Cv ketel bijvullen en ontluchten

Поділитися
Вставка
  • Опубліковано 19 вер 2024
  • Cv-ketels zijn complexe apparaten, daarom is het belangrijk om ze goed te onderhouden. Er kan van alles aan kapot gaan. Onze monteur Sebas weet dit als geen ander. Hij komt dagelijks bij onze klanten over de vloer. Vaak is er geen warm water of komt er een ‘tikkend’ geluid van de leidingen vandaan. Tijd voor onderhoud dus!
    Eén van de belangrijkste vormen van onderhoud is het bijvullen en ontluchten van een cv-ketel. Dit kan voor sommige mensen ingewikkeld klinken omdat ze dit nog nooit gedaan hebben maar wees gerust, het valt allemaal reuze mee. In deze handige video vertelt Sebas precies wat je nodig hebt en welke stappen je moet doorlopen. Na het zien van deze video kan jij zelf thuis je cv-ketel bijvullen en ontluchten!
    Voor het bijvullen en ontluchten van een cv-ketel heb je de volgende vier dingen nodig:
    - Vulslang
    - Emmer
    - Doek
    - Ontluchtingssleutel
    Sebas zal tijdens de video de volgende stappen met je doornemen:
    1. Haal bij een ketel met een analoge drukmeter de stekker van de ketel uit het stopcontact. Heeft de ketel met een digitale drukmeter? Zet de ketel dan op stand-by zodat je de druk kunt aflezen.
    2. Sluit de vulslang aan op de waterkraan of de vulkraan. Houd de slang met de hand omhoog en laat de slang vollopen. Draai daarna de waterkraan dicht. Houd eventueel een emmer bij de hand om overtollig water op te vangen.
    3. Draai de beschermdop van de vulopening open en sluit de met water gevulde vulslang aan op de vulopening. Draai de kraan open van de vulopening
    4. Draai de kraan van de vulkraan open. Het water stroomt nu de ketel in en je zal de drukweergave op de display zien oplopen.
    5. Wacht tot de display op de cv-ketel aangeeft dat de druk tussen de 1,5 en 2 bar is en sluit vervolgens de vulkraan en vulopening.
    6. Maak de vulslang los en laat het overtollige water uit de slang in de emmer lopen. Vervolgens plaats je de vuldop op de vulopening. Laat de vulslang nooit vastzitten aan de ketel. Dit veroorzaakt storingen en lekkages.
    7. Als wilt ontluchten dan kan je met de sleutel de ontluchting op alle radiatoren kort opendraaien totdat er water uitkomt. Houd voor de zekerheid een vaatdoekje bij de hand om het water op te vangen. Meestal zit er op het hoogste punt van het leidingwerk ook een ontluchting. Deze kan je op dezelfde wijze ontluchten.
    8.Controleer of alles goed afgesloten en dichtgedraaid zit. Steek vervolgens de stekker weer in het stopcontact of druk de stand-by schakelaar weer in de AAN stand.
    Hopelijk is het allemaal goed gegaan en kan je nu zelf thuis aan de slag. Normaliter doe je dit 1 á 2 keer per jaar. Doe je dit nou vaker? Dan heb je wellicht een lek. Mocht je er toch niet uitkomen zelf, aarzel dan niet om contact met ons op te nemen!

КОМЕНТАРІ •