Προϊστορική Πόλη Φυλακωπής, Μήλος / Prehistoric City of Phylakopi in Milos Greece

Поділитися
Вставка
  • Опубліковано 22 січ 2025
  • Ο οικισμός αυτός καταστράφηκε και ξαναχτίστηκε τουλάχιστον τρεις φορές. Άκμασε χάρη στην κατεργασία και στο εμπόριο του οψιδιανού, ενός μαύρου σκληρού ηφαιστιογενούς πετρώματος από το οποίο κατασκευάζονταν μαχαίρια, εργαλεία και βέλη.
    Μέχρι τις μέρες μας έχουν γίνει τρείς (3) ανασκαφές, όλες από την Βρετανική Αρχαιολογική Σχολή της Αθήνας. Στα 1896-1899 από τους C. Smith & D. Hogarth, το 1911 από τους Dawkins & Droops, και στα 1974-1977 από τον Colin Renfrew.
    Οι ανασκαφές αυτές απέδωσαν ίχνη κατοίκησης από το 3,000 π.Χ. (αρχή της Πρώιμης εποχής του Χαλκού) έως το 1,250 π.Χ. περίπου (μέσα της Ύστερης εποχής του Χαλκού). Μετά το 1,200 π.Χ. στο Αιγαίο τα πράγματα άλλαζαν διαρκώς, με αποτέλεσμα να ανοίγουν νέοι εμπορικοί δρόμοι καθώς ο Μινωικός και ο Μυκηναϊκός πολιτισμός ατόνιζαν. Από αυτές τις αλλαγές δεν γλίτωσε ούτε η Φυλακωπή. 'Ετσι ξεκίνησε η παρακμή της και το εμπορικό κέντρο της Μήλου μεταφέρθηκε στην αρχαία πόλη του Κλήματος.
    Ο επισκέπτης έχει τη δυνατότητα να δει ένα μεγάλο μέρος από το κυκλώπειο τείχος του οικισμού το οποίο σώζεται, καθώς και το Ιερό και το Μέγαρο (ανάκτορο Μυκηναϊκού τύπου). Ταυτόχρονα με μια επίσκεψη στο Αρχαιολογικό Μουσείο μπορείτε να δείτε δείγματα κεραμικής τέχνης από την πόλη της Φυλακωπής, όπως πήλινα αγγεία, λίθινα, πήλινα και χάλκινα ειδώλια, πινακίδα Γραμμικής Α΄, ποικίλα χρηστικά αντικείμενα καθώς και το περίφημο πήλινο γυναικείο ειδώλιο «Κυρά της Φυλακωπής».

КОМЕНТАРІ •