellikle ak parti belediyeleri istanbulu hep seveceğim istanbul bu şehri aşık olan değer bilen insanlara ihtiyacı var bizler gidersek istanbul yaşayamaz.

  • @mdogru1970
    @mdogru1970 2 роки тому +2

    Kentleşmeyi yanlış anlattı… Bilmediği konulara girmiş.

    • @UPI874
      @UPI874 2 роки тому

      Emre Arolat yaptığı yapılarla kentleşmeye olumsuz etkisi vardır. Konuk olarak yanlış tercih. Emre Arolat için şehrin dokusu veya kimliği önemli değildir. Para kazanmak için her projeyi yapar. İzmir'de Ege perla veya İstanbul'daki Zorlu Center, kent kimliğine olumlu katkısı olduğu söylenemez. 1970'lerde Prof. Dr. Doğan Kuban İstanbul için bir Koruma Planı hazırlamıştı.