Ικεσία Από την Προσφυγιά στην προσφυγή 13.14.9.2022

Поділитися
Вставка
  • Опубліковано 19 жов 2022
  • Ο Ικέτης και η τελετουργία της Ικεσίας αποτελούσαν άγραφους νόμους με θεία προέλευση και προστάτη τους το βασιλιά των θεών Δία, τον θεϊκό εκείνο πρόσφυγα που ως βρέφος διασώθηκε μετά την προσφυγή της μάνα του Ρέας, στο ιερότατο των κρητικών σπηλαίων Ιδαίο Άντρο!
    Ο πυρήνας του θέματος αφορά την ιδέα της Ικεσίας ως μιας αρχέγονης, ανώτατης και ιερής τελετουργίας αποδοχής, αναζήτησης ασύλου και σεβασμού του ανθρώπου που προσφεύγει σε βοήθεια.
    Ουσιαστικά πραγματοποιείται η σύνθεση ενός μουσικού, ιστορικού και λογοτεχνικού ταξιδίου με έμφαση στον άνθρωπο και τους κοινούς πολιτιστικούς δρόμους και διαδρομές της ικεσίας, της προσφυγιάς και της αναζήτησης του ανθρώπου από την αναγκαστική φυγή των τόπων προέλευσης στην προσφυγή σε νέους τόπους έλευσης, νέας ζωής και πατρίδας.
    Στον εμβληματικό χώρο του Ιδαίου Άντρου, στην καρδιά του Ψηλορείτη, μέσα από μια καλλιτεχνική και επιστημονική σύμπραξη, προσεγγίζεται η διαχρονική έννοια της Ικεσίας ως προσφυγιάς και προσφυγής στο πλαίσιο συμπλήρωσης 100 χρόνων από την Μικρασιατική Καταστροφή.
    Στα 1498 μέτρα υψόμετρο επιχειρείται ένας συμβολικός θεματικός κύκλος από την προκυμαία της Σμύρνης στους Πρόποδες του Ξένιου Δία και τη Μικρασιατική καταστροφή μέχρι την εγκατάσταση τον προσφύγων στην Κρήτη, που θα περιλαμβάνει δύο θεματικές εισηγήσεις, ένα θεατρικό απόσπασμα από την τραγωδία Ικέτιδες του Αισχύλου και το μουσικό- θεατρικό αυτοσχεδιασμό Προσφυγαία.
    Τέλος, η εκδήλωση ολοκληρώνεται με τη μουσική παράσταση του συγκροτήματος του Κρητικού καλλιτέχνη Βασίλη Σκουλά, ένα πλήρες έργο με έργα και τραγούδια που προσεγγίζουν τη θεματική ιδέα μέσα από το κάτοπτρο της τέχνης και της μουσικής των λαών.
    Μια προσφυγή που ξεκινά στο μυθικό χθες της Ίδας και περνά στον ιστορικό Ψηλορείτη του σήμερα, όπου δέχτηκε στις πλαγιές, τις κορφές και τις κοινότητες που τον περιβάλλουν κατατρεγμένους, χαϊνηδες, επαναστάτες, αντάρτες, παράνομους έρωτες και αναζητούντες άσυλο με τη φιλοξενία ως πράξη εθιμικής αρχής και συνέχειας.
    Συντελεστές
    Παρουσίαση Συντονισμός: Μαρία Δακανάλη
    Α' Μέρος - Θεματικές εισηγήσεις, ομιλητές
    «Τα πρώτα χρόνια των προσφύγων της Μικρασιατικής Καταστροφής στην Κρήτη, οι συνθήκες διαμόρφωσης μιας νέας καθημερινότητας στη νέα πατρίδα»: Δρ. Κοινωνικής Ανθρωπολογίας Πανεπιστήμιο Κρήτης, Ελένη Ψαραδάκη (13.9.2022)
    «Ικέτες Ασύλου - Η πολιτισμική διαχρονικότητα της προσφυγιάς από την προκυμαία της Σμύρνης στους πρόποδες του Ξένιου Δία»: Υποψήφιος Δρ. Πολιτιστικού Σχεδιασμού και ανάπτυξης πολιτικών Πολιτισμικής Δημοκρατίας, Γιώργης Α. Καλομοίρης (14.9.2022)
    Β' Μέρος- Θεατρικό, Μουσικός θεατρικός και χορευτικός αυτοσχεδιασμός
    ΠροσφυΓαία Project Μαρία Αθητάκη, Ηθοποιός, performer Βασίλης Δραμουντάνης, Μουσικός, μαντολίνο (13.9.2022)
    «Ο λόγος του Βασιλιά Πελασγού από την Τραγωδία Ικέτιδες του Αισχύλου», Μάρκος Γέττος, Ηθοποιός.
    Γ' Μέρος - Μουσική Παράσταση με το Βασίλη Σκουλά και συγκρότημα του.
    Μαντολίνο, τραγούδι: Βασίλης Δραμουντάνης
    Λαούτο: Σπύρος Σκουραδάκης
    Κιθάρα, βιολί, τραγούδι : Ελένη Τορνεσάκη
    Ομάδα Παραγωγής
    Επιμελητής Οργάνωσης και Παραγωγής: Γιώργης Καλομοίρης
    Υπεύθυνος Παραγωγής: Αντώνης Νταγιαντάς
    Υπεύθυνη Επικοινωνίας: Μαρίνα Γεροντή
    ΕΙκαστικός Σχεδιασμός: Γιάννης Οικονομάκης
    Σκηνοθεσία-Φωτογραφία: Μανώλης Παπαδάκης
    Εκτέλεση Παραγωγής
    Androidus Project Tank
    Υποστηρικτές της Εκδήλωσης
    Η υποστήριξη και διοργάνωση της εκδήλωσης, το γεύμα απ’ τα προϊόντα, το εις υγείαν απ τα βότανα του βουνού και τα σταφύλια της κρητικής γης, αποτελούν εξίσου δομικά στοιχεία μιας εκδήλωσης που βασίζεται σε φορείς, ανθρώπους και επιχειρήσεις που στηρίζουν ανθρωπινα και εμπράγματα την προσπάθεια μας αυτή.
    Η σταθερή σχέση εμπιστοσύνης και υποστήριξης από τον Δήμο Ανωγείων και τους ανθρώπους του, δίνει διαχρονικά στις ιδέες μας εργαλεία και δυνάμεις υλοποίησης αποτελώντας τιμή η συνέργεια και συνεργασία μαζί του.
    Οι επιχειρήσεις Απίρι Greek Eatery του κ. Στέφανου Λαυρενίδη, Κασσάκης Αλλαντικά του κ. Μανόλη Κασσάκη και Ξινόχοντρος Ανωγείων “Χαιρέτης" του κ. Μπάμπη Χαιρέτη, συμπράτοντας σε μια γαστρονομική συνεργασία, δημιουργούν μια εναλλακτική συνταγή με βάση τον ξινόχοντρο και το χοιρινό κρέας, ως μια θεμελιώδης πράξη κοινωνικής εταιρικής ευθύνης από μέρους τους στο πλαίσιο της εκδήλωσης.
    Η παραπάνω εκδήλωση είναι έργο που εντάσσεται στο Πρόγραμμα “Όλη η Ελλάδα ένας Πολιτισμός 2022” , το οποίο διήρκησε από τις 15 Ιουλίου μέχρι τις 15 Σεπτεμβρίου 2022 λειτουργώντας ως Επέτειος μνήμης για τα 100 χρόνια από τη Μικρασιατική Καταστροφή.
    Το προγραμμα αποτελεί συνεργασία ανάμεσα στο Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού και την Εθνική Λυρική Σκηνή και αναπτύχθηκε σε 140 εκδηλώσεις θεάτρου, μουσικής, χορού, εικαστικών τεχνών - περφόρμανς, παραστάσεων/δράσεων για παιδιά και εφήβους και μουσικού θεάτρου και 70 παραγωγές που πραγματοποιήθηκαν σε 66 διαφορετικούς αρχαιολογικούς χώρους και 12 περιφέρειες της χώρας μας.

КОМЕНТАРІ •